Moszkowicz wil hele aanklacht voorgelezen hebben

Marc (MPG)

De advocaat van PVV-leider Geert Wilders, Bram Moszkowicz, eist dat de officier van justitie de volledige aanklacht tegen zijn cliënt voorleest. Het gaat om ruim twintig pagina's, vol met de gewraakte citaten van Wilders.

Volgens Moszokowicz is volledige voorlezing van de dagvaarding een recht van de verdachte. Daar wordt weliswaar zelden gebruik van gemaakt, maar in dit geval is het belang van de zaak zo groot dat het nodig is, stelde Moszkowicz vandaag tijdens de eerste zitting in het proces-Wilders voor de rechtbank in Amsterdam.

Het Openbaar Ministerie vindt integrale voorlezing niet nodig, onder meer omdat de dagvaarding twee keer een uitgebreide beschrijving bevat van Wilders' antikoranfilm 'Fitna'. Verder staan er alle citaten in waarvoor Wilders terechtstaat, zoals over de koran: "Verbied dat ellendige boek zoals ook Mein Kampf verboden is!"

De rechtbank wees het verzoek van Moszkowicz af. De officier mocht volstaan met een samenvatting van de aanklacht, maar moet wel alle gewraakte citaten van Wilders één keer voorlezen.