Celstraf voor sjoemelen met kilometerheffing

Automobilisten die gaan frauderen met de kilometerheffing riskeren een celstraf tot vier jaar. Ook kunnen zij een boete van maximaal 67 duizend euro tegemoet zien. Dat staat in een voorontwerp voor de Wet kilometerprijs dat vanavond door RTL Nieuws online is gezet. Een aantal adviescolleges moeten zich nog over het wetsontwerp buigen.

"Het financiële belang van de Staat is zo groot, dat in dit geval een gevangenisstraf op zijn plaats is", schrijft het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het gaat om het bestraffen van 'gedragingen die tot doel hebben het GPS-signaal te verstoren of de werking van de registratievoorziening te beïnvloeden'.

Motorrijtuigen met een 'sociale functie' of met een veiligheidsfunctie hoeven niet deel te nemen aan de kilometerprijs. Het gaat om politieauto's, brandweerwagens, ambulances, dierenambulances en lijkwagens. Een motorrijtuig dat in het buitenland geregistreerd staat komt eveneens in aanmerking voor een ontheffing van maximaal een maand.

Bij de stapsgewijze invoering van de kilometerheffing vanaf 2012 betalen automobilisten alleen nog voor het aantal gereden kilometers en niet meer voor het bezit van hun auto. De kilometerprijs wordt volgend jaar vastgesteld.