Republikeinen winnen cruciale Senaatszetel

De Republikeinse kandidaat Scott Brown heeft gisteren de senaatsverkiezingen in de Amerikaanse staat Massachusetts gewonnen. Dit melden de Amerikaanse tv-stations NBC en CNN. De Democraten raken daardoor hun cruciale zestigste zetel in de Senaat in Washington kwijt.

Daardoor wordt het voor de Republikeinen makkelijker om procedurele obstakels op te werpen tegen de hervormingsplannen voor de gezondheidszorg van president Barack Obama. Met hun zestig zetels konden de Democraten tot nu toe vertragingstactieken van de Republikeinse oppositie voorkomen. Dat kan met een kleinere meerderheid niet meer.

Na het tellen van meer dan 90 procent van de stemmen lag Brown 5 procentpunten voor op zijn Democratische tegenstreefster Martha Coakley. Zij feliciteerde Brown op tv met zijn overwinning. Obama was afgelopen zondag nog naar Massachusetts gereisd om Coakley in de verkiezingscampagne te steunen.

De Senaatszetel kwam vrij na de dood van de Democraat Edward 'Ted' Kennedy in augustus. Traditioneel is Massachusetts een bolwerk van de Democraten. Kennedy zat sinds 1962 in de Senaat; een ziektekostenverzekering voor alle Amerikanen was een van zijn belangrijkste politieke doelen.

Brown voerde zijn verkiezingscampagne met de belofte om tegen Obama's hervormingsplannen te stemmen. De opkomst in Masachusetts was gisteren hoog, ondanks nat en koud weer.