[NHL] Voorbeschouwing playoffs 2010

Op woensdag 15 april gaan de play-offs in de NHL van start. In deze voorbeschouwing vind je welke teams tegen elkaar spelen en een voorbeschouwing van elke match-up. Een uitleg over het plaatsingssysteem en het thuisvoordeel kun je in de special van vorig jaar vinden.

Eastern Conference

Washington Capitals (1) - Montreal Canadiens (8)

De Caps hadden hun beste reguliere seizoen ooit en wonnen de President's Trophy, de trofee voor het hoogste puntenaantal in het reguliere seizoen. De ploeg uit Washington scoort makkelijk en heeft verreweg het hoogste aantal doelpunten voor (318 goals maar liefst!). Critici maken zich vooral zorgen om de verdediging die niet van absolute topkwaliteit is, en de matige goaltending. Echter, als Simeon Varlamov net zo goed in vorm is in de play-offs als vorig seizoen is er wat dat betreft weinig aan de hand.

De Canadiens presteren het hele seizoen wisselvallig en vertrouwden vooral op de powerplay om hun goals te maken. In vijf tegen vijf-situaties delven de Canadiens vaak het onderspit, en dat zal ze waarschijnlijk ook tegen de Capitals de das omdoen. Tenzij de Canadiens een manier vinden om de top line van de Capitals, met sterspeler Alexander Ovechkin, Niklas Backstrom en Alexander Semin weet uit te schakelen zijn de Canadiens kansloos voor een plekje in de volgende ronde.

De teams kwamen elkaar in het reguliere seizoen vier keer tegen. Tweemaal wonnen de Capitals, en tweemaal de Canadiens waarvan eentje in overtime. Nu er echt iets op het spel staat verwacht FOK!sport dat de Capitals eenvoudig zullen winnen.

FOK!sport voorspelling: Washington wint met 4-1

New Jersey Devils (2) - Philadelphia Flyers (7)

De New Jersey Devils maakten weer een stabiel seizoen door. Weinig tegengoals waren zoals we gewend zijn van de Devils weer het recept voor een makkelijke race naar de playoffs. De Devils zijn nauwelijks in de problemen geweest en hebben weer veel vertrouwd op Martin Brodeur, de goalie die vrijwel alle records brak. Brodeur stelde niet teleur: hij haalde negen shutouts en speelde vrijwel alle wedstrijden. Verder haalden de Devils vlak voor de trade deadline Ilya Kovalchuk binnen, de topscorer van de Atlanta Thrashers. Hij moet de Devils de nodige scoringskracht geven in de playoffs.

De Flyers haalden pas in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen de playoffs in de wedstrijd tegen de New York Rangers. Bovendien hadden ze hier nog een shootout voor nodig. Na een sterk begin zakten de Flyers ver weg, en dit kostte coach John Stevens zijn baan. De nieuwe coach Peter Laviolette kreeg de boel weer aardig op de rails, maar richting het einde van het seizoen maakten de Flyers weer een vrije val door. Het bleek echter net genoeg om alsnog de playoffs te halen.

De teams kwamen elkaar als divisiegenoten zesmaal tegen in het reguliere seizoen, en de Flyers wonnen vijf van deze wedstrijden. De Devils lijken vooral moeite te hebben met het fysieke spel waar de Flyers bekend om staan. Echter, met Kovalchuk erbij en de matige vorm van de Flyers van de laatste tijd verwacht FOK!sport dat de Devils eenvoudig zullen winnen.

FOK!sport voorspelling: New Jersey wint met 4-0

Buffalo Sabres (3) - Boston Bruins (6)

De Buffalo Sabres plaatsten zich vorig seizoen niet eens voor het naseizoen, maar werden nu met hetzelfde team zowaar divisiewinnaar. Een sterk collectief en een ijzersterk keepende Ryan Miller lijken met name de recepten voor dit resultaat. Individueel gezien hebben de Sabres buiten topscorer Tomas Vanek en goalie Ryan Miller niet veel topspelers, maar als collectief is de ploeg lastig te verslaan.

De Boston Bruins plaatsten zich vorig seizoen nog als eersten voor de playoffs, maar dit seizoen maakten zij een matig seizoen door. Lange tijd vielen zij buiten de playoffplaatsen, maar richting het einde van het seizoen kwamen de Bruins iets beter in vorm. Met name beoogde reservegoalie Tuukka Rask is in vorm, en met Vezina Trophy-winnaar Tim Thomas op de bank lijken de Bruins het beste setje goalies in de playoffs te hebben.

Er kan er echter maar eentje spelen, en als team presteerden de Sabres dit seizoen stukken beter dan de Bruins. De Sabres verloren weliswaar vier van de zes onderlinge duels, maar FOK!sport verwacht dat de Sabres onder leiding van de excellerende Tomas Vanek en Ryan Miller relatief eenvoudig over de Bruins heen walsen.

FOK!sport voorspelling: Buffalo wint met 4-2

Pittsburgh Penguins (4) - Ottawa Senators (5)

De Pittsburgh Penguins zijn de verdedigend kampioenen. De Penguins speelden een stabiel, maar wel een beetje een flauw regulier seizoen. De topscorer van vorig jaar, Evgeni Malkin, komt dit seizoen niet in de topscorerslijstjes voor. Sterspeler Sidney Crosby speelde wel weer een goed seizoen en maakte de meeste goals in het reguliere NHL-seizoen.

De Ottawa Senators plaatsten zich relatief eenvoudig voor de playoffs. Vorig seizoen liepen zij het naseizoen nog mis, maar met de komst van enkele nieuwe spelers en het vertrek van de naar verluidt sfeerverziekende Dany Heatley lijken de Senators herboren. Individueel hebben zij geen spelers die meededen voor de topscorersklassementen, maar als team is de Canadese ploeg lastig te verslaan.

FOK!sport verwacht echter toch dat de Penguins niet al teveel moeite zullen hebben met de Senators. Ondanks dat de ploegen slechts een plaats van elkaar verwijderd waren in het reguliere seizoen, was het verschil wel zeven punten. Bovendien hebben de Penguins veel meer individuele kwaliteit.

FOK!sport voorspelling: Pittsburgh wint met 4-2

Western Conference

San Jose Sharks (1) - Colorado Avalanche (8)

De Sharks wonnen vorig jaar de President's Trophy, maar werden in de eerste ronde van de playoffs uitgeschakeld door de Anaheim Ducks. Dat is eigenlijk het verhaal van de laatste jaren een beetje voor de Sharks: een goed regulier seizoen doormaken en teleurstellen in de playoffs. De komst van goaltjesdief Dany Heatley en de ervaren verdedigers Niclas Wallin en Keith Huskins moet hier verandering in brengen. Patrick Marleau lijkt sinds hij geen captain meer is herboren en maakte meer dan veertig goals dit seizoen en de eerste line van de Sharks presteert zeer goed. Bovendien voegen Joe Pavelski en Devon Setoguchi daar nog wat secundaire scoringskracht aan toe en maakte goalie Evgeni Nabokov een van zijn betere seizoenen door.

De Colorado Avalanche eindigden vorig jaar als laatste in de conference. Een grondige verjonging en de komst van de als derde gedrafte rookie Matt Duchene maakten van de Avalanche echter al snel een geduchte tegenstander, en als de jeugd niet thuisgaf was er altijd nog de dit seizoen sterk keepende goalie Craig Anderson. Richting het einde van het seizoen ging het echter steeds moeizamer, maar mede door het falen van de concurrentie werden de playoffs alsnog gehaald.

De teams kwamen elkaar in het reguliere seizoen viermaal tegen en wonnen ieder twee keer. FOK!sport verwacht echter dat de kwaliteit van de Sharks toch de doorslag zal geven in deze matchup, waardoor de Sharks na een zenuwachtig begin (vanwege de in het verleden behaalde resultaten) alsnog relatief eenvoudig zullen winnen.

FOK!sport voorspelling: San Jose wint met 4-2

Chicago Blackhawks (2) - Nashville Predators (7)

De Chicago Blackhawks waren vorig seizoen al een team om rekening mee te houden. Het jonge, talentvolle team, heeft sindsdien nog de topper Marian Hossa aan de selectie toegevoegd, en zijn ook dit seizoen weer een serieuze kandidaat voor de Stanley Cup. Grootste probleem lijkt momenteel de keeper. Cristobal Huet en Antti Niemi zijn beide duidelijk geen toppers en naarmate de Blackhawks verder komen in de playoffs zullen die steeds vaker op de proef gesteld worden.

De Nashville Predators maakten een vrij stabiel seizoen door en waren al vrij vroeg in het seizoen redelijk zeker van het naseizoen. Redelijk verrassend, want de Predators hebben zich sinds vorig seizoen nauwelijks versterkt. Vooral verdedigers Shea Weber en Ryan Suter (beide Olympiërs) maakten een sterk seizoen door en de beide goalies maakten een stabiel (maar geen spectaculair) seizoen door. De topscorer van de Predators had slechts 51 punten, dus zij moeten het vooral van het collectief hebben.

Tegen de Blackhawks zal dat collectief vermoedelijk niet voldoende zijn. Behalve Weber en Suter hebben de Blackhawks op vrijwel elke positie betere spelers staan en de Blackhawks lieten dankzij hun sterke verdediging toch relatief weinig pucks langs hun matige goalies.

FOK!sport voorspelling: Chicago wint met 4-1

Vancouver Canucks (3) - Los Angeles Kings (6)

De ploeg uit Vancouver maakte dankzij een road trip van veertien wedstrijden doordat hun stadion moest worden voorbereid op de Olympische Spelen een raar seizoen door, maar kwamen nimmer in gevaar. Onder leiding van de identieke tweelingbroers Henrik en Daniel Sedin namen de Canucks al snel de leiding in hun divisie, en die gaven zij niet meer uit handen. Topgoalie Roberto Luongo maakte geen spectaculair seizoen door (en faalde ook op de Winterspelen), maar op de belangrijke moment stond hij er.

Ook de Los Angeles Kings haalden verrassend het naseizoen. Ook de Kings versterkten zich nauwelijks, maar vooral goalie Jonathan Quick, de jonge verdediger Drew Doughty en center Anze Kopitar maakten een goed seizoen door. Ook de komst van de fysiek sterke aanvaller Ryan Smyth, die zijn line vaak beter liet spelen, betaalde zich uit. De Kings gingen als een raket van start en zakten naarmate het seizoen vorderde ietsjes weg, maar hun playoffplaats kwam nauwelijks in gevaar.

Toch verwacht FOK!sport dat de Kings al in de eerste ronde worden uitgeschakeld. De Canucks zijn een erg stug team met enkele makkelijk scorende topspelers, wat ze erg lastig te verslaan maakt. Als de Sedin-tweeling niet thuisgeeft zijn er nog altijd Ryan Kesler en Alexandre Burrows die het verschil kunnen maken, terwijl de Kings toch vooral afhankelijk zijn van Kopitar voor de punten.

FOK!sport voorspelling: Vancouver wint met 4-2

Phoenix Coyotes (4) - Detroit Red Wings (5)

Ook de Coyotes begonnen het seizoen zeer sterk, maar het verschil was dat zij dit ook volhielden. Uiteindelijk haalden zij zelfs meer punten dan de Canucks, maar doordat die divisiewinnaars zijn krijen die de derde seed toegewezen. De prestaties van de Coyotes zijn verrassend, want vorig seizoen waren zij nog een van de mindere teams in de conference. Bovendien is er veel gesteggel rondom het eigenaarschap en de speellokatie van de club, waardoor er van tevoren weinig van de Coyotes werd verwacht. Goalie Ilya Bryzgalov maakt echter een fantastisch seizoen door, en de Coyotes vormen verder een hecht collectief.

De Detroit Red Wings begonnen het seizoen dramatisch, en zij vielen lange tijd buiten de playoffplaatsen. Dit kwam echter met name door blessures van enkele belangrijke spelers, waaronder Johan Franzen. Toen iedereen weer fit was zetten de Wings een fantastische reeks neer, waardoor zij alsnog met gemak de playoffs haalden. Goalie Jimmy Howard brak dit seizoen definitief door en wordt genoemd als een van de kandidaten voor de Vezina Trophy voor de beste goalie.

In de huidige vorm zijn de Red Wings nauwelijks te stoppen en laten zij weer zien waarom zij vorig jaar wederom de Stanley Cup finales haalden na hem in 2008 gewonnen te hebben. Reservegoalie Chris Osgood doet het altijd goed in de playoffs als Howard een terugval krijgt en het team is weer fit, dus FOK!sport verwacht dat zij de Coyotes die weinig ervaring in het naseizoen hebben relatief eenvoudig opzij zullen zetten.

FOK!sport voorspelling: Detroit wint met 4-1