[WK 2010] Tsjechen en Polen favoriet in Poule 3

Dit weekend worden de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Groep 3.

Poule 3, met daarin Slowakije, Slovenië, San Marino, Tsjechië, Polen en Noord Ierland, heeft een nogal Oost-Europees tintje. Vier van de zes ploegen komen uit het gedeelte van Europa, waar het voetbal duidelijk in opkomst is.

Polen en Tsjechië namen in 2008 deel aan het EK in Oostenrijk en Zwitserland en mogen dus worden beschouwd als de favorieten in deze kwalificatiepoule. Noord-Ierland en Slowakije kunnen worden aangemerkt als mogelijke outsiders.

Bij Polen zwaait sinds juli 2006 onze landgenoot Leo Beenhakker de scepter. Tijdens Euro 2008 stelde het land teleur met slechts één enkel punt en een roemloze aftocht in poule B. Dat punt werd behaald tegen gastland Oostenrijk.

Doelman Artur Boruc van Celtic, Roger Guerreiro van Legia Warschau en oud-Feyenoorder Ebi Smolarek van Bolton Wanderers worden gerekend tot de topspelers van de Poolse ploeg.

Boruc, die zich onlangs misdroeg na een oefenduel tegen Oekraïne, is een betrouwbare sluitpost die voor zijn ploeg Celtic en voor de nationale ploeg zijn doel met verve verdedigt. De bij Feyenoord ooit afgeschreven Smolarek heeft in zijn eerste seizoen bij het Spaanse Racing Santander weinig kunnen laten zien, maar is altijd van grote waarde voor Polen. De genaturaliseerde Braziliaan Guerreiro verkreeg vlak voor EURO 2008 zijn Poolse paspoort en was als enige Pool trefzeker tijdens het afgelopen EK.

Tsjechië wist de afgelopen jaren de sprong naar de absolute top net niet te maken. Vooral in 2004 kende de ploeg een topformatie, maar verloor het op weg naar de EK-finale van de sluwe Grieken. Op Euro 2008 verloor het land in extremis van 'comeback-specialist' Turkije, dat een 2-0 achterstand omboog in een 3-2 overwinning. De Tsjechen deden het in Oostenrijk en Zwitserland zonder hun voetballegende Pavel Nedved. Reus Jan Koller stopte na het EK, maar bij Milan Baros is er nog geen sprake van een slijtageslag. Ook doelman Petr Čech kan nog jaren mee.

De Slowaken kennen in Marék Hamsik hun beste speler. Het 21-jarige talent speelt momenteel in de Serie A voor Napoli en is een gewilde speler. Hamsik zal de komende jaren dè sleutelspeler van de Slowaken worden.

Met spits David Healy in de ploeg kunnen de Noord-Ieren een gevaarlijke outsider worden. De aanvaller van Sunderland is in de nationale ploeg een echte goalgetter en tevens een behoorlijke voetballer. In 65 interlands scoorde hij al 34 keer.

Slovenië kent weinig topspelers. Alleen spits Milivoje Novakovic (1.FC Köln), Bostjan Cesar (Olympique Marseille) en Samir Handanovic (Udinese) genieten enige internationale faam.

San Marino wordt tot de allerkleinste voetballanden van Europa gerekend. De spelers uit het dwergstaatje spelen bijna allemaal in de eigen competitie. Een enkele voetballer heeft emplooi gevonden in de krochten van het Italiaanse voetbal.

Het Polen van Leo Beenhakker mag 6 september thuis beginnen tegen Slovenië om 17:00 uur in de stad Wroclaw. Een half uur later wordt er afgetrapt in Bratislava tussen Slowakije en Noord-Ierland. Tsjechië gaat op 10 september op bezoek bij Noord-Ierland.

Submitter:  Bron: FOK!sport/Goal.com