Excuses aan ambulancebroeders Amsterdam-West

Een man die woensdag een ambulancemedewerker met de dood bedreigde in Amsterdam-West heeft zijn excuses aangeboden voor zijn handelen. Dat deed hij vrijdagavond voor de camera's van de lokale omroep AT5. Volgens de 21-jarige Abdullah ging hij door het lint toen de ambulancebroeder tegen hem zei dat zijn neergestoken broertje dood zou kunnen gaan. Daarop reageerde hij met de woorden 'dan maak ik jou dood'.

"Ik heb het niet bewust gezegd, maar uit emotie", zei Abdullah, die zich naar eigen zeggen niet meer kan herinneren dat hij iets dergelijks heeft geroepen. De oudere broer van het slachtoffer verwijt burgemeester Job Cohen dat hij 'bullshit' vertelt. Cohen zou eerst beide kanten van het verhaal moeten horen voordat hij uithaalt naar belagers van ambulancepersoneel.

Een 15-jarige jongen werd woensdagavond neergestoken in de Vredeman de Vriesstraat in Geuzenveld. Twee uitgerukte ambulancebroeders werden belaagd en bedreigd door familieleden van het slachtoffer en omstanders. De politie was toen nog onderweg. Een 18-jarig familielid van het slachtoffer werd later aangehouden voor vernieling.

De emoties liepen zo hoog op dat zestien ambulancemedewerkers van Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam een aantal uren het werk neerlegden. Na een gesprek met Cohen werd donderdag afgezien van acties. Jan Peter Balkenende sprak zich vrijdag nog over de kwestie uit. De premier noemde geweld tegen hulpverleners 'beneden alle peil'. Balkenende herhaalde dat het voor het Openbaar Ministerie mogelijk is hogere straffen te eisen tegen de plegers.


Foto bij: Excuses aan ambulancebroeders Amsterdam-West  (foto: DAG)