Premier ontvangt coalitiepartijen apart

Premier Jan Peter Balkenende heeft vanmiddag de besprekingen binnen de coalitie hervat over de aanpak van de recessie met een apart onderhoud met vicepremier André Rouvoet en fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie.

Daarna komt de PvdA-delegatie van vicepremier Wouter Bos en fractievoorzitter Mariëtte Hamer langs in het torentje. Vervolgens is het de beurt aan de CDA-onderhandelaars minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en fractievoorzitter Pieter van Geel. Op tafel ligt een eindvoorstel met maatregelen.

Of er ook nog een gezamenlijk beraad komt, is nog onduidelijk. De volle agenda's bieden vandaag niet al te veel ruimte. Premier Balkenende was van plan aan het einde van de middag naar Brussel te gaan voor de voorbereiding op de EU-top morgen en overmorgen. Mogelijk is er vrijdagavond nog gelegenheid voor onderhandelingen. Zaterdag houdt het CDA een congres, dus een volgende mogelijkheid is weer maandag.

De partijen zouden het over de grote lijnen van de bestrijding van de recessie inmiddels eens zijn. Het laatste voorstel van Balkenende is gebaseerd op de onderhandelingen van de afgelopen negen dagen.

Een van de belangrijkste twistpunten is nog de vraag wanneer en hoe fors er moet worden bezuinigd om de overheidsfinanciën op termijn weer op orde te krijgen. CDA en ChristenUnie willen beginnen vanaf 2011, het laatste jaar van deze kabinetsperiode. De PvdA wil deze periode meer investeren dan bezuinigen en na een mogelijk herstel van de economie rond 2011 pas in de periode daarna eventueel bezuinigen.