Eťn op de tien doof door mp3-speler

Eén op de tien iPod-gebruikers loopt het risico om volledig doof te worden. Dat blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Het gaat om gebruikers die minstens één uur per dag, gedurende vijf jaar met hun oordopjes in lopen. Volgens het wetenschappelijke comité van de EU lopen tussen de 2,5 en 10 miljoen mensen op dit continent het risico om permanent doof te worden.

De Europese Commissie liet het onderzoek uitvoeren, omdat het aantal mensen dat regelmatig wordt blootgesteld aan het harde volume van hun muziekspeler, steeds meer toeneemt. Binnen de EU zijn draagbare muziekspelers die harder dan 100 decibel kunnen, verboden. Uit het onderzoek blijkt nu dat een veel lager volume al risico's met zich meebrengt. Muziek boven de 89 decibel die gedurende een langere periode wordt afgespeeld, is al schadelijk.

Eurocommissaris voor consumentenzaken Meglena Kuneva heeft beloofd om begin volgend jaar een conferentie te organiseren voor overheden, de muziekindustrie en consumenten om tot een oplossing te komen. Kuneva: "Ik ben bang dat veel (vooral jonge) mensen die regelmatig gebruik maken van mp3-spelers en mobiele telefoons niet weten dat ze hun gehoor er permanent mee kunnen beschadigen. We moeten snel tot actie over gaan. Het belangrijkste is nu om de consument van informatie te voorzien."