Europese beurzen weer hard onderuit

Redactie
De aanhoudende vrees voor een recessie zette alle belangrijke Europese beurzen vandaag weer op een fors verlies. Door de voortdurende koersdalingen zijn de winsten die aan het begin van de week op de beurs in Amsterdam werden geboekt inmiddels weer verdampt.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van het Damrak, eindigde 14,96 punten lager op 248,04 punten, een verlies van 5,7 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen ging 5 procent (19,76 punten) achteruit met een slotstand van 377,99 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs sloten tussen de 4,9 en 5,9 procent lager.

Fortis was de grootste verliezer in de AEX. Het aandeel van de uitgeklede bankverzekeraar verloor ruim een kwart van zijn waarde en kost nu nog 87 cent. Ook andere financiële fondsen stonden weer zwaar onder druk. ING boekte een koersverlies van ruim 15 procent. Verzekeraar Aegon, dat gedurende de dag nog op een kleine winst stond, eindigde bijna 5 procent lager. De Britse bank HSBC leed op de beurs in Londen een verlies van bijna 4 procent. Het Franse BNP Paribas ging in Parijs ruim 7 procent onderuit.

Ook postbedrijf TNT boekte een fors verlies. Het bedrijf verlaagde de verwachting van zijn Europese pakketdivisie door de verslechterende marktomstandigheden en zag de koers van zijn aandeel 13,4 procent achteruit gaan.

De Europese beurzen kregen in de middaghandel even steun van een positieve opening van Wall Street. De Amerikaanse beurzen doken echter kort na aanvang van de handel alweer in de min, onder meer vanwege het bericht dat de productie van de Amerikaanse industrie in september in het sterkste tempo van de afgelopen 34 jaar is gedaald.

Door de angst voor een recessie en de forse daling van de olieprijs gingen ook de aandelen van grondstofgerelateerde fondsen in de uitverkoop. In Amsterdam maakte staalconcern ArcelorMittal een smak van 8,5 procent, Shell moest een koersverlies van 6,4 procent incasseren. In Frankfurt ging de koers van staalconcern ThyssenKrupp ruim 8 procent omlaag.

TomTom eindigde als enige AEX-fonds de dag in de plus. De producent van navigatie-apparatuur sloot 0,9 procent hoger dan een dag eerder.

Op de valutamarkt kostte de euro 1,3420 dollar, tegenover 1,3570 dollar bij het slot van de Europese beurzen gisteren.