'Necrofielen' misbruiken Facebook voor Ha´tiaanse lijken

Tijdens rampen waar tienduizenden lijken zich opeenhopen, zijn necrofielen er als de kippen bij om een graantje mee te pikken. De zieke geesten hebben zelfs een heuse groep aangemaakt op Facebook om geld in te zamelen voor hun hobby.

Onder de schuilnaam '2kr per medlem till jordbävningsoffren i Haiti' (2 kronen per lid voor de aardbevingslachtoffers in Haïti) opende de Svenska Nekrofil-föreningen (Zweedse Necrofielenvereniging) een speciale groep op Facebook. Hierop werd de illusie gewekt dat als de groep 200.000 leden zou hebben, er vier ton in Zweedse kronen, zo'n 20.000 euro, naar de slachtoffers zou gaan.

De groep groeide in korte tijd uit tot een enorm succes. De ruim 200.000 liefdadige Zweden kwamen echter van een koude kermis thuis toen uit de doeken werd gedaan met welke bedoelingen de groep was opgericht.

"Zoals velen al weten, is het de Zweedse Necrofielenvereniging die nu 500.000 kronen naar Haïti stuurt om er zeker van te zijn dat de lichamen die naar huis worden gestuurd in optimale conditie blijven", staat er op de pagina te lezen. Naast de boodschap heeft de groep ook enkele schokkende foto's geplaatst met een aanvullende tekst waarop de groep beschrijft met welke soort lijken de leden seks willen hebben.

Hoewel het ledental gistermiddag al 212.000 had bereikt, slonk het ledental aanzienlijk toen de ware aard van de groep naar buiten kwam. Gisteravond is de bizarre groep zelfs van Facebook verwijderd. In een email naar een Zweedse krant heeft een van de oprichters echter verklaard dat het een grap was om 'mensen aan het lachen te maken en mensen te leren hun bronnen goed te evalueren'.