Rare ziet kansen met XBLA

Kevin (Tappy78)

Gameontwikkelaar Rare uit het pittoreske Twycross (Engeland) heeft recentelijk aangegeven dat er geen tekort aan mogelijkheden zijn wat betreft het inzetten van hun oudere scala aan games voor Xbox Live Arcade. Zij zien de mogelijkheid om deze spellen eventueel over te dragen aan derde partijen, zodat zij die over kunnen zetten naar XBLA.

Rare HQ

 Het hoofdkantoor van Rare

Spellen zoals Jetpac Refuelled, Banjo Kazooie en Banjo Tooie zijn al eerder aan de beurt geweest en binnenkort brengt Rare de oude Nintendo 64-klassieker Perfect dark uit op XBLA met verbeterde beelden (HD, mooiere textures en hogere framerate) en beter geluid (Dolby 5.1). Het spel wordt net zoals de Banjo Kazooie-spellen door het bedrijf 4J Studios omgezet naar de Xbox 360, maar het spel had eigelijk al eind 2009 gereed moeten zijn voor release op XBLA.

Het lijkt misschien vreemd dat het zo lang moet duren om een spel wat zowaar al bestaat alleen maar om te zetten naar de Xbox 360, maar als je 4J Studios moet geloven is het omprogrammeren van het oude Nintendo 64 materiaal een stuk lastiger dan men misschien zou verwachten. Tijdens het omzetten van Banjo Kazooie heeft Paddy Burns van 4J Studios al eerder aangegeven dat hij  soms zelfs al slapeloze nachten had om de meest simpele gameplay-elementen om te programmeren. Inmiddels is er ook nog steeds geen officieële datum geprikt voor de release van Perfect Dark, maar er gaan erg sterke geruchten dat dit in februari gaat gebeuren.

Blast Corps van Rare

De keuze is groot wat betreft spellen die Rare voor XBLA zou kunnen uitbrengen in een eventueel nieuw (of verbeterd) jasje. Het spel Blast Corps, wat ook van origine een Nintendo 64-spel is, maakt sowieso een grote kans. Dit omdat er al een stille hint naar het spel werd gedaan door Rare op hun jaarlijkse kerstkaart die vaak vol met verborgen aanwijzingen zit naar toekomstige spellen. Maar  er zijn nog genoeg spellen uit hun vroegere periode, toen Rare nog Ultimate Play The Game heette, die prima zouden dienen als arcade-spellen voor de Xbox 360. Rare zit inmiddels al 25 jaar in de gamebusiness en spellen die van origine op oude consoles of PC's uitkwamen zoals de ZX Spectrum, Commodore 64 of de NES kunnen altijd uit de oude doos worden getrokken.

Uit hun Nintendo-periode zijn die mogelijkheden wat beperkter, omdat Nintendo uiteraard eigenaar is van karakters zoals Donkey Kong (Donkey Kong 64) en Star Fox (Star Fox Adventures). Van de recentere spellen blijven er dan eventueel nog spellen over met karakters uit eigen stal zoals: Jet Force Gemini, Killer Instinct (Gold) en Conker.