Van der Sar: "Ongelooflijk veel steun gehad"

Edwin van der Sar beleefde onlangs zware weken. Zijn vrouw werd getroffen door een hersenbloeding, terwijl de doelman zelf herstellende was van een knieblessure. Afgelopen weekend maakte Van der Sar zijn rentree onder de lat bij Manchester United in de wedstrijd tegen Burnley (3-0).

"Het was goed weer eens een wedstrijd te spelen, dat was lang geleden. Het ging wel lekker", kijkt Van der Sar met Voetbal International terug op het duel met de promovendus. "Het was best een lastig duel, Burnley was een goede tegenstander en verstopte zich zeker niet bij ons."

"Als je de uitslag ziet, denk je dat het makkelijk was, maar we hebben er echt voor moeten voetballen. Met mezelf ging het gelijk goed en dat was ook belangrijk. Na een bepaalde periode van afwezigheid wilde ik mezelf graag laten zien."

De ervaren goalie was zelfs wat nerveus voor de wedstrijd. "Of het nou kwam door mijn leeftijd of dat ik er even uit heb gelegen: ik voelde echt ouderwetse wedstrijdspanning. Het was een belangrijke wedstrijd voor ons om in de titelrace te blijven. Gelukkig hebben we gewonnen en ik hoop dat we deze lijn de komende tijd kunnen doorzetten."

Tijdens zijn herstelperiode trainde Van der Sar even bij zijn oude club Ajax. "Daar heb ik bewust voor gekozen. Ik zat in Engeland en ging me steeds richten op de volgende wedstrijd van Manchester United. Zo gaat dat dan. Zou ik er de volgende keer bij zijn? Dat lukte maar steeds niet. Daarop heb ik er, in overleg en met toestemming van Manchester United, voor gekozen het op een andere manier aan te pakken, om in alle rust verder te herstellen en helemaal fit terug te keren bij Manchester."


Het is nog altijd niet duidelijk wat Van der Sar na dit seizoen zal gaan doen. "Ik bekijk het van wedstrijd tot wedstrijd, verder kijk ik niet. Geen idee wat ik ga doen, daar ben ik nog helemaal niet mee bezig. Ik vind het nu ook niet gepast daarover te filosoferen. Op dit moment kom ik andere dingen in het leven tegen dan voetbal. Ik zie dingen nu wel in een ander perspectief."

De echtgenote van de doelman werd onlangs getroffen door een hersenbloeding. "Ze is nu nog in Nederland, maar ik hoop dat ze snel hier naartoe komt. Dan is alles weer zoals het hoort. Het is een zware periode geweest voor ons, hectisch ook, maar je moet erdoorheen zien te komen. Het gaat de goede kant op."

"Of ze honderd procent zal genezen? Over haar herstel wil ik verder niets zeggen. Ik heb ongelooflijk veel én goede steun gehad van de mensen bij Manchester United, van de manager tot de spelers, iedereen leeft mee. Ze gaven mij alle tijd en rust."