'Potentie van zonnepanelen wordt onderschat'

Als het over duurzame energieopwekking gaat, denkt men in Nederland al snel aan windenergie. Ook biomassa wordt mondjesmaat nog wel genoemd. Maar zonne-energie, de grootste bron van duurzame energie, wordt nog altijd gezien als een speeltje voor mediterrane landen of hobbyproject voor mensen die zich door een berg subsidieaanvragen heen willen worstelen.

Dat beeld van zonne-energie is niet terecht, zo stelt Jaap Hoogakker, analist bij gasleverancier Gasterra. Hoogakker, die zich bezighoudt met duurzaamheidsvraagstukken, heeft berekend dat de zon in 2050 kan voorzien in ten minste eenderde van de Nederlandse energiebehoefte.

"We hebben echt een keus," zegt Hoogakker. "Het is een misverstand dat we in Nederland niet genoeg zon hebben. De opbrengst van een zonnepaneel hier is ongeveer de helft van de opbrengst in de Sahara. Het is allemaal geen mystieke wetenschap, het is gewoon berekenbaar."

Consument heeft verkeerd beeld

Niet alleen Hoogakker vindt dat zonne-energie wordt onderschat. Ook Wim Sinke, een van de belangrijkste experts op het gebied van zonne-energie, denkt dat de consument nog te onwetend is over het onderwerp. "Er is een gebrek aan heldere informatie. De overheid is over zonne-energie weinig uitgesproken en spreekt vooral over de korte termijn en windenergie. Maar de solarsector moet ook beter communiceren."

Er moet dus betere voorlichting komen, bijvoorbeeld over het financiële plaatje. Tussen 2015 en 2020 wordt het omslagpunt al bereikt waar energie opgewekt door zonnepanelen evenveel kost als zogenoemde 'grijze stroom'. Landen Zuid-Europa bereiken dit punt zelfs al dit jaar of volgend jaar.

Momenteel is er nog een subsidieregeling, omdat  het verschil tussen zonne-energie en grijze stroom nog te groot is. Het ministerie van Economische Zaken is bezig met de ontwikkeling van een nieuw stimuleringsmodel voor consumenten. Huishoudens die groene strom opwekken, krijgen daar een vergoeding voor. Deze subsidie is onafhankelijk van de begroting, omdat het gefinancierd wordt uit een opslag op de gewone energienota.

In Duitsland is de nieuwe subsidiestructuur al een doorslaand succes. "We kunnen niet zonder de zon," zegt Sinke overtuigd.