'Rijtest voor agenten is een blamage'

Agenten zouden verplicht extra rijlessen moeten gaan nemen en in alle politiewagens moet een zwarte doos worden geplaatst. De Vereniging Verkeersslachtoffers stelt dit in een brief aan minister Ter Horst.

Volgens de belangenvereniging heeft slechts een klein aantal politiemensen een rijvaardigheidstraining gevolgd bij het Verkeersveiligheidcentrum van de Politieacademie. In 2006 was door de verschillende politiekorpsen afgesproken dat ieder jaar twintigduizend agenten deze bijspijkercursus zouden gaan volgen. Tot op heden hebben ongeveer tweeduizend agenten dat daadwerkelijk gedaan.

Volgens de belangenvereniging zijn er zelfs korpsen waar geen van de agenten de training heeft gevolgd. De reden hiervoor was dat er te weinig blauw op straat zou zijn wanneer de agenten op cursus gingen.

Volgens bestuurslid Karel Dubbink is het een 'blamage' en hij eist dan ook uitleg van Ter Horst. De bijspijkercursus is volgens hem hard nodig. Onder de agenten zouden namelijk veel dodelijke verkeersslachtoffers vallen. De Nederlandse Politiebond wees vorig jaar al op het belang van de rijvaardigheidstraining, vanwege 'de veiligheid van agenten en burgers'.

"Eén op de achtduizend politiemensen sneuvelt in het verkeer. Het gemiddelde bij de rest van de bevolking is één op de dertienduizend Agenten zijn ook twee keer zo vaak betrokken bij ongevallen. En daarbij vallen ook burgerslachtoffers", aldus Dubbink. De Raad van Hoofdcommissarissen was gisteren nog niet in de gelegenheid te reageren. Een woordvoerder verklaart wel dat de rijlessen binnenkort besproken worden. "We hebben niet bereikt wat we hebben afgesproken."