Aliens, zijn ze onder ons?

Ik heb er nooit aan getwijfeld dat mijn ouders mensen zijn. Ook ga ik er zonder meer vanuit dat vrienden, vriendinnen, kennissen, collega's, buren en zelfs totaal onbekenden die voor me in de rij staan in de supermarkt, echte mensen zijn. Daarmee behoor ik volgens een poll van Reuters/Ipsos tot de 92% van de Nederlanders die er op vertrouwen dat wij, mensen, onder ons zijn. Maar 8% van de Nederlanders gelooft dat we geïnfiltreerd zijn door bezoekers uit de kosmos die zich geraffineerd weten voor te doen als mensen zoals u en ik. Dus 1 op de 12 mensen die ik op de Nederlandse straten tegenkom, meent omringd te zijn door aliens. Nu weet ik zeker dat ik omringd ben door gekken.

Want gekken geloven in hersenschimmen, er is geen spoor van bewijs dat E.T. en zijn makkertjes bestaan. Het zal geen toeval zijn dat de poll werd gepubliceerd op de dag dat SETI 50 jaar bestond. SETI, de Search for ExtraTerrestrial Intelligence, heeft in een halve eeuw nog geen intelligent bliepje uit het heelal opgeleverd, laat staan een YouTubefilmpje op een kosmisch internet. Maar als al die alien-gelovigen gelijk hadden, zou de aarde een intergalactische landingsbaan zijn voor vliegende schotels. UFO-genootschappen zien overal aanwijzingen voor buitenaards bezoek. Maar als onze veronderstelde kosmische toeristen er zoveel aan gelegen is om te voorkomen dat we hun radio- en televisieuitzendingen of hun mobiele telefoons kunnen ontvangen en dat we ze herkennen als we ze op straat tegenkomen, waarom zouden ze dan zulke opzichtige bewijzen van hun bezoekjes aan de aarde achterlaten zoals graancirkels? Ze kunnen ons de illusie voorspiegelen dat zij er uitzien zoals wij, maar dat graan weer netjes overeind zetten wil niet lukken? Of zouden die graanperformances soms bedoeld zijn als deep space stand up comedy? Ook voor niet-aardse verklaringen van creatief gestylede vliegtuigstrepen en andere atmosferische fenomenen lijken ontberen van gezond verstand, gebrek aan kennis en een oververhitte fantasie de essentiële voorwaarden.

We hebben nog onze klassieke 'hoax', de close encounter bij het Amerikaanse stadje Roswell. Stel, zo'n vliegende schotel vertrekt op een goeie dag van planeet X bij ster Y in sterrenstelsel Z naar de aarde. Na het afleggen van talloze lichtjaren waarbij onderweg heel wat supernova's, zwarte gaten en aanvallen van vijandige Klingons ontweken moesten worden, bereikt die alien Space Shuttle zonder mankeren zijn reisdoel. De aarde. Wat hij hier kwam zoeken is al een raadsel maar dan slaat hij ook nog eens uitgerekend bij het gat Roswell in de Verenigde Staten tegen de grond. Was hun TomTom soms stuk? En dan hebben we ook nog de 'alien abductions'. Mensen als u of ik die door een vliegende schotel gekidnapt worden, ter analyse grondig binnenstebuiten gekeerd in buitenaardse scanners, en vervolgens weer op aarde afgeleverd. Waarna ze hier in geuren en kleuren  vertellen wat ze beleefd hebben. Of waren ze misschien gewoon vergeten hun pilletje in te nemen?

8% van 16 miljoen is 1,3 miljoen, dus in Nederland geloven veel meer mensen in aliens dan in Allah. Over de grens maken ze het nog bonter. De poll is in 23 landen uitgevoerd; In Belgie en Zweden viel het net als in Nederland nog een klein beetje mee. Wereldwijd lijkt ongeveer 20 % de kluts kwijt te zijn. Is dat erg? 12 zetels in de Tweede Kamer worden bepaald door mensen die denken dat hun buurvrouw of anders Matthijs van Nieuwkerk of Barack Obama net zo goed van een planeet bij de ster Alpha Centauri zou kunnen komen, en eigenlijk 3 ogen en 5 armen heeft. Maar ach, wat maakt het uit. Als ze niet in aliens geloven, dan geloven ze wel in chakra's of in Char, Jomanda, Uri Geller of in 1 van de 5000 beschikbare goden. Of in alles tegelijk. Het geloof in het onbewijsbare is onuitroeibaar.