Stekelenburg: "Niet de nieuwe Van der Sar"

Sinds Edwin van der Sar heeft bedankt voor Oranje, is Maarten Stekelenburg de nieuwe eerste keeper van het Nederlands Elftal. De keeper van Ajax wil echter niks weten van mensen die hem de nieuwe Van der Sar noemen.

Volgens de keeper van Ajax is Edwin van der Sar de beste keeper aller tijden. ""De manier waarop hij vorig seizoen de strafschoppenserie in de Champions League besliste. Hoe hij op het EK tegen Italië en Frankrijk keepte, fantastisch", aldus de 25-jarige doelman van Ajax. Van vergelijkingen wil hij daarom dus niks weten: ""Want ik ben gewoon Maarten Stekelenburg, snap je?"

Stekelenburg vervolgt: "Maar voor mij is het wel eens vervelend dat ik al sinds de jeugd van Ajax in één adem met Van der Sar word genoemd. Ik snap de vergelijking wel. We zijn allebei lang, kunnen redelijk trappen, zijn rustig en dragen Ajax een meer dan warm hart toe. Maar toch ben ik gewoon Maarten Stekelenburg. Zoals Klaas-Jan Huntelaar bij Oranje niet plots de nieuwe Ruud van Nistelrooij is."

Bij zijn debuut in 2002 voor Ajax moest Stekelenburg nog de concurrentie aangaan met Joey Didulica en Bogdan Lobont. Sinds hij werd opgeroepen voor Oranje, moest hij direct in de voetsporen treden van Van der Sar. Het was vooral achteraf de uitschakeling tegen Rusland een emotioneel voor de keeper van Ajax. "Ik besefte pas later dat Van der Sar naar me toe kwam toen we de meegereisde fans bedankten. Hij gaf me een hand en wenste me succes. Ik zei niets tegen hem of misschien alleen: dank je. Later besefte ik pas hoe speciaal dat was."

Zaterdag en woensdag moet Stekelenburg er staan voor Oranje. Zaterdag treft het Nederlands elftal in een oefenduel Australie, om woensdag aan te treden tegen Macedonie in het kader van kwalificatie voor het WK van 2010. In deze twee duels zal de keeper eerste keus zijn van de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk. "Ik vind dat zelf geen normale zaak. Dat is geen valse bescheidenheid, dat is hoe ik het beleef. Ik vind het ook heel moeilijk om over mezelf te praten. Laat anderen dat maar doen", aldus Stekelenburg.

Zowel bij Oranje als bij Ajax geeft Stekelenburg, die over twee weken 26 wordt, leiding aan een verdediging waar vaak veel over gediscussieerd wordt: "Dat verbaast me wel, moet ik zeggen. Ik wil die twee defensies niet met elkaar vergelijken. Oranje krijgt namelijk zelden een doelpunt tegen. Bij Ajax werd ik vorig seizoen in de competitie 45 keer gepasseerd. Dat was echt schandalig, dat mag niet meer", aldus de doelman.

Toch incasseerde Stekelenburg zaterdag tijdens het eerste competitieduel tegen Willem II meteen twee tegendoelpunten. "Bij die eerste zag ik er niet goed uit", erkent hij. "Vroeger kon ik dat bijna niet accepteren, nu weet ik zoiets beter een plekje te geven. Ik heb zaterdagnacht gewoon geslapen. Maar als we zo doorgaan bij Ajax, krijgen we er weer veel tegen. Veel meer dan PSV."

De keeper reageert ook nog op het aankoopbeleid in verdedigend opzicht van de Amsterdammers. Heitinga vertrok, alleen Oleguer werd aangetrokken. Stekelenburg vertelt hierover:"Als je het zo bekijkt, kan het weer moeilijk worden. Maar ik denk dat we met Vermaelen, Vertonghen, Silva en Oleguer een uitstekende defensie hebben. Oleguer moet alleen nog even leren samen te spelen met Vertonghen en Vermaelen. Die jongens misten helaas de voorbereiding wegens de Spelen."

Stekelenburg hoopt maar één ding dit jaar, kampioen worden. Het maakt volgens de doelman niet uit op welke manier: "Ik denk dat je ook niet alleen naar de defensie van Ajax moet kijken. Ajax speelt altijd aanvallend, als het 1-0 is moet het 2-0 worden. En daarna het liefst snel 3-0 anders gaat het publiek morren. Ik mag dat wel, want ik voel mezelf ook Ajacied. Maar soms is het helemaal niet erg om met 1-0 te winnen en de boel op slot te gooien. Dat kan bij Oranje beter omdat we met twee controlerende middenvelders spelen. Bij Ajax voetballen we hooguit met een controlerende middenvelder. Dat is dan vaak Gabri en die spreekt nauwelijks Nederlands. Maar begrijp me niet verkeerd. Ik vind het ook prima als we met Ajax alle duels met 5-4 winnen. Als we maar een keer kampioen worden. Al denk ik wel dat een ploeg meer kans op succes heeft als het vaak de nul houdt."