Film: The Duchess

Chantal (rocha01)
Wanneer Georgina op 17-jarige leeftijd wordt gevraagd te trouwen met de Graaf van Devonshire (Ralph Fiennes) lijkt er een droom waarheid te worden. Welk Brits meisje wil immers niet met iemand van adel trouwen om zo in die kringen rond te kunnen bewegen. De reden van het huwelijk blijkt echter al snel niets met liefde te maken te hebben, maar met het voortbrengen van een erfgenaam. Wanneer G., zoals haar bijnaam luidt, niet de gewenste zoon kan baren, maar twee dochters op de wereld zet, besluit haar echtgenoot er een maîtresse op na te houden. Hij kiest hiervoor uitgerekend de zielsverwant van G. uit, haar beste vriendin Elisabeth, Bess (Hayley Atwell) voor intimi. Zij woont al een tijdje bij het echtpaar in nadat zij gescheiden is van haar man en deze haar kinderen heeft meegenomen. Bess ziet in de Graaf haar enige mogelijkheid haar kinderen ooit nog te zien te krijgen. Een man met zijn status moet dit voor elkaar kunnen krijgen.


Driehoeksverhouding
Georgina besluit haar leven niet meer zozeer aan haar huwelijk te wijden, maar aan haar publieke sociale leven, en gokt er ook aardig op los. In dit leven buiten de kasteelmuren ontmoet ze de politicus Charles Grey. Hij heeft de ambitie het Eerste Ministerschap te bemachtigen en kan een dame van adel wel gebruiken om meer aandacht te krijgen. Het tweetal wordt echter ook verliefd op elkaar, wat uiteraard de nodige problemen veroorzaakt. Wanneer de Graaf erachter komt dat zijn vrouw gevoelens heeft voor Grey, nog vóór er een erfgenaam is, besluit hij op brute wijze de liefde met zijn vrouw te bedrijven. Een erfgenaam, Hart, wordt uit deze liefdeloze daad geboren, maar het huwelijk lijkt hiermee wel op een eind te zijn. Helaas laat de achttiende eeuwse tijd dit niet toe en voor de buitenwereld zal het paar voortleven als getrouwd stel, weliswaar met Bess als inwonende maîtresse.


Pracht en Kracht
Met The Duchess hebben we eindelijk weer een Brits kostuumdrama van formaat. Het leven in Britse adellijke kringen wordt op schitterende wijze neergezet. De verhoudingen tussen man en vrouw komen uitermate sterk naar voren. Een tijd waarin voor vrouwen nog maar weinig ruimte was zich te ontplooien. Keira Knightly laat in haar rol van Gravin een erg sterke indruk achter. De kracht die zij de Gravin meegeeft, is van grote klasse. Ook de rol van Ralph Fiennes als Graaf is erg sterk. Zijn ietwat schalkse en verlegen uitstraling maakt af en toe plaats voor een enorme uitbarsting van woede en frustratie. Hieraan weet Fiennes een hele goede bijdrage te leveren. Het ene moment weet hij sympathie op te roepen, om vervolgens weer alle compassie van de kijker te verliezen wanneer hij zijn vrouw onheus bejegent. Een rol die moeilijk moet zijn om te spelen, maar Fiennes slaagt er wonderlijk goed in.

Naast het goede acteerwerk verdienen ook de aankleding en het decor een vermelding. Het Engelse landschap is altijd mooi voor dit soort drama's. Het vormt een perfecte achtergrond voor de aristocratie van de achttiende eeuw. De kostuums zijn tot in de puntjes verzorgd en maken de uitstraling van de film compleet. Het verhaal is biografisch en is dus niet nieuw, maar de omzetting naar het witte doek is op dermate mooie wijze gedaan dat het alleen maar lof verdient.


Na het zien van The Duchess kan niet anders dan geconcludeerd worden dat we hier te maken hebben met een prachtfilm die zeker een bezoek aan de bioscoop waard is. Eén uur en drie kwartier waan je je in het Engeland van de tweede helft van de achttiende eeuw. Het verhaal, de personages, de setting... het is een compleet plaatje.

Label: Paramount Vantage Releasedatum: 19 maart 2009 Kijkwijzer: Waardering Film: