[WK 2010] Laatste kans voor Raymond Domenech

Sjors (Sj0rSz)
Dit weekend worden er weer kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Poule 7.

De Roemenen stelden teleur op het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Voor de Fransen verliep dit toernooi zelfs dramatisch, met als dieptepunt de blessure van sterspeler Franck Ribéry.

Wat betreft het wereldkampioenschap in 2010 zullen daarom vooral de Fransen op zoek gaan naar ereherstel. Wanneer bondscoach Raymond Domenech zijn selectie goed weet voor te bereiden, zijn 'Les Blues' gewoon nog steeds een van de sterkste ploegen ter wereld.

Alvorens het WK van start gaat zal echter een lange weg afgelegd moeten worden. In het bijzonder voor Domenech zal de weg naar de eindronde een ultieme rehibilitatie moeten worden. De oefenmeester behaalde met zijn ploeg in 2006 de finale in Duitsland, maar gedurende het EK in Oostenrijk en Zwitserland ging Frankrijk roemloos ten onder.

Domenech beschikte over grote vedetten als Franck Ribéry, Karim Benzema en Thierry Henry, maar desondanks was de laatste plaats in groep C de eindbestemming voor Frankrijk op het EK.

Vervolgens kreeg hij in eigen land harde kritiek te verduren. Er werd gepleit voor een nieuw bewind. De troon van Domenech leek te wankelen en de naam van Didier Deschamps als nieuwe keuzeheer kwam ter sprake. De FFF besloot uiteindelijk om verder te gaan met de huidige bondscoach, wiens contract in 2010 ten einde loopt. Domenech zal dan ook alles op alles moeten zetten om zijn periode als bondscoach op een waardige manier af te sluiten.

Frankrijk bijt het spits af in een uitduel tegen Oostenrijk. Op papier zouden 'Les Blues' weinig moeite moeten hebben met de ploeg van Karel Brückner. Ondanks de passie en inzet die de Oostenrijkers op het afgelopen EK voor eigen publiek toonden, kan het Alpenland slechts hopen op een off-day van de Franse vedetten.

Roemenië is de tweede ploeg in kwalificatiepoule 7, waarvan geacht mag worden dat de eindronde in Zuid-Afrika bereikt wordt. Victor Piţurcă’s selectie staat erom bekend zakelijk en defensief voetbal te spelen.

In de vorige kwalificatiereeks bleek deze speelstijl succesvol: Roemenië ging als groepswinnaar naar het EK. Gedurende het toernooi bleek de speelstijl van de Oost-Europeanen echter niet voldoende voor een plaats in de kwartfinales. De Roemenen beginnen zaterdag op eigen bodem tegen Litouwen.

Na een teleurstellend optreden op het EK, transferperikelen tussen Fiorentina en AS Roma en een hoge boete van de FIFA kan sterspeler Adrian Mutu zich in de WK-kwalificatieduels wreken door uit te blinken in het geel van Roemenië.

De Faeröer Eilanden en Litouwen spelen mee voor de vorm. Oostenrijk zal mogelijk voor een paar leuke wedstrijden kunnen zorgen, maar zal uiteindelijk kwaliteit tekort komen om zich van deelname aan het wereldkampioenschap te verzekeren.

Servië kan echter nog een gevaar voor de favorieten Frankrijk en Roemenië betekenen. Het Balkanland heeft in het verleden bewezen dat het geen tegenstander is waar de grote landen moeiteloos overheen lopen.

De Serviërs zullen zeer waarschijnlijk geen enkele moeite hebben met de eerste wedstrijd tegen de Faeröer Eilanden, maar het is niet aannemelijk dat de ploeg van Radomir Antić in de wedstrijden tegen Frankrijk en Roemenië zal domineren.