[Special] NFL-Preview: de NFC

Matthias (Veritaz)
Vandaag begint het NFL-seizoen weer met de wedstrijd tussen regerend kampioen New York Giants en de Washington Redskins. Het belooft weer een enerverend seizoen te worden. Kunnen de Giants het kunstje nog een keer flikken? Zijn de Cowboys dit jaar wel goed genoeg om naar de SuperBowl te gaan? En hoe presteren de Green Bay Packers onder Aaron Rodgers, die een enorm gat moet vullen na het wegvallen van Brett Favre? Een kleine vooruitblik. Deel 2: de National Football Conference (NFC). Deel 1 over de AFC vind je hier.

NFC East
De NFC East huisvest een paar van de beste teams in de NFC. Om te beginnen natuurlijk de regerend SuperBowl-winnaar, de New York Giants. De Giants zorgden vorig jaar voor een enorme stunt door eerst de Dallas Cowboys, eveneens uitkomend in de NFC East, uit te schakelen in de divisional play-offs en daarna de torenhoge favoriet, de New England Patriots, te verslaan in de SuperBowl. De Cowboys werden gezien als dé uitverkorenen om de Patriots te bestrijden, maar werden verrast door Eli Manning en de mannen van Tom Coughlin. Vooral de defensive line van de Giants maakte indruk met Osi Umenyiora en Michael Strahan. Dat gaat dit jaar een probleem vormen voor de Giants aangezien Strahan met pensioen is, en hij in tegenstelling tot Favre niet meer terugkomt, en Umenyiora in de voorbereiding geblesseerd is geraakt en er de rest van het seizoen uit ligt. De Cowboys zijn daarom wederom de te kloppen ploeg in deze divisie. Ook de Philadelphia Eagles lijken aardige papieren te hebben. Als QB Donovan McNabb zijn vorm terug vindt, kunnen ze zeker een rol gaan spelen. De defense van de Eagles heeft nog een extra kracht gekregen in de persoon van cornerback Asante Samuel. De Washington Redskins zullen waarschijnlijk niet aan de beurt komen. Haalden ze vorig jaar nog de play-offs, waarin ze verloren van de Seahawks, dit jaar lijken ze niet kunnen strijden om de prijzen.

NFC North
Na het pensioen van Favre leggen de Green Bay Packers hun lot nu in de handen van Aaron Rodgers. De Packers hopen dat hij een paar wedstrijden voor hen kan winnen. Het lijkt voor de Packers een moeilijk seizoen te gaan worden, tenzij Rodgers verbaast en zijn team op de winnende koers krijgt. Aan de rest van de offense zal het niet liggen. Met receivers als Greg Jennings, Donald Driver en James Jones heeft Rodgers genoeg speeltjes om mee te spelen. Gooi daar de vorig jaar doorgebroken Ryan Grant en de tight end Donald Lee bij en je hebt een goede kans op succes. De Minnesota Vikings lijken dit jaar de sprong naar de top te willen maken. Vorig jaar werden de Vikings aangenaam verrast door het geweldige seizoen van rookie Adrian Peterson en dit jaar verwachten ze nog meer van hun offense. Quarterback Tarvaris Jackson moet de offense zien te leiden, die een paar versterkingen heeft gekregen. Onder andere receiver Bernard Berrian is terug op het oude nest. Maar de grootste aankoop van de Vikings is toch wel ProBowl-defensive end Jared Allen. Allen, overgekomen van de Chiefs, zal samen met de gebroeders Pat en Kevin Williams de pass-defense van de Vikings net zo goed moeten maken als de run-defense. De Detroit Lions hopen op een breakout jaar van tweedejaars-receiver Calvin Johnson om hun play-offkansen levend te houden. De Chicago Bears zullen een moeilijk jaar gaan krijgen. Op de quarterbackpositie zijn nog altijd grote vraagtekens en starter Kyle Orton lijkt niet de oplossing. Enige sprankje hoop voor de Bears lijkt Devin Hester te zijn. De man die vorig jaar een NFL-record zette met zes returns voor een touchdown. De Bears hebben besloten Hester ook als receiver in te zehttp://sport.fok.nl/i/site/alg_ut_timebar.giftten en zo misschien een spelmaker toe te voegen aan de toch zwakke offense.

NFC South
In de NFC South zal de strijd waarschijnlijk gaan tussen de Tampa Bay Buccaneers en de New Orleans Saints. De Saints hadden vorig jaar een moeilijk seizoen, maar lijken dit jaar weer terug op hun oude niveau van twee jaar terug. Ondanks de orkaan Gustav zullen de Saints hun eerste thuiswedstrijd aankomende zondag gewoon in de Superdome afwerken. De Buccaneers lijken ook dit jaar weer een gooi te willen doen naar de eerste plaats in deze divisie. Achter veteraan Jeff Garcia in de quarterbackpositie lijken de kansen van de Bucs aardig. Ze moeten echter ook rekening gaan houden met de Carolina Panthers. Bij die Panthers keert Jake Delhomme weer terug nadat hij vorig seizoen het hele seizoen geblesseerd was. Het andere team in deze divisie, de Atlanta Falcons, lijkt zich niet te kunnen mengen in de kop. Met als quarterback de rookie Matt Ryan zullen ze geen gooi kunnen doen naar de play-offs.

NFC West
Hoewel dit vorig jaar een van de slechtste divisies was in de NFL lijkt het er dit jaar op dat er misschien ommekeer zit in die situatie. De Seattle Seahawks zullen zich zeker willen mengen in de strijd om de play-offs, maar ze zullen gezelschap krijgen van de Arizona Cardinals en de St. Louis Rams. De Rams zijn weer terug na een rampzalig jaar vorig jaar en lijken beter dan voorheen. Quarterback Marc Bulger is weer blessurevrij en ook running back Stephen Jackson lijkt zijn vorm te hebben gevonden. De Cardinals hebben gekozen voor de veteraan, en voormalig Amsterdam Admirals-quarterback, Kurt Warner. Matt Leinart is dus zijn basisplaats kwijtgeraakt. Warner zal moeten bewijzen dat hij nog steeds een prima quarterback is. Hij heeft in ieder geval een getalenteerde offense om zich heen met de receivers Anquan Boldin en Larry Fitzgerald en running back Edgerrin James. De San Francisco 49ers zullen waarschijnlijk geen rol van betekenis kunnen spelen achter hun quarterback, en voormalig NFL Europe MVP, JT O'Sullivan.