Albayrak moet Chinees vrijlaten

Een illegale Chinees die zijn vastzetting aanvocht, mag niet langer gevangen worden gehouden. Dat heeft de Raad van State vandaag geoordeeld in een zaak die de Chinees had aangespannen tegen staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA).

Illegale vreemdelingen mogen alleen worden vastgezet als er zicht is op uitzetting naar het land van herkomst. Maar in het geval van de Chinees is daar volgens de Raad van State geen sprake van. Sinds mei vorig jaar heeft China geen reisdocumenten verstrekt voor illegale Chinezen in Nederland. Zonder een dergelijk 'laissez passer' kunnen ze niet terug.

De uitspraak kan gevolgen hebben voor andere Chinese illegalen die Albayrak heeft laten vastzetten. In mei maakte de bewindsvrouw bekend dat zo'n 140 Chinese illegalen vastzaten. Het gaat om een deel van de 770 Chinezen die in maart opeens asiel aanvroegen naar aanleiding van een gerucht dat Nederland een nieuw generaal pardon zou afkondigen.

De Raad van State is de hoogste rechterlijke instelling van Nederland. Hoger beroep tegen de uitspraak is niet mogelijk.