[WK 2010] Weinig niveauverschil in poule 2

Olga (Nuongirl)
Dit weekend worden de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Groep 2.

Groep 2 van de Europese kwalificatiereeks voor het WK van 2010 kent geen echte toplanden. Zwitserland heeft de meeste deelnames aan internationale toernooien achter de naam staan van alle landen in deze poule, die verder bestaat uit Letland, Moldavië, Griekenland, Israël en Luxemburg.

Zwitserland werd drie keer in de groepsfase van het WK uitgeschakeld, twee keer in de achtste finale en drie keer in de kwartfinale. Tijdens het meest recente WK strandde Zwitserland in de achtste finale, waarin het na strafschoppen werd uitgeschakeld door Oekraïne.

Letland is in Nederland nog bekend van de poulefase tijdens het EK van 2004. Nederland won toen met 3-0 van de Letten. Dit was tegelijkertijd het eerste en enige optreden tot nu toe op een internationaal toernooi voor Letland. In de kwalificatiereeks voor dat toernooi schakelde de voormalige Sovjetstaat wel Turkije en Polen uit.

Griekenland is natuurlijk de Europees kampioen van 2004. Het afgelopen EK wisten de Hellenen echter niet te imponeren. Deelname aan het WK van 2010 zou de tweede keer zijn voor de Grieken. In 1994 was 'Hellas' van de partij, maar verliet het land kansloos het toernooi met nul punten, nul doelpunten en tien tegendoelpunten.

Luxemburg en Moldavië moeten hun debuut op een EK of WK nog maken en Israël was in 1970 voor het eerst en het laatst aanwezig op het WK in Mexico.

Opvallende spelers in laatstgenoemde ploeg zijn Yossi Benayoun en Tal Ben-Haim. Verdediger Ben-Haim wordt gezien als één van de beste spelers van Israël ooit. Hij heeft onder contract gestaan bij Chelsea, maar speelt nu voor Manchester City. Ook Benayoun speelt in de Premier League, bij Liverpool.

De poule bevat misschien niet de grootste voetballanden, maar juist hierdoor kunnen er makkelijker verrassingen komen. Het niveauverschil tussen bijvoorbeeld Griekenland en Moldavië is weliswaar behoorlijk groot, maar een land als Letland heeft zeker wel een kans om zich op verrassende wijze te kwalificeren voor het WK.

Zaterdag wordt er voor het eerst gevoetbald in deze groep. Dan speelt Moldavië tegen Letland, Israël tegen Zwitserland en Luxemburg tegen Griekenland.