Al-Qaida-kopstuk bedreigt Denemarken, Westen

Al-Qaida heeft een videodocumentaire op internet geplaatst waarin de dader van de in juni gepleegde aanslag op de Deense ambassade in Pakistan te zien is en waarin de Al-Qaida-commandant in Afghanistan, Mustafa Abu al-Yazeed, waarschuwt voor meer wraakacties tegen landen die 'de profeet beledigen, bespotten en belasteren'.

De aanval op de ambassade in Islamabad 'was nog maar het begin', zei Abu Al-jazeed, een Egyptenaar die ook bekendstaat als Abu Saeed al-Masri. Hij riep de moslimjeugd in het Westen op 'de vijanden van de moslims en de islam in wier midden zij leven' te treffen.

Onderdeel van de 55 minuten durende documentaire is het testament van de veronderstelde Saudische dader van de zelfmoordaanslag van juni, waarbij zes personen, onder wie een Deens staatsburger, omkwamen. De man heet volgens de film Kamal Saleem Atiyyah al-Fudli al-Hathli, maar staat ook bekend als Abu Ghareeb al-Makki.

Al-Makki, die een explosievenvest draagt en een sjaal om zijn hoofd heeft, vertelt wat hij van plan is te gaan doen en stapt vervolgens in een auto. Daarna volgt een 3D-visualisatie van de aanslag.

De voor Al-Qaida ongewoon lange film bevat delen uit verklaringen van Deense, Nederlandse en Amerikaanse functionarissen en leden van de koninklijke families van Saudi-Arabië en Jordanië, die worden doorspekt met uitlatingen van verschillende al-Qaidafiguren.

"Wat betreft mijn laatste boodschap aan de aanbidders van het kruis in Denemarken, ik zeg hun dat, zo God het wil, dit de eerste noch de laatste vergelding is", zei Al-Makki. "We zullen jullie van het aangezicht van de aarde vegen."