'Als hij doodgaat, maken wij jou ook dood’

Ambulanceverpleegkundige Van der Weert is perplex over het incident in Amsterdam-West.

In de garage van ambulancebedrijf Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA) staan donderdagmiddag nog vijf ambulances geparkeerd. Negentien wagens zijn weer onderweg, nadat ambulancepersoneel woensdagavond het werk had neergelegd. ‘Na het overleg met burgemeester Cohen hebben we besloten toch weer aan het werk te gaan’, zegt Driekes van der Weert, ambulanceverpleegkundige van VZA. Hij was woensdagavond betrokken bij de beslissing niet langer uit te rijden, nadat twee collega’s met de dood waren bedreigd.

Het tweetal was uitgerukt voor een melding van een steekincident in Amsterdam-West. Toen ze arriveerden was de politie nog niet ter plaatse. Politiecommissaris Cor Gorissen bevestigt dat de politie een paar minuten later aankwam dan normaal.

‘Volgens het protocol moeten we doorrijden als er bij een steekincident nog geen politie aanwezig is’, zegt van der Weert. ‘Maar die knaap ligt daar onder het bloed. Dus je stopt en je stapt uit’. Terwijl het ambulancepersoneel de jongen verzorgt, begint een groep Marokkaanse jongens te dreigen. ‘Ze riepen: ‘je komt aan ons broertje. Als hij doodgaat, maken wij jou ook dood’, aldus van der Weert.

De chauffeur van een inmiddels gearriveerd mobiel medisch team helpt de mensen op afstand te houden. Van der Weert: ‘Mijn collega probeert nog een infuus bij het ventje aan te leggen. Omdat de situatie volledig uit de hand loopt, pakt de chauffeur mijn collega bij kop en kont en zet hem in zijn ambulance.’ Ze maken zich uit de voeten. ‘Terwijl dat knaapje er zo slecht aan toe is, neemt hij het nog op voor die groep ook. Hij zei: ‘Als ik daar had gestaan, had ik dat ook zo tegen jullie gezegd’.

 De collega’s in de kantine horen het verhaal aan en voelen zich niet veilig genoeg om nog te rijden. Ze leggen het werk neer.

‘Dit was echt te gek. Terwijl je iemand zijn leven probeert te redden word je met de dood bedreigd. Agressief gedrag kunnen we wel aan, maar dit is gewoon onfatsoenlijk. Wij kunnen die wijk niet meer in om ons werk te doen. Een kleine groep in Amsterdam-West denkt alles te kunnen maken. Zij kennen geen respect meer voor hulpverleners. Een ambulance kan hen niet helpen. Zij hebben maar één ding nodig: Eerste Hulp Bij Opvoeding.’


Foto bij: 'Als hij doodgaat, maken wij jou ook dood’  (foto: DAG)