Loodgieter Joe winnaar verkiezingsdebat

Afgelopen nacht heeft in Amerika het laatste debat plaatsgevonden voordat er in de Verenigde Staten op 4 november gestemd zal worden voor een nieuwe president. Het debat stond in het teken van de financiële crisis maar ook de gevoerde campagne, energie, abortus en onderwijs kwamen ter sprake.

Grote winnaar van het debat zal uiteindelijk wel Joe de Loodgieter zijn. John McCain verkoos vooral de aanval en Obama leek relaxed en reageerde continue erg rustig op de diverse aanvallen. In het debat zelf ging Mc Cain wat warrig van start maar was wel erg sterk in zijn antwoorden. Op het moment dat Obama aangaf dat de staatschuld de afgelopen acht jaar is verdubbeld gaf Mc Cain als antwoord: I am not President Bush. Het volgende onderwerp ging vooral over de gevoerde campagne. McCain trok fel van leer en beschuldigde Obama van contacten met terroristen en het kopen van stemmen. Obama reageerde kort en rustig en zou hiermee goed scoren bij de kiezers. De reactie van McCain werd door de kiezer als negatief gezien volgens CNN.

Het felste ging het er misschien wel aan toe bij de discussie over het abortusbeleid. McCain beschuldigde Obama dat hij tegen wetten heeft gestemd die het leven van pasgeboren kinderen zou moeten redden. Obama ontkende dit en zei dat niemand voor abortus is maar dat het soms nodig is door tragische omstandigheden. McCain zegt dat Obama tegen abortus is en pleit voor adoptie zoals hij zelf heeft gedaan. Het laatste onderwerp van de avond ging over onderwijs. Obama pleitte voor meer investeringen, het aantrekken van niuwe leraren en een toegankelijkere college door een hogere studiebeurs. McCain zou graag willen zien dat ouders en kinderen meer vrijheid hebben om van school te veranderen  mocht het niet goed gaan op de huidige school. Obama ziet dit niet zo zitten.

Het debat wordt afgesloten met het slotwoord van beide heren. McCain geeft aan zijn hele leven voor Amerika te hebben gediend en zegt dat hij goed op de dollars van de burgers zal letten. Obama hamert erop dat Amerika niet langer hetzelfde beleid kan hebben als de afgelopen acht jaar.

De eerste peilingen na afloop van het debat melden dat Obama met 58% het debat gewonnen heeft zijn tegenstander John McCain behaalt slechts 31% van de stemmen.