FIA geeft beelden van Fuji vrij

Sally (Tessa)
De Grand Prix van Japan van afgelopen weekend stond bol van de incidenten. De FIA deelde diverse straffen uit, maar opnieuw zijn er geruchten dat de autosportbond Ferrari zou bevoordelen en een aantal straffen wordt van alle kanten bekritiseerd. Nu heeft de FIA beelden vrijgegeven van de race met de incidenten.

Al sinds de Grand Prix van België eerder dit seizoen zijn er akkefietjes geweest die de ene keer wel en de andere keer niet bestraft werden. Hamilton kreeg in Spa 25 strafseconden na de race (gelijk aan een drive through in de laatste vijf ronden) na afloop van de wedstrijd omdat hij een chicane afgesneden zou hebben. En daardoor werd een zekere overwinning de Brit door de neus geboord.

Ook in Fuji was er weer reden genoeg om straffen uit te delen, en dat is drie keer daadwerkelijk gedaan. Hamilton reed in de eerste bocht na de start erg lang rechtdoor, waardoor hij andere wagens van de baan dwong. Daarvoor kreeg de Brit een drivethroughpenalty. Ook Felipe Massa kreeg voor zijn onbesuisde actie een drive through nadat hij buiten de baan was beland en weer terugstuurde in de bocht, waardoor hij Hamilton aan de zij- en achterkant raakte. De McLaren werd achterstevoren gezet en Hamilton moest wachten tot het hele veld voorbij was eer hij zijn wagen weer in de juiste rijrichting kon draaien. Hamilton dacht dat de Braziliaan het expres had gedaan.

Ook Sébastien Bourdais werd bestraft met 25 strafseconden omdat hij bij het uitrijden van de pitstraat Massa geraakt had, terwijl de Ferrari-rijder de bocht wat scherp aansneed waardoor de Fransman geen ruimte meer had. Over die straf was de STR-coureur zelf erg verbaasd. En dan was er nog een veelbesproken moment (ook op het FOK!SPT-forum) tussen Massa en Mark Webber waar gestreden werd om de laatste plaats voor de punten, en er was Massa veel aan gelegen om die achtste plek te pakken. Daarbij reed de Ferrari-rijder over het roodwitte verdrijvingsvlak net naast de pituitgang om de Australiër aan de binnenkant in te kunnen halen.

De wedstrijdleiding is normaal gesproken niet erg uitgebreid met haar uitleg over een bepaalde straf. De mededeling die de kijkers in beeld zien gaat meestal vergezeld van een summiere zin waar het vergrijp in staat beschreven. Door de magere uitleg snapt niet iedereen waarom een straf is uitgedeeld, wat leidt tot lange discussies op onder andere internet. Vaak worden de standpunten toegelicht met filmpjes van bijvoorbeeld YouTube. Voor zolang het duurt dan, want meestal wordt het materiaal snel verwijderd vanwege de tv-rechten.

Het zal niet de eerste keer zijn dat de uitslag van een Grand Prix beïnvloed werd door twijfelachtige beslissingen van de marshalls. En vast niet de laatste keer.

Kijk hier voor de door de FIA vrijgegeven beelden: Japanese Grand Prix footage - what do you think?