Tijd voor actie bij aanpak Marokkaanse jeugd

Redactie
Niet langer praten, maar aan de slag. Dat is wat de Amsterdamse wethouder Freek Ossel (diversiteit) vanavond voorstelde tijdens een debat over de hardnekkige problemen met Marokkaanse Amsterdammers.

"Niet meer debatteren, dat hebben we genoeg gedaan. We moeten nu bouwen. Daarbij is niet één oplossing mogelijk, maar meerdere tegelijk." Behalve Ossel waren ook burgemeester Job Cohen, jongerenwerkers, ambulancemedewerkers, imams, buurtvaders en andere betrokkenen aanwezig. Aanleiding voor de bijeenkomst was een incident waarbij ambulancepersoneel met de dood werd bedreigd door een Marokkaanse jongen. Cohen zei toen dat veelal jongeren van deze komaf zich schuldig maken aan dit soort gedrag. Deze uitspraak leidde tot veel kritiek.

De burgemeester zei hierover vanavond dat hij "voor het overgrote deel" geen spijt heeft van zijn uitlatingen. "Ik zat daar in een setting met ambulancepersoneel dat woedend en ontredderd was. Toen ik vroeg of het vaker om Marokkaanse jongens ging, knikte iedereen. Laten we er niet ingewikkeld over doen, ik heb zoiets vaker gezegd." Cohen meent wel dat het niet goed was dat hij toen verklaarde dat de oplossing bij de Marokkaanse gemeenschap moet worden gevonden. "Ik had moeten zeggen dat de oplossing óók daar gevonden moet worden."

Tijd voor actie (foto: ANP)