'Gebrek computers en internet is armoe'

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML heeft zich in de tweede helft van vorig jaar sterk hersteld. Zo steeg het aantal orders flink en in het laatste kwartaal werd 50 miljoen euro nettowinst geboekt, na een winst van 20 miljoen euro in het derde kwartaal.

ASML-directeur Eric Meurice zegt dat de winst te danken is aan "zware investeringen in de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling". De resultaten van ASML waren beter dan verwacht. Toch boekte het bedrijf over geheel 2009 een verlies van 151 miljoen euro.

ASML, dat zijn hoofdvestiging heeft in Veldhoven, is de wereldleider in de fabricage van chipmachines. Van alle computerchips die in pc's, mp3-spelers, telefoons en andere apparaten zitten, zijn 60 procent met ASML-machines gemaakt.

De technologiesector lijkt de meest recente economische recessie met veel minder kleerscheuren te hebben overleefd dan andere sectoren. Volgens ASML-woordvoerder Lucas van Grinsven zijn pc's en internet tegenwoordig dan ook een basisbehoefte geworden: "Mensen associëren armoede tegenwoordig ook met een gebrek aan computers en internet."

Zo profiteert ASML van de groeiende populariteit van smartphones zoals de Apple iPhone. De computermarkt is vooral stabiel gebleven door toenemende verkopen van netbooks, de kleine laptops waar men snel nekklachten van krijgt.