FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 september 2008

Celstraf voor sjoemelen met kilometerheffing

Automobilisten die gaan frauderen met de kilometerheffing riskeren een celstraf tot vier jaar. Ook kunnen zij een boete van maximaal 67 duizend euro tegemoet zien. Dat staat in een voorontwerp voor de Wet kilometerprijs dat vanavond door RTL Nieuws online is gezet. Een aantal adviescolleges moeten zich nog over het wetsontwerp buigen.

"Het financiële belang van de Staat is zo groot, dat in dit geval een gevangenisstraf op zijn plaats is", schrijft het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het gaat om het bestraffen van 'gedragingen die tot doel hebben het GPS-signaal te verstoren of de werking van de registratievoorziening te beïnvloeden'.

Motorrijtuigen met een 'sociale functie' of met een veiligheidsfunctie hoeven niet deel te nemen aan de kilometerprijs. Het gaat om politieauto's, brandweerwagens, ambulances, dierenambulances en lijkwagens. Een motorrijtuig dat in het buitenland geregistreerd staat komt eveneens in aanmerking voor een ontheffing van maximaal een maand.

Bij de stapsgewijze invoering van de kilometerheffing vanaf 2012 betalen automobilisten alleen nog voor het aantal gereden kilometers en niet meer voor het bezit van hun auto. De kilometerprijs wordt volgend jaar vastgesteld.

Uitslagen oefenduels 4 en 5 september

In verband met het interlandweekend spelen sommige profclubs uit de Eredivisie deze week oefenduels. FOK!sport zet de uitslagen voor je op een rijtje.

DatumThuisUitUitslagen
04/09NAC Breda
Idabdelhay, Lurling, Kramer
Cercle Brugge (Bel) 3-0
04/09VfL Bochum (Dui)
Freier, Prokoph
De Graafschap
Den Ouden
2-1
04/09FC Groningen
Gonzalo García (2)
KV Mechelen (Bel) 2-0
04/09Sparta Rotterdam
Slot (2)
SC Lokeren (Bel)
Overmeire
2-1
04/09Rot Weiss Ahlen (Dui)
Grosskreutz
Heracles Almelo 1-0
05/09FC Volendam AZ
Ari
0-1
05/09Roda JC
Gommans, Meeuwis
Anderlecht (Bel)
Bulykin, Reinaldo
2-2
05/09Osnabruck (Dui) FC Twente
Denneboom, Wielaert
0-2
05/09Westerlo (Bel)
Sarki, Van Kerckhoven
Willem II
Muhamadu
2-1

Uitslagen Jupiler League speelronde 5

Dit weekend werd in de Jupiler League de 5e speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende week.

Cambuur Leeuwarden is er niet in geslaagd langer dan een week de ranglijst aan te voeren. Thuis tegen FC Den Bosch werd er met 3-0 verloren. Die stand stond al na 26 minuten op het scorebord. Van der Biezen, Peters en Van Moorsel wisten in een tijdsbestek van dertien minuten drie doelpunten te maken.

Ook vandaag wist Fortuna Sittard niet te winnen. In en tegen Veendam bleven de Limburgers op 0-0 steken. De twee ploegen hadden allebei belang bij winst, aangezien ze tot vandaag de twee laatste plaatsen in de Jupiler League bezet hielden. Beide stegen echter wel een plaatsje, aangezien FC Omniworld met 1-0 thuis verloor van Helmond Sport. Die ploeg nam derhalve de rode lantaarn over van Fortuna.

Excelsior heeft dankzij het verlies van Cambuur de koppositie weer heroverd. De Kralingers wisten dankzij een doelpunt van Robert Braber in de 74e minuut met 1-0 te winnen van RBC Roosendaal.

Uitslagen:

ThuisUitUitslagen
HaarlemTelstar 4-2 (speelronde 4)
BV Veendam Fortuna Sittard 0-0
Excelsior RBC Roosendaal 1-0
FC Eindhoven AGOVV Apeldoorn 3-3
FC Omniworld Helmond Sport 0-1
FC Zwolle Telstar 3-0
MVV Go Ahead Eagles 1-1
RKC Waalwijk VVV-Venlo 1-1
SC Cambuur-Leeuwarden FC Den Bosch 0-3
TOP Oss FC Emmen 2-1

Zondag wordt het duels gespeeld tussen HFC Haarlem en FC Dordrecht om 14.30.

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Excelsior 5 4 0 1 12 10-4
2 FC Zwolle 5 3 2 0 11 10-3
3 SC Cambuur-Leeuwarden 5 3 0 2 9 12-8
4 RKC Waalwijk 5 2 3 0 9 8-4
5 VVV-Venlo 5 2 2 1 8 10-5
6 FC Den Bosch 5 2 2 1 8 9-6
6 TOP Oss 5 2 2 1 8 9-6
8 MVV 5 2 2 1 8 7-4
9 AGOVV Apeldoorn 5 2 1 2 7 8-9
9 Helmond Sport 5 2 1 2 7 8-9
11 FC Emmen 5 2 1 2 7 8-11
12 HFC Haarlem 4 2 0 2 6 8-8
13 RBC Roosendaal 5 2 0 3 6 7-8
14 Go Ahead Eagles 5 1 3 1 6 4-8
15 Telstar 5 1 2 2 5 7-11
16 FC Eindhoven 5 1 1 3 4 10-14
17 BV Veendam 5 1 1 3 4 5-11
18 FC Dordrecht 4 1 0 3 3 3-4
19 Fortuna Sittard 5 0 3 2 3 4-9
20 FC Omniworld 5 1 0 4 3 3-8

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1Dries Mertens AGOVV Apeldoorn 5
2Fabio Caracciolo FC Eindhoven 3
=Tim Matavz FC Emmen 3
=Bram van Polen FC Zwolle 3
=Michiel Hemmen BV Veendam 3
=Serhat Koc FC Eindhoven 3
=Ruud ter Heide SC Cambuur-Leeuwarden 3
=Nassir Maachi SC Cambuur-Leeuwarden 3
=Glynor Plet Telstar 3
=Ruben Schaken VVV-Venlo 3

Programma:

12/09AGOVV Apeldoorn FC Omniworld
12/09FC Dordrecht BV Veendam
12/09FC Emmen Excelsior
12/09Fortuna Sittard HFC Haarlem
12/09Go Ahead Eagles FC Eindhoven
12/09Helmond Sport SC Cambuur-Leeuwarden
12/09RBC Roosendaal MVV
12/09Telstar RKC Waalwijk
12/09TOP Oss FC Zwolle
12/09VVV-Venlo FC Den Bosch

Patiënten houden regie over medisch dossier

Patiënten kunnen zelf bepalen of een arts wel of niet toegang krijgt tot hun elektronisch patiëntendossier. Dit heeft minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Eind volgend jaar moet het elektronisch patiëntendossier volledig operationeel zijn. Eind dit jaar start het ministerie van VWS een campagne om het dossier bij Nederlanders onder de aandacht te brengen.

Het elektronisch patiëntendossier maakt mogelijk dat verschillende zorgverleners gegevens van de patiënt gebruiken. Dit kunnen ook privacygevoelige gegevens zijn. Zo zou bijvoorbeeld een tandarts kunnen zien dat zijn cliënt bij een psychiater behandeld wordt. Met het voorstel van Klinkt houdt de patiënt de regie in handen over zijn of haar eigen dossier. De patiënt kan bepalen of een arts wel of niet toegang krijgt tot het gehele dossier of slechts een gedeelte hiervan.

In november krijgen alle Nederlandse huishoudens een brief en een folder thuisgestuurd waarin zij worden geïnformeerd over het dossier. Deze brief wordt voorafgegaan door advertenties in huis-aan-huisbladen en een radiospot. Na het versturen van de brief hebben mensen zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen de uitwisseling van de medische gegevens. Als de folder is verstuurd worden patiënten de eerstvolgende keer dat ze door een arts worden behandeld nogmaals geïnformeerd over het dossier.

Beruchte Colombiaanse drugsdealer gearresteerd

De Spaanse politie heeft de beruchte Colombiaanse drugshandelaar Edgar Guillermo Vallejo Guarin gearresteerd. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De 47-jarige Guarin wordt ervan beschuldigd in de jaren negentig grote hoeveelheden cocaïne naar de Verenigde Staten te hebben gesmokkeld. De VS hadden een beloning van 3,5 miljoen euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidde tot zijn aanhouding.

De Spaanse agenten werkten nauw samen met hun Amerikaanse collega's. De Amerikanen hadden de Spaanse politie getipt dat Guarin, ook bekend onder zijn bijnaam Beto el Gitano, in Spanje zat.

Om uit handen van de politie te blijven, reisde Guarin op valse papieren door Europa en Venezuela, waar hij in luxe hotels verbleef. Hij wordt ook beschuldigd van omkoping en het witwassen van drugsgelden.

Oudste gorilla in gevangenschap (55) dood

De oudste gorilla in gevangenschap, de 55-jarige Jenny, is overleden. De aap had een niet te verwijderen tumor in haar maag en kreeg gisteren een spuitje.

Jenny was een van de vijf gorilla's van de dierentuin in Dallas in de Amerikaanse staat Texas. Sinds kort at en dronk ze vrijwel niet meer.

In het wild worden gorilla's doorgaans 30 tot 35 jaar. Van de ongeveer 350 gorilla's in Amerikaanse dierentuinen zijn er slechts vier ouder dan 50.


Oudste gorilla in gevangenschap (55) dood  (foto: DAG)

Spanair-toestel maakt noodlanding

Twee weken na het ongeluk met een vliegtuig van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair in Madrid, heeft een Spanair-toestel van hetzelfde type MD-82 een noodlanding moeten maken op Mallorca. De bemanning zou een klein technisch probleem hebben vastgesteld.

Details werden niet bekendgemaakt. Gevaar voor de 163 passagiers was er niet, aldus een Spanair-woordvoerder vandaag over het incident dat gisteren plaatsvond. Het vliegtuig, op weg van Ibiza naar Lissabon, zou pas na de derde startpoging zijn losgekomen van de grond.

Jong Oranje speelt gelijk tegen Noren

Jong Oranje heeft zich nog niet kunnen verzekeren van een plekje in de play-offs voor een EK-ticket. In Kerkrade speelden de mannen van bondscoach Foppe de Haan gelijk tegen Jong Noorwegen. Daardoor zal men aanstaande dinsdag, in het duel tegen Jong Zwitserland, nog een punt moeten pakken.

Het Nederlands team speelde voor de pauze in een veel te laag tempo, waardoor er nauwelijks kansen werden gecreëerd. Na de thee werd het duel aantrekkelijker. In de 53e minuut maakte Jonathan de Guzman de openingstreffer van deze avond. Daarna kregen Siem de Jong en Nordin Amrabat kansen op de score te verdubbelen, maar zij hadden hun vizier niet op scherp staan.

In de slotfase leidde een fout van Erik Pieters de gelijkmaker voor de Noren in. De verdediger beging een fout, waardoor de bal bij Forsund terecht kwam. Deze haalde hard uit en bracht zijn ploeg op gelijke hoogte.

Webber ondanks crash happy

Red Bull-coureur Mark Webber moet een dubbel gevoel bij vandaag hebben gehad. In de eerste vrije training zette hij nog de zesde tijd neer, maar in de tweede vrije training vloog hij in Rivage van de baan. Toch was de Australiër wel tevreden.

Webber blikte terug: "We hadden een goede eerste training. Omdat we voor de middagtraining wisselende weersomstandigheden verwachtten hebben we relatief veel in de ochtend gereden. 's Middags maakte ik één run, maar besloot daarna helaas weer naar buiten te gaan. In mijn outlap pushte ik echter te hard met koude banden en vloog ik van de baan. Ik kon de auto niet meer opvangen in Bocht Acht, kwam in het grind en beschadigde de auto in de bandenstapel. Morgen zal ik er echter weer gewoon helemaal bij zijn."

Chardon tweede op WK na eerste dag

IJsbrand Chardon staat bij WK vierspannen in Beesd na de eerste dag op de tweede plaats. Ook in de landenwedstrijd bezet Nederland de tweede plaats.

Bij het eerste onderdeel vandaag, de dressuur, werd Chardon tweede achter de Amerikaan Chester Weber. Een goed resultaat omdat Chardon een allrounder is en Weber vooral een specialist op de dressuur. De komende twee dagen volgen nog marathon en de vaardigheidsproef. Koos de Ronde bezet in het individuele klassement de zevende plaats.
Mark Weusthof bezet de 26e plaats.

In het landenklassement staat Nederland achter de Verenigde Staten op de tweede plaats.

Excuses aan ambulancebroeders Amsterdam-West

Een man die woensdag een ambulancemedewerker met de dood bedreigde in Amsterdam-West heeft zijn excuses aangeboden voor zijn handelen. Dat deed hij vrijdagavond voor de camera's van de lokale omroep AT5. Volgens de 21-jarige Abdullah ging hij door het lint toen de ambulancebroeder tegen hem zei dat zijn neergestoken broertje dood zou kunnen gaan. Daarop reageerde hij met de woorden 'dan maak ik jou dood'.

"Ik heb het niet bewust gezegd, maar uit emotie", zei Abdullah, die zich naar eigen zeggen niet meer kan herinneren dat hij iets dergelijks heeft geroepen. De oudere broer van het slachtoffer verwijt burgemeester Job Cohen dat hij 'bullshit' vertelt. Cohen zou eerst beide kanten van het verhaal moeten horen voordat hij uithaalt naar belagers van ambulancepersoneel.

Een 15-jarige jongen werd woensdagavond neergestoken in de Vredeman de Vriesstraat in Geuzenveld. Twee uitgerukte ambulancebroeders werden belaagd en bedreigd door familieleden van het slachtoffer en omstanders. De politie was toen nog onderweg. Een 18-jarig familielid van het slachtoffer werd later aangehouden voor vernieling.

De emoties liepen zo hoog op dat zestien ambulancemedewerkers van Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam een aantal uren het werk neerlegden. Na een gesprek met Cohen werd donderdag afgezien van acties. Jan Peter Balkenende sprak zich vrijdag nog over de kwestie uit. De premier noemde geweld tegen hulpverleners 'beneden alle peil'. Balkenende herhaalde dat het voor het Openbaar Ministerie mogelijk is hogere straffen te eisen tegen de plegers.


Foto bij: Excuses aan ambulancebroeders Amsterdam-West  (foto: DAG)

Bolt klopt Powell in Brussel

Usain Bolt heeft bij de Golden League wedstrijd in Brussel de 100 meter gewonnen.

Ondanks de natte weersomstandigheden en de tegenwind kwam Bolt tot een tijd van 9,77. Powell, dinsdag in Lausanne nog goed voor 9,72, eindigde als tweede in 9,83. Nesta Carter en Michael Frater maakten het Jamaicaanse feestje bij de Ivo Van Damme Memorial compleet door derde en vierde te worden in respectievelijk 10,07 en 10,08. Churandy Martina werd zevende in 10,24.

Van der Garde mogelijk al snel kampioen

Giedo van der Garde kan al komend weekend kampioen worden in de World Series by Renault. Hij staat zo ver voor op de nummer twee dat met nog drie races te gaan de Veenendaler in Le Mans te titel binnen kan halen.

De voormalige Formule 1-testcoureur staat maar liefst 47 punten voor op de Fransman Julien Jousse, met 114 voor Van der Garde en 67 voor Jousse. In één raceweekend kan een coureur in de WSR maximaal 31 punten halen, dus als Van der Garde zestien punten meer haalt dan Jousse is hij kampioen. De punten worden in de kwalificatie al verdeeld: twee voor de snelste in de groep en vier voor de poleposition. In de races krijgt de winnaar op zaterdag twaalf en op zondag vijftien punten.

Mocht de Nederlander de pole pakken, hoeft hij op in de twee races maar twaalf punten meer te pakken dan de Fransman. Die opgave lijkt niet onmogelijk, maar Van der Garde er maar niet te veel aan te denken: "Ik weet dat ik dit weekend kampioen kan worden, maar daar hou ik me niet echt mee bezig. Julien Jousse staat tweede en hij zal ook echt geen domme dingen doen. We moeten gewoon keihard werken en zoveel mogelijk punten halen. Dan komt het hopelijk vanzelf wel goed."

De race doet dit weekend dus Le Mans aan, waarmee het een thuisrace is voor Jousse. Toch heeft onze landgenoot het wel naar tevredenheid gedaan vandaag. "De tests op donderdag verliepen erg goed. We hebben de hele dag op oude banden gereden en toen zaten we er al erg goed bij. Toen we eindelijk nieuw rubber wilden monteren, begon het te regenen, iets wat het vandaag de hele dag gedaan heeft. In de regen heb ik last van flink wat onderstuur, daar moeten we aan werken. De voorspelling is namelijk dat we het hele weekend op een natte baan gaan rijden. De tijden waren wel vrij goed, maar de auto heeft veel meer in zich. We gaan nu naar de data kijken van Monaco, want toen reden we ook in de regen en gingen we als de brandweer."

"Als we de afstelling op orde krijgen, maak ik me weinig zorgen. Dan zouden we er weer erg goed bij moeten zitten", aldus een optimistische Van der Garde.

[WK 2010] Oranje gaat op voor derde 'eitje'

Dit weekend worden er weer kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Poule 9.

De aanloop naar het Wereldkampioenschap 2010 in Zuid-Afrika start voor het Nederlands elftal volgende week in Macedonië. Bert van Marwijk toonde in zijn oefenduel aan de lijn die Marco van Basten in heeft gezet door te trekken. Het 4-2-3-1-systeem zal derhalve ook de komende jaren de huisstijl zijn. Kan Nederland zich opnieuw simpel plaatsen voor een eindtoernooi?

Oranje is ingedeeld in poule 9. Samen met IJsland, Macedonië, Noorwegen en Schotland gaan ‘onze jongens’ uitmaken wie zich rechtstreeks kwalificeert voor het eindtoernooi in Zuid-Afrika.

Geen van de poulegenoten van Oranje was het afgelopen Europees Kampioenschap deelnemer. De Schotten waren in de kwalificatie niet opgewassen tegen Frankrijk en Italië, maar maakten een uitstekende indruk. Georger Burley is sinds dit jaar de bondscoach van Schotland.

Vier jaar geleden was Oranje al eens tegenstander van het Britse land. Een rechtstreeks duel moest uitmaken wie zich kwalificeerde voor het EK. In Schotland werd verloren(1-0), maar in Amsterdam werd ruim gewonnen(6-0). Schotland nam sinds 1998 niet meer deel aan een wereldkampioenschap.

Hetzelfde verhaal is van toepassing op Noorwegen. Halverwege de jaren negentig was het land steevast present op de eindtoernooien, maar sinds 2000 is geen EK of WK gehaald. Om verder verval te voorkomen wil bondscoach Age Hareide snel weer deelnemen aan een WK en zodoende bruikbare ervaring opdoen met zijn selectie.

Macedonië was ook tijdens de kwalificatiereeks voor het WK in Duitsland poulegenoot van Oranje. Opvallend was dat het Oost-Europese land tot tweemaal toe te taai bleek voor de ploeg van Marco van Basten. Volgende week woensdag krijgt Oranje een derde kans de Macedoniërs te verslaan.

Blijft over IJsland. Nooit wist het land zich voor een WK of EK te plaatsen. Op voorhand samen met Macedonië dus de zwakke broeder. Toch herbergt de selectie een aantal bekende voetballers met als boegbeeld Eidor Gudjohnson van Barcelona. Ook voormalig AZ-speler Gretar Steinsson is selectielid.

Oranje opent volgende week uit tegen Macedonië en treft half oktober IJsland(thuis) en Noorwegen(uit). Volgend jaar wordt het programma afgerond en sluit Oranje in september af bij Schotland.

Tijdens de kwalificatietoernooien onder het bewind van Marco van Basten was er telkens geen vuiltje aan de lucht. Ook in deze poule moet het lukken rechtstreekse kwalificatie af te dwingen. Maar dat kán nog wel eens mis gaan, weet ook Louis van Gaal.

[WK2010] Italië grijpt terug naar succesformule

Dit weekend worden er weer kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Poule 8.

Ook voor wereldkampioen Italië staat de WK-kwalificatiereeks voor de deur. Succescoach Marcello Lippi werd enige tijd geleden teruggehaald om het tijdens Euro 2008 geschonden blazoen van 'la Squadra Azzurra' weer op te poetsen. Wat WK's betreft hebben de Italianen al lang en breed hun sporen verdiend. Met vier wereldtitels op zak zijn alleen de Brazilianen succesvoller geweest in de historie van het evenement.

Als regerend wereldkampioen hoort Italië gewoon aanwezig te zijn in Zuid-Afrika. En wanneer poule 8 in ogenschouw wordt genomen, mag kwalificatie voor het eindtoernooi eigenlijk ook geen probleem vormen.

Landen als Cyprus, Georgië en in mindere mate Montenegro moeten normaal gesproken eenvoudig aan de kant worden geschoven door de mannen van Lippi. Verder zijn ook Ierland en Bulgarije geen tegenstanders waarvan de Italianen nachtmerries zullen krijgen.

Dat houdt echter niet in dat kwalificatie een eenvoudige klus zal worden voor de wereldkampioen. Immers, de plaatsing voor Euro 2008 werd ook niet zonder slag of stoot bereikt. Met veel pijn en moeite wist Italië de dappere Schotten van zich af te schudden.

De Italianen begonnen de kwalificatiereeks voor Euro 2008 echter met een punt uit twee wedstrijden. Het zou voor de 'azzurri' een regelrechte schande zijn wanneer dit nu weer zou gebeuren. Met duels tegen Cyprus en Georgië voor de boeg mag men van de Italianen niet minder dan zes punten verwachten.

Voor de tweede plaats in deze poule lijken Bulgarije en Ierland het meest in aanmerking te komen. De Bulgaren beleefden hun WK-hoogtepunt tijdens het toernooi van 1994, toen spelers als Hristo Stoichkov, Krassimir Balakov en Yordan Letchkov het land naar een prachtige vierde plaats loodsten.

De Ieren bereikten in 1990 de kwartfinale van het WK, waarin het door gastland Italië werd uitgeschakeld. In 1994 en 2002 waren de Ieren ook van de partij. Tijdens beide toernooien was de tweede ronde het eindstation.

De grote onbekende in deze poule is Montenegro. Het land werd pas in 2007 lid van de UEFA en de FIFA nadat het zich van Servië had afgescheiden. Het is dan ook de eerste keer dat Montenegro als zelfstandig land deelneemt aan een kwalificatiereeks. Met Dejan Savicevic en Predrag Mijatovic bracht het land in het verleden al wel degelijk grote voetballers voort. Momenteel is aanvaller Mirko Vucinic (AS Roma) de grote ster van de Montenegrijnen.

Normaal gesproken moet Italië deze poule zonder problemen kunnen doorstaan. Echter, zoals de kwalificatiereeks voor Euro 2008 heeft aangetoond hebben de Italianen af en toe de neiging om de dingen nodeloos ingewikkeld te maken. Geldt dat ook voor deze kwalificatieronde...?

Schotse hond eet 13 golfballen

Een vijf jaar oude labrador uit Schotland had de afgelopen tijd nogal last van een rammelende maag. Eigenaar Chris Morrison kon het niet langer meer aanhoren en besloot met het dier naar de dierenarts te gaan. Hier bleek dat hond Oscar maar liefst dertien golfballen had ingeslikt.

Bij een operatie trof de dokter de 45 gram wegende balletjes in de maag van het dier aan. "Ik heb zoiets nog nooit gezien", aldus dierenarts Bob Hesketh. Hij beweerde zelfs "als betoverd" te zijn. "Ik heb hem opengemaakt en dacht, er zullen twee of drie golfballen in zijn maag zitten. Maar er kwamen er steeds meer uit." Een paar ballen was zelfs al bijna geheel verteerd.

"Hij vindt golfballen als truffels",zei Oscars baasje. "Normaal brengt hij ze mee naar huis, maar ik had echt geen idee dat hij er zoveel opgegeten had." De trouwe viervoeter is nu op een speciaal dieet van vloeibaar voedsel gezet. Dankzij dit dieet moet de hond nu gemuilkorfd een ommetje maken buiten. De hond is daardoor "een beetje gefrustreerd geraakt", aldus Morrison.

Dure grap Hans Anders door Friese blunder

Hans Anders heeft ongewild een oude actie nieuw leven ingeblazen. De Friese regionale omroep, Omrop Fryslân. blijkt de boosdoener. Op de radiozender was namelijk per ongeluk een twee jaar oud spotje van de brillengigant te horen, waarin te horen was dat klanten voor slechts 35 euro een lees-, nacht-, sport- en zonnebril kunnen aanschaffen. "Die actie loopt helemaal niet. We bieden nu een varifocusbril van €150 aan", verklaart Hans Anders-woordvoerder Sjoerd van Bezooijen.

Koopjesjagers stonden echter massaal op de stoep van Friese vestigingen van de landelijke opticienketen.  "We wilden de klanten niet teleurstellen en besloten de actie te herhalen tot volgende week zaterdag. Deze actie geldt overigens alleen voor de Friese filialen." Wie bang is dat Hans nu alleen montuurtjes verkoopt van twee jaar oud, wordt door van Bezooijen gerustgesteld. "Nee, het geldt voor alle huidige monturen."

De Friese omroep heeft inmiddels de blunder op haar site gerectificeerd. Hans Anders heeft afgezien van stappen tegen Omrop Fryslân. "We willen niet flauw doen. Dit is ons niet eerder overkomen." Bovendien doet de oude actie wat reclame betreft de kassa's bij de brillenzaken flink rinkelen. "We zetten deze actie graag opnieuw in."

Rosberg: "Goede set-up gevonden"

Na zijn punt in Valencia is Williams-coureur Nico Rosberg het Belgische raceweekend goed begonnen. Een eerdere dertiende tijd in de eerste vrije training vanmorgen werd ruimschoots goed gemaakt in de tweede: de zesde tijd was voor de Duitser.

Op een halfnatte baan verbeterde Rosberg zijn tijd heel netjes, hoewel hij dat niet verwacht had: "Onze ochtend begon niet zo goed en eerlijk gezegd zag het er toen niet zo goed uit. Tijdens de lunch hebben we daarom enkele grote veranderingen doorgevoerd aan de set-up en daardoor was de auto 's middags veel beter. We hebben hier weer enkele nieuwe onderdelen op de auto, wat ons meer snelheid heeft opgeleverd zelfs onder deze wisselende omstandigheden. Het lijkt er dus op dat we vandaag een goede stap voorwaarts hebben gemaakt, maar voor morgen zullen we nog meer snelheid moeten vinden om het gat naar de mensen voor ons te dichten."

Rosberg heeft momenteel negen WK-punten, één meer dan teamgenoot Kazuki Nakajima.

[WK 2010] Laatste kans voor Raymond Domenech

Dit weekend worden er weer kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Poule 7.

De Roemenen stelden teleur op het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Voor de Fransen verliep dit toernooi zelfs dramatisch, met als dieptepunt de blessure van sterspeler Franck Ribéry.

Wat betreft het wereldkampioenschap in 2010 zullen daarom vooral de Fransen op zoek gaan naar ereherstel. Wanneer bondscoach Raymond Domenech zijn selectie goed weet voor te bereiden, zijn 'Les Blues' gewoon nog steeds een van de sterkste ploegen ter wereld.

Alvorens het WK van start gaat zal echter een lange weg afgelegd moeten worden. In het bijzonder voor Domenech zal de weg naar de eindronde een ultieme rehibilitatie moeten worden. De oefenmeester behaalde met zijn ploeg in 2006 de finale in Duitsland, maar gedurende het EK in Oostenrijk en Zwitserland ging Frankrijk roemloos ten onder.

Domenech beschikte over grote vedetten als Franck Ribéry, Karim Benzema en Thierry Henry, maar desondanks was de laatste plaats in groep C de eindbestemming voor Frankrijk op het EK.

Vervolgens kreeg hij in eigen land harde kritiek te verduren. Er werd gepleit voor een nieuw bewind. De troon van Domenech leek te wankelen en de naam van Didier Deschamps als nieuwe keuzeheer kwam ter sprake. De FFF besloot uiteindelijk om verder te gaan met de huidige bondscoach, wiens contract in 2010 ten einde loopt. Domenech zal dan ook alles op alles moeten zetten om zijn periode als bondscoach op een waardige manier af te sluiten.

Frankrijk bijt het spits af in een uitduel tegen Oostenrijk. Op papier zouden 'Les Blues' weinig moeite moeten hebben met de ploeg van Karel Brückner. Ondanks de passie en inzet die de Oostenrijkers op het afgelopen EK voor eigen publiek toonden, kan het Alpenland slechts hopen op een off-day van de Franse vedetten.

Roemenië is de tweede ploeg in kwalificatiepoule 7, waarvan geacht mag worden dat de eindronde in Zuid-Afrika bereikt wordt. Victor Piţurcă’s selectie staat erom bekend zakelijk en defensief voetbal te spelen.

In de vorige kwalificatiereeks bleek deze speelstijl succesvol: Roemenië ging als groepswinnaar naar het EK. Gedurende het toernooi bleek de speelstijl van de Oost-Europeanen echter niet voldoende voor een plaats in de kwartfinales. De Roemenen beginnen zaterdag op eigen bodem tegen Litouwen.

Na een teleurstellend optreden op het EK, transferperikelen tussen Fiorentina en AS Roma en een hoge boete van de FIFA kan sterspeler Adrian Mutu zich in de WK-kwalificatieduels wreken door uit te blinken in het geel van Roemenië.

De Faeröer Eilanden en Litouwen spelen mee voor de vorm. Oostenrijk zal mogelijk voor een paar leuke wedstrijden kunnen zorgen, maar zal uiteindelijk kwaliteit tekort komen om zich van deelname aan het wereldkampioenschap te verzekeren.

Servië kan echter nog een gevaar voor de favorieten Frankrijk en Roemenië betekenen. Het Balkanland heeft in het verleden bewezen dat het geen tegenstander is waar de grote landen moeiteloos overheen lopen.

De Serviërs zullen zeer waarschijnlijk geen enkele moeite hebben met de eerste wedstrijd tegen de Faeröer Eilanden, maar het is niet aannemelijk dat de ploeg van Radomir Antić in de wedstrijden tegen Frankrijk en Roemenië zal domineren.

Al-Qaida-kopstuk bedreigt Denemarken, Westen

Al-Qaida heeft een videodocumentaire op internet geplaatst waarin de dader van de in juni gepleegde aanslag op de Deense ambassade in Pakistan te zien is en waarin de Al-Qaida-commandant in Afghanistan, Mustafa Abu al-Yazeed, waarschuwt voor meer wraakacties tegen landen die 'de profeet beledigen, bespotten en belasteren'.

De aanval op de ambassade in Islamabad 'was nog maar het begin', zei Abu Al-jazeed, een Egyptenaar die ook bekendstaat als Abu Saeed al-Masri. Hij riep de moslimjeugd in het Westen op 'de vijanden van de moslims en de islam in wier midden zij leven' te treffen.

Onderdeel van de 55 minuten durende documentaire is het testament van de veronderstelde Saudische dader van de zelfmoordaanslag van juni, waarbij zes personen, onder wie een Deens staatsburger, omkwamen. De man heet volgens de film Kamal Saleem Atiyyah al-Fudli al-Hathli, maar staat ook bekend als Abu Ghareeb al-Makki.

Al-Makki, die een explosievenvest draagt en een sjaal om zijn hoofd heeft, vertelt wat hij van plan is te gaan doen en stapt vervolgens in een auto. Daarna volgt een 3D-visualisatie van de aanslag.

De voor Al-Qaida ongewoon lange film bevat delen uit verklaringen van Deense, Nederlandse en Amerikaanse functionarissen en leden van de koninklijke families van Saudi-Arabië en Jordanië, die worden doorspekt met uitlatingen van verschillende al-Qaidafiguren.

"Wat betreft mijn laatste boodschap aan de aanbidders van het kruis in Denemarken, ik zeg hun dat, zo God het wil, dit de eerste noch de laatste vergelding is", zei Al-Makki. "We zullen jullie van het aangezicht van de aarde vegen."

Albayrak moet Chinees vrijlaten

Een illegale Chinees die zijn vastzetting aanvocht, mag niet langer gevangen worden gehouden. Dat heeft de Raad van State vandaag geoordeeld in een zaak die de Chinees had aangespannen tegen staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA).

Illegale vreemdelingen mogen alleen worden vastgezet als er zicht is op uitzetting naar het land van herkomst. Maar in het geval van de Chinees is daar volgens de Raad van State geen sprake van. Sinds mei vorig jaar heeft China geen reisdocumenten verstrekt voor illegale Chinezen in Nederland. Zonder een dergelijk 'laissez passer' kunnen ze niet terug.

De uitspraak kan gevolgen hebben voor andere Chinese illegalen die Albayrak heeft laten vastzetten. In mei maakte de bewindsvrouw bekend dat zo'n 140 Chinese illegalen vastzaten. Het gaat om een deel van de 770 Chinezen die in maart opeens asiel aanvroegen naar aanleiding van een gerucht dat Nederland een nieuw generaal pardon zou afkondigen.

De Raad van State is de hoogste rechterlijke instelling van Nederland. Hoger beroep tegen de uitspraak is niet mogelijk.

Ferguson maakt zich geen zorgen om Man. City

Sir Alex Ferguson, de manager van Manchester United, maakt zich niet druk om de ontwikkelingen rondom stadsgenoot Manchester City. De nieuwe Arabische eigenaren van de club willen de titel pakken in de Premier League en hopen volgend seizoen de Champions League te winnen. Om hun uitspraken te versterken, trokken ze afgelopen week Robinho aan.

Ferguson reageerde vrijdag uiterst kalm op de berichtgevingen over Manchester City. "Ik ben niet bezorgd. Het voetbal biedt altijd uitdagingen. Een aantal jaren terug kwam Chelsea opeens op, daarvoor was het Arsenal. Kopen ze Torres en Fabregas? Laat ze maar praten. Wij staan er ook goed voor, met een ploeg waar jarenlang aan is gewerkt."

Hamilton: "McLaren is de betere"

In Valencia moest Lewis Hamilton nog zijn meerdere erkennen in Felipe Massa, maar de Brit houdt wel vertrouwen in een voor hem gunstige afloop van de titelstrijd. Reden? McLaren heeft een betere wagen dan Ferrari.

"Op circuits met lange rechte stukken zullen ze misschien nog een klein voordeel hebben ten opzichte van ons, maar ik denk dat de situatie verder redelijk in balans is", zo vertelde Hamilton vanaf het circuit van Spa-Francorchamps. "Ik verwacht dan ook datze hier weer erg sterk zullen zijn dit weekend, net als vorig jaar. Wij hebben echter weer een stap voorwaarts gezet met onze auto en ik verwacht dat we de uitdaging aan kunnen gaan. Vorig jaar konden we dat hier niet."

Ook voor de races na Spa heeft Hamilton er wel vertrouwen in: "Ik denk dat ze dit jaar in Monza een stuk sterker zullen zijn dan in 2007, maar ik denk wij dat wij daar nog steeds de overhand zullen hebben. In Singapore zullen zij waarschijnlijk erg snel zijn, net als in Valencia. Mogelijk dat ze daar dus ook een voordeel hebben, maar dat zullen we moeten afwachten. En wat Fuji en Shanghai betreft, daar waren wij vorig jaar erg sterk."

En de Brit had gisteren nog een rotsvast vertrouwen: "Ik heb eerlijk waar het idee dat wij een beter pakket hebben dan Ferrari. Zij zullen het ons erg moeilijk kunnen maken, maar ik denk echt dat wij de overhand zullen hebben." Toch stonden de bloedrode bolides in de eerste vrije training vóór de beide zilveren van McLaren.

De tweede vrije training was iets meer gehusseld, maar nog altijd niet overtuigend. Stond Kimi Räikkönen ruim een halve seconde achter Hamilton op de vierde plaats, maar die had zijn achtervleugel verloren. Massa stond bijna twee tienden vóór op Heikki Kovalainen op de tweede plaats achter Fernando Alonso.

Over die vrije trainingen zei Hamilton in de persconferentie: "Deze morgen was de temperatuur nogal laag waardoor de baan grip miste en dat maakte het opwarmen van de banden moeizamer dan normaal. De nat-droogcondities die we tegen kwamen zijn typisch Spa, maar die maken het moeilijk om je set-up te wijzigen omdat je een bewegend doel najaagt. Toch hebben we enkele goede data kunnen verzamelen voordat het begon te regenen. Dus we denken goed in vorm te zijn voor morgen."

Moslim hoeft niet op te staan voor rechtbank

De moslimfundamentalist en advocaat Mohammed Enait hoeft niet meer op te staan als de rechters de zaal binnenkomen. Enait stelt dat opstaan in strijd is met zijn geloof. De rechtbank in Rotterdam heeft hem gelijk gegeven, meldt NRC Handelsblad vandaag.

Volgens Enait, onlangs beëdigd als advocaat, stelt de islam dat alle mensen gelijk zijn. Daarom kan hij niet voor anderen kan opstaan, vindt hijzelf. Het openbaar ministerie heeft daar bezwaar tegen, zegt een woordvoerster. Het OM heeft de zaak aangekaart bij de Orde van Advocaten en de Raad voor de Rechtspraak. "Het is gangbare praktijk om voor de rechter te gaan staan."

Enait kwam eerder in het nieuws nadat de Sociale Dienst hem een baan had geweigerd omdat hij vrouwen geen hand wil schudden. De Rotterdamse rechtbank wees het bezwaar van Enait daartegen vorige maand af. Enait kondigde daarop aan in hoger beroep te gaan.

VVD-Kamerlid Henk Kamp reageert furieus op het nieuws dat Enait niet meer hoeft op te staan voor de rechters. "Dit is cultuurrelativisme ten top. Het is ontoelaatbaar om dit in een rechtsstaat toe te laten. Iedereen moet gewoon opstaan voor de rechter. Punt." Kamp heeft minister van Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) om opheldering gevraagd.

De rechtbank in Rotterdam was vanmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Michael grote afwezige bij Jacksons-reünie

The Jacksons zijn gisteravond even bij elkaar gekomen om een oeuvreprijs in ontvangst te nemen tijdens de BMI Urban Awards. Grote afwezige was Michael Jackson. "Ik geloof dat hij in Egypte is om op een kameel te rijden of iets dergelijks", vertelde Marlon.

Marlon, Jackie, Randy en Tito Jackson werden op het podium verrast met de award door hun zusje Janet. "Het is fantastisch om te weten dat zovelen zijn beïnvloed door onze muziek", vindt Tito. "We zijn erg trots op dit moment."

Nadat het viertal de prijs in ontvangst had genomen, poseerden zij samen met hun moeder Katherine, vader Joseph, broer Jermaine en zusjes Janet, LaToya en Rebbie voor de aanwezige fotografen. The Jacksons traden niet op tijdens de awardshow.

The Jackson Five, bestaande uit Michael, Marlon, Jackie, Tito en Jermaine, maakte in 1969 zijn debuut op het album 'Diana Ross presents The Jackson Five'. In 1976 werd de groep omgedoopt in The Jacksons en werd Jermaine vervangen door Randy. De groep scoorde hits als 'ABC' en 'I want you back'.

Tijdens de uitreiking van de BMI Awards, die plaatsvond in Hollywood, vielen ook artiesten als Soulja Boy, Ne-Yo, Amund Bjorklund en Kanye West in de prijzen.

[WK2010] Engeland op zoek naar revanche

Dit weekend worden de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Poule 6.

De Engelsen waren afgelopen zomer de grote afwezige in de Alpenlanden. Het land met de sterkste competitie van Europa was er niet in geslaagd het eindtoernooi van het EK te halen. Vanaf komende zaterdag gaat Engeland op zoek naar eerherstel in de kwalificatie voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

De Italiaanse topcoach Fabio Capello werd in november 2007 aangesteld om Engeland naar het komende WK te leiden. Hij volgde Steve McClaren op, die als bondscoach faalde door in de kwalificatiereeks voor Euro 2008 derde in de poule te worden.

Voor het eerst sinds 1984 was Engeland afwezig op een Europees Kampioenschap. Om Zuid-Afrika wél te halen moeten de Engelsen het opnieuw opnemen tegen Kroatië. Het team van coach Slaven Bilic was samen met Rusland de grote verrassing in poule E van de EK-kwalificatie. De Kroaten wonnen in november op Wembley met 3-2 van de Engelsen, waardoor Kroatië en het Rusland van Guus Hiddink zich plaatsten voor de eindronde.

De ploeg van Bilic is ongetwijfeld de lastigste tegenstander voor Engeland. Kroatië haalde op het EK de kwartfinale en beschikt over enkele topspelers, zoals de nog altijd zwaar geblesseerde Eduardo (Arsenal) en Luka Modric (Tottenham Hotspur). De overige landen in groep 6 van de WK-kwalificatie zijn Andorra, Kazachstan, Oekraïne en Wit-Rusland.

Naast Kroatië is ook Oekraïne een land om rekening mee te houden. De bekendste namen bij de Oekraïeners zijn Anatoliy Tymoschuk (Zenit St. Petersburg), Andriy Voronin (Hertha BSC) en natuurlijk topschutter Andriy Shevchenko. Nu 'Sheva' is teruggekeerd bij AC Milan hoopt heel Oekraïne dat hij zijn topvorm weer terugvindt, zodat het Oost-Europese land het succes van twee jaar geleden kan herhalen. Oekraïne haalde toen bij het WK in Duitsland als debutant de kwartfinale.

Capello kan meteen flink aan de bak. Aanstaande woensdag gaat Engeland op bezoek bij Kroatië. Eerst moet komende zaterdag in Barcelona worden afgerekend met Andorra. Ook zij waren voor de EK-kwalificatie ingedeeld bij Engeland, dat het kleine vorstendom toen met 5-0 en 3-0 versloeg.

Met name de wedstrijd van woensdag is interessant. In de EK-kwalificatie won Kroatië namelijk niet alleen op Wembley van Engeland, maar ook op eigen terrein. Het thuisland werd mede door een polletje aan een 2-0 zege geholpen. Een terugspeelbal van Gary Neville stuiterde via een graspolletje omhoog. Paul Robinson trapte langs de bal, die daarna in het doel rolde.

Mocht Engeland opnieuw de eindronde van een groot toernooi niet halen, dan ligt het in ieder geval niet aan de individuele kwaliteiten van de spelers. Met namen als David Beckham, John Terry, Frank Lampard, Steven Gerrard, Wayne Rooney en Theo Walcott zouden de Engelsen eigenlijk kandidaat moeten zijn voor een grote titel.

In de EK-kwalificatie werd de ploeg echter afgetroefd door de tactisch sterke Slaven Bilic en Guus Hiddink, die bovendien over een sterker collectief beschikten. Het is nu aan Capello om ook van Engeland weer een hecht team te maken en ze naar Zuid-Afrika te loodsen.

Vettel test Red Bull al deze maand

STR-rijder Sebastian Vettel zal deze maand al gaan testen voor het team van Red Bull Racing. De jonge Duitser verhuist volgend jaar van Scuderia Toro Rosso naar het zusterteam en mag nu in Jerez al uitproberen.

Voor Vettel zal het wennen zijn met het voor hem al bekende chassis, maar dan met een Renault-motor erin. Tegenover GPUpdate bevestigde een woordvoerder dat Vettel twee dagen in actie zal komen in het Spaanse Jerez de la Frontera. Er gaan al even geruchten dat de Duitser het stoeltje nog dit seizoen overneemt van David Coulthard. De sympatieke Schot zal dan met vervroegd pensioen gaan en Toro Rosso kan dan vast Sébastien Buemi uittesten. Deze Zwitser wordt al eerder genoemd samen met Takuma Sato om testcoureur te worden voor STR.

Maar die geruchten worden door een woordvoerder afgedaan als fabeltjes.

Industriële productie Duitsland daalt scherp

De industriële productie in Duitsland is in juli met 1,8 procent afgenomen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat maakte het Duitse ministerie van Economische Zaken vandaag bekend.

De afname is groter dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden op een daling van 0,5 procent. In juni nam de productie nog toe met een herziene 0,1 procent. Hier werd eerder een stijging van 0,2 procent gemeld.

gisteren werd nog bekend dat de industriële orders in Duitsland in juli zijn afgenomen met 1,7 procent ten opzichte van juni. Dat was eveneens een scherpere daling dan analisten in doorsnee hadden verwacht.

Robert de Niro loopt weg bij filmopnamen

Robert de Niro heeft zijn werk aan de film 'Edge of darkness' abrupt beëindigd. "Soms werkt het gewoon niet, dat heet een creatief meningsverschil", laat een woordvoerder van de acteur weten aan het Amerikaanse filmvakblad Variety.

De Niro arriveerde vorige week op de set in Massachusetts. De opnamen van de film, die wordt geregisseerd door Martin Campbell, zijn drie weken geleden van start gegaan.

De 65-jarige acteur zou in de film gestalte geven aan een agent die de opdracht krijgt om bewijsmateriaal op te ruimen na de moord op een jonge activiste. Mel Gibson speelt de vader van deze vrouw. Hij is een politieman die erachter komt dat zijn dochter een geheim leven leidde en dat er informatie wordt achtergehouden rondom haar dood.

De filmmakers zijn van plan door te gaan met de opnamen. De scènes waarin De Niro te zien zou zijn willen ze overslaan totdat er een vervangende acteur is gecast.

Recordaantal militairen gedood in Afghanistan

Met 43 gesneuvelden was de maand augustus de dodelijkste maand tot nu toe voor de buitenlandse troepen in Afghanistan. Sinds de invasie eind 2001 om het radicaal islamitische Talibanbewind te verdrijven, kwamen in geen enkele andere maand zo veel militairen in de strijd om het leven.

Dat meldde vandaag de organisatie icasualties.org, die op internet het aantal gedode soldaten in Afghanistan en Irak bijhoudt. Juni dit jaar was tot nu toe de recordmaand, met 38 slachtoffers. De hoge aantallen doden weerspiegelen het toegenomen aantal aanvallen door Taliban-extremisten.

Een woordvoerder van de door de NAVO geleide troepenmacht in Afghanistan wilde de telling niet bevestigen. Wel zei hij dat het aantal doden deze zomer een piek heeft bereikt.

Nakajima wil bij Williams blijven

Kazuki Nakajima zou graag voor Williams blijven rijden volgend jaar. Eind vorig seizoen 'promoveerde' de Japanse testcoureur toen hij de vertrokken Alexander Wurz mocht vervangen in Brazilië, waar hij meteen een tiende plaats haalde. Dit seizoen heeft hij al acht punten gehaald.

Dat is slechts één minder dan zijn teamgenoot Nico Rosberg. Toch is Nakajima er nog niet uit wat hij doet volgend seizoen: "Ik heb nog geen nieuws over wat ik volgend jaar ga doen. Maar ik hoop bij Williams te kunnen blijven. Dat zou voor mij de beste keuze zijn en ik denk ook niet dat ik veel andere opties heb. Het zou dus ideaal zijn als ik bij Williams zou kunnen blijven. Ik zal echter de beslissing van het team moeten afwachten." Hij vertelde dit op een persconferentie op het circuit van Spa-Francorchamps.

Over zijn tweede vrije training zei hij: "In de ochtend waren de condities niet zo slecht, ook al moesten we onze rondetijden aanzienlijk verbeteren. We maakten wat veranderingen aan de set-up maar ik vond het in de middag veel lastiger. Ik probeerde een goed gevoel bij de auto te krijgen. Morgen in de kwalificatie zal ik vooral bezig zijn met goede grip vinden en als dat lukt, dan kan ik nog een beetje meer geven."

Fuel laat zijn wijdopen omgevingen zien

Vandaag zijn er vijf screenshots gekomen van Codemasters komende vierletterige race-game (na DiRT en GRID). Het verschil met de voorgaande games moet de nadruk op het off-road racen worden, met daarbij niet zomaar een vast parcours wat afgelegd wordt maar een groot en open landschap.

Op de screenshots zijn ook al de dynamische weerscondities te zien in de vorm van een tornado. Verder zullen de graphics nog opgepoetst worden, deze screenshots zijn van de pre-alpha versie van de game.



[WK 2010] "Kunnen de Rode Duivels herrijzen?"

Dit weekend worden de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Poule 5.

In WK-kwalificatiegroep 5 zijn Europees kampioen Spanje en Turkije de uitgesproken favorieten. België lijkt de enige serieuze uitdager van de twee voetbalgrootmachten. Na jaren van magere prestaties bewezen onze zuiderburen op de Olympische Spelen dat ze toch weer op successen mogen gaan hopen.

Het WK 2002 was het laatste grote toernooi, waar de Belgen zich voor plaatsten. Eind 2005 werd René Vandereycken aangesteld als bondscoach. In een poule met Polen en Portugal was België al snel kansloos voor plaatsing voor het EK 2008 en de kritiek op de bondscoach nam toe. De oud-trainer van onder meer FC Twente hield echter vast aan zijn plan. Nu lijkt de keuze voor verjonging van het elftal zijn vruchten af te gaan werpen.

Volgende week woensdag wacht voor de Belgen wellicht meteen de belangrijkste ontmoeting van de kwalificatiereeks. In en tegen Turkije zal een positief resultaat goud waard kunnen zijn. Nu Europees kampioen Spanje voorlopig ongenaakbaar lijkt, zal met de Turken de strijd om de tweede plaats moeten worden aangegaan. En waarom zouden 'De Rode Duivels' niet juist nu in een Turkse hel kunnen herrijzen?

De talentvolle selectie zal de komende jaren alleen maar beter worden. De verdedigers Daniël van Buyten (Bayern München) en Vincent Kompany (Manchester City) spelen bij gerenommeerde clubs in Europa. Rondom de degelijke Timmy Simons (PSV) dartelt het 'enfant terribile' Steven Defour. De middenvelder van Standard Luik geldt als een groot talent. Daarnaast zijn nu, zeker na zijn doelpunten op de Olympische Spelen tegen Italië, alle schijnwerpers van de Europese topclubs op Moussa Dembélé gericht.

Met Kevin Mirallas (Saint-Etienne) en Mohammed Tchité (Racing Santander) zal de doelpuntenproductie bovendien ook door andere Belgen op zich kunnen worden genomen. Over de onlangs tot Belg genaturaliseerde Tchité bestaan echter de nodige twijfels. De Rwandese voetbalbond acht de naturalisatie in strijd met de reglementen van de FIFA. Het feit dat Tchité eerder al de Burundese nationaliteit inruilde voor de Rwandese, zou in strijd zijn met die regels.

Vier dagen voor de kraker tegen de Turken moet België eerst thuis zien af te rekenen met Estland. Turkije moet dan op bezoek in Armenië. Hoewel een Europees kampioen in het verleden regelmatig moeizaam aan een kwalificatiereeks begon, mag van Spanje geen misstap worden verwacht. De Spanjaarden spelen komende week twee thuiswedstrijden. Bosnië-Herzegovina en Armenië zijn de tegenstanders.

In vergelijking met het EK houdt de nieuwe bondscoach Vicente del Bosque 'la selección' vrijwel intact. Nieuwkomers Diego Capel (Sevilla) en Bojan Krkic (FC Barcelona) zullen Spanje bovendien nog sterker maken. Toch kunnen de Belgen zich eindelijk weer eens in de strijd om kwalificatie gaan mengen. In Istanbul zal dan meteen komende woensdag de eerste slag kunnen worden geslagen.

Far Cry 2 komt 24 oktober, samen met Collectors Edition

Ubisoft brengt ons vandaag goed nieuws: de maand oktober gaat nog drukker worden nu Far Cry 2 ook in die maand gelanceerd wordt. De game komt 24 oktober op de planken te liggen, samen met een Collectors Edition.

De speciale versie van de game zal zoals vanzelfsprekend enkele extraatjes bevatten die hopelijk het extra geld waard zijn. Hij bevat namelijk:

Een exclusieve houten doos
Far Cry 2, de originele game
Limited Edition Far Cry 2 t-shirt
"The Art of Far Cry 2" boek
Kaart die de 50km2 van de game weergeeft
Making-of DVD


Dat wordt rennen naar de winkel dus! Zowel de PC, Xbox 360 als PlayStation 3-versie van de game lanceren op de 24e,

Augé etappewinnaar in Duitsland

De zevende etappe in de Ronde van Duitsland is gewonnen door Stéphane Augé. De 33-jarige Fransman van Cofidis was in de rit, over 214,9 kilometer van Neuss naar Georgsmarienhütte, de snelste in een kopgroep van elf man.

Die kopgroep, met daarin ook Koos Moerenhout en de Fransman Thomas Voeckler, was na 30 kilometer koersen onstaan en wist vooruit te blijven. In de laatste 10 kilometer probeerde Voeckler driemaal om uit de kopgroep weg te komen maar tevergeefs. Ook Moerenhout strandde tweemaal toen hij er vandoor wilde gaan. De Nederlander werd uiteindelijk negende.

De Duitser Linus Gerdemann kwam op 3.52 in het peloton over de finish en bleef in het bezit van de gele leiderstrui. Bauke Mollema van Rabobank is op de vijfde plaats met een achterstand van 1.16 de beste Nederlander.

Vergeer draagt Nederlandse vlag

Rolstoeltennisster Esther Vergeer draagt morgen de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Peking.

De chef de mission van de Nederlandse ploeg, Thea Limbach, zei bij de bekendmaking dat ze zeer veel respect heeft voor de prestaties van Vergeer. "Ze heeft de afgelopen jaren talloze titels gewonnen en is al jaren wereldwijd de onbetwiste nummer één in het vrouwentennis."

Vergeer zelf is zeer vereerd. "Ik ben blij dat ik gekozen ben. Het zijn mijn derde Spelen en dan is het een eer om de ploeg voor te mogen gaan. Bij de welkomstceremonie vrijdag in het paralympisch dorp kreeg ik kippenvel toen de vlag omhoogging."

[WK 2010] Rusland, Duitsland strijden in poule 4

Dit weekend worden de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Groep 4.

Duitsland en Rusland strijden in groep 4 voor rechtstreekse plaatsing. Naast 'Die Mannschaft' en de sterke Russen zijn ook Azerbeidzjan, Finland, Liechtenstein en Wales in groep 4 geloot. De strijd om de groepswinst zal naar alle waarschijnlijkheid gaan tussen onze oosterburen en de ploeg van Guus Hiddink.

Het Russische voetbalelftal bestaat eigenlijk pas sinds 1992. Daarvoor was het land een deelrepubliek van de Sovjet-Unie. Hierdoor heeft Rusland zich tot nu toe slechts tweemaal geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal. Bij beide toernooien kon het land geen rol van betekenis spelen.

In 2006 werd de Nederlandse succescoach Guus Hiddink benoemd tot de nieuwe bondscoach van de Russen. Vanaf die tijd is Rusland weer gaan meetellen in het internationale voetbalgezelschap. 'Guus Geluk' werd gehaald met als doel het Russische voetbal weer op de kaart te zetten, iets waar hij het afgelopen EK al vrij goed in slaagde. De coach uit Varsseveld zette een prima elftal neer met als bekroning het bereiken van de halve finale op het EK in Zwitserland en Oostenrijk.

De Duitsers zijn op elk toernooi een gevreesde tegenstander. Op zowel EK's als WK's heeft Duitsland al een hoop titels in de wacht gesleept. Ondanks het feit dat 'die Mannschaft' niet alle wedstrijden van het afgelopen EK even goed speelde, eindigde het elftal onder leiding van Joachim Löw op een tweede plaats na een 1-0 nederlaag in de finale tegen Spanje.

De overige landen in poule 4 zullen niet echt een groot probleem vormen voor bovengenoemde landen. Het voetbalelftal van Azerbeidzjan heeft zich nog nooit geplaatst voor een EK of WK. De Finnen wisten zich ook nog nooit te kwalificeren voor een groot eindtoernooi, evenals het Liechtensteinse voetbalelftal. Wales bereikte in 1958 voor de eerste en tot nu toe enige keer een eindronde.

In poule 4 komen ook een aantal 'Nederlandse spelers' voor. Bij Finland is AZ-verdediger Niklas Moisander sinds kort international. Ook Mika Väyrynen (38 interlands, 5 doelpunten) en Joonas Kolkka (81 interlands, 11 doelpunten) zijn in d

Pools OM onderzoekt bestaan CIA-gevangenis

Het Pools Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de beschuldigingen dat er in Polen al-Qaedaverdachten zijn vastgehouden, verhoord en mishandeld in geheime gevangenissen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat heeft een adviseur van premier Donald Tusk vandaag gezegd.

Poolse media meldden vandaag dat een geheime notitie van de Poolse geheime dienst het bestaan van een CIA-gevangenis in Polen heeft aangetoond. "Ik ben niet bekend met een dergelijke notitie en ik denk dat premier Donald Tusk dat ook niet is", aldus een woordvoerder van Tusk. De premier heeft echter de minister van Justitie om opheldering in de zaak gevraagd, aldus de woordvoerder.

The Washington Post berichtte in 2005 als eerste over geheime CIA-gevangenissen in Polen en Roemenië. Beide landen hebben altijd ontkend dat er op hun grondgebied geheime CIA-kampen hebben bestaan.

Kogel gestuit door bierbuik

Mannen met een bierbuik, wacht nog even met het aanschaffen van die abcruncher. Een beetje vet kan namelijk je leven redden. Dat ondervond de 49-jarige Rolf Mittelhaus toen een kogel bleef steken in zijn nogal omvangrijke vetlaag.

Mittelhaus werd onlangs beschoten door een overvaller. Niet dat de bijna 130-kilo zware Duitser dat direct doorhad overigens. "Ik hoorde wel een knal, maar ik had gedronken en voelde geen pijn, dus ik wist niet dat het een pistoolschot was", vertelt hij.

Pas bij een routinecheck in het ziekenhuis werd de kogel ontdekt. 'Door al het vlees eromheen was de huid nauwelijks doorboord', aldus een politiewoordvoerder.

Jongeren vooral na geweld in DNA-databank

De meeste minderjarigen die in de DNA-databank voor strafzaken zijn opgenomen, zijn veroordeeld voor openlijke geweldpleging, diefstal met geweld of mishandeling.

Dat blijkt uit een overzicht dat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vandaag op verzoek van de VVD en de PvdA naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Na deze top drie volgen delicten als brandstichting, seks met jonge kinderen, (poging tot) doodslag, verkrachting en afpersing. De DNA-databank bevatte rond half maart ongeveer drieduizend profielen van minderjarigen. De meeste daarvan zijn daarin opgenomen toen de jongeren zeventien, zestien of vijftien waren. Ook komen er 14-jarigen en enkele 13-jarigen in voor.

Achtervolging dorstige autodief eindigt bij kassa

Een 22-jarige autodief heeft vanochtend alle registers opengetrokken om de Rotterdamse politie af te schudden. Hij reed met hoge snelheid over de vluchtstrook van een snelweg, haalde bij afritten manoeuvres uit om zijn achtervolgers kwijt te raken en haalde rechts in. Toen hij even uit het zicht was vluchtte hij een supermarkt in. Daar werd de Rotterdammer met bezweet voorhoofd in de rij voor de kassa gevonden.

Agenten van de verkeerspolitie van het Korps Landelijke Politiediensten zagen even na 11.00 uur een zwarte personenauto rijden die kort daarvoor als gestolen was opgegeven. Bij het zien van de politie ging de autodief er als een haas vandoor. Tijdens de achtervolging raakte hij nog een andere auto en slaagde hij er aanvankelijk in de achtervolgers kwijt te raken.

De auto werd weer gevonden in de Jan Steenstraat en een getuige wist dat de man een supermarkt was ingerend. Hij stond netjes in de rij om een blikje drinken af te rekenen. De man stond als veelpleger geregistreerd en is meegenomen door de politie.

Bouw ziekenhuis Sittard stilgelegd

De bouwcombinatie Medical Park Sittard heeft de bouw van een ziekenhuis in de Limburgse stad stilgelegd omdat de opdrachtgever, Stichting Orbis, zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen. Dat hebben de bouwers vandaag bekendgemaakt.

De combinatie bestaat uit Ballast Nedam, Strukton Bouw & Vastgoed, Hurks van der Linden en GTI Zuidoost. Volgens de groep zijn de bouwwerkzaamheden tot nu toe volgens planning verlopen.

Stichting Orbis heeft problemen met toegezegde financiering en kan daardoor niet aan zijn betalingsverplichting voldoen. De hoogte van de bouwkosten is niet bekendgemaakt.

Oplossing woekerpolissen lijkt nabij

Verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd is vergaand in gesprek met de stichtingen Woekerpolisclaim en Verliespolis over een financiële tegemoetkoming voor mensen die bij Delta Lloyd een 'woekerpolis' hebben afgesloten. "Er is nog geen witte rook, maar we gaan de goede kant op", zegt een woordvoerder van stichting Woekerclaim.

Volgens Delta Lloyd is er nog geen akkoord, maar de vergevorderde onderhandelingen gaan de goede kant op, verklaart een woordvoerder van de verzekeraar. Stichting Woekerclaim verwacht binnen uren of dagen tot een oplossing te komen met de verzekeraar. De stichting heeft goede hoop hierna ook met andere verzekeringsmaatschappijen een akkoord te bereiken.

Over het bedrag dat mogelijk wordt uitbetaald aan polishouders wil Delta Lloyd niets zeggen. "We zullen alleen doen wat kunnen verantwoorden. Ik kan niets zeggen over de impact, maar we zijn een van de meest solide verzekeraars in Nederland en dat gaan we niet in de waagschaal leggen", aldus de woordvoerder.

Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) verklaarde vandaag dat hij blij is met de recente ontwikkelingen. De bewindsman hoopt dat de partijen er samen uitkomen.

De zogenoemde woekerpolissen kwamen in 2006 in opspraak na een onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten. Er bleken verborgen kosten bij de polissen te zitten. De Ombudsman concludeerde in maart dat verzekeraars die beleggingspolissen verkochten veel te hoge kosten hebben berekend.

Premier veroordeelt geweld tegen hulpverleners

Premier Jan Peter Balkenende heeft de belaging van ambulancepersoneel in Amsterdam-West in stevige bewoordingen veroordeeld. "Dit is absoluut onaanvaardbaar. Geweld tegen hulpverleners kan niet worden getolereerd."

De minister-president zei vandaag na afloop van het kabinetsberaad dat de daders van geweld tegen hulpverleners snel voor de rechter moeten verschijnen. Het zal moeten blijken of het Openbaar Ministerie (OM) in deze zaken de strafeis waar mogelijk verdubbelt, zoals is afgesproken.

"Ik vind het werkelijk beneden alle peil dat mensen die opkomen voor onze veiligheid, worden gehinderd."

Samenscholingsverbod in Edese wijk Veldhuizen

In de wijk Veldhuizen in Ede geldt vanaf morgen een samenscholingsverbod. Het is dan niet meer toegestaan in het aangewezen gebied met vier of meer personen bij elkaar te staan. Dat heeft burgemeester Cees van der Knaap vandaag besloten na overleg met politie en Openbaar Ministerie.

De wijk kampt al jaren met overlast van met name Marokkaanse hangjongeren. Vooral een groep van ongeveer tien onruststokers zorgt voor hardnekkige problemen. Het verbod geldt voor een periode van zes maanden.

De situatie in Velhuizen leek een tijdje aan beterende hand, maar dit jaar lijkt er weer sprake van stijgende criminaliteit en overlast, stelt de gemeente. Zo gingen de afgelopen week vier auto's in vlammen op en werden tal van andere vernielingen aangericht.

Buurtbewoners die aangifte doen, krijgen te maken met bedreigingen en vernielingen. Bewoners en bezoekers van Veldhuizen voelen zich onveilig, aldus de gemeente. Veel raddraaiers zijn bekend bij de politie. Van der Knaap, sinds januari burgemeester van Ede, kondigde eerder deze week al 'onorthodoxe maatregelen' aan tegen de problemen in Veldhuizen.

Laatste redactionele Staatscourant van de persen

Het oudste dagblad van Nederland, de Staatscourant, is vandaag voor het laatst verschenen met een gecombineerde wetgevings- en redactionele inhoud. De redactionele component komt voortaan te vervallen in het medium, dat in 1814 voor het eerst van de persen rolde.

De uitgave is daarmee ongeveer even oud als het Koninkrijk der Nederlanden, meldde hoofdredacteur Maurits van den Toorn vrijdag. Ter gelegenheid van de laatste redactionele uitgave blikt de krant terug op zijn eigen geschiedenis sinds 1814. Bovendien bevat deze krant een korte beschrijving van de gebeurtenissen in de periode 1940-1945 bij de Landsdrukkerij, de voorganger van NV Sdu.

De Staatscourant verdwijnt niet. Voorlopig blijft de krant dagelijks verschijnen met het overzicht van wet- en regelgeving. Met ingang van 2009 zal ook dit overzicht niet meer op papier worden gepubliceerd, maar via internet te raadplegen zijn. Dat is het gevolg van de Wet elektronische bekendmaking, die de Tweede Kamer kort voor het zomerreces heeft aangenomen.

Overheid houdt Greenpeace in de gaten

Greenpeace ontkent het, maar minister Gerda Verburg (Landbouw) laat toch nagaan of het klopt dat actievoerders opnieuw in het buitenland overgaan tot het storten van rotsblokken in zee.

De CDA-bewindsvrouw heeft dit vandaag gezegd na afloop van de vergadering van de ministerraad. Inmiddels heeft zij met de Duitse staatssecretaris Gert Lindemann (Visserij) gesproken over mogelijkheden om Greenpeace aansprakelijk te stellen, of een dwangsom op te leggen bij acties.

Verburg noemde het "buitengewoon" verwerpelijk dat Greenpeace om natuur te beschermen vissers het werk onmogelijk maakt door stenen te storten. Netten kunnen daarin verstrikt raken met als gevolg dat schepen kapseizen, aldus Verburg. Broodwinning en veiligheid van vissers zijn volgens haar in het geding.

Amerikaans vlaggenschip richting Poti

Het vlaggenschip van de Amerikaanse Zesde Vloot is vandaag aangekomen in de Georgische havenstad Poti, waar Russische troepen zijn gestationeerd.

De USS Mount Whitney is volgens de Amerikanen gevuld met hulpgoederen voor de plaatselijke bevolking, die getroffen is door het gewapende conflict tussen Georgië en Rusland.

De Amerikaanse marine heeft al eerder hulpgoederen gebracht naar een Georgische haven. Dat was toen in het zuidelijker gelegen Batumi, waar geen Russische troepen aanwezig zijn. Het Kremlin klaagde onlangs dat westerse mogendheden marineschepen naar de Zwarte Zee sturen onder het mom van hulpverlening. Dat drijft de spanningen in de regio verder op, meent Moskou.

  (foto: ANP)

Afhakers spekken sportschool met 200 miljoen euro

Ruim één miljoen mensen zijn de afgelopen vijf jaar lid van een sportschool of fitnesscentrum geweest, hoewel ze er geen gebruik van maakten. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van het tv-programma Kassa.

Van de meer danéén miljoen mensen waren er 700.000 zelfs drie maanden of langer niet in een sportschool geweest. Daarmee gooiden ze 180 miljoen euro weg.

Dat mensen langer lid waren dan ze wilden, kwam in 19 procent van de gevallen doordat het abonnement stilzwijgend werd verlengd. 18 procent wilde weg wegens een verhuizing of een langdurige ziekte, maar moest het abonnement toch uitdienen. De rest wilde om andere redenen niet langer naar de sportschool of fitnesscentrum.

Wedden dat jij dit jaar dood gaat?

Op vakantie wil ik geen krant lezen. Zo ontglipte in 2001 het onorthodoxe uitchecken van Herman Brood ruim een week aan mijn aandacht na mijn intergalactische thuiskomst, en een paar jaar later zette ik de tv aan en zag een overvolle Arena waar alle zichzelf respecterende Nederlandse zangers (met uitzondering van Dries Roelvink) Hazes liederen ten gehore brachten, om er pas na een half uur achter te komen dat Dré zelf om legitieme reden verstek liet gaan. Sindsdien maakt zich een gezonde spanning van mij meester wanneer ik me bij thuiskomst worstel door de stapel kranten op de deurmat. Wie o wie heeft dit keer het loodje gelegd?

Uitslag tweede vrije training België

Fernando Alonso heeft zojuist de snelste tijd neergezet in de tweede vrije training op Spa-Francorchamps.

In een hectische training met meerdere ongelukken, een beetje regen en een rode vlag, reed de Spanjaard een tijd van 1.48.454 en was hij daarmee minimaal sneller dan Felipe Massa. De McLarens van Heikki Kovalainen en Lewis Hamilton volgden, voor Kimi Räikkönen, die zijn achtervleugel verloor in een crash.

Adrian Sutil kwam in de eerste vrije training nog tot de zesde tijd, maar deze werd hem ontnomen. In de tweede training reed de Duitser van Force India de achtste tijd.



Uitslag tweede vrije training
Pos.RijderTeamTijdRonden
1 Fernando AlonsoRenault1:48.45421
2 Felipe MassaFerrari1:48.50416
3 Heikki KovalainenMcLaren1:48.74019
4 Lewis HamiltonMcLaren1:48.80517
5 Kimi RäikkönenFerrari1:49.32810
6 Nico RosbergWilliams1:49.40517
7 Sebasian VettelScuderia Toro Rosso1:49.42729
8 Adrian SutilForce India F11:49.58522
9 Jarno TrulliToyota1:49.71523
10 Nick HeidfeldBMW1:49.72522
11 Robert Kubica BMW Sauber1:49.87522
12 David CoulthardRed Bull1:49.92220
13 Sebasian BourdaisScuderia Toro Rosso1:49.94820
14 Timo GlockToyota1:50.28124
15 Kazuki NakajimaWilliams1:50.36420
16 Giancarlo Fisichella Force India F1 Team1:50.74011
17 Jenson ButtonHonda1:50.92519
18 Rubens BarrichelloHonda1:51.23822
19 Nelson Piquet jr.Renault1:51.33419
20 Mark WebberRed Bull1:51.6407

[WK 2010] Tsjechen en Polen favoriet in Poule 3

Dit weekend worden de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Groep 3.

Poule 3, met daarin Slowakije, Slovenië, San Marino, Tsjechië, Polen en Noord Ierland, heeft een nogal Oost-Europees tintje. Vier van de zes ploegen komen uit het gedeelte van Europa, waar het voetbal duidelijk in opkomst is.

Polen en Tsjechië namen in 2008 deel aan het EK in Oostenrijk en Zwitserland en mogen dus worden beschouwd als de favorieten in deze kwalificatiepoule. Noord-Ierland en Slowakije kunnen worden aangemerkt als mogelijke outsiders.

Bij Polen zwaait sinds juli 2006 onze landgenoot Leo Beenhakker de scepter. Tijdens Euro 2008 stelde het land teleur met slechts één enkel punt en een roemloze aftocht in poule B. Dat punt werd behaald tegen gastland Oostenrijk.

Doelman Artur Boruc van Celtic, Roger Guerreiro van Legia Warschau en oud-Feyenoorder Ebi Smolarek van Bolton Wanderers worden gerekend tot de topspelers van de Poolse ploeg.

Boruc, die zich onlangs misdroeg na een oefenduel tegen Oekraïne, is een betrouwbare sluitpost die voor zijn ploeg Celtic en voor de nationale ploeg zijn doel met verve verdedigt. De bij Feyenoord ooit afgeschreven Smolarek heeft in zijn eerste seizoen bij het Spaanse Racing Santander weinig kunnen laten zien, maar is altijd van grote waarde voor Polen. De genaturaliseerde Braziliaan Guerreiro verkreeg vlak voor EURO 2008 zijn Poolse paspoort en was als enige Pool trefzeker tijdens het afgelopen EK.

Tsjechië wist de afgelopen jaren de sprong naar de absolute top net niet te maken. Vooral in 2004 kende de ploeg een topformatie, maar verloor het op weg naar de EK-finale van de sluwe Grieken. Op Euro 2008 verloor het land in extremis van 'comeback-specialist' Turkije, dat een 2-0 achterstand omboog in een 3-2 overwinning. De Tsjechen deden het in Oostenrijk en Zwitserland zonder hun voetballegende Pavel Nedved. Reus Jan Koller stopte na het EK, maar bij Milan Baros is er nog geen sprake van een slijtageslag. Ook doelman Petr Čech kan nog jaren mee.

De Slowaken kennen in Marék Hamsik hun beste speler. Het 21-jarige talent speelt momenteel in de Serie A voor Napoli en is een gewilde speler. Hamsik zal de komende jaren dè sleutelspeler van de Slowaken worden.

Met spits David Healy in de ploeg kunnen de Noord-Ieren een gevaarlijke outsider worden. De aanvaller van Sunderland is in de nationale ploeg een echte goalgetter en tevens een behoorlijke voetballer. In 65 interlands scoorde hij al 34 keer.

Slovenië kent weinig topspelers. Alleen spits Milivoje Novakovic (1.FC Köln), Bostjan Cesar (Olympique Marseille) en Samir Handanovic (Udinese) genieten enige internationale faam.

San Marino wordt tot de allerkleinste voetballanden van Europa gerekend. De spelers uit het dwergstaatje spelen bijna allemaal in de eigen competitie. Een enkele voetballer heeft emplooi gevonden in de krochten van het Italiaanse voetbal.

Het Polen van Leo Beenhakker mag 6 september thuis beginnen tegen Slovenië om 17:00 uur in de stad Wroclaw. Een half uur later wordt er afgetrapt in Bratislava tussen Slowakije en Noord-Ierland. Tsjechië gaat op 10 september op bezoek bij Noord-Ierland.

The Conduit gaat voor de Wii MotionPlus

Nintendo heeft vriend en vijand verrast met de aankondiging van de Wii Motion Plus tijdens de afgelopen E3. Met deze addon zou de Wii-mote eindelijk in staat moeten zijn om één-op-één bewegingen over te zetten naar het scherm. Het is nu dus aan de developers om er gebruik van te maken, en in navolging van Ubisoft bevestigen nu ook de makers van The Conduit dat de game de addon zal ondersteunen.

Naast de Wii Motion Plus zal de game ook volledig customizable-controls kennen, een volledig te herconfigureren HUD, negen missies die in totaal tien uur duren, een online multiplayer met ondersteuning voor Wii Speak en (voor de Wii) prachtige graphics.

The Conduit wordt in het eerste kwartaal van 2009 verwacht.

Gevangenissstraf geëist tegen Lotz

De officier van justitie in het Belgische Tongeren heeft een celstraf van zes maanden en een boete van 17.000 euro geëist tegen Marc Lotz.

Lotz, oud-renner van Rabobank en Quick Step, staat terecht vanwege de vondst van epo in zijn appartement in het Belgische Smeermaas in juni 2005. Samen met drie anderen wordt hij verdacht van het in bezit hebben van, en de handel in epo, anabolen en spierversterkers.

Lotz vindt dat hij met ontslag en twee jaar schorsing al genoeg gestraft is, en heeft om een vrijwillige straf gevraagd. De rechter doet op 3 oktober uitspraak.

Uitverkoop op Xbox Live Marketplace

Microsoft heeft vandaag te kennen gegeven dat er uitverkoop is op de Xbox Live Marketplace. Deze Extended Download Days lopen tot eind oktober en bieden kortingen op in-game DLC van enkele games.

De kortingen lopen zoals hieronder te zien is van 25% tot 60% en slaan op DLC van 7 games. De aangegeven prijzen zijn in Microsoftpunten.

TitelContentOriginele prijsPromotie prijsBesparing
Mass EffectBring Down The Sky400300100 (25%)
Lost OdysseyTriple Bonus Pack20012080 (40%)
Forza Motorsport 2Motegi Track Pack400240160 (40%)
Forza Motorsport 2September Car Pack400240160 (40%)
Forza Motorsport 2December Car Pack400240160 (40%)
Forza Motorsport 2March Car Pacl400240160 (40%)
OblivionShivering Isles24001600800 (33%)
Guitar Hero 3Def Leppard Track pack500360140 (28%)
Guitar Hero 3Foo Fighters Track pack500360140 (28%)
Guitar Hero 3Classic Rock Track pack500360140 (28%)
Beautiful KatamariAccessory Set A20012080 (40%)
Beautiful KatamariAccessory Set B20012080 (40%)
Beautiful KatamariAccessory Set C20012080 (40%)
Beautiful KatamariAccessory Set D20012080 (40%)
Beautiful KatamariSpecial Accessory250120130 (60%)
Beautiful KatamariJust-size Stage30021090 (30%)
Beautiful KatamariBig-10 Stage20014060 (30%)
Beautiful KatamariBig-11 Stage20014060 (30%)

Heitinga: "Het liefst in hart Oranje-defensie"

John Heitinga zal zaterdag waarschijnlijk in de basis starten. Bondscoach Bert van Marwijk zette Heitinga tegen Rusland al in de basis en de verwachting is dat hij dit zaterdag bij Nederland-Australië opnieuw zal doen.

De verdediger van Atletico Madrid zal alleen niet op zijn favoriete plek, centraal achterin, spelen. Daar geeft Van Marwijk nog steeds de voorkeur aan Joris Mathijsen en André Ooijer. Ook Khalid Boulahrouz is een gedadigde om daar plek te nemen. Heitinga zal het moeten doen met de rechtsback-positie. "Natuurlijk hoop je dat je centraal speelt. Maar dat is het nadeel van mij: ik ben op meerdere posities inzetbaar", vertelt Heitinga.

De verdediger heeft weinig probleem met een andere plek, maar zijn voorkeur gaat het liefst uit naar een plekje centraal achterin: "Maar je hoort mij niet klagen als ik rechtsback speel, want ik wil altijd spelen en zal altijd mijn best doen, waar ik ook sta in het veld. Maar als ik de opstelling mag maken, sta ik centraal in de verdediging of centraal ervoor."

Heitinga is in ieder geval blij dat hij weer in de basis mag starten. Op het afgelopen EK zat hij voornamelijk op de bank. Dit tot ieders verrassing, aangezien de verdediger het afgelopen seizoen bij Ajax een ijzersterk jaar doormaakte. "Van Basten heeft mij nooit kunnen vertellen waarom ik ernaast kwam te staan of wat ik fout deed. Ik weet dus niet waarom ik niet speelde. Ik denk dat Van Basten op gevoel voor een ander heeft gekozen en dat is zijn goed recht. Dat was voor mij erg vervelend en ik kan wel hoog en laag gaan springen, maar dan kom ik echt dat elftal niet in. En als je dan met 3-0 van Italië en 4-1 van Frankrijk wint, heb ik echt niks te zeggen hoor", aldus Heitinga.

Geen straf Rankovic na rode kaart

De tuchtcommissie van de KNVB heeft Aleksander Rankovic van ADO Den Haag geen straf opgelegd vanwege zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Sparta.

De aanklager betaald voetbal deed de middenvelder, die van het veld werd gestuurd na een tackle met gestrekt been, eerder een schikkingsvoorstel van vier duels schorsing, maar daarmee ging ADO niet akkoord.

De aanklager betaald voetbal gaat nu in beroep tegen de vrijspraak. De zaak dient 16 september.

Dead Space komt nog eerder in de VS, ook Europa?

Hadden we laatst al het nieuws dat EA's komende horror-shooter Dead Space naar voren was gehaald, nu blijkt dat de game nog eerder uitkomt.

De Noord-Amerikaanse release van de game staat nu op 14 oktober voor de PlayStation 3 en Xbox 360 en 20 oktober voor de PC. De Europese release staat voorlopig nog steeds op 24 oktober, maar het lijkt niet onaannemelijk dat de game ook hier in Europa eerder aanwezig zal zijn. De Amerikaanse release is in vergelijking met de vorige datum een week naar voren gehaald, wie weet kunnen we hier in Europa dus de game op de 17e verwachten.

Red Faction: Guerilla trailer laat destructie zien

In het komende deel van Red Faction-serie staat de destructie van de omgeving wederom centraal. De eerste Red Faction was hiermee een ware revolutie in het FPS-genre, door de mogelijkheid te bieden de omgeving kapot te maken, zij het nog zeer beperkt.

In dit current-gen deel van de serie zullen deze beperkingen echter opgeheft worden en zal destructie het belangrijkste wapen zijn wat je kunt hanteren!

Red Faction: Guerilla zal 30 januari 2009 op de PC, PlayStation 3 en Xbox 360 verschijnen. Meer informatie over de game komt binnenkort in een preview op FOK!games.

[WK 2010] Weinig niveauverschil in poule 2

Dit weekend worden de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Groep 2.

Groep 2 van de Europese kwalificatiereeks voor het WK van 2010 kent geen echte toplanden. Zwitserland heeft de meeste deelnames aan internationale toernooien achter de naam staan van alle landen in deze poule, die verder bestaat uit Letland, Moldavië, Griekenland, Israël en Luxemburg.

Zwitserland werd drie keer in de groepsfase van het WK uitgeschakeld, twee keer in de achtste finale en drie keer in de kwartfinale. Tijdens het meest recente WK strandde Zwitserland in de achtste finale, waarin het na strafschoppen werd uitgeschakeld door Oekraïne.

Letland is in Nederland nog bekend van de poulefase tijdens het EK van 2004. Nederland won toen met 3-0 van de Letten. Dit was tegelijkertijd het eerste en enige optreden tot nu toe op een internationaal toernooi voor Letland. In de kwalificatiereeks voor dat toernooi schakelde de voormalige Sovjetstaat wel Turkije en Polen uit.

Griekenland is natuurlijk de Europees kampioen van 2004. Het afgelopen EK wisten de Hellenen echter niet te imponeren. Deelname aan het WK van 2010 zou de tweede keer zijn voor de Grieken. In 1994 was 'Hellas' van de partij, maar verliet het land kansloos het toernooi met nul punten, nul doelpunten en tien tegendoelpunten.

Luxemburg en Moldavië moeten hun debuut op een EK of WK nog maken en Israël was in 1970 voor het eerst en het laatst aanwezig op het WK in Mexico.

Opvallende spelers in laatstgenoemde ploeg zijn Yossi Benayoun en Tal Ben-Haim. Verdediger Ben-Haim wordt gezien als één van de beste spelers van Israël ooit. Hij heeft onder contract gestaan bij Chelsea, maar speelt nu voor Manchester City. Ook Benayoun speelt in de Premier League, bij Liverpool.

De poule bevat misschien niet de grootste voetballanden, maar juist hierdoor kunnen er makkelijker verrassingen komen. Het niveauverschil tussen bijvoorbeeld Griekenland en Moldavië is weliswaar behoorlijk groot, maar een land als Letland heeft zeker wel een kans om zich op verrassende wijze te kwalificeren voor het WK.

Zaterdag wordt er voor het eerst gevoetbald in deze groep. Dan speelt Moldavië tegen Letland, Israël tegen Zwitserland en Luxemburg tegen Griekenland.

112 gebeld voor vermist surfboard

Een 30-jarige Haagse surfer dacht gisteravond een goed plan te hebben om zijn surfplank terug te vinden. Hij belde 112 met de mededeling dat hij een surfboard in de Noordzee zag drijven en dat hij vermoedde dat er een surfer in nood was.

Volgens de politie kwamen de toegesnelde hulpdiensten via een getuige te weten dat de Hagenaar eigenlijk wilde dat ze zijn surfplank zouden vinden. De man is aangehouden en krijgt een proces-verbaal voor het nodeloos alarmeren van de hulpdiensten.

Enkelblessure Beerens lijkt mee te vallen

De enkelblessure van Roy Beerens lijkt mee te vallen. De speler van Heerenveen moest zich vorig weekend, in de slotfase van de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Volendam, laten vervangen. Naar verwachting zal hij er er niet lang uit zijn.

Aanvankelijk dacht Beerens dat hij mee kon doen met Jong Oranje, maar hij moest afgelopen woensdag toch afhaken. "Tijdens de training bleek dat hij moeite had met draaien. Op zich niet heel ernstig, maar hij is niet fit genoeg om te kunnen spelen", aldus de fysiotherapeut van Heerenveen.

Zweed hield vrouw negen jaar gevangen

Een Zweed is opgepakt omdat hij zijn partner negen jaar lang in een vakantiehuisje heeft opgesloten. Dat meldden Zweedse media vandaag.

Volgens de politie werd de vrouw sinds 1999 vastgehouden in het huisje. Ze zou lijden aan een ernstige vorm van de ziekte multiple sclerose, een aandoening aan het centrale zenuwstel. De vrouw zou sterk vermagerd naar het ziekenhuis zijn gebracht. De man, tussen de zestig en zeventig jaar oud, wordt vanavond voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Patiënt met wapens aangehouden in kliniek

In een kliniek in Deventer is gisteravond een 41-jarige inwoner van deze stad aangehouden wegens bedreiging van een medepatiënt met een pistool. De man had meerdere wapens op zijn kamer liggen, meldde de politie vandaag.

De man bedreigde de medepatiënt met een gasdrukpistool. Later bedreigde hij hiermee ook agenten. Een onderhandelaar werd ingeschakeld, waarna hij zich overgaf. De Deventenaar had op zijn kamer nog een luchtdrukpistool en een mes liggen, aldus een woordvoerder van de politie. Om welke kliniek het gaat, wilde de politie niet kwijt. De man zit vast.

Honkbalbond botst met beroepscommissie

Het bestuur van de KNBSB weigert een uitspraak van de eigen commissie in de zaak rond het gestaakte duel Pioniers-Kinheim uit te voeren.

Op 18 mei van dit jaar werd die wedstrijd gestaakt na een massale vechtpartij op het veld. De strafcommssie legde zeven spelers tien duels schorsing op en riep Pioniers tot reglementaire verliezer uit. De beroepscommissie vond echter dat beide ploegen schuld hadden aan de vechtpartij en ze oordeelde dat het duel vanaf de zevende inning (5-5 stand) moet worden uitgespeeld.

Pioniers heeft het bestuur gesommeerd dat vonnis van de commissie van beroep uit te voeren. Mocht de KNBSB blijven weigeren, dan volgt er een kort geding.

[WK 2010] 'Malta uit, altijd lastig' (poule 1)

Dit weekend worden de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Groep 1.

In poule 1 zijn de krachten allesbehalve eerlijk verdeeld. Absolute topfavoriet is Portugal, terwijl Malta op voorhand kansloos is. Daar tussenin zweven de Zweden, Denen, Hongaren en de Albanezen. Teams die het Portugal moeilijk zouden kunnen maken, maar die de ervaring en finesse missen om de Portugezen van kwalificatie voor het WK af te houden.

Zweden, naast Portugal het enige land in deze poule dat ook aan Euro 2008 deelnam, zou zichzelf graag als outsider zien. De Scandinaviërs troffen in de poulefase van het EK met Spanje en Rusland sterke tegenstanders, maar toch kon het team nooit echt een vuist maken. De Grieken waren ze wel de baas, maar ook in die wedstrijd imponeerden de Zweden niet.

Het Zweedse elftal, sinds 2000 onder leiding van coach Lars Lägerback, deed elf keer mee aan een WK. Toch zullen Zlatan Ibrahimovic, zijn knie en zijn teamgenoten het beste van zichzelf moeten geven voor een retourtje Zuid-Afrika. Dit weekend spelen de Zweden eerst in en tegen Albanië. Op woensdag is er een thuiswedstrijd tegen Hongarije. Voor beide wedstrijden zijn ze favoriet, maar zelfs met zes punten uit twee wedstrijden zullen ze nog niet veel indruk maken op de Portugezen.

Portugal heeft zowaar een nog lichter programma. Hoewel 'Malta uit' lastig blijft, vormen de eilandbewoners geen reële bedreiging voor het team. Vijf dagen later spelen de Portugezen in eigen land tegen Denemarken. De Denen zouden voor een stuntje kunnen zorgen. In de kwalificatie voor Euro 2008 hadden de Portugezen namelijk ook veel moeite met Finland en Polen.

Op zaterdag speelt Hongarije tegen Denemarken, de eerste echte krachtproef voor Erwin Koeman. De ex-trainer van onder meer Feyenoord zit sinds eind vorig seizoen op de Hongaarse bank. Misschien lukt het Koeman om Hongarije weer groot te maken. Waren ze ruim een halve eeuw geleden nog huizenhoog favoriet voor de wereldtitel, nu zijn ze al 22 jaar afwezig op grote eindtoernooien.

De voorbereiding mag alleszins redelijk worden genoemd: remises tegen Kroatië en Montenegro en eerder al de volle winst tegen Griekenland. Koeman moet nu echter tonen dat zijn ploeg er ook staat als het om het 'echie' gaat.

Muizengif in thee Limburgse moeder

De politie heeft een 18-jarige jongen uit Born en zijn 15-jarige vriendin uit Stein aangehouden wegens een poging de moeder van het meisje te vergiftigen. De arrestaties zouden vorige maand al zijn verricht, maar komen nu pas in de openbaarheid na geruchten in de Limburgse pers. Het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht heeft vandaag desgevraagd de aanhoudingen bevestigd.

De moeder ontdekte vorige maand onder in de theepot verdachte korreltjes. De twee geliefden hadden die een dag ervoor er in gedaan in een poging haar te vergiftigen. Het bleek muizengif te zijn. Eigenlijk hadden de jongelui rattengif willen gebruiken, maar daar konden ze niet aan komen.

Reden voor de actie van het tweetal was dat de moeder  tegen hun verkering was. Ook het feit dat het meisje was ingeschreven bij een internaat, beviel hen allerminst.  De vrouw liep door het drinken van de vergiftigde thee overigens geen lichamelijke schade op.

Rij-instructeur bezopen tijdens examen

Een examenkandidaat is gisterochtend zijn rijbewijs misgelopen omdat zijn rij-instructeur te veel had gedronken. De politie werd gewaarschuwd dat er voor het kantoor van het CBR in Spijkenisse ruzie was ontstaan tussen de 63-jarige instructeur en de examinator.

De examinator zei dat de instructeur te laat was bij het rijexamen en dat hij naar alcohol rook. Toen de politie ter plaatse kwam, was de instructeur met de kandidaat verdwenen. Na een korte zoektocht werden ze gevonden op de Groene Kruisweg bij Geervliet. De instructeur blies zo veel dat zijn rijbewijs werd afgepakt.

De examenkandidaat is door de politie naar huis gebracht. Hij kan op een ander moment alsnog zijn rijexamen afleggen.

Jan Smit komende vier dagen dronken

Jan Smit is de komende dagen nauwelijks aanspreekbaar. De kermis in Volendam staat namelijk voor de deur. Tegenover de Vlaamse website showbizzsite.be geeft de Volendamse zanger aan enorm veel zin te hebben in het festijn. "Dat is iets heel bijzonders waar eigenlijk alle Volendammers naar toe leven. Vier dagen lang ben ik dan dronken."

Smit is van vanavond tot en met maandag op 'de dijk' in zijn woonplaats te vinden, kondigt hij aan. Hij heeft voor de zekerheid een rustpauze ingelast na de kermis. "Dinsdag en woensdag ben ik nog vrij. Om bij te komen", lacht de zanger, die vorige week zijn nieuwe album 'Stilte in de storm' presenteerde.

Over eventuele paparazzi die hem tijdens de Volendamse kermis zullen volgen, maakt de artiest zich geen zorgen. "Mensen weten waar ik ben en ik geef van tevoren aan dat ik dronken ben, dus het lijkt me dat er weinig verrassingen zullen zijn. Ze zijn voorbereid, ze kunnen komen, ik verstop me niet."


Kermisvierende Jan Smit komende vier dagen dronken  (foto: DAG)

Dievegge laat baby achter in schoenenzaak

Een dievegge heeft gisteren in Nieuwegein haar baby achtergelaten in een winkel waar ze twee paar schoenen had gestolen. De politie meldde vandaag dat ze in haar haast om weg te komen de kinderwagen met haar circa vier maanden oude kindje had laten staan.

Agenten troffen in de kinderwagen ook nog een hoeveelheid gestolen kleding aan. De vader van de baby meldde zich later op het politiebureau. Toen ook de 44-jarige moeder zich op last van de politie gemeld had, mocht de man met de baby naar huis. De vrouw ontkende de diefstallen overigens. Ze is voorlopig vastgezet.

Metal Gear Solid 4 nu al in de budgetbak?

Metal Gear Solid 4 is een van de grootste PS3 titels van dit jaar, maar heeft toch wat van zijn kracht verloren. De game is toch niet zo populair gebleven als Sony gehoopt had, getuige het vrij snelle vertrek uit de NPD top-10 software charts. Maar dat het zo 'slecht' met de game gesteld was, dat hij na drie maanden al in de budgetbak terecht komt, dat had niemand echt verwacht.


De foto is genomen bij Shibuya Bic Camera, het Japanse equivalent van Best Buy. Het betreft hier dan wel de Limited Edition van het spel, maar het toch is erg verassend dat de game nu al in de budgetbak ligt, met een prijsdaling van 36 Dollar.

Molik beëindigt tennisloopbaan

Alicia Molik heeft haar tennisloopbaan beëindigd. De 27-jarige Australische speelster nam dit besluit na een jaar vol blessureleed en een slepende infectie aan haar oor.

Molik won vijf titels op de WTA Tour en veroverde een bronzen medaille bij de Olympische Spelen van Athene in 2004. In Peking werd ze vorige maand al in de eerste ronde uitgeschakeld. Het was haar laatste wedstrijd.

Maradona: "Blatter is zelf een slaaf"

Diego Maradona heeft gezegd dat hij vindt dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter een verkeerde voorstelling van zaken gaf toen hij voetballers deze zomer omschreef als ‘moderne slaven.’

Blatter sprong met de metafoor op de bres voor Cristiano Ronaldo, die van Manchester United niet naar Real Madrid mocht vertrekken. "Blatter is zelf een slaaf. Hij is er om de voetballers te dienen. Zonder ons betekent Blatter niets, wie is dan de slaaf? Volgens mij kan hij niet eens een bal recht vooruit trappen."

[US] Titel gemengd dubbel voor Paes/Black

Leander Paes uit India en zijn Zimbabwaanse partner Cara Black hebben bij de US Open de titel in het gemengd dubbel veroverd. Het koppel versloeg in de finale de Brit Jamie Murray en de Amerikaanse Liezel Huber met 7-6 en 6-4.

In de tiebreak van de eerste set werkten Paes en Black twee setpunten weg en beslisten de verlening met 8-6 in hun voordeel.

Het was voor Paes zijn achtste grandslamtitel, voor Black de zevende. Black staat met Huber overigens ook in de finale van het vrouwendubbel. Paes haalde met de Tsjech Lukas Dlouhy de eindstrijd van het mannendubbel.

[Update] Xbox 360 nu ook in Amerika goedkoper

Originele bericht

Pas geleden kon je hier op FOK! lezen dat de prijzen van de Xbox360 in Japan fors gingen dalen. Vandaag is bekend geworden dat ook de prijzen in Amerika zullen gaan dalen. Dit zal vanaf vrijdag gaan gebeuren. Dit is natuurlijk ook goed nieuws voor ons, want de kans wordt nu alleen maar groter dat Europa ook snel aan de beurt zal zijn.

Het gaat hier ook niet om een paar Euro, maar echt om een forse daling. Er zijn drie verschillende modellen van de Xbox 360, die met 35, 42 en 56 (!!!) Euro gaan dalen. Dit worden de Amerikaanse prijzen:

Arcade wordt 199 Dollar (140 Euro)
Xbox 360 60GB wordt 299 (209 Euro)
Elite 399 (280 Euro)

Nu maar heel hard hopen dat deze prijsdaling ook naar Europa komt.

Update 12:27
Inmiddels heeft Microsoft duidelijk gemaakt dat de prijzen per regio bepaald worden en dat er op dit moment geen prijsverlaging voor Europa verwacht hoeft te worden.



Binnenkort een geen dikke prijsdaling in Europa?...

Uitslag eerste vrije training België

Felipe Massa heeft de snelste tijd neergezet in de eerste vrije training op Spa-Francorchamps. De Ferrari-coureur kwam tot een tijd van 1.47.284 en was daarmee drietienden sneller dan teamgenoot Kimi Räikkönen. De McLaren-coureurs Hamilton en Kovalainen volgden op ruimere afstand.

Achter de top vier wist Fernando Alonso ondanks een uitstapje naast de baan zijn Renault op plaats vijf te nestelen, net voor Mark Webber met de Red Bull. Het team van Toro Rosso zit er wederom goed bij met de plaatsen 7 en 8, waarmee ze de BMW’s flink te snel af waren. Adrian Sutil kwam nog tot de zesde tijd, maar deze werd hem ontnomen, omdat hij de busstopchicane had afgesneden. De Honda’s konden vooralsnog het tempo niet bijbenen en zij werden dan ook laatste en voorlaatste in de eerste sessie. De tweede vrije training start om 14.00.

Pos.RijderTeamTijdRonden
1 Felipe Massa Ferrari1:47.28426
2 Kimi Räikkönen Ferrari1:47.62326
3 Lewis Hamilton McLaren1:47.87827
4 Heikki Kovalainen McLaren1:47.93224
5 Fernando Alonso Renault1:48.10426
6 Mark Webber Red Bull Racing1:48.42829
7 Sébastien Bourdais Scuderia Toro Rosso1:48.55731
8 Sebastian Vettel Scuderia Toro Rosso1:48.95824
9 Timo Glock Toyota1:48.99726
10 Nelson Piquet jr.Renault1:49.06825
11 Robert Kubica BMW Sauber1:49.13925
12 Nick Heidfeld BMW Sauber1:49.18526
13 Nico Rosberg Williams1:49.61130
14 Jarno Trulli Toyota1:49.62514
15 David Coulthard Red Bull Racing1:49.84918
16 Giancarlo Fisichella Force India F1 Team1:49.98627
17 Adrian Sutil Force India F1 Team1:50.11719
18 Kazuki Nakajima Williams1:50.12530
19 Jenson Button Honda1:50.46425
20 Rubens Barrichello Honda1:50.90525

Jan Kromkamp dicht bij rentree

Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voordat Jan Kromkamp zijn rentree op het voetbalveld gaat maken. De rechtsback van PSV is bijna hersteld van de knieoperatie die hij in mei onderging.

Gisteren trainde hij op de Herdgang mee met de vanwege interlandverplichtingen uitgedunde PSV-selectie. "Ik ben helemaal fit', aldus Kromkamp die nog niet weet wanneer hij zijn eerste wedstrijd bij de beloften mag spelen. "Ik heb geen flauw benul. De medische staf houdt mijn progressie in de gaten. Misschien dat zij het al weten, maar ik hoor meestal pas in de ochtenduren wat en hoeveel ik op die dag ga doen."

Steun en kritiek op harde taal Cohen

De harde woorden die de Amsterdamse burgemeester Job Cohen giseren sprak aan het adres van met name Marokkaanse belagers van hulpverleners, is over het algemeen in goede aarde gevallen, zo schrijft het Parool vandaag.  ''Het zijn veel van onze Marokkaanse jongens die dit doen. Het is absoluut schandelijk wat hier is gebeurd; het gaat alle perken te buiten. Je blijft met je poten van het personeel van de overheid af'', zo zei Cohen gistermiddag na overleg met het Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA).

Cohens felste kritikaster, oud -Amsterdams politieman en huidig PVV-Kamerlid Hero Brinkman, is opgetogen over de harde taal: ''Het lijkt wel hij of hij het licht heeft gezien. Hij blijft natuurlijk de slechtste burgemeester van Nederland, maar ook zijn optreden bij Feyenoord-PSV vond ik een strakke actie''.   De fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam, Judith Sargentini, is wat terughoudender, maar schaart zich wel achter Cohen. ''Ik snap het wel, maar ik vind het moeilijk. Er heerst bij deze jongens een groot wantrouwen ten opzichte van de overheid. Dat is niet zomaar op te lossen''.

De stadsdeelvoorzitter van Geuzenveld-Slotermeer, Robin de Bood, heeft evenwel kanttekeningen: ''Ook de 'asociale Nederlander' maakt zich schuldig aan agressie. Er is hier veel Marokkaanse jeugd, dus het is niet zo raar. Bij de straatcultuur schijnt een harde opstelling te horen. Overheidspersoneel moet zich daartegen 'wapenen' en niet elke bedreiging letterlijk nemen''.  Stadsdeelbestuurder Fouad Sidali van Bos en Lommer is het wel weer volmondig eens met Cohen. ''De Marokkaanse gemeenschap weet het wel, maar heeft soms een duwtje in de rug nodig''. Hij is bang dat ''dit soort gedrag'' anders een hype wordt en zal overwaaien naar zijn stadsdeel.

Marokkanen vinden zaak overdreven
Vanochtend berichtte FOK! nog over ambulanceverpleegkundige Driekes van der Weert die zijn visie gaf over het incident van woensdagavond in Amsterdam-West waar na een steekpartij, waarbij een 15-jarige Marokkaanse jongen ernstig gewond raakte, te hulp geschoten ambulancepersoneel werd bedreigd.  ''Je komt aan ons broertje. Als hij doodgaat, maken wij jou ook dood'', zou er naar de hulpverleners geroepen zijn.

De Marokkaanse jongeren die erbij aanwezig waren, zeggen vandaag in het Parool dat de zaak echter schromelijk wordt overdreven. Abdullah, de twintigjarige broer van de neergestoken 15-jarige Salah, raakte volgens hun in paniek toen hij zijn broer, helemaal onder het bloed, op de grond zag liggen. ''Abdullah wilde naar zijn broer toe maar hij werd door een van de mannen van de ambulance tegengehouden. Hij reageerde heel emotioneel''.  Volgens hun was er geen sprake van echte bedreiging van ambulancepersoneel.

Het hele verhaal van de Marokkaanse jongens kun je hier lezen.

Boonen blij met rustdag na valpartij

Tom Boonen viel gisteren in de zesde etappe van de Vuelta na 68 kilometer vrij hard op het asfalt. Hij reed de rit wel uit, maar liep toch de nodige schaafplekken op.

"Ik was rustig aan het koersen toen iemand voor mij ineens viel", aldus de Belg. "We belandden met een groep op een hoopje. Ik heb hier enkele schaafwonden op mijn linkerbeen en op mijn rug aan over gehouden. Die bezorgen mij de meeste pijn."

Boonen is daarom ook blij met de rustdag van vandaag. "Ik hoop dat ik dan kan herstellen."

Marian Dragulescu stopt met turnen

Marian Dragulescu heeft zijn carrière als topsporter beëindigd. De viervoudig Roemeens wereldkampioen kampt met een chronische rugblessure.

Tijdens het WK van 2004 won Dragulescu, een specialist op sprong, vier titels. Op de Spelen van dat jaar in Athene behaalde hij een zilveren en een bronzen medaille.

Tijdens de Spelen in Peking was zijn eerste sprong veruit de beste van alle finalisten. Maar hij verspeelde een medaille doordat zijn landing bij de tweede sprong faliekant mislukte.

Australische niet blind genoeg

Een Australische atlete mag niet meedoen aan de Paralympics omdat ze niet blind genoeg is. Een woordvoerder van de Australische ploeg heeft dat vandaag gezegd.

De betreffende atlete, Jessica Gallagher, zou in Peking in actie komen bij het discuswerpen, verspringen, kogelstoten en de 100 en 200 meter. Volgens de criteria is haar linkeroog te goed. Gallagher wist vooraf al dat ze een grensgeval was. “Ze was hiervan al op de hoogte gebracht door het Australische Paralympische Comité, dus het komt voor haar niet volledig als verrassing.”

Sastre verruilt CSC voor Canadese Cervélo

Carlos Sastre fietst in 2009 en 2010 voor de Canadese ploeg Cervélo. Daardoor komt er een eind aan de speculaties rondom een overgang naar Katusha, de ploeg van de Rus Oleg Tinkov.

De winnaar van de afgelopen Tour de France heeft zin in de nieuwe uitdaging: "Ik heb zeven onvergetelijke jaren beleefd bij CSC, maar aan alles komt een eind. Ik verheug me erop om mee te doen aan het ‘project Cervélo."

Eén van de ploegleiders van Cervélo wordt de Nederlander Jean-Paul van Poppel. Verder is de Canadese ploeg bezig Stefan Schumacher vast te leggen. De onderhandelingen met de Duitser zouden zich in een vergevorderd stadium bevinden.

'Flevoland presteert economisch het beste'

Het bedrijfsleven in Flevoland heeft vorig jaar het best gepresteerd van Nederland. Dat blijkt vandaag uit de zogenoemde Regio Top 40 van de Rabobank.

Onderzoekers berekenden scores op basis van economische groei en economische kracht van het bedrijfsleven. Flevoland staat op de eerste plaats met een cijfer 7. Utrecht haalde een 6,7 en werd daarmee tweede.

Flevoland scoorde hoog met investeringen. Met een investeringsratio van 42 procent, lag het niveau van de investeringen in Flevoland bijna twee keer zo hoog als in de rest van Nederland. Utrecht was economisch het krachtigst en liet een sterke groei zien in zowel investeringen als werkgelegenheid.

Verrassende derde is Delfzijl en omgeving. De regio haalde het cijfer 6,4. Delfzijl is daarmee de sterkste stijger in de ranglijst. Dat kwam vooral door de winstgroei. In Delfzijl bedroeg die groei vorig jaar 14,2 procent, terwijl de gemiddelde groei uitkwam op 4,8 procent.

[US] Djokovic stuurt Roddick naar huis

Novak Djokovic heeft de halve finales bereikt van de US Open. Zijn opponent Andy Roddick dacht na de derde set een comeback te maken in de wedstrijd, maar het was Djokovic die de partij naar zich toe trok; 6-2, 6-3, 3-6, 7-6(5).

In de eerste twee sets was Djokovic oppermachtig. Hij liet Roddick alle hoeken van de baan zien. In de derde set waren de rollen omgedraaid. De Amerikaan profiteerde optimaal van de zwakke servicegames bij zijn tegenstander. Daardoor ging de derde set ook naar Roddick.

In de vierde set was het opnieuw Roddick die de break pakte. Bij 5-4 mocht hij zelfs serveren voor de set, maar Djokovic wist een 30-0 achterstand in die game om te buigen. Daardoor werd het 5-5. Vervolgens wist Djokovic in de tiebreak aan het langste eind te trekken en plaatsing voor de halve finale was een feit. "Het was kantje boord", aldus een opgeluchte Djokovic.

In de halve finales treft Djokovic de Zwitser Roger Federer, een kopie van de finale van vorig jaar. Toen was het Federer die wist te winnen, maar de nummer twee van de wereld is dit jaar niet in goede doen.

Half miljoen nieuwe woningen Randstad in 2040

In de Randstad moeten in 2040 minstens vijfhonderdduizend nieuwe woningen zijn. Zo'n veertig procent daarvan moet binnen de steden worden gebouwd. Dat staat in een gezamenlijke toekomstvisie van het kabinet en de gemeenten Den Haag en Amsterdam over het gebied, zeggen ingewijden vandaag.

De nieuwe woningen, voornamelijk hoogbouw, moeten de levendigheid van de steden vergroten. De woningen worden om die reden strategisch gebouwd op plekken als de Zuidas bij Amsterdam en het Haagse stationsgebied.

In de Randstad moeten niet alleen meer woningen komen, het gebied moet ook toegankelijker worden. Spoorlijnen tussen bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht worden verbreed, maar de Randstad moet ook internationaal aantrekkelijker worden. Zo moet de positie van Schiphol als overstapplaats worden versterkt.

Vanmiddag wordt er over de visie gedebatteerd. Minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA), minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) en minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) zijn daarbij aanwezig.

Go Ahead Eagles waarschijnlijk zonder Overmars

Het is nog niet zeker of Go Ahead Eagles aan zal kunnen treden met Marc Overmars. Vanavond wacht het uitduel tegen MVV. Overmars is wel fit voor de wedstrijd, maar is bang voor overbelasting.

Go Ahead Eagles-coach Andries Ulderink vertelt over zijn speler: "We kijken wat verstandig is. Als Marc aangeeft dat-ie kan spelen, neem ik daarna pas een beslissing." De 86-voudig international trainde de afgelopen dagen gewoon mee met de club, maar gaf enkele weken terug te kennen dat hij niet alle wedstrijden mee wil doen. Deze beslissing nam hij om zijn knie niet al teveel te overbelasten. Overmars kwam deze competitie tot twee duels voor zijn club.

Stekelenburg: "Niet de nieuwe Van der Sar"

Sinds Edwin van der Sar heeft bedankt voor Oranje, is Maarten Stekelenburg de nieuwe eerste keeper van het Nederlands Elftal. De keeper van Ajax wil echter niks weten van mensen die hem de nieuwe Van der Sar noemen.

Volgens de keeper van Ajax is Edwin van der Sar de beste keeper aller tijden. ""De manier waarop hij vorig seizoen de strafschoppenserie in de Champions League besliste. Hoe hij op het EK tegen Italië en Frankrijk keepte, fantastisch", aldus de 25-jarige doelman van Ajax. Van vergelijkingen wil hij daarom dus niks weten: ""Want ik ben gewoon Maarten Stekelenburg, snap je?"

Stekelenburg vervolgt: "Maar voor mij is het wel eens vervelend dat ik al sinds de jeugd van Ajax in één adem met Van der Sar word genoemd. Ik snap de vergelijking wel. We zijn allebei lang, kunnen redelijk trappen, zijn rustig en dragen Ajax een meer dan warm hart toe. Maar toch ben ik gewoon Maarten Stekelenburg. Zoals Klaas-Jan Huntelaar bij Oranje niet plots de nieuwe Ruud van Nistelrooij is."

Bij zijn debuut in 2002 voor Ajax moest Stekelenburg nog de concurrentie aangaan met Joey Didulica en Bogdan Lobont. Sinds hij werd opgeroepen voor Oranje, moest hij direct in de voetsporen treden van Van der Sar. Het was vooral achteraf de uitschakeling tegen Rusland een emotioneel voor de keeper van Ajax. "Ik besefte pas later dat Van der Sar naar me toe kwam toen we de meegereisde fans bedankten. Hij gaf me een hand en wenste me succes. Ik zei niets tegen hem of misschien alleen: dank je. Later besefte ik pas hoe speciaal dat was."

Zaterdag en woensdag moet Stekelenburg er staan voor Oranje. Zaterdag treft het Nederlands elftal in een oefenduel Australie, om woensdag aan te treden tegen Macedonie in het kader van kwalificatie voor het WK van 2010. In deze twee duels zal de keeper eerste keus zijn van de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk. "Ik vind dat zelf geen normale zaak. Dat is geen valse bescheidenheid, dat is hoe ik het beleef. Ik vind het ook heel moeilijk om over mezelf te praten. Laat anderen dat maar doen", aldus Stekelenburg.

Zowel bij Oranje als bij Ajax geeft Stekelenburg, die over twee weken 26 wordt, leiding aan een verdediging waar vaak veel over gediscussieerd wordt: "Dat verbaast me wel, moet ik zeggen. Ik wil die twee defensies niet met elkaar vergelijken. Oranje krijgt namelijk zelden een doelpunt tegen. Bij Ajax werd ik vorig seizoen in de competitie 45 keer gepasseerd. Dat was echt schandalig, dat mag niet meer", aldus de doelman.

Toch incasseerde Stekelenburg zaterdag tijdens het eerste competitieduel tegen Willem II meteen twee tegendoelpunten. "Bij die eerste zag ik er niet goed uit", erkent hij. "Vroeger kon ik dat bijna niet accepteren, nu weet ik zoiets beter een plekje te geven. Ik heb zaterdagnacht gewoon geslapen. Maar als we zo doorgaan bij Ajax, krijgen we er weer veel tegen. Veel meer dan PSV."

De keeper reageert ook nog op het aankoopbeleid in verdedigend opzicht van de Amsterdammers. Heitinga vertrok, alleen Oleguer werd aangetrokken. Stekelenburg vertelt hierover:"Als je het zo bekijkt, kan het weer moeilijk worden. Maar ik denk dat we met Vermaelen, Vertonghen, Silva en Oleguer een uitstekende defensie hebben. Oleguer moet alleen nog even leren samen te spelen met Vertonghen en Vermaelen. Die jongens misten helaas de voorbereiding wegens de Spelen."

Stekelenburg hoopt maar één ding dit jaar, kampioen worden. Het maakt volgens de doelman niet uit op welke manier: "Ik denk dat je ook niet alleen naar de defensie van Ajax moet kijken. Ajax speelt altijd aanvallend, als het 1-0 is moet het 2-0 worden. En daarna het liefst snel 3-0 anders gaat het publiek morren. Ik mag dat wel, want ik voel mezelf ook Ajacied. Maar soms is het helemaal niet erg om met 1-0 te winnen en de boel op slot te gooien. Dat kan bij Oranje beter omdat we met twee controlerende middenvelders spelen. Bij Ajax voetballen we hooguit met een controlerende middenvelder. Dat is dan vaak Gabri en die spreekt nauwelijks Nederlands. Maar begrijp me niet verkeerd. Ik vind het ook prima als we met Ajax alle duels met 5-4 winnen. Als we maar een keer kampioen worden. Al denk ik wel dat een ploeg meer kans op succes heeft als het vaak de nul houdt."

Lindenbergh nog altijd zonder club

Olaf Lindenbergh zit nog altijd zonder club. De oud-speler van AZ en Ajax is één van de vele voetballers die er niet in is geslaagd om een nieuwe club in het betaald voetbal te vinden. Daarom voetbalt hij de komende tijd bij amateurclub Purmersteijn.

De inmiddels 34-jarige Lindenbergh kwam vorig seizoen uit voor Sparta Rotterdam, maar kreeg daar geen nieuw contract van de clubleiding. De middenvelder, die drie jaar geleden zelfs nog bij de selectie van Oranje zat, zit daarom sinds dat moment zonder club "Afgelopen weken is er alleen maar vaag contact geweest met een club uit Kroatië. Verder was er totaal geen beweging. Misschien denken clubs dat ik met mijn verleden bij Ajax te duur ben, maar dat is dan een misverstand. Natuurlijk ga ik in het betaald voetbal niet gratis ergens voetballen, maar bij mijn laatste club Sparta verdiende ik ook niet bepaald een topsalaris. Alles is bespreekbaar", aldus een teleurgestelde Lindenbergh.

Lindenbergh denkt zeker nog niet aan stoppen, het liefst gaat hij weer een nieuwe uitdaging aan bij een profclub: "Met mijn ervaring kan ik voor veel clubs uit de eredivisie nog een nuttige kracht zijn. Daarom vreet het aan me dat de voetbalwereld me kennelijk is vergeten. Ik heb er maar één verklaring voor. Ik was een paar maanden geblesseerd. Vanaf maart tot het eind van de competitie heb ik door een buik- en liesblessure niet gevoetbald. Dat was uitgerekend de periode waarin clubs al nadenken over volgend seizoen."

Verdonk wil gummetjes

Rita Verdonk houdt graag intensief contact met haar achterban. Dit houdt niet op bij het enkel bespreken van de politieke agenda. In een e-mail verzocht Rita Verdonk haar sympathisanten of zij misschien nog wat potloodstompjes en een verdwaalde paperclips konden missen voor het nieuwe hoofdkwartier van Trots op Nederland (TON). Verder is zij nog op zoek naar bureaulampen, nietjes, puntenslijpers, memoblokjes, in- en uitbakjes voor de post én een industrieel koffiezetapparaat. Het is blijkbaar niet makkelijk voor een beginnende beweging om kantoorspullen te regelen.

DAG gaf gehoor aan Rita’s oproep en besloot haar met enkele kantoorbenodigdheden - en camera - op te zoeken in Den Haag. Verdonk was erg blij met de donaties: ‘We kunnen werkelijk van alles gebruiken.’

Kay van de Linde, spindoctor van TON, verklaart het bijzondere verzoek: "Het is ook leuk om eens wat anders te vragen dan geld. Niet alleen voor ons, maar ook voor de donateurs. Dan weten de mensen dat we hun opgestuurde paperclipjes ook echt gebruiken." Op deze manier blijft het contact met de aanhangers hecht. Maar Verdonk is toch niet de vrouw om haar hand op te houden? "Nee, dat klopt", zegt ze. "Maar in de politiek heb je geen keuze. Elke partij moet de hand ophouden."

Verder vertrouwde de politica DAG nog toe dat ze van plan is af te vallen. "Je weet maar nooit wanneer een kabinet valt en dan moet je paraat staan."

De video met Verdonk kun je hier bekijken

VN: Rijke landen komen beloften niet na

Rijke landen komen hun beloften om de hulp aan de armste landen te verhogen niet na. In de afgelopen twee jaar is de ontwikkelingshulp zelfs gedaald. De hulp moet met bijna 12,5 miljard euro per jaar omhoog als de rijke landen aan hun toezeggingen willen voldoen. Dat staat in een rapport dat verschillende organisaties van de Verenigde Naties hebben opgesteld over de zogeheten Millenniumdoelen, die wereldleiders in het jaar 2000 overeen zijn gekomen om de armoede te bestrijden.

Alleen Nederland, Luxemburg, Denemarken, Noorwegen en Zweden voldoen aan de VN-norm om minstens 0,7 procent van het nationaal inkomen te bestemmen voor ontwikkelingshulp, zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon gisteren op een persconferentie. Gemiddeld geven de rijke landen niet meer dan 0,28 procent aan de armste landen.

De belangrijkste industrielanden besloten in 2005 in Gleneagles de ontwikkelingshulp op te voeren en tot 2010 35 miljard euro extra te verschaffen, in vergelijking met het jaar 2004. Om dat doel van de G-8 te halen, moeten de rijke landen de ontwikkelingshulp met bijna 12,5 miljard euro per jaar verhogen, zei Ban. "We zitten al in de tweede helft van onze wedstrijd tegen de armoede. De tijd begint te dringen", zei hij.

McCain belooft verandering

De Republikeinse senator John McCain heeft gisteravond in Saint-Paul op de conventie van zijn partij verandering in Washington beloofd. Hij sprak van het "verkwistende, niets uitvoerende, egoïstische Washington" waar hij verandering in gaat brengen.

McCain heeft in zijn rede formeel "dankbaar, nederig en vol vertrouwen" de opdracht van zijn partij aanvaard om namens de Republikeinen mee te doen aan de presidentsverkiezingen van 4 november.

De 72-jarige McCain werd ingeleid door zijn vrouw Cindy en een filmpje waarin zijn verleden als militair en krijgsgevangene opnieuw uitvoerig werd belicht.

McCain beklemtoonde dat hij samen met vicepresident Sarah Palin, de huidige gouverneur van Alaska, Washington gaat opschudden. Hij sprak hier over het geliefde thema dat de gevestigde politieke orde in de hoofdstad geen enkele belangstelling heeft voor de problemen van de gewone Amerikaan.

McCains Republikeinse Partij heeft er al jaren de macht. McCain zei dat zowel Republikeinen als Democraten het vertrouwen van de kiezers hebben geschonden. McCain nam afstand van hen en zei tegen zijn enthousiaste aanhangers: "Ik ga naar Washington niet voor een politieke partij, niet voor speciale belangengroepen, niet voor mijzelf maar voor u."

Hij zei ook met een brede glimlach dat hij niet kan wachten om Palin in Washington te introduceren. De 44-jarige Palin bespeelde hetzelfde thema van de elite in Washington bijzonder fel in haar toepraak voor de conventie op woensdagavond.


De Republikeinse senator John McCain  (foto: ANP)

De leenfiets

Mijn retegeile Renault Scénic heeft een probleempje: hij start niet als hij warm is. Je parkeert dat ding bijvoorbeeld bij de Albert Heijn, doet een paar boodschapjes, en als je dan terugkomt kan je eerst nog een kwartier wachten tot hij zover is afgekoeld dat hij weer start. Dat is niet handig, dus wat doe je als lid van de digitale generatie? Juist, je doet een zoekopdracht in Google op: Renault, warm, niet starten en je krijgt vanzelf het antwoord. Probleempje met de BDP oftewel de Bovenste Dode Punt sensor. Ja, als ze het je hadden verteld in de garage, was je over de balie gesprongen om die vuile oplichters eens even in elkaar te tremmen, maar het ding blijkt echt te bestaan.

'Kamer misleid over JSF-orders'

De Nederlandse deelname aan het Joint Strike Fighter-project levert minder orders op dan de regering de Tweede Kamer heeft voorgehouden. KRO Reporter heeft vandaag interne documenten van het ministerie van Economische Zaken op zijn site gezet. Uit de stukken blijkt volgens het televisieprogramma dat het parlement bewust is misleid.

Begin 2002 meldden de toenmalige ministers van Economische Zaken, Defensie en Financiën aan de Kamer dat de Nederlandse luchtvaartindustrie alleen al in de ontwikkelingsfase van de JSF kon rekenen op Amerikaanse orders ter waarde van achthonderd miljoen dollar. Dat bedrag kwam overeen met de instappremie die Nederland betaalde aan de Verenigde Staten om te mogen deelnemen aan het project. Maar in 2002 zou binnen het ministerie van Economische Zaken al bekend zijn geweest dat de omvang van de orders voor de Nederlandse luchtvaartindustrie extreem werd overdreven.

"Nederland wist vanaf het begin dat achthonderd miljoen dollar voor enkel de ontwikkelingsfase onhaalbaar is. Er wordt gerekend met ongeveer 350 miljoen", schreven ambtenaren van Economische Zaken op 30 oktober 2003 in een nota aan hun staatssecretaris Karien Van Gennip (CDA). Dat is minder dan de helft van wat de Kamer een jaar eerder in het vooruitzicht werd gesteld. In dezelfde nota wordt de beloofde achthonderd miljoen dollar 'niet realistisch' genoemd.

Op dit moment staat de teller voor het Nederlandse bedrijfsleven volgens het ministerie van Economische Zaken op 698 miljoen dollar. Het aantal orders zou niet of nauwelijks meer groeien.

SP-Kamerlid Krista van Velzen voelt zich belazerd en zei in een reactie op Radio 1 dat zij een parlementaire enquête wil. "Als we dit hadden geweten, weet ik niet of we verder waren gegaan met het traject." Van Velzen heeft het idee dat 'vitale informatie' is achtergehouden. "Van begin af aan is gezegd dat het winstgevend zou zijn, maar het blijkt een soort Betuwelijn: alle beloftes blijven beloftes. Tot nu toe moeten we alleen maar geld bijleggen."

KRO Reporter wijdt zondagavond een uitzending aan de kwestie.

Internetoplichter krijgt 22 maanden cel

De 29-jarige internetoplichter Dennis H. moet 22 maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vanochtend bepaald. Ook moet H. 68.000 euro terugbetalen aan de staat. De uitspraak komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechter acht bewezen dat H. tussen 2002 en 2006 zeker honderd mensen uit heel Nederland heeft opgelicht. De 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, bood via Marktplaats onder meer mobiele telefoons, iPods, navigatiesystemen en concertkaartjes aan. De goederen werden vervolgens niet geleverd. Met de zwendel zou H. ongeveer 75.000 euro hebben verdiend.

Begin 2006 maakte H. de meeste slachtoffers. De flessentrekkerij kwam aan het licht toen een vrouw uit Arnhem aangifte deed van oplichting. Het werd de politie daarna duidelijk dat er veel meer gedupeerden waren. Ook het Tros-programma Opgelicht kreeg diverse meldingen over H. In samenwerking met het televisieprogramma werd H. in mei 2006 opgepakt in een Amsterdams internetcafé. Op diverse internetfora staan de oplichtingspraktijken van H. beschreven. In december 2006 werd H. ook al veroordeeld voor internetoplichting. Hij kreeg toen 18 maanden cel opgelegd.

Olieprijs blijft dalen

De sombere vooruitzichten voor de groei van de wereldeconomie zetten de olieprijs sterk onder druk. Handelaren gaan ervan uit dat de behoefte aan olie door de afzwakking van de economische groei veel minder sterk zal toenemen dan in de afgelopen jaren.

De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) daalde vandaag tot 106,55 dollar. Aan het begin van de week kostte olie nog ruim 117 dollar per vat. In juli bereikte de prijs van een vat olie het recordniveau van 147,27 dollar.

De zorgen over een afnemende vraag wegen voor oliehandelaren momenteel veel zwaarder dan problemen met het aanbod. Zowel het stilleggen van de omvangrijke olieproductie in de Golf van Mexico, vanwege de orkaan Gustav, als een onverwachte daling in de oliereserves van de Verenigde Staten maakten deze week geen einde aan de daling van de olieprijs.


Olietanks  (foto: ANP)

Muzieksmaak gelinkt aan persoonlijkheid

Een studie onder 36.000 mensen over de hele wereld heeft uitgewezen dat muzieksmaak en persoonlijkheid met elkaar verbonden zijn. Het onderzoek, uitgevoerd door Professor Adrian North van de Heriot-Watt universiteit te Edinburgh, is het grootste ooit op dit gebied.

Uit het onderzoek bleek dat liefhebbers van klassieke muziek verlegen zijn, terwijl heavy metal fans zachtaardig en tevreden over zichzelf zijn.

Professor North omschrijft het onderzoek als "significant" en "verrassend". Hij zegt: "We hebben altijd al vermoed dat er een link is tussen muzieksmaak en karakter. Dit is de eerste keer dat we er eens goed naar hebben gekeken. Niemand heeft dit ooit op deze schaal gedaan."

Professor North zegt dat het onderzoek vele marketing toepassingen heeft: "Als je de muzieksmaak van iemand kent, weet je ook wat voor type die persoon is, en wat je aan ze kunt verkopen. Er zijn duidelijke aanwijzingen voor de muziekindustrie, die zich zorgen maakt over teruglopende CD verkopen."

"Een van de meest opvallende resultaten is de overeenkomst tussen klassiek-liefhebbers en metalfans. Ze zijn allebei creatief en op hun gemak met zichzelf, maar niet erg extravert. Men heeft het stereotype van metalfans als suïcidale depressievelingen die een gevaar voor zichzelf en de samenleving zijn. Maar eigenlijk zijn het best gevoelige types."

Meer dan 36.000 mensen van over de hele wereld werden gevraagd om 104 muziekstijlen te beoordelen en vragen te beantwoorden over hun persoonlijkheid. De studie gaat nog steeds door en Professor North, hoofd van de afdeling Toegepaste Psychologie op de universiteit, is nog steeds op zoek naar deelnemers via een online enquête.

Met dank aan Chevalric voor vertalen en de submit.

Belg geflitst met 706 km per uur

Bij een Belg plofte onlangs een bizarre verkeersboete op de mat. De beste man zou namelijk op 20 juni in het Waalse Martelange met een snelheid van maar liefst 706 kilometer per uur over het wegdek zijn gezoefd. Nu is een BMW een snelle auto, maar de BMW 118i van de man gaat echter niet harder dan zo 'n 210 kilometer per uur.

De overijverige agent die de snelheidsduivel heeft geflitst geeft toe dat hij een foutje heeft gemaakt. "De opgemeten snelheid bedroeg in werkelijkheid 106 km per uur en dat is nog altijd 56 km per uur meer dan de snelheid die op die plaats is toegestaan. Het gaat dus om een zware overtreding, maar ik geef toe dat 706 km per uur hilarisch veel is", geeft de agent toe.

De snelheid van 706 kilometer blijkt na correctie nog 'slechts' 663,64 kilometer per uur te bedragen. Wat voor sanctie de Belg wacht is nog niet bekend. "Hij heeft het procesverbaal teruggestuurd met de opmerking dat de snelheid nogal abnormaal hoog leek."

Call of Duty 5 verkrijgbaar vanaf 14 november

Het vijfde deel in de Call of Duty-reeks zal vanaf 11 november in de Amerikaanse winkels liggen, dat heeft Activision Blizzard bekend gemaakt. Na navraag blijkt dat we in Europa niet veel langer hoeven te wachten. De releasedatum hier zal 14 november zijn. De game verschijnt dan op Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 2, PC, PSP, Nintendo DS en Wii.

In Leipzig konden we al even kennis maken met deze explosieve shooter van Treyarch, houdt FOK!games dan ook in de gaten voor een hands-on van de game.

Ukkelaar zit naakt op trekhaak

In het Belgische Ukkel worden inwoners al twee nachten geconfronteerd met een naakte man die plaatsneemt op de trekhaak van geparkeerde auto's.   De eerste nacht droeg hij alleen een T-shirt. Hij belde aan bij een woning en toen de bewoners open deden, verdween hij.

De politie trof later een half naakte man aan die zich ophield bij een paar auto's. Hij zei dat hij zijn broek had verloren. De agenten brachten de naaktloper vervolgens thuis.

De nacht erop werd de man echter weer gesignaleerd, nu geheel naakt. Getuigen zagen dat hij met zijn blote reet op de trekhaken van auto's plaatsnam. Toen de politie er aan kwam, koos de naaktloper het hazenpad.

Campina haalt producten terug

Campina Nederland haalt zogenoemde onderwegverpakkingen van de merken Optimel (framboos/limoen), Vifit (rode vruchten/sinaasappel) en Goedemorgen (perzik/abrikoos) terug omdat een smaakafwijking is ontdekt.

Het gaat om de 330 mililiter flessen met houdbaarheidsdatum tot 15 of 22 september. Dat heeft het bedrijf vandaag in advertenties in landelijke bladen laten weten. Volgens Campina is er "geen enkel gevaar voor de volksgezondheid".

Poldermoskee opent de deuren in Amsterdam

De Poldermoskee in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart gaat vanavond officieel open. Dat gebeurt in aanwezigheid van stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch en de islamitische wetenschapper Tariq Ramadan.

Het gebedshuis richt zich op moslimjongeren met verschillende etnische achtergronden, maar die zijn geboren en getogen in Nederland.

De preken in de moskee zijn in het Nederlands. Vrouwen kunnen bidden in dezelfde zaal als de mannen, maar hebben ook een aparte ruimte. Naast het gebed en preken zijn er lezingen, debatten en loungeavonden met muziek of film. Ook niet-moslims zijn welkom. In het bestuur zit er zelfs een. Het gebedshuis is een initiatief van Mohammed Cheppih.

De moskee heeft al een succesvolle proefperiode achter de rug. Sinds de vastenmaand ramadan van start ging, kwamen er elke avond tientallen tot ruim honderd gelovigen om te bidden. Alleen financieel gaat het nog niet van een leien dakje. Het gebedshuis wil geen geld van buitenlandse financiers, maar is er vooralsnog nauwelijks in geslaagd fondsen in Nederland te werven.

Link: Poldermoskee.nl

Aandelen Take Two flink gezakt voor financiële resultaten

Vandaag maakt Take Two de kwartaalcijfers bekend voor het derde kwartaal van het financiële boekjaar. De verwachtingen zijn laaggespannen, doordat de verkopen van Grand Theft Auto IV flink gestagneerd zijn er en nog een paar miljoen exemplaren in de winkels liggen. Gevolg van deze verwachtingen is dat de aandelen van het bedrijf met ruim 5% zakten naar $23,17, een stuk minder dan het bod dat Electronic Arts nog heeft lopen.

Om te zorgen dat Electronic Arts toch nog meer zal gaan bieden, zal het bestuur van Take Two waarschijnlijk achter gesloten deuren een uitgebreide presentatie geven aan het bestuur van EA. Zeker is dit niet, maar een bevestiging is er helaas niet, nu beide bedrijven een geheimhoudingsverklaring hebben ondertekend over de overname.

CD: Micah P. Hinson - And The Red Empire Orchestra

Micah P. Hinson heeft op zijn jonge leeftijd al redelijk wat ellende achter de rug. Als tiener bood het saaie stadje Abilene in Texas hem weinig mogelijkheden en raakte hij uiteindelijk verslaafd aan pijnstillers. De verslaving dreef hem tot het vervalsen van recepten, maar hij werd gepakt, belandde in de bak en verloor hierdoor zijn huis, auto en verdere bezittingen. In zijn jongere jaren wedijverde hij echter met zijn broer om de beste gitaarkneepjes en rond zijn 20e pakte hij dit instrument weer op. Zijn eerste stapjes in de muziekindustrie werden goed ontvangen. Tijdens een tournee liep hij echter ernstige rugklachten op en moest ditmaal op recept weer aan de pijnstillers. Een gevaarlijke combi en met chronische rugpijn werd het toeren ook knap lastig.

Lasten voor bedrijven volgend jaar flink omlaag

De lasten voor het bedrijfsleven zullen volgend jaar bijna een miljard euro lager uitvallen. Bovendien trekt minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken een half miljard uit voor nieuwe innovatieprojecten.

Het kabinet zal deze maatregelen op Prinsjesdag bekend maken, aldus ingewijden vandaag. Zij bevestigen een bericht van Het Financieele Dagblad hierover.

Het kabinet zal in 2009 niet alleen de WW-premie voor werkenden schrappen, zoals eerder bekend werd, het verlaagt ook de WW-premie voor werkgevers met 350 miljoen. Dat bedrag zou in latere jaren oplopen tot 500 miljoen per jaar.

Daarnaast profiteren ondernemers in 2009 van een meevaller bij de inkomensafhankelijke zorgpremies. Zij zijn daardoor volgend jaar een half miljard minder kwijt.

Studie naar verplichte taalles voor ouders

Het kabinet gaat onderzoeken of ouders die slecht Nederlands spreken verplicht op taalcursus kunnen worden gestuurd. Op die manier moet worden voorkomen dat hun kinderen een taalachterstand oplopen.

Dat heeft minister Ella Vogelaar voor Integratie gisteren bekendgemaakt. In het regeerakkoord spraken CDA, PvdA en ChristenUnie af dat ouders met een slechte beheersing van het Nederlands een "verbrede leerplicht" zouden krijgen. De Raad van State is echter voor deze plicht voor ouders gaan liggen. Volgens het adviescollege mag dwang alleen worden toegepast als die voor alle ouders geldt. Bovendien vindt de raad dat met de maatregel ook de leerplicht voor kinderen moet worden aangepast.

Om kinderen het slechte Nederlands van hun ouders niet over te laten nemen, zouden zij al vanaf drie jaar naar school moeten, aldus de Raad van State. Ook deze maatregel moet voor iedereen gelden.

Het kabinet vindt dat een verlaging van de leerplicht voor alle kinderen zijn doel voorbij schiet. Vogelaar start daarom een juridisch onderzoek of "er wellicht nog andere mogelijkheden zijn om ouders van jonge kinderen te verplichten tot het leren van de Nederlandse taal".

'Als hij doodgaat, maken wij jou ook dood’

Ambulanceverpleegkundige Van der Weert is perplex over het incident in Amsterdam-West.

In de garage van ambulancebedrijf Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA) staan donderdagmiddag nog vijf ambulances geparkeerd. Negentien wagens zijn weer onderweg, nadat ambulancepersoneel woensdagavond het werk had neergelegd. ‘Na het overleg met burgemeester Cohen hebben we besloten toch weer aan het werk te gaan’, zegt Driekes van der Weert, ambulanceverpleegkundige van VZA. Hij was woensdagavond betrokken bij de beslissing niet langer uit te rijden, nadat twee collega’s met de dood waren bedreigd.

Het tweetal was uitgerukt voor een melding van een steekincident in Amsterdam-West. Toen ze arriveerden was de politie nog niet ter plaatse. Politiecommissaris Cor Gorissen bevestigt dat de politie een paar minuten later aankwam dan normaal.

‘Volgens het protocol moeten we doorrijden als er bij een steekincident nog geen politie aanwezig is’, zegt van der Weert. ‘Maar die knaap ligt daar onder het bloed. Dus je stopt en je stapt uit’. Terwijl het ambulancepersoneel de jongen verzorgt, begint een groep Marokkaanse jongens te dreigen. ‘Ze riepen: ‘je komt aan ons broertje. Als hij doodgaat, maken wij jou ook dood’, aldus van der Weert.

De chauffeur van een inmiddels gearriveerd mobiel medisch team helpt de mensen op afstand te houden. Van der Weert: ‘Mijn collega probeert nog een infuus bij het ventje aan te leggen. Omdat de situatie volledig uit de hand loopt, pakt de chauffeur mijn collega bij kop en kont en zet hem in zijn ambulance.’ Ze maken zich uit de voeten. ‘Terwijl dat knaapje er zo slecht aan toe is, neemt hij het nog op voor die groep ook. Hij zei: ‘Als ik daar had gestaan, had ik dat ook zo tegen jullie gezegd’.

 De collega’s in de kantine horen het verhaal aan en voelen zich niet veilig genoeg om nog te rijden. Ze leggen het werk neer.

‘Dit was echt te gek. Terwijl je iemand zijn leven probeert te redden word je met de dood bedreigd. Agressief gedrag kunnen we wel aan, maar dit is gewoon onfatsoenlijk. Wij kunnen die wijk niet meer in om ons werk te doen. Een kleine groep in Amsterdam-West denkt alles te kunnen maken. Zij kennen geen respect meer voor hulpverleners. Een ambulance kan hen niet helpen. Zij hebben maar één ding nodig: Eerste Hulp Bij Opvoeding.’


Foto bij: 'Als hij doodgaat, maken wij jou ook dood’  (foto: DAG)

Flat ontruimd in Amsterdam wegens asbest

De bewoners van een flat in Amsterdam Zuidoost moeten hun woning rond middernacht verlaten wegens de vondst van asbest in de buurt. Bij metingen gisterenavond bij de flat bleek dat er bij sloopwerkzaamheden in de buurt asbest is vrijgekomen. Het gevaar van de kankerverwekkende stof blijkt zo groot dat is besloten de hele flat te ontruimen, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Waar de bewoners van de flat aan het Maarsenhof worden opgevangen en hoe lang ze van huis moeten is nog niet bekend. Om hoe veel mensen het gaat weet de brandweerzegsman niet. Op het adres Maarsenhof staan meerdere flatgebouwen. Het is onduidelijk of die allemaal ontruimd worden.

Pasgetrouwden haten hun huwelijkscadeaus

"Wat een leuk peper-en-zoutstel!" Hoe enthousiast de reacties ook zijn, na ondervraging blijkt dat de meeste pasgetrouwde stellen walgen van hun huwelijkscadeaus. Dit is gebleken uit een onderzoek van het Britse The Bridges Shopping Centre in Sunderland. Veel liever ontvangen de tortelduifjes tegoedbonnen.

Peper-en-zoutstellen, gepersonaliseerde badhanddoeken, kaarsen, fotolijstjes en borden behoren tot de meest gehate cadeaus. Zo'n 68 procent van de ondervraagden gaf toe hun cadeaus vreselijk te vinden. Ruim 72 procent gaf aan dat ze op de 'grote dag' liever tegoedbonnen of geld hadden ontvangen. Het ergste vinden de getrouwde stellen dat ze de ontvangen artikelen jaren later nog in de kamer moeten hebben staan om te laten zien hoe dankbaar ze ervoor zijn.

Wie nu denkt met een toegoedbon gebakken te zitten, heeft het mis. 28 procent van de stellen gaf aan het moeilijk te vinden om de bonnen te verzilveren. Het liefst kiezen de stellen hun eigen cadeaus, 85 procent van de ondervraagden leek dat de beste oplossing. Een woordvoerder van The Bridges Shopping Centre zegt geschokt te zijn door het hoge aantal ontevreden pasgetrouwden. "Trouwen zou toch een blije aangelegenheid moeten zijn."

Woede over polygamie-voorstel Iran

In Iran is beroering ontstaan over een wetsontwerp op grond waarvan mannen zonder toestemming van hun eerste echtgenote met meer vrouwen zouden mogen trouwen. Een protest van vrouwen leidde er deze week toe dat het parlement een stemming over het voorstel uitstelde.

Net als in veel andere landen in het Midden-Oosten is polygamie in Iran toegestaan. Om ook een andere vrouw te mogen trouwen heeft een man in Iran wel toestemming nodig van zijn eerste echtgenote. Veel komt polygamie in het land niet voor; de meeste Iraniërs moeten er niets van hebben. Het voorstel om veelwijverij makkelijker te maken is afkomstig van de regering van president Mahmoud Ahmadinejad. Het is een amendement op een uitgebreider wetsontwerp, dat is opgesteld door de rechterlijke macht en is bedoeld om het gezin te beschermen.

Tientallen vrouwen, onder wie Shirin Ebadi, winnares van de Nobelprijs voor de vrede, togen deze week naar het parlement om tegen het voorstel te protesteren. Een van de actievoersters, de Iraanse feministe Farzaneh Ebrahimzadeh, noemde het een belangrijke overwinning voor de vrouwen in Iran dat de stemming over het voorstel is uitgesteld. "Maar we moeten doorvechten. Mogelijk zal het parlement alsnog over het voorstel stemmen en we moeten ervoor zorgen dat wetsartikelen die de rechten van vrouwen inperken worden geschrapt."

Ook het hoofd van de rechterlijke macht, ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi is tegen het voorstel, dat volgens hem de belangen van vrouwen schaadt.

Sarah Palin trok 37 miljoen kijkers

Meer dan 37 miljoen Amerikanen hebben woensdag naar de aanvaardingsspeech van de Republikeinse vicepresidentskandidaat Sarah Palin gekeken. Dat ligt iets onder het recordaantal van 38,4 miljoen mensen dat naar de toespraak van Barack Obama keek tijdens de conventie van de Democraten.

Volgens onderzoeksbureau Nielsen Media Research is 38,4 miljoen kijkers het hoogste aantal ooit voor een conventiespeech. Palin versloeg de aanvaardingsspeech van de Democratische vicepresidentskandidaat Joe Biden, die 'slechts' 24 miljoen kijkers trok. Daarnaast vestigde ze een nieuw record bij de Republikeinen. Veel Amerikanen waren benieuwd naar de nog vrij onbekende gouverneur uit Alaska.

Sarah Palin met man en kids



 

Syrië doet Israël vredesvoorstel

Syrië heeft Turkse bemiddelaars een voorstel voor vrede met Israël overhandigd. Dat heeft de Syrische president Bashar Assad gisteravond in Damascus gezegd op een top met de Franse president Nicolas Sarkozy en de leiders van Turkije en Qatar. Het voorstel is volgens Assad bedoeld om als basis te dienen voor directe onderhandelingen met Israël. Tot op heden hebben de twee landen alleen indirect met elkaar gepraat, met Turkije als bemiddelaar.

Assad zei dat de indirecte onderhandelingen met Israël zijn opgeschort tot dat land een nieuwe premier heeft en dat rechtstreeks overleg met Israël pas kan beginnen als de nieuwe Amerikaanse president is aangetreden. De Israëlische premier Ehud Olmert stapt later deze maand op. De Verenigde Staten lieten in reactie op Assads uitlatingen weten dat ze van Syrië een productievere rol verwachten voordat ze de betrekkingen met het islamitische land willen verbeteren. Syrië moet zich vooral minder bemoeien met de regering van Libanon, zei het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. De VS hoopt bovenal op vrede en diplomatieke betrekkingen tussen Syrië en Israël.

Assad ging niet in op de inhoud van het voorstel, maar wilde wel kwijt dat Syrië eisen stelt met betrekking tot de Israëlische terugtrekking uit de Golan-hoogvlakte. De Golan-kwestie vormt een groot obstakel op de weg naar vrede en zorgde er in 2000 voor dat overleg tussen de landen werd afgebroken. Syrië wil dat Israël het gebied, dat het in de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde, volledig opgeeft. Israël wil echter een strook land langs het Meer van Galilea behouden.

Israël heeft aangedrongen op de stopzetting van de Syrische steun aan de Libanese Hezbollah, de Palestijnse Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad. Assad leek zich daarvan weinig aan te trekken toen hij tegenover het tv-station Al-Manar van Hezbollah opmerkte dat Syrië de 'verzetsgroepen' onverminderd zal blijven steunen. "Ons standpunt tegenover het verzet tegen iedere bezetting in Irak, Libanon en Palestina is vastberaden en onveranderd", zei Assad.

In een Frans televisie-interview liet hij bovendien weten Israël niet te willen erkennen voor er een vredesverdrag is ondertekend. Maar 'wanneer er een vredesverdrag is, zal er natuurlijk met terugwerkende kracht een erkenning plaatsvinden. Zo werkt dat'.

Medewerkers van Sarkozy zeiden dat de Franse president Assad een brief had overhandigd van Noam Shalit, de vader van de vermiste Israëlische militair Gilad Shalit. Het zou de bedoeling zijn dat Assad de brief aan de emir van Qatar geeft, die hem op zijn beurt aan Khaled Mashaal zou moeten geven, de in Damascus gevestigde leider van Hamas.

Sarkozy kwam woensdag in Syrië aan. Het is voor het eerst in drie jaar dat een westerse leider Syrië bezoekt. De VS en andere westerse mogendheden hebben Syrië jarenlang gemeden, onder meer wegens de steun voor Hezbollah en Hamas.

Van Nistelrooy wil niet weg bij Real Madrid

Ruud van Nistelrooy zal ook in de winterstop Real Madrid niet verruilen voor Manchester City. De Engelse ploeg had afgelopen week interesse in de spits van de Madrilenen en gaf te kennen in de volgende transferperiode een nieuwe poging te ondernemen om de spits vast te leggen.

Van Nistelrooy vertelde donderdagavond op een persconferentie dat hij het uitstekend naar zijn zin heeft in Madrid. De ex-international van Oranje zal zich niet laten verleiden door de vele miljoenen van Manchester City: "Ik wil liever in Madrid blijven. In Engeland worden steeds vaker clubs overgenomen. Door mensen die veel miljoenen steken in voetbalclubs. Desondanks wil ik bij Real Madrid blijven."

Ook kwam Van Nistelrooy nog even terug op zijn besluit niet meer voor Oranje uit te komen: "Het is voor mij heel belangrijk om meer vrij te hebben, te herstellen en me op de volgende wedstrijd te kunnen richten. Het is wel een vreemde situatie, nadat ik tien jaar lang interlands heb gespeeld. Ik heb echter de juiste beslissing genomen. Het komt mijn prestaties hier ten goede."

Jeugd van Tegenwoordig wint 3voor12 Award

De Jeugd van Tegenwoordig heeft afgelopen avond de 3voor12 Award gewonnen voor het album 'De machine'. Bandleden Vieze Fur, P. Fabergé en Willie Wartaal, die in 2005 doorbraken met het komische 'Watskeburt?!', kregen de prijs uit handen van juryvoorzitter Gerard Walhof. De drie uur durende awardshow in de Amsterdamse Desmet Studio's was live te volgen op radiozender 3FM.

De twaalfkoppige jury verkoos 'De machine' boven elf andere genomineerde albums, waaronder platen van Pete Philly & Perquisite, Voicst en LPG. "De Jeugd van Tegenwoordig is met haar tweede album de gimmick ontgroeid en geeft een treffend tijdsbeeld met de poëzie van 2010", staat te lezen in het juryrapport.

Onderdeel van de prijs, die dit jaar voor de vijfde keer werd uitgereikt, is een geldbedrag van 1203,12 euro. De redactie van 3voor12, een multimediaal muziekplatform van de VPRO, selecteerde eind juni twaalf Nederlandse albums van de afgelopen twaalf maanden. Deze platen kregen in de zomer extra aandacht tijdens radio-uitzendingen en op de website van 3voor12.

Verbrande gitaar Hendrix brengt tonnen op

De eerste gitaar die rocklegende Jimi Hendrix op het podium in brand stak, heeft gisteren bijna 350.000 euro opgebracht op een veiling in Londen.

Hendrix zette de Fender Stratocaster in lichterlaaie tijdens een optreden in 1967 in het Londense Astoria, bericht de BBC. De rocker moest daarna naar het ziekenhuis om zich te laten te behandelen voor enkele brandwonden op zijn handen.

De gitaar werd na het optreden naar het kantoor van Hendrix' assistent Tony Garland gebracht. Tot vorig jaar lag het instrument in de garage van Garlands ouders, vanwaar een van zijn neven hem opdook.

Hendrix stierf in 1970 op 27-jarige leeftijd.


Nederlandse clubs winnen van Zuiderburen

Zowel FC Groningen als NAC Breda hebben vanavond hun oefenwedstrijd gewonnen tegen een Belgische club. Ook Sparta Rotterdam wist hun oefenduel te winnen. FC Groningen wist KV Mechelen met 2-0 te verslaan, terwijl NAC Breda nog een doelpunt meer maakte tegen Cercle Brugge. Sparta Rotterdam won met 2-1 van SK Lokeren.

Voor FC Groningen maakten de aanwinsten Oluwafemi Ajilore en Petter Andersson hun debuut. Daarnaast liet trainer Ron Jans diverse jeugdspelers binnen de lijnen komen. Gonzalo Garcia scoorde in het Euroborg beide doelpunten voor de Groningers.

Sparta Rotterdam wist in eigen huis SK Lokeren te verslaan. Ayodele Adeleye, die zich twee weken te laat meldde bij de club, startte meteen in de basis en liet een prima indruk achter. Arne Slot tekende voor beide doelpunten, waarvan één uit een strafschop. Het tegendoelpunt van Lokeren kwam uit een vrije trap die vanaf twintig meter de bovenhoek in vloog.

NAC Breda maakte in eigen huis geen fout tegen Cercle Brugge. Fouad Idabdelhay tekende voor de 1-0, terwijl Anthony Lurling al snel de 2-0 op het scorebord bracht. Lurling miste een grote kans op zijn tweede doelpunt van de avond, hij miste een penalty. Toch kwam er nog een derde doelpunt aan. Michiel Kramer wist het net te vinden.

NAC Breda zet daardoor hun goede vorm door van de laatste weken. Afgelopen zondag werd AZ in Alkmaar met 1-2 verslagen. Volgende week staat de altijd beladen derby tegen Willem II op het programma. FC Groningen, op dit moment tweede in de competitie, treft in eigen huis FC Utrecht. Sparta mag op bezoek bij koploper PSV.

Sutil: "Kwalificatie moet beter"

Vorig jaar was Adrian Sutil nog 'de grote man' bij Spyker, versloeg hij zijn teamgenoten Christijan Albers en Sakon Yamamoto en was hij vooral in de kwalificaties rap. Met de ervaren Giancarlo Fisichella als teamgenoot heeft hij het moeilijker.

De Force India-coureur zegt wel content te zijn met zijn racepace maar omdat hij meer moeite heeft zich goed te kwalificeren, kan hij dat zelden laten zien. "Tijdens het raceweekend in Valencia had ik wat pech, vooral in de kwalificatie" vertelde de Duitser, die maar liefst acht van de twaalf races niet aan de finish kwam. Zijn beste resultaat was dit jaar een vijftiende plek op de Hockenheimring in Duitsland. Sutil zat heel dicht bij een goede puntenfinish in Monaco, toen hij, doordat Kimi Räikkönen zijn Ferrari kwijtraakte, van een vierde plek getikt werd en hij in de vangrail belandde.

"In de race was ik erg snel, maar ik kon mijn snelheid nooit laten zien. In Spa wil ik er dus een goed raceweekend van maken en laten zien waartoe ik in staat ben. Ik moet daarbij vooral werken aan mijn prestaties in de kwalificatie. Ik moet gewoon mijn hoofd leeg maken en er vol voor gaan." Het Indiase team heeft nog geen punten gehaald dit seizoen.

Recoba op weg naar Griekenland

Alvaro Recoba gaat zijn geluk in Griekenland beproeven. De Uruguyaan heeft een principe-akkoord bereikt met Panionios. Dit meldt de club via haar officiële website. Voor Recoba ligt er bij de Griekse middenmoter een tweejarig contract klaar.

Recoba stond de laatste jaren onder contract bij Inter Milan, maar kwam het afgelopen jaar op huurbasis uit voor Torino. Inter besloot het aflopende contract van de linkeraanvaller niet te verlengen en daardoor zit de linkeraanvaller op dit moment zonder club.

Bij Inter Milan kwam Recoba tot 176 duels. Hij scoorde 53 doelpunten voor de regerend kampioen van Italië. Vorig seizoen kwam El Chino bij Torino tot 21 wedstrijden. Slechts eenmaal wist hij het doel te vinden.

[Special] NFL-Preview: de NFC

Vandaag begint het NFL-seizoen weer met de wedstrijd tussen regerend kampioen New York Giants en de Washington Redskins. Het belooft weer een enerverend seizoen te worden. Kunnen de Giants het kunstje nog een keer flikken? Zijn de Cowboys dit jaar wel goed genoeg om naar de SuperBowl te gaan? En hoe presteren de Green Bay Packers onder Aaron Rodgers, die een enorm gat moet vullen na het wegvallen van Brett Favre? Een kleine vooruitblik. Deel 2: de National Football Conference (NFC). Deel 1 over de AFC vind je hier.

NFC East
De NFC East huisvest een paar van de beste teams in de NFC. Om te beginnen natuurlijk de regerend SuperBowl-winnaar, de New York Giants. De Giants zorgden vorig jaar voor een enorme stunt door eerst de Dallas Cowboys, eveneens uitkomend in de NFC East, uit te schakelen in de divisional play-offs en daarna de torenhoge favoriet, de New England Patriots, te verslaan in de SuperBowl. De Cowboys werden gezien als dé uitverkorenen om de Patriots te bestrijden, maar werden verrast door Eli Manning en de mannen van Tom Coughlin. Vooral de defensive line van de Giants maakte indruk met Osi Umenyiora en Michael Strahan. Dat gaat dit jaar een probleem vormen voor de Giants aangezien Strahan met pensioen is, en hij in tegenstelling tot Favre niet meer terugkomt, en Umenyiora in de voorbereiding geblesseerd is geraakt en er de rest van het seizoen uit ligt. De Cowboys zijn daarom wederom de te kloppen ploeg in deze divisie. Ook de Philadelphia Eagles lijken aardige papieren te hebben. Als QB Donovan McNabb zijn vorm terug vindt, kunnen ze zeker een rol gaan spelen. De defense van de Eagles heeft nog een extra kracht gekregen in de persoon van cornerback Asante Samuel. De Washington Redskins zullen waarschijnlijk niet aan de beurt komen. Haalden ze vorig jaar nog de play-offs, waarin ze verloren van de Seahawks, dit jaar lijken ze niet kunnen strijden om de prijzen.

NFC North
Na het pensioen van Favre leggen de Green Bay Packers hun lot nu in de handen van Aaron Rodgers. De Packers hopen dat hij een paar wedstrijden voor hen kan winnen. Het lijkt voor de Packers een moeilijk seizoen te gaan worden, tenzij Rodgers verbaast en zijn team op de winnende koers krijgt. Aan de rest van de offense zal het niet liggen. Met receivers als Greg Jennings, Donald Driver en James Jones heeft Rodgers genoeg speeltjes om mee te spelen. Gooi daar de vorig jaar doorgebroken Ryan Grant en de tight end Donald Lee bij en je hebt een goede kans op succes. De Minnesota Vikings lijken dit jaar de sprong naar de top te willen maken. Vorig jaar werden de Vikings aangenaam verrast door het geweldige seizoen van rookie Adrian Peterson en dit jaar verwachten ze nog meer van hun offense. Quarterback Tarvaris Jackson moet de offense zien te leiden, die een paar versterkingen heeft gekregen. Onder andere receiver Bernard Berrian is terug op het oude nest. Maar de grootste aankoop van de Vikings is toch wel ProBowl-defensive end Jared Allen. Allen, overgekomen van de Chiefs, zal samen met de gebroeders Pat en Kevin Williams de pass-defense van de Vikings net zo goed moeten maken als de run-defense. De Detroit Lions hopen op een breakout jaar van tweedejaars-receiver Calvin Johnson om hun play-offkansen levend te houden. De Chicago Bears zullen een moeilijk jaar gaan krijgen. Op de quarterbackpositie zijn nog altijd grote vraagtekens en starter Kyle Orton lijkt niet de oplossing. Enige sprankje hoop voor de Bears lijkt Devin Hester te zijn. De man die vorig jaar een NFL-record zette met zes returns voor een touchdown. De Bears hebben besloten Hester ook als receiver in te zehttp://sport.fok.nl/i/site/alg_ut_timebar.giftten en zo misschien een spelmaker toe te voegen aan de toch zwakke offense.

NFC South
In de NFC South zal de strijd waarschijnlijk gaan tussen de Tampa Bay Buccaneers en de New Orleans Saints. De Saints hadden vorig jaar een moeilijk seizoen, maar lijken dit jaar weer terug op hun oude niveau van twee jaar terug. Ondanks de orkaan Gustav zullen de Saints hun eerste thuiswedstrijd aankomende zondag gewoon in de Superdome afwerken. De Buccaneers lijken ook dit jaar weer een gooi te willen doen naar de eerste plaats in deze divisie. Achter veteraan Jeff Garcia in de quarterbackpositie lijken de kansen van de Bucs aardig. Ze moeten echter ook rekening gaan houden met de Carolina Panthers. Bij die Panthers keert Jake Delhomme weer terug nadat hij vorig seizoen het hele seizoen geblesseerd was. Het andere team in deze divisie, de Atlanta Falcons, lijkt zich niet te kunnen mengen in de kop. Met als quarterback de rookie Matt Ryan zullen ze geen gooi kunnen doen naar de play-offs.

NFC West
Hoewel dit vorig jaar een van de slechtste divisies was in de NFL lijkt het er dit jaar op dat er misschien ommekeer zit in die situatie. De Seattle Seahawks zullen zich zeker willen mengen in de strijd om de play-offs, maar ze zullen gezelschap krijgen van de Arizona Cardinals en de St. Louis Rams. De Rams zijn weer terug na een rampzalig jaar vorig jaar en lijken beter dan voorheen. Quarterback Marc Bulger is weer blessurevrij en ook running back Stephen Jackson lijkt zijn vorm te hebben gevonden. De Cardinals hebben gekozen voor de veteraan, en voormalig Amsterdam Admirals-quarterback, Kurt Warner. Matt Leinart is dus zijn basisplaats kwijtgeraakt. Warner zal moeten bewijzen dat hij nog steeds een prima quarterback is. Hij heeft in ieder geval een getalenteerde offense om zich heen met de receivers Anquan Boldin en Larry Fitzgerald en running back Edgerrin James. De San Francisco 49ers zullen waarschijnlijk geen rol van betekenis kunnen spelen achter hun quarterback, en voormalig NFL Europe MVP, JT O'Sullivan.

[Special] NFL-Preview: de AFC

Vandaag begint het NFL-seizoen weer met de wedstrijd tussen regerend kampioen New York Giants en de Washington Redskins. Het belooft weer een enerverend seizoen te worden. Kunnen de Patriots revanche nemen op vorig jaar? Zijn de Dolphins onder leiding van Bill Parcells in staat meer dan één wedstrijd te winnen? Kunnen de Browns te sprong maken naar de top? Een kleine vooruitblik. Deel 1: de American Football Conference (AFC). Deel 2 over de NFC vind je hier.

AFC East
Al jarenlang torenen de New England Patriots hoog boven iedereen in deze divisie uit. Het eliteteam van Bill Belichick, onder leiding van quarterback Tom Brady, wist zich de afgelopen jaren telkens te plaatsen voor de play-offs en was ook steeds kanshebber op de titel. Drie keer maar liefst in de afgelopen acht jaar gingen de Patriots aan de haal met de Vince Lombardi-trofee, namelijk in 2001, 2003 en 2004. Dit jaar lijkt er geen verandering in te komen in het weer winnen van de trofee. Hoewel de Buffalo Bills en New York Jets beter lijken te zijn geworden zullen ze geen bedreiging vormen voor de Pats. De Jets hebben zich echter in de zomer nog verzekerd van de diensten van Brett Favre. De quarterback die 17 seizoenen speelde voor de Green Bay Packers ging na het afgelopen seizoen met pensioen, maar miste de ‘gridiron’ toch teveel. Nadat Green Bay had aangegeven Favre niet meer terug te willen sloegen de Jets hun slag. Ook de Dolphins zullen dit jaar geen rol van betekenis gaan spelen, daarvoor hebben ze nog te weinig kwaliteit op de quarterbackpositie Die gaat dit jaar waarschijnlijk opgevuld worden door Chad Pennington die na de komst van Favre overbodig was geworden bij de Jets.

AFC North
Vorig jaar waren de Cleveland Browns het lievelingetje van de NFL. Iedereen vond het geweldig dat dit team zo goed presteerde. Dit kwam mede door de opstanding van quarterback Derek Anderson. Vooraf werd hij niet erg hoog ingeschat, maar samen met Braylon Edwards en Kellen Winslow bleek hij dodelijk te zijn voor tegenstanders. Ook Jamal Lewis was een prima aankoop van de Browns. Nu lijken ze nog beter te zijn geworden. De defensive line is flink verbeterd met Corey Williams en Shaun Rogers en er is een extra receiver binnen gehaald in de persoon van Donte Stallworth. Ze zullen de strijd aan moeten gaan met de Pittsburgh Steelers. Met Ben Roethlisberger als QB zijn de mannen van Mike Tomlin al jaren kandidaat voor de titel. De andere twee teams in deze divisie, de Cincinnati Bengals en de Baltimore Ravens, zullen hoogstwaarschijnlijk mee kunnen strijden om de bovenste plaatsen. Hoewel van de Bengals al jaren een goed seizoen wordt verwacht, kunnen Carson Palmer en consorte steeds geen impact maken. Gebrek aan talent is het in ieder geval niet aangezien Palmer zijn ballen gooit naar twee van de beste receivers van de league, Chad Johnson en T.J. Houshmandzadeh. Johnson heet tegenwoordig overigens geen Johnson meer, maar heeft zijn naam laten veranderen naar Ocho Cinco, een naam die hij twee jaar geleden introduceerde. Ocho Cinco betekent 85 in het Spaans, het getal dat tevens zijn rugnummer is.

AFC South
De AFC South, waarschijnlijk de lastigste divisie uit de NFL. Met de Indianapolis Colts, de Jacksonville Jaguars, de Tennessee Titans en de Houston Texans huisvest deze divisie vier teams die alle kans maken op een plaats in de play-offs. De Colts zijn als vanouds kanshebber met Peyton Manning aan het roer. Hoewel Marvin Harrison vorig jaar geblesseerd was en ook dit jaar nog geen zekerheidje is, is dit team toch een grote kanshebber. Met Reggie Wayne, Anthony Gonzalez en Dallas Clark heeft Manning genoeg receivers in zijn offense. De Jaguars echter waren vorig jaar verrassend goed en verloren pas in de Division Championship van de Patriots. Ook de Titans en de Texans hebben kansen om zich te plaatsen voor de play-offs, al zal het voor hen een lastig verhaal worden met twee zulke goede teams in de divisie.

AFC West
Eigenlijk is de winnaar van deze divisie zo goed als zeker. De San Diego Chargers hebben deze divisie de laatste jaren gedomineerd. Met running back LaDainian Tomlinson echter spelverdeler Philip Rivers kunnen de Chargers leunen op hun grondspel. Een prima defense speelt de Chargers echter ook in de kaart. Onder leiding van de Pro-Bowlers Antonio Cromartie en Shawne Merriman (die dit seizoen gaat spelen met een verrekte knieband) zijn de Chargers in staat de offense veel op het veld te houden. De enigen die misschien in de buurt kunnen komen zijn de Denver Broncos. Ze hebben veel vertrouwen in Jay Cutler die zijn derde jaar in gaat als quarterback en een prima indruk achterliet in het voor seizoen. De Kansas City Chiefs zullen niet mee kunnen doen om de prijzen. De organisatie is vorig jaar begonnen met een restauratie en ze zullen nog geen rol van betekenis spelen. De Oakland Raiders kunnen misschien voor een verrassing zorgen met JaMarcus Russell. De quarterback, die vorig jaar als eerste werd gekozen in de draft (het jaarlijkse evenement waarbij universiteitsspelers door profteams worden gescout). Echter ook dit team komt van ver weg en het is de vraag of ze kunnen overtuigen.

[US] Federer moeizaam naar halve finales

Roger Federer is erin geslaagd om de halve finales van de US Open te bereiken. De titelhouder versloeg in de kwartfinales qualifier Gilles Muller, 7-6(5), 6-4 en 7-6(5). In de halve finales treft Federer de winnaar van de partij tussen Andy Roddick en Novak Djokovic.

Federer won de kwartfinale zonder setverlies, maar dit ging erg moeizaam. Het spel van de Zwitser zag er soms te ongeduldig uit en er werden veel slordige fouten gemaakt. Een paar keer schreeuwde hij zelfs zijn frustraties een paar keer van zich af, acties die niet passen bij Federer.

In de derde set ontsnapte Federer aan setverlies. Zijn Luxemburgse opponent Muller verspeelde een 5-3 voorsprong in de tiebreak en verloor daardoor ook de partij.

Vooruitblik GP van België

Dit weekend staat de Grand Prix van België op het programma, traditioneel een enerverende race. FOK!sport geeft een blik op het circuit, de geschiedenis, het tijdschema, de weersverwachtingen en de standen in het rijders- en het constructeurskampioenschap.

Circuit de Spa-Francorchamps

Bron: Fia.com

Lengte: 7,004 km
Aantal ronden: 44
Racelengte: 308,052 km
Baanrecord: Kimi Räikkönen 1:45.108 (2004)

Geschiedenis

Door de bestuurders in Luik is een circuit tussen Francorchamps, Malmedy en Stavelot bedacht. De baan is geopend in 1921 en had een lengte van vijftien kilometer. In 1924 werd op het circuit voor het eerst met auto’s geracet, waarbij de 24 uren van Spa werden gehouden. In het jaar erop werd de eerste Formule 1-race gehouden die gewonnen werd door Antonio Ascari in een Alfa Romeo. Daarna is in 1939 L'Eau Rouge verlegd om het circuit sneller te maken. Hierbij werden de coueurs heuvelop gestuurd, waarbij aan het einde de nieuwe bocht Raidillon volgde.

In 1979 is de baan ingekort tot bijna de huidige lengte. Na Les Combes buigt de baan af en pas bij Blanchimont takte het vernieuwde circuit aan bij de oude baan, hierdoor is er onder andere een nieuwe bocht met de naam Stavelot gecreëerd. In recente jaren is de baan op enkele plaatsen nog aangepast, zo is er boven aan L’Eau Rouge gezorgd voor meer ruimte, zodat de veiligheid daar verbeterd is. Ook is de Busstopchicane enkele malen verlegd en is de ingang van de pitstraat aangepakt. Daarnaast is La Source-Hairpin aangepast om voor meer ruimte te zorgen na de start en is het pitcomplex vernieuwd.

In het verleden is na de eerste race in 1925 de Belgische Grand Prix verschillende keren niet gehouden. Tot 1970 is de race verreden op Spa Francorshamps, maar door de vele dodelijke ongevallen op de baan is het circuit in de ban gedaan. Daarom werd de race verreden op het circuit van Nivelles en later op Zolder. In 1983 keerde de race terug naar Spa om het jaar er op nog eenmaal op Zolder verreden te worden. In 2003 is de race niet verreden, omdat tabakssponsoring niet meer toegestaan was in Europa en vele teams nog gesponsord werden door tabakfabrikanten. De laatste keer dat de race niet gehouden werd, was in 2006 nadat de organisatie failliet was gegaan. De Waalse overheid sprong te laat bij om de race nog te redden, maar zorgde er wel voor dat de race voor de toekomst behouden bleef.

De race in 1998 was een die legendarisch was, omdat er na de start in regenachtige omstandigheden op het rechte stuk tussen La Source en L’Eau Rouge bijna het hele veld crashte, waardoor een herstart noodzakelijk werd. Vier coureurs kwamen door het gebrek aan auto’s niet meer aan de start. Na de tweede start vielen wederom drie coureurs uit, waaronder de van pole gestarte Mika Häkkinen. Lange tijd ging Michael Schumacher aan de leiding van de race, totdat hij bij het op een ronde zetten van Coulthard in de spray achterop de wagen van de Schot knalde. Coulthard heeft in 2003 de schuld van het incident op zich genomen, omdat hij op de racelijn van het gas ging. Hierdoor kon Damon Hill de eerste overwinning voor Jordan behalen voor zijn teamgenoot Ralf Schumacher en Jarno Trulli.

In 1999 werden er tijdens de trainingen twee BAR-auto’s afgeschreven. Crashte op de vrijdag Jaques Villeneuve hard bovenaan bij L’Eau Rouge, in de kwalificatie ging Ricardo Zonta er op hetzelfde punt nog harder af, waarbij hij zelfs over de kop sloeg. De race zelf kende weinig hoogtepunten. Coulthard nam in de eerste bocht de leiding over van zijn teamgenoot Häkkinen en won onbedreigd. Ferrari had teamorders nodig om Eddy Irvine nog uitzicht te laten houden op het kampioenschap en loodste hem naar een vierde plaats, nog achter Heinz-Harald Frentzen. In 2000 begon de race onder natte omstandigheden voor de veiligheid achter de safetycar. Mika Häkkinen, die op Spa zijn laatste pole ooit behaalde, liep toen de safetycar weg was uit, maar toen de baan opdroogde kwam Schumacher dichterbij en nam de leiding na een spin van Häkkinen over. Na de pitstops bleek de Fin de snellere auto te hebben en naderde Schumacher, die Häkkinen enkele ronden achter zich wist te houden. Uiteindelijk wist Häkkinen Schumacher op spectaculaire wijze te passeren, waarbij Schumacher achterblijver Ricardo Zonta links passeerde en Häkkinen rechts. Derde in de race werd uiteindelijk Ralf Schumacher.

In 2001 was het Schumacher die de sterkste was in een race die gekenmerkt werd door een zware crash van Luciano Burti bij Blanchimont die geraakt werd door Eddie Irvine. Het betekende het einde van de Formule 1-racen voor Burti. De race werd gestopt en na een herstart won Schumacher voor Coulthard en Giancarlo Fisichella. Deze race betekende het laatste podium en de laatste puntenfinish voor het Benetton-team en het laatste punt voor Jean Alesi in zijn Formule 1-loopbaan. In 2002 was Schumacher wederom de sterkste voor zijn teamgenoot Rubens Barrichello en Juan Pablo Montoya.

In 2004 zorgde Mark Webber na de start bij Raidillon voor een crash, waardoor vier rijders uitgeschakeld werden. Uiteindelijk wist Kimi Räikkönen zijn enige overwinning van het jaar te behalen voor Schumacher en Barrichello. De race betekende voor Christian Klien zijn eerste puntenfinish en voor Olivier Panis zijn laatste. In 2005 werd de race onder vochtige omstandigheden verreden. Fisichella schreef zijn auto bij Raidillon, terwijl Takuma Sato net voor La Source Schumacher uitschakelde. Enkele ronden voor de finish knalde de als tweede liggende Montoya tegen Antonio Pizzonia bij het op een ronde zetten van de Braziliaan, waardoor beiden uitvielen. Räikkönen reed onbedreigd naar de overwinning voor Fernando Alonso en Jenson Button. De race was de laatste podiumfinish voor BAR. Vorig jaar was Kimi Räikkönen wederom de sterkste voor Felipe Massa en Alonso. Hierdoor wist Ferrari het constructeurskampioenschap binnen te slepen. De Australiër Webber reed in 2007 zijn honderdste race in de Formule 1.

Tijdschema

DagTijdSessie
Vrijdag10.00-11.30vrije training 1
Vrijdag14.00-15.30vrije training 2
Zaterdag11.00-12.00vrije training 3
Zaterdag14.00-15.00kwalificatie
Zondag14.00race

Weersvoorspelling

DagMinimumMaximumNeerslagkansWeerbeeld
Vrijdag16 °C18 °C70 %'s middags regen
Zaterdag13 °C19 °C60 %neerslag
Zondag13 °C19 °C20 %deels bewolkt
Bron: The Wheather Channel

Prestaties afgelopen jaren

#Coureur2007200520042002
1Kimi Räikkönen1 (1)1 (2)1 (10)DNF (2)
2Felipe Massa2 (2)10 (7)4 (8)DNF (17)
3Nick Heidfeld5 (6)11 (16)10 (18)
4Robert Kubica9 (14)
5Fernando Alonso3 (3)2 (4)DNF (3)
6Nelson Piquet jr.
7Nico Rosberg6 (5)
8Kazuki Nakajima
9David CoulthardDNF (11)DNF (11)7 (4)4 (6)
10Mark Webber7 (7)4 (9)DNF (7)DNF (19)
11Jarno Trulli11 (8)DNF (3)9 (1)DNF (7)
12Timo Glock
14Sébastien Bourdais
15Sebastian VettelDNF (16)
16Jenson ButtonDNF (12)3 (8)DNF (12)DNF (10)
17Rubens Barrichello13 (17)5 (12)3 (6)2 (3)
20Adrian Sutil14 (19)
21Giancarlo FisichellaDNF (22)DNF (13)5 (5)DNF (14)
22Lewis Hamilton4 (4)
23Heikki Kovalainen8 (9)
Gridpositie tussen haakjes; snelste ronde is vetgedrukt; DNF = uitgevallen. De race is in 2003 en 2006 niet verreden.

Klassement Coureurs

Pos.CoureurPunten
1Lewis Hamilton70
2Felipe Massa64
3Kimi Räikkönen57
4Robert Kubica55
5Heikki Kovalainen43
6Nick Heidfeld41
7Jarno Trulli26
8Fernando Alonso18
9Mark Webber18
10Timo Glock15
11Nelson Piquet Jr.13
12Rubens Barrichello11
13Nico Rosberg9
14Sebastian Vettel9
15Kazuki Nakajima8
16David Coulthard6
17Jenson Button3
18Sebastien Bourdais2

Klassement constructeurs

Pos.TeamPunten
1Scuderia Ferrari121
2McLaren Mercedes113
3BMW F196
4Toyota Racing41
5Renault F131
6Red Bull Racing24
7Williams17
8Honda Racing F114
9Scuderia Toro Rosso11
10Force India0
11Super Aguri F10
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.