Iedere twee weken een dagje op pad

Redactie

Jaarlijks maakt een gemiddelde Nederlander 26 dagtochtjes. In totaal gaan we met zijn allen 415 miljoen keer per jaar een dagje op stap.

Dat meldt TourPress naar aanleiding van een onderzoek van NIPO in opdracht van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Het bezoeken van een evenement, pretpark of dierentuin is het populairst: een kwart van alle dagtochtjes voert voor minimaal vier uur naar zo'n plaats.

Het totaal van 26 dagtochtjes per jaar brengt het gemiddelde naar een dagtocht iedere twee weken, nog los van de vaak meerdere vakanties van een gemiddelde Nederlander. Ouderen verhogen het gemiddelde, want die groep neemt bijna een kwart van het totale aantal tripjes voor jaar rekening. Ook de 75-plussers trekken er nog regelmatig op uit, tien miljoen keer in totaal.

Een 'dagtocht' is volgens het onderzoek óf twee activiteiten in minimaal twee uur, zoals een etentje met een museumbezoek of één activiteit van minimaal vier uur. Daaronder vallen stedentrips, pretparken of popfestivals. De onderzoekers verwachten niet dat de 'dagtochtmarkt' nog flink zal groeien, eerder zelfs zal dalen. Dit ondanks de vergrijzing, waardoor er verhoudingsgewijs meer vrije tijd ontstaat in ons land.