Tunnels onder Londen te koop

Een complex van tunnels uit de Tweede Wereldoorlog in Londen is te koop. De huidige eigenaar, telefoonmaatschappij BT, wil van de ondergrondse onroerende goederen onder het centraal gelegen metrostation Chancery Lane af.

De tunnels werden in 1942 aanvankelijk aangelegd als schuilkelders. Maar de militaire geheime dienst zag er snel een fantastisch communicatiecentrum in.

Na de oorlog werden er paperassen van de overheid opgeslagen en vervolgens kwamen de tunnels in handen van de PTT. Die gebruikte ze voor langeafstandsverbindingen waaronder in de jaren vijftig de 'hotline' tussen het Witte Huis in Washington en het Kremlin in Moskou.

In de Koude Oorlog was het complex ook nog enige tijd een reserve voor de bunker onder het ministerie van Defensie op de Whitehall. Bij de privatisering van de posterijen gingen de tunnels naar BT. Het complex telt meer dan 7000 vierkante meter, maar is van de straat slechts toegankelijk via twee ingangen. Desondanks is er grote belangstelling voor, aldus een zegsman.