CD: Micah P. Hinson - And The Red Empire Orchestra

Micah P. Hinson heeft op zijn jonge leeftijd al redelijk wat ellende achter de rug. Als tiener bood het saaie stadje Abilene in Texas hem weinig mogelijkheden en raakte hij uiteindelijk verslaafd aan pijnstillers. De verslaving dreef hem tot het vervalsen van recepten, maar hij werd gepakt, belandde in de bak en verloor hierdoor zijn huis, auto en verdere bezittingen. In zijn jongere jaren wedijverde hij echter met zijn broer om de beste gitaarkneepjes en rond zijn 20e pakte hij dit instrument weer op. Zijn eerste stapjes in de muziekindustrie werden goed ontvangen. Tijdens een tournee liep hij echter ernstige rugklachten op en moest ditmaal op recept weer aan de pijnstillers. Een gevaarlijke combi en met chronische rugpijn werd het toeren ook knap lastig.


Toch heeft Micah P. zich herpakt en komt nu in Europa ook met zijn vierde album op de proppen, ...And The Red Empire Orchestra. Een album waarin een keur aan invloeden en levensgeschiedenis is te ontdekken, zowel tekstueel als muzikaal. Voorop staat dat deze plaat geen olijke opbeurplaat is, eerder het tegenovergestelde. Duistere, langzame en ontroerende creaties sluipen zachtjes voorbij. De diepe en doorleefde stem van Micah P. klinkt als Johnny Cash aan de valium, maar brengen daardoor zijn verhalen zo veel intenser naar voren. De prachtige strijkersarrangementen op de plaat voegen tevens veel toe. Leden van The Polyphonic Spree, The Paper Chase en The Drams strijken een stokje mee en tillen hiermee nummers als 'Sunrise Over The Olympus Mons' en 'I Keep Havin' These Dreams' naar grotere hoogten.


Producer John Congleton (Polyphonic Spree, Black Mountain, Antony and The Johnsons en Explosions In The Sky) heeft zijn know-how en motivatie goed weten over te brengen op Hinson en hem tot het uiterste gepusht. Het resultaat mag er dan ook zijn. ...And The Red Empire Orchestra is een doorleefde plaat die zielsbalsemend en aangrijpend klinkt. De pijn is voelbaar in 'The Fire Came Up To My Knees' en 'Dyin' Alone', maar 'When We Embraced' strooit dan een geruststellende nuance over het album uit. Alternatieve country die broeit, ontroert en behaagt, prachtplaat!


Label: Full Time Hobby Datum: Juli 2008 Waardering: