Fed gaat staatsobligaties opkopen

De Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, heeft vanavond besloten om de komende zes maanden voor 300 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties op te kopen. Het onorthodoxe besluit bracht een schokgolf teweeg op de financiële markten.

Zo steeg de euro van 1,30 naar 1,34 dollar en ook Wall Street schoot enkele procenten omhoog. 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties duikelde met maar liefst 16 procent. De olieprijs steeg voor het eerst in maanden boven de 50 dollar.

Euro schiet omhoog na besluit Fed

De Fed probeert op deze manier geld de economie in de pompen en de rente die betaald moet worden over staatsobligaties laag te houden. Zonder lage rente zijn de vele reddingsplannen van de Amerikaanse overheid onbetaalbaar. Verder liet de Fed weten onder meer het programma uit te breiden om mortgage-backed securities (hypotheekproducten) op te kopen met nog eens 750 miljard dollar.

De combinatie van maatregelen moet resulteren in lagere rentes op diverse leningen voor bedrijven en consumenten. Hoewel de vooruitzichten op korte termijn zwak blijven moeten de maatregelen van de Fed ervoor zorgen dat de financiële markten stabiliseren. Ook hield de Fed de basisrente op 0 tot 0,25 procent.

Wall Street 18 maart en 10-jaars Amerikaanse staatsobligatie