'Nout Wellink moet aftreden'

Peter (pberends)

Nout Wellink, de nobele president van De Nederlandsche Bank (DNB), moet aftreden om zo het vertrouwen in de nationale centrale bank weer te herstellen. Dit zegt topaccountant Jules Muis, die onder andere werkzaam was voor de Europese Commissie en de Wereldbank.

Muis deed zijn uitspraken vandaag tijdens de parlementaire commissie die nu onderzoek doet naar de financiële crisis. Muis vindt het onbegrijpelijk dat tal van bewindslieden die op hun plek zaten voordat de crisis begon, er nu nog zitten. Dat staat volgens hem noodzakelijke veranderingen in de weg.

Wellink is een van de mensen, die volgens de topaccountant niet geloofwaardig meer zijn: "Wellink moet zeggen: 'Ik wil het vertrouwen in DNB herstellen, ik stap op.'" Gisteren kreeg Wellink van econoom Sweder van Wijnbergen ook al de wind van voren tegenover dezelfde commissie.

Over de oorzaken van de crisis zei Muis het 'onvoorstelbaar' te vinden dat DNB die niet heeft herkend. Door de relatief grote financiële sector liep Nederland een verhoogd risico volgens de topaccountant : "Je verwacht dan een grotere waakzaamheid van je toezichthouder, temeer omdat grote schade kan optreden voor de belastingbetaler." Wellink had volgens Muis een 'bijzonder zwakke houding'.

Afgelopen zomer wilde Wellink juist graag een nieuwe termijn als president van de DNB.


Fout Wellink?