Van Marwijk blij met winst, niet met spel

Sjors (Sj0rSz)
Bert van Marwijk was blij met de zege van het Nederlands elftal op Noorwegen (0-1), die gisteravond werd geboekt. De bondscoach was minder gelukkig met het vertoonde spel van zijn selectie. Zo was hij van mening dat de ploeg niet imponeerde.

"Het gaat altijd om de punten. Een bondscoach van Spanje of Italië begrijpt waarschijnlijk niet eens als hij kritische vragen na een zege krijgt. Ik vind echter ook dat we vooral in de eerste helft beter hadden moeten voetballen," blikte Van Marwijk terug. Voorafgaand aan het duel dacht de bondscoach dat de Noren op een andere manier zouden starten. "Ik verwachtte dat Noorwegen vooral in de openingsfase veel druk zou zetten. Uiteindelijk viel dat allemaal wel mee. We hadden de wedstrijd snel onder controle, maar we deden daar weinig mee. Dat was zonde."

Toch is het ook Van Marwijk opgevallen dat Oranje inmiddels een grote stap richting de eindronde in Zuid-Afrika heeft gezet. "We staan er inderdaad heel goed voor." Hiermee refereerde hij naar de comfortabele voorsprong van vijf punten op Schotland. De Noorse ploeg moet zelfs zeven punten op het Nederlands elftal goedmaken.

In maart 2009 zal de kwalificatieronde weer worden hervat en treedt het keurkorps van Van Marwijk aan tegen Schotland en Macedonië. "Daarvoor spelen we nog twee oefenwedstrijden zodat we ons opnieuw goed kunnen voorbereiden," aldus van Marwijk, die gisteren zonder Wesley Sneijder en Robin van Persie begon. "Sneijder is er best lang uit geweest. Ik wilde gewoon geen risico met hem nemen. Hetzelfde telde een beetje voor Van Persie. Robin had de afgelopen week last van een hamstringblessure. Ook met hem wilde ik voorzichtig zijn."