CBV pleit voor aanscherping ontslagregels

Olga (Nuongirl)
De belangenorganisatie Coaches Betaald Voetbal (CBV) stuurt erop aan de regels inzake het op non-actief stellen van trainers te verscherpen. In een vandaag gegeven verklaring wordt betoogd dat clubs voortaan binnen vier weken na het ontslaan van een trainer de contractuele zaken geregeld moeten hebben.

De CBV zegt dat er in het huidige seizoen al twaalf hoofdtrainers zijn ontslagen, opgestapt of van functie veranderd. "Een uitermate zorgelijke en absoluut onacceptabele ontwikkeling", vindt directeur Gerard Marsman. Ook ziet hij de gebeurtenissen bij FC Utrecht en FC Den Bosch, waar men langere tijd kon beschikken over trainers zonder het juiste diploma, met lede ogen aan. "De UEFA-regels bieden teveel ruimte om af te wijken en daar willen we wat aan doen."

In het volgens het CBV ideale model krijgen clubs maximaal vier weken de tijd om een contract met een ontslagen oefenmeester af te handelen. Bij overschrijding van deze termijn dienen er direct sancties te volgen. Verder mag er pas een opvolger worden aangesteld als alle zaken met de ontslagen oefenmeester zijn geregeld. Momenteel werkt de afdeling licentiezaken van de KNVB aan een nieuw model, dat voor aanvang van het nieuwe seizoen klaar moet zijn.