FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 oktober 2008

Tijd voor actie bij aanpak Marokkaanse jeugd

Niet langer praten, maar aan de slag. Dat is wat de Amsterdamse wethouder Freek Ossel (diversiteit) vanavond voorstelde tijdens een debat over de hardnekkige problemen met Marokkaanse Amsterdammers.

"Niet meer debatteren, dat hebben we genoeg gedaan. We moeten nu bouwen. Daarbij is niet één oplossing mogelijk, maar meerdere tegelijk." Behalve Ossel waren ook burgemeester Job Cohen, jongerenwerkers, ambulancemedewerkers, imams, buurtvaders en andere betrokkenen aanwezig. Aanleiding voor de bijeenkomst was een incident waarbij ambulancepersoneel met de dood werd bedreigd door een Marokkaanse jongen. Cohen zei toen dat veelal jongeren van deze komaf zich schuldig maken aan dit soort gedrag. Deze uitspraak leidde tot veel kritiek.

De burgemeester zei hierover vanavond dat hij "voor het overgrote deel" geen spijt heeft van zijn uitlatingen. "Ik zat daar in een setting met ambulancepersoneel dat woedend en ontredderd was. Toen ik vroeg of het vaker om Marokkaanse jongens ging, knikte iedereen. Laten we er niet ingewikkeld over doen, ik heb zoiets vaker gezegd." Cohen meent wel dat het niet goed was dat hij toen verklaarde dat de oplossing bij de Marokkaanse gemeenschap moet worden gevonden. "Ik had moeten zeggen dat de oplossing óók daar gevonden moet worden."

Tijd voor actie (foto: ANP)

Eerste moskee in voormalig Oost-Duitsland

Vandaag is de eerste moskee met een minaret en een koepel in voormalig Oost-Duitsland geopend. Er werd door een paar honderd mensen tegen gedemonstreerd.

Terwijl de politie straten afzette vierden moslims van de Ahmadiyya-gemeente de bouw van de Khadija-moskee, een wit gebouw in twee lagen en met een grote koepel en minaret. "Deze is bijzonder", zei Fazlur Rehman Anwar uit Hamburg. Hij was speciaal naar Berlijn gekomen voor de opening. "Hij staat in de hoofdstad. Het is de eerste in voormalig Oost-Duitsland."

De nieuwe moskee staat in de wijk Pankow, in Oost-Berlijn. In West-Berlijn stonden al langer moskeeën, maar dat stadsdeel maakte geen onderdeel uit van het voormalige Oost-Duitsland.

Ongeveer driehonderd mensen in Pankow demonstreerden tegen de komst van de moskee. Onder hen bevonden zich leden van de vereniging 'Wir sind Pankow'. De vereniging zegt bezwaren te hebben tegen de strikte scheiding van mannen en vrouwen bij de Ahmadi's. Maar buurtbewoners zeiden donderdag ook moeite te hebben met het gebrek aan geloofsvrijheid in islamitische landen. "Ik vind de moskee geen goed idee, want wij mogen in Turkije ook geen kerken bouwen", zei bijvoorbeeld Gudrun Brese, die in de buurt van de moskee woont.

Johan Derksen met de dood bedreigd

Hoofdredacteur van Voetbal International Johan Derksen wordt zondag neergeschoten als hij Willem II-Feyenoord bezoekt. Dat dreigement kwam gisteren binnen bij de Brabantse politie, zo meldt het voetbalweekblad vandaag op zijn website.

De melding kwam van een man die zich Feyenoord-supporter noemde. Derksen heeft in overleg met de politie besloten de wedstrijd niet te bezoeken. Zowel de politie als Derksen neemt de bedreiging 'uitermate serieus'. De politie heeft Derksen kenbaar gemaakt een onderzoek naar het dreigement in te stellen.

Derksen is in het verleden al eerder bedreigd. De oud-profvoetballer, die bekend staat om zijn felle uitspraken, kreeg politiebescherming tegen een sponsor van RKC Waalwijk en tegen supporters van ADO Den Haag.

Met dan aan SlamanPack voor de submit

Fortis-houders eisen tien euro per aandeel

Aandeelhouders van Fortis nv, de voormalige Belgisch-Nederlandse financiële groep die nu ontmanteld en deels genationaliseerd is, eisen voor een Nederlandse rechtbank een schadevergoeding van EUR10 per aandeel van drie voormalige topmannen. Dat heeft hun advocaat vandaag gezegd tegen persbureau Agence France Presse (AFP).

De aandeelhouders hebben een Amsterdams advocatenkantoor in de arm genomen om hun claim te behartigen tegen de voormalige Fortis-bestuursvoorzitter Maurice Lippens, de voormalige chief executive Jean-Paul Votron en de chief financial officer Gilbert Mittler, aldus advocaat Hendrik Jan Bos.

"We willen een schadevergoeding van EUR10 per aandeel voor de periode van januari tot juni van dit jaar, waarin zij aandeelhouders hebben misleid door te stellen dat alles in orde was", zei de advocaat tegen AFP.

Ondanks de geruststellingen, kondigde Fortis eind juni plannen aan om zijn kapitaalreserves op korte termijn te verstevigen met EUR8 miljard, wat aanleiding gaf tot een enorme daling van de aandelenkoers.

In juli 2007 noteerde het aandeel nog rond EUR30. Na de roep om contanten in juni van het jaar daarop, kelderde het aandeel tot vlak boven EUR10.

Bos wilde niet zeggen wie zijn klanten zijn of hun totale belang in het bedrijf. "Het zijn geen erg grote aandeelhouders, maar dat is niet belangrijk. Wat telt is dat ze misleid zijn door de bestuurders."

Fortis, dat hard getroffen is door de mondiale financiele crisis, werd eerder deze maand ontmanteld, waarbij de Nederlandse onderdelen werden genationaliseerd door de Nederlandse regering, terwijl de Belgische en Luxemburgse activiteiten werden overgenomen door Belgie om te worden doorverkocht aan de Franse bank BNP Paribas.

[NHL] Blackhawks behalen eerste overwinning


De Chicago Blackhawks hebben hun eerste overwinning van het seizoen behaald. Na twee verliespartijen en een overtime-loss wonnen ze hun vierde wedstrijd met 4-1 van de Phoenix Coyotes.

Goalie Nikolai Khabibulin, ook wel de Bulin Wall genoemd, hield Chicago in de wedstrijd totdat de Blackhawks' aanval het overnam halverwege de tweede periode. Khabibulin maakte 29 reddingen en Martin Havlat, Patrick Sharp, Brian Campbell en rookie Colin Fraser scoorden in de laatste 29 minuten. Duncan Keith en Kris Versteeg hadden elk twee assists.

"In de eerste periode heeft de goalie ons er doorheen gesleept", liet Chicago-coach Denis Savard weten. "Daarna hadden we een aantal snelle uitbraken en ging de puck erin." Chicago-verdediger Brian Campbell, die een contract met de Blackhawks tekende voor 8 jaar voor een totaalbedrag van 56,7 miljoen dollar, zei: "We worden elke wedstrijd een klein stukje beter. Vanavond hadden we een stuk minder puckverlies."

De ommekeer van de wedstrijd was vooral toe te schrijven aan twee momenten. De eerste was een gigantische body-check van Chicago's rookie verdediger Aaron Johnson op Viktor Tikhonov van de Coyotes. Dit leek de Blackhawks een flinke dosis zelfvertrouwen te geven. Het tweede moment was een fantastische goal van Havlat waarbij hij aan kwam schaatsen vanaf de linkerkant, verdediger David Hale omspeelde, voorlangs de goal kruiste en goalie Ilja Bryzgalov versloeg met een hoog backhand-schot.

Uitslagen NHL

ThuisUitScore
Chicago BlackhawksPhoenix Coyotes4-1
Montreal CanadiensBoston Bruins4-3
New York RangersBuffalo Sabres1-3
Dallas StarsNashville Predators6-4
Anaheim DucksEdmonton Oilers2-3

Federer best verdienende tennisser ooit

Roger Federer mag zich sinds vandaag de best verdienende tennisspeler aller tijden noemen.

Door het bereiken van de tweede ronde van het toernooi van Madrid komt zijn totaal aan prijzengeld op 43,29 miljoen dollar (32,27 miljoen euro). Federer lost hiermee Pete Sampras af, die 43,27 miljoen dollar verdiende tijdens zijn carričre. André Agassi staat met bijna 12 miljoen dollar minder derde.

Prijsvragennieuws week 42

Sommige van jullie hebben er een tijdje op moeten wachten en anderen hebben misschien al hun prijs in huis. Het is dus weer tijd voor een nieuwe prijsvragennieuws. Afgelopen week gaven we onder andere een Parrot Soundsystem weg. Ook waren er kaartjes te winnen voor de nieuwe bioscoopfilm van Max Payne. Ook gaven we een drietal kleine GSM's weg en een aantal boxershorts.

Het Parrot Soundsystem is gewonnen door:
ViolatoR_Joure

De kaarten voor Max Payne zijn gewonnen door:
JeOma
Bellerophon
wittywitch
rainmaker2k
mac-fan
muserulezz
Roovers
gers
hendrik_M
elvira88

De mini GSM's zijn gewonnen door:
gothic-blackie
Ludo-Schiedam
roboos

De winnaars van de Calvin Klein boxers zijn:
RefleXion
DrXLtrouble
studiohans
xileS
il55
eekhoorn12
Anircha
NGNM
Stinosss
Nelisniels

Ben je ditmaal in de prijzen gevallen? Namens de hele FOK!crew van harte gefeliciteerd! De winnaars zullen binnen een aantal weken hun prijzen ontvangen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je natuurlijk altijd met ons mailen

 

 

GTA: San Andreas beschikbaar als Xbox Original

CJ (Carl Johnson) is klaar met het onruststoken op je PC, Xbox en PlayStation 2. Hij doet nu de Xbox 360 aan, alleen krijgt hij wel een bord boven zijn kop: Xbox Original. Vanaf vandaag is Grand Theft Auto: San Andreas beschikbaar als Xbox Original.

Voor 1200 MS Points kun je deze klassieker halen. Voordat je je af gaat vragen, er staat vooralsnog geen GTA Vice City of GTA 3 als Xbox Original in de planning. Voor die tijd kun je nog even genieten in de straten van San Andreas, of die van Liberty City in GTA IV.

'Marokkaanse gemeenschap schrijft geschiedenis'

"Het is een prachtig moment. De Marokkaanse gemeenschap schrijft geschiedenis door een burgemeester te leveren aan zo'n grote, belangrijke stad."

Woordvoerder Brahim Bourzik van het Landelijk Beraad Marokkanen reageerde vandaag blij op de voordracht van de in Marokko geboren Ahmed Aboutaleb tot burgemeester van Rotterdam.

Volgens hem was de algemene verwachting dat Aboutaleb na zijn staatssecretarisschap minister zou worden. "Maar hij wordt nu burgemeester. Hij kan natuurlijk daarna altijd nog minister worden", aldus Bourzik.

Portugal meldt grote hasjvangsten

De Portugese politie heeft deze maand bij verschillende acties ruim achttien ton hasjiesj in beslag genomen en acht mensen gearresteerd. Dat is vandaag bekendgemaakt.

De politie zei dat de meeste hasj die in Portugal aankomt over zee uit het noorden van Afrika wordt gesmokkeld en bestemd is voor doorvoer naar andere landen in Europa. Deze week ontdekte de politie ten zuiden van Lissabon ruim negen ton hasj aan boord van een vissersboot. Vorige week werd bij twee andere operaties een vergelijkbare hoeveelheid hasj in beslag genomen.

Tot nu toe heeft de Portugese politie dit jaar vijftig ton van de drugs weten te onderscheppen. Vorig jaar bedroeg de totale hasjvangst 44 ton.

Drugshond op Wallen boekt succes

Op overlastplekken in het Amsterdamse Wallengebied heeft de inzet van een drugshond afgelopen weekeinde geleid tot twaalf aanhoudingen. Bij de actie werden xtc-pillen, softdrugs en vele wikkels nepdope, maar ook een aantal wapens in beslag genomen.

De controle was bedoeld om de overlast van straathandel in drugs tegen te gaan. Dergelijke acties worden in de nabije toekomst herhaald, laat de politie vandaag weten.

Man sleept God voor rechter

In het kader van 'bizarre Amerikaanse rechtszaken' heeft de senator Ernie Chambers van Nebraska God voor het gerecht gedaagd. Hij zou namelijk door onze lieve heer zijn bedreigd. Daarnaast zou Hij miljoenen mensen op deze aardkloot terroriseren, dus voldoende grond voor een aanklacht, zo vindt Chambers.

Helaas voor de senator dacht rechter Marlon Polk daar heel anders over. "God aanklagen, dat kan helemaal niet. God heeft geen adres en kan niet op de hoogte van de aanklacht worden gebracht."

Toch wil Chambers de strijd niet opgeven. Hij heeft zijn weerwoord inmiddels klaar. "De rechtbank aanvaardt het bestaan van God. Aangezien God alles weet, weet Hij dus ook van mijn aanklacht", aldus de senator. Wellicht gaat hij nog in beroep tegen de uitspraak.

Kritiek op Hamilton duurt voort

In de paddock van het Shanghai International Circuit, is vooruitlopend op het raceweekend, nog steeds aanzwellende kritiek te horen op het rijden van McLaren-coureur Lewis Hamilton.

Er waren al eerder kritische geluiden waarneembaar over de agressieve rijstijl van de Brit, maar zijn actie tijdens de start van de Japanse Grand Prix was de druppel die de emmer deed overlopen. Tijdens de start op het Fuji circuit vloog Hamilton vol de eerste bocht in en miste zijn rempunt. Mede door die actie kwam er een golf van kritiek op Hamilton af.

Tijdens de rijdersbriefing op vrijdag zal het rijgedrag van de McLaren-coureur worden besproken. "De remzones zijn een probleem omdat je niet binnen die zone kan rondrijden zoals Hamtilton dat deed," zo vertelt de GPDA-voorzitter Mark Webber. "In 2000 (Monza) hebben we al een marshall verloren, omdat coureurs van hun lijn veranderden in de remzone. Hier zullen we het echt over moeten hebben."

Kubica, Alonso en Räikkönen ontkennen in de media ondertussen de theorie dat de coureurs jaloers zouden zijn op Hamilton. De Spanjaard Alonso zei eerder deze week in de media dat hij graag Massa het kampioenschap ziet winnen en dat hij hem zal helpen indien mogelijk. Webber kan daar wel om lachen. "Fernando zegt dat omdat hij er een reactie op wil, hij wil een beetje leven in de brouwerij. Ik vind het wel lachen eigenlijk."

Verdachte melk gedumpt bij Chinese studenten

Melk en yoghurt die uit de schappen waren gehaald om te worden getest op de giftige stof melamine, zijn gedumpt op de universiteit van het Chinese Guangzhou, waar zij voor de halve prijs werden verkocht aan studenten.

Dit hebben Chinese staatsmedia vandaag gemeld. Het melamineschandaal houdt China sinds vorige maand bezig. Fabrikanten bleken aan melkpoeder voor baby's melamine te hebben toegevoegd, een chemische stof die het eiwitgehalte hoger doet lijken, maar erg schadelijk is voor de nieren. Vier baby's overleden, tienduizenden kinderen werden ziek.

De Chinese regering heeft verordonneerd dat alle zuivelproducten van een maand of ouder uit de schappen moeten worden verwijderd. De betreffende producten mogen pas weer worden verkocht als tests hebben uitgewezen dat ze geen melamine bevatten.

Laatste overlevende Titanic veilt aandenkens

De laatste overlevende van de ramp met de Titanic in 1912 brengt zaterdag een aantal voorwerpen over het gedoemde schip onder de hamer. Millvina Dean (96) wil zo wat geld bijeenbrengen om de kosten van haar verzorgingshuis te betalen, meldden Britse media vandaag.

Onder de geveilde objecten is een honderd jaar oude koffer met kleren, die de familie van Dean na de ramp kreeg van de inwoners van New York.

De Deans wilden met de Titanic emigreren naar de Verenigde Staten. De nu hoogbejaarde vrouw was twee maanden oud toen de Titanic op 14 april 1912 tegen een ijsberg voer en zonk. Haar moeder en broer overleefden de ramp ook, maar haar vader verdronk.

Marx weer in door kredietcrisis

Das Kapital, het bekendste werk van de Duitse filosoof Karl Marx, is in het oosten van Duitsland weer erg in trek sinds de uitbraak van de kredietcrisis. De verkoop van het boek is ten opzichte van 2007 verdrievoudigd.

Dat maakte een woordvoerder van de wetenschappelijke uitgeverij Karl-Dietz-Verlag vandaag bekend.

Er zijn zelfs honderd keer zoveel exemplaren verkocht als in 1990. "Iedereen dacht dat er nooit meer vraag zou zijn naar Das Kapital", stelt de zegsman verbaasd. "Maar nu lezen zelfs bankiers en managers het werk weer in een poging te begrijpen wat er gaande is. Marx is weer helemaal in."

Het oosten van Duitsland was tot 1989 een communistische staat. Marx was de grondlegger van die politieke stroming. In Das Kapital (1867) schreef hij over de invloed van industrialisatie op de samenleving en de economie.

  (foto: ANP)

Hoogleraar internet pleit voor internetbestuur

Hoogleraar Milton Mueller van de Technische Universiteit (TU) Delft vindt dat er een soort internetbestuur moet komen. Deze leiding zou de veiligheid, privacy en bescherming van burgers op het internet moeten controleren.

In zijn inaugurele rede morgen aan de TU stelt hij dat er regels nodig zijn voor de vrijheid op internet. Die regels bepalen wie wat mag doen in de virtuele wereld. Ook moeten er nieuwe definities komen van individuele rechten."Privacy en bescherming zijn niet meer dan afgeleiden van het recht op individuele autonomie of vrijheid", aldus de Amerikaan. "Privacy, bescherming en vrijheid staan niet tegenover elkaar maar vullen elkaar juist aan."

Mueller is sinds januari de eerste hoogleraar op het gebied van veiligheid en privacy van internetgebruikers, met de nadruk op mobiel internet. Internetprovider XS4All sponsort de leerstoel waar Mueller wetenschappelijk onderzoek doet naar onder meer de beveiliging op internet en illegale praktijken als diefstal van identiteit en spam.

Familie Haider klaagt aanklagers aan

De familie van de zaterdag om het leven gekomen Oostenrijkse politicus Jörg Haider gaat een aanklacht indienen tegen de openbaar aanklager. Volgens de nabestaanden heeft aanklager Gottfried Kranz zijn ambtsgeheim geschonden door uitspraken te doen over het fatale ongeval.

De advocate van de familie zei vandaag dat Kranz helemaal niets had mogen zeggen. Het Openbaar Ministerie bracht onder meer naar buiten dat Haider voor het fatale auto-ongeluk een bezoek aan een kroeg bracht en dat iemand aanbood hem naar huis te brengen. "Het is ongekend dat dit soort informatie eerst naar de media gaat en dan pas naar de familie", aldus de advocate.

Haider had drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed ten tijde van het ongeluk, zo liet zijn rechtspopulistische partij BZÖ gisteren weten. Eerder werd bekend dat Haider 142 kilometer per uur reed in mistig weer. Dat is meer dan twee keer zo snel als daar is toegestaan.

  (foto: ANP)

Europese beurzen weer hard onderuit

De aanhoudende vrees voor een recessie zette alle belangrijke Europese beurzen vandaag weer op een fors verlies. Door de voortdurende koersdalingen zijn de winsten die aan het begin van de week op de beurs in Amsterdam werden geboekt inmiddels weer verdampt.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van het Damrak, eindigde 14,96 punten lager op 248,04 punten, een verlies van 5,7 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen ging 5 procent (19,76 punten) achteruit met een slotstand van 377,99 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs sloten tussen de 4,9 en 5,9 procent lager.

Fortis was de grootste verliezer in de AEX. Het aandeel van de uitgeklede bankverzekeraar verloor ruim een kwart van zijn waarde en kost nu nog 87 cent. Ook andere financiële fondsen stonden weer zwaar onder druk. ING boekte een koersverlies van ruim 15 procent. Verzekeraar Aegon, dat gedurende de dag nog op een kleine winst stond, eindigde bijna 5 procent lager. De Britse bank HSBC leed op de beurs in Londen een verlies van bijna 4 procent. Het Franse BNP Paribas ging in Parijs ruim 7 procent onderuit.

Ook postbedrijf TNT boekte een fors verlies. Het bedrijf verlaagde de verwachting van zijn Europese pakketdivisie door de verslechterende marktomstandigheden en zag de koers van zijn aandeel 13,4 procent achteruit gaan.

De Europese beurzen kregen in de middaghandel even steun van een positieve opening van Wall Street. De Amerikaanse beurzen doken echter kort na aanvang van de handel alweer in de min, onder meer vanwege het bericht dat de productie van de Amerikaanse industrie in september in het sterkste tempo van de afgelopen 34 jaar is gedaald.

Door de angst voor een recessie en de forse daling van de olieprijs gingen ook de aandelen van grondstofgerelateerde fondsen in de uitverkoop. In Amsterdam maakte staalconcern ArcelorMittal een smak van 8,5 procent, Shell moest een koersverlies van 6,4 procent incasseren. In Frankfurt ging de koers van staalconcern ThyssenKrupp ruim 8 procent omlaag.

TomTom eindigde als enige AEX-fonds de dag in de plus. De producent van navigatie-apparatuur sloot 0,9 procent hoger dan een dag eerder.

Op de valutamarkt kostte de euro 1,3420 dollar, tegenover 1,3570 dollar bij het slot van de Europese beurzen gisteren.

Geen Ronde van Duitsland in 2009

De Ronde van Duitsland zal volgend jaar niet op de wielerkalender prijken. De organisatie nam dit besluit naar aanleiding van de dopingschandalen van de laatste weken. Hierdoor zal Linus Gerdemann zijn titel van dit jaar niet kunnen verdedigen.

Deze redenen noopten de zender ARD eerder vandaag ook al tot het stopzetten van de uitzendingen rondom de Tour de France. Inmiddels heeft ook ZDF zich hierbij aangesloten. De beelden van La Grande Boucle zullen volgend jaar alleen als samenvatting op de Duitse televisie te zien zijn.

Het wielrennen heeft de laatste jaren in Duitsland veel tegenslagen te verduren gehad. Gerolsteiner en T-Mobile trokken zich terug als sponsor en meerdere Duitse renners gaven toe gebruik te hebben gemaakt van verboden middelen. Recentelijk werd Stefan Schumacher nog op het gebruik van de derde generatie epo, CERA genaamd, betrapt.

Eerste paal Westermoskee, maar nog geen bouw

De eerste symbolische paal van de Westermoskee in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes is vandaag de grond in gegaan. Dat gebeurde in aanwezigheid van leden en bestuurders van moskeevereniging Aya Sofia en beleggingsmaatschappij Manderen, die het gebedshuis wil gaan bouwen.

Beide zijn onderdeel van de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs.

De paal moet wel weer meteen uit de grond worden gehaald. Omdat Manderen nog niet beschikt over het verplichte palenplan, een schonegrondverklaring en andere formulieren, mag de organisatie voorlopig nog niet beginnen met de daadwerkelijke bouw. Het kan nog enkele maanden duren voordat dat wel gebeurt.

  (foto: ANP)

Titelverdediger Nalbandian uitgeschakeld

Titelverdediger David Nalbandian is uitgeschakeld in de derde ronde van het Masters toernooi van Madrid. Zijn landgenoot Juan Martin Del Potro won met 6-4 en 6-2.

De titelverdediger leek net op tijd in vorm te zijn na een titel in Stockholm en een knappe overwinning op de Tsjech Berdych in de vorige ronde, maar was desondanks kansloos tegen zijn, pas twintig jaar oude, landgenoot. Nalbandian verloor zijn eerste twee servicegames direct en kon dit, ondanks één rebreak, niet meer te boven komen. Ook in de tweede set leverde hij direct zijn servicegame in, waarna Del Potro niet meer in de problemen kwam en wederom zelfs een tweede break forceerde.

De uitschakeling van de titelverdediger was niet de enige verrassing van de dag. Naast Nalbandian verloor ook Andy Roddick. De Amerikaan vocht zich knap terug in de wedstrijd, maar verloor desondanks met 4-6, 6-3 en 3-6 van Gaël Monfils. De Brit Andy Murray bereikte wel de volgende ronde. Hij won met 7-5 en 7-6 van de Kroaat Marin Cilic.

Di Caprio besmeurd met condoominhoud

Leonardo Di Caprio zal zijn bezoekje aan een nachtclub van laatst wel gauw willen vergeten. Tijdens het stappen kreeg de acteur namelijk de inhoud van een condoom over zich heen.

Omdat in de New Yorkse nachtclub 'The Box' alle stoelen bezet waren, besloot Di Caprio alvast te gaan zitten op een trappetje. Hier wist hij al gauw de aandacht te trekken van een optredende travestiet.

Deze besloot bij wijze van geintje een kapotje te vullen met een ondefinieerbare vloeistof en het naar Leonardo's hoofd te werpen. Ondanks dat het een voltroffer was en Di Caprio onder de smurrie zat, kon hij er nog wel om lachen.

Straf Atlético Madrid opgeschort

Atlético Madrid mag aanstaande woensdag toch in het eigen stadion spelen. Op die dag komt de Spaanse ploeg namelijk, in het kader van de groepsfase van de Champions League, uit tegen Liverpool.

De Europese voetbalbond heeft de straf van de Madrileense ploeg namelijk opgeschort, omdat zij beroep hebben aangetekend. In eerste instantie zou de club twee Europese thuisduels op minimaal 300 kilometer van het eigen stadion moeten spelen.

Atlético Madrid kreeg deze sanctie opgelegd naar aanleiding van wanordelijkheden rond het duel tegen Olympqiue Marseille, dat op 1 oktober werd gespeeld.

Sascha Visser loog over seks met mannen

Anders dan Sascha Visser eerder beweerde, heeft hij nooit seks gehad met mannen. De onthulling van de 19-jarige presentator dat hij met ongeveer zestien mannen het bed heeft gedeeld was dan ook een 'geintje'. "Ik vind het leuk om mannen een hand te geven, maar voor de rest niets", zegt Visser, die al tweeënhalf jaar een vriendin heeft. "Al zeg ik niet van mezelf dat ik een homofoob ben."

Visser reageerde vorige maand tijdens een aflevering van zijn TMF-programma Reaction op een confessie van zijn gast Yolanthe Cabau van Kasbergen. Ze vertelde hem dat ze het wel eens met een meisje had gedaan, waarop ze hem vroeg met hoeveel jongens Visser het bed heeft gedeeld. Die kwam toen met het getal zestien op de proppen. "Ik ben daar best wel hoerig in", lachte hij toen.


Sascha Visser loog over seks met mannen  (foto: DAG)

Inbreker zit vast in lift

Een luie inbreker is mal op een lullige manier tegen de lamp gelopen. De lift die de Duitser nam om niet te hoeven lopen, bleef namelijk halverwege steken.

De 27-jarige Heinrich Klopp had ingebroken in een kantoor dat zich op de zesde verdieping van een Berlijns gebouw bevond. Hier stal de Duitser computers, mobiele telefoons en andere elektronica.

Om niet alle spullen zes trappen af te hoeven sjouwen, besloot Heinrich de lift te pakken. Helaas voor hem kwam deze tijdens de rit vast te zitten.

Omdat hij het toch wel erg benauwd kreeg in de lift, drukte de inbreker op de alarmknop. Hij kon vervolgens tegenover de brandweer geen logische verklaring afleggen over de vier laptops in de lift. De politie was dan ook snel ter plaatse om de Duitser in te rekenen.

'Ex-soldaat zal hoofdrol spelen in Mafia II' en meer info

De mannen en vrouwen van Illusion Softworks zijn er ware meesters in: het geheim houden van informatie. Slechts af en toe geven ze wat informatie of een aantal screenshots uit over hun aankomende game: Mafia II. Gelukkig hebben ze nu weer wat nieuwe details losgelaten over het spel:

Je zal gaan spelen met de maffioso Vito, die net terug komt naar Empire City na gediend te hebben in de Tweede Wereldoorlog.
Empire City zal in dit deel twee keer zo groot zijn als in het origineel. En is geďnspireerd op San Francisco.
Het verhaal zal geen direct vervolg zijn op het verhaal van deel één.
Er is wederom veel aandacht besteed aan de auto's, zo is het schademodel nog iets gedetailleerder en mooier dan Burnout Paradise. Ook wordt het in dit deel mogelijk om te tanken en je auto te laten wassen in een wasstraat.
Geld zal een grote rol gaan spelen en zal te spenderen zijn aan kleding en voedsel.
Het spel zal een coversysteem a la Gears of War bevatten.
Het spel staat gepland voor het fiscale jaar van 2009, al zal de PC-versie wel iets later uitkomen als de consoleversies.

Bom uit WO II gevonden in Heerlen

Bij graafwerkzaamheden in Heerlen is vanochtend een bom uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Het explosief werd gevonden in de Sigranogroeve en wordt later onschadelijk gemaakt.

Er is geen gevaar voor de omgeving en evacuaties zijn niet nodig, laat de Limburgse politie weten. Het Explosieven Opruimingscommando van de Koninklijke Landmacht uit Culemborg brengt de duizendponder vandaag nog in de zandgroeve tot ontploffing. Er worden nog regelmatig bommen uit de oorlog opgegraven.

Sparta weet talent te behouden

Sparta Rotterdam heeft talent Ilias Bel Hassani voor zich weten te behouden. De zestienjarige jeugdinternational tekende deze week, ondanks interesse van diverse andere clubs, een driejarig contract op het Kasteel.

Bel Hassani werd onlangs zestien en dat was voor Sparta, aldus hoofd opleidingen Richard Grootscholten, het moment om toe te slaan: "Eerder mag je een speler niet vastleggen. Ilias is een veelbelovend talent. Hij heeft een geweldig linkerbeen en is een van de meest technische spelers uit onze opleiding. Door hem nu aan ons te binden, kan hij niet meer worden weggehaald. Er waren de afgelopen jaren wel wat kapers op de kust." Daartoe behoorde ook Feyenoord, dat in het verleden spelers als Georginio Wijnaldum vroegtijdig weghaalde uit Spangen.

Bel Hassani zelf is blij met zijn contract: "Ik zie dit als een eerste stap. Feyenoord had zich ook gemeld bij mijn zaakwaarnemer, maar mijn gevoel zei me dat ik bij Sparta moest blijven. Ik hoop hier in het eerste te komen. Het feit dat de opleiding van Sparta inmiddels op een bijzonder hoog peil staat, zal ook meegespeeld hebben in de overwegingen van de bij SVVSMC begonnen Bel Hassani.

Schadevergoeding voor vrienden McCanns

Twee Britse kranten moeten een schadevergoeding van 375.000 pond (ruim 478.000 euro) betalen aan zeven vrienden van de ouders van de verdwenen Britse peuter Madeleine McCann. Dat heeft het Britse hooggerechtshof vandaag bepaald.

Gerry en Kate McCann ontdekten in mei vorig jaar, nadat ze waren teruggekomen uit een tapasrestaurant waar ze met zeven vrienden zaten te eten, dat hun dochter Madeleine uit hun appartement in Portugal was verdwenen. De Britse kranten The Daily Express en Daily Star publiceerden ongeveer twintig verhalen over de zeven, ook wel de Tapas 7 genoemd, waarin werd gesuggereerd dat ze de autoriteiten hadden misleid.

Eerder betaalden beide kranten al een schadevergoeding aan de ouders van Madeleine vanwege suggestieve artikelen over hun mogelijke betrokkenheid bij de verdwijning van hun dochter, die nooit gevonden is.

Kranten moeten betalen  (foto: ANP)

Manon Thomas waarschuwt voor cybercrime

De na een inbraak bij haar gestolen en op internet gepubliceerde expliciete foto's van voormalige tv-presentatrice Manon Thomas blijven haar achtervolgen.

Gisteren nog werd een salesmanager van een grote Nederlandse krant gedwongen zijn naar haar genoemde pornosite manonthomas.com te sluiten.

Dat zei Thomas vandaag tijdens een internationaal congres over internetcriminaliteit in Heerlen. Het was voor het eerst dat Thomas publiekelijk sprak over wat haar is overkomen. Een buurman verleende zich toegang tot haar onbeveiligde computer en kopiëerde de foto's. Daarmee probeerde hij haar volgens Thomas eerst te chanteren, vervolgens plaatste hij de foto's vorig jaar november op internet. Dat leverde Thomas naar eigen zeggen 'enorme reputatieschade' op.  Van de meeste sites zijn de foto's inmiddels verwijderd, maar via torrents en usenet zijn de foto's nog vrij eenvoudig te downloaden.

KNVB straft Katwijk licht

De KNVB heeft zaterdaghoofdklasser Katwijk een lichte straf opgelegd naar aanleiding van een incident tijdens de derby met Rijnsburgse Boys. Er werd toen een blikje op het veld gegooid.

Vorig seizoen was Katwijk één van de liefst acht zaterdaghoofdklassers die punten in mindering kreeg van de KNVB. Daarom vreesde men wellicht voor een zwaardere straf. De voetbalbond was echter mild voor Katwijk. De club dient een boete van honderd euro te betalen.

Orkaan Omar veroorzaakt veel materiële schade

De orkaan Omar heeft op Sint Maarten veel materiële schade veroorzaakt. De orkaan raasde vannacht over het eiland.

Daken zijn geheel of gedeeltelijk weggewaaid, de elektriciteit is op enkele plaatsen uitgevallen en bomen en reclameborden over het hele eiland zijn omgewaaid. Hierdoor hebben auto's schade opgelopen.

De schade is vooral veroorzaakt door de harde windstoten, de gevallen hoeveelheid regen is over het algemeen meegevallen, waardoor zich nauwelijks overstromingen hebben voorgedaan.

De zee is nog steeds heel ruw en heeft gedurende de nacht flink toegeslagen. Zo is de omheining van de luchthaven aan de zee compleet weggeslagen en is de boulevard van Philipsburg bedekt met zand en troep.


Orkaan Omar in actie  (foto: ANP)

Kikkerpoten op pizza's

Gaat het niet zo goed met de omzet en heb je een trigger nodig om mensen naar jouw tent te lokken? Gooi dan een kikker op je eten. Het zorgt in ieder geval voor een hoop opschudding. In Londen heeft een restaurant van deze truc gebruik gemaakt. De nieuwe pizza genaamd 'The Hopper' bevat acht kikkerpoten, kappertjes en wat ansjovis.

Uiteraard kwam de dierenbescherming even om het hoekje kijken en gaf de Italiaanse lekkernij meteen een nieuwe naam voor op het menu: 'Pizza barbaars'. Het is namelijk zo dat de poten van de beestjes geamputeerd worden wanneer zij nog springlevend zijn.

Het idee is overgenomen uit Parijs, waar kikkers regelmatig op het menu staan. De chef zelf vond het dan ook een culinair hoogstandje. Na 20 jaar dezelfde pizza's maken werd het tijd voor een nieuw experiment. En omdat de mensen uit Londen altijd naar iets nieuws op zoek zijn, zijn slakken de volgende slachtoffers.


Kikkerpoten op pizza's  (foto: DAG)

[upd] 'Aboutaleb nieuwe burgemeester R'dam'

De Rotterdamse gemeenteraad kiest vandaag of Ahmed Aboutaleb (PvdA) of Gerd Leers (CDA) de nieuwe burgemeester van Rotterdam wordt per 1 januari aanstaande. De vertrouwenscommissie heeft uiteindelijk deze twee namen aan de gemeenteraad voorgelegd.

De kandidatuur en beschikbaarheid van Gerd Leers was al langer bekend, maar Aboutaleb werd vandaag pas voor het eerst officieel genoemd. Oud-wethouder Wim van Sluis was ook lange tijd kandidaat, maar de commissie heeft besloten niet voor hem te kiezen.

Tijdens een besloten zitting zal de gemeenteraad de voorkeur uitspreken voor een van beide kandidaten. Vervolgens wordt minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken op de hoogte gesteld van de uitkomst. Doorgaans wordt de wens van een gemeenteraad ingewilligd.

Aboutaleb was tot begin 2007 wethouder in Amsterdam. Vanaf februari vorig jaar is hij staatssecretaris van Sociale Zaken. Gerd Leers is sinds 2002 burgemeester van Maastricht.

Update 16:47 uur

Gerd Leers heeft aan de NOS laten weten dat hij in ieder geval niet de nieuwe burgemeester van Rotterdam wordt. Dat betekent automatisch dat de enige andere kandidaat, Ahmed Aboutaleb, het wel wordt. Hij volgt dus per 1 januari 2009 de huidige burgemeester Ivo Opstelten op.

De officiële bekendmaking volgt later.

Het is afgelopen met de topinkomens

Met een sneltreinvaart leggen overheden de salarissen van bankiers aan banden. In Nederland krijgt de nieuwe topman van ABN Amro, Michael Enthoven, een ambtenarensalaris van circa 90 duizend euro. In Groot-Brittannië verbiedt de overheid de geredde banken om jaarbonussen uit te keren. En zelfs in de Verenigde Staten moeten de bankiers bloeden.

De ommezwaai is opmerkelijk. Tot voor kort was het ondenkbaar dat overheden grip zouden krijgen op bankierssalarissen. Financiële instellingen werden gezien als commerciële bedrijven die hun eigen gang mochten gaan. Als eigenaren van het bedrijf moesten aandeelhouders maar bepalen hoe topbankiers beloond werden.

Ook Nederland heeft de afgelopen tien jaar de aandeelhouder gestaag meer macht gegeven bij het vaststellen van inkomens. Het loslaten van de teugels heeft wereldwijd geleid tot stijgende inkomens. Vooral de bonussen van bankiers zijn sterk opgelopen, waardoor het lucratief werd voor de directeuren om grotere risico's te nemen. Deze bonussencultuur is een belangrijke oorzaak van de huidige kredietcrisis.

De topbestuurders krijgen met de nieuwe maatregelen de rekening gepresenteerd voor het jarenlang negeren van kritiek op hun inkomen. Zij dreigden zelfs met vertrek van hun hoofdkantoor naar het buitenland, zoals viel te horen bij Aegon en ING, die mogelijk nog een beroep gaan doen op de staatsgaranties.

De felle kritiek op hoge salarissen en de onmacht van bedrijven die kritiek te pareren, maakt het voor politici nu eenvoudiger om hard in te grijpen. Sterker, het is voor politici door de crisis niet langer mogelijk om de salarissen ongemoeid te laten.

Die omslag is het duidelijkste waarneembaar in de Verenigde Staten. Minister van Financiën Paulson, die als bankier bij Goldman Sachs in 2005 nog een salaris van 38 miljoen dollar opstreek, moet met pijn in het hart de salarissen van zijn ex-collega's aan banden leggen. Maar ook in Nederland toont Wouter Bos van Financiën zich aanmerkelijk feller over de inkomens. Met de belastingmaatregelen voor gouden handdrukken die Bos dit jaar doorvoerde, omzeilde de minister nog de problemen die bonussen opleveren. Bos wilde dat in een nieuwe code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur de commissarissen hun verantwoordelijkheid nemen over beloningen en zag daarin geen rol voor de staat. Inmiddels vindt Bos dat de bonussen en salarissen in de financiële sector onder het toezicht van De Nederlandsche Bank moet vallen.

De begrenzing van de salarissen is nu vooral gericht op banken en verzekeraars waar de overheid aandelen in krijgt. Ook in Nederland gaan vooralsnog alleen de bonussen van staatsbanken op de schop. Mochten ING en Aegon een kapitaalinjectie vragen bij de overheid, dan moeten de directeuren dit jaar hun bonus inleveren.


Het is afgelopen met de topinkomens  (foto: DAG)

[Upd] Torres tien dagen aan de kant

Fernando Torres, spits van Liverpool en Spanje, hield het woensdag in het WK-kwalificatieduel tegen België slechts een kwartier vol.

El Nińo moest zich in Brussel al in de zestiende minuut laten vervangen door Cesc Fŕbregas. Torres verliet het veld met een spierblessure in zijn linkerbeen.

Over de ernst van de blessure zijn nog geen mededelingen gedaan. Europees kampioen Spanje won het duel tegen de Belgen met 1-2 dankzij een late treffer van David Villa.

Update @16:45 uur

Torres zal door een kwetsuur aan zijn dijbeen tien dagen niet kunnen spelen. Hij mist hierdoor het Champions League-duel tegen Atlético Madrid en de competitieduels tegen Wigan Athletic en Chelsea.

[Upd] Punten ronde 16 - Super Aguri-punten weg

Na een klein oponthoud vanwege het fixen van de strafpunten die de verschillende onderdelen gekregen hadden, hebben we jullie vanavond toch de punten en het budget voor ronde 16, de GP van Japan, kunnen uitdelen. Hieronder vind je wie de strafpunten kreeg en de ranglijsten.

Voor de drivethroughpenalties van Lewis Hamilton en Felipe Massa hebben wij 10 minpunten gegeven. De tijdstraf voor Sébastien Bourdais is ook 10 strafpunten waard. En dan blies Heikki Kovalainen nog zijn Mercedes-motor op, 15 minpunten en had Giancarlo Fisichella problemen met zijn versnellingsbak: ook 15 strafpunten in de F1-manager.

Als we dan kijken naar de winnaars van deze ronde, dan zijn het drie users die 415 putnen hebben gehaald: Posttie, Powershredder en RemyRR. Op de vierde plaats staat Grooviee17 met 405 punten en plaats vijf is voor maestro1980 en mrbertus, die 402 punten haalden. De zevende stek is voor acht deelnemers, -.-martin-.-, banaantje24, BassaA, CrashChampion, Liam_xi, Strega, wfillekes en Yabadabadaan scoorden 399 punten. Op plaats vijftien ten slotte vinden we Burnie88, met 397 punten.

In het Algemeen Klassement is het net zo spannend als in het echte kampioenschap, want het aantal punten ligt dicht bijelkaar. Zo staat ineens van plaats vier Tourjour2 op de eerste plaats met 3858 punten. De tweede plek is met 3851 punten voor ocbar die de vorige keer nog bovenaan stond. Giem zakte een plaatsje naar de derde, hij heeft nu 3849 punten. Ook een plaats lager vinden we baloo-f1 terug, met 3807 punten, en de top vijf komt binnen SenatorViper die nu 3803 punten heeft.

Bij de subleagues is ronde 16 vooral voor Redina goed gegaan, met 361 punten staat deze league op de eerste plaats. n00bs pakt de tweede plek met 354 punten, en de derde stek is voor De Utregse Kudde - F1 met 346 punten. Op plaats vier vinden we FietsBel terug met 337 punten en één puntje minder haalde Heel Snel Ja, plek vijf is voor hen.

Leiden Posse's Racing staat in het Klassement voor de subleagues nog stevig bovenaan: met 2736 punten bezetten zij nog altijd de eerste plaats. Op gepaste afstand staat Fercedes met 2640 punten ook nog steeds op de tweede plek. Optimized bezet ook nog de derde plaats met 2613 punten, maar De Echte Kenners en Zoem! hebben stuivertje gewisseld, want 2545 punten zijn voor eerstgenoemde goed voor de vierde en 2543 punten voor de laatstgenoemde, goed voor de vijfde plaats.

Update
Per ongeluk hadden de Super Aguri-onderdelen (behalve de SA-motor want die was gisteren al gecorrigeerd) toch hun 0 en 1 punten gehaald voor de kwalificatie-uitslag voor de 21e en 22e plaats. Dat is zojuist rechtgezet en het kan dus zijn dat je puntentotaal met 1 punt gedaald is.Nog twee rondes te gaan, en de FOK!sportcrew wenst je veel plezier met de F1-manager bij de volgende race op 18 en 19 oktober, de Grand Prix van China in Shanghai.


De volgende race is de Grand Prix van China. Let op! Wisselen voor die race kan tot zaterdag 18 oktober, 00.01 uur.

Claudia de Breij: ik heb een mooie kut

Claudia zuigtVoor wie er altijd al over heeft gefantaseerd: Claudia de Breij heeft een mooie kut. Dat zegt de presentatrice/zangeres/cabaretière althans zelf én letterlijk in de Revu van deze week. De opmerkelijke onthulling volgde op de vraag waarom de Playboy niets voor haar is.

"Als ze mij vragen zou het voelen als prositutie", zegt De Breij in het interview. "Als ik het lijf had van Madonna had ik wel een boek gemaakt als 'Sex'. Niet als rukmateriaal, maar om iets te maken dat taboes doorbreekt. Iets dat er toe doet. Playboy doet er niet toe. Ik snap echt niet dat mannen willen weten of bekende vrouwen óók een kut hebben. Ja, ik heb er ook één. En een hele mooie, laat dat ook even gezegd zijn."

Dat andere bekende vrouwen wel in de Playboy staan, daar heeft ze verder geen moeite mee. "Lieke van Lexmond moet vooral doen wat zij vindt dat zij moet doen. Maar zie je mij zo al staan en mag ik dan verwachten dat mensen mij nog serieus nemen? Ik ben niet mijn hele leven al bezig om ergens te komen en dat te zeggen: 'kijk, dit is mijn blote kut. En daar heb ik nu een serre van kunnen laten bouwen."

De Breij, die samen met haar vriendin Conny een zoontje genaamd Bing heeft, is weer hersteld van bekkeninstabiliteit. Vanaf morgen zal ze elke vrijdagmiddag tussen 12 en 2 op 3FM te horen zijn. Dolf Jansen moest verplicht na zestien jaar het veld ruimen. Eerder had De Breij ook al een radioprogramma op 3FM. Daar stopte ze mee omdat een dagelijks programma teveel tijd kostte.

Leno aangeklaagd na aankoop oldtimer

Leno wordt voor de rechter gesleept na aankoop van een antieke auto. De beheerders van de nalatenschap van oud-eigenaar John Straus zijn van mening dat de talkshowpresentator de Duesenberg uit 1931 op illegale wijze heeft verkregen. Dat blijkt uit rechtsdocumenten die zijn ingediend bij een rechtbank in Manhattan.

Macy's-erfgenaam Straus, die vijf maanden geleden op 88-jarige leeftijd overleed, had twee peperdure auto's al vijftig jaar in een garage in Manhattan staan. Drie jaar geleden legde het garagebedrijf beslag op de Duesenberg en op een Rolls Royce uit 1930, omdat Straus een betaalachterstand zou hebben in de stallingkosten. Volgens zijn advocaten had Straus de rekening wel betaald.

De auto's werden op een veiling te koop aangeboden en Leno, die al jaren zou hebben geprobeerd om de auto van Straus over te nemen, tikte de Duesenberg voor 133 duizend euro op de kop. De auto zou eigenlijk 887 duizend euro waard zijn.

Advocaten van Straus noemen de veiling een 'schijnvertoning', die alleen maar werd georganiseerd om de auto's van Straus af te pakken. Leno zou hebben geweten dat de veiling van de klassiekers illegaal was, maar kocht de auto desondanks. De Rolls Royce werd door een andere liefhebber gekocht.

Jay Leno staat bekend om zijn grote voorliefde voor dure auto's. Hij heeft tientallen antieke auto's, motoren en sportwagens in zijn immense collectie. Naast de Duesenberg van Straus bezit Leno nog een aantal exemplaren van het merk, dat auto's produceerde van 1920 tot en met 1937.


Leno aangeklaagd na aankoop oldtimer  (foto: DAG)

Win een I-buddy

                                                  ibuddy logo

De I-buddy is een echt poppetje dat wordt aangesloten op de computer via een USB-kabel.
De I-buddy beweegt, wappert met de vleugeltjes en licht op met diverse kleuren met combinaties die passen bij een emoticon (lachen, huilen, boos, blij etc).
Je kunt een combinatie van beweging en kleur toewijzen aan één specifieke MSN vriend zodat je kunt zien dat die persoon een bericht stuurt,
zelfs al zit je niet achter de computer. Je kunt zelfs je eigen emoticon combinatie maken via de website www.i-buddy.com

Vind jij I-buddy net zo leuk als wij en wil je er eentje hebben? Dat komt goed uit! FOK! mag er namelijk in samenwerking met VOS-NBD 3 weggeven!
Wat wij graag willen, is dat je een paint of photoshop maakt van de I-buddy op een zo leuk mogelijke plek of in een gekke situatie. De winnaars worden gekozen d.m.v. een stemronde.

Inzendingen mogen gepost worden in het wedstrijd-topic in het forumonderdeel DIG (http://forum.fok.nl/topic/1208037). Wil je meebabbelen over deze wedstrijd, dan ben je van harte welkom in het slowchat-topic (http://forum.fok.nl/topic/1208046)

                                Ibuddy pop 

Kubica herstelt uitspraak Hamilton

BMW-coureur Robert Kubica heeft in Shanghai verklaard dat het nooit zijn bedoeling was om Lewis Hamilton in de pers aan te vallen. Hij verklaarde vorige week dat er veel kritiek was op de rijstijl van de Brit, maar stelt nu dat hij bedoelde dat er naar elke agressieve rijstijl gekeken moet worden.

"Ik heb niets over Lewis willen zeggen. Ik heb alleen willen zeggen dat de acties zoals hij ze doet gevaarlijk zijn, vooral in natte omstandigheden. Dat is alles", aldus de Pool. Kubica belandde in 2007 in het ziekenhuis na een harde crash tijdens de Grand Prix van Canada. "Ik heb zelf een zwaar ongeluk gehad in Canada, dus ik weet wel wat het betekent wanneer een voorwiel een achterwiel van een ander raakt. Het is behoorlijk gevaarlijk en nu gaat het nog goed. Maar wanneer het een keer misgaat, zal iedereen beseffen hoe gevaarlijk het is", besloot de BMW-coureur.

Grimmige sfeer rond Duitse ploeg

De situatie rondom de nationale ploeg van Duitsland wordt steeds grimmiger. Afgelopen weekend zette bondscoach Joachim Löw Kevin Kuranyi uit de selectie en zei geen gebruik meer te maken van zijn diensten. Sindsdien is het modder gooien in alle hevigheid losgebarsten.

Andreas Müller, manager van Schalke 04, is van mening dat Löw een voorkeur heeft voor spelers die bij Bayern München onder contract staat. "Misschien speelt Kuranyi wel bij de verkeerde club", verklaarde hij een aantal dagen geleden. Nu heeft hij deze woorden ook daadwerkelijk bevestigd. "Het probleem is wellicht, dat Kuranyi bij Schalke speelt en niet bij Bayern. Althans dat is mijn vermoeden."

Volgens het Duitse boulevardblad Bild leven Schalke 04 en Die Mannschaft in onvrede met elkaar. Heiko Westermann maakte, speler van Schalke 04, maakte overigens deel uit van de ploeg die van Wales (1-0) wist te winnen. Dit zou echter om een sporadische uitzondering gaan.

De laatste keer dat een speler van Schalke 04 voor Duitsland werd opgeroepen, is al 34 jaar geleden. Het betrof destijds Helmut Kremers, die de rol als reserve vervulde tijdens de eindronde van het WK van 1974.

"Oud-coureur in wedstrijdleiding"

De huidige coureurs van de Formule 1 vinden dat er een oud-coureur in de wedstrijdleiding moet komen. Zo moeten er consistentere straffen uitgedeeld kunnen worden. Volgens de coureurs moet iemand die zelf geracet de situatie beter kunnen inschatten dan iemand die nooit een race heeft gereden.

Fernando Alonso tijdens de persconferentie in Shanghai: "Ik denk dat het een goed idee is om een oud-coureur aan te stellen om te stewards te helpen. Als je nooit een in een Formule 1-auto gereden hebt, is het erg lastig om een goede beslissing te nemen. Natuurlijk zal nooit iedereen het eens zijn met een beslissing, maar dat is normaal denk ik. Het belangrijkste is dat er consistentie in de straffen zit, ook als dit betekent dat de straffen zwaar zijn. Het moet niet zo zijn dat je de ene keer wel bestraft wordt en de volgende keer onbestraft blijft in een zelfde situatie", aldus de Spanjaard.

Kimi Räikkönen is het eens met Alonso: "Dit is een gevaarlijke sport, dus wanneer je tegen iemand anders racet, moet je er altijd voor zorgen dat je niet tegen hem oprijdt. Daar heeft niemand wat aan. We rijden echter op de limiet en soms gaat het mis. Dat hoort erbij en de regels zijn wat dat betreft ook duidelijk. Soms krijg je straf en soms niet. Mensen zullen altijd een mening over een incident hebben en altijd over straffen praten. Een oud-coureur zou voor wat meer respect voor de beslissingen kunnen zorgen en de mensen zullen dan minder snel klagen", aldus de Fin.

Familie 'cremeert' moeder op barbecue

Familieleden in Californië van een in december overleden oude vrouw hebben haar op een wel heel lugubere wijze gecremeerd. Niet in een crematieoven maar gewoon al grillend op de barbecue. De twee familieleden, de 50-jarige Kathleen en de 30-jarige Tony, besloten haar maar op de barbecue in de achtertuin te gooien toen ze een week dood in de slaapkamer lag. Ze probeerden haar pensioengeld te bemachtigen. Ze hadden al 18.000 euro achterover gedrukt. Tony en Kathleen werden vorige week gearresteerd.

De vrouw stierf in december op 84-jarige leeftijd een natuurlijke dood. Onderzoek moet uitwijzen wat de exacte doodsoorzaak is. Opmerkelijk is dat het wel de wens van de vrouw was op thuis te overlijden en gecremeerd te worden.

 

RTL Nieuws naar rechter om openheid Irak

RTL Nieuws gaat bij de rechter politieke openheid proberen af te dwingen over de oorlog in Irak. Daarvoor begint de nieuwsredactie een procedure tegen het ministerie van Algemene Zaken. Dat maakte de hoofdredactie vandaag bekend.

RTL Nieuws vraagt de rechter om de notulen van de ministerraad vrij te geven, waarin de politieke steun van Nederland aan de oorlog tegen Irak werd besproken. "Al vijf jaar weigert de regering volledige openheid van zaken te geven over deze oorlog en de reden waarom Nederland die oorlog steunde", aldus hoofdredacteur Harm Taselaar.

Vooruitblik Grand Prix China

Dit weekend staat de Grand Prix van China op het programma, een race waar victorie en tragedie dicht bij elkaar liggen. FOK!sport geeft een blik op het circuit, de geschiedenis, het tijdschema, de weersverwachtingen en de standen in het rijders- en het constructeurskampioenschap.

Shanghai International Circuit


Bron: FIA.com

Lengte: 5,451 km
Aantal ronden: 56
Racelengte: 305,066 km
Baanrecord: Michael Schumacher 1:32.238 (2004)

Geschiedenis

In 1990 wilde de Chinese regering een Grand Prix in hun land organiseren en liet een circuit in Zhuhai in de provincie Guangdong, Zuid-China. In 1999 zou er voor het eerst een race in China verreden worden, maar het circuit voldeed niet aan de FIA-standaarden, waardoor er een ander circuit noodzakelijk was. Daarom is besloten een circuit nabij Shanghai aan te leggen.

De in 2004 geopende baan is ontworpen door Hermann Tilke en heeft enkele opvallende punten. Kenmerkend voor de baan is een lang recht stuk tussen de bochten dertien en veertien, waar de hoogste snelheden gehaald worden. Bocht 14 is een hairpin waar in het verleden de nodige uitremacties zijn geweest. Ook is het start/finish-gedeelte kenmerkend voor de baan vanwege de twee bouwwerken boven de baan aan beide uiteinden van het pitcomplex.

In 2004 stond meteen de eerste race op het programma. Rubens Barrichello mocht in zijn Ferrari van Polepostition vertrekken, terwijl zijn teamgenoot Michael Schumacher na een spin tijdens de kwalificatie besloot vanuit de pitstraat te starten. Mede door een spin en een lekke achterband zou de Duitser echter geen punten behalen. Zijn broer Ralf werd halverwege de race aangetikt door David Coulthard en kwam binnen met een lekke achterband, maar omdat Willams in afwachting van de pitstop van Montoya niet de juiste banden had, besloot de Duitser uit te stappen en niet meer verder te racen. Een ronde later viel Gianmaria Bruni uit, nadat zijn linkervoorwiel een eigen leven ging leiden en ergens naast de baan belandde, waardoor de Minardi nog maar drie wielen had. De race werd uiteindelijk gewonnen door Barrichello voor Jenson Button en Kimi Räikkönen. Jacques Villeneuve keerde deze race terug in de Formule 1 bij Renault. Ook betekende de race de laatste overwinning van Rubens Barrichello.

In 2005 was de race, die gewonnen werd door Fernando Alonso voor Räikkönen en Ralf, in China de laatste van het seizoen. Renault pakte op deze baan het constructeurskampioenschap, terwijl het voor de teams van Sauber, Minardi, BAR en Jordan de laatste race was in hun hoedanigheid. Michael Schumacher en Christijan Albers moesten vanuit de pitstraat starten, nadat ze elkaar raakten bij het rijden naar de grid. Juan Pablo Montoya viel uit door een loszittende plaat van de kerbstones, terwijl Schumacher daarna achter de safetycar uitviel door een spin. Enkele ronden later schreef Narain Karthikeyan zijn Jordan af, nadat hij de muur raakte op het lange rechte stuk. Albers viel enkele ronden voor het einde nog uit, doordat een wielmoer van de auto afgevlogen was.

Een jaar later boekte Schumacher in China zijn laatste overwinning in de Formule 1 ooit. Hij werd hierbij op het podium vergezeld door Alonso en Giancarlo Fisichella. Het weekend begon in natte omstandigheden, waarbij beide Renaults in het voordeel waren. Echter wist Schumacher, die de race als zesde mocht starten, zich gedurende de race op te werken naar een podiumplaats en toen de baan droger werd, wist hij de leiding over te nemen en deze niet meer af te staan. Robert Doornbos verving voor de rest van het jaar Christian Klien bij Red Bull Racing.

Vorig seizoen kwam Lewis Hamilton met een comfortabele voorsprong van 12 punten op zijn teamgenoot Fernando Alonso in het wereldkampioenschap naar China, maar vanuit leidende positie strandde hij in de grindbak bij de ingang van de pitstraat. De race begon onder natte omstandigheden met Hamilton op pole en Räikkönen op plaats twee. De Brit bouwde een mooie voorsprong op, maar door de opdrogende baan, moest hij de pits in met alle gevolgen van dien. Hierdoor nam Robert Kubica de leiding over, maar hij viel uit met een defecte versnellingsbak. Räikkönen kon zo eenvoudig winnen voor Alonso en Felipe Massa en zo zijn titelaspiraties in leven houden. Het was de 200e overwinning en het 600e podium voor Ferrari.

Dit jaar gaat Lewis Hamilton met twee races te gaan wederom aan de leiding van het kampioenschap. Hij heeft vijf punten voorsprong op Felipe Massa en twaalf op Robert Kubica. De Brit kan in China wereldkampioen worden als hij zes punten meer haalt dan Massa. In het constructeurskampioenschap staat Ferrari zeven punten voor op McLaren en nog eens zeven punten daarachter BMW Sauber. Ferrari kan de titel grijpen als ze elf punten meer halen dan McLaren.

Tijdschema

DagTijdSessie
Vrijdag04.00-05.30vrije training 1
Vrijdag08.00-09.30vrije training 2
Zaterdag05.00-06.00vrije training 3
Zaterdag08.00-09.00kwalificatie
Zondag09.00race

Weersvoorspelling

DagMinimumMaximumNeerslagkansWeerbeeld
Vrijdag21 °C25 °C20 %zonnig
Zaterdag20 °C25 °C30 %kans op een bui
Zondag19 °C23 °C60 %buien
Bron: The Weather Channel

Prestaties afgelopen jaren

#Coureur2007200620052004
1Kimi Räikkönen1 (2)DNF (5)2 (3)3 (2)
2Felipe Massa3 (3)DNF (20)6 (11)8 (4)
3Nick Heidfeld7 (8)7 (8)13 (14)
4Robert KubicaDNF (9)13 (9)
5Fernando Alonso2 (4)2 (1)1 (1)4 (6)
6Nelson Piquet jr.
7Nico Rosberg16 (15)11 (15)
8Kazuki Nakajima
9David Coulthard8 (5)9 (12)9 (7)9 (9)
10Mark Webber10 (7)8 (14)7 (10)10 (11)
11Jarno Trulli13 (12)DNF (17)15 (12)
12Timo Glock15 (16)
14Sébastien Bourdais
15Sebastian Vettel4 (17)
16Jenson Button5 (10)4 (4)8 (4)2 (3)
17Rubens Barrichello15 (16)6 (3)12 (8)1 (1)
20Adrian SutilDNF (21)
21Giancarlo Fisichella11 (18)3 (2)4 (2)7 (7)
22Lewis HamiltonDNF (1)
23Heikki Kovalainen9 (13)
Gridpositie tussen haakjes; snelste ronde is vetgedrukt; DNF = uitgevallen

Klassement Coureurs

Pos.CoureurPunten
1Lewis Hamilton84
2Felipe Massa79
3Robert Kubica72
4Kimi Räikkönen63
5Nick Heidfeld56
6Heikki Kovalainen51
7Fernando Alonso48
8Jarno Trulli30
9Sebastian Vettel30
10Timo Glock20
11Mark Webber20
12Nelson Piquet Jr.18
13Nico Rosberg17
14Rubens Barrichello11
15Kazuki Nakajima9
16David Coulthard8
17Sebastien Bourdais4
18Jenson Button3

Klassement constructeurs

Pos.TeamPunten
1Scuderia Ferrari142
2McLaren Mercedes135
3BMW F1128
4Renault F166
5Toyota Racing50
6Scuderia Toro Rosso34
7Red Bull Racing29
8Williams26
9Honda Racing F114
10Force India0
11Super Aguri F10

Ferrari start young driver programme

Ferrari gaat een programma opzetten om jong talent op te leiden. Dit maakte sportief directeur Stefano Domenicali vanuit Shanghai bekend. Het Italiaanse team is niet het eerste team met een 'young driver programme', onder andere Renault, Red Bull, Toyota en Mercedes gingen hen voor.

"Ons plan is om in de toekomst een programma voor jonge coureurs te hebben en dit aan de Formule 1 te koppelen. Dat zal natuurlijk niet makkelijk worden in een tijd waarin kostenbesparing het magische woord is, maar voor de toekomst zullen we goede coureurs nodig hebben. Er staat nog niets vast, maar verdere details zullen snel bekend gemaakt worden", aldus Domenicali tegen het Italiaanse tijdschrift SportAutoMoto.

'Snelheidsmetingen politie kloppen niet'

Volgens de regionale zender RTV Utrecht is het niet best gesteld met de correctheid van snelheidsmetingen van de politie. Aanleiding voor de twijfel is een filmpje in het RTV Utrecht-programma Bureau Hengeveld, waarin een bestuurder een onmogelijke verkeersovertreding maakt.

In het programma is te zien hoe een auto met hoge snelheid over de A12 raast. De politieauto die de overtreder volgt rijdt volgens de beelden maximaal 153 kilometer per uur. De gemiddelde snelheid van de hardrijder komt volgens de meting echter uit op 156 kilometer per uur en dit is rekenkundig onmogelijk.

Dit verschil wordt veroorzaakt doordat de agent de meting handmatig moet starten door op twee knoppen te drukken. Een voor de afstand en een voor de tijd. Op deze manier wordt de gemiddelde snelheid van het voertuig gemeten dat de politiewagen aan het volgen is. De agent stopt de tijdmeting echter eerder dan de afstandsmeting. De agent doet dit volgens RTV Utrecht 'op gevoel, om te compenseren voor het feit dat de patrouillewagen wordt ingehaald door de overtreder.'

Maar door het niet gelijktijdig stoppen van beide metingen ontstaat wel een onnauwkeurigheid in de gemeten snelheid. VVD-kamerlid Halbe Zijlstra heeft naar aanleiding van de beelden al aangegeven kamervragen te gaan stellen over de zaak. 'Dit betekent dat boetes niet altijd terecht zijn of dat bestuurders een verkeerde straf krijgen. En dat kan natuurlijk niet.'

Ook de ANWB heeft verbaasd gereageerd op het item van RTV Utrecht, maar de politie blijft erbij dat de metingen correct verlopen. Het Openbaar Ministerie weigert volgens de omroep naar de beelden te kijken.


Foto bij: 'Snelheidsmetingen politie kloppen niet'  (foto: DAG)

Tunnels onder Londen te koop

Een complex van tunnels uit de Tweede Wereldoorlog in Londen is te koop. De huidige eigenaar, telefoonmaatschappij BT, wil van de ondergrondse onroerende goederen onder het centraal gelegen metrostation Chancery Lane af.

De tunnels werden in 1942 aanvankelijk aangelegd als schuilkelders. Maar de militaire geheime dienst zag er snel een fantastisch communicatiecentrum in.

Na de oorlog werden er paperassen van de overheid opgeslagen en vervolgens kwamen de tunnels in handen van de PTT. Die gebruikte ze voor langeafstandsverbindingen waaronder in de jaren vijftig de 'hotline' tussen het Witte Huis in Washington en het Kremlin in Moskou.

In de Koude Oorlog was het complex ook nog enige tijd een reserve voor de bunker onder het ministerie van Defensie op de Whitehall. Bij de privatisering van de posterijen gingen de tunnels naar BT. Het complex telt meer dan 7000 vierkante meter, maar is van de straat slechts toegankelijk via twee ingangen. Desondanks is er grote belangstelling voor, aldus een zegsman.

'Fouten technici leidden tot vliegramp Madrid'

Een Spaanse onderzoeksrechter houdt twee technici en het hoofd van de onderhoudsafdeling van de Spaanse vliegmaatschappij Spanair verantwoordelijk voor de vliegramp twee maanden geleden in Madrid. Dit bericht de Spaanse krant El Mundo. De drie worden in november voorgeleid.

De vlucht van Madrid naar Gran Canaria liep op 20 augustus urenlange vertraging op door een probleem met een temperatuursensor. Dit defect was volgens onderzoeksrechter Juan Javier Perez mogelijk het gevolg van een 'multifunctioneel' probleem waarmee het toestel te kampen had.

Later vertrok de MD-82 van Spanair alsnog, waarna het kort na het opstijgen van de Madrileense luchthaven Barajas verongelukte. 154 passagiers vonden de dood, terwijl 18 inzittenden verwondingen opliepen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een verkeerde configuratie van de welvingskleppen achteraan de vleugels (de zogeheten flaps) het ongeval heeft veroorzaakt. Een systeem dat de piloten had moeten waarschuwen voor de verkeerde positie van de flaps functioneerde niet omdat het toestel zich in de zogeheten 'flight mode' bevond.

Dit probleem had de mechanicus moeten signaleren, aldus de onderzoeksrechter. Het blijkt dat bij de verongelukte toestel all twee keer eerder in augustus problemen met de welvingskleppen waren geweest.

De onderzoeksrechter wil bovendien dat een onafhankelijke commissie, bestaande uit piloten en onderhoudsdeskundigen, de precieze oorzaak van de vliegcrash onderzoekt.


Foto bij: 'Fouten technici leidden tot vliegramp Madrid'  (foto: DAG)

ARD stopt met uitzenden Tour de France

De Duitse omroep ARD zal de Tour de France niet meer uitzenden. Deze beslissing is genomen na de recente dopinggevallen. Hierdoor heeft de televisieomroep geen vertrouwen meer in de wielersport.

"De sportieve waarde van de wedstrijd is fel verminderd. Zeker door de recente onhullingen van renners zien wij ons genoodzaakt de Franse etappekoers niet meer uit te zenden" liet een woordvoerder van ARD in een reactie weten.

Vorig jaar besloot de zender na een aantal dopinggevallen om de karavaan te verlaten. Een Duitse commerciële omroep heeft er toen voor gekozen om de uitzendingen toch voort te zetten. Nu is de kans echter groot dat dit niet meer zal gebeuren. Afgelopen zomer was de Tour de France nog wel in het geheel op de Duitse zender te zien.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport!

ARD staakt uitzendingen Tour

De Duitse omroep ARD zal de Tour de France niet meer uitzenden. Deze beslissing is genomen na de recente dopinggevallen. Hierdoor heeft de televisieomroep geen vertrouwen meer in de wielersport.

"De sportieve waarde van de wedstrijd is fel verminderd. Zeker door de recente onhullingen van renners zien wij ons genoodzaakt de Franse etappekoers niet meer uit te zenden" liet een woordvoerder van ARD in een reactie weten.

Afgelopen zomer was de Tour de France nog wel op de Duitse zender te zien. Na de dopinggeruchten bij de ploeg van Saunier Duval koos de omroep er echter voor om de karavaan te verlaten. Een Duitse commerciële omroep heeft er toen voor gekozen om de uitzendingen toch voort te zetten. Nu is de kans echter groot dat dit niet meer zal gebeuren.

Voorlopig geen update voor Team Fortress 2

De zeer populaire Team Fortress 2 zal voorlopig geen grote update krijgen, dat vertelde Marketing VP Doug Lombardi.
"Well, it won't be this year"
Dat zei Lombardi toen hem de vraag werd gesteld over de volgende update. "But we're going to keep evolving TF2. Once Left 4 Dead wraps, you'll hear us clamoring more about the next TF2 update."

Sinds vorig jaar heeft Valve tot nu toe verscheidene wapen updates uitgebracht voor de Medic, Pyro and Heavy. Valve heeft aangegeven dat uiteindelijk de andere classes ook hun updates zullen krijgen.


Ullrich wil afscheid met Armstrong en Indurain

Jan Ullrich heeft een opvallend idee in zijn hoofd gehaald. De Duitser, die verdacht wordt van het gebruik van doping, wil alsnog een speciale afscheidswedstrijd organiseren. Als het aan de voormalig renner ligt, rijden Lance Armstrong en Miguel Indurain een stukje met hem mee.

"Ik speel al enige tijd met deze gedachte," liet Ullrich zich ontvallen. "Door mijn verbanning uit de Tour van 2006 waren de omstandigheden er niet naar om zo'n wielerfeest te organiseren. Maar nu is de tijd rijp. Mijn fans verdienen het en ik zelf ook, na al mijn grote successen."

In 2006 mocht Ullrich niet aan de Tour de France meedoen, omdat hij banden zou hebben met de omstreden Spaanse arts Eufemiano Fuentes. Bovendien mocht zijn toenmalige werkgever T-Mobile niet starten en werd hij ontslagen.

Tot op de dag van vandaag heeft Ullrich gezegd dat hij niet schuldig is aan het gebruik van verboden middelen.

Brandts neemt zaterdag afscheid van NAC

Het NAC-publiek zal zaterdag afscheid nemen van Ernie Brandts. De trainer kende twee zeer succesvolle jaren in Breda en is nog altijd razend populair onder een groot deel van de aanhang.

Vorig seizoen eindigde NAC Breda als derde, maar desondanks moest Brandts vertrekken. De oefenmeester zal nu voor aanvang van het duel met PSV uitgezwaaid gaan worden door het Bredase publiek.

Op dit moment zit Brandts nog zonder club, maar de oud-international zou momenteel in beeld zijn bij Roda JC als opvolger van de onlangs ontslagen Raymond Atteveld.

Räikkönen: "Prestatie vorig jaar herhalen"

Kimi Räikkönen doet niet meer mee in de strijd om de wereldtitel, maar zou graag de Grand Prix van China willen willen. Daarna zal hij pas denken aan het helpen van ploeggenoot Felipe Massa, die momenteel op de tweede plaats staat.

"Hopelijk kan ik de race winnen," liet Räikkönen vanuit Shanghai weten. "De auto wordt zeker beter en ik voel me al comfortabeler, maar ik ben nog steeds niet helemaal tevreden. Hopelijk kunnen we mijn prestatie van vorig jaar herhalen. De kwalificatie zal in ieder geval erg belangrijk worden."

Ondanks het feit dat de Fin nog een race wil winnen, zal hij toch ook aan het teambelang moeten denken, als Massa achter hem rijdt. "Ik weet wat het team van me verlangt. Ze willen beide titels winnen. Laten we eerst maar eens de race afwachten en tijdens de race nemen we wel een beslissing."

BioShock 2 teaser trailer in PlayStation 3-versie BioShock

De PlayStation 3-versie van BioShock ligt nog niet in de winkels, maar zoals altijd heeft een of andere gelukkige ziel de game al in handen gekregen en hij kwam tot een grootse ontdekking! Na het uitspelen van de game komt namelijk een BioShock 2 teaser-trailer vrij, waarvan hieronder enkele screengrabs staan.

Zodra de teaser online staat zullen we deze natuurlijk ook plaatsen, we houden jullie op de hoogte!

Update:
Bewegend beeld is gevonden!


Met dank aan Kepler voor het melden in het Xbox 360-topic op het forum.

Saints Row 2 PC-versie voor onbepaalde tijd uitgesteld

Morgen lanceert THQ Saints Row 2, het vervolg op de humoristische open world-game Saints Row. Ditmaal komt de game echter niet alleen naar de Xbox 360, maar ook naar de PlayStation 3 en PC. Hoewel...

Een vertegenwoordiger van THQ heeft laten weten dat ondanks eerdere verhalen de PC-versie toch niet morgen beschikbaar is, maar is uitgesteld tot nader order. Wanneer we de game nu kunnen verwachten is nog onduidelijk, maar de PC-versie komt er wel nog steeds aan.

Nomineer de FOK!wereldvoetballer van het Jaar

Op het FOK! VBL-forum werd de afgelopen twee jaar een verkiezing voor de FOK!wereldvoetballer van het jaar gehouden. Eerder gingen Fabio Cannavaro en Kaká er met de eer vandoor. Maar welke speler pakt deze titel dit jaar?

Hoe gaat het in zijn werk?
Iedereen mag 5 spelers noemen in willekeurige volgorde. Van de namen die het meest genoemd worden, zal een top 20 worden gemaakt. Deze gaan uiteindelijk naar de finale.

Hoe gaat de finale in zijn werk?
Iedereen kiest uit de lijst namen zijn top 3 spelers. De nummer één krijgt 5 punten, de nummer twee krijgt 3 punten en de nummer drie krijgt 1 punt.

Tot wanneer kan er gestemd worden?
In de voorronde kan gestemd worden tot en met 17 oktober 2008 23:59.

Klik hier om gelijk te stemmen.

Dodehoekspiegel bij vrachtwagen helpt niet

Fietsers en vrachtwagens moeten van elkaar worden gescheiden op plaatsen waar trucks rechtsaf kunnen slaan. Er moet een gedragscode komen voor fietsers, en een nieuwe spiegel voor alle vrachtauto's. Dit zijn enkele van de maatregelen waarmee het aantal dodehoekongevallen fors omlaag kan, stelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in een vandaag verschenen rapport.

Aanleiding voor het onderzoek is het feit dat het aantal dodehoekongevallen niet afneemt, ondanks de introductie van de dodehoekspiegel enkele jaren geleden. Jaarlijks komen gemiddeld vijftien mensen om het leven na een dodehoekongeval, het merendeel fietsers.

De onderzoekers van de SWOV analyseerden een groot aantal ongevallen en ondervroegen vrachtwagenchauffeurs en fietsers. Er zijn drie hoofdoorzaken voor de ongelukken. Chauffeurs hebben te weinig zicht, de spiegels staan slecht afgesteld en fietsers maken niet altijd even verstandig gebruik van hun recht op voorrang.

Een opmerkelijke bevinding is dat twee derde van de aanrijdingen aan de voorzijde van de vrachtauto plaatsvindt en niet aan de zijkant. Omdat de dodehoekspiegel vooral een goed zicht biedt op de zijkant van de vrachtauto, moeten alle vrachtauto's worden uitgerust met een zogeheten voorzichtspiegel of een voorzichtcamera, zegt de SWOV. Vrachtauto's van na 2007 zijn overigens al standaard uitgerust met een dergelijk voorzichtsysteem.

Verder pleit de SWOV ervoor om kruispunten aan te passen, zodat er meer afstand zit tussen de afslaande vrachtauto's en de fietsers. Hierdoor krijgt de chauffeur een beter zicht, omdat de fietsers zich niet meer vlak naast de vrachtauto kunnen opstellen. Ook moeten chauffeurs al tijdens de opleiding worden getraind om standaard een extra check uit te voeren voor het gebruik van de voorzichtspiegel.

Voor fietsers moet er een gedragscode komen over de plek waar zij zich wel en niet moeten bevinden ten opzichte van een vrachtauto.

Voor de lange termijn adviseert de SWOV om zwaar vrachtverkeer te weren uit de binnensteden, aangezien negentig procent van de ongelukken binnen de bebouwde kom plaatsvindt. Hiervoor zouden distributiecentra moeten worden verplaatst.


Foto bij: Dodehoekspiegel bij vrachtwagen helpt niet  (foto: DAG)

Iedere twee weken een dagje op pad

Jaarlijks maakt een gemiddelde Nederlander 26 dagtochtjes. In totaal gaan we met zijn allen 415 miljoen keer per jaar een dagje op stap.

Dat meldt TourPress naar aanleiding van een onderzoek van NIPO in opdracht van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Het bezoeken van een evenement, pretpark of dierentuin is het populairst: een kwart van alle dagtochtjes voert voor minimaal vier uur naar zo'n plaats.

Het totaal van 26 dagtochtjes per jaar brengt het gemiddelde naar een dagtocht iedere twee weken, nog los van de vaak meerdere vakanties van een gemiddelde Nederlander. Ouderen verhogen het gemiddelde, want die groep neemt bijna een kwart van het totale aantal tripjes voor jaar rekening. Ook de 75-plussers trekken er nog regelmatig op uit, tien miljoen keer in totaal.

Een 'dagtocht' is volgens het onderzoek óf twee activiteiten in minimaal twee uur, zoals een etentje met een museumbezoek of één activiteit van minimaal vier uur. Daaronder vallen stedentrips, pretparken of popfestivals. De onderzoekers verwachten niet dat de 'dagtochtmarkt' nog flink zal groeien, eerder zelfs zal dalen. Dit ondanks de vergrijzing, waardoor er verhoudingsgewijs meer vrije tijd ontstaat in ons land.

Zorg krijgt geld voor rampenbestrijding

De zorgsector krijgt jaarlijks tien miljoen euro om zich beter te kunnen voorbereiden op rampen zoals overstromingen en pandemieën. Vijf zorgkoepels hebben hierover afspraken gemaakt met het ministerie van Volksgezondheid, zo heeft het ministerie vandaag bekendgemaakt.

Het bedrag wordt verdeeld over de ziekenhuizen die ook functioneren als traumacentrum. Het geld gaat onder meer naar het opleiden, trainen en oefenen van personeel.

IJsselmeerziekenhuizen in hospitaal Meppel

De IJsselmeerziekenhuizen hebben tijdelijk een 'stukje ziekenhuis' van het Diaconessenhuis in Meppel gekregen. Personeel van de noodlijdende ziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad runnen daar hun eigen operatiekamer en verpleegafdeling. Dat maakte het Meppeler ziekenhuis vandaag bekend.

"Het werkt als een soort ziekenhuis in een ziekenhuis", zegt voorzitter Titus Vissers van de raad van bestuur van het Diaconessenhuis. Het ziekenhuis in Meppel levert de ruimtes en de faciliteiten, terwijl de patiënten gewoon worden geholpen door medisch specialisten en verpleegkundigen uit Lelystad en Emmeloord.

Roken vermindert denkvermogen

Het denkvermogen van rokers neemt sneller af dan dat van niet-rokers. Het zogeheten cognitief functioneren van rokers is vergelijkbaar met dat van mensen die drie tot zeven jaar ouder zijn en nog nooit gerookt hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat vandaag openbaar werd.

Al op middelbare leeftijd scoren rokers op verschillende onderdelen als geheugen, flexibiliteit en snelheid slechter dan niet-rokers. Het onderzoek werd gehouden onder bijna tweeduizend mannen en vrouwen tussen 43 en 70 jaar.

In het onderzoek zijn rokers, ex-rokers, mensen die recent stopten en nooit-rokers met elkaar vergeleken. In vijf jaar tijd neemt het denkvermogen van rokers twee keer zo snel af als dat van nooit-rokers.

Belgische overheid houdt benzine duur

Belgen die handwrijvend toekeken hoe duur de benzineprijzen in Nederland waren, krijgen nu de klep op hun neus. De Belgische overheid verlaagde de benzine-accijnzen toen de olieprijs afgelopen zomer piekte. Maar nu de olieprijs fors gekelderd is, worden de belastingen weer verhoogd. Belgen profiteren nu dus maar voor de helft van de nu snel dalende olieprijs.

Het muisje krijgt nog wel een staartje, want de regering vergat de actie te melden bij de presentatie van de begroting, zo erkende staatssecretaris voor Financiën Bernard Clerfayt. Hij gaf toe dat hij het besluit over het hoofd heeft gezien bij de presentatie.

De Belgische automobilistenverenigingen is boos. "Het is dus een stiekeme belastingverhoging."

Extra content voor Double D Dodgeball

Onwaarschijnlijk veel mensen hebben op dit nieuws gewacht, maar nu is het dan zo ver. Er komt downloadable content voor het Xbox Live Arcade spel Double D Dodgeball.

Voor slechts 100 Microsoft punten krijg je het "Big Bang Boom" DLC pack met een grootte van maar liefst 108Kb. Wat je hier voor krijgt? Een nieuw personage met de naam Barrier (kan een shield om zich heen genereren), een exploderende bal en een mode waarin de lijnen van het spel (trefbal) in vuur en vlam staan. Wees er dus snel bij.Zombies door de jaren heen in video

Dat games door de jaren heen veranderen is logisch. Leuk is het om langlopende series te bekijken en te kijken hoe de games door de jaren heen zijn veranderd. Één zo'n lang lopende serie is natuurlijk Resident Evil die in 1996 begon op de Playstation.

Bij Gamevideos hebben ze de zombies van al die Resident Evil games op een rijtje gezet. Wat natuurlijk het meest opvalt zijn de graphics en de sprong van een vaste camera positie naar een over-the-shoulder camera. Toch zullen sommigen meer dingen opvallen. Zo liepen de meeste zombies in het begin nog vrolijk met hun armen vooruit en later een stuk minder, werd het op een gegeven moment mogelijk hun koppen eraf te schieten met een mooie fontein bloed tot gevolg, kregen de zombies in later games wapens tot hun beschikking en kregen ze de mogelijkheid om te rennen.

Er zullen waarschijnlijk nog boel andere veranderingen zijn die hierboven nog niet genoemd zijn. Wat zijn voor jou de leukste, beste en meest opvallende veranderingen aan zombies door de tijd heen?

Vertonghen baalt na verlies

België is er woensdagavond niet in geslaagd om de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Spanje (1-2) te winnen. Lange tijd leek het er op dat het treffen in remise zou eindigen, maar David Villa verstoorde in de slotfase de feestvreugde van onze Zuiderburen.

Ajacied Jan Vertonghen baalde als een stekker. "Ik vond dat we zelfs een overwinning verdienden. Spanje speelde goed, maar wij hadden de meeste kansen. Het gevoel van teleurstelling overheerst op dit moment. Het was echt een zielig hoopje in de kleedkamer, iedereen zat er verslagen bij."

De Belgische speler vervolgde met de woorden: "Natuurlijk geeft deze wedstrijd vertrouwen voor de komende wedstrijden en misschien voel ik me morgen wel een beetje trots, maar nu vind ik het gewoon verschrikkelijk. Het enige waar ik nu tevreden mee ben, is het shirt dat ik van Cesc Fábregas heb gekregen."

Vertonghen was vooral onder de indruk van het spel van Xavi. "Xavi is waarschijnlijk de beste voetballer waar ik ooit tegen heb gespeeld. Bij hem gaat alles zo gemakkelijk, het lijkt alsof hij nooit onder druk staat. Maar ik had het gevoel dat deze ploeg te kloppen was. We speelden geconcentreerd en deden in balbezit ons ding. Maar helaas mocht het niet zo zijn."

De Rode Duivels staan in hun poule op de derde plaats met zeven punten. Spanje en Turkije gaan vooralsnog aan de leiding en hebben nog geen duel verloren.

SC Heerenveen - AC Milan uitverkocht

Er zijn geen kaarten meer te krijgen voor het duel tussen sc Heerenveen en AC Milan, dat voor volgende week donderdag op het programma staat. Afgelopen woensdag werden in vijf minuten tijd de laatste 600 tickets voor het duel in de UEFA Cup verkocht.

"Als we een stadion met 44.000 plaatsen hadden gehad, waren ook alle kaarten verkocht," liet een tevreden Henk Hoekstra, directeur van sc Heerenveen, weten. Voor mensen die geen kaartje hebben kunnen kopen, is er niets aan de hand. De NOS zendt het duel tussen de Friezen en de Italianen donderdagavond live uit.

Murphy vertrekt naar concurrent

De honkballers van Amsterdam hebben een forse klap te verwerken gekregen. Enkele dagen na de winst in de Holland Series kiest hun meest waardvolle speler, Ryan Murphy, voor een avontuur bij concurrent Minolta Pioniers.

Vorige week werd Murphy nog uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de Holland Series. De Canadese honkballer was ook nog in gesprek met andere clubs, maar zij vingen allen bot.

Rooney speelt met lach op gezicht

Engeland slaagde er woensdagavond in om de moeilijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland met 1-3 te winnen. Wayne Rooney was de grote man aan de zijde van de Engelsen. De speler van Manchester United schoot twee keer raak.

"Ik denk dat ik niet eerder zo goed uit de verf ben gekomen voor de Engelse ploeg," aldus Rooney op de Britse radio. "Ik geniet van mijn spel en het scoren van doelpunten."

Engeland pakte tot nu toe twaalf punten uit vier wedstrijden en schoot niet eerder zo goed uit de startblokken op weg naar een mondiale eindronde. Rooney schoot in de laatste drie interlands vijf keer raak. "Ik ben erg tevreden met mijn goals," liet de speler weten. "Door mijn goede vorm speel ik momenteel met een lach op mijn gezicht. Samen met de bondscoach heb ik aan mijn trefzekerheid gesleuteld. Hij geeft me advies over looplijnen en ruimtes op het veld. Onder zijn leiding kan ik nog verder verbeteren."

Celstraf voor seks op het strand van Dubai

Twee Britten die ervan zijn beschuldigd op het strand van Dubai de liefde te hebben bedreven zijn vandaag elk tot drie maanden gevangenisstraf veroordeeld. Op het vonnis werd geen toelichting gegeven, waardoor niet duidelijk is waaraan precies ze schuldig zijn bevonden.

De twee, Michelle Palmer en Vince Acors, zouden in juli op het strand de liefde hebben bedreven na elkaar te hebben ontmoet op een champagnebrunch. Ze moesten voor de rechter verschijnen op verdenking van buitenechtelijke seks, onzedelijk gedrag in het openbaar en dronkenschap. De Britten, dertigers, hebben bekend dat ze dronken waren, maar ontkennen seks te hebben gehad. Volgens hun advocaat is dat ook gebleken uit medisch onderzoek. Als ze op alle punten schuldig waren bevonden hadden ze twee jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Het stel is van plan om in beroep te gaan.


Celstraf voor seks op het strand van Dubai  (foto: DAG)

'Amerikaanse raket treft huis in Pakistaans dorp'

Een huis in het noordwesten van Pakistan is vandaag getroffen door een raket die zou zijn afgeschoten door een onbemand Amerikaans vliegtuigje. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Het getroffen huis staat in Kini Guram, een dorp in Zuid-Waziristan. Een inwoner van het dorp zei direct voor de aanval een aantal onbemande vliegtuigjes te hebben zien overvliegen. Een Pakistaanse inlichtingenagent bevestigde dat een huis in het dorp is getroffen door een raket.

Sinds augustus hebben het Amerikaanse leger en de CIA in het aan Afghanistan grenzende Zuid-Waziristan meer dan twaalf aanvallen uitgevoerd met onbemande vliegtuigjes.

Kramer schaatst PR op 1000 meter

Sven Kramer is er woensdag in geslaagd om zijn persoonlijke record op de 1000 meter aan te scherpen. Op het buitenijs van Inzell kwam de jonge Fries tot een tijd van 1:10,83. Eerder deze week was de schaatser ook al erg snel op de 3000 meter.

Kramer was in een directe wedstrijd met Erben Wennemars de bovenliggende partij. De voormalig wereldkampioen sprint klokte uiteindelijk een tijd van 1:10,97. Het oude persoonlijke record van Kramer lag 0,32 seconden hoger dan zijn nieuwe tijd.

Hamilton: "Ik ben niet beter dan een ander"

Veel mensen zien Lewis Hamilton als een arrogant figuur. Bovendien wordt hem verweten dat hij zijn collega's op de baan niet respecteert. De coureur van McLaren is echter van mening dat hij zichzelf helemaal niet beter dan de rest vindt. Het doel van de Brit is om iedere andere coureur te verslaan.

"Ik zou nooit zeggen dat ik beter ben dan iemand anders," aldus Hamilton in de Engelse media. "Ik ben echter een Formule 1-coureur en om de top te bereiken moet je in jezelf geloven. Je moet geloven dat je kan winnen. Als ik tegen ander coureur strijd, wil ik hem verslaan, maar ik zou niet zeggen: 'Ik ben beter dan jij'. Iedereen is zo verschrikkelijk goed, en als ik wil winnen, zal ik de rest moeten verslaan. Zo ziet elke coureur het."

Afgelopen weekend, tijdens de Grand Prix van Japan, kwam Hamilton nog in botsing met rivaal Felipe Massa, waarna een spin volgde. De Brit was van mening dat hij expres werd geraakt. "Het is niet makkelijk om altijd het juiste te zeggen, vooral wanneer elke uitspraak van je constant op een weegschaal gelegd," liet de 23-jarige rijder weten. "De afgelopen tijd zijn veel uitspraken van mij uit hun context gehaald, anders geďnterpreteerd of heb ik het zelf niet goed gezegd. Communicatie is enorm belangrijk en sommige dingen die ik heb gezegd, waren niet bedoeld om mensen pijn te doen."

Radio 2 en Radio Veronica in de lift

Radio 2 en Radio Veronica hebben flink wat marktaandeel terug weten te winnen in augustus en september. Dat blijkt uit de laatste luistercijfers die het onderzoeksbureau Intomart vanochtend bekend heeft gemaakt. Vooral Radio 1 was daarvan de dupe. Na de sportzomer leverde de publieke nieuws- en sportzender weer in. Ook Sky Radio moest flink wat marktaandeel inleveren.

Marktleider is nog steeds Radio 538 met een marktaandeel van 10,7 procent. Radio 2 volgt met 9,9 procent. Sky Radio blijft nog wel derde met 9,0 procent. 100%NL zit al een tijdje in de lift en wint nu ook weer wat. Ook Arrow Classic Rock weet er weer wat marktaandeel bij te winnen.

We luisterden met z'n allen gemiddeld 2 uur en 53 minuten per dag naar de radio. Dat is acht minuten langer dan in de vorige meetperiode. Aan het luisteronderzoek doen maandelijks tussen de 8000 en 9500 mensen mee.

Een volledig overzicht van de marktaandelen is hier te vinden .

Inspectie waarschuwt opnieuw voor te heet baden

Zorginstellingen zijn door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) door middel van brieven gewaarschuwd voor de risico's op verbranding en verdrinking tijdens het baden. Voorgaande jaren, 2005 tot en met 2007, waren er bijna zestig meldingen bij IGZ binnen gekomen over incidenten bij het douchen en baden van patiënten. In veertien van de gevallen kwam de patiënt hierbij te overlijden.

In 2001 heeft de IGZ eerder gewaarschuwd voor mogelijke gevaren bij het douchen en baden van patiënten. Inspecteur-generaal van de gezondheidszorg Gerrit van der Wal meldt in de brief het volgende: "Ik moet dus constateren dat ondanks de eerdere waarschuwing in 2001 calamiteiten met baden van patiënten nog steeds in substantiële mate voorkomen. Ik acht het, in het kader van veilige zorg voor patiënten, noodzakelijk nadrukkelijker te waarschuwen. Mijn inspectie gaat de veiligheid van patiënten en cliënten scherper handhaven."

Federer zegeviert na afwezigheid

Vijf weken geleden schreef Roger Federer de US Open op zijn naam. Daarna koos de Zwitser ervoor om het tijdelijk even wat rustiger aan te doen. Inmiddels staat de voormalig nummer één van de wereld weer op de baan en prompt zijn eerste duel.

Federer was in de tweede ronde van het Master Series-toernooi in Madrid veel te sterk voor Radek Stepanek uit Tsjechië. De Zwitser zegevierde in straight sets (6-3 en 7-6(6)).

In de eerste set stond de huidige nummer twee van de wereld slechts twee punten op eigen service af. Bovendien kreeg hij twee breakpoints, waarvan hij er slechts één wist te benutten. Toch was dit voldoende om de eerste set in de wacht te slepen. In de tweede set herpakte Stepanek zich en wist zelfs een tiebreak af te dwingen. Bij een 5-3-voorsprong voor de Tsjech wist FedExpress vier punten achter elkaar te maken, waardoor hij de partij alsnog won.

In de volgende ronde speelt de Zwitser tegen de verrassing van de Australian Open, de Fransman Jo-Wilfried Tsonga.

Evacuaties wegens koolmonoxide

In Amsterdam zijn vanochtend 24 bewoners van de Derkinderenstraat door de brandweer geëvacueerd, wegens gevaar voor koolmonoxidevergiftiging. Drie van hen zijn met vergiftiging naar het ziekenhuis gebracht.

Rond zeven uur vanochtend werd de koolmonoxide door ambulancemedewerkers ontdekt toen ze een huis aan de straat binnengingen waar zes mensen onwel waren geworden. De waarschuwingsmeter voor koolmonoxide gaf direct een alarmsignaal af toen zij de woning betraden waarop de brandweer werd gealarmeerd. Deze heeft de boven- en naastgelegen huizen direct ontruimd.

Het is nog niet duidelijk wanneer de bewoners terug kunnen naar hun woningen. Zij zijn tijdelijk opgevangen in een politiebureau.

De Graafschap wil nieuw stadion in Wehl

Eredivisionist De Graafschap is op dit moment in gesprek met verschillende partijen over een nieuw stadion. De club speelt zijn thuiswedstrijden op dit moment in Doetinchem, maar wil het nieuwe stadion laten bouwen in Wehl.

Het complex, dat plaats moet gaan bieden aan 18.000 toeschouwers, zal op een nog aan te leggen bedrijventerrein komen. Het zal een duurzaam en milieubewust karakter krijgen, weet Omroep Gelderland.

Volgens de club zal het stadion over vijf jaar zijn gerealiseerd en kan de Eredivisionist dan het nieuwe onderkomen betrekken.

Spaanse regering steunt Atlético Madrid

Atlético Madrid heeft steun uit onverwachte hoek gekregen, namelijk van de Spaanse regering. Zij zijn het er namelijk niet mee eens dat de club twee Europese thuisduels niet in het eigen stadion mag spelen. De Spanjaarden kregen deze sanctie na ongeregeldheden in de wedstrijd tegen Olympique Marseille.

In de Spaanse media was de laatste dagen het bericht te lezen dat Atlético Madrid toestemming zou moeten krijgen om de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool in eigen huis te laten plaatsvinden. Men zou namelijk onvoldoende tijd hebben om naar alternatieven te zoeken. Verder kwam er ook weerstand vanuit Engeland, omdat veel supporters al een reis naar Madrid hadden geboekt.

Ook PSV, dat op 26 november de tegenstander van Atlético Madrid is, ondernam al actie door de kaartverkoop voorlopig stil te leggen. De ploeg uit de Lichtstad liet namelijk meewegen dat fans al tickets, vluchten en hotels in de Spaanse hoofdstad hadden geboekt en zal pas actie ondernemen als er meer duidelijkheid is.

Als alternatieve speelsteden worden inmiddels Sevilla, Barcelona en Valencia genoemd.

CD: Keane - Perfect Symmetry

Voor velen is het een zwart-wit band. Of je gaat er helemaal voor of je vindt het ronduit ruk. Grijze gebieden komen voor, maar Keane is een band waar velen nu eenmaal een sterk uitgesproken mening over hebben. Is het de babyface van Chaplin, zijn (te?) zachtaardige stemgeluid, het popachtige karakter dat de muziek uitstraalt? Of is het het feit dat de band geen gitaargeweld gebruikt in hun composities maar een overmaat van toetsen vaak het werk doet? Het zal allemaal meespelen en daar verandert op het derde album, Perfect Symmetry, vrij weinig aan.

Van Marwijk blij met winst, niet met spel

Bert van Marwijk was blij met de zege van het Nederlands elftal op Noorwegen (0-1), die gisteravond werd geboekt. De bondscoach was minder gelukkig met het vertoonde spel van zijn selectie. Zo was hij van mening dat de ploeg niet imponeerde.

"Het gaat altijd om de punten. Een bondscoach van Spanje of Italië begrijpt waarschijnlijk niet eens als hij kritische vragen na een zege krijgt. Ik vind echter ook dat we vooral in de eerste helft beter hadden moeten voetballen," blikte Van Marwijk terug. Voorafgaand aan het duel dacht de bondscoach dat de Noren op een andere manier zouden starten. "Ik verwachtte dat Noorwegen vooral in de openingsfase veel druk zou zetten. Uiteindelijk viel dat allemaal wel mee. We hadden de wedstrijd snel onder controle, maar we deden daar weinig mee. Dat was zonde."

Toch is het ook Van Marwijk opgevallen dat Oranje inmiddels een grote stap richting de eindronde in Zuid-Afrika heeft gezet. "We staan er inderdaad heel goed voor." Hiermee refereerde hij naar de comfortabele voorsprong van vijf punten op Schotland. De Noorse ploeg moet zelfs zeven punten op het Nederlands elftal goedmaken.

In maart 2009 zal de kwalificatieronde weer worden hervat en treedt het keurkorps van Van Marwijk aan tegen Schotland en Macedonië. "Daarvoor spelen we nog twee oefenwedstrijden zodat we ons opnieuw goed kunnen voorbereiden," aldus van Marwijk, die gisteren zonder Wesley Sneijder en Robin van Persie begon. "Sneijder is er best lang uit geweest. Ik wilde gewoon geen risico met hem nemen. Hetzelfde telde een beetje voor Van Persie. Robin had de afgelopen week last van een hamstringblessure. Ook met hem wilde ik voorzichtig zijn."

Machteloze Rebellin niet in Lombardije

Davide Rebellin heeft er stevig de balen in. Zijn ploeg Gerolsteiner koos er, na de positieve tests van Stefan Schumacher en Bernard Kohl, voor om dit seizoen geen wedstrijden meer te rijden. Dit houdt in dat de Italiaan zondag niet aan de Ronde van Lombardije kan deelnemen.

"Hier baal ik enorm van," aldus Rebellin, die als één van de kanshebbers voor de eindzege werd gezien. "Ik kan helemaal niets doen aan de situatie. Ik ben het helemaal niet eens met de beslissing, maar ik ben gedwongen om hem te respecten. Ik heb nog geprobeerd contact op te nemen met de teamleiding maar sinds dinsdag is er niemand meer te bereiken. Ik kreeg alleen een mailtje met de afzegging."

Massa wil winnen in China

Felipe Massa heeft laten weten komend weekend de Grand Prix van China op zijn naam te willen schrijven. De Braziliaan, die in dienst van Scuderia Ferrari rijdt, heeft momenteel een achterstand van vijf punten op Lewis Hamilton. De Brit gaat nu nog aan de leiding in het algemeen klassement.

"De baan zelf is erg leuk, al is de reis naar het circuit niet altijd even prettig door de grote hoeveelheid verkeer. Vorig jaar finishte ik als derde in een race die nat begon en hopelijk gaat het dit jaar nog een stukje beter. Ons doel zal zijn om een met de F2008 een dubbelzege te scoren," aldus Massa.

Vorig weekend, tijdens de Grote Prijs van Japan, kwam Massa niet verder dan een zevende plaats. Toch had dit geen grote gevolgen voor hem, aangezien Hamilton het nog wat slechter deed. De coureur van McLaren passeerde pas als twaalfde de finish.

Enkelblessure voor Babel

Voor Ryan Babel eindigde de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Noorwegen en Nederland (0-1) al na 25 minuten. De aanvaller van Liverpool moest toen het veld noodgedwongen verlaten met een enkelblessure na een harde tackle van tegenstander Morten Gamst Pedersen.

Gamst Pedersen, speler van Blackburn Rovers, ging halverwege de eerste helft op gemene wijze op de linkerenkel van Babel staan. De voormalig Ajacied deed nog wel een poging om verder te spelen, maar moest zich uiteindelijk laten vervangen door Ibrahim Afellay.

"Het was een gemene overtreding," zei bondscoach Bert van Marwijk na afloop over de aanslag van Gamst Pedersen tegen het Algemeen Dagblad. "Ik hoop dat de ernst van de blessure meevalt."

Van der Sar: "Penalty had gemogen"

Edwin van der Sar was van mening dat Noorwegen, in de slotfase van het WK-kwalificatieduel tegen Nederland (0-1), een strafschop had moeten krijgen. Tarik Elyounoussi, speler van sc Heerenveen, ging in de zestien namelijk naar de grond.

"Dat had een penalty mogen zijn," aldus Van der Sar na afloop. Arbiter Konrad Plautz dacht er anders over en gaf hem niet. "Maar ik raakte hem wel lichtjes. Hij zocht me misschien iets te nadrukkelijk op. Maar van mij had het een strafschop mogen zijn. Dan had ik de bal kunnen stoppen en zo nóg mooier afscheid kunnen nemen."

Van der Sar werd voor de afgelopen twee kwalificatiewedstrijden weer bij de selectie gehaald, maar volgens de recordinternational is het nu echt voorbij. Oranje zal het vanaf nu dus echt zonder de doelman van Manchester United moeten doen.

Boek: Cees van Raak - Langs vorstelijke grafsteden

Altijd een indrukwekkend moment, wanneer een lid van het koninklijk huis overleden is en bijgezet wordt in de grafkelder van de Nieuwe Kerk te Delft. Vol eerbied gaan de levende leden naar beneden en de deur sluit geheimzinnig achter hen. Maar dat niet alle leden van het huis Oranje-Nassau hun laatste rustplaats hier hebben gevonden blijkt wel uit het naslagwerk van Cees van Raak, hij schreef het interessante boek Langs vorstelijke grafsteden.

Kok niet gehinderd door lijk in keuken

In het Britse Wolverhampton is een kok gewoon doorgegaan met de bereiding van kebab, terwijl een andere man op een bank in de keuken dood ging. De man belde de politie waarop hij verder ging met zijn werk. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

Toen de agenten bij de horecagelegenheid aankwamen, wisten ze niet wat ze zagen. Naast de dode man zat er ook nog een man te roken in de keuken, waarbij hij veelvuldig op de grond spuugde. In een andere ruimte van de gelegenheid lag een ontdooide kip, volledig bedekt met vliegen.

De eigenaar van de horecagelegenheid, Jaswinder Singh (45), heeft een boete van bijna vijfduizend euro opgelegd gekregen en mag niet langer een restaurant en cateringservice beheren. De kok had al eerder waarschuwingen gekregen omdat er een dode rat en uitwerpselen van ongedierte in zijn keuken gevonden waren.

De man die in de keuken stierf, kwam niet om het leven door een misdrijf.

'Rijtest voor agenten is een blamage'

Agenten zouden verplicht extra rijlessen moeten gaan nemen en in alle politiewagens moet een zwarte doos worden geplaatst. De Vereniging Verkeersslachtoffers stelt dit in een brief aan minister Ter Horst.

Volgens de belangenvereniging heeft slechts een klein aantal politiemensen een rijvaardigheidstraining gevolgd bij het Verkeersveiligheidcentrum van de Politieacademie. In 2006 was door de verschillende politiekorpsen afgesproken dat ieder jaar twintigduizend agenten deze bijspijkercursus zouden gaan volgen. Tot op heden hebben ongeveer tweeduizend agenten dat daadwerkelijk gedaan.

Volgens de belangenvereniging zijn er zelfs korpsen waar geen van de agenten de training heeft gevolgd. De reden hiervoor was dat er te weinig blauw op straat zou zijn wanneer de agenten op cursus gingen.

Volgens bestuurslid Karel Dubbink is het een 'blamage' en hij eist dan ook uitleg van Ter Horst. De bijspijkercursus is volgens hem hard nodig. Onder de agenten zouden namelijk veel dodelijke verkeersslachtoffers vallen. De Nederlandse Politiebond wees vorig jaar al op het belang van de rijvaardigheidstraining, vanwege 'de veiligheid van agenten en burgers'.

"Eén op de achtduizend politiemensen sneuvelt in het verkeer. Het gemiddelde bij de rest van de bevolking is één op de dertienduizend Agenten zijn ook twee keer zo vaak betrokken bij ongevallen. En daarbij vallen ook burgerslachtoffers", aldus Dubbink. De Raad van Hoofdcommissarissen was gisteren nog niet in de gelegenheid te reageren. Een woordvoerder verklaart wel dat de rijlessen binnenkort besproken worden. "We hebben niet bereikt wat we hebben afgesproken."

Oosterse beurzen zwaar in de min

De beurzen in het oosten zijn weer flink in het rood geëindigd. De aandelen in Japan en Hong Kong volgen de dalende trend in de rest van de wereld. Gisteravond leden de beurzen op Wall Street zware verliezen, mede door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen. De Dow-Jones-index in New York verloor 7,8 procent. Dat is de grootste daling sinds 1987.

De beurs in Tokio opende vannacht met een verlies van vier procent en dat liep al snel op tot ruim tien procent. De beurs in Hong Kong staat ook een verlies van ruim zeven procent. Op alle beurzen heerst angst voor een recessie.

Ook de Europese beurzen sloten gisteren diep in de min. De AEX in Amsterdam noteerde een verlies van 7,56 procent.

Comeback van de stropdas

Crises brengen door de jaren heen behalve ontij ook positieve effecten met zich mee. Zo veroorzaakt de huidige kredietcrisis een run op de aloude stropdas en dat is goed nieuws voor de desbetreffende branche.

Wie vandaag de dag mannelijke sollicitanten ontvangt, zal veelal heren tegenover zich zien die vaak strak in het pak zitten en een bijpassende stropdas dragen. Vooral de combinatie van een neutraal gekleurde stropdas met een donkerblauw kostuum lijkt favoriet. Volgens deskundigen kleden sollicitanten zich overeenkomstig de graadmeter van de economie. In tijden van laagconjunctuur waarin je juist verwacht dat er weinig geld wordt uitgegeven, investeren mannen vaak in een pak met verschillende stropdassen.

Volgens een veel gebezigde theorie zou de stropdas zijn ontstaan tijdens de dertigjarige oorlog (1618-1648). Kroatische soldaten in dienst van de Franse koning werden als helden voorgesteld aan Lodewijk 13e. Ze droegen felgekleurde zijden doeken om hun nek. De modebewuste koning werd direct enthousiast over deze stijl. Op dat moment ontstond de 'cravat' (een afleiding van het woord 'Kroaat') die al snel populair werd onder de aristocraten door heel Europa.

Lottowinnaar wast 112.000 dollar weg

Een inwoner van Costa Rica had 112.000 dollar gewonnen met een loterij. Om dit geld te innen moet het lot echter wel intact zijn en dat was in dit geval niet meer zo. De man was vergeten het lotje uit zijn spijkerbroek te halen toen hij deze ging wassen. Toen hij de broek uit de machine haalde, vond het het biljet terug. Het was echter dermate beschadigd dat de organisator van de loterij weigerde de winst uit te keren.

Via de rechter probeerde de man de winst nog te krijgen, maar dit mocht niet baten. Volgens de rechter zijn de rechten van de man niet geschonden door de loterij en bestaat er geen mogelijkheid dat hij het geld nog krijgt.

Eén op de tien doof door mp3-speler

Eén op de tien iPod-gebruikers loopt het risico om volledig doof te worden. Dat blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Het gaat om gebruikers die minstens één uur per dag, gedurende vijf jaar met hun oordopjes in lopen. Volgens het wetenschappelijke comité van de EU lopen tussen de 2,5 en 10 miljoen mensen op dit continent het risico om permanent doof te worden.

De Europese Commissie liet het onderzoek uitvoeren, omdat het aantal mensen dat regelmatig wordt blootgesteld aan het harde volume van hun muziekspeler, steeds meer toeneemt. Binnen de EU zijn draagbare muziekspelers die harder dan 100 decibel kunnen, verboden. Uit het onderzoek blijkt nu dat een veel lager volume al risico's met zich meebrengt. Muziek boven de 89 decibel die gedurende een langere periode wordt afgespeeld, is al schadelijk.

Eurocommissaris voor consumentenzaken Meglena Kuneva heeft beloofd om begin volgend jaar een conferentie te organiseren voor overheden, de muziekindustrie en consumenten om tot een oplossing te komen. Kuneva: "Ik ben bang dat veel (vooral jonge) mensen die regelmatig gebruik maken van mp3-spelers en mobiele telefoons niet weten dat ze hun gehoor er permanent mee kunnen beschadigen. We moeten snel tot actie over gaan. Het belangrijkste is nu om de consument van informatie te voorzien."

Tulpenteelt in gevaar

De teelt van de tulp dreigt door nieuwe Europese eisen te verdwijnen uit ons land. In januari zal het Europees Parlement oordelen over strengere eisen voor gewasbeschermingsmiddelen en als zij instemmen lijkt het gedaan met de Nederlandse tulp. De Wageningen Universiteit meldt dit in een alarmerend rapport dat aanstaande maandag zal verschijnen.

Einde van de Nederlandse tulpenboer 

Buiten de EU mogen de omstreden bestrijdingsmiddelen wel mogen gebruikt, waardoor het waarschijnlijk is dat de tulpenteelt zich naar die landen zal verplaatsen. Het besluit kan een catastrofe voor de sector betekenen.

Momenteel levert een hectare tulpen ongeveer 12.622 euro op. Door de nieuwe Europese verordening zal dit bedrag aanzienlijk verlaagd worden. Op hetzelfde stuk grond zal de tulpenboer na de nieuwe regels een verlies van 2764 euro lijden. Het Europees Parlement wil 120 actieve stoffen verbieden.

De regels worden aangescherpt, zodat de kans kleiner wordt dat telers in aanraking komen met kankerverwekkende stoffen. Er zijn echter maar weinig bestrijdingsmiddelen voor gewassen zoals tulpen, waardoor nog meer verboden het einde van de Nederlandse tulpenboer kan betekenen. Onderzoekers Pier Spoorenberg stelt: "De effecten van het voortbestaan van de sector zijn groot, zeker voor de tulpenindustrie."

Andere gewassen

Niet alleen voor de tulpenteler zal het moeilijker worden door de aangescherpte regels. Ook telers van andere gewassen zullen er slechter vanaf komen. Een hectare consumptieaardappelen zal 31 procent minder op gaan leveren en uienboeren zullen door de nieuwe regels 91 procent minder winst maken.

Het plan heeft ook grote gevolgen voor de tienduizenden telers van komkommers, tomaten, rozen en chrysanten. Volgens boerenbelangenorganisatie LTO zijn de plannen rampzalig te noemen.

EU-leiders houden vast aan klimaatplan

De EU-leiders hebben op een top in Brussel besloten vast te houden aan een ambitieus klimaatplan dat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 20 procent moet verminderen ten opzichte van 1990.

Ondanks de financiële crisis en economische achteruitgang zijn de 27 lidstaten unaniem van mening dat ze moeten proberen het kostbare plan nog dit jaar aan te nemen, zei de Franse president Nicolas Sarkozy. "Iedereen moet zijn schouders eronder zetten."

Acht oostelijke lidstaten drongen gisteren aan op versoepeling, omdat zij vrezen dat de kosten van het plan hun middelen te boven zullen gaan. Ook zeggen zij de afgelopen jaren al veel dure milieumaatregelen te hebben moeten doorvoeren.

Film: Max Payne

Het gevaar met verfilmingen van games is de kritiek van de fans van de game. Max Payne kwam zeven jaar geleden op de markt. De game was vernieuwend in meerdere opzichten: het donkere verhaal, de noir-elementen, het wisselen tussen illusie en werkelijkheid, maar vooral vanwege de zogenaamde bullettime. Dit is een speciale manier van slowmotion filmen waardoor de kogel met het blote oog te zien is. Dit is inmiddels niet meer nieuw, maar wel bedacht door de makers van de Max Payne game. Hierdoor heeft de game een enorme schare fans opgebouwd. Nu is er dan de verfilming van deze revolutionaire game, waarin Mark Wahlberg (The Departed) de titelrol op zich neemt. Zal de film de fans kunnen behagen?DVD: The Last Detective

Als er één land is waar veel detective-series worden gemaakt dan is het wel Engeland. Vaak gaat het om series die een serieuze ondertoon hebben. Dat is bij The Last Detective net wat anders. De hoofdpersoon is een beetje een sulletje, wat toch iets meer humor in het verhaal brengt. Het eerste seizoen was al een poosje op dvd uit, nu is daar het tweede seizoen aan toegevoegd. Peter Davison is terug als 'Dangerous' Davies. Samen met zijn partner Mod moet hij zich weer in een aantal vreemde zaken verdiepen. Tijd voor wat 'good-old' detectivewerk dus.

Loodgieter Joe winnaar verkiezingsdebat

Afgelopen nacht heeft in Amerika het laatste debat plaatsgevonden voordat er in de Verenigde Staten op 4 november gestemd zal worden voor een nieuwe president. Het debat stond in het teken van de financiële crisis maar ook de gevoerde campagne, energie, abortus en onderwijs kwamen ter sprake.

Grote winnaar van het debat zal uiteindelijk wel Joe de Loodgieter zijn. John McCain verkoos vooral de aanval en Obama leek relaxed en reageerde continue erg rustig op de diverse aanvallen. In het debat zelf ging Mc Cain wat warrig van start maar was wel erg sterk in zijn antwoorden. Op het moment dat Obama aangaf dat de staatschuld de afgelopen acht jaar is verdubbeld gaf Mc Cain als antwoord: I am not President Bush. Het volgende onderwerp ging vooral over de gevoerde campagne. McCain trok fel van leer en beschuldigde Obama van contacten met terroristen en het kopen van stemmen. Obama reageerde kort en rustig en zou hiermee goed scoren bij de kiezers. De reactie van McCain werd door de kiezer als negatief gezien volgens CNN.

Het felste ging het er misschien wel aan toe bij de discussie over het abortusbeleid. McCain beschuldigde Obama dat hij tegen wetten heeft gestemd die het leven van pasgeboren kinderen zou moeten redden. Obama ontkende dit en zei dat niemand voor abortus is maar dat het soms nodig is door tragische omstandigheden. McCain zegt dat Obama tegen abortus is en pleit voor adoptie zoals hij zelf heeft gedaan. Het laatste onderwerp van de avond ging over onderwijs. Obama pleitte voor meer investeringen, het aantrekken van niuwe leraren en een toegankelijkere college door een hogere studiebeurs. McCain zou graag willen zien dat ouders en kinderen meer vrijheid hebben om van school te veranderen  mocht het niet goed gaan op de huidige school. Obama ziet dit niet zo zitten.

Het debat wordt afgesloten met het slotwoord van beide heren. McCain geeft aan zijn hele leven voor Amerika te hebben gediend en zegt dat hij goed op de dollars van de burgers zal letten. Obama hamert erop dat Amerika niet langer hetzelfde beleid kan hebben als de afgelopen acht jaar.

De eerste peilingen na afloop van het debat melden dat Obama met 58% het debat gewonnen heeft zijn tegenstander John McCain behaalt slechts 31% van de stemmen.

[upd] Volg het laatste debat tussen Obama & McCain

Vannacht vindt alweer het vierde en laatste debat plaats in de strijd om een plek in het Witte Huis. Vannacht debatteren Barack Obama en John McCain in Hempstead, New York. Vanavond zal het debat draaien om de economie.

Je kan het debat vanavond live volgen op Nederland 1, het begint om 02:50 uur. Maar als je ook graag wilt discusieren zit je vannacht goed hier op FOK!. We praten vannacht namelijk weer live mee in een topic in het Politiek-subforum.

Kirsten Verdel

In hetzelfde topic houdt Kirsten Verdel ons constant op de hoogte van het laatste nieuws. Kirsten Verdel (1978) is bestuurskundige, politica en journaliste. Verdel is werkzaam als stafmedewerkster voor Barack Obama, in het campagneteam van de Democratische Partij.

Ze is de eerste buitenlander ooit die direct op het landelijk hoofdkantoor van de DNC werkzaam is tijdens de presidentsverkiezingen. De eerste maanden werkte Verdel in de Research Department, waar ze zich bezig hield met rapid response, opposition research en de debatvoorbereiding van Obama.

Vorige week is ze aan de slag gegaan in de Political Department, waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling en uitvoering van de campagnestrategie voor de laatste zes weken van de campagne.

Kirsten volgt samen met 90 andere medewerkers het debat op de voet. Ze stuurt tijdens het debat persberichten, reacties en feitenchecks de deur uit. Kirsten zal ons in dit topic op het forum dit topic op het forum op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rondom het debat.

Update @ 3:05
Zojuist is in Hempstead, New York het laatste debat begonnen. Het debat zal vooral gaan over binnenlandse politiek. Mc Cain mocht het debat starten en startte met een discussie over de belastingen in Amerika. Overigens voorafgaand aan het debat wensde John Mc Cain de voormalige first lady Nancy Reagan sterkte met het herstel van een bekkenbreuk.

Update @ 3:45

De presidentskandidaten zijn nu bijna halverwege hun debat. Eerste discussiepunt ging over de belastingen in de Verenigde Staten. Nadat Obama aangaf dat onder de huidige president Bush de staatschuld is verdubbeld antwoorde Mc Cain met "I Am not President Bush". Het lijkt erop dat John Mc Cain iets feller van leer trekt en vooral Obama wat vaker aankijkt en wat meer de aanval aan het zoeken is als in de vorige debatten. 

Het tweede onderwerp was de gevoerde campagne. Mc Cain viel Obama aan op het kopen van stemmen en over eventuele contacten met een terrorist (terroristische organisatie). Obama reageerde hier kort en helder op wat door de Amerikaanse kiezers werd gewaardeerd. De reactie hierop van Mc Cain werd als negatief gezien volgens CNN.

Update @ 4.30

Beide heren mochten zich uitspreken over abortus een onderwerp waar beide heren behoorlijk stevige standpunten in hebben. Nadat Obama aangaf het eens te zijn met de uitspraak in de zaak Roe vs. Wade (omstreden uitspraak van het hooggerechtshof uit 1973) beschuldigt McCain hem ervan dat hij tegen wetten heeft gestemd die het leven van pasgeboren kinderen zou moeten redden. Obama zegt dat het niet waar is en vervolgt dat niemand voor abortus is, maar dat het soms nodig is door tragische omstandigheden. McCain beschuldigt Obama ervan voor abortus te zijn en pleit voor adoptie zoals hij zelf heeft gedaan. McCain's standpunt zal het goeddoen bij de conservatieven een groep waar hij momenteel niet erg goed scoort.

Het laatste onderwerp van de avond gaat over onderwijs. Obama pleit voor (nog) meer investeringen in het onderwerp en het aantrekken van nieuwe leraren. College moet toegankelijker worden door een 4000 dollar beurs. Ouders moeten meer verantwoordelijkheid nemen dor kinderen achter hun spelcomputer weg te halen. Mc Cain wil graag zien dat ouders en kinderen de vrijheid hebben om een slechte school te verlaten en op zoek te gaan naar een goede school. Obama ziet dat niet zitten.

Vrijgezel?

Allemensen, wat wilde ik dit meisje plots dolgraag van achter bij de heupjes pakken. Ik zou mijn hoofd op haar schouder leggen en haar onverwacht in haar hals zoenen. Zij zou zich verrast naar me omdraaien, haar armen om mijn nek slaan en haar lippen op die van mij drukken. Wat zou volgen, was een hitsig tafereel waarin we in de donkere kast stonden te vieziken. Hoofdrolspelers in het tafereel zouden zijn: vier handen, twee ronddansende tongen, twee kleine tietjes, mijn harde plasser en haar strakke achterwerk.

Ook geen Franse GP in 2009

De Franse autosportfederatie (FFSA) maakte vandaag bekend dat ze de Franse Grand Prix afgelast om economische redenen. De race was op de voorlopige kalender voorzien op 28 juni 2009.

Opmerkelijk is dat het, samen met Canada (en ook Monaco), de enige niet-gesponsorde Grand Prix van het seizoen was. Ook de Grote Prijs van Canada heeft - in ieder geval voorlopig - het veld moeten ruimen. De Formule 1-teams waren daar niet blij mee.

Het is aankomend seizoen voor het eerst sinds 1955 dat er geen Grand Prix zal worden verreden in Frankrijk, toch het land waar in 1906 de allereerste 'Grand Prix' werd georganiseerd. De organisatie bedankt iedereen die het evenement door de jaren heen heeft gesteund en verontschuldigt zich bij voorbaat voor de ergernis.

Of de Formule 1 nog terugkomt in Frankrijk valt nog te bezien. Volgens Nicolas Deschaux, president van de FFSA kan dat al in 2010 zijn. Maar naar Magny-Cours - vaak bekritiseerd wegens de slechte bereikbaarheid en de onvoldoende hotelcapaciteit in de buurt - keert men niet terug. Het enige mogelijke alternatief is een gloednieuw circuit in Val d'Europe, nabij Disneyland Parijs. Mits men de financiering rond kan krijgen.

Kaal door moeder én vader

Er is een nieuwe genvariant ontdekt die van de vader afkomstig is. Lange tijd werd er gedacht dat kaalheid bij mannen vooral werd doorgegeven door de familie van de moeder. Wie aan zijn moeders kant een kale opa had, maakte grote kans om zelf ook kaal te worden. Nu blijkt uit onderzoek dat er twee genvariaties op chromosoom 20 zijn die door allebei de ouders kunnen worden doorgegeven.

Dokter Tim Spector van het King's College in Londen, legt uit dat door deze nieuwe wetenschap het voorspellen van kaalheid een stuk nauwkeuriger is geworden. "Dat zou kunnen leiden tot effectievere behandelmethodes. Methodes waar al mee kan worden begonnen voordat de kaalheid zichtbaar is." Collega-dokter Brent Richards van de universiteit van Montreal voegt daaraan toe dat nu de oorzaak van kaalheid boven tafel is, maar dat voor een behandelmethode nog meer onderzoek nodig is. Spector en Richards voerden het onderzoek samen met collega's uit IJsland, Zwitserland en Nederland uit onder 1125 mannen. Volgens Richards werd er altijd al gedacht dat kaalheid werd veroorzaakt door verschillende genvarianten. "Tot nu toe was er één gen bekend, de tweede variant hebben we nu pas kunnen identificeren."

Als een man allebei de genvarianten in zich heeft, is de kans dat hij kaal wordt zeven keer zo groot als wanneer hij slechts één van de varianten heeft. Bij de meest voorkomende vorm van kaalheid bij mannen verdwijnt het haar in een bepaald patroon. Het begint met 'inhammen' en een kale kruin. Naar schatting 80 procent van de kaalheid bij mannen is erfelijk bepaald. Ongeveer 14 procent van de mannen heeft waarschijnlijk allebei de 'risico-genen'. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics.


Kaal door pa én ma (foto: DAG)

Militaire bijstand naar Sint Maarten

De Koninklijke Marine heeft vandaag 33 man naar Sint Maarten gestuurd in verband met de orkaan Omar. Verwacht wordt dat deze vannacht (lokale tijd) de Bovenwinden passeert.

De mariniers zetten op Sint Maarten een communicatienetwerk op en nemen de schade op na de komst van de orkaan. Het ondersteuningsvaartuig Hr.Ms. Pelikaan is al met hulpgoederen uitgevaren richting de Bovenwinden. Het stationsschip Hr.Ms. Van Speijk ligt stand-by voor eventuele inzet.

De eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba zijn voorbereid op de komst van de orkaan in de tweede categorie. Sinds het begin van de middag waren winkels en kantoren gesloten. De scholen zijn vandaag helemaal niet open gegaan.

De gezaghebber van Sint Maarten, Franklyn Richards, heeft inwoners aangeraden binnen te blijven en de ramen te beschermen. Nog maar weinig mensen begeven zich op straat. Vijf cruiseschepen die op woensdag, donderdag en vrijdag Sint Maarten aan zouden doen, zijn uitgeweken.

Losse fietslampjes mogen weer

Er is al veel te doen geweest rondom fietsverlichting. Op 1 november verandert de regelgeving weer.

Van 1 november aanstaande zijn losse fietslampjes toegestaan mits ze duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Hiermee verandert de huidige regelgeving waarbij verlichting aan de fiets moet vast zitten.

Uit onderzoek blijkt dat losse lampjes even goed opvallen als vaste verlichting. Steeds meer mensen prefereren deze vorm van verlichting vanwege het gebruiksgemak. Vanaf binnenkort mag het dus wettelijk. Wel zijn er een paar voorwaarden aan verbonden. Zo moeten de losse lampjes bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser en dus niet op de armen, benen of het hoofd.

Hiernaast dient op de borst wit of geel licht gedragen te worden en rood licht op de rug. Ook mogen de losse lampjes worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen. Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien en de lampjes mogen niet knipperen of deels bedekt zijn. Er worden overigens geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden.

Losse fietslampjes mogen weer (foto: DAG)

President Azerbeidzjan zeker van herverkiezing

President Ilham Alijev van Azerbeidzjan kan zeker zijn van zijn herverkiezing voor een tweede termijn. De verkiezingen van vandaag werden geboycot door de oppositie en de zes tegenkandidaten kwamen er nauwelijks aan te pas. Volgens een exit poll behaalde Alijev 80,5 procent van de stemmen.

De oppositie deed niet mee uit protest tegen veronderstelde fraude, de sluiting van onafhankelijke media en de detentie van haar leden. Zij beschuldigt het westen ervan het gebrek aan democratie door de vingers te zien omdat het Azerbeidzjans energiebronnen nodig heeft.

Hoewel dit de vijfde presidentsverkiezingen waren in Azerbeidzjan sinds de Sovjetunie in 1991 uiteenviel, wordt vaak gezegd dat het land meer lijkt op een vorstendom dan op een democratie. De huidige president is de zoon van Geidar Alijev, die in de Sovjet-periode al partijleider was en van 1993 tot 2003 president.

Alijevs aanhangers lieten hun plezier niet bederven en reden luid toeterend met vlaggen en portretten van Alijev rond door de straten van Bakoe. De sfeer was daarmee heel anders dan bij de presidentsverkiezingen van 2003, toen er na afloop geweld uitbrak.

Tekening Mondriaan brengt 36.750 euro op

De tekening 'Oostzijdse Windmolen aan het Gein' door Piet Mondriaan is vanavond voor 36.750 euro verkocht bij veilinghuis Sotheby's in Amsterdam. Het is de enig bekende studie voor het schilderij 'De Oostzijdse Molen aan het Gein bij maanlicht' van Mondriaan, dat het Rijksmuseum drie jaar geleden aankocht.

De tekening dateert uit 1902 of 1903 en werd onlangs ontdekt in de nalatenschap van een vakgenoot, die goede contacten had met Mondriaan toen hij in Amsterdam woonde. De tekening in zwart krijt, opgehoogd met wit, had een richtprijs van 18 tot 25 duizend euro. De kunsthandels Borzo en Simonis & Buunk zijn de nieuwe eigenaar, meldt het veilinghuis.


Studie Mondriaan 'Oostzijdse Windmolen aan het Gein'  (foto: DAG)

Ambassadeur 'ongewenst' in Servisch deel Bosnië

De Nederlandse ambassadeur Karel Vosskühler in Bosnië-Herzogovina wordt in het Servische deel van het land als ongewenst persoon gezien. Hij zou zich ondiplomatiek hebben gedragen en zich met interne zaken van Bosnië-Herzogovina hebben bemoeid.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteravond vernomen te hebben dat de ambassadeur een interview heeft gegeven waar de premier van de Servische deelrepubliek aanstoot aan heeft genomen. Vervolgens zou de ambassadeur niet meer welkom zijn in de deelrepubliek.

Een woordvoerder van het ministerie wees erop dat de ambassadeur ons land vertegenwoordigt in het hele land Bosnië-Herzegovina en dat de premier van de deelrepubliek daar dus niet over gaat. De ambassadeur gaat de zaken verder aankaarten bij het federale landsbestuur.

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) stelde later dat de ambassadeur in het interview bezorgdheid heeft willen uiten over Bosnië-Herzegovina, met betrekking tot de stabiliteit. "De Hoge Vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië heeft recent ook zijn zorgen daarover geuit", zei Verhagen in de marge van een EU-top in Brussel. De minister voegde daar echter aan toe: "Als ik sommige quotes hoor uit het interview, zou ik me wat diplomatieker hebben uitgelaten."

Duizenden Chinese kinderen nog in ziekenhuis

Meer dan 5800 Chinese kinderen liggen nog in het ziekenhuis na het drinken van vervuild melkpoeder. Zes van hen zijn er ernstig aan toe. Dat maakte het Chinese ministerie van Volksgezondheid gisteren bekend, aldus het staatspersbureau Xinhua.

Volgens de officiële cijfers zijn bijna 44.000 kinderen inmiddels hersteld van hun gezondheidsproblemen en uit het ziekenhuis ontslagen.

Tienduizenden kinderen in China hebben de afgelopen maanden nierklachten gekregen nadat ze melkpoeder hadden gedronken waaraan melamine was toegevoegd. Deze giftige stof moest verhullen dat de melk was aangelengd met water. Vier baby's zijn aan de aandoening overleden.

Duizenden Chinese kinderen nog in ziekenhuis door melkpoederschandaal (foto: ANP)

'Telegraaflezer niet bediend door publieke omroep'

De publieke omroep bedient in de diverse actualiteitenprogramma's te weinig 'de lezers van De Telegraaf'. Dat zegt de voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep Henk Hagoort vandaag in Trouw. Hagoort wil dat mensen die op Wilders of Verdonk stemmen beter worden bediend.

"Als kijkers voortdurend het gevoel hebben dat ze zich moeten schamen voor wat ze denken, doen we het journalistiek niet goed", meent de hoogste baas bij de publieke omroep. Hij constateert dat bijna dertig procent van deze groep Nederlanders niet naar Nova, EénVandaag en Netwerk kijkt. "Op deze redacties werken weinig mensen uit die groep en De Telegraaf is er ook niet het meest gelezen dagblad."

Hagoort draagt geen panklare oplossingen aan. Hij wil zich ook niet met de inhoud van de actualiteitenrubrieken bemoeien maar slechts de discussie over een koerswijziging projecteren.

De hoofdredacteuren van de actualiteitenrubrieken herkennen zich niet in de kritiek. "Je kunt niet iedereen bereiken met een programma", zegt Carel Kuyl van Nova in Trouw. Ook de hoofdredacteuren van Netwerk en EénVandaag zijn het oneens met Hagoort.

FIA geeft beelden van Fuji vrij

De Grand Prix van Japan van afgelopen weekend stond bol van de incidenten. De FIA deelde diverse straffen uit, maar opnieuw zijn er geruchten dat de autosportbond Ferrari zou bevoordelen en een aantal straffen wordt van alle kanten bekritiseerd. Nu heeft de FIA beelden vrijgegeven van de race met de incidenten.

Al sinds de Grand Prix van België eerder dit seizoen zijn er akkefietjes geweest die de ene keer wel en de andere keer niet bestraft werden. Hamilton kreeg in Spa 25 strafseconden na de race (gelijk aan een drive through in de laatste vijf ronden) na afloop van de wedstrijd omdat hij een chicane afgesneden zou hebben. En daardoor werd een zekere overwinning de Brit door de neus geboord.

Ook in Fuji was er weer reden genoeg om straffen uit te delen, en dat is drie keer daadwerkelijk gedaan. Hamilton reed in de eerste bocht na de start erg lang rechtdoor, waardoor hij andere wagens van de baan dwong. Daarvoor kreeg de Brit een drivethroughpenalty. Ook Felipe Massa kreeg voor zijn onbesuisde actie een drive through nadat hij buiten de baan was beland en weer terugstuurde in de bocht, waardoor hij Hamilton aan de zij- en achterkant raakte. De McLaren werd achterstevoren gezet en Hamilton moest wachten tot het hele veld voorbij was eer hij zijn wagen weer in de juiste rijrichting kon draaien. Hamilton dacht dat de Braziliaan het expres had gedaan.

Ook Sébastien Bourdais werd bestraft met 25 strafseconden omdat hij bij het uitrijden van de pitstraat Massa geraakt had, terwijl de Ferrari-rijder de bocht wat scherp aansneed waardoor de Fransman geen ruimte meer had. Over die straf was de STR-coureur zelf erg verbaasd. En dan was er nog een veelbesproken moment (ook op het FOK!SPT-forum) tussen Massa en Mark Webber waar gestreden werd om de laatste plaats voor de punten, en er was Massa veel aan gelegen om die achtste plek te pakken. Daarbij reed de Ferrari-rijder over het roodwitte verdrijvingsvlak net naast de pituitgang om de Australiër aan de binnenkant in te kunnen halen.

De wedstrijdleiding is normaal gesproken niet erg uitgebreid met haar uitleg over een bepaalde straf. De mededeling die de kijkers in beeld zien gaat meestal vergezeld van een summiere zin waar het vergrijp in staat beschreven. Door de magere uitleg snapt niet iedereen waarom een straf is uitgedeeld, wat leidt tot lange discussies op onder andere internet. Vaak worden de standpunten toegelicht met filmpjes van bijvoorbeeld YouTube. Voor zolang het duurt dan, want meestal wordt het materiaal snel verwijderd vanwege de tv-rechten.

Het zal niet de eerste keer zijn dat de uitslag van een Grand Prix beďnvloed werd door twijfelachtige beslissingen van de marshalls. En vast niet de laatste keer.

Kijk hier voor de door de FIA vrijgegeven beelden: Japanese Grand Prix footage - what do you think?

Eerste liedjes van Wii Music bekend

Nintendo's antwoord op het succes van muziek-games verschijnt eind deze week al in Japan, maar over de tracklist tast iedereen nog in het duister. Tot vandaag dan, want op de officiële Japanse website zijn zes liedjes bekend gemaakt die in het spel te spelen zullen zijn.

De zes bevestigde liedjes zijn liedjes bekend uit Nintendo's eigen games, maar ook klassiekers van bekende componisten zoals Mozart en Beethoven. My Grandfather's Clock is een liedje van de J-Pop muzikant Ken Hirai. De kans dat dit nummer de overstap naar Europa zal gaan maken is niet heel erg groot, aangezien Nintendo in bijvoorbeeld Donkey Konga ook de J-Pop-liedjes verving door Europese liedjes.

My Grandfather’s Clock
Eine Kleine Nachtmusik
Ode to Joy
Super Mario Brothers Theme
The Legend of Zelda
Animal Crossing Wild World

In Wii Music maak je muziek enkel door bewegingen te maken die je in het echt zou maken wanneer je een instrument zou bespelen. Het spel wordt gespeeld met de Mii's wat het een persoonlijk tintje geeft. Komende vrijdag ligt Wii Music dus in de Japanse winkels, en vanaf 14 november kunnen we de game hier in Europa gaan kopen.

Cryptische Britse boodschappen from outer space

We berichtten al dat Lord British de ruimte in ging. De ontwikkelaar van de Ultima-serie en recenter Tabula Rasa kwam in baan om de aarde en het eerste wat hij deed was een kaartje tevoorschijn toveren, met een cryptische boodschap er op:Het is een rune-schrift dat ook in de game Tabula Rasa gebruikt wordt en enthousiaste fans hebben het al weten te ontcijferen:

"Earth is the cradle of humanity but mankind will not be in the cradle forever." -Konstantin E. Tsiolkovsky (Soviet Rocket Scientist)

EA CEO: "Helft DRM-protesteerders waren piraten"

Jullie herinneren je vast nog wel de commotie die ontstond bij de lancering van Spore. Deze ging niet over de game zelf, maar om de gebruikte DRM. Gebruikers konden het product dat ze kochten maar beperkt gebruiken. Gebruikers kregen beperkte installaties die ze alleen met veel moeite hersteld zouden kunnen krijgen, terwijl de piraten de game naar hartenlust konden installeren en gebruiken zoveel als ze wilden. John Riccitiello heeft nu gereageerd op wat hij denkt dat het punt is.

"I personally hate DRM, I don’t like the whole concept; it can be a little bit cumbersome. But I don’t like locks on my door, and I don’t like to use keys in my car… I’d like to live in a world where there are no passports. Unfortunately, we don’t – and I think the vast majority of people voted with their wallets and went out and bought Spore."

“Everyone gets that we need some level of protection, or we’re going to be in business for free,” Riccitiello says. But he sees a lack of understanding among “a minority of people that orchestrated a great PR program. They picked the highest-profile game they could find,” he says. “I respect them for the success of their movement.”

“‘I'm guessing that half of them were pirates, and the other half were people caught up in something that they didn’t understand,” he says. “If I’d had a chance to have a conversation with them, they’d have gotten it. There are different ways to do DRM; the most successful is what WoW does. They just charge you by the month”.

Kort gezegd: Riccitiello ziet DRM als een noodzaak, net zoals sloten op je voordeur (wat een beetje een schuine vergelijking is). Hij vindt het indrukwekkend dat anti-DRM protestanten zo'n grote commotie konden veroorzaken, maar zegt dat de helft ervan piraten zijn en de andere helft niet weet waar ze het over hebben. In een discussie met een 50% piraat/50% onwetende had Ricciotello het "ze zeker gegeven".

Grand Theft Auto voor de Intellivision - beter dan Atari

De eerste versie van Grand Theft Auto stamt uit 1997, en nee, de titel is geen typefout. In de volgende parodie op een oude reclame zie je waarom jij GTA zou moeten halen voor de Intellivision ... maar niet voor de Atari. "Want Atari zuigt ballen."

Deze parodie is gebaseerd op de volgende authentieke reclame, die misschien zelfs grappiger is dan de parodie.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.