Volg het laatste debat tussen Obama & McCain

Vannacht vindt alweer het vierde en laatste debat plaats in de strijd om een plek in het Witte Huis. Vannacht debatteren Barack Obama en John McCain in Hempstead, New York. Vanavond zal het debat draaien om de economie.

Je kan het debat vanavond live volgen op Nederland 1, het begint om 02:50 uur. Maar als je ook graag wilt discusieren zit je vannacht goed hier op FOK!. We praten vannacht namelijk weer live mee in een topic in het Politiek-subforum.

Kirsten Verdel

In hetzelfde topic houdt Kirsten Verdel ons constant op de hoogte van het laatste nieuws. Kirsten Verdel (1978) is bestuurskundige, politica en journaliste. Verdel is werkzaam als stafmedewerkster voor Barack Obama, in het campagneteam van de Democratische Partij.

Ze is de eerste buitenlander ooit die direct op het landelijk hoofdkantoor van de DNC werkzaam is tijdens de presidentsverkiezingen. De eerste maanden werkte Verdel in de Research Department, waar ze zich bezig hield met rapid response, opposition research en de debatvoorbereiding van Obama.

Vorige week is ze aan de slag gegaan in de Political Department, waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling en uitvoering van de campagnestrategie voor de laatste zes weken van de campagne.

Kirsten volgt samen met 90 andere medewerkers het debat op de voet. Ze stuurt tijdens het debat persberichten, reacties en feitenchecks de deur uit. Kirsten zal ons in dit topic op het forum dit topic op het forum op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rondom het debat.

Update @ 3:05
Zojuist is in Hempstead, New York het laatste debat begonnen. Het debat zal vooral gaan over binnenlandse politiek. Mc Cain mocht het debat starten en startte met een discussie over de belastingen in Amerika. Overigens voorafgaand aan het debat wensde John Mc Cain de voormalige first lady Nancy Reagan sterkte met het herstel van een bekkenbreuk.

Update @ 3:45

De presidentskandidaten zijn nu bijna halverwege hun debat. Eerste discussiepunt ging over de belastingen in de Verenigde Staten. Nadat Obama aangaf dat onder de huidige president Bush de staatschuld is verdubbeld antwoorde Mc Cain met "I Am not President Bush". Het lijkt erop dat John Mc Cain iets feller van leer trekt en vooral Obama wat vaker aankijkt en wat meer de aanval aan het zoeken is als in de vorige debatten. 

Het tweede onderwerp was de gevoerde campagne. Mc Cain viel Obama aan op het kopen van stemmen en over eventuele contacten met een terrorist (terroristische organisatie). Obama reageerde hier kort en helder op wat door de Amerikaanse kiezers werd gewaardeerd. De reactie hierop van Mc Cain werd als negatief gezien volgens CNN.

Update @ 4.30

Beide heren mochten zich uitspreken over abortus een onderwerp waar beide heren behoorlijk stevige standpunten in hebben. Nadat Obama aangaf het eens te zijn met de uitspraak in de zaak Roe vs. Wade (omstreden uitspraak van het hooggerechtshof uit 1973) beschuldigt McCain hem ervan dat hij tegen wetten heeft gestemd die het leven van pasgeboren kinderen zou moeten redden. Obama zegt dat het niet waar is en vervolgt dat niemand voor abortus is, maar dat het soms nodig is door tragische omstandigheden. McCain beschuldigt Obama ervan voor abortus te zijn en pleit voor adoptie zoals hij zelf heeft gedaan. McCain's standpunt zal het goeddoen bij de conservatieven een groep waar hij momenteel niet erg goed scoort.

Het laatste onderwerp van de avond gaat over onderwijs. Obama pleit voor (nog) meer investeringen in het onderwerp en het aantrekken van nieuwe leraren. College moet toegankelijker worden door een 4000 dollar beurs. Ouders moeten meer verantwoordelijkheid nemen dor kinderen achter hun spelcomputer weg te halen. Mc Cain wil graag zien dat ouders en kinderen de vrijheid hebben om een slechte school te verlaten en op zoek te gaan naar een goede school. Obama ziet dat niet zitten.