President Azerbeidzjan zeker van herverkiezing

President Ilham Alijev van Azerbeidzjan kan zeker zijn van zijn herverkiezing voor een tweede termijn. De verkiezingen van vandaag werden geboycot door de oppositie en de zes tegenkandidaten kwamen er nauwelijks aan te pas. Volgens een exit poll behaalde Alijev 80,5 procent van de stemmen.

De oppositie deed niet mee uit protest tegen veronderstelde fraude, de sluiting van onafhankelijke media en de detentie van haar leden. Zij beschuldigt het westen ervan het gebrek aan democratie door de vingers te zien omdat het Azerbeidzjans energiebronnen nodig heeft.

Hoewel dit de vijfde presidentsverkiezingen waren in Azerbeidzjan sinds de Sovjetunie in 1991 uiteenviel, wordt vaak gezegd dat het land meer lijkt op een vorstendom dan op een democratie. De huidige president is de zoon van Geidar Alijev, die in de Sovjet-periode al partijleider was en van 1993 tot 2003 president.

Alijevs aanhangers lieten hun plezier niet bederven en reden luid toeterend met vlaggen en portretten van Alijev rond door de straten van Bakoe. De sfeer was daarmee heel anders dan bij de presidentsverkiezingen van 2003, toen er na afloop geweld uitbrak.