Bakijev onder voorwaarden bereid af te treden

Redactie

President Koermanbek Bakijev van Kirgizië is bereid af te treden als zijn veiligheid wordt gegarandeerd, heeft hij dinsdag gezegd. Bakijev sprak na afloop van een bijeenkomst van zijn aanhangers in Jalal-Abad, in het zuiden van het land. Kort na de toezegging van Bakijev heeft het hoofd van de veiligheidsdienst van de interim-regering, Kenesjbek Doeisjebajev, gezegd dat de regering 'bereid is om de veiligheid van hem en zijn familie te garanderen'.

Of de broer en de zoon van Bakijev ook zullen worden beschermd liet hij echter in het midden. Zij worden het vaakst beschuldigd van het vergaren van een enorm kapitaal op een twijfelachtige manier. Corruptie was een van de redenen dat Bakijev werd verjaagd uit Bisjkek.

Eerder dinsdag zei de interim-regering, die vorige week in Kirgizië de macht greep, nog dat Bakijev naar de hoofdstad Bisjkek terug diende te komen om zich over te geven. Als hij dat niet zou doen, zou hij door speciale commandotroepen worden gearresteerd. Bakijevs presidentiële onschendbaarheid is door de nieuwe machthebbers opgeheven. Hij vluchtte vorige week uit Bisjkek weg, naar Jalal-Abad, waar hij zijn machtsbasis heeft.

Bij rellen die vorige week in Bisjkek uitbraken kwamen minstens 84 mensen om het leven.

Bakijev onder voorwaarden bereid af te treden
Bakijev onder voorwaarden bereid af te treden (Foto: Novum)