PVV spreekt van cordon sanitaire in Almere

Redactie

De PVV noemt het advies van informateur Hans Andersson voor een college in Almere zonder PVV een 'cordon sanitaire'. Het betitelen van een college met de PVV als 'niet realistisch' is volgens fractievoorzitter Raymond de Roon 'een voor de PvdA kenmerkende pavlovreactie'.

Volgens de informateur moet worden gekeken of een college kan worden gevormd van PvdA, VVD, D66 en Leefbaar Almere. Deze partijen hebben samen een meerderheid van 21 zetels in de gemeenteraad en kan zich volgens het dinsdag uitgebrachte advies gesteund voelen door de Almeerse bevolking.

De PVV werd bij de gemeenteraadsverkiezingen in Almere met negen zetels de grootste partij, maar komt ook in andere scenario's van Andersson niet voor. Volgens hem is deelname van de PVV aan het college net als deelname van GroenLinks niet aan te bevelen.

Eerder in de onderhandelingen was vooral het voorgenomen hoofddoekjesverbod van de PVV een breekpunt in de onderhandelingen, maar later slikte partijleider Geert Wilders die eis in. Volgens de informateur zijn de verschillen tussen de PVV en de andere partijen echter te groot.