FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 maart 2009

Uitslag Ajax-Olympique Marseille

Ajax heeft de kwartfinale van de UEFA Cup niet weten te bereiken. In de verlenging scoorde Mears namens Olympique Marseille de beslissende treffer.

Ajax begon sterk aan de wedstrijd; zo kreeg Suárez al in de vierde minuut een levensgrote kans. Hij kopte echter in de handen van Olympique-keeper Mandanda. Ajax bleef aandringen, maar in de 21e minuut leek het dan toch Olympique Marseille te zijn dat op voorsprong zou komen. De goal werd echter terecht afgekeurd wegens buitenspel van Niang.

Olympique Marseille kwam wat beter in de wedstrijd en Taiwo testte met een harde knal de kwaliteiten van Kenneth Vermeer. De volgende grote kans voor Ajax volgde in de 31e minuut. Luis Suárez schoot de bal echter over na een voorzet van Bruno Silva. Twee minuten later was het wel raak. Nu was Suárez de aangever en Eyong Enoh de afmaker. Lang kon Ajax niet genieten van de voorsprong, want Niang kon in de 35e minuut een wegglijdende Vermeer verschalken.

Tien minuten na rust zette Oleguer Suárez oog in oog met Mandanda, maar de Uruguayaan faalde. Ajax bleef goed druk zetten op Olympique Marseille en in de 74e minuut volgde de 2-1. Na een briljante actie van Suárez, een pirouette en een voorzet met de buitenkant van de voet, kon Miralem Sulejmani de bal binnen koppen.

Even later ontstond er een gevaarlijke situatie voor de goal van L'OM toen de voorzet van Enoh door Cheyrou van richting werd veranderd. De keeper kon de bal echter nog net tot corner tikken.

Er volgden nog wat kleine kansjes, maar niemand kon de verlenging voorkomen. Ook in de eerste helft van de verlenging gebeurde er weinig. Een afgeweken vrije trap van Suárez, die naast het doel belandde, was het gevaarlijkste wapenfeit. Verder bracht Van Basten Leonardo en Cvitanich in het veld voor Aissati en Sulejmani.

Vlak na het begin van de tweede helft van de verlenging ging het fout voor Ajax. Olympique Marseille kreeg een vrije trap op een gevaarlijke plek na een overtreding van Schilder. Boudewijn Zenden nam deze vrije trap, de bal ging via de muur omhoog en vervolgens kon Mears de bal in het doel van Vermeer koppen. Het was de beslissing, want Ajax was niet meer bij machte om nog twee keer te scoren.

In de slotfase kreeg Bruno Silva nog de rode kaart voor een overtreding op Ben Arfa. In de tumult na deze overtreding maakte ook Ziani nog een slaande beweging naar Suárez, maar de speler van Olympique kreeg geen kaart van de scheidsrechter.

Karakteristieken

Ajax - Olympique Marseille* 2-2 (n.v.) (1-2)
33’ Enoh 1-0
35’ Niang 1-1
74’ Sulejmani 2-1
109’ Mears 2-2

Toeschouwers: 47.650
Scheidsrechter: Mayer (Ger)
Stadion: Amsterdam Arena
Gele kaart: Suárez, Schilder (Ajax), Valbuena, Hilton, Niang, Rodríguez (Olympique Marseille)
Rode kaart: Silva(120+2) (Ajax)

Opstellingen

Ajax: Vermeer, Silva, Oleguer, Alderweireld, Schilder, Anita, Aissati (Leonardo/98), Enoh(De Jong/112), Sulejmani (Cvitanich/105), Suárez, Emanuelson

Olympique Marseille: Mandanda, Mears, Hilton, Rodríguez, Taiwo, Valbuena (Ziani/53), M'Bami, Cheyrou, Koné (Ben Arfa/78) , Niang (Samassa/59), Zenden

Kroeg met wietkelder waarschijnlijk dicht

De bezoekers van Murphy's pub in Barger-Oosterveld, Emmen, die naast hun biertje graag een blowtje van eigen oogst roken, hebben pech. De hennepkwekerij in de kelder van Murphy's is ontmanteld na een tip via Meld Misdaad Anoniem, en de kroeg zal waarschijnlijk gesloten worden door de Emmense burgemeester Cees Bijl. 

Politiewoordvoerder Ron Reinds verklaarde: "Vervolgens hebben we gekeken naar het stroomverbruik en dat lag extreem hoog voor een kroeg." De kelder van Murphy's was in twee delen opgesplitst; één deel voor stekjes en één deel voor volgroeide planten. Er is waarschijnlijk al meerdere keren geoogst. 

Men kon de kwekerij bereiken via een ingang in de bijkeuken. De Technische Recherche heeft sporenonderzoek verricht voor de ontruiming. De kinderen die afgelopen middag voor een feestje uitgenodigd waren in het café hadden eveneens pech, door de ontruiming werd het feestje afgeblazen. De eigenaar (38) van Murphy's en diens broer (43) zijn aangehouden. 

Met dank aan cyberbull voor de submit.

Voetbal: Uitslagen UEFA Cup 18/03

Ajax is er niet in geslaagd zich te ontdoen van Olympique Marseille, in de ArenA werd het 2-2. Er werd vanavond nog een ander achtste finaleduel gespeeld, en wel in Saint-Étienne. Ook die wedstrijd eindigde in 2-2, waardoor Werder Bremen kwartfinalist is.

 

AS Saint-Étienne (FRA) - SV Werder Bremen* (GER) 2-2 (0-1)
6' Sebastian Prödl 0-1
27' Claudio Pizarro 0-2
64' Yohan Benalouane 1-2
90+2' Sébastien Grax 2-2

Stadion: Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Alexandru Tudor (ROU)
Gele kaart: Per Mertesacker, Claudio Pizarro (Werder)

 


AFC Ajax (NED) - Olympique de Marseille* (FRA) 2-1 (2-2 n.v.) (1-2)
33' Eyong Enoh 1-0
35' Mamadou Niang 1-1
74' Miralem Sulejmani 2-1
109' Tyrone Mears 2-2
120+2' Bruno Silva (Ajax)


Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Florian Meyer (GER)
Gele kaart: Luis Suárez, Robbert Schilder (Ajax), Mathieu Valbuena, Hilton, Mamadou Niang, Julien Rodriguez (Marseille)

 


* = door naar de volgende ronde

Morgen volgen de overige zes duels.

Uitslagen UEFA Cup 18/03/2009

Ajax is er niet in geslaagd zich te ontdoen van Olympique Marseille. Er werd vanavond nog een ander achtste finaleduel gespeeld, en wel in Saint-Étienne. Ook die wedstrijd eindigde in 2-2, waardoor Werder Bremen kwartfinalist is.

AS Saint-Étienne (FRA) - SV Werder Bremen* (GER) 2-2 (0-1)
6' Sebastian Prödl 0-1
27' Claudio Pizarro 0-2
64' Yohan Benalouane 1-2
90+2' Sébastien Grax 2-2

Stadion: Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Alexandru Tudor (ROU)
Gele kaart: Per Mertesacker, Claudio Pizarro (Werder)


AFC Ajax (NED) - Olympique de Marseille* (FRA) 2-1 (2-2 n.v.) (1-2)
33' Eyong Enoh 1-0
35' Mamadou Niang 1-1
74' Miralem Sulejmani 2-1
109' Tyrone Mears 2-2
120+2' Bruno Silva (Ajax)


Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Florian Meyer (GER)
Gele kaart: Luis Suárez, Robbert Schilder (Ajax), Mathieu Valbuena, Hilton, Mamadou Niang, Julien Rodriguez (Marseille)


* = door naar de volgende ronde

Morgen volgen de overige zes duels.

Studente verhangt zich na naaktfoto's

De achttienjarige Jessie Logan heeft zichzelf van het leven beroofd na een lullige actie van haar ex-vriend. Nadat hij naaktfoto's van haar had verspreid op haar school, besloot de studente uit het Amerikaanse Cincinnati zichzelf op te hangen. De zelfmoord vond overigens al vorig jaar juli plaats, maar haar moeder treedt er nu pas mee naar buiten om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van 'sexting', het verspreiden van seksueel getinte boodschappen of naaktfoto's via sms.

Om haar vriendje op te winden, stuurde Jessie vorig jaar naaktfoto's van zichzelf naar de geluksvogel. Toen de relatie spaak liep, besloot de jongen wraak te nemen. Nadat hij de foto's onder honderd leerlingen had verspreid, werd het arme meisje het pispaaltje van de school. Hierdoor werd ze depressief en wilde niet meer naar school.

In mei vorig jaar deed ze haar verhaal in een tv-programma. Hierin waarschuwde ze andere jongeren voor de gevaren van sexting en sprak ze de hoop uit dat de pesterijen zouden ophouden. Maar helaas, twee maanden later besloot ze een stuk touw te pakken en zichzelf op te hangen.

Volgens Jessies moeder is het sturen van seksuele boodschappen een groot maatschappelijk probleem dat de hele wereld aangaat. Uit een Amerikaans onderzoek dat vorig jaar werd gehouden, kwam naar voren dat maar liefst 39 procent van de pubers zich schuldig maakt aan sexting.  

 


Eeuwig zonde...

Doe even normaal!

JamBurning stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

 

Als ik zo vrij mag zijn, het tegenovergestelde van normaal zou je gestoord kunnen noemen. In de rechtbank wordt dat ook wel aangeduid als: ontoerekeningsvatbaar. Dat betekent niet dat ze je bij de Rabobank weigeren als je een rekening wilt openen, maar dat ze je dwingen om te kijken naar RTL4 en het niet toegestaan is om te zappen naar bijvoorbeeld Discoverychannel.

Crisis kost Nederlandse banken 39 miljard

Nederlandse grootbanken zijn vorig jaar voor 39 miljard euro geraakt door de financiële- en kredietcrisis. De banken wisten hun reserves op peil te houden, mede door kapitaalinjecties van de Nederlandse staat ter waarde van 10,75 miljard euro.

Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag in zijn kwartaalbericht. Het verlies is deels via de balans afgeboekt, terwijl een ander deel volledig is afgeschreven via de winst- en verliesrekening. Onder de streep leden de Nederlandse banken vorig jaar een verlies van ruim 28 miljard euro.

Eerder becijferde DNB dat de schade voor Nederlandse banken in de eerste jaarhelft van 2008 ruim 16 miljard euro bedroeg. Vorig jaar kregen de financiële concerns ING, Aegon en SNS Reaal met kapitaalinjecties hulp van de staat.

DNB constateert dat de financiële crisis zich in het laatste kwartaal van vorig jaar "ernstig heeft verdiept en tot ingrijpende maatregelen aanleiding heeft gegeven". Eind januari kreeg ING wederom hulp van de staat. De overheid staat garant voor een deel van de kredietportefeuille van de bankverzekeraar.

Wereldwijd heeft de crisis gezorgd voor verliezen ter waarde van meer dan 1100 miljard dollar (825 miljard euro). Hiervan is ruim 825 miljard dollar door banken afgeschreven. Tegelijk hebben de banken voor ruim 850 miljard dollar nieuw kapitaal weten aan te trekken, waarvan ongeveer de helft door overheden.

DNB stelt dat de omstandigheden op de financiële markten buitengewoon moeilijk zijn en dat de crisis zich verbreedt. Het waardeverlies in de financiële sector zet zich voort. Sinds de uitbraak van de crisis hebben financiële instellingen wereldwijd bijna driekwart van hun waarde verloren, aldus de centrale bank.

Digitale borstfoto spoort kanker eerder op

Minister Klink geeft morgen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven het startsein voor een nieuw landelijk systeem voor het maken van digitale borstfoto’s.

Ieder jaar worden er van ongeveer 900.000 vrouwen borstfoto’s gemaakt binnen het landelijk bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Door de digitale fotografie kan borstkanker eerder worden opgespoord, aldus het RIVM.

Voor de zomer zal de helft van alle apparatuur waarmee de borstfoto’s worden gemaakt, digitaal zijn. Door de digitalisering verbetert de kwaliteit van de foto’s. Hierdoor kunnen afwijkingen sneller worden gesignaleerd.

Vrouwen die aan het onderzoek meedoen, zullen in eerste instantie geen verschil merken. De manier waarop de foto’s worden genomen blijft hetzelfde. Het RIVM verwacht echter dat met deze techniek borstkanker in een eerder stadium kan worden ontdekt.

'Gratis geld in Japan'

Als je gratis geld wil lenen, moet je in Japan zijn. Het is daar zo slecht met de economie gesteld dat de consumenten en bedrijven aldaar gewoon geen geld willen lenen. Banken doen alle mogelijke moeite om ze over de streep te trekken, en hebben nu wel een heel opmerkelijke manier gevonden om geld uit te kunnen lenen. In plaats van rente te vragen over het geleende geld, geven ze geld toe als je geld leent. 

ABN Amro heeft een lening van één dag verstrekt aan een Franse bank. De waarde van de lening is 14,5 miljard yen, omgerekend 113 miljoen euro. Ze vragen een negatieve rente van 0,01 procent. Dat houdt in dat de Franse bank een bedrag van 1,45 miljoen yen (11.300 euro) 'verdient' aan de lening. 

De Japanse economie ligt al ruim tien jaar op zijn gat. Het rentepeil van nul procent, waar het niveau al een tijdje omheen schommelt, is volgens analisten hét bewijs hiervan. Japanners hebben niet genoeg vertrouwen in de economie om geld te lenen. Zelfs het rentevrij aflossen is geen lokkertje voor de Japanners om toch geld te lenen. 

Het beloofde land
In de jaren tachtig van de vorige eeuw leek Japan het beloofde land. Bomen leken wel tot in de hemel te groeien, en banken profiteerden daarvan. Het gevolg is dat ze nu naar schatting zo'n 370 miljard euro aan oninbare leningen uit hebben staan. Om de economie te stimuleren probeert de Japanse centrale bank de commerciële banken te helpen bij het aanpakken van de zogenaamde slechte leningen. 

De centrale bank heeft steeds meer staatsobligaties opgekocht. De hoop was dat de banken het hiervoor gekregen geld terug zouden pompen in de economie, door het uit te lenen aan bedrijven en consumenten. Helaas is het vertrouwen zo laag onder de bevolking dat deze daar niet in trappen. Hierom zoeken sommige banken nu hun toevlucht in de omgekeerde rentelast. 

Particulieren in Japan hoeven niet aan te kloppen bij de ABN Amro. De bank leent alleen geld aan bedrijven. David Woods, hoofd van ABN Amro Securities Japan, verklaarde gisteren dat de bank wel geld verdiend heeft aan de deal met de Franse bank. "Wij namen het geld in de markt op tegen een nog beter niveau". Hij zei er nog wel bij dat het een 'zeer ongewone transactie' was, die echter niet uniek is. In 1998 werd er ook al eens een dergelijke transactie gedaan. 

'Veel Franse sporters aan de doping'

Veel Franse sporters lijken aan de doping te zitten. Bij nieuwe tests blijkt dat bij 15 procent van de 138 onderzochte sporters sporen van het verboden middel dhea (dehydroepiandrosterone) zijn aangetroffen.

Het middel wordt normaal gesproken gebruikt in pillen tegen ouderdom. Omdat het geen officiële controles waren zullen de sporters niet geschorst worden. De gecontroleerde sporters waren actief in voetbal, rugby, wielrennen en atletiek.

Bij achttien van hen werd de stof aangetroffen in de haarmonsters. Bij drie anderen constateerde het antidopingbureau AFLD een verhoogd testosterongehalte. In totaal zijn er 32 voetballers gecontroleerd, van wie er zeven zouden zijn betrapt. Onder de 37 wielrenners waren vier positieve gevallen.

Cancellara mist Milaan - San Remo

Fabian Cancellara moet Milaan - San Remo aan zich voorbij laten gaan. De Zwitser heeft naar eigen zeggen niet de juiste vorm voor de wedstrijd van zaterdag.

"Ik heb het besluit genomen op basis van de vorm die ik momenteel heb, maar ook familie-omstandigheden spelen een rol. Jammer, want deze koers heeft een speciale plek in mijn hart," liet Cancellara weten. Hij zal wel vanaf 24 maart deelnemen aan de Italiaanse rittenkoers Settimana Internazionele di Coppi e Bartali. "Hopelijk helpt die koers me aan wat progressie," aldus Cancellara.

Inbreker laat bewoners weten dat hij er is

Een dief heeft in het Duitse Oberhausen de bewoners op een lullige manier duidelijk gemaakt dat er een inbreker in hun huis was. Toen de man namelijk net binnen was, kwamen de huurders plotseling thuis.

Deze hadden gelijk in de gaten dat er iets niet pluis was en vroegen: "Is daar iemand?" "Ja, ik!", klonk het droge antwoord.

De politie had dan ook weinig moeite de inbreker te vinden en op te pakken. De 29-jarige man had zich namelijk verstopt op het balkon.

Dante meer dan tien miljoen keer verscheept

Capcoms Devil May Cry heeft officieel de tien miljoen verscheepte games bereikt, als we de uitgever mogen geloven.

De eerste DMC game kwam uit in 2001: "Since then, the series has rocketed to the 10 million copies shipped mark in record time," Aldus Capcom. Verder zegt Capcom dat Devil May Cry 4, de laatste game in de populaire hack-n-slash franchise, meer dan 2,2 miljoen keer over de toonbank is gevlogen. Er zijn al verschillende strips, verhalen, actiefiguren, en anime van de game beschikbaar, Capcom is van plan om nog meer franchise-gerelateerde producten uit te brengen.

FOK!: Cha beste Aziaat ooit

Volgens de users van het FOK!voetbalforum is Cha Bum-Kun de beste speler uit Azië en Oceanië. De Zuid-Koreaan was in de finale van het toernooi te sterk voor zijn veel jongere landgenoot Park Ji-Sung.

Cha vertrok na zeven seizoen in het efltal van de Korean Air Force naar Duitsland, waar hij na een seizoen bij Darmstadt bij Eintracht Frankfurt faam maakte. De aanvaller maakte met zijn frisse spel furore en bezorgde de Duitsers de UEFA Cup. Na vier seizoenen vertrok hij naar Bayer Leverkusen en wist ook daar de UEFA Cup te veroveren. Zijn enige andere prijs was een DFB-Pokal, maar is desondanks verkozen tot de beste Aziaat ooit. Zijn tegenstrever in de finale, oud-PSVer Park, heeft meer prijzen op zijn naam staan, maar legde het wel af met duidelijke cijfers: 38-13.

Op weg naar de finale schakelde Cha achtereenvolgens Amiri Shamsuddin, Xiang Sun, Koji Nakata, Mohamed Al-Deayea, Mark Viduka, Ali Daei en Harry Kewell uit. Kazuyoshi Miura, Zeljko Kalac, Haim Megrelashvili, John Aloisi, Hidetoshi Nakata, Ali Daei en Harry Kewell legden het achtereenvolgens af tegen Park. Onder de kwartfinalisten waren ook nog Tim Cahill en Shinji Ono.

Dit toernooi was onderdeel van een groter geheel, waarin we op zoek gaan naar de beste voetballer ooit. Eerder al waren George Weah, Diego Maradona, Pelé, Gerd Müller, Sir Bobby Charlton, Zinedine Zidane, Franco Baresi, Johan Cruijff, Alfredo di Stéfano en Ferenc Puskás de besten van respectievelijk Afrika, Argentinië, Brazilië, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje en Oost-Europa. Het volgende toernooi zal gaan om de beste speler van overig Zuid-Amerika, dus zonder Argentijnen en Brazilianen. De eerste ronde staat op het punt van beginnen. Wil je meestemmen, klik dan hier.

NEC: Binnen twee weken opvolger Been

De technisch directeur van NEC, Carlos Aalbers, heeft vandaag gezegd dat de club binnen nu en twee weken verwacht dat ze een opvolger kunnen presenteren voor de vertrekkende Mario Been.

"Nog deze maand hopen we de nieuwe trainer bekend te maken", aldus Aalbers die zei dat er de afgelopen weken met een aantal kandidaten is gepraat. "Daar gaan we intern nog over praten. Daarna maken we een keuze".

Aalbers wilde niet ingaan op namen en op het aantal kandidaten dat nog over is.

Joop Braakhekke klaagt Vinden.nl aan

Joop Braakhekke kan zich niet vinden in de nieuwe reclamecampagne van Vinden.nl. Na dreigementen van de tv-kok heeft de zoekmachine besloten de campagne per direct te staken.

Het leek zo'n leuke campagne. Voor de reclamecampagne maken BN'ers als Willibrod Frequent, Joop Braaklekker, Gerard Bowling en Ali C. gebruik van de zoeksite. Braakhekke kan echter niet lachen om de slecht verzonnen persiflage en klaagt de site aan.

Als goedmakertje mogen de gepersifleerde BN'ers ieder duizend euro overmaken aan een goed doel. De kooknicht wil hier echter geen gebruik van maken, en wil geld zien. Hij zet zijn rechtszaak dan ook gewoon door. Ook Katja Schuurman heeft laten weten dat ze een advocaat in de arm heeft genomen.

Directeur Jan-Willem Tusveld van Vinden.nl snapt alle ophef van de sterren niet. "Eigenlijk begrijpen we de commotie rondom deze reclamecampagne niet. In de media worden bekende Nederlanders continu ongevraagd gepersifleerd in programma’s als Koefnoen, de TV kantine en Evers staat op." Om niet nog meer problemen te krijgen, heeft Van Tusveld toch maar besloten te stoppen met de reclamecampagne.


Braakhekke vindt het niks

New Xbox Experience op volgende OXM-disc

De schijf die je standaard bij de Official Xbox Magazine vindt zal de komende editie de 'New Xbox Experience' bevatten. Dit betekent dat het gepimpte dashboard beschikbaar wordt voor mensen die geen internetverbinding op hun Xbox 360 hebben. Mensen die nog steeds het oude Dashboard gebruiken zullen sowieso steeds meer gepusht worden om over te stappen op de nieuwe, aangezien Microsoft de NXE op de schijfjes van nieuwe games wil proppen. Nieuwe Xboxen zullen ook de NXE bevatten, je kunt er dus niet meer omheen!

Timmer vrijwel hersteld

Henk Timmer kan het komend weekeinde vrijwel zeker met Feyenoord in actie komen tegen koploper AZ.

Vandaag trainde Timmer zonder problemen mee bij de Rotterdammers. Timmer viel afgelopen zondag, in de competitiewedstrijd tegen met PSV, geblesseerd aan zijn hoofd uit.

Timmer blijft daarom ook in de selectie van het Nederlands elftal, dat zich na het weekeinde gaat voorbereiden op de interlands tegen Schotland en Macedonië.

Fed gaat staatsobligaties opkopen

De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, heeft vanavond besloten om de komende zes maanden voor 300 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties op te kopen. Het onorthodoxe besluit bracht een schokgolf teweeg op de financiële markten.

Zo steeg de euro van 1,30 naar 1,34 dollar en ook Wall Street schoot enkele procenten omhoog. 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties duikelde met maar liefst 16 procent. De olieprijs steeg voor het eerst in maanden boven de 50 dollar.

Euro schiet omhoog na besluit Fed

De Fed probeert op deze manier geld de economie in de pompen en de rente die betaald moet worden over staatsobligaties laag te houden. Zonder lage rente zijn de vele reddingsplannen van de Amerikaanse overheid onbetaalbaar. Verder liet de Fed weten onder meer het programma uit te breiden om mortgage-backed securities (hypotheekproducten) op te kopen met nog eens 750 miljard dollar.

De combinatie van maatregelen moet resulteren in lagere rentes op diverse leningen voor bedrijven en consumenten. Hoewel de vooruitzichten op korte termijn zwak blijven moeten de maatregelen van de Fed ervoor zorgen dat de financiële markten stabiliseren. Ook hield de Fed de basisrente op 0 tot 0,25 procent.

Wall Street 18 maart en 10-jaars Amerikaanse staatsobligatie

Visboer woedend om sierbestrating

Altijd mooi, sierbestrating in plaats van betonklinkers bij je marktkraam. Een visboer uit Leeuwarden, met de toepasselijke naam Jos Visser, is er echter niet blij mee. Hij is aan het eind van de dag namelijk veel tijd kwijt met het schoonmaken van de waaltjes.

Tussen de groeven van de nostalgische sierbestrating blijft namelijk veel afval steken. De stinkende vis- en uitjesresten blijven plakken tussen de voegen. "Je blijft schrobben op deze manier. Natuurlijk, ik vind die steentjes ook mooi, maar absoluut niet praktisch."

Visser laat zien dat de aangrenzende tegels veel sneller schoon zijn. Maar de bodem onder zijn viskraam herbetegelen mag helaas niet. "Dat mag niet van de gemeente. Die wil duidelijk onderscheid houden tussen de stoep en onze stek."

Crisisoverleg nadert climax

De drie coalitiepartijen zijn dichtbij een akkoord over een crisispakket. CDA, PvdA en ChristenUnie zijn elkaar tot op een haar toe genaderd, stellen ingewijden. Het gaat nu nog om 'punten en komma's'.

De laatste hobbel is of het kabinet zich nu al vastlegt op bezuinigingen in 2011. Het CDA wil daar nu al harde afspraken over maken. De christen-democratische delegatie (minister van Sociale Zaken Piet-Hein Donner en fractievoorzitter Pieter van Geel) begon de onderhandelingen met de eis dat al dit jaar wordt gesneden.

De PvdA wil alleen in 2011 bezuinigen als de economie tegen die tijd de weg omhoog heeft gevonden. De uitgangspositie van de sociaal-democraten (minister van Financiën Wouter Bos en fractievoorzitter Mariëtte Hamer) was: helemaal geen bezuinigingen in de nabije toekomst, en alleen maatregelen op de lange termijn.

Het compromis lijkt redelijk in de buurt van de positie van de ChristenUnie. De kleinste coalitiepartner, vertegenwoordigd door minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet en fractievoorzitter Arie Slob, wil niet bezuinigen zolang de economie krimpt. Maar de christenen hechten ook veel waarde aan solide overheidsfinanciën.

Vanmiddag zitten de delegaties onafhankelijk van elkaar bij de 'technisch voorzitter', minister-president Jan Peter Balkenende. Hij heeft een nieuw document opgesteld dat moet dienen als basis voor een compromis.

Balkenende wil alleen met alle fracties tegelijk om de tafel, als hij het gevoel heeft dat ze er definitief uit kunnen komen. De kans daarop is niet zo groot, vanwege volle agenda's van de betrokkenen. Balkenende vertrekt vanavond naar Brussel voor een Europese top. Zijn partij, het CDA, heeft zaterdag een congres, en zondag wordt niet overlegd. Het ziet er daarom naar uit dat pas maandag een akkoord zal worden gepresenteerd.

Er is vrij grote overeenstemming over het stimuleringsplan, dat ongeveer 5 miljard euro zal bedragen. Ook over de maatregelen om de lasten voor de schatkist op de lange termijn te drukken is weinig onenigheid. Genoemd wordt in dat kader vooral de verhoging van de AOW-leeftijd.


Foto bij: Crisisoverleg nadert climax  (foto: DAG)

Dronkelap ramt school met auto

Of de dader een hekel heeft gehad aan school is niet bekend. Wel bekend is dat de automobilist die afgelopen nacht een school in Veendam ramde, veel te diep in het glaasje had gekeken.

De 44-jarige man uit de Groningse parkstad reed afgelopen nacht tussen één en vijf uur met zijn auto tegen een schoolgebouw aan. Ondanks dat de man op zijn ramkoers ook nog een verkeersbord tegenkwam, bekommerde de Veendammer zich niet om de school waarvan de gevel ontzet raakte, maar reed stug door.

Dankzij het oliespoor dat het autowrak achterliet wist de politie hem te achterhalen. Bij een blaasproef bleek de man maar liefst 1,2 promille alcohol in zijn bloed te hebben.

Na proces-verbaal te hebben opgemaakt, nam de politie zijn rijbewijs in. De officier van justitie zal bekijken of en wanneer de man het roze papiertje terugkrijgt.

Hiddink wil pro-actief voetbal zien bij Chelsea

Guus Hiddink lijkt sinds zijn aanstelling bij Chelsea steeds meer schwung in het elftal van The Blues te brengen. Volgens de Varssevelder moet Chelsea ook pro-actief in plaats van reactief voetbal spelen

Deze gedachte bekroop Hiddink al heel snel. "In de FA Cup-wedstrijd tegen Watford zat ik voor het eerst op de tribune. Het was mijn idee dat het team op een behoorlijk laag ritme speelde", zegt de Nederlander in een gesprek met Voetbal International. "Ik vond het spel reactief. Watford komt op 1-0, dan gaat even de druk er iets op en dan maken ze 1-3. Maar dan denk ik: je bent een grote club, waarom zit je dan zo af te wachten? We willen meer pro-actief voetbal."

Hiddink zegt verder dat hij en clubeigenaar Roman Abramovich hetzelfde willen met de Londense club. "Abramovich wil van Chelsea de beste club ter wereld maken. Dat wil ik ook. Wij zijn Chelsea, dan moeten we dwingend spelen. Abramovich is gaan houden van spectaculair voetbal. Ik heb weleens met hem naar voetbal op tv gekeken. Dan zijn er bijvoorbeeld mooie acties bij Manchester United of Liverpool, dan zegt hij: 'wauw, wat mooi.' Terwijl het de concurrent is. Dat geeft wel aan dat hij een liefhebber is. Maar hij zegt niet: 'die moet spelen', of: 'dat moet je winnen'. Totaal niet. Nul. Het enige wat gezegd is: deze club moet altijd Champions League spelen. Dat is de enige eis met hoofdletters."

Hitzfeld: "Van Bommel kan beter vertrekken"

Voormalig Bayern München-trainer Ottmar Hitzfeld vindt dat Mark van Bommel niet zijn contract moet verlengen bij der Rekordmeister. De aflopende verbintenis van de Nederlander zorgt al weken voor een hoop speculaties.

"Nu ze Anatoliy Tymoschuk hebben vastgelegd, doet Van Bommel er verstandig aan te vertrekken", ventileert Hitzfeld zijn mening in een interview met het Duitse Sport 1. "Tymoschuk is in staat om wedstrijden te beslissen en dat als controlerende middenvelder. Het is duidelijk dat hij meer kan dan verdedigen. Tymoschuk is een absolute versterking."

Over de opvolging van de bij Bayern vertrekkende manager Uli Hoeness had Hitzfeld ook wat te zeggen. "Oliver Kahn is uitermate geschikt voor die functie. Hij is intelligent, geniet veel respect en heeft natuurlijk veel ervaring en binding met voetbal."

Eerste kinderen van achtling naar huis

De eerste twee kinderen van de Amerikaanse achtling hebben het ziekenhuis verlaten. Onder grote mediabelangstelling kwamen de baby's gisterenavond laat (plaatselijke tijd) thuis aan.

Televisiezenders hadden helikopters ingezet om de rit van het ziekenhuis naar de woning in de plaats La Habra, bij Los Angeles, in beeld te brengen. De straat waar de alleenstaande moeder woont, zag zwart van de mensen.

De oudste van de acht, Noah, en de derde, Isaiah, zijn nu thuis. De andere zes kinderen - Maliyah, Nariyah, Makai, Josiah, Jeremiah en Jonah - verlaten binnenkort ook het hospitaal, maar volgens de 33-jarige moeder moeten ze eerst nog aansterken.

Ook al zijn ze nog geen twee maanden oud, toch vormen de baby's de langstlevende achtling ooit. De moeder had eerder al zes kinderen gekregen.

New Jersey wil brazilian wax verbieden

Slecht nieuws voor Amerikaanse scheerfetisjisten. De staat New Jersey wil namelijk de zogeheten 'brazilian wax' verbieden.

De brazilian wax is een pijnlijke methode om het lichaam geheel te ontdoen van schaamhaar. Naar aanleiding van deze behandeling moesten twee vrouwen naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Daarom heeft de raad van Cosmetica en Haarstyling in New Jersey nu een algeheel verbod op deze ontharingsmethode geëist.

In de bovengenoemde Amerikaanse staat is een brazilian wax echter altijd al illegaal geweest, maar werd deze oogluikend toegestaan. Een ontharingsverbod zou definitief een einde moeten maken aan dit gedoogbeleid.

Op 14 april is het zeker of New Jersey de eis tot een verbod wil inwilligen. Schoonheidsspecialisten in deze staat bieden een dergelijke ontharingsbehandeling wel aan, maar staat deze onder een andere naam in de folder vermeld. Vrouwen worden nu opgeroepen om te protesteren tegen het op handen zijnde verbod.

 


Kijk, zo doe je dat! (Doe maar niet op je werk...)

Mysterieuze steekpartijen teisteren Lelystad

De politie zet vijftien man extra op het onderzoek naar de steekpartijen in Lelystad. Aanleiding is de vierde steekpartij in de stad gisterenmiddag. Dat maakte de Flevolandse hoofdofficier van justitie, Gerard Veenstra, bekend.

Bij twee van de vier steekincidenten was er volgens justitie geen enkele aanleiding voor het geweld. De politie sluit niet uit dat het in alle gevallen om dezelfde dader gaat en roept burgers op alert te zijn.

Gisteren werd een 55-jarige inwoner zonder enige aanleiding neergestoken in zijn tuin. Een nog onbekende man stak het slachtoffer in zijn hals. Het slachtoffer is buiten levensgevaar, maar ligt nog in het ziekenhuis.

CBV pleit voor aanscherping ontslagregels

De belangenorganisatie Coaches Betaald Voetbal (CBV) stuurt erop aan de regels inzake het op non-actief stellen van trainers te verscherpen. In een vandaag gegeven verklaring wordt betoogd dat clubs voortaan binnen vier weken na het ontslaan van een trainer de contractuele zaken geregeld moeten hebben.

De CBV zegt dat er in het huidige seizoen al twaalf hoofdtrainers zijn ontslagen, opgestapt of van functie veranderd. "Een uitermate zorgelijke en absoluut onacceptabele ontwikkeling", vindt directeur Gerard Marsman. Ook ziet hij de gebeurtenissen bij FC Utrecht en FC Den Bosch, waar men langere tijd kon beschikken over trainers zonder het juiste diploma, met lede ogen aan. "De UEFA-regels bieden teveel ruimte om af te wijken en daar willen we wat aan doen."

In het volgens het CBV ideale model krijgen clubs maximaal vier weken de tijd om een contract met een ontslagen oefenmeester af te handelen. Bij overschrijding van deze termijn dienen er direct sancties te volgen. Verder mag er pas een opvolger worden aangesteld als alle zaken met de ontslagen oefenmeester zijn geregeld. Momenteel werkt de afdeling licentiezaken van de KNVB aan een nieuw model, dat voor aanvang van het nieuwe seizoen klaar moet zijn.

Vierde testdag Jerez 18-03-2009

Op de vierde testdag in Jerez kwamen alleen Heikki Kovalainen en Kazuki Nakajima in actie. De coureur van McLaren liet uiteindelijk de snelste tijd noteren, maar de Japanner reed meer rondjes.

Woensdag was de laatste officiële testdag voor de start van het nieuwe Formule 1-seizoen. McLaren heeft echter nog een mogelijkheid om morgen ook te testen, aangezien het team zondag niet op het circuit aanwezig was. Voor de Britten was het in elk geval een erg belangrijke week, omdat men nog veel over de grote problemen met de neerwaartse druk aan de achterzijde van de bolide sprak.

Kovalainen, die 1:18,202 liet noteren, demonstreerde in elk geval dat McLaren steeds meer op de weg terug is. Alleen Rubens Barrichello (1:17,844) en Nico Rosberg (1:18,071) slaagden er dit seizoen in om een snellere tijd dan de Fin op de klokken te zetten.

Nakajima mocht als laatste voor Williams testen. De coureur reed 103 ronden en had niet de intentie om een snelle tijd neer te zetten. Dit bleek ook wel uit de 1:20,023 die hij liet noteren. Verder ondervond de Japanner geen problemen met zijn auto.


Pos.Coureur Team TijdRonden
1 H. Kovalainen McLaren 01:18.202 79
2 K. Nakajima Williams 01:20.023 103

Spoedarbitrage tussen Fortuna en Boymans

Fortuna Sittard en aanvaller Ruud Boymans staan binnenkort tegenover elkaar bij een spoedarbitrage in Zeist. Boymans, volgend seizoen spelend voor VVV-Venlo, beweert dat hij geld krijgt van zijn huidige werkgever.

Volgens de aanvaller heeft hij contractueel gezien recht op 30% van de door VVV aan Fortuna betaalde transfersom. In Sittard zegt men deze passage in het contract van Boymans zich niet te kunnen herinneren.

"Toen Boymans anderhalf jaar geleden zijn contract bij Fortuna tekende, heeft directeur Hans Erkens de passage van dertig procent van een eventuele transfersom zelf ondertekend", beweert Boymans' zaakwaarnemer Arie Treffers tegenover het Algemeen Dagblad. "Eigenlijk is de zaak zo klaar als een klontje. Sinds wij eind december aanspraak op de clausule maakten, is het vanuit Sittard heel stil gebleven. Er rest niets anders dan spoedarbitrage bij de KNVB."

Treffers wil de zaak heel graag snel afhandelen. "We hebben te maken met een mogelijke fusie met Roda JC. Grote kans dat in dat geval dit soort zaken op de lange baan worden geschoven. Dat willen we niet. Ruud heeft recht op dat geld. Het is een substantieel bedrag."

Naar verluidt zou het om zeker 30.000 euro gaan. Treffers zegt dat VVV de transfersom reeds heeft overgemaakt aan Fortuna.

Duitse winkelketen stopt verkoop 18+ games na bloedbad

Exact een week geleden richtte de 17-jarige Tim Kretschmer een bloedbad aan op zijn oude school door 15 mensen dood te schieten, om vervolgens na een klopjacht door de politie zelfmoord te plegen. Al vrij snel bracht de Duitse politie naar buiten dat Tim vrij veel Counter-Strike speelde en voor de winkelketen Galeria Kaufhof is dat genoeg bewijs dat er een link is. Als maatschappelijk signaal heeft de directie van de keten besloten niet langer games te verkopen in hun filialen die geschikt zijn bevonden voor 18 jaar en ouder.

Duitsland staat al jaren bekend als een land dat streng omgaat met gewelddadige games. Zo moet menselijk bloed vrijwel altijd groen van kleur zijn en worden meerdere games zelfs niet verkocht omdat ze te gewelddadig zouden zijn.


Aanleiding voor het bloedbad?

Nederlands cricketteam verliest van Hampshire

Het Nederlands cricketteam heeft de eerste oefenwedstrijd in de voorbereiding op het WK kwalificatietoernooi cricket in Zuid-Afrika verloren. In Kaapstad toonde Hampshire zich de sterkste.

De Engelse county kwam als eerste battend tot 225/8 in 50 overs, de Nederlandse productie aan bat stokte bij 202 (48.2 overs). Mudassar Bukhari en Pieter Seelaar pakten ieder twee wickets, met het bat waren Eric Szwarczynski (37), Darron Reekers (35) en Peter Borren (30) redelijk succesvol.

Löw luidt de noodklok in het Duitse trainersland

De bondscoach van Duitsland, Joachim Löw, vindt dat de trainers in Duitsland het zo snel mogelijk over een andere boeg moeten gaan gooien. Löw vreest dat de Duitse competitie anders ver achterop dreigt te raken ten opzichte van de Premier League.

"Als we onze trainingsmethodes niet aanpassen, verliezen we de aansluiting met de Engelse clubs", waarschuwt hij zijn collega's in de Süddeutsche Zeitung. "De intensiteit moet omhoog. 'Willen' wil ik niet meer horen, het 'moet' nu. Het tempo in de Premier League ligt veel hoger dan in de Bundesliga. Dat is niet alleen optisch zo, het blijkt ook uit onderzoek."

Met zijn kritiek zal hij waarschijnlijk niet echt populair worden onder zijn collega's in Duitsland. "Maar dat neem ik voor lief. Elementaire zaken gaan mis. Het is mij te makkelijk om te zeggen dat de Engelse clubs alleen vanwege de financiën ons aftroeven, daarmee sla je de discussie dood."

Feyenoordfans met de pet rond

Een supporter die met een collectebus de tribunes rondgaat? Je zou het binnenkort zomaar eens mee kunnen maken in de Rotterdamse Kuip. De supportersvereniging van Feyenoord startte vandaag namelijk een actie waarbij fans geld kunnen storten om de noodlijdende stadionclub er boven op te helpen.

Tot en met de open dag voor het nieuwe voetbalseizoen kunnen fans geld storten op een speciaal geopende rekening. De opbrengst van de actie, die Voor Feyenoord Van Ons heet, komt ten goede aan Feyenoord. Via een poll op de website van de supportersvereniging kunnen fans stemmen waaraan het geld gaat worden besteed. Zo is bijvoorbeeld de jeugdopleiding een van de beoogde doelen.

Namens de leden doneerde de Supportersvereniging de eerste 25.000 euro. Donateurs wordt gevraagd minimaal een tientje te geven. Daarnaast wordt er tijdens thuiswedstrijden gecollecteerd.

Onschuldige Brit na 27 jaar vrij

Een Britse man die 27 jaar onschuldig in de gevangenis heeft gezeten, komt op vrije voeten. Een rechtbank in Londen vernietigde vandaag de veroordeling tot levenslang die hem in 1982 was opgelegd.

De inmiddels 57-jarige Sean Hodgson zat vast voor de moord op een 22-jarige serveerster. Ze werd in 1979 gevonden in haar auto nadat ze was gewurgd.

Hodgson bekende meerdere keren de vrouw te hebben gedood. Volgens zijn advocaat is de man echter een pathologische leugenaar en waren de bekentenissen onjuist.

Door DNA-onderzoek is inderdaad grote twijfel ontstaan of Hodgson wel de dader is. Dat was reden voor de rechters om hem op vrije voeten te stellen. In 1982 was DNA-onderzoek nog niet mogelijk.


Onschuldige Brit na 27 jaar vrij  (foto: DAG)

Experts waarschuwden voor risico's bouw metro

Al maanden voor de instorting van het Historisch Stadsarchief in Keulen hebben deskundigen gewaarschuwd voor risico's bij de metrobouw, waardoor ook "mensenlevens in gevaar" konden komen. Dit heeft Bild, de grootste Duitse krant, vandaag gemeld.

Deskundigen van de universiteit Aken waarschuwden al in september 2008 voor "onveilige bouwkundige berekeningen". De damwanden bij de diepe bouwputten van de metrostations van de Noord-Zuidlijn zouden vier meter dieper de grond in moeten gedreven dan in de oorspronkelijke plannen voorzien. Het was vandaag nog onduidelijk wat met de aanbevelingen is gedaan.

Enkele dagen geleden werd al bekend dat bouwbedrijven meer grondwater hadden weggepompt dan is toegestaan. Burgemeester Fritz Schramma (CDU) beloofde gisteren bij een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers volledige opheldering over de oorzaken van de ramp.

Bij de instorting van het Historisch Stadsarchief kwamen twee jongemannen om het leven. Ze waren bewoners van aanpalende huizen die eveneens gedeeltelijk zijn ingestort.

Ook El Kabir uit selectie NEC gezet

Aanvaller Moestafa El Kabir is de volgende speler die bij NEC wordt teruggezet naar het belofteteam. De jonge buitenspeler zou een te hoog vetpercentage hebben en daarom uit de A-selectie zijn gezet. Het is alweer de zesde keer dit seizoen dat er in Nijmegen een speler naar de beloften wordt verbannen.

"Blijkbaar is het bij NEC een hype om spelers terug te zetten naar het tweede", reageert Salvador de Miranda, zaakwaarnemer van El Kabir, op het gebeuren tegenover het Algemeen Dagblad. "Volgens NEC heeft Moestafa een vetpercentage van twaalf procent. We bestrijden dat dit te veel is. Maar in de ogen van de club is het blijkbaar te hoog. Moestafa was teleurgesteld over het besluit, maar zal vechten om terug in de eerste selectie te keren. Dat doet hij door zich te bewijzen in Jong NEC."

Eerder dit seizoen ondergingen Jhon van Beukering, Arek Radomski, Collins John, Rachid Bouaouzan (twee keer) hetzelfde lot als El Kabir, die derhalve de vijfde NEC'er is die dit seizoen naar de beloften wordt teruggezet.

Frankrijk wil Winterspelen 2018 in Annecy

De Franse stad Annecy gaat zich kandidaat stellen voor de organisatie van de Olympische Winterspelen in 2018. Het Franse Olympisch Comité heeft dit vandaag bekend gemaakt.

Annecy, dat in de Franse Alpen ligt, heeft de voorkeur gekregen boven Grenoble, Nice en Pelvoux-les-Ecrins. Het Internationaal Olympisch Comité zal in juli 2011 bekendmaken waar de Winterspelen van 2018 zullen worden gehouden.

Klimmen, schieten, opladen en springen in trailer inFamous

Het leven met superkrachten is zwaar: van het één op andere moment willen allerlei mensen je hoofd op een spies zien. Gelukkig ben je in de game inFamous tot de tanden bewapend en kun je de meeste badguys wel aan. Je arsenaal bestaat dit keer niet uit guns, lots of guns, maar elekriciteit. Dit betekent helaas wel dat je van tijd tot tijd op moet laden, maar gelukkig zijn er zat elektriciteitsbronnen aanwezig in een grote stad. Hoe het er allemaal aan toe gaat als dude met superpowers kun je in deze trailer van inFamous bekijken. De vraag die overblijft is: gebruik je je krachten om de stad te redden of om haar in de vernieling te helpen?

inFamous verschijnt in juni in de winkels en wordt door Sucker Punch exclusief voor de PlayStation 3 ontwikkeld.

Begroting FC Twente groeit opnieuw

FC Twente heeft voorlopig geen last van de wereldwijde financiële crisis. De club verwacht dat de begroting voor het komende seizoen opnieuw zal groeien.

Naar verwachting zal de begroting van de club uit Enschede met anderhalf miljoen euro toenemen. Het budget voor het volgende seizoen komt dan uit op een slordige 31 miljoen euro. Dit seizoen zag de club de begroting ook al met enkele miljoenen euro's groeien.

Overigens gaat de club er niet vanuit dat ze in Europa weer goede prestaties gaan neerzetten. De toename van de begroting is vooral gebaseerd op de verkoop van businessstoelen, extra cateringinkomsten en de uitbreiding van het stadion de Grolsch Veste.

Molyneux had dronken ideeën en ruïneerde huwelijken

Ja, het is een beetje een telegraaftitel, maar dat is wel waar het dit nieuws op neer komt. In een interview met Developmag vertelt Molyneux over de dingen die er goed en fout gingen tijdens de ontwikkeling van voorgaande games in zijn Studio, Lionhead.

Zo kwam hij met veel ideeën nadat hij wat te veel gedronken had, ideeën die nergens heengingen maar wel veel geld kostten. Ook werd er zo hard gewerkt aan de originele Fable, dat het aantal uren dat er in gestoken was hard terugkwam in de vorm van verpeste levens en geruïneerde huwelijken. Hij is dan ook vooral blij dat Fable II een normaal proces had. Klik hier voor het hele interview.

The truth is, I think I’m famously awful at developing games. Before, I’d walk into the office, wave my arms and say ‘I’ve just had a cool thought’ – usually after severe alcohol abuse – and that lead us to spending a lot of money very foolishly on things that weren’t going to get anywhere.

If you asked me what I was most proud of in Fable 2, it’s not actually any of those: I’m most proud of the process. If I’m honest, on Fable we just burnt people’s lives; we destroyed the team. Week after week, month after month, they worked 50, 60, 70, 80 hour weeks. It destroyed their lives and destroyed their marriages. You just can’t do that anymore. You can’t do it.

GVB loopt geld mis door uitstel ov-chipkaart

Vandaag presenteerde het GVB, dat verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in Amsterdam, haar jaarverslag. Uit dit jaarverslag blijkt dat de gemeente een miljoenentegenvaller heeft door het uitstellen van de definitieve invoering van de ov-chipkaart. De verwachting is dat de ov-chipkaart op zijn snelst in het tweede kwartaal de strippenkaart zal vervangen. Dat heeft het GVB tot 1 januari al 10,6 miljoen euro gekost. Dat bedrag zal nog hoger worden en de afspraak hierover is dat de gemeente de extra exploitatiekosten zal betalen. 

Zelf loopt het GVB hierdoor ook geld mis, omdat sommige reizigers (langer) gratis reizen. Vooral in de metro heeft het GVB last van de zwartrijders, zo'n veertien procent weigert te betalen voor hun ritje. Het GVB denk dat wanneer de ov-chipkaart is ingevoerd, dit aantal zal teruglopen tot minder dan twee procent. Buiten dat zwartrijders voor minder inkomsten zorgen, kost het ook nog eens extra geld om twee systemen tegelijkertijd te laten draaien.

De ov-chipkaart had vanaf 1 januari dit jaar landelijk de vervoerbewijzen, zoals de strippenkaart en het treinticket, moeten vervangen. Deze invoering liep fout door verschillende oorzaken waaronder de veiligheid. Amsterdam zal begin volgende maand een oordeel vellen over wanneer de hoofdstad definitief zou moeten overstappen op de ov-chipkaart. Dit maakte een woordvoerster bekend. 

Tineke Huizinga van Verkeer heeft vorig jaar een commissie onderzoek laten doen naar de ov-chipkaart. Hieruit is gebleken dat tot afgelopen najaar de vertraging bij de openbaarvervoerbedrijven ongeveer 100 miljoen euro heeft gekost. Het is niet duidelijk geworden wie er voor die kosten opgedraaid is. 

Veel dopingcontroles bij WK atletiek

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft aangekondigd dat ze tijdens het WK atletiek, in augustus in Berlijn, op dopingjacht gaan.

De voorzitter van de IAAF, Lamine Diack, heeft vandaag gezegd dat er tijdens het WK zo’n duizend dopingcontroles zullen worden uitgevoerd, 300 meer dan tijdens het atletiektoernooi op de Olympische Spelen in Peking van vorig jaar. "En voor het eerst op de WK controleren we ook op het groeihormoon HGH," aldus Diack die zei dat er in de aanloop naar het WK nog eens tweeduizend testen worden uitgevoerd.

Diack zei verder dat hij er van uitgaat dat het wereldrecord op de 100 meter van Usain Bolt in Berlijn zal worden verbeterd. "Wie de 100 meter in Berlijn wil winnen, zal onder de 9,69 seconden moeten lopen. Het wordt een finale van topkwaliteit."

Marseille-fans bewapend naar Amsterdam

De politie heeft in aanloop naar de UEFA Cup-wedstrijd Ajax - Olympique Marseille van vanavond tientallen slag- en steekwapens in beslag genomen. Het wapentuig, zoals gasbusjes, messen en ploertendoders, werd gevonden in bussen met Olympique Marseille-supporters.

Het duel van vanavond wordt gezien als een risicowedstrijd. De politie heeft aanwijzingen dat er ongeregeldheden kunnen ontstaan rondom de match. Nadat Marseille-aanhangers Ajax-fans vorige week in Frankrijk met stokken en ijzeren staven te lijf gingen, werd er op verschillende internetsites opgeroepen tot wraak.

Om rellen te voorkomen zijn extra veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo hebben gemeenten en politie twee risicogebieden aangewezen - in de binnenstad en rondom het stadion- waar publiek preventief kan worden gefouilleerd. Verder is een forse politiemacht op de been.

Stel bespied in badkamer door vader

Alleen maar omdat hij zijn zoon en schoondochter wilde betrappen op drugsgebruik, plaatste de 58-jarige Arnold B. een camera in de badkamer verklaarde de Geertruidenaar gisteren in de rechtzaal.

Omdat in het verleden een aantal problemen, veroorzaakt door drugsgebruik van de zoon, heeft plaatsgevonden en het huwelijk van de man nu op het spel stond, wilde hij bewijsmateriaal verzamelen voor zijn vrouw om het huwelijk te redden, vertelde Arnold B.

De beelden die hij heeft opgeslagen bevatten echter geen bewijs over het vermeende drugsgebruik, maar bevatten beelden van zijn zoon en schoondochter, douchend en toiletgaand. Op de vraag van de officier van justitie waarom hij die beelden opgeslagen had en onder bepaalde namen, kon Arnold B. niets anders uitbrengen dan :"Ik weet niet waarom ik dat gedaan heb". De vraag van de rechtbankpresident, "Om er nog eens naar te kunnen kijken?" beantwoordde Arnold B.: "Misschien wel ja".
  
Het verweer 'bewijs voor drugsgebruik' werd door de officier van justitie dan ook niet als aannemelijk beschouwd, de werkelijke reden is niet aan het licht gekomen. De eis is dan ook als volgt: een werkstraf van 240 uur of 120 dagen cel, en zes maanden voorwaardelijk. Deze straf geldt ook voor het overige beeldmateriaal dat op de pc van Arnold B. is aangetroffen, waaronder enkele kinderpornografische beelden. Voor het bezit van de afbeeldingen gaf hij geen verklaring. Daarnaast eisen zijn zoon en schoondochter smartengeld. De uitspraak volgt op 31 maart.

De Wolf interim-trainer Voorschoten '97

John de Wolf gaat per direct aan de slag als interim-trainer bij Voorschoten '97. De club uit de eerste klasse B van de zaterdagamateurs ontsloeg deze week het trainersduo Bert de Best en Arie van Duijn.

Het bestuur van Voorschoten '97 nam deze beslissing na een serie van vier wedstrijden die de ploeg maar één punt opleverde. Hiermee verspeelde de club de koppositie en is de kans op directe promotie naar de hoofdklasse flink afgenomen. De Wolf moet in de laatste weken proberen om Voorschoten alsnog naar het hoogste amateurniveau te loodsen.

De Wolf heeft al de nodige ervaring opgebouwd als trainer in het amateurvoetbal. Zijn laatste klus bij de Amsterdamse zondaghoofdklasser FC Türkiyemspor, inmiddels failliet, werd geen succes. Eerder werkte De Wolf voor Halsteren, Zwart-Wit '28, SVVSMC en Haaglandia.

Na dit seizoen zal Hein van Heek, onlangs ontslagen bij zaterdaghoofdklasser Noordwijk, trainer zijn in Voorschoten. De Wolf gaat dus maar voor enkele maanden aan de slag. Komende zaterdag zal het voormalig boegbeeld van Feyenoord bij Voorschoten debuteren in de wedstrijd tegen koploper TOGR.

'Mourinho wil Chelsea-trio halen'

Internazionale-trainer José Mourinho kwam onlangs in het nieuws met zijn verzoek om honderd miljoen euro om nieuwe spelers naar Milaan te halen. Nu de Portugees zijn zin krijgt, claimt The Daily Mirror te weten welke spelers dat zijn.

Mourinho zou interesse hebben in een drietal spelers van zijn voormalige werkgever Chelsea, namelijk Didier Drogba, John Obi Mikel en Ricardo Carvalho. Het is overigens niet de bedoeling om de volledige honderd miljoen euro aan dit trio uit te geven, maar de Portugese coach wil wel ver gaan om deze spelers te halen.

"José liet weten dat hij met de selectie die Roberto Mancini achterliet het niet kon opnemen tegen de grootheden uit Engeland. Het heeft er alle schijn van dat Massimo Moratti hem een kans wil geven om een nieuw team op te bouwen", aldus een bron binnen Inter.

Ex-PSV'er Koch moet stoppen met keepen

Georg Koch heeft het advies gekregen om te stoppen met voetballen. Hij heeft al ruim een half jaar last van evenwichtsstoornissen.

Op 24 augustus 2008 werd Koch, spelend in dienst van Rapid Wien, bekogeld met een stuk vuurwerk. Bij de ontploffing liep de doelman een gehoorbeschadiging op en raakte hij in een shock. Het bewuste stuk vuurwerk werd gegooid door twee zestienjarige fans van de tegenstander van die dag, Austria Wien.

"Als prof ben ik nooit langer dan twee weken ziek geweest en nu heb ik zeven maanden tevergeefs toegewerkt naar een comeback. Dat zal ik op de één of andere manier moeten verwerken", zei een zwaar teleurgestelde Koch tegenover het medium Sport-Informationsdienst.

Koch stond in het seizoen 1997/1998 onder contract bij PSV. Bij PSV verloor hij al snel zijn plek onder de lat aan Ronald Waterreus.

Cambuur vraagt ontslag aan voor zevental

SC Cambuur-Leeuwarden heeft voor zeven spelers ontslag aangevraagd. De club is formeel verplicht om dit voor 1 april te doen.

Doelman Peter van der Vlag, de verdedigers Koen Brack en Dennis van der Ree, middenvelder Erik Wegh en de aanvallers Jurjen Bosch, Anco Jansen en Rachid El Khalifi mogen op zoek naar een andere werkgever. Zij hebben een aflopend contract dat door Cambuur niet verlengd zal worden.

Vier andere spelers met een aflopende verbintenis kunnen wel een nieuwe aanbieding van de Friezen verwachten. Het gaat om reservedoelman Robbert te Loeke en de verdedigers Ale de Boer, Sander Fischer en Michael Jansen. Daarnaast zou Cambuur volgens de Leeuwarder Courant de transfervrije MVV-verdediger Robert van Boxel een aanbieding hebben gedaan.

Merchants of Brooklyn nu uit op Steam

De gewelddadige FPS Merchants of Brooklyn is nu uit. Eind vorig jaar kon je de onderstaande trailer al zien op FOK!games, maar nu kan je ook zelf aan de slag. Zoals je kunt zien is dat niet voor de zwakken van hart en gaat dat gepaard met veel bloed en rondvliegende ledematen. Je kan de game kopen op Steam voor slechts €15,99. De game zal waarschijnlijk ook nog verschijnen op XBLA en PSN.Uitslag WHC - Flevo Boys

Gisteravond stond een inhaalduel in de hoofdklasse C van de zaterdagamateurs op het programma. Hieronder volgt de uitslag, met de nieuwe stand.

WHC - Flevo Boys 1-0 (1-0)
2. 1-0 Joseph Kanyike

STAND

1. Harkemase Boys 17-38
2. HHC Hardenberg 18-35
3. WHC 19-35
4. Nunspeet 19-33
5. Be Quick '28 17-28
6. Go-Ahead Kampen 17-23 (+7) *
7. Excelsior '31 17-23 (+4) *
8. Staphorst 18-23
9. ONS Sneek 19-23
10. Berkum 17-22 (+6)
11. Flevo Boys 17-22 (-13)
12. PKC '83 19-20
13. SC Genemuiden 17-13
14. Oranje Nassau 19-11

*= één punt in mindering

Topscorers:

1. Arjen Postma (Flevo Boys) 15
2. Martijn Barto (Harkemase Boys) 11
=. Marc van der Meulen (Berkum) 11
4. Erwin Schouten (Nunspeet) 10
5. Chris van der Meulen (Berkum) 9
=. Jurrian Zandbergen (Go-Ahead Kampen) 9

Politieke draaikonterij

De regering wil afromen en om te begrijpen wat Donner daarmee bedoelt hoef je alleen maar naar hem te kijken. Deze aartsconservatief eet iedere avond zijn bord leeg, en geloof mij: daar ligt nog steeds wat er in zijn jeugd ook al lag, groenten (zelf gewassen en verbouwd). Hij heeft waarschijnlijk duizend ballen gehakt ingevroren die hij van Poetin voor weinig heeft gekocht. En aardappels krijgt hij van de Zeeuwen met de belofte dat hij er persoonlijk voor zal zorgen de Zeeland op een ‘politieke kaart’ blijft bestaan.

'Cohen moet excuses aan terreurverdachten aanbieden'

Het zou burgemeester Job Cohen sieren als hij excuses aanbiedt aan de familie die verdacht werd van het beramen van een terreuraanslag in Amsterdam-Zuidoost. Dat vindt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.

"Mijn voorlopig oordeel is: bied nou maar uw excuses aan, dat is beter.” Brenninkmeijer zei dat vandaag bij de presentatie van zijn jaarverslag.

De politie arresteerde vorige week zeven verdachten die een aanslag zouden beramen in Zuidoost. Ze werden al snel weer vrijgelaten, omdat bleek dat het loos alarm was. De verdachten zijn familie van elkaar en willen dat de autoriteiten hun excuses aanbieden.

Premier ontvangt coalitiepartijen apart

Premier Jan Peter Balkenende heeft vanmiddag de besprekingen binnen de coalitie hervat over de aanpak van de recessie met een apart onderhoud met vicepremier André Rouvoet en fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie.

Daarna komt de PvdA-delegatie van vicepremier Wouter Bos en fractievoorzitter Mariëtte Hamer langs in het torentje. Vervolgens is het de beurt aan de CDA-onderhandelaars minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en fractievoorzitter Pieter van Geel. Op tafel ligt een eindvoorstel met maatregelen.

Of er ook nog een gezamenlijk beraad komt, is nog onduidelijk. De volle agenda's bieden vandaag niet al te veel ruimte. Premier Balkenende was van plan aan het einde van de middag naar Brussel te gaan voor de voorbereiding op de EU-top morgen en overmorgen. Mogelijk is er vrijdagavond nog gelegenheid voor onderhandelingen. Zaterdag houdt het CDA een congres, dus een volgende mogelijkheid is weer maandag.

De partijen zouden het over de grote lijnen van de bestrijding van de recessie inmiddels eens zijn. Het laatste voorstel van Balkenende is gebaseerd op de onderhandelingen van de afgelopen negen dagen.

Een van de belangrijkste twistpunten is nog de vraag wanneer en hoe fors er moet worden bezuinigd om de overheidsfinanciën op termijn weer op orde te krijgen. CDA en ChristenUnie willen beginnen vanaf 2011, het laatste jaar van deze kabinetsperiode. De PvdA wil deze periode meer investeren dan bezuinigen en na een mogelijk herstel van de economie rond 2011 pas in de periode daarna eventueel bezuinigen.

Indrukwekkende film geinspireerd door Half-Life?

Vorige maand verscheen er al een Half-Life² fanfilm, en nu is de onderstaande video verschenen. Alhoewel het niet noodzakelijkerwijs een Half-Life fanfilm is, maakt het wel gebruik van geluidseffecten uit Half-Life en verwijst naar Black Mesa. En dat is reden genoeg om het op een gamessite te posten! Een echt verhaal heeft het filmpje niet, maar de special effects zijn zeker zeer indrukwekkend te noemen. De film is blijkbaar gefilmd in Nederland, in Nijmegen.

'Watergebruik Europa niet duurzaam'

Het Europees Milieuagentschap heeft onderzoek gedaan naar het watergebruik in Europa en de conclusie luidt dat de waterbronnen niet duurzaam en efficiënt worden gebruikt. Het zuiden van Europa heeft de grootste problemen, water wordt daar schaars.

"We leven boven onze stand als het op water aankomt. De oplossing op korte termijn voor waterschaarste bestond tot nu toe uit het onttrekken van steeds grotere hoeveelheden water uit de oppervlakte- en grondwaterbronnen, zo schrijft Jacqueline McGlade, directeur van het agentschap. Deze oplossing heeft op termijn echter verregaande gevolgen.

De kwaliteit en kwantiteit van deze bronnen neemt steeds verder af naarmate er meer water aan de bron onttrokken wordt. Ook de ecosystemen zullen schadelijke gevolgen ondervinden. "We moeten de vraag naar beneden halen, minder water onttrekken en het ook efficiënter gaan gebruiken."

Atkinson begint goed in Maleisië

Vanessa Atkinson is goed begonnen aan al weer het vierde proftoernooi dit jaar in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. In de eerste ronde van het NSC Series No.4 2009 was de 32-jarige Nederlandse in vier games te sterk voor qualifier Lauren Siddall.

De voormalige wereldkampioene, tijdens het met 16.000 dollar gedoteerde WISPA toernooi als eerste geplaatst, begon voortvarend aan haar eerste partij sinds ze in februari voor de elfde keer de nationale titel veroverde. Alleen in het derde bedrijf haperde de motor van de mondiale nummer elf even, maar dat was uiteindelijk de enige game die ze aan haar Engelse trainingsmaatje moest laten.

Het werd uiteindelijk 11-3, 11-8, 8-11, 11-6 in het voordeel van Atkinson die het nu moet opnemen tegen de Australische Donna Urquhart, de nummer zeven van de plaatsingslijst. Naast Atkinson bereikte ook Shelley Kitchen, Tania Bailey en Dominique Lloyd-Walter eenvoudig de kwartfinales.

Bij de heren werd Piedro Schweertman al in de laatste kwalificatieronde uitgeschakeld. De 25-jarige Nederlander moest voor de tweede keer in een week zijn meerdere erkennen in de Pakistaan Waqar Mehboob: 14-12, 8-11, 11-5, 5-11, 8-11.

Vorige week had de NK-finalist weinig kans, dit keer liet de Nederlander zijn jonge en getalenteerde tegenstander flink zweten. Na een klein uur moest de inwoner van Amstelveen zich echter toch gewonnen geven tegen de Pakistaan die vorige week nog de finale haalde tijdens het derde toernooi uit de NSC Series, een reeks van opeenvolgende proftoernooien in Kuala Lumpur.

Ecclestone blij met nieuwe opzet WK

Bernie Ecclestone is erg te spreken over het idee om de coureur met de meeste overwinningen tot wereldkampioen te kronen. De grote baas achter de Formule 1 kwam vorig jaar al met een idee om na elke race medailles uit te reiken, maar ook het alternatieve plan krijgt zijn steun.

"Het is een aanpassing van mijn medaille-idee," liet Ecclestone in een reactie weten. "Het idee is, dat een coureur nu meer gemotiveerd is om iemand te passeren voor de overwinning en een betere beloning krijgt dan slechts twee punten extra. Want waarom zou iemand extra risico nemen om een andere coureur te passeren voor slechts twee punten? Als ik tweede zou liggen, zou het voor mij de moeite niet waard zijn."

Ecclestone had het idee al met een aantal coureurs besproken. Een aantal van hen, die zich in de strijd om de titel kunnen mengen, waren enthousiast over het idee. "De jongens die kunnen winnen zijn blij en de coureurs die achteraan rijden kan het niks schelen."

Steeds minder cafés in Nederland

Het aantal cafés in Nederland neemt steeds sneller af. Volgens cijfers van het bedrijfschap Horeca en Catering sloten er tussen juli 2007 en juli 2008 maar liefst 367 hun deuren, wat neerkomt op een afname van ruim 3,5 procent. Daardoor daalde het aanbod tot 9.909 cafés.

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek naar de cafésector door Van Spronsen & Partners uit Leiderdorp in opdracht van uitgaansvakblad Nightlife Magazine.

In alle provincies verdwenen cafés. Noord-Brabant kent de grootste afname: 75 kroegen sloten hun deuren. Ook de noordoostelijke provincies zagen hun caféaanbod fors afnemen, waarbij Groningen, Drenthe en Overijssel een afname tussen 6,3 procent en 7,7 procent hadden.

Tankink niet in Milaan-San Remo

Bram Tankink moet de wielerklassieker Milaan-San Remo aan zich voorbij laten gaan. De renner van Rabobank ging afgelopen zondag niet meer van start in Parijs-Nice. De Nederlander kampt namelijk met de beruchte 'derde bal'.

Daarnaast mist Rabobank in de Italiaanse koers ook Oscar Freire. De Spanajard brak in het voorseizoen twee ribben en is nog niet voldoende hersteld. "Voor het eerst in jaren zijn we, door het wegvallen van Oscar Freire, niet een van de favorieten. Toch hebben we een ploeg die in vorm is, maar om in kansrijke positie te komen moeten we met de groep iets forceren in de finale," aldus Frans Maasen, ploegleider van de Nederlandse wielerploeg, in een reactie.

Juan Antonio Flecha, Matthew Hayman, Pedro Horrillo, Sebastian Langeveld, Tom Leezer, Nick Nuyens, Joost Posthuma en Maarten Tjallingii zullen namens Rabobank aan de start van Milaan-San Remo starten.

Tomasson tijdelijk uitgeschakeld

Feyenoord zal Jon Dahl Tomasson wederom een aantal weken moeten missen. Afgelopen weekend, tijdens het duel tegen PSV (1-0), liep de Deense aanvaller een blessure aan zijn hamstring op.

Deze kwetsuur heeft er inmiddels ook voor gezorgd dat Tomasson zich bij Morten Olsen, bondscoach van Denemarken, heeft afgemeld voor de naderende interlands.

"Het begon net lekker te lopen en ik kon eindelijk weer van waarde zijn voor Feyenoord, in een belangrijke fase voor de club," liet Tomasson in een reactie weten. "Dit is extra vervelend."

Booy: "Met mijn volle verstand bij Sparta"

Sparta Rotterdam-trainer Foeke Booy heeft in het Algemeen Dagblad benadrukt dat hij nog steeds met 100 procent inzet werkt voor De Kasteelclub. Booy gaat na dit seizoen aan de slag als technisch directeur bij FC Utrecht.

Vanwege zijn aanstaande vertrek wordt hem de laatste tijd regelmatig verweten dat hij met zijn hoofd al in de Domstad zou zitten. Booy hekelt deze geluiden. "Ik ben met mijn volle verstand bij Sparta", zegt de coach. "Zodra mijn schema het toelaat, doe ik ook dingen voor FC Utrecht. Stap voor stap."

Het Sparta-bestuur en Booy hebben het hier uitgebreid over gehad. "Daar hebben we heel goede afspraken over. Net zoals ik nu in Rotterdam de vergaderkamer verlaat, als het over namen voor volgend seizoen gaat", aldus Booy.

Frankrijk diep bezorgd over aidsuitspraken paus

Frankrijk is diep bezorgd over de gevolgen van uitspraken van paus Benedictus XVI tijdens zijn bezoek aan Afrika. De kerkvorst zei gisteren in het vliegtuig naar Kameroen dat condooms geen oplossing zijn voor de aidsepidemie en die zelfs verergeren.

"Hoewel het niet aan ons is om een oordeel te vellen over de leer van de kerk, beschouwen we dergelijke uitspraken als een bedreiging voor de volksgezond en de plicht om mensenlevens te beschermen", zei een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Fritzl bekent alle aanklachten

De man die berucht is als het Monster van Amstetten, Josef Fritzl, heeft vandaag ook moord en wederrechtelijk vrijheidsberoving bekend. Eerder bekende de 73-jarige Oostenrijker verkrachting en incest.

Het Oostenrijkse persbureau APA berichtte vandaag dat Fritzl op de derde dag van het proces verrassend alles bekende wat hem ten laste is gelegd. De rechter vroeg hem wat hem tot zijn bekentenis heeft gebracht. Hij antwoordde: de op video vertoonde getuigenis van zijn dochter. Ik heb spijt van wat ik heb gedaan, voegde Fritzl toe.

Het vonnis wordt morgen verwacht. Fritzl krijgt waarschijnlijk levenslang wegens zijn bizarre misdaden. Hij en zijn vrouw Rosemarie uit Amstetten, circa 100 kilometer ten westen van Wenen, gaven in 1984 hun toen 18-jarige dochter Elisabeth als vermist op.

In werkelijkheid hield Fritzl haar 24 jaar in een kelder gevangen en verkrachtte haar. De dochter baarde zeven kinderen van wie er een het niet overleefde.

Drie kinderen werden opgevoed door de grootouders en drie anderen bleven zonder frisse lucht en zonder daglicht in Fritzls kerker tot de ontdekking van het drama in april vorig jaar, toen Fritzl medische hulp zocht.


Fritzl bekent alle aanklachten  (foto: DAG)

Belastingtelefoon draait overuren

Heel veel mensen zijn er momenteel druk mee, of hebben het invullen van de belastingaangifte net weer achter de rug. Voor veel mensen zijn er elk jaar weer een hoop onduidelijkheden en die proberen de medewerkers van de Belastingtelefoon op te lossen. Uiterlijk 1 april moet de aangifte binnen zijn en deze dagen staat de telefoon bij de Belastingdienst, met 70.000 telefoontjes per dag, dan ook roodgloeiend.

Wie ook vragen heeft over de aangifte, doet er beter aan niet op maandag of dinsdag te bellen, aangezien dit de drukste dagen van de week zijn. Veel gestelde vragen hebben betrekking op de aftrekposten na het kopen van een nieuw huis, maar er worden ook vragen gesteld over de status van de aangifte. De site van de Belastingdienst geeft overigens op de meest gestelde vragen al antwoord.

Ongeveer veertig procent van alle 14 miljoen telefoontjes per jaar, komt binnen tijdens de aangifteperiode. De Belastingtelefoon is deze maand op werkdagen te bereiken tot 20.00 en op zaterdag tot 17.00 uur.

Vragen van uiteenlopende aard kunnen trouwens ook op het forum worden gesteld in WGR. Hier loopt een reeks, waarin diverse users graag vragen beantwoorden.

Kramer en Boer schaatsers van het jaar

Sven Kramer en Margot Boer hebben gisteravond de Ard Schenk Award gewonnen. Voor Kramer is het al de derde maal op rij dat hij tot schaatser van het jaar gekroond is. Voor Boer is het de eerste keer.

Kramer behaalde dit jaar zowel de Europese als wereldtitel allround, hij won het wereldbekerklassement op de lange afstanden en behaalde bij de WK afstanden in Vancouver gouden medailles op de vijf en tien kilometer en de ploegenachtervolging. Stefan Groothuis werd tweede voor Simon Kuipers.

Boer werd dit seizoen vierde op het WK Sprint en behaalde in Vancouver bij de WK afstanden een bronzen medaille op de 1.000 meter. Ze bleef bij de verkiezing Ireen Wüst en Renate Groenewold voor. Laatst genoemde gold als een van de favorieten voor de titel, omdat Groenewold in Vancouver goud won op de 3.000 meter.

Vrijdag zullen de awards tijdens een gala in studio 21 in Hilversum worden uitgereikt.

OM eist 20 jaar cel voor moord op't Hooft

Remond P., de man die verdacht wordt van moord op de 47-jarige vastgoedhandelaar Victor 't Hooft, heeft vandaag voor de rechtbank in Den Haag 20 jaar celstraf tegen zich horen eisen.

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat P. werd geholpen door de Hagenaar Leslie S. S. gaat, als het aan justitie ligt, 12 jaar de cel in. De vriendin van S. werd aanvankelijk ook verdacht van betrokkenheid bij de moordzaak. Het OM ziet de Haagse niet langer als verdachte.

't Hooft werd in november 2007 in zijn huis aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag doodgeschoten. Zijn echtgenote was erbij toen de moordenaar achter haar man de woning in kwam. Na een korte worsteling vielen de dodelijke schoten.

Brückner houdt het voor gezien

Karel Brückner heeft bekend gemaakt te stoppen met zijn activiteiten als trainer. De 69-jarige Tsjech heeft dit bekend gemaakt. De oefenmeester zou geen trek meer hebben in een nieuwe uitdaging, nadat hij zijn taken als bondscoach van Oostenrijk had neergelegd.

"Mijn leeftijd en mijn gezondheid vormen een belemmering. Vanaf deze week ben ik een gepensioneerde", aldus Brückner. De Tsjech verwierf vooral bekendheid als bondscoach van zijn geboorteland. In de periode tussen 2001 en 2008 zwaaide hij de scepter over de nationale ploeg van Tsjechië en behaalde in 2004 zijn beste resultaat. Toen drong de selectie namelijk door tot de halve finale van het EK.

Het is overigens nog wel mogelijk dat Brückner een andere functie zal gaan vervullen. Er gaan geruchten dat de Tsjech een adviserende rol krijgt. Op die manier is het voor hem mogelijk om zijn ervaringen met jonge coaches te delen.

Sastre is Tour-organisatie dankbaar

Gisteren maakte de organisatie van de Tour de France (ASO) bekend dat Agritubel, Skil-Shimano en Cervélo Test Team een wildcard voor deze wielerronde hebben ontvangen. Bij het laatstgenoemde team, waar Carlos Sastre onder contract staat, was men erg blij.

"Ik had dit al verwacht, aangezien Prudhomme me al een paar keer duidelijk heeft gemaakt dat ik altijd welkom ben," liet een opgetogen Sastre in een reactie weten. "De Tour heeft veel respect voor mij en mijn team getoond en wij zijn hier erg dankbaar voor. Ik hoop dat ik deze uitnodiging op de weg kan terugbetalen, zoals ik altijd heb gedaan."

Ook Thomas Compana, sportdirecteur van Cervélo Test Team, was erg blij met de wildcard. "Het is extreem goed nieuws dat we de eer en het vertrouwen hebben gekregen van de organisatoren van de Ronde van Frankrijk. We kijken er naar vooruit om de titel van Carlos Sastre te verdedigen."

Armstrong verrast door dopingcontrole

Lance Armstrong werd dinsdagmiddag verrast door een onaangekondigde dopingcontrole. De Amerikaan, die bij Astana onder contract staat, moest naast urine en bloed ook haar inleveren. De renner vond het vreemd dat men het laatstgenoemde nodig had.

In Frankrijk is het echter een gebruikelijke procedure. "Hij moet beseffen dat het net als alle andere renners is," was in een verklaring van het Franse anti-dopingagentschap te lezen. "Voor zover wij weten was dit de eerste training van Armstrong op Franse bodem."

Het was voor Armstrong de 24e keer, sinds zijn rentree in september, dat hij aan een dopingcontrole werd onderworpen. Aanstaande zaterdag zal de Amerikaan in de klassieker Milaan-San Remo aan de start verschijnen.

FIFA schorst Mexicanen

Wereldvoetbalbond FIFA heeft de Mexicanen Rafael Márquez en assistent-bondscoach Francisco Ramírez voor twee interlands geschorst. Beiden kregen de straf opgelegd na incidenten vorige maand tijdens en na het met 2-0 verloren WK-kwalificatieduel met de Verenigde Staten

Márquez kreeg een rode kaart na een grove overtreding op de Amerikaanse doelman Tim Howard. De FIFA legde de verdediger van Barcelona een straf op voor twee duels, waardoor hij de wedstrijden tegen Costa Rica en Honduras mist. Ook Ramírez mag dan niet aanwezig zijn. Hij kreeg de straf opgelegd na een handgemeen met de Amerikaan Frankie Hejduk.

Gerets: "Niet hier om te verdedigen"

Olympique Marseille zal woensdag in de Amsterdam Arena gaan proberen een 2-1 voorsprong vast te houden in de terugronde van de achtste finale van het UEFA Cup-toernooi. Vanwege de absentie van enkele verdedigers aan Amsterdamse zijde denkt Marseille-trainer Eric Gerets de tegenstander in deze linie pijn te kunnen doen.

Bij Ajax zullen Thomas Vermaelen en Gregory van der Wiel niet van de partij zijn. Gerets hoopt hiervan te kunnen profiteren: "Ajax mist achterin inderdaad spelers. Daar moeten we proberen gebruik van te maken", zei de Belg tijdens de persconferentie voorafgaand aan het duel. "We komen hier niet naartoe om alleen te verdedigen. Wij hebben daar ook eigenlijk niet echt een elftal voor. De ervaring leert dat het bij ons dan juist vaak fout gaat."

Gerets weet overigens nog niet of hij de aanvallers Bakary Koné en Mamadou Niang zal kunnen opstellen. Het duo heeft last van lichte blessures en werkte dinsdag een aangepaste training af.

Dochter bezocht proces Fritzl

Het Oostenrijkse incestslachtoffer Elisabeth Fritzl heeft gister de geruchtmakende rechtszaak tegen haar vader bijgewoond. Dat meldde de Oostenrijkse krant Kurier vandaag.

Tijdens de rechtszitting kregen de rechters en de juryleden achter gesloten deuren de videoverklaring van de nu 42-jarige Elisabeth te zien. In de rechtbank wilde de vrouw indrukken opdoen voor het boek dat zij over de incestzaak aan het schrijven is, verklaarde de kliniek waar zij en haar zes kinderen gedurende het proces verblijven.

Fathers 4 Justice blokkeren Heathrow

Twee betogers van de Britse actiegroep Fathers 4 Justice hebben woensdagochtend geprobeerd een landingsbaan van de luchthaven Heathrow in Londen te bezetten. Ze werden opgepakt voor zij de baan konden bereiken. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie bevestigd.

Heathrow had eerder op de dag naar buiten gebracht dat twee mannen waren opgepakt op het vliegveld. Vanwege de actie werd een van de twee landingsbanen van Heathrow ongeveer een kwartier lang gesloten. "Dit was een misplaatste en mislukte poging de reisplannen van duizenden passagiers te verstoren", liet de luchthaven weten.

Fathers 4 Justice haalt geregeld dergelijke stunts uit om aandacht te vragen voor het lot van gescheiden vaders.

london heathrow  (foto: ANP)

Nadal en Djokovic winnen eenvoudig

Novak Djokovic en Rafael Nadal hebben zich geplaatst voor de achtste finales voor het tennistoernooi in Indian Wells. De nummers een en drie van de mondiale tennisranglijst hadden weinig moeite met hun tegenstanders.

Nadal rekende in 6-3 en 6-3 af met de Rus Dmitri Tursunov. Volgens Nadal was het niet een van zijn beste wedstrijden, maar het was goed genoeg om tegen David Nalbandian uit te mogen komen. De Argentijn won de laatste twee onderlinge ontmoetingen met Nadal.

Djokovic kende weinig moeite met Tommy Haas. De Serviër won de eerste set met 6-2 en kende in de tweede set wat meer moeite met de Duitser, maar toonde in de tiebreak zijn klasse: 7-6 (1). Ook Andy Roddick bereikte de achtste finales. De Amerikaan won met 6-4 en 7-6 (4) van de Duitser Nicolas Kiefer.

Oranje opent CT tegen Engeland

De Nederlandse hockeydames spelen komende zomer op 11 juli de openingswedstrijd van de Champions Trophy tegen Engeland. Later in het toernooi ontmoeten de vrouwen van bondscoach Herman Kruis nog China, Duitsland, titelverdediger Argentinië en Australië.

De dames spelen in Sydney van 11 tot en met 19 juli en Oranje wordt gezien als de favoriet. Voor de heren is dit jaar de Champions Trophy in Melbourne; van 28 november tot en met 6 december wordt er in Australië gespeeld.


Speelschema Oranje-dames

DatumTeam Team
11-07 NederlandEngeland
12-07 ChinaNederland
14-07 DuitslandNederland
15-07 NederlandArgentinië
18-07 AustraliëNederland
19-07 Finale

Voor het volledige speelschema kijk je hier (pdf).

[NBA] Bulls blijven hopen op play-offs

De Chicago Bulls hebben thuis een belangrijke zege behaald op de Boston Celtics. In een uitverkocht United Center werd het 127-121.

De Bulls staan op dit moment achtste positie in het Oosten. Met hun 31 overwinningen dit seizoen blijft de hoop op play-off deelname. De Cleveland Cavaliers blijven de nummer één in het oosten waardoor de kans op de tweede ronde klein is. De Bulls waren dominant in de jaren 90 met sterren als Scottie Pippen en Michael Jordan. Op dit moment moeten ze het doen met wat kleinere sterren zoals Kirk Heinrich en Ben Gordon. Heinrich, die de bijnaam Captain Kirk heeft, begon op de bank en kreeg 36 minuten speeltijd. Hij scoorde negen punten en gaf zes assists. De rookie Derrick Rose, die grote kans heeft op de Rookie of the year award, mocht starten en noteerde elf punten en acht rebounds. John Salmons was topscorer met 38 punten en drie rebounds.

De Celtics spelen nog steeds zonder de geblesseerde Kevin Garnett en dat blijkt toch lastig. Paul Pierce scoorde 37 punten maar moest helaas wel vijf persoonlijke fouten maken. Rajon Rondo liet nogmaals blijken waarom hij de startende point guard moet zijn, ondanks het feit dat Stephon Marbury aan het team is toegevoegd. Rondo scoorde 26 punten en gaf tien assists. Marbury kwam veertien minuten in actie maar liet weinig goeds zien. Hij eindigde de wedstrijd met nul punten.

'Darth Vader' heeft kanker

David Prowse, de man die voor de originele Star Wars trilogie de rol vertolkte van Darth Vader, lijdt aan prostaatkanker. De 73-jarige acteur kreeg twee maanden lang radiotherapie als behandeling voor zijn aandoening.

Tegenover het Britse tabloid The Sun laat Prowse weten alle vertrouwen te hebben in de artsen van het ziekenhuis waar hij behandeld wordt. "Ik voel me fantastisch! Ik heb dinsdag mijn laatste behandeling gehad en omdat de kanker bij mij in een vroeg stadium is ontdekt, is de kans op genezing groot".

Veel van de erkenning van de rol van Darth Vader ging in het verleden naar de acteur James Earl Jones, die de stem van de kwaadaardige ruimteheerser op zich nam. De regisseur van Star Wars had zo'n hekel aan het accent van David Prowse dat deze van hem niet zelf mocht praten.


 'Darth Vader' heeft kanker  (foto: DAG)

Kramer en Boer Schaatsers van het Jaar

Sven Kramer en Margot Boer hebben gisteravond de Ard Schenk Award gewonnen. Voor Kramer is het al de derde maal op rij dat hij tot Schaatser van het Jaar gekroond is. Voor Boer is het de eerste keer.

Kramer behaalde dit jaar zowel de Europese als wereldtitel allround, hij won het wereldbekerklassement op de lange afstanden en behaalde bij de WK afstanden in Vancouver gouden medailles op de vijf en tien kilometer en de ploegenachtervolging. Stefan Groothuis werd tweede voor Simon Kuipers.

Boer werd dit seizoen vierde op het WK sprint en behaalde in Vancouver bij de WK afstanden een bronzen medaille op de 1.000 meter. Ze bleef bij de verkiezing Ireen Wüst en Renate Groenewold voor. Laatst genoemde gold als een van de favorieten voor de titel, omdat Groenewold in Vancouver goud won op de 3.000 meter.

Vrijdag zullen de awards tijdens een gala in studio 21 in Hilversum worden uitgereikt.

Honkbal: Zuid-Korea en VS naar halve finales

De honkballers van de Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben zich geplaatst voor de halve finales van de World Baseball Classic bereikt. Eerder plaatste Venezuela zich al voor de halve eindstrijd.

De Verenigde Staten rekenden in een spannend duel met 6-5 af van Puerto Rico. In een eerder stadium in het toernooi had het team Nederland ook al uitgeschakeld. De volgende tegenstander van team USA is Venezuela.

Zuid-Korea had het in haar kwartfinale makkelijker. In een Aziatisch onderonsje werd Japan met 4-1 verslagen. Hiermee is Japan nog niet uitgeschakeld, want mocht het land Cuba verslaan in de laatste kwartfinale dan speelt het wederom tegen Zuid-Korea.

Zeehond geopereerd op parkeerplaats ziekenhuis

Zeehond Croco van zeehondencrèche Pieterburen is gisteravond op de parkeerplaats van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) geopereerd. Dat zei een woordvoerder van het MCL vandaag.

Het ziekenhuis moest een voedingssonde verwijderen die de zeehond had doorgeslikt. De zeehond werd wegens gezondheidsproblemen door de sonde gevoed.

De sonde is door twee artsen en een assistent uit het lichaam van Croco verwijderd. "De operatie moest worden gedaan door maag-, darm- en leverartsen. Het operatiegereedschap dat werd gebruikt bestond alleen uit afgeschreven materiaal", aldus de woordvoerder.

De operatie mocht niet in het ziekenhuis plaatsvinden. "Vanwege de hygiëne mogen er geen dieren in het ziekenhuis komen." Zeehond Croco zal in Pieterburen herstellen.

Vliegtuigen vliegen op schijtnoot

Vliegtuigbouwer Boeing verwacht over drie à vijf jaar dat vliegtuigen op biobrandstof vliegen. De veelbelovendste grondstof is de jatrophaplant, die in het Nederlands wel purgeernoot of schijtnoot wordt genoemd wegens zijn laxerende werking.

"Olie van de jatropha blijkt technisch zelfs beter dan kerosine: het levert meer energie en is beter bestand tegen kou", zei directeur milieustrategie Billy Glover van Boeing vandaag bij een presentatie in Brussel.

De Amerikaan verwacht dit jaar de eerste overeenkomsten over commerciële leveringen. Binnen drie à vijf jaar zouden vliegtuigen dan olie van de schijtnoot kunnen tanken. De biobrandstof is al commercieel aantrekkelijk als de ruwe olie 70à 80 dollar per vat kost.

Inmiddels zijn meerdere testvluchten gedaan met Boeings op olie van de schijtnoot. Die bleken een succes. In februari landde op Schiphol nog een Boeing 747 van Virgin Atlantic op een mengsel van kerosine, palmolie en kokosnootolie. Die grondstof bleek minder efficiënt.

Williams past wagens aan

Het Formule 1-team van Williams is deze week bij de testdagen in Jerez niet in actie gekomen met de 'skate fins'. De rechtopstaande randjes rond de cockpit zijn door het team na overleg met de FIA verwijderd.

Williams introduceerde de 'skate fins' bij het bekendmaken van de definitieve livery voor de auto. De randjes zijn volgens de vernieuwde reglementen legaal, maar ze zouden de marshals kunnen hinderen bij het helpen van een coureur. Daarom heeft het team besloten de randjes weer te verwijderen.

Vincken uit voorzorg niet opgesteld

Feyenoord-speler Tim Vincken is maandagavond uit voorzorg niet in actie gekomen bij Jong Feyenoord. De aanvaller gaf voor de wedstrijd aan zich nog niet helemaal goed te voelen, waarna besloten werd om hem uit voorzorg aan de kant te houden. Dinsdag was de aanvaller wel weer van de partij bij het uitlopen.

Vincken speelde zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord 1 op 22 april 2007 tegen NEC. Daarna is hij in de lappenmand beland en zou maandag na een hamstringblessure voor het eerst weer een hele wedstrijd spelen. Omdat Calvin Leerdam en Denny Landzaat bij de beloften niet een gehele wedstrijd konden spelen, werd Vincken voor de zekerheid nog aan de kant gehouden door trainer Alex Pastoor.

Todt verlaat Ferrari

Voormalig Ferrari-teambaas Jean Todt heeft het Italiaanse automerk verlaten. De Fransman was na het verlaten van de Formule 1 vorig jaar op verschillende posities binnen Ferrari actief, maar daar is nu met zijn vertrek een einde aan gekomen.

Ferrari-president Luca Di Montezemolo sprak mooie woorden over de inzet van Todt die in 1993 bij het Formule 1-team ging werken. "Jean Todt is de afgelopen vijftien jaar een van de steunpilaren van Ferrari geweest. Vakmanschap en passie hebben altijd zijn werk gekenmerkt. Daarmee heeft hij niet alleen bij mij respect afgedwongen, maar ook bij het gehele bedrijf en de fans die Ferrari een warm hart toedragen."

Ik wil hem het allerbeste wensen voor de toekomst die naar ik hoop op zowel persoonlijk vlak als werkgebied naar wens zal verlopen. Al die jaren hebben we samen doorgebracht - in tijden van succes, maar ook de moeilijke tijden - en daarbij is een band ontstaan tussen Jean Todt en Ferrari die nooit verbroken zal worden."


Met dank aan Modest71 en oppertweaker voor de submit.

Stormloop op trapautootje prins W-A

Bij de gemeente Delfzijl (Groningen) zijn afgelopen dagen honderden mailtjes en tientallen telefoontjes binnengekomen van mensen die kans hopen te maken op een trapautootje waarmee prins Willem Alexander in 1976 inreed op een groepje fotografen. Dat meldde de gemeente vandaag.

Het autootje van de prins is een van de achttien polyester trapwagentjes die de gemeente wil weggeven aan mensen die er een bijzondere bestemming voor weten. Het gaat om autootjes die eigendom waren van het verkeerspark in de havenstad, dat in 2003 de deuren sloot.

Codemasters' Tony Williams stopt er mee

The COO (chief operating officer) van Codemasters, Tony Williams, houdt er mee op. Na vier jaar gewerkt te hebben bij de Britse publisher vindt hij het mooi geweest.

Misschien doet zijn naam niet al te veel belletjes rinkelen, maar toch is Williams een grote naam in de game-industrie. Tijdens zijn loopbaan heeft hij bijvoorbeeld zijn hand gehad in de aquisitie van BMG Interactive (die de rechten hadden van Grand Theft Auto). Ook bezette Williams een belangrijke positie bij Acclaim.

De reden van vertrek is niet bekend. Ook zijn zijn toekomstplannen nog onduidelijk. Hij zal de komende tijd nog wel aan speciale projecten voor Codemasters werken, zodat hij langzaam afstand kan doen van zijn positie.


'Stop gratis vervangen verblijfsvergunning'

Mensen met een verblijfsvergunning kunnen dit document gratis laten vervangen als zij het kwijtraken. De PVV vindt dit een merkwaardige gang van zaken en daarom zal Kamerlid Sietse Fritsma vandaag opheldering vragen aan het kabinet.

Fritsma: "Dit is meten met twee maten. Als je je paspoort verliest moet je wel betalen voor vervanging, dus waarom hoeven vreemdelingen dat niet te doen als ze hun verblijfsvergunning verliezen?" Daarnaast is de PVV'er bang dat het gratis verstrekken van een nieuw document fraude in de hand werkt. Sommige vreemdelingen verliezen namelijk regelmatig hun verblijfsvergunning. "In dat licht is de gratis vervanging helemaal bespottelijk."

Van Basten hoopt op creatieve Aissati

Door de afwezigheid van spelers als Thomas Vermaelen en Rasmus Lindgren zullen volgens Ajax-trainer Marco van Basten andere jongens woensdag in de UEFA Cup-wedstrijd tegen Olympique Marseille moeten opstaan. Van Basten rekent in dit kader met name op middenvelder Ismaïl Aissati.

"Ik hoop dat Ismaïl Aissati ook een belangrijke rol kan spelen", zei Van Basten tijdens een persmoment over zijn middenvelder. "Hij is een speler die staat voor creativiteit. Ismaïl kan een steekpass geven en een doelpunt maken."

Ajax speelde in de heenwedstrijd in Marseille lange tijd met tien man, maar wist de schade tot een 2-1 nederlaag te beperken. "Daarom waren we na afloop ook zo blij", aldus Aissati. "Omdat we met tien man de 2-1 vasthielden. We hopen het nu thuis af te maken."

Ook zullen er veel ogen zijn gericht op de jonge verdediger Toby Alderweireld. De jonge Belg zal evenals in Zuid-Frankrijk in de basis starten. Van Basten. "Ik heb niet lang hoeven puzzelen over de opstelling, want er zijn maar vier verdedigers over. Toby heeft meer internationale wedstrijden gespeeld dan nationale. Dat is wel grappig."

De Ajax-coach is zeer tevreden over de ontwikkeling van Alderweireld. "Hij is een heel goede prof, die verdedigend zijn mannetje staat en een goede pass met zowel links als rechts heeft."

Kruys: "Ik ben geen leugenaar!"

FC Dordrecht-trainer Gert Kruys is zwaar teleurgesteld in FC Utrecht-voorzitter Jan-Willem van Dop. Kruys zou met de preses een gesprek hebben gehad over een mogelijke aanstelling als assistent-trainer bij de Domstedelingen, maar Van Dop ontkent dat dit gesprek heeft plaatsgevonden.

Ton Du Chatinier, volgend seizoen hoofdtrainer bij Utrecht, zou Kruys persoonlijk hebben gevraagd om zijn assistent te worden. Daarna zou er een gesprek tussen Kruys en Van Dop zijn geweest. Van Dop beweert nu echter dat dit gesprek niet heeft plaatsgevonden en dat Kruys zelfs nooit in beeld is geweest bij Utrecht.

De uitspraken van de Utrecht-voorzitter zitten Kruys totaal niet lekker. "Dat ik voor leugenaar word uitgemaakt, zit me hoog", zegt een woedende Kruys in het Algemeen Dagblad. "Ik wil zelfs aan de leugendetector om aan te tonen dat ik de waarheid vertel. Bovendien heb ik getuigen die erbij waren toen 'Chat' mij polste. Zelfde verhaal toen ik in gezelschap van mijn vrouw met Van Dop sprak."

"Ik sprak met Van Dop over dat er zo weinig Utrechtse jongens doorbreken bij Utrecht. Daar heb ik wel ideeën over, zei ik. Later stuurde hij een sms dat we daarover eens moesten praten. Omdat hij inmiddels op de hoogte was van de wens van 'Chat', ging het óók daarover. Wat voegde ik toe aan Ton? Hoe steekt mijn contract bij FC Dordrecht in elkaar? Er is zelfs over een richtlijn qua honorering gesproken. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik graag naar FC Utrecht ga, heb er bij Dordrecht een clausule over in mijn contract staan. Ik ben een jongen van de stad, heb hier jarenlang gevoetbald."

Foeke Booy, volgend seizoen technisch directeur in De Galgenwaard, en Nol de Ruiter zouden echter geen voorstander zijn van de komst van Kruys. "Ik heb Booy meteen gebeld, maar hij had geen tijd. Dat stelt me teleur. Dat hij een voorkeur heeft voor Luc Nijholt, daar kan ik mee leven. Maar ik wil weten aan welke criteria ik niet voldoe. Lijkt me wel zo eerlijk", aldus Kruys.

Saneringsproces FC Limburg verloopt soepel

De gesprekken tussen de Stuurgroep Topvoetbal Limburg, de Provincie Limburg, de gemeente Kerkrade en de gemeente Sittard-Geleen zijn in een stroomversnelling terechtgekomen. Er zou nog zo'n twaalf miljoen euro moeten worden gesaneerd, maar dit proces zou momenteel goed verlopen.

De fusiebesprekingen begonnen moeizaam. Een belangrijk punt in deze is het saneren van de schulden van de clubs Fortuna Sittard en Roda JC. De gemeente Sittard-Geleen verklaarde enige tijd geleden niet te willen bijdragen aan het wegwerken van de schulden van Fortuna. Het saneringsproces lijkt nu echter goed op de rit te staan, zo meldt De Telegraaf.

Alle partijen zijn het er in ieder geval over eens dat in het geval van een doorstart in de vorm van een fusieclub komende zomer alle oneffenheden moeten zijn weggewerkt. Vandaag (woensdag, red.) zullen de partijen zich bezighouden met het businessplan van een toekomstig FC Limburg, iets wat niet gedaan zou worden als men niet dichtbij een overeenkomst inzake de schuldsanering zou zijn.

"Het komt goed met die transfer naar PSV"

André Ooijer speelt volgend seizoen vrijwel zeker weer in het shirt van PSV. De verdediger, momenteel actief voor het Engelse Blackburn Rovers, is volgens zijn zaakwaarnemer Sigi Lens dichtbij een definitief akkoord met de Eindhovenaren.

Ooijer, die komende zomer 35 jaar wordt, speelde tussen begin 1998 en medio 2006 al eens voor PSV. De routinier heeft een aflopend contract bij Blackburn Rovers en mag na dit seizoen derhalve transfervrij vertrekken uit Engeland. Ooijer heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij met zijn gezin graag wil terugkeren naar Nederland.

"Eigenlijk is alles al in kannen en kruiken", zegt Lens over de transfer tegen Sportweek. "André heeft zijn keuze al gemaakt; hij wil alleen nog maar naar PSV. En de club wil aan onze wensen voldoen. We hoeven alleen nog wat kleine details met elkaar te bespreken en de handtekeningen te zetten. Ik verwacht dat in mei alles wordt rondgemaakt."

Fritzl liet zijn dochter pornofilms naspelen

Hoe verder het proces loopt, hoe gruwelijker de dingen zijn die men aantreft. Elisabeth Fritzl heeft inmiddels op video een getuigenis met vele details tegen haar vader afgelegd .

Ze vertelde onder andere hoe haar vader af en toe met pornofilms naar de kelder kwam en deze met haar wilde naspelen, over te grote seksspeeltjes die inwendig veel schade hebben veroorzaakt en waarom ze zich niet meer verzette tegen de verkrachtingen, ze dacht dat ze, om het zichzelf niet nog lastiger te maken, maar beter kon gehoorzamen.

Uit de verkrachtingen is een tweeling voortgekomen, een van de twee is door gebrek aan medische zorg overleden. Volgens de afgelegde verklaring zou deze na het overlijden door Fritzl in de oven zijn verbrand.

Onbevestigde bronnen vermelden dat de rechtbank vermoedelijk morgen al komt met een uitspraak, Fritzl kan alleen al levenslang krijgen vanwege nalatigheid.

Zombies in de fik steken in Burn Zombie Burn trailer

Ontwikkelaar Double Six heeft een vrij lange trailer op youtube gezet van de PSN-titel Burn Zombie Burn. Hierin is te zien dat er een hoop voor nodig is om medailles te halen in de game, aan het eind van de trailer is de speler namelijk pas halverwege een gouden plak. Genoeg zombies om af te maken kortom.

Het leven is oneerlijk voor Bruce. Heeft hij net zijn avond ingepland voor zijn vriendin, komt er een leger zombies om de hoek kijken. Net als elke andere willekeurige wereldbewoner twijfelt Bruce geen moment en probeert met een enorm arsenaal aan wapens de invasie van de ondoden tot een halt te roepen. De levels zijn geïnspireerd door klassieke zombiefilms, maar nemen het geheel een beetje op de hak. De zombies zijn ook niet allemaal hetzelfde, je krijgt te maken met exploderende zombies, gestoorde zombies en nog vele anderen.

Sony veel vertrouwen in line-up 2009

Scott Steinberg, vicepresident product marketing van Sony Amerika, heeft veel vertrouwen in Sony's line-up voor 2009. Volgens hem is Killzone 2 slechts het begin van "a great lineup that is relentless and AAA-quality". Steinberg noemt ook MLB 09: The Show and inFamous als twee titels die het momentum van de competitie zullen afremmen. Als die titels dat niet voor elkaar krijgen, heeft Sony nog altijd titels als Heavy Rain, God of War III en Uncharted 2 achter de hand...Vier procent Nederlanders heeft suikerziekte

Het aandeel Nederlanders met suikerziekte is gestegen van bijna 3 procent in 2001/2002 naar 4 procent in 2007/2008. Suikerziekte komt relatief vaak voor bij ouderen en niet-westerse allochtonen. Dat laatste hangt deels samen met ernstig overgewicht.

Met deze risicofactor hebben niet-westerse allochtonen vaker te kampen dan autochtonen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die vandaag openbaar werden gemaakt.

De toename heeft te maken met de vergrijzing van de bevolking en het gestegen aandeel mensen met ernstig overgewicht.

'Beckham keert mogelijk terug bij Real Madrid'

Als Florentino Pérez benoemd wordt tot nieuwe voorzitter van Real Madrid, is zijn eerste prioriteit om David Beckham een functie aan te bieden binnen Real Madrid. In 2003 kocht diezelfde Pérez voor 37 miljoen de Engelsman van Manchester United.

Een bron uit de hoogste geledingen binnen Real Madrid vertelt tegenover The Sun: "Eromheen draaien is zinloos. Als Pérez meedoet aan de verkiezingen en hij wordt gekozen tot president, dan zal hij alles wat in zijn mogelijkheden ligt doen om Beckham te contracteren."

Het huurcontract van Beckham bij AC Milan loopt eind juni af. Half juli kan hij zijn comeback maken voor Los Angeles Galaxy.

Onzekerheid over crisisberaad coalitie

Rond het coalitieoverleg is vanochtend opnieuw onduidelijkheid ontstaan. PvdA en ChristenUnie gingen er gisterenavond nog van uit dat ze in de loop van vandaag weer met het CDA en premier Jan Peter Balkenende zouden praten over de aanpak van de recessie, maar dat staat nu weer op losse schroeven.

"Er is nog niet tot een afspraak besloten", aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. Het is volgens hem nog "volstrekt onzeker" of er gepraat kan worden vanwege de drukke agenda's van de onderhandelaars vandaag.

Zoals het er nu naar uitziet, komt er geen overleg, stelt een bron rond de onderhandelingen. Premier Balkenende heeft als onafhankelijk voorzitter van het coalitieoverleg een eindvoorstel geschreven voor de aanpak van de economische recessie. Als er zicht is op een akkoord tussen de drie regeringspartijen op basis van dit eindvoorstel van de premier, kan er vandaag gepraat worden, aldus een bron rond het overleg.

Hof voor mensenrechten loopt 100.000 zaken achter

De achterstand bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is vorige maand opgelopen tot boven de 100.000 zaken. Dat is een toename van ruim 20.000 zaken vergeleken met een jaar eerder.

Dat zegt de Nederlandse rechter Egbert Myjer bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Het hof is de laatste rechtsinstantie waar 800 miljoen mensen kunnen klagen over 47 landen als het gaat om schendingen van mensenrechten, zoals vrijheid van meningsuiting of het recht op een gezin.

Van de zaken die in behandeling zijn genomen komt ruim een kwart (28 procent) uit Rusland, het grootste land dat is aangesloten bij het Hof. Daarna komen zaken tegen Turkije (11 procent), Roemenië (10 procent) en Oekraïne (9 procent). Tegen Nederland is een bijna verwaarloosbaar aantal van 344 zaken aanhangig.

Het Hof zoekt naarstig naar manieren om de achterstand weg te werken. Een idee is om minder rechters per zaak in te zetten voor bepaalde landen. De organisatie hoopt daarover volgend jaar in Zwitserland een topontmoeting van regeringsleiders of ministers te houden.


Europees Hof voor de Rechten van de Mens loopt 100.000 zaken achter.   (foto: ANP)

Resident Evil 5 breekt records in Engeland

Goed nieuws voor Capcom in Engeland, de horrorgame Resident Evil 5 is daar op één binnengekomen in de wekelijkse softwarelijst. De game doet het het beste op de Xbox 360, 55% van de verkopen was voor Microsofts console. Daarnaast zet de game ook een record neer voor beste openingsweek ooit en verkocht alleen Call of Duty: World at War ooit meer exemplaren in één week. De game was ook nog eens goed voor 27,1% van de totale omzet voor consolegames de afgelopen week en werd in zijn eentje meer verkocht dan de rest van de top-10 bij elkaar genomen.


Kind te koop

Ene 'Anabel' uit Gelderland biedt haar kind gratis ter adoptie op de Kinderbazaar site aan. Ze zoekt een familie die haar nakomeling goed kan verzorgen. De veilingsite, die kinderartikelen aanbiedt, wordt maandelijks door ongeveer 30.000 mensen bezocht. Al snel kregen de beheerders twee klachten over de advertentie binnen.

'We doen dit erbij naast ons werk en het is erdoorheen geglipt. Dit is absoluut niet de bedoeling van de site. Bovendien zijn we zelf ook erg geschokt dat iemand dit doet', zegt Jody McLoughlin, één van de eigenaren. Kinderbazaar heeft na de meldingen meteen de politie ingeschakeld en heeft hen van alle informatie voorzien. De zaak wordt op de afdeling zeden behandeld.

'Ergens houden we er rekening mee dat het een idioot is die een grap uithaalt, maar het klinkt serieus genoeg. Bovendien is het een letterlijke vertaling van het Nederlands naar het Engels. Een grap zou, denk ik, in goed Nederlands worden gedaan', zegt medewerker Michel Heese. Dezelfde advertentie is ook op andere sites gesignaleerd, op Kinderbazaar is hij inmiddels verwijderd.

Hulporganisaties VS moeten Noord-Korea uit

De regering van Noord-Korea heeft Amerikaanse non-gouvernementele organisaties de deur gewezen. Dat heeft een woordvoerster van de organisatie Mercy Corps gisterenavond (lokale tijd) gezegd. Volgens de zegsvrouw gaf de regering geen uitleg.

Een team van zestien mensen van vijf organisaties moet het land eind maart hebben verlaten. Naast Mercy Corps gaat het onder meer om World Vision en Global Resource Service. De organisaties zorgen voor voedseldistributie in het straatarme land.

Noord-Korea besloot een dag eerder geen voedselhulp meer aan te nemen van de Verenigde Staten. De Amerikanen wilden tot mei 330.000 ton voedsel naar het communistische land sturen.

De verhouding tussen de VS en Noord-Korea is gespannen. Pyongyang zegt binnenkort een satelliet te gaan testen. De Amerikanen vrezen echter dat het om een raket voor de lange afstand gaat.Hulporganisaties VS moeten Noord-Korea uit  (foto: DAG)

Excuses kamerlid voor 'spleetogen'

Het VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn heeft er spijt van dat hij Chinezen spleetogen noemde. Hij deed dat gisteren als gebruiker van Twitter, een internetdienst waarop deelnemers korte berichten publiceren.

Een van zijn vaste correspondenten had de liberaal gevraagd wie de verschrikkelijkste dictator aller tijden was: Hitler, Stalin of Mao? Boekestijn hield het aantal doden onder Mao's bewind op veertig miljoen. Een collega-twitteraar meldde dat het aantal Chinese slachtoffers circa 73 miljoen bedroeg. Boekestijn: 'Ja ik zie wel eens een spleetoog over het hoofd, het zijn er zoveel!'

Het VVD-Kamerlid verwijderde deze reactie voor enige tijd, maar trok kort daarop, al twitterend, het boetekleed aan. 'Ik betreur mijn opmerking over Chinezen', meldde hij. 'Ik had niet de bedoeling om iemand te kwetsen'.

Boekestijn was niet bereikbaar voor nader commentaar. De VVD in de Tweede Kamer wilde evenmin reageren. Maar collega's in de fractie hebben naar eigen zeggen 'met gefronste wenkbrauwen' kennis genomen van Boekestijns uitlatingen.

Het Kamerlid kwam vorig jaar in aanvaring met fractieleider Mark Rutte, nadat hij diens leiderschap publiekelijk ter discussie had gesteld. Ook toen haastte Boekestijn zich om excuses aan te bieden.

Sindsdien is de term 'Boekestijntje' in zwang: een ondoordachte uitspraak, gevolgd door een boetedoening. Met zijn kritiek aan het adres van Rutte verspeelde Boekestijn het recht op een prominente en door hem begeerde rol binnen de VVD: het woordvoerderschap Buitenlandse Zaken.

Arend Jan Boekestijn opereert op de rechtervleugel van zijn partij. Op het Binnenhof staat hij al langer bekend als als iemand die vaak boude uitspraken doet om er vervolgens op terug te komen.


Excuses kamerlid voor 'spleetogen'  (foto: DAG)

Ontsnapte leeuwin doodgeschoten

In Australië is gisterochtend een Afrikaanse leeuwin doodgeschoten die ontsnapt was uit haar leefgebied in een dierentuin. Dat zei een woordvoerder van de Mogo Zoo, die 300 kilometer ten zuiden van Sydney ligt, meldden Australische media vandaag.

Toen de 9-jarige Jamelia was losgebroken, vluchtten tientallen mensen gebouwen van het dierenpark in. Het roofdier wist geen bezoekersgebieden te bereiken, maar de angst bestond dat ze daar wel in zou slagen. Daarom kreeg een scherpschutter de opdracht haar neer te schieten.

Jamelia was grootgebracht in de Mogo Zoo. De woordvoerder van het park noemde Jamelia’s dood een groot verlies, omdat het hele team gek op haar was.


Ontsnapte leeuwin doodgeschoten  (foto: DAG)

Vaticaanse klokken geluid door een naakte Fransman

Vorige week woensdag rond de klok van drie uur in de ochtend werden er vanuit het niets de klokken geluid van de Sint-Pietersbasiliek. Een naakte en aangeschoten Fransman was op de steigers geklommen en is uit alle macht de klokken gaan luiden.


De klokken die geluid werden, bevonden zich in de 'Klokkenboog'; deze staat in de steigers omdat het deel uitmaakt van een renovatieproject. Overdag wordt deze ingang bewaakt door de Zwitserse Wacht, maar 's nachts dus niet. De Fransman kon zonder problemen worden aangehouden door agenten van het Vaticaan en maakte een verwarde indruk, hij is uitgeleverd aan de autoriteiten. Wie de man is, en wat hem bewoog om midden in de nacht de klokken te gaan luiden, is nog steeds onbekend.

Film: Defiance

We worden tegenwoordig overladen met films over de Tweede Wereldoorlog (Bride Flight, Valkyrie en Oorlogswinter, om er maar een paar te noemen). Voegt Defiance hier dan nog wel iets aan toe? Het antwoord is: ja. De film vertelt namelijk het weinig gekend, maar erg bijzonder en waargebeurd verhaal over het verzet van een kleine groep Joden, onder leiding van de Bielski-broers, in het Wit-Rusland van 1941. Hoewel dit verhaal in Defiance enigszins geromantiseerd wordt, is het een bijzondere gebeurtenis dat de aandacht verdient: een kleine groep Joden dat het aandurft om terug te vechten tegen de nazi’s. “Our revenge is to live”.

Ouders Tim Kretschmer bieden excuses aan

In een open brief bieden de ouders en zus van Tim Kretschmer hun excuses en medeleven aan de nabestaanden aan. Tim schokte de wereld door vorige week vijftien mensen en zichzelf om te brengen in het Zuid-Duitse plaatsje Winnenden.

De ouders en zus schrijven in deze brief, 'Het waardevolste en belangrijkste, een geliefd persoon, is u ontnomen door de vreselijke, onbegrijpelijke daad van onze zoon en broer. Wij hadden nooit gedacht dat Tim tot zoiets in staat zou zijn.'


Winnenden

Film: The Duchess

Eindelijk is er weer een prachtig, statig Brits kostuumdrama uitgebracht. The Duchess speelt zich af in het Engeland van de 18e eeuw. De 'Duchess' is in dit geval de gravin van Devonshire, een directe bloedverwant van de latere Lady Di, een schitterende rol van Keira Knightly. Tijd om de 21e eeuw even achter je te laten en je onder te dompelen in de tijden van adellijke bals, statig geklede dames en overweldigende kastelen.

Schepen botsen in haven Vlissingen

Het containerschip Enterprise is gisterenochtend rond vier uur in de haven van Vlissingen-Oost op het afgemeerde schip Frisius gebotst. Dat meldde de havenmeester. Het containerschip dreigde daarna te zinken maar werd door hulpdiensten drijvende gehouden. Niemand raakte gewond.

De Enterprise was beladen met 39 containers met daarin blokken zink en sloeg na de botsing lek. Het andere binnenschip, geladen met gasolie, raakte beschadigd maar niet lek.

De brandweer rukte meteen na het ongeval uit om de Enterprise leeg te pompen en zo te voorkomen dat het zou zinken. Met een grote kraan werden de containers van de boot aan wal gehesen. Rond half zeven hadden de hulpdiensten de situatie onder controle.

Het scheepvaartverkeer had geen last van het incident. Volgens de havenmeester is onoplettendheid mogelijk de oorzaak van de botsing.

Goody publiceert dagboek over haar laatste dagen

De doodzieke Britse realityster Jade Goody gaat een dagboek over haar laatste levensdagen publiceren. Dat hebben haar uitgevers gisteren gezegd.

De 27-jarige heeft tijdschriften en tv-zenders toestemming gegeven om haar toestand te verslaan in ruil voor geld dat is bestemd voor haar twee zonen. Daarnaast is het te verschijnen dagboek Forever in My Heart een "liefdesbrief" aan de twee kinderen van vier en vijf jaar.

"Dit emotionele boek vertelt het verhaal van een vrouw die faam verwierf als controversiële tv-ster en nu bewonderd wordt om haar vastberadenheid bij het aanvaarden van haar terminale kanker", aldus uitgever Belinda Budge van HarperNon-Fiction. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar de kankerbestrijding.

Goody, bekend van haar deelname aan verscheidene Big Brother-edities, heeft volgens artsen nog maar kort te leven.

FARC laat Zweedse gijzelaar vrij

De Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft een Zweedse gegijzelde vrijgelaten vanwege zijn slechte gezondheid. Dat heeft een woordvoerder van de Colombiaanse inlichtingendienst gisteren bekendgemaakt.

Zes gewapende rebellen ontvoerden de ingenieur samen met zijn partner in mei 2007. De vrouw wist na vier dagen te ontsnappen en maakte de kidnapping bekend. De rebellen eisten aanvankelijk omgerekend bijna 4 miljoen euro losgeld voor Erik Roland Larsson (69).

De FARC heeft Larsson vrijgelaten in de buurt van Monteria, ongeveer 800 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bogota. De gezondheidstoestand van de Zweed is fragiel. De FARC zou nog twintig mensen gevangen houden om politieke redenen, en honderden meer voor losgeld.

De guerrillagroep FARC strijdt al vier decennia tegen de regering van Colombia en tegen een reeks rivaliserende milities. De FARC geldt als de belangrijkste verzetsbeweging in het land, maar de kracht en invloed van de organisatie namen de afgelopen jaren af. De rebellen financieren zichzelf via drugshandel en ontvoeringen.

PC softwareverkopen USA, totale oorlog wint het van de rest

Welkom bij wederom een aflevering PC softwareverkopen USA, ditmaal van de week van 1 tot en met 7 maart! We zien ditmaal dat Empire: Total War omhoog is gekropen naar de 1e plaats, Warhammer 40.000: Dawn of War 2 weggezakt is naar de 5e plek, we een verrassende 3e plek hebben voor Warhammer Online en dat er verdacht weinig Sims in het lijstje staan! Zouden de consumenten dan toch eindelijk iets aan het leren zijn?

1. Empire: Total War
2. World Of Warcraft: Wrath of the Lich King
3. Warhammer Online: Age Of Reckoning
4. The Sims 2 Double Deluxe
5. Warhammer 40.000: Dawn Of War II
6. The Sims Carnival: Bumper Blast
7. Empire: Total War Collector's Edition
8. Command & Conquer: Red Alert 3 Premier Edition
9. World Of Warcraft: Battle Chest
10. World Of Warcraft

"Mass Effect 2 wordt uitgebreider en dieper dan voorganger"

Dat Mass Effect 2 in ontwikkeling is is al lang geen geheim meer. Niet alleen kondigde Bioware altijd al aan dat er een trilogie zou komen, ook sprak EA-baas Riccitiello al vaker over de game. Toch heeft de Canadese ontwikkelaar tot gisteren gewacht om de game officieel aan te kondigen. Het tweede deel in deze serie speelt zich, wat uit de teaser al bleek, af na het eerste deel. Sarens leger van Geth lijkt verslagen en de mensheid probeert zijn positie in het heelal te verstevigen, maar dan blijkt er een nog groter gevaar op te doemen.

Volgens CEO en general manager Dr. Ray Muzyka zal Mass Effect 2 stukken beter worden dan zijin voorganger. De combat zal nog intenser worden en er zullen veel meer mogelijkheden komen om met de wapens. Ook belangrijk is dat één van de grootste kritiekpunten van het origineel, de vrij saaie verkenningsmogelijkheid van het heelal, aangepakt zal worden en het zal allemaal veel dieper worden, zonder dat dit ten koste zal gaan van de emotie die het verhaal zal bevatten.

We’re going to surpass the extraordinary gaming experience we brought our fans in Mass Effect by delivering intensified combat and expanded weapon options as well as increased depth of planet exploration, all while delivering a powerful, emotionally engaging story. Mass Effect 2 is shaping up to be an unforgettable RPG-shooter experience, taking players on a non-stop roller-coaster ride filled with stunning plot twists and no-holds-barred action.

Mass Effect 2 zal begin 2010 verschijnen voor de Xbox 360 en PC.

Triumph Studios trots op grotere gevechten

IGN heeft met Lennart Sas, de Creative Director van Triumph Studios gesproken over de ontwikkeling van Overlord II. Hierin vertelt Lennart dat het spel een stadium heeft bereikt waarin ze de hele game kunnen doorspelen.

De vier minion types uit het eerste spel komen terug met een aangepaste AI en nieuwe mogelijkheden. Het is dus waarschijnlijk dat er geen nieuwe types komen. Dit zou de controls moeilijker maken en de verschillen tussen de minions laten verdwijnen.

Triumph hoopt dat de fans blij zullen zijn met de ontwikkelingen die de minions gemaakt hebben. Zo kunnen ze straks ook dieren berijden zoals wolven en spinnen. De studio is vooral trots op de gevechten die veel groter zullen zijn dan in deel één.

Superbeurt

Ja, hij is open! We betalen een paar euro aan een dame in een kassahokje dat zelfs in communistisch Oost-Europa niet door de esthetische keuring zou zijn gekomen. Om maar te zwijgen over de dame. We betalen voor de ‘Superbeurt’. Ik kijk mijn schaatsmaatje aan en we schieten in de lach. Even fantaseren we over een superbeurt midden op het ijs, maar ik vrees dat mijn broodjeloze worstenbroodje dan zal vastvriezen.

FOTA teleurgesteld over maatregelen FIA

De Formula One Teams Association heeft haar blijk van teleurstelling getoond over de maatregelen die de FIA heeft getroffen om de Formule 1 goedkoper en aantrekkelijker te maken. De maatregelen zouden te snel zijn genomen zonder er goed over na te denken.

"De FOTA heeft kennis genomen van de door de FIA World Council genomen beslissingen. De FOTA wil haar teleurstelling en zorgen over uiten, aangezien de maatregelen op een eenzijdige manier zijn genomen. Door de regels zoals ze zijn opgesteld door de FIA zorgen loopt de Formule 1 het risico de essentie te verliezen die het tot een van de meest populaire sporten maakt," aldus FOTA-voorzitter Luca di Montezemelo in een verklaring.

"Gezien de tijdspanne waarin de maatregelen zijn genomen, vinden we het noodzakelijk om de nieuwe situatie grondig te analyseren. We willen er alles aan doen, vooral in deze moeilijke tijden, om stabiele reglementen te hebben, zonder voortdurende onrust. Dit kan namelijk verwarrend zijn voor de fabrikanten, teams, sponsoren en het publiek."

Een van de besluiten die de World Motor Sport Council dinsdag genomen heeft, is dat de coureur met de meeste zeges wereldkampioen wordt in de Formule 1. Ook zal er voor de teams vanaf 2010 een vrijwillige budgetlimiet van 30 miljoen euro per jaar komen. Wel wordt voor de teams die ervoor kiezen, de technologische ontwikkeling weer meer vrijgegeven. Het alternatief is een onbeperkt budget voor de teams maar met zeer beperkende reglementen.

Steenkolen Engels in Item Getter trailer

Ondanks de ontwikkelproblemen van 5pb, de release van Item Getter was gepland voor februari en is verplaatst naar april, is er dan toch een trailer te zien. Het Engels in de trailer is zo hilarisch dat je deze absoluut niet mag missen.

Item Getter is een RPG waarin het gaat om het verzamelen van items. Er zijn 1000 ruwe materialen die getransformeerd kunnen worden tot wapens en via Nintendo Wi-Fi verhandeld kunnen worden. Je moet je items zelf tekenen en zelf een omschrijving toevoegen.

Klimmen in een neerstortend vliegtuig in trailer Wanted

Eind deze maand komt Warner Bros. met de filmgame Wanted: Weapons of Fate. Hoewel de game dus gebaseerd is op een film, zal het zoals eerder Stranglehold een vervolg zijn op de film waar de game op gebaseerd is. In de trailer die je hieronder kunt bekijken zie je hoe de ontwikkelaars geprobeerd hebben om de extreme actiescenes uit de film over te zetten naar de game, maar dan natuurlijk in een andere omgeving.

De videogame Wanted is een intense third-person actiegame, met gevechten vol iconische moves - waaronder "curving bullets" en "Assassin Time" - die rechtstreeks uit de gelijknamige film komen. De verhaallijn van de game gaat verder waar de film stopt, zodat fans nog meer te weten komen over Wesleys avontuur om meester-moordenaar te worden en het epische verhaal van het geheime genootschap.

Makers van Castle Crashers laten nieuwe game zien

De derde XBLA game van The Behemoth is in de maak en moet in 2010 gaan verschijnen. The Behemoth is onder andere bekend geworden met titels als Alien Hominid en Castle Crashers die ook via XBLA beschikbaar zijn. Wat precies de bedoeling gaat zijn in deze game is nog niet bekend, maar wellicht dat de onderstaande debuut-trailer vol met gameplay meer duidelijk maakt. Zo zien we dat samenwerking in deze game een belangrijke rol gaat spelen.

Renault racet met KERS in Australië

Renault heeft als eerste Formule 1-team aangegeven het Kinetic Energy Recovery System te gaan gebruiken in Australië. Het Franse team is van mening dat het systeem goed genoeg werkt om veilig ingezet te kunnen worden onder raceomstandigheden.

Williams, Toyota, Scuderia Toro Rosso, Red Bull Racing, Force India en Brawn GP zullen bij de eerste Grand Prix van 2009 in ieder geval niet aan de start staan met een werkende KERS. McLaren, BMW Sauber en Ferrari hebben nog niet aangegeven of ze het systeem in de eerste race al in zullen zetten of niet.

Al bij de eerste tests van de R29 deed blijken dat KERS bij Renault goed werkte. "De grootste verrassing voor ons was het KERS-systeem, waarvan we dachten dat het veel problemen op zou leveren en de coureurs er erg aan zouden moeten wennen. In de praktijk is het een gewone verandering geweest," aldus technisch directeur Bob Bell.

[WRC] Turbomotoren verboden vanaf 2011

DE FIA World Motor Sport Council heeft dinsdag bekend gemaakt dat het in het Wereld Rally Kampioenschap vanaf 2011 verboden is om met turbomotoren te gaan rijden. In plaats daarvan zal het S2000 reglement gaan gelden.

De auto's die vallen onder de S2000-reglementen komen momenteel uit in de productie autoklasse. Skoda, Abarth, Peugeot en Proton nemen deel in de klasse die vanaf volgend jaar opgewaardeerd zal worden met aangepast aerodynamisch pakket. Dit was een van de voorwaarden van wereldkampioen Sébastien Loeb om niet te vertrekken uit de sport.

Vanaf 2013 zal het wereldkampioenschap verder gaan als de Super 2000-klasse. Dan mogen er 1,6 liter turbomotoren gebruikt worden die goedkoper in gebruik zijn.

Sexy dames in screenshots Metal Gear Online

Gamers die Metal Gear Solid 4: Guns of The Patriots gekocht hebben, kregen daarbij ook een Starter Pack van Metal Gear Online. Inmiddels zijn hier al twee uitbreidingen voor uitgekomen. Binnenkort lanceren Konami en Kojima de derde uitbreiding onder de naam Scene. Deze uitbreiding voegt nieuwe levels en characters toe aan de game. De kosten en officiële releasedatum zijn nog niet bekend. Vandaag hebben we in ieder geval alvast vier nieuwe screenshots voor jullie.Trulli: "Toyota beter dan ooit"

Toyota-coureur Jarno Trulli denkt dat de nieuwe TF109 een hele verbetering is ten opzichte van zijn voorgangers. De Italiaan vindt dat hij ook zonder het Kinetic Energy Recovery System goed moet kunnen presteren in Australië.

"Ik ben erg optimistisch, want de tests zijn tot dusver erg goed verlopen. Ik denk dat onze wagen erg competitief zal zijn en tot nu toe ziet aller er goed uit. Ik heb nog niet eerder met zo'n goede Toyota gereden in het voorseizoen, dus ik heb goede hoop voor komend seizoen," aldus Trulli op Formula1.com.

Trulli verwacht dat het niet rijden met KERS in Australië geen nadeel op zal leveren. "Ik heb nog niet met KERS getest. We gaan er ook niet mee rijden in Australië. De teams die zonder KERS aan het seizoen beginnen, hebben deze keuze gemaakt omdat zij denken dat zij zonder KERS sneller zullen zijn. Ik verwacht geen problemen."

Gamen voor het goede doel

Mensen die vaak de NRC-Next lezen zijn wellicht vorige week het artikel van Niels 't Hooft tegengekomen over games die je op internet kunt vinden die erg simpel zijn, maar wel inzicht kunnen geven in verscheidene wereldproblemen. De stichting Euro's voor de Vrede probeert deze week door middel van een soortgelijk spel aandacht te vragen onder jongeren voor het conflict in de Democratische Republiek Congo en Burundi. Het is nog altijd een van de meest instabiele regio's in Afrika waar verkrachting en geweld aan de orde van de dag zijn en er nog steeds vele kindsoldaten zijn.

Door middel van het online aandelenspel Markt voor Vrede 3.2 maken jongeren kennis met de problematiek van deze landen, dit op een vrij speelse manier. Deelnemers aan het spel moeten handelen in aandelen veiligheid en ontwikkeling in de twee Afrikaanse landen waar het om gaat, door hierbij goed te letten op nieuwsontwikkelingen kunnen ze meer verdienen en leren ze tegelijkertijd een hoop over de situatie.

Wil je zelf ervaren hoe het spel in elkaar zit, dan kan dat gewoon nog steeds. Ga daarvoor naar de website van Markt voor Vrede. De actie wordt gesteund door verscheidene goede doelen organisaties waaronder Stichting Vluchteling en Oxfam Novib.

Gamen voor het goede doel

Mensen die vaak de NRC-Next lezen zijn wellicht vorige week het artikel van Niels 't Hooft tegengekomen over games die je op internet kunt vinden die erg simpel zijn, maar wel inzicht kunnen geven in verscheidene wereldproblemen. De stichting Euro's voor de Vrede probeert deze week door middel van een soortgelijk spel aandacht te vragen onder jongeren voor het conflict in de Democratische Republiek Congo en Burundi. Het is nog altijd een van de meest instabiele regio's in Afrika waar verkrachting en geweld aan de orde van de dag zijn en er nog steeds vele kindsoldaten zijn.

Door middel van het online aandelenspel Markt voor Vrede 3.2 maken jongeren kennis met de problematiek van deze landen, dit op een vrij speelse manier. Deelnemers aan het spel moeten handelen in aandelen veiligheid en ontwikkeling in de twee Afrikaanse landen waar het om gaat, door hierbij goed te letten op nieuwsontwikkelingen kunnen ze meer verdienen en leren ze tegelijkertijd een hoop over de situatie.

Wil je zelf ervaren hoe het spel in elkaar zit, dan kan dat gewoon nog steeds. Ga daarvoor naar de website van Markt voor Vrede. De actie wordt gesteund door verscheidene goede doelen organisaties waaronder Stichting Vluchteling en Oxfam Novib.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.