Kaal door moeder Ún vader

Er is een nieuwe genvariant ontdekt die van de vader afkomstig is. Lange tijd werd er gedacht dat kaalheid bij mannen vooral werd doorgegeven door de familie van de moeder. Wie aan zijn moeders kant een kale opa had, maakte grote kans om zelf ook kaal te worden. Nu blijkt uit onderzoek dat er twee genvariaties op chromosoom 20 zijn die door allebei de ouders kunnen worden doorgegeven.

Dokter Tim Spector van het King's College in Londen, legt uit dat door deze nieuwe wetenschap het voorspellen van kaalheid een stuk nauwkeuriger is geworden. "Dat zou kunnen leiden tot effectievere behandelmethodes. Methodes waar al mee kan worden begonnen voordat de kaalheid zichtbaar is." Collega-dokter Brent Richards van de universiteit van Montreal voegt daaraan toe dat nu de oorzaak van kaalheid boven tafel is, maar dat voor een behandelmethode nog meer onderzoek nodig is. Spector en Richards voerden het onderzoek samen met collega's uit IJsland, Zwitserland en Nederland uit onder 1125 mannen. Volgens Richards werd er altijd al gedacht dat kaalheid werd veroorzaakt door verschillende genvarianten. "Tot nu toe was er één gen bekend, de tweede variant hebben we nu pas kunnen identificeren."

Als een man allebei de genvarianten in zich heeft, is de kans dat hij kaal wordt zeven keer zo groot als wanneer hij slechts één van de varianten heeft. Bij de meest voorkomende vorm van kaalheid bij mannen verdwijnt het haar in een bepaald patroon. Het begint met 'inhammen' en een kale kruin. Naar schatting 80 procent van de kaalheid bij mannen is erfelijk bepaald. Ongeveer 14 procent van de mannen heeft waarschijnlijk allebei de 'risico-genen'. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics.


Kaal door pa én ma (foto: DAG)