Fortis verwacht forse belastingbate

Redactie

Fortis sa/nv wil zijn structuur vereenvoudigen door de subholding Fortis Brussels sa/nv te vereffenen, wat zal leiden tot een aanzienlijk positief belastingeffect. Dit meldt het bedrijf dinsdag.

Door de verkoop van de bankactiviteiten is verzekeren de kernactiviteit van Fortis geworden. De subholding Brussels, die de bankactiviteiten hield, is daarmee overbodig geworden. De subholding Fortis Utrecht hield in de oude structuur de verzekeringsactiviteiten, die nu de kernactiviteit van Fortis vormen.

Fortis verwacht dat door de vereffening de belastingverliezen die zijn geleden op de verkoop van de bankactiviteiten - circa 11,6 miljard euro - aftrekbaar worden van het toekomstige belastbare inkomen.

Het voordeel van de belastingaftrek komt volgens Fortis overeen met de uitgestelde belastingschuld aan het einde van het tweede kwartaal. Die schuld bedroeg eind 2009 405 miljoen euro, waarvan 299 miljoen euro in verband met de optie die Fortis heeft op aandelen BNP Paribas, als onderdeel van de verkoop van bankactiviteiten aan de Franse bank.

Hoe hoog de uitgestelde belastingschuld aan het einde van het tweede kwartaal is, hangt mede af van de waardering van die aandelen op dat moment.

Fortis kan de optie op aandelen BNP Paribas vanaf oktober uitoefenen en heeft aangekondigd de netto-opbrengst als dividend te willen uitkeren. Het bedrijf verwacht door de belastingaftrek nu de bruto-opbrengst te kunnen uitkeren.

Het voorstel zal later dinsdag ter goedkeuring worden voorgelegd aan de buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders (bava) van Fortis Brussels.