Crisisoverleg nadert climax

Redactie

De drie coalitiepartijen zijn dichtbij een akkoord over een crisispakket. CDA, PvdA en ChristenUnie zijn elkaar tot op een haar toe genaderd, stellen ingewijden. Het gaat nu nog om 'punten en komma's'.

De laatste hobbel is of het kabinet zich nu al vastlegt op bezuinigingen in 2011. Het CDA wil daar nu al harde afspraken over maken. De christen-democratische delegatie (minister van Sociale Zaken Piet-Hein Donner en fractievoorzitter Pieter van Geel) begon de onderhandelingen met de eis dat al dit jaar wordt gesneden.

De PvdA wil alleen in 2011 bezuinigen als de economie tegen die tijd de weg omhoog heeft gevonden. De uitgangspositie van de sociaal-democraten (minister van Financiën Wouter Bos en fractievoorzitter Mariëtte Hamer) was: helemaal geen bezuinigingen in de nabije toekomst, en alleen maatregelen op de lange termijn.

Het compromis lijkt redelijk in de buurt van de positie van de ChristenUnie. De kleinste coalitiepartner, vertegenwoordigd door minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet en fractievoorzitter Arie Slob, wil niet bezuinigen zolang de economie krimpt. Maar de christenen hechten ook veel waarde aan solide overheidsfinanciën.

Vanmiddag zitten de delegaties onafhankelijk van elkaar bij de 'technisch voorzitter', minister-president Jan Peter Balkenende. Hij heeft een nieuw document opgesteld dat moet dienen als basis voor een compromis.

Balkenende wil alleen met alle fracties tegelijk om de tafel, als hij het gevoel heeft dat ze er definitief uit kunnen komen. De kans daarop is niet zo groot, vanwege volle agenda's van de betrokkenen. Balkenende vertrekt vanavond naar Brussel voor een Europese top. Zijn partij, het CDA, heeft zaterdag een congres, en zondag wordt niet overlegd. Het ziet er daarom naar uit dat pas maandag een akkoord zal worden gepresenteerd.

Er is vrij grote overeenstemming over het stimuleringsplan, dat ongeveer 5 miljard euro zal bedragen. Ook over de maatregelen om de lasten voor de schatkist op de lange termijn te drukken is weinig onenigheid. Genoemd wordt in dat kader vooral de verhoging van de AOW-leeftijd.


Foto bij: Crisisoverleg nadert climax  (foto: DAG)