FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 september 2008

Miljoenen voor wegwerken wachtlijsten jeugdzorg

De provincies gaan 94 miljoen euro extra steken in een nieuwe aanpak om de wachtlijsten in de jeugdzorg weg te werken. Dat heeft een woordvoerder van het Interprovinciaal Overleg (IPO) vandaag gezegd. Het Rijk doet daar nog eens circa 89 miljoen euro bovenop.

Minister André Rouvoet (Jeugd en gezin) wil dat de wachtlijsten eind volgend jaar verleden tijd zijn.

Volgens de woordvoerder moet met deze injectie heel wat bereikt kunnen worden. Naar verwachting kunnen er met het geld circa 10.000 jongeren per jaar meer worden geholpen. Ook kunnen meer onderzoeken worden verricht. Van de 94 miljoen komt 72 miljoen uit eigen middelen van de provincies. De rest wordt verwacht uit het efficiënter indelen van werkzaamheden.

"Ik wil dat de wachtlijsten eind volgend jaar verleden tijd zijn."  (foto: ANP)

'De Zeeuw was bijna weg bij AZ'

Het had weinig gescheeld, of Demy de Zeeuw was niet meer te zien in het shirt van AZ. De middenvelder geeft toe dat er zich maandag een buitenlandse club had gemeld bij de Alkmaarders om De Zeeuw over te nemen.

De Zeeuw werd afgelopen maandag van het trainingsveld gehaald, omdat er een club was die over een transfer wilde praten. Tot spijt van De Zeeuw ging de transfer niet door: "Ik dacht echt dat het rond zou komen. "

De international, die komend weekend met het Nederlands Elftal aantreedt tegen AustraliŽ, vertelt verder: "Daar hoopte ik de hele zomer ook al een beetje op. Maar een kwartiertje nadat ik van het trainingsveld afgeplukt was, bleek dat de deal toch afketste. Dat kwam niet door AZ hoor, maar gewoon omdat de geÔnteresseerde club niet snel genoeg alles kon regelen. Het was tenslotte al de laatste dag van de transferperiode."

Om welke club het ging, is niet bekend. Wel gaf De Zeeuw toe dat het om een club uit ťťn van zijn favoriete competities was: "Maar mijn favoriete competitie is de Primera Division en ook voetballen in Engeland en Duitsland zie ik wel zitten. En de club die zich maandag meldde, kwam uit ťťn van deze landen."

De Zeeuw zal het komende halfjaar dus nog in Alkmaar te bewonderen zijn, maar stiekem hoopt hij alsnog weg te kunnen: "Misschien komen ze in de winter nog eens terug. Of anders na dit seizoen."

Webber vindt Eau Rouge "fantastisch"

Eťn van de mooiste bochten in de Formule 1 - Eau Rouge op Spa-Francorchamps - zal komend weekend weer veel rubber over zich heen krijgen. Red Bull-coureur Mark Webber is een ware liefhebber van deze snelle, hellende knik. Hij crashte in de Formule 3000 wel zwaar in diezelfde bocht.

Heden ten dage is de uitdaging om Eau Rouge vol gas te nemen wel minder, maar het blijft een fantastische bocht, aldus de AustraliŽr. Vroeger was de bocht der bochten een ťchte uitdaging, tegenwoordig is het redelijk eenvoudig om de bocht volgas te kunnen nemen. Het ging in de oude dagen dan ook wel eens goed mis, met een aantal flinke klappers tot gevolg. Jacques Villeneuve deed dat maar liefst twee keer zwaar in Eau Rouge: in 1998 in een Williams en in 1999 in een BAR.


Eau Rouge bij aankomst van het circuit in Spa-Francorchamps (rechts de oude pitboxen)


Blik op Eau Rouge van onderaf


Blik op Eau Rouge vanaf de tribune, het hoogteverschil is wel duidelijk

"Het is echt geweldig om met een Formule 1-wagen door die bocht te rijden", zo zei Webber tegen autosport.com. "Aan het einde lijkt het net of je als een kurk uit de fles schiet. Het is echt spectaculair. Veel mensen realiseren zich niet hoeveel hoogteverschil er precies in de bocht zit. Dat kun je alleen weten als je er zelf geweest bent. Eerst ga je een stuk naar beneden, om vervolgens op topsnelheid steil omhoog te gaan om bovenaan de berg uit te komen. Het is echt indrukwekkend en je kunt zelfs het afslijten van de plank onder de auto ruiken."

Filmpje van de achtervolging en inhaalactie van Mika Hakkinen op Michael Schumacher en Ricardo Zonta in 2000, waarbij het hoogteverschil van Eau Rouge goed zichtbaar is op de onboardbeelden. Aan het eind lukt de inhaalmanoeuvre, schrik niet als het camerastandpunt ineens over gaat op dat vanuit de auto van Zonta.

Het is vooral het gevoel dat het belangrijkste is nu Eau Rouge relatief makkelijk te nemen is. "Het draait allemaal om dat gevoel. De bocht is niet meer zo uitdagend als eerst. Met de oude V10-motoren zaten we hier echt op de absolute limiet en dankzij de bandenoorlog die toen nog heerste ging het zo gigantisch snel. Nu zijn de auto's veel stabieler door de Eau Rouge."


Blik op Eau Rouge vanaf vlak naast de baan


Halverwege Eau Rouge, let op de flinke asfaltuitloopstrook

De Red Bull-coureur vertelde ook over wat je denkt terwijl je de bocht neemt: "Als je dan door de Eau Rouge dendert, hoop je echt dat je de auto onder controle houdt en dat je geen mechanische problemen krijgt. Mocht je de controle namelijk verliezen, dan kun je je voorbereiden op een zware klapper. Wij hebben dus echt nog wel respect voor deze bocht. Je moet je heel goed concentreren op de racelijn. Het gaat allemaal in een fractie van een seconde voorbij."

"Als coureurs hebben we nog steeds veel respect voor de Eau Rouge. Iedereen op de grid houdt van de adrenaline en het gevaar wat hierbij komt kijken en deze bocht is dan ook precies de reden waarom wij coureur zijn geworden. Wij houden echt van Eau Rouge", volgens Webber.


Eau Rouge, overview naar vip-buildings, genomen halverwege, op het pad langs de baan


Overview in de richting van de pituitgang, Eau Rouge eindigt waar de mensen om de bocht verdwijnen


Alle foto's genomen op de testdag van 12 juli 2007. Ongeknipte en hi-res foto's te krijgen bij de eigenaar, Sally.

FIFA schorst Rajkovic een jaar

De FIFA heeft FC Twente verdediger Slobodan Rajkovic voor een jaar geschorst. De schorsing geldt voor alle duels, zowel in clubverband als interlands.

Rajkovic krijgt de schorsing omdat hij na het duel op de Olympische Spelen tussen Jong ServiŽ en Jong ArgentiniŽ gespuwd zou hebben naar scheidsrechter Abdullah Al Hilali. Door de schorsing is Rajkovic, die door Twente dit jaar gehuurd wordt van Chelsea, dit seizoen voor de Tukkers niet meer inzetbaar.

"Twente, Chelsea en de Servische bond gaan in beroep tegen deze schorsing", aldus Twente's persvoorlichter Richard Peters, die verder niet op details wilde ingaan. De Servische bond heeft al aangegeven de straf buiten alle proporties te vinden. "Hij heeft een fout gemaakt, maar deze schorsing gaat te ver."

Werkzaamheden aan bouwput Noord-Zuidlijn hervat

De werkzaamheden aan de bouwput van de Noord-Zuidlijn aan de Vijzelgracht in Amsterdam gaan volgende week dinsdag verder. Het uitgraven van het metrostation moest in juni onverhoopt worden gestaakt toen bleek dat in de wand lekkage was ontstaan.

Volgens de gemeente is de situatie inmiddels veilig genoeg om het werk te hervatten, maakte ze vandaag bekend. Door het gat in de westelijke wand van het station daalde de grondwaterstand en verzakten de naastgelegen zogenoemde wevershuisjes. Inmiddels is de versteviging van de grond onder de vier woningen in een vergevorderd stadium, waardoor geen verdere verzakking mogelijk is.

De aannemer heeft een aantal lansen aangebracht in de eerste zandlaag onder de verzakte panden. Zogeheten groutinjecties hebben de draagkracht van de zandlaag verder vergroot. De huizen werden daarbij licht opgetild. Vanaf nu kan ook de restauratie van de verzakte panden beginnen. Twee gezinnen verblijven nog altijd niet in hun woningen. Hoe lang deze werkzaamheden gaan duren, kon een woordvoerder van het projectbureau Noord-Zuidlijn niet zeggen.

De gemeente heeft verder op aanraden van externe deskundigen een onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de wanden van de bouwput. Zij deden dit door met elektrische spanning de diepwand door te meten. Op die manier konden verdachte plekken of lekkages worden opgespoord. Die hebben de onderzoekers niet gevonden.

De metingen van de panden langs de Vijzelgracht zijn inmiddels geïntensiveerd. Deskundigen lezen nu elke twee uur het monitoringssysteem op de gevels af, de peilbuizen bekijken ze elk uur.

Op dit moment loopt er nog een onderzoek van de gemeentelijke ombudsman. Die moet onderzoeken hoe de vier panden konden verzakken. De uitkomsten hiervan worden eind van dit jaar verwacht.

Obama's campagneleider dient Palin van repliek

De campagneleider van Barack Obama, David Axelrod, heeft vandaag een scherpe reactie gegeven op enkele opmerkingen die Sarah Palin, de running mate van John McCain, op de Republikeinse partijconventie over Obama maakte. Axelrod zei Palin niet eerlijk was over Obama's staat van dienst en suggereerde dat zij alleen maar anderen napraatte.

"Niets van wat zij over Obama of zijn voorstellen zei is waar", zei Axelrod. "Zij probeerde senator Obama aan te vallen door te zeggen dat hij op het gebied van wetgeving niets belangrijks heeft gepresteerd. Misschien is dat haar verteld."

De Republikeinen probeerden woensdag opnieuw Obama als onbeproefd en onervaren neer te zetten, waarbij zij zijn werk als buurtwerker in Chicago bagatelliseerden. "Voor gewone mensen lijkt dat op echt werk", zei Axelrod.

Obama's spindoctor zei dat de Republikeinen op hun conventie een kostbare gelegenheid hebben verprutst om hun kandidaat te promoten. Hij plaatste ook vraagtekens bij de nadruk die wordt gelegd op McCains jaren als krijgsgevangene, een geschiedenis die volgens hem inmiddels overbekend is. "Zij verbruiken verschrikkelijk veel energie, maar zorgen niet voor licht", zei Axelrod. "Het is bijna strijdig met de wetten van de natuurkunde."

Axelrod zei weinig te zien in Palins claim een outsider voor de gevestigde politiek te zijn. Hij zei dat Palin 'er voor iemand die zich erop laat voorstaan dat zij niet uit Washington komt wel erg uitziet als iemand die daar heel goed past'.


"Niets van wat zij over Obama of zijn voorstellen zei is waar"  (foto: DAG)

EthiopiŽ onthult beroemde obelisk

In Ethiopië is donderdag de beroemde obelisk van Aksum onthuld. De granieten zuil van 150 ton was zeventig jaar geleden door Italianen naar Italië meegenomen. Rome gaf het monument drie jaar geleden terug.

De Ethiopische premier Meles Zenawi en de Italiaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Alfredo Mantica onthulden de 1700-jaar oude stèle die bedekt was met Ethiopische en Italiaanse vlaggen. Duizenden toeschouwers waren bij de feestelijke plechtigheid aanwezig.

Mantica sprak over een historisch moment voor Ethiopië wegens de terugkeer van een nationale schat en cultureel monument. Hij noemde de teruggave een keerpunt in de relatie tussen Ethiopië en Italië.

Aksum was de hoofdstad van een koninkrijk dat zich uitstrekte over het huidige Ethiopië, Eritrea, Somalië, Sudan en Jemen. De stad floreerde van de vijfde eeuw voor onze jaartelling tot duizend jaar geleden.

 
De obelisk in kwestie

Multiverse kondigt Buffy the Vampire Slayer-mmo aan

Voor fans van de populaire serie Buffy the Vampire Slayer is er goed nieuws. Twentieth Century Fox en The Multiverse Network hebben namelijk een massive multiplayer online-game aangekondigd, die gebaseerd zal worden op de Buffy-wereld. Het spel zal verdergaan waar de serie is geŽindigd is. Hierdoor is het volgens de ontwikkelaars mogelijk dat "iedereen zich een belangrijk karakter in het doorlopende verhaal voelt".

Het spel zal niet alleen in 3D te spelen zijn, maar ook in 2D via een internetbrowser. Dankzij een "virtuele sociale wereld", Multiverse Places genaamd, kunnen spelers in werelden met een ongelijk aantal dimensies toch met elkaar interageren. De developer zal dit jaar nog met beta-testen beginnen.


Massive MultiSlayer Online

Call of Duty: World at War betas in aantocht

Goed nieuws voor PC en Xbox 360-gamers: Activision is van plan om in oktober een multiplayerbeta van Call of Duty: World at War te starten.

Om in de beta van de Xbox 360-versie te komen kan je twee dingen doen. Je kunt je inschrijven op http://www.callofduty.com waarna je op een later tijdstip nieuwe informatie ontvangt, of je kunt de game pre-orderen bij gamestop. Dat laatste is echter voor ons Europeanen niet de beste optie, dus inschrijven verdient hier zeker de voorkeur.

Voor de PC is nog weinig bekend, het enige wat duidelijk is dat we in oktober kunnen beginnen met het downloaden van de beta. Uit de tekst bij het artikel lijkt te volgen dat alleen de Xbox 360-beta met een beperkt te maken zal hebben, dat houdt dus in dat de PC-versie zonder al te veel problemen te downloaden zou moeten zijn.

'Nasissen vrouwen is complimenteus'

Het sissen op straat wat allochtone hangjongeren in de grote steden klaarblijkelijk veelvuldig blijken te doen naar passerend vrouwelijk schoon, is juist heel positief bedoeld. Dat zegt althans Mazuras Asrafali, voorzitter van de Islamitische Stichting tot bevordering van Integratie (ISBI). Hij reageert daarmee op een plan van de CDA-raadsfractie in Den Haag, die sissen op straat wil verbieden.

De Haagse CDA-fractie heeft het college van B en W zelfs gevraagd het strafrecht in te zetten tegen belediging op straat. Volgens fractievoorzitter Karsten Klein moet niet alleen het nasissen van alleen lopende vrouwen worden aangepakt, maar ook het uitschelden van homoseksuelen vanwege hun geaardheid.

Mazuras Asrafali stelt echter dat het 'gepssstt' naar vrouwen gelijk staat aan het nafluiten wat bouwvakkers wel plegen te doen. ''Het is niks beledigends. Sissen is gewoon een cultuur gebonden manier om de aandacht van een meisje te trekken". Volgens hem zijn het ook niet alleen Marokkanen die lopen te sissen maar ook Surinamers en Antillianen.

Dat veel Nederlanders 'sisMarokkannen' en andere sissende allochtonen nu als bedreigend en negatief ervaren, is volgens de ISBI-voorzitter  gewoon een kwestie van de gewoonte leren kennen. "Als je het niet kent is het misschien wat vreemd. En dat komt omdat veel mensen niet weten hoe het werkt. Ook bijvoorbeeld pubermeisjes van allochtone afkomst zijn er niet mee opgegroeid en weten dus niet meer wat het betekent.''

Bezoekers zien olifant bevallen in Emmen

In Dierenpark Emmen is vanmorgen buiten de stallen en voor het oog van tientallen bezoekers een olifantje geboren. De verzorgers werden rond 11.30 uur verrast met de onverwachte bevalling van een jongetje. Dat meldde een woordvoerder van Dierenpark Emmen.

Wel was bekend dat moeder Mingalar Oo zwanger was, maar niets wees op een nakende bevalling van haar tweede zoon. Het pasgeboren olifantje is 100 kilo en gezond. Volgens een woordvoerder stond de babyolifant vrijwel meteen op zijn poten. Een naam heeft hij nog niet. Wel wordt het volgens de traditie van het dierenpark een Birmaanse naam.

Beginnend bestuurder rijdt 242 km/u

Een beginnende automobilist is vanochtend zijn rijbewijs en zijn peperdure auto kwijtgeraakt nadat hij met 242 kilometer per uur over de A270 bij Nuenen had gescheurd. De 20-jarige man reed met twee leeftijdsgenoten langs lasercontrole, waarna een motoragent de achtervolging inzette. De Udenaar wilde volgens een woordvoerder van de politie indruk maken op zijn vrienden.

De dollemansrit rond 09.45 uur richting Eindhoven kwam de jonge bestuurder duur te staan. In overleg met justitie moest hij zijn rijbewijs inleveren, wat gebruikelijk is voor snelheidsovertredingen van meer dan 50 kilometer per uur. Ook zijn Audi S8 werd ingevorderd. Het innemen van een auto mag vanaf zeventig kilometer te hard; op de A270 mag 120 gereden worden.

Volgens de politiezegsman is het rond het tijdstip van de rit nog behoorlijk druk op de weg en mag de man van geluk spreken dat de rit goed is afgelopen. De snelheidsduivel kan een flinke bon tegemoetzien.

Keegan stapt op bij Newcastle United

Kevin Keegan is niet langer de trainer van Newcastle United. De trainer is namelijk opgestapt. Dit maakte de Engelse club donderdag bekend. Eerder leek het er nog op dat de ploeg uit Newcastle de oefenmeester eigenhandig op straat zou zetten.

De 57-jarige Keegan was pas sinds januari in dienst van The Magpies en loodste de club vorig seizoen naar de schamele twaalfde plaats in het Premiership. Ook in het nieuwe seizoen wil het nog niet vlotten. Uit de eerste drie wedstrijden werden slechts vier punten gepakt.

In het verleden was Keegan ook al trainer van Newcastle United. Toen was de oefenmeester erg populair onder de supporters van de club.

Piraten slaan weer toe bij SomaliŽ

Piraten hebben vandaag opnieuw toegeslagen in de Golf van Aden. Ze overmeesterden een schip en hebben de twee opvarenden met Franse nationaliteit ontvoerd naar een haven in de Puntland-regio in Somalië. De criminelen eisen naar verluidt een losgeld van een miljoen dollar.

Dat meldde een woordvoerder van een vanuit Kenia opererende hulporganisatie voor schippers. De informatie is nog niet bevestigd door lokale autoriteiten in Somalië.

De Golf van Aden ligt ten noorden van Somalië, dat begin jaren negentig ten prooi viel aan anarchie. Langs de lange Somalische kust is piraterij een belangrijke bron van inkomsten geworden. Opvarenden worden doorgaans goed behandeld en vrijgelaten zodra losgeld is betaald. Dit jaar vielen al tientallen schepen in handen van piraten.

Dekker heeft vertrouwen in Gesink

Rabobank-ploegleider Erik Dekker kijkt met vertrouwen uit naar het vervolg van de Ronde van Spanje. Morgen staat er een rustdag op het programma, zaterdag eerste PyreneeŽnetappe naar Andorra.

"Het wordt D-day voor ons", aldus Dekker over de rit van zaterdag. Iedereen zit goed in zijn vel en de tijdrit van woensdag liep ook boven verwachting goed. Ik heb vertrouwen in onze jongens. Na het weekeinde zullen we weten hoe Gesink ervoor staat."

De etappe van vandaag verliep voor Rabobank niet zonder problemen. Zo waren Dmitriy Kozontchuk en Marc de Maar betrokken bij valpartijen en brak de fiets van Oscar Freire doormidden. "Gelukkig hebben Dmitriy en Marc er geen letsel van. Vlak voor de klim van de dag reed Gesink ook nog lek. Marc heeft meteen zijn wiel afgestaan, de rest heeft gewacht en Robert teruggereden. De ploeg heeft perfect gewerkt na zijn lekke band."

Coulthard: "Boetesysteem deugt niet"

Red Bull-rijder David Coulthard vindt dat de wereldautosportbond FIA haar boetesysteem onder de loep moet nemen. Aanleiding hiervoor is de 10.000 euro boete die Ferrari kreeg na het pitstraatincident tussen Adrian Sutil en Felipe Massa in de Grand Prix van Europa.

Coulthard windt zich in zijn column voor ITV op over het feit dat het incident in de pitstraat een even hoge boete opleverde als het overschrijden van de witte lijn bij de uitgang van de pitstraat door Fernando Alonso. "Ik begrijp niet hoe de hoogte van dat soort boetes wordt bepaald. Fernando Alonso kreeg een boete van 10.000 euro omdat hij tijdens een trainingen over een witte lijn was gereden en het team van Ferrari kreeg dezelfde boete voor iets dat veel gevaarlijker was. Dat vind ik vreemd. Er moet meer transparantie komen in de wijze waarop de boetes worden berekend."

"Tienduizend euro is voor Ferrari een peuleschil. Dat team is meer kwijt aan eten tijdens zo'n raceweekend," aldus Coulthard die vindt dat er gekeken moet worden naar de veiligheid in de pitstraat. "Toen ik een herhaling van het incident zag, viel me op dat er een cameraman in de buurt stond die zo omver gereden had kunnen worden. Als Massa en Sutil elkaar hadden geraakt en de Ferrari van richting was veranderd dan was het leed niet te overzien geweest. Ik vind niet dat we moeten afwachten tot er een keer echt iets mis gaat, maar dat we direct maatregelen moeten nemen."

Boulahrouz: "Zo snel mogelijk naar topclub"

Khalid Boulahrouz is weer blessurevrij, erg gretig en wil weer terugkeren naar de top. De verdediger heeft er goede hoop op dat hij bij VfB Stuttgart, zijn nieuwe werkgever, zijn kwaliteiten over een langere periode kan laten zien.

"Ik heb heel veel ambities en wil zo snel mogelijk naar een topclub. Daarvoor moet ik hard werken, maar het is een belangrijk doel om weer over een lange periode een hoog niveau te halen," liet Boulahrouz in een reactie weten. "Stuttgart is geen opstap, want ik ben blij dat ik weer speel, maar ik wil weer naar de top. Naar een echt grote club. Het is misschien wat vroeg om dat nu te zeggen, maar ik wil op de lange termijn weer zijn waar ik was en daar blijven."

Om dit doel te realiseren, zal Boulahrouz wel fit moeten blijven. Hier is de verdediger de afgelopen twee seizoenen niet in geslaagd. "Het is belangrijk om elke week weer te spelen. Dat heb ik zo gemist", ging de verdediger verder. "Het klopt dat ik vaak geblesseerd ben geweest. Die blessure bij Sevilla had echter voorkomen kunnen worden. Maar goed. Het is zoals het is. Ik probeer nu goed fit te blijven. Ik ben er zeker van dat ik mijn oude niveau dat ik ook op het EK heb laten zien ook over een langere tijd kan laten zien. Misschien word ik nog wel beter. Ik ben nog jong. Ik kan nog een wereldklasseverdediger worden. Ik heb op het EK laten zien dat ik al tot de wereldverdedigers behoor."

Het eerste deel van de voorbereidingen moest Boulah nog aan zich voorbij laten gaan, maar deze lichte klachten zijn bijna over. "Ik heb soms nog wat kleine pijntjes, maar die duren maar even op momentjes op training. Dat gaat er met veel trainen uit."

Kesler kritisch op NOS

Afgelopen weekend keerde de uitzendingen van de eredivisie na een afwezigheid van drie jaar terug bij de NOS. Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, is echter nog niet tevreden.

"Net als u was ik benieuwd naar de eerste zondagse uitzending van Studio Sport. U weet wel, van dat bord op schoot. Zo'n 1,8 miljoen mensen bekeken de uitzending. Dat viel me nogal tegen, omdat er immers steeds geroepen was dat de NOS wel weer drie miljoen kijkers zou trekken," aldus Kesler in zijn column op de website van de KNVB.

De KNVB-baas vervolgt: "Op de uitzending was ook nog wel het nodige aan te merken, althans vanuit journalistiek oogpunt bezien. Bijvoorbeeld het verslag van Sparta - ADO Den Haag. Als je trouwens de kranten leest, hebben Talpa en RTL er de afgelopen jaren niets van gebakken, een mening die ik absoluut niet deel."

Vrouwen AZ gelijk in UEFA Cup

De mannen van AZ lukte het afgelopen seizoen niet, maar de vrouwen van de Alkmaarse club pakten de titel en mogen dit seizoen in de UEFA Cup voor vrouwen spelen. Daarin hebben ze hun eerste groepswedstrijd, tegen Glasgow City, met 1-1 gelijkgespeeld.

De Alkmaarse vrouwen kwamen in ServiŽ in de eerste helft op voorsprong door een treffer van Dionne Demarteau, maar gaven kort voor rust de gelijkmaker weg.

Na afloop zei trainer Ed Engelkes dat de puntendeling aanvoelt als een verlies. "We hebben het volledig laten liggen," aldus Engelkes die wel tevreden was over de openingsfase van zijn ploeg. "We waren fantastisch. Het elftal speelde verzorgd positiespel en er zat echt een idee achter ons spel. Het viel echter als een kaartenhuis in elkaar. We waren bang om fouten te maken en dat resulteerde in de gelijkmaker."

Zaterdag en dinsdag staan de overige poulewedstrijden op het programma tegen Narta Chinisau uit MoldaviŽ en thuisploeg Masinac Nis. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de volgende ronde.

RiccÚ stopt bij langdurige schorsing

Riccardo RiccÚ beŽindigt zijn carriŤre als wielrenner als hij een schorsing van meer dan twee jaar opgelegd krijgt. Mocht de duur van de uitsluiting meevallen, dan keert de Italiaan terug mogelijk terug in het peloton.

"Als de schorsing binnen de twee jaar blijft, voel ik me nog wel betrokken bij de wielerwereld en keer ik zeker terug. Want na die periode ben ik ook nog jong," liet RiccÚ weten. "Maar als ze me drie of vier jaar buiten het peloton houden, stop ik. Dan heeft het geen zin meer."

RiccÚ schreef in de Tour de France van dit jaar twee etappes op zijn naam, maar werd daarna betrapt op het gebruik van CERA. Dit had als gevolg dat hij uit La Grande Boucle werd gezet. Vervolgens werd hij door zijn toenmalige werkgever Saunier Duval ontslagen.

Eind juli gaf RiccÚ toe verboden middelen te hebben gebruikt. Dit was voor het Italiaans Olympisch Comitť (CONI) het sein om een procedure in gang te zetten. Deze zal uiteindelijk de strafmaat voor de Italiaan bepalen.

Snoeihard oordeel Cohen over bedreigen hulpverleners

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft vanmiddag in niet mis te verstane woorden duidelijk gemaakt dat hij geweld tegen hulpverleners niet accepteert. ''Je blijft met je poten van het personeel van de overheid af'', zo zei Cohen na overleg met het Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA).

Het overleg volgde op een incident van gisteravond in Amsterdam-West waar na een steekpartij waarbij een 15-jarige jongen ernstig gewond raakte, te hulp geschoten ambulancepersoneel werd bedreigd. Het ambulancepersoneel stelde daarna een ultimatum aan Cohen.  Het VZA is tevreden met het overleg en de steun die het vanmiddag van de overheid kreeg.

Cohen wil gaan onderzoeken of ambulancepersoneel anoniem aangifte kan doen. Over de bedreigers zei de Amsterdamse burgervader: ''Ik constateer het als een feit. Het zijn veel van onze Marokkaanse jongens die dit doen. Het is absoluut schandelijk wat hier is gebeurd; het gaat alle perken te buiten.''

'Poten af van overheidspersoneel'

Britta Steffen gaat nog even door

Britta Steffen heeft besloten haar actieve carriŤre als zwemster nog even voort te zetten. Na haar gouden medailles op de 50 en 100 meter vrije slag, tijdens de Olympische Spelen in Peking, had het er alle schijn van dat het einde van haar loopbaan in zicht was.

Toch heeft Steffen, de rivale van Marleen Veldhuis, nog een uitdaging gevonden, namelijk het WK zwemmen van volgend jaar. Dit evenement wordt dan in Rome gehouden. "Het plan is dat ik doorga, maar de komende zes maanden wil ik mij eerst richten op mijn studie," aldus de Duitse tegenover tv-zender RTL.

Steffen heeft zelfs de planning voor de voorbereidingen al rond. "Als ik klaar ben met mijn examens in februari, wil ik naar AustraliŽ om mij voor te bereiden op de WK. Ik heb nog voldoende motivatie en doelen; een daarvan is wereldkampioen worden."

Nieuwe naam voor stadion Fortuna Sittard

Fortuna Sittard zal niet langer in het Wagner & Partners Stadion spelen. De naam van de thuishaven van de Limburgers is namelijk veranderd. Vanaf nu gaat het satdion door het leven als het Fortuna Stadion.

De overeenkomst over de naamgeving van het stadion is namelijk verlopen. Tot 1998 speelde Fortuna zijn wedstrijden in De Baandert. Vervolgens werd het huidige stadion gebouwd onder de naam Wagner & Partners.

Gay zegt af voor Memorial van Damme

Tyson Gay laat verstek gaan bij de Memorial van Damme in Brussel. Hierdoor ontneemt de Amerikaanse atleet de Belgen een primeur. Het was namelijk de bedoeling dat de sprinter samen met de Jamaicanen Asafa Powell en olympisch kampioen Usain Bolt in actie zou komen.

Na de laatste training had Gay echter teveel last van een blessure aan zijn hamstring. "Het zal fris zijn vrijdagavond," liet de Amerikaan in een reactie weten. "Ik wil niet opnieuw geblesseerd raken. Ik ben bijna de hele zomer al aan het sukkelen en kon daardoor mijn kansen op de Spelen al niet naar behoren verdedigen."

Gay besloot met de woorden: "Een nieuwe blessure zou nu ook mijn voorbereiding op de wereldkampioenschappen van volgend jaar in Berlijn in het gedrang kunnen brengen. Daar wil ik als titelverdediger weer op mijn sterkst zijn. Het spijt me vreselijk, ik had zo graag aan deze superrace deelgenomen. Maar ik kom hier volgend jaar terug."

4 jaar cel voor ontucht met voetbaljeugd

Een 60-jarige leider van een jeugdvoetbalteam in Eindhoven is veroordeeld tot vier jaar cel voor het plegen van ontucht met vier pupillen. Van de vier jaar is één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar, meldt de rechtbank in Den Bosch vandaag. De verdachte pleegde ontucht tussen augustus 2006 en juni vorig jaar. De pupillen waren toen jonger dan 16 jaar.

De rechter hield bij de straf rekening met het verleden van de verdachte. De man is in 1988 al eens veroordeeld tot een celstraf van een jaar voor ontucht met een minderjarige. Ook schreef hij begin jaren tachtig een deels autobiografisch boek over pedofilie.

In de hoogte van de straf woog volgens de rechter ook mee dat de verdachte zich totaal niet bekommerde om het lot van de slachtoffers, terwijl zij in een afhankelijke positie van hem stonden. Hij heeft volgens de rechter ernstig misbruik gemaakt van die situatie.

De voetballeider weigerde medewerking aan persoonlijkheidsonderzoeken. Daarom is niet duidelijk of hij aan een geestelijke stoornis lijdt en daarom is ook geen tbs opgelegd. De man moet aan twee slachtoffers schadevergoeding betalen.

De man was ook nog ontucht met een vijfde minderjarige ten laste gelegd, maar de rechtbank achtte dat niet bewezen.

Eerste hoofdstukken Nicci French gratis online

Liefhebbers van Nicci French kunnen nog voor de officiële verschijningsdatum de eerste vier hoofdstukken van de dertiende en nieuwste thriller van het Engelse schrijversechtpaar online lezen.

De komende vier weken komt elke week een nieuw hoofdstuk gratis beschikbaar, meldden Bol.com en uitgever Ambo Anthos vandaag.

Het is voor het eerst dat bol.com overgaat tot voorpublicatie van hele hoofdstukken. Nederland heeft de primeur. De officiële verschijningsdatum van het boek Wat Te Doen Als Iemand Sterft is 30 september. Inmiddels hebben al zo'n duizend fans vooringetekend.

,,Voor de trouwe fans van Nicci French is het een uitgelezen kans om nu al de eerste hoofdstukken van dit langverwachte boek te kunnen lezen. Daarbij is het ook voor lezers die het werk van Nicci French nog niet kennen een mooie gelegenheid om gratis kennis te maken met deze schrijvers en je zo mee te laten zuigen door het spannende plot en de schrijfstijl van het boek", zegt directeur Michel Schaeffer van Bol.com

Het eerste hoofdstuk verschijnt maandag 8 september online.

  (foto: ANP)

Nieuwe naam voor Seattle Supersonics

De Seattle Supersonics gaan vanaf donderdag door het leven als Oklahoma City Thunder. Dit maakte de NBA-ploeg bekend. Eerder dit jaar koos de ploeg er al voor om naar Oklahoma City te verhuizen, vanwege problemen met de huisvesting in Seattle.

De Supersonics werden in 1967 opgericht en bereikten twaalf jaar later hun beste resultaat. Toen wisten ze namelijk de titel in de NBA te pakken. Op 29 oktober speelt de club onder de nieuwe naam de eerste wedstrijd. De Milwaukee Bucks, waar Francisco Elson en Dan Gadzuric onder contract staan, is dan de opponent.

Tientallen medische onderzoeken afgezegd

Ziekenhuizen moeten volgende week naar verwachting dagelijks tientallen medische onderzoeken afzeggen wegens een tekort aan medische isotopen. Deze worden onder meer gebruikt voor kankeronderzoek.

Volgens Fred Verzijlbergen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, zijn na volgende week de grootste problemen voorbij.

Het tekort aan isotopen wordt veroorzaakt door het buiten bedrijf stellen van de kernreactor in Petten. Volgens Verzijlbergen is er volgende week vooralsnog voldoende om de spoedgevallen te kunnen behandelen. Inmiddels is in Canada een kernreactor opgestart, die dit weekeinde al een flinke dosis kan aanvullen. Vanaf eind volgende week worden bijdragen verwacht van reactoren in Zuid-Afrika en Frankrijk.

Nigeria arrangeert hiv-huwelijken

De autoriteiten in Nigeria proberen mannen en vrouwen die drager zijn van het hiv-virus, aan elkaar te koppelen. Ze trachten op die manier de verspreiding van het virus tegen te gaan en de hiv-geïnfecteerden uit hun sociale isolement te halen.

In de afgelopen weken zijn circa zeventig koppels gevormd, berichtte de BBC vandaag.

Internationale aids-experts zijn bezorgd over het initiatief. Het nieuwe echtpaar kan verschillende varianten van het virus onder de leden hebben. Stellen moeten wel condooms gebruiken, aldus Warren Naamaara van de VN-organisatie UNaids.

Daarnaast raadde hij de pasgehuwden aan niet aan kinderen te beginnen. De kans is groot dat de kinderen beide ouders verliezen.

Bridgestone werkt aan nieuwe regenband

Bridgestone is druk bezig om een nieuwe regenband te ontwikkelen. Dit maakte Hirohide Hamashima donderdag bekend. Het zou hier om een standaard band voor alle natte weersomstandigheden gaan, die ook al de GP2 worden gebruikt.

De nieuwe band beschikt over een profiel dat ideaal voor extreem nat weer is en zal vervolgens afslijten tot een band voor normaal nat weer. Dit is een voordeel in het geval de baan na een regenbui droog wordt.

"Onze standaard natweerband voor de GP2 is een erg interessante nieuwe ontwikkeling", liet Hamashima in een reactie weten. "We hebben nu ook een standaard natweerband voor de Formule 1 ontwikkeld en die zullen we uitproberen tijdens de eerstvolgende testsessie in de regen. Echter, de huidige Formule 1-reglementen schrijven voor dat we twee verschillende natweerbanden moeten meenemen, een gewone regenband en een band voor extreem nat weer. Het zou dus nog wel even kunnen duren voordat we zo'n soort band tijdens een raceweekend in actie zullen zien."

Griekse jeugd plundert winkel proletarisch

Een groep van zo'n zeventig Griekse jongeren heeft vandaag in Thessaloniki een supermarkt geplunderd en de buitgemaakte voedingsmiddelen en huishoudelijke goederen bij wijze van aanklacht tegen de stijgende voedselprijzen op straat uitgedeeld. Er zijn geen arrestaties verricht.

De overval op de supermarkt vond plaats in de stad waar de Griekse premier Costas Karamanlis komend weekeinde zijn jaarlijkse toespraak over de staat van de economie zal houden.

De voedselprijzen stijgen in Griekenland sneller dan de inflatie. De kosten voor voedsel en alcoholvrije dranken stegen er het afgelopen jaar 5,2 procent. Het jaar daarvoor was dat 4,9 procent.

Twee Nederlandse militairen gewond in Uruzgan

Twee Nederlandse militairen zijn vandaag gewond geraakt bij een vuurgevecht in de buurt van de provinciale hoofdstad Tarin Kowt. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Een van de militairen is met een kogelwond in zijn been opgenomen in het militair ziekenhuis op het Nederlandse Kamp Holland. Nadat hij was afgevoerd liep de tweede militair op nagenoeg dezelfde plaats een lichte verwonding op door een schampschot. Beide militairen hebben inmiddels zelf hun thuisfront geïnformeerd.

SS'er Boere voor Duitse rechter

De voormalige Nederlandse SS'er Heinrich Boere moet zich begin volgend jaar voor een Duitse rechtbank verantwoorden voor de dood van drie Nederlandse burgers ruim zestig jaar geleden. Het proces vindt plaats in Aken, niet ver van de Duitse woonplaats van de 86-jarige.

Dat maakte de rechtbank in Aken vadnaag bekend. Boere was na de Tweede Wereldoorlog in Nederland eerst ter dood en vervolgens tot levenslang veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Hij woont sinds 1954 in de Bondsrepubliek.

Justitie klaagt Boere aan wegens het in groepsverband vermoorden van drie onschuldige Nederlanders: Bicknese, De Groot en Kusters. Boere schoot de mannen samen met medeplichtigen dood uit wraak voor aanslagen op NSB'ers. Hij deed dat als lid van het Silbertanne-commando. Boere bekende zijn betrokkenheid.

Boere werd in 1949 in Nederland bij verstek ter dood veroordeeld. Hij was toen uit zijn gevangenschap ontsnapt. Later werd de straf omgezet in levenslang. Nadat hij in Duitsland was opgedoken, vroeg Den Haag om zijn uitlevering. Omdat hij door een wet uit de oorlogsjaren bescherming genoot, kwam daar niets van. Ook een verzoek om hem in Duitsland zijn straf te laten uitzitten, ging de mist in: het Nederlandse vonnis zou in zijn geval niet geldig zijn bij onze oosterburen.

Het Simon Wiesenthal Centre van nazi-jagers bestempelde Boere als een van de tien meestgezochte nazioorlogsmisdadigers.

Reis teruggezet naar Jong PSV

Jonathan Reis maakt niet langer deel uit van de selectie van PSV. Trainer Huub Stevens heeft de 19-jarige speler naar de beloften van de Eindhovense formatie teruggezet.

Stevens was er namelijk niet van overtuigd dat Reis een serieuze profvoetballer is. Onlangs koos de jonge aanvaller ervoor om het gips van zijn geblesseerde voet te halen. Deze actie zorgde ervoor dat de speler nog langer aan de zijlijn stond. Ook de oefenmeester van de Eindhovenaren kon dit initiatief niet waarderen.

Reis is overigens, naast zijn plaats in de selectie van PSV, ook zijn rugnummer kwijt.

PvdA-raadslid verdacht van poging doodslag

Een raadslid van de PvdA-fractie in Dalfsen wordt verdacht van poging tot doodslag. De 44-jarige Dalfsenaar zou na een ruzie zaterdag met zijn auto zijn ingereden op de bedrijfsleider van een bouwmarkt. Het slachtoffer raakte daarbij gewond, aldus de politie.

De plaatselijke fractie vindt het nog te vroeg conclusies te trekken over de positie van raadslid Mohammed Kaied, meldde fractievoorzitter Johan Wiltvank van PvdA Dalfsen vandaag. "Hij blijft onschuldig tot het tegendeel bewezen is."

Volgens Wiltvank is er nog veel onduidelijk over wat er zaterdag is gebeurd. Wel heeft het raadslid zich op het politiebureau gemeld, aldus de fractievoorzitter.

Volgens het Openbaar Ministerie is de verdachte dinsdag voorgeleid en is zijn voorlopige hechtenis geschorst. "Wel blijft hij verdachte in deze zaak", aldus een woordvoerder.

Dodental HaÔti door Hanna blijft stijgen

De tropische storm Hanna blijkt op Haïti meer slachtoffers te hebben veroorzaakt dan aanvankelijk aangenomen. De autoriteiten in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince meldden vandaag dat Hanna meer dan negentig levens heeft geëist.

Tientallen vonden de dood in de derde stad van het land, Gonaïves. Hanna veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen. Eerder geselde Gustav het straatarme Haïti. Daarbij vielen bijna tachtig doden.

OekraÔne op weg naar pro-Moskou coalitie

Rusland lijkt er op korte termijn een nieuwe bondgenoot bij te krijgen. Goed ingevoerde bronnen meldden vandaag dat Oekraïne waarschijnlijk een nieuwe pro-Russische regering krijgt.

De pro-Russische Partij van de Regio's van voormalig president Viktor Janoekovitsj, nu nog in de oppositie, zou al een akkoord hebben bereikt met het Blok Timosjenko. Deze regeringspartij schoof de laatste tijd al nadrukkelijk op richting het pro-Moskou kamp.

  (foto: ANP)

Kerstgratificatie van 50 euro voor minima

Arme gezinnen krijgen eind dit jaar van gemeenten een extraatje van 50 euro voor Kerstmis. De kerstgratificatie is bedoeld om de laagste inkomens te compenseren voor stijgende energiekosten en voedselprijzen.

PvdA-staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) is nog in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over hoe dit plan kan worden uitgevoerd.

Dat heeft wethouder Hans Spigt van Dordrecht, die tevens voorzitter is van de VNG-commissie Werk en Inkomen, vandaag gezegd. De kerstgratificatie wordt gefinancierd uit de 50 miljoen euro die het kabinet bij de behandeling van de Voorjaarsnota eerder dit jaar op voorstel van de PvdA apart heeft gezet voor armoedebestrijding.

Het plan is om het extraatje begin december uit te keren aan alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Dat betekent dat ook mensen met iets meer dan het bijstandsniveau (bijna 900 euro voor een alleenstaande) in aanmerking komen voor de kerstgratificatie.

Maar volgens Spigt luistert de uitvoering nauw. Gemeenten mogen sinds 2004 het verbod op categorale bijstand geldt, geen inkomensondersteuning meer bieden aan hele groepen mensen, maar alleen maatwerk leveren aan personen. Daarom moet het Rijk de groep die in aanmerking komt voor de kerstgratificatie, aanschrijven dat ze het extraatje kunnen ophalen bij de gemeente.

  (foto: ANP)

Radioprijzen Marconi Awards uitgereikt

Tijdens het jaarlijkse Omroepcongres in Bussum zijn vandaag traditioneel de Marconi Awards uitgereikt. Deze radioprijzen worden in vijf categorieën verdeeld. Eerder was al bekend dat Frits Spits de oeuvre award in ontvangst mocht nemen.

Tot beste zender werd Q-music uitgeroepen door de deskundige jury. Deze zender werkt sinds zijn begin in 2005 aan een snelle opmars in een druk radiolandschap, zo oordeelden de kenners. Bart Arens (3FM) mag sinds vandaag de titel aanstormend talent voeren. Rob Trip, die dit jaar afscheid nam bij het Radio 1 Journaal, werd verkozen tot beste presentator. Juryvoorzitter Daniël Dekker noemde hem "altijd scherp, zonder opgeheven vingertje".

Het BNR-programma On The Move, met presentatoren Niels Heithuis en Bas van Werven, geldt sinds vandaag als het beste programma. Volgens de kenners wordt in deze ochtend- en avondshow het nieuws met een prettige snelheid uitgeserveerd.


Frits Spits met oeuvre award   (foto: ANP)

Transfers uit de Eredivisie: Deel III

De afgelopen twee dagen was op FOK!sport een overzicht van alle transfers binnen de Eredivisie te zien. Vandaag volgen de laatste ploegen, waarmee de cirkel rond is. Dit overzicht kan niet helemaal volledig zijn, maar de belangrijkste transfers zijn er wel in opgenomen.

Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Andreas Isaksson Manchester City
Erik Pieters FC Utrecht
Francisco Rodriguez Chivas Guadalajara
Jeremy Brechet Sochaux
Nordin Amrabat VVV Venlo
Reimond Manco Alianza Lima
Stefan Nijland FC Groningen
Stijn Wuytens Eigen jeugd

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Donny Gorter NAC Breda (was al verhuurd)
Genero Zeefuik FC Omniworld (verhuurd)
Heurelho da Silva Gomes Tottenham Hotspur
Ismael Aissati Ajax
Jefferson Farfan Schalke 04
John de Jong Gestopt
Juan Carlos Carrizo Onbekend
Mika Všyrynen SC Heerenveen
Rochdi Achenteh FC Eindhoven
Ruud Boffin MVV
Tommie van der Leegte NAC Breda

Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Edwin Linssen VVV Venlo
Harrie Gommans Vitesse
Mark De Man Anderlecht
Ruud Vormer AZ

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Cheik Tiote Anderlecht (was gehuurd)
Fatih Sonkaya FC Porto (was gehuurd)
Frank van Kouwen VVV Venlo
Ger Senden Gestopt
Roland Lamah Anderlecht (was gehuurd)

Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Bonaventure Kalou Al-Jazira
Daryl Janmaat ADO Den Haag
Goran Popov Aigaleo (Gri)
Lesley Fellinga BV Veendam
Mika Všyrynen PSV
Tarik Elyounoussi Fredrikstad
Kenny Steppe Germinal Beerschot

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Cecilio Lopes FC Volendam (verhuurd)
Gianni Zuiverloon West Bromwich Albion
Gonzalo Garcia Garcia FC Groningen
Jeroen Drost Vitesse (verhuurd)
Maciej Wilusz Sparta
Michael Bradley Borussia MŲnchengladbach
Miralem Sulejmani Ajax
Niek Loohuis Veendam
Niklas Tarvajarvi Vitesse (verhuurd)
Rob van Dijk Feyenoord
Sebastiaan Steur Heracles Almelo (was verhuurd aan Excelsior)
Thomas Prager LASK Linz
Timmi Johansen Odense BK (verhuurd)
Will Johnson nog onbekende club in MLS

Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Donovan Slijngard Ajax (gehuurd)
Karim Touzani Aberdeen
Krisztian Vermes Ujpest FC (gehuurd)
Maciej Wilusz SC Heerenveen
Ruud Knol PAOK Saloniki
Rydell Poepon Ajax (was verhuurd aan Willem II)
Sander van Gessel NAC Breda

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Danny Schenkel Willem II
Darryl Roberts Denizlispor
Jeffrey Vlug Go Ahead Eagles (verhuurd)
Marvin Emnes Middlesbrough
Nourdin Boukhari Al-Ittihad
Olaf Lindenbergh Purmersteijn
Sander Westerveld Onbekend
Sani Kaita AS Monaco
Sjaak Polak BV Veendam

Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
Alfred Schreuder FC Twente
Frank van der Struijk Willem II
Jeroen Drost SC Heerenveen (gehuurd)
Julian Jenner AZ (gehuurd)
Nick Hofs Feyenoord (gehuurd)
Niklas Tarvajarvi SC Heerenveen (gehuurd)
Rogier Molhoek AZ (gehuurd)
Ronald Graafland Excelsior

Vertrokken spelers:

Naam spelerVertrokken naar
Gill Swerts AZ
Harrie Gommans Roda JC
Jasar Takak Onbekend
Juan Lorca Colo Colo (was gehuurd)
Remco van der Schaaf Burnley
Robin Faber ADO Den Haag
Siebe Blondelle FCV Dender
Theo Janssen FC Twente

Aangetrokken spelers:

Naam spelerAfkomstig van
AriŽn Pietersma NAC Breda
Boy Deul FC Volendam
Danny Schenkel Sparta
Ibad Muhamadu FC Dordrecht
Oscar Moens Geen club
Paul Quasten FC Volendam

Vertrokken naar:

Naam spelerVertrokken naar
Bjorn Sengier Onbekend
Cristiano Adelaide United
Darl Douglas Heracles Almelo
Delano Hill Al Wakra
Frank van der Struijk Vitesse
Thomas Baelum Onbekend

Fallout 3 krijgt geen trophies bij de launch

Afgelopen dinsdag werden de achievements bekend gemaakt van Fallout 3. Op de Xbox 360 zijn de gamerpoints verspreid over 50 stuks. Wat iedereen zich natuurlijk dan nog afvraagt is hoe het nou precies zit met de trophies voor de Playstation 3.

Wel, vandaag is hier meer bekend over. Bij de launch zullen er namelijk geen trophies zijn. Peter Hine, werknemer van Bethesda, vertelt het volgende: "Not at launch. It remains to be seen what we do down the road. It wasn’t something we were able to incorporate into the game for launch."

Of de trophies dus later zullen worden toegevoegd is nog niet bekend, maar jullie zullen de eerste zijn die het te weten komen zodra wij hier bij FOK!games meer duidelijkheid hebben.

ServiŽ wil 100.000 vrouwen 'importeren'

In Servië is het idee geopperd om 100.000 jonge Aziatische vrouwen te 'importeren'. De staatssecretaris van Sociale Zaken kwam met het idee om te voorkomen dat het Servische volk uitsterft. Het voorstel deed echter nogal wat stof doen opwaaien.

Volgens de politiek vertegenwoordiger Vasiljevic zou deze 'import' kunnen leiden tot een snelle toename van het aantal Serviërs; in 5 jaar tijd zou het voor 300.000 baby's zorgen. Hij is van mening dat in landen gelegen in Zuidoost Azië als; Vietnam, Cambodja en Birma keuringsbureaus geopend moeten worden. Als één van deze 'importvrouwen' naar Servië zou komen betaalt de overheid haar verblijf, tot ze in het huwelijksbootje stapt met een Serviër.

De uitspraken van Vasiljevic veroorzaakte hevige discussies op internetfora en lezersrubrieken over de mogelijke aard van de bevolkingsafname die Servië momenteel kent. Zo verwijten man en vrouw elkaar geen interesse te tonen in een 'normale en eenvoudige' partner. Vrouwen zouden voornamelijk vallen op 'grote auto's en kredietkaarten', terwijl mannen veelal op zoek zijn naar een 'machine voor het huishouden en baren.'

 

 

[Actie] Heb jij de knapste familie van Nederland?

De Nationale Wetenschapsquiz van de VPRO gaat weer op zoek naar de knapste familie van Nederland. In zes voorrondes worden 6 families afzonderlijk aan de tand gevoeld. Doel? Een plek in de finale waarin de twee beste familieteams gaan strijden om de eretitel. De presentatie van de quiz ligt weer in handen van Leon Verdonschot. 

Voorrondes met familieteams
Welke familie heeft de slimste leden en wordt de knapste familie van Nederland? Tijdens een selectiedag worden zes familieteams uitgekozen die kans maken op de eretitel en een ontdekkingsreis. Per uitzending zal één familie laten zien wat ze kan. Dit wordt beoordeeld door een panel van wetenschappers. Naast het beredeneringsvermogen, worden ook de creatieve en cognitieve vaardigheiden van de families beproefd. De twee families die in de voorrondes de hoogste scores halen, nemen het tegen elkaar op in de finale, die op nieuwjaarsdag wordt uitgezonden, wederom onder toeziend oog van een jury bestaande uit wetenschappers.

Oproep
De familieteams die mee willen dingen voor een plaats in de voorrondes dienen te bestaan uit drie aan elkaar gerelateerde familieleden in de eerste graad (bijv. vader, dochter) of tweede graad (bijv. opa, neef, tante, aangetrouwd). Aangemelde families worden uitgenodigd voor de selectiedag van NWO en VPRO op 5 oktober op het Mediapark in Hilversum. 

Om mee te kunnen doen verwachten we van elk team de volgende gegevens:
1) Naam, adres, geboortedata en familierelatie van de teamleden. 
2) Een korte kernachtige beschrijving wat het team van de quiz, en van zichzelf bij de quiz verwacht.
3) Een spannende wetenschappelijk vraag.
4) Een foto van het team.

Als je samen met je familie mee wilt doen kan je, je schriftelijk of per email aanmelden. Een brief kan je sturen naar: VPRO, De knapste Familie van Nederland, Postbus 11, 1200 JC Hilversum en een mailtje stuur je naar: deknapstefamilievannederland@vpro.nl Let op! je kan je nog tot 10 september aanmelden. Zet in je aanmelding ook even dat je je via FOK! aangemeld hebt. De voorwaarden en het aanmeldingsformulier zijn te vinden op de website: www.deknapstefamilievannederland.nl. 

Dit najaar OV-kaart voor afgestudeerden

Vanaf dit najaar kunnen ex-studenten tegen een aantrekkelijke prijs een jaar lang met trein, bus of metro reizen. Verkeersminister Camiel Eurlings kondigde donderdag de komst aan van een ov-kaart voor afgestudeerden van universiteiten, hogescholen én mbo-opleidingen. Bij elkaar gaat het om een groep van ongeveer 200.000 mensen.

Eurlings koestert al langer deze wens om ex-studenten te behouden voor het ov. Zij moeten nu na het behalen van hun diploma hun ov-kaart, waarmee ze gratis kunnen reizen, inleveren. Eurlings wilde niet zeggen wat voor voordeel de ex-studenten kunnen rekenen. Gratis reizen is er niet meer bij. "Maar ze krijgen een aantrekkelijk aanbod", wilde hij alleen kwijt. Eind september, begin oktober zal Eurlings zijn plannen bekendmaken.

Bejaard slachtoffer belaagt ambulancepersoneel

Een bejaarde man is donderdagmiddag in Amsterdam ambulancemedewerkers aangevlogen toen hij door hen werd behandeld. De 78-jarige man was volgens een melding onwel geworden, maar kwam bij en keerde zich tegen het ambulancepersoneel. Dat raakte niet gewond. De man werd aangehouden, meldt de politie.

Volgens een woordvoerder van de politie is de zaak niet te vergelijken met eerdere agressie tegen ambulancemedewerkers, omdat het hier niet om omstanders maar om het slachtoffer ging. Woensdag vielen omstanders ziekenbroeders aan, wat reden was voor ambulancepersoneel om een staking aan te kondigen. Een gesprek tussen burgemeester Job Cohen en de Amsterdamse ambulancedienst VZA zorgde ervoor dat de actie van de baan was.

Het ambulancepersoneel in de wijk Kadoelen in Amsterdam-Noord doet aangifte van mishandeling. De chauffeur van de ziekenwagen werd geslagen met een tas. De andere medewerker kreeg vuistslagen tegen borst en schouder. Zij noteerden het kenteken van de auto waarin de bejaarde man ervandoor ging. Die kon snel worden achterhaald en worden opgepakt.

Gangsterrap in Nederland

O.Akyol stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

Zo te zien bereikt de Amerikaanse gangsterhiphop cultuur mondjesmaat ook ons eigen kikkerlandje, al mag je gerust kanttekeningen plaatsen bij de geloofwaardigheid van deze ontwikkeling. De verpersoonlijking van het nieuwe geluid is Jerrel Lloyd Kemperveen, beter bekend als Kempi. In Nederland werd de hiphopscene tot dusver voornamelijk gedomineerd door de zogenoemde backpackers; gasten die (intelligente) boodschappen verpakken in doorgaans weldoordachte woordspelingen. De ongetroonde koning op dit gebied is de Amersfoortse rapper Jiggy Dje. Een ander voorbeeld is Sidephex: “Talent is net als juni, het verschil tussen mij en jullie.” Denk daar maar over na.

PlayStation Store Update - 4 september (EU)

Zoals elke week, is ook deze week de PlayStation Store weer voorzien van de nodige content. We krijgen er onder andere weer wat nieuwe demo's bij en enkele video's.

Deze week krijgen we onder andere een demo van de game Pure en van NHL 2k9. Ook zijn er vier gratis wallpapers te downloaden en kun je in de PC store de PSP Media Manager kopen. Iedereen die nog steeds met de game Haze bezig is kan ook weer nieuwe content downloaden voor een prijs van vijf euro.

De Amerikaanse PlayStation Store Update zal later vandaag verschijnen. Wanneer de Amerikaanse Store dus ook is geŁpdate zal dit aan de lijst hieronder toegevoegd worden. Een compleet overzicht van de nieuwe content in de Europese PlayStation Store vind je hieronder.

Europa
Speelbare demo's
NHL 2K9 (Gratis)
Pure (Gratis)

Game content
Haze - Pack Destruction (€4,99)
Warhawk - Triple Combo Pack (€11,99)

Muziek Video's
Movement - London: Hats Off
Movement - London: It’s a Wrap!
Movement - Missing Andy: Under Pressure
Movement - Missing Andy: Dance
Movement - Missing Andy Interview
Movement - Dead Monroe: Sweetheart
Movement - Dead Monroe: You’re No Good For Me
Movement - Dead Monroe Interview

Wallpapers
Soulcalibur IV - Wallpaper 01 (Gratis)
Soulcalibur IV - Wallpaper 02 (Gratis)
Soulcalibur IV - Wallpaper 03 (Gratis)
Soulcalibur IV - Wallpaper 04 (Gratis)

[b]PC Store http://store.playstation.com[/b]
Programma's
Media Manager pour PSP

Muziek video's
Movement - London: Hats Off
Movement - London: It’s a Wrap!
Movement - Missing Andy: Under Pressure
Movement - Missing Andy: Dance
Movement - Missing Andy Interview
Movement - Dead Monroe: Sweetheart
Movement - Dead Monroe: You’re No Good For Me
Movement - Dead Monroe Interview

Bettini wint, Chavanel nieuwe leider

Paolo Bettini heeft de zesde etappe in de Vuelta gewonnen. Hij was in een sprint Philippe Gilbert en Alejandro Valverde te snel af.

De zesde etappe ging van Ciudad Real naar Toledo over 150,1 kilometer. De weg naar de finish liep licht omhoog en de Italiaanse wereldkampioen was degene die zijn wiel het eerst over de streep wist te drukken.

Onderweg wist Sylvain Chavanel zijn twee seconden achterstand op Levi Leipheimer om te buigen in tien seconden voorsprong. Hij deed dit door op twee sprints bonificatiesecondes te pakken. De renner van Cofidis is nu de leider in het algemeen klassement en zal zaterdag in de gouden trui van start mogen. Morgen hebben de renners een rustdag.

Bussemaker wil richtlijn voor reanimatie

Er moet één richtlijn komen voor de reanimatie van bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen. Dat heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) donderdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Bussemaker doet geen uitspraken over wat de richtlijn zou moeten inhouden. Dat wil zij overlaten aan artsenorganisaties. De Nederlandse Vereniging voor Verpleeghuisartsen (NVVA) heeft al aangekondigd samen met de huisartsen de richtlijn voor reanimatie in verpleeghuizen onder de loep te nemen.

Bussemaker reageert met haar brief op de commotie die vorige maand ontstond over het reanimatiebeleid in het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort. Dat verzorgingshuis had aangekondigd patiënten boven de 70 niet meer te reanimeren bij bijvoorbeeld een hartstilstand, tenzij ze zelf hadden aangegeven dat wel te willen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het reanimatiebeleid in het Amersfoortse verzorgingshuis onderzocht. Op basis van dat onderzoek constateert Bussemaker dat de beleidswijziging op zich goed met alle betrokkenen was besproken, maar dat de communicatie 'zeer ongelukkig' uitpakte. "Vooral het benoemen van een leeftijdsgrens heeft geleid tot onrust en verwarring", constateert de staatssecretaris.

Naar aanleiding van de ophef heeft het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis de nieuwe lijn weer ingetrokken. Net als voorheen worden alle patiënten nu gereanimeerd, tenzij zij hebben laten weten dat niet te willen.

Drugsdealer martelt met krokodillen

Een grote vondst voor de Braziliaanse politie deze week. Bij een inval in het huis van de schoonmoeder van een grote drugsdealer, troffen de agenten niet alleen drugs en wapens aan, ze vonden ook twee volwassen krokodillen.

De politie denkt wel te weten wat de boef met de beesten aanmoest. Waarschijnlijk gebruikte hij ze om rivalen te martelen en hun lijken weg te werken.

De schoonmoeder was niet op de hoogte van de aanwezigheid van de twee morbide huisdieren. De beesten zijn inmiddels ondergebracht in de dierentuin van Rio de Janeiro .


Drugsdealer martelt met krokodillen  (foto: DAG)

Amerikaanse leger krijgt Oscar uit 1942 terug

Het Amerikaanse leger heeft een Oscar teruggekregen die bijna veertig jaar kwijt was.

De prijs, die in 1942 werd uitgereikt voor de documentaire 'Prelude to war', verdween in 1970 met de sluiting van het Army Pictorial Center, waar het beeldje lag. Het bijna vier kilo wegende beeld werd onlangs ontdekt door veilinghuis Christie's en werd woensdag in Hollywood uitgereikt aan een legergeneraal.

De oorlogsdocumentaire werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gemaakt door Frank Capra, die ook tekende voor onder meer 'Lost horizon' en 'Mr. Smith goes to Washington'. De Amerikaans-Italiaanse regisseur nam de film een paar weken na de Japanse aanval op Pearl Harbor op. 'Prelude to war' was in eerste instantie alleen bedoeld voor vertoning aan militairen. Het leger besloot uiteindelijk 250 kopieën naar Amerikaanse theaters te sturen.

Vanwege het tekort aan metaal tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvingen de Oscarwinnaars destijds niet een beeldje maar gipsen plaatjes. Pas na de oorlog kreeg het leger een metalen beeldje uitgereikt.

TweeŽnhalf jaar cel voor verkrachting tiener

Een 21-jarige man uit Leiden is donderdag veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel met tbs voor het verkrachten en beroven van een 19-jarige vrouw. De man werd door de rechtbank in Den Haag ook schuldig bevonden aan drie pogingen tot verkrachting of aanranding en een gewelddadige beroving. De uitspraak was conform de eis van het Openbaar Ministerie. De verdachte had bekend.

De verkrachting zorgde in mei vorig jaar volgens de rechtbank voor veel onrust onder de Leidse bevolking. Het slachtoffer werd verkracht op een groenstrook langs de stadspoort Zijlpoort. Ze werd onder de poort van haar fiets getrokken en misbruikt. Een andere verdachte ging ervandoor met de fiets en haar tas. Ook hij is opgepakt en heeft bekend.

Ondanks aandacht op landelijke en regionale televisiezenders tastte justitie lange tijd in het duister. De zaak kwam aan het rollen toen de Leidenaar in januari werd opgepakt voor een gewelddadige beroving. In die zaak werd DNA-onderzoek gedaan omdat de man ontkende. Vervolgens bleek hij ook met de verkrachting bij de Zijlpoort te maken te hebben.

Kubica: "Massa wordt kampioen"

De strijd in het kampioenschap voor coureurs zal nog wel even voortduren, maar Robert Kubica denkt al te weten wie dit jaar de nieuwe wereldkampioen wordt. De Pool zei voorafgaand aan het seizoen Felipe Massa en heeft deze mening gedurende het seizoen nog niet bijgesteld.

Momenteel gaat Lewis Hamilton aan de leiding in het kampioenschap, op zes punten gevolgd door Massa. Toch denkt Kubica dat Massa kampioen wordt. "Ik denk dat er nog steeds veel mensen zijn die zich niet realiseren hoe goed hij bezig is," aldus Kubica in BelgiŽ. "Men blijft maar terugkomen op de fouten die hij in het verleden heeft gemaakt, dat is moeilijk te vergeten."

"Maar de laatste tijd gaat het erg goed. Hij is in vorm, snel en consistent in zowel de kwalificatie als de race. Dus ik denk dat hij alles in huis heeft om voor het kampioenschap te vechten en het misschien wel te winnen," vervolgt de Pool.

Kubica denkt dat de teamgenoten van de kemphanen een belangrijke rol zullen gaan spelen. "Ik denk dat er een cruciale rol is weggelegd voor de tweede rijders, Kimi RšikkŲnen en Heikki Kovalainen. Kimi doet nog steeds mee om de titel, maar Heikki niet. In dat geval zou hij Hamilton op sommige momenten wel eens kunnen helpen. Dat is een voordeel."

Veikkanen wint in Duitsland

De zesde etappe in de Ronde van Duitsland is gewonnen door Jussi Veikkanen. De Fin won in de rit van Bad Fredeburg naar Neuss de sprint van een kopgroep van elf renners,die na 44 kilometer koersen ontstaan was.

Matthias Russ deed in de slotkilometer van de etappe nog een ultieme uitlooppoging, maar zijn medevluchters riepen hem tot de orde.

Linus Gerdemann gaat nog steeds aan de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft zeventien seconden voorsprong op de Zweed Thomas LŲvkvist.

Ron Wood woont samen met 20-jarige

De oudjes van de Britse band The Rolling Stones doen het nog best. Leadzanger Mick Jagger zien we vaak in het nieuws met een jonge vriendin, maar Ron Wood kan er ook nog wat van. De 61-jarige gitarist heeft zoals onlangs bekend werd verkering.

De rondborstige Ekaterina Ivanova (klik hier voor NSFW-foto's) woont inmiddels ook samen met Wood. Hij heeft hiervoor een liefdesnestje in Londen gekocht. Overigens is Wood nog getrouwd met Jo Howard. Ze is al 23 jaar zijn vrouw en denkt dat het huwelijk nog best is te redden. "Wood is ziek en Eka maakt deel uit van zijn herstelperiode"', aldus echtgenoot Jo.  Wood kwam onlangs uit een kliniek waar hij werd behandeld voor zijn vele verslavingen. Hier kwam Eka hem al steeds bezoeken.

Zo bont als ex-Stone Bill Wyman maakt Wood het niet. Die trouwde op zijn 52-ste met de dan 18-jarige Mandy Smith. Met het meisje had hij echter al een relatie vanaf haar twaalfde.

Williams: "Problemen met ontwikkelen 2 auto's"

Het lukt het Williams-team dit seizoen niet om het ontwikkelingstempo van de andere teams bij te houden. In het begin van het seizoen zat het Engelse team er goed bij, maar naar mate het seizoen vordert, zakt het team weg. Technisch directeur Sam Michael wijt dit aan de ontwikkeling van twee auto tegelijkertijd.

Net als de andere teams ontwikkelt Williams tegelijkertijd de auto voor het huidige seizoen verder en bouwt het al de auto voor het komend jaar. Echter vraagt dit door de komende reglementswijzigingen zo veel aandacht dat dit ten koste gaat van de huidige auto. Teams die groter zijn, kunnen dit makkelijker opvangen dan Williams.

"Onze auto is dit seizoen niet zo goed als zou moeten en we zouden willen," aldus Michael. "Dat komt omdat volgend seizoen onwijs belangrijk wordt. Onder meer vanwege de introductie van KERS. Sla je de plank mis, dan loop je achter de feiten aan. Dat willen we voorkomen en daarom is onze aandacht al vroeg uitgegaan naar de FW31."

Volgens Michael was het niet de bedoeling dat de huidige prestaties er onder zouden gaan lijden. "Dit proces is niet helemaal naar wens verlopen, nee. Toch hebben we besloten onze aanpak niet te wijzigen, omdat er zulke grote veranderingen op stapel staan. In een normaal seizoen, hadden we met de FW30, onze huidige auto, een stuk beter kunnen presteren." Williams staat momenteel zevende in de stand om het constructeurskampioenschap met zeventien punten.

Resident Evil 5 controls worden aangepast

In een tijd van dubbele analoge sticks en een veelvoud aan third-person shooters vonden veel mensen het vreemd dat Capcoms komende paradepaardje Resident Evil 5 nog steeds zo ouderwets en houterig speelde. De control-scheme van de game was namelijk nog steeds gebaseerd op die van Resident Evil 4, waarbij er met de linkerstick rondgelopen wordt en stilgestaan moet worden om te kunnen schieten (iets wat bij de PC-versie van Resident Evil 4 ook al op de zenuwen van de reviewer werkte).

Capcom heeft blijkbaar geluisterd naar de fans, want de controls van de game zullen aangepast worden. De aangepaste controls zullen tijdens de Tokyo Game Show aan het publiek getoond worden, de precieze invulling van de veranderingen is helaas nog onbekend. Er wordt echter wel gehint naar een Gears of War-achtige control-scheme, wat in zou kunnen houden dat Resident Evil 5 veel meer "run-n-gun" wordt dan de voorgaande delen in de serie.


Resident Evil 5 wordt 13 maart 2009 verwacht op de PlayStation 3 en Xbox 360.

Den Bakker stopt er mee

Maarten den Bakker stopt per direct met wielrennen. De 39-jarige Den Bakker, momenteel in dienst van Skil, zou nog een handvol koersen rijden maar vindt het ineens welletjes geweest.

In 1990 begon Den Bakker zijn loopbaan bij PDM. Daarna reed hij 6 jaar voor TVM en 8 jaar voor Rabobank. Eind 2006 verruilde hij Milram voor Skil.

In 1996 en 1999 werd hij Nederlands kampioen op de weg en Den Bakker won in 2003 het NK tijdrijden. Daarnaast had hij podiumplaatsen in de Amstel Gold Race (2de in 1998) en Luik-Bastenaken-Luik (3de in 1999).

GTA IV DLC komt in november

Eurogamer heeft even gebabbeld met wat bronnen dichtbij Rockstar North en kwam tot de conclusie dat de downloadbare content voor Grand Theft Auto IV komende november beschikbaar zal zijn.

De content zal uit twee episodes bestaan, welke beide tien uur duren. Uiteraard zijn er ook nieuwe achievements te verdienen en is de content volledig exclusief voor de Xbox 360. Of het hier gaat om nieuwe steden of nieuwe side-missions is nog onbekend.

Britse familie herenigd met 'gecremeerde' vader

Een Britse vader van wie vijf jaar lang werd gedacht dat hij dood en gecremeerd was, is herenigd met zijn familie. Zijn zoon herkende hem op televisie. Dat maakte de politie in Londen vandaag bekend.

John Delaney (71) verdween acht jaar geleden spoorloos. Drie jaar later hield zijn familie een dienst en crematie nadat de politie dacht Delaney's lichaam te hebben gevonden.

In werkelijkheid werd de Brit tien dagen na zijn verdwijnen met geheugenverlies opgenomen in een ziekenhuis. De politie kon zijn identiteit niet achterhalen en droeg hem over aan de sociale dienst. Deze gaf Delaney de nieuwe naam David Harrison en plaatste hem in een verzorgingstehuis.

Eerder dit jaar verscheen Delaney in een televisieprogramma voor vermiste personen. Zijn zoon zat toevallig te kijken. Hij herkende zijn vader direct. DNA-tests bevestigden dat de twee familie zijn. Het is nu een raadsel wie er vijf jaar geleden als Delaney is gecremeerd.

ECB: lagere groei, hogere inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn prognose voor de economische groei van de landen uit de eurozone verlaagd. De inflatie zal daarentegen sterker stijgen dan eerder gedacht. Dat blijkt uit nieuwe ramingen die de ECB vandaag presenteerde.

De economie van de vijftien landen die met de euro betalen zal dit jaar volgens de economen van de ECB gemiddeld met ongeveer 1,4 procent groeien. In 2009 zal de groei verder afnemen tot 1,2 procent. Eerder werd uitgegaan van een groei van 1,8 procent dit jaar en 1,5 procent volgend jaar.

De ECB schat de gemiddelde inflatie in de eurozone dit jaar in op 3,5 procent, in plaats van 3,4 procent. Volgend jaar neemt de geldontwaarding volgens de rekenmodellen van de bank met 2,6 procent toe. Eerder voorspelde de ECB voor volgend jaar een inflatie van 2,4 procent.

Mugabe zet oppositie mes op de keel

(Novum/AP) - De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft de oppositie een ultimatum gesteld om een coalitieregering te vormen. Ondertekent de oppositie vandaag geen coalitieovereenkomst, dan stelt hij zelf een regering samen. Dat meldt de krant The Herald, die gezien wordt als een spreekbuis van Mugabe.

Oppositieleider Morgan Tsvangirai weigert tot nog toe een coalitieakkoord aan te gaan, omdat de vrijwel onbegrensde macht van Mugabe intact zou blijven en hijzelf als premier weinig meer zou zijn dan een zetbaas van de president.

Volgens de Herald wijt Mugabe de weigerachtige houding van Tsvangirai aan Groot-Brittannië. De vroegere kolonisator zou hem willen 'straffen' door hem een akkoord door de strot te duwen dat zijn onteigeningspolitiek, waarbij land van blanke boeren werd afgenomen, op losse schroeven zet.

Selectie Oranje fit

Ibrahim Afellay, Robin van Persie en Khalid Boulahrouz hebben gisteravond weer volledig meegetraind met de selectie van het Nederlands elftal in de voorbereiding op de duels met AustraliŽ en Macedonie.

Het trio had gisteren de ochtendtraining nog overgeslagen wegens lichte blessures. Maar gisteravond sloten ze zich weer bij de rest van de selectie aan.

Aankomende zaterdag speelt Oranje een oefenwedstrijd tegen AustraliŽ. Vier dagen later speelt het de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen MacedoniŽ in Skopje.

Robinho: "Ik wilde naar Chelsea"

Het is zonder meer een van de meest in het oogspringende transfers van afgelopen zomer. Het vertrek van Robinho naar Manchester City.

De 24-jarige Braziliaan leek lange tijd op weg naar Chelsea, maar The Blues wilden niet aan de vraagprijs van de Koninklijke voldoen.

"Mijn eerste doel was om naar Chelsea te gaan, het was de enige club die concreet een aanbieding had gedaan. Real kon de T-shirts van Chelsea met mijn naam erop vůůr het afronden van de onderhandelingen echter niet waarderen. Bovendien kon Chelsea niet voldoen aan de vraagprijs van Real, wat Manchester City de kans bood me op het laatste moment vast te leggen," aldus de international tegenover SkySports.

Manchester City betaalde zo'n 40 miljoen euro voor de aanvaller, die bij Real Madrid op een zijspoor was beland.

Sesamstraat verwelkomt nieuwe bewoner

Pino, Tommie en Ieniemienie krijgen er deze week een nieuw maatje bij. Arjan Smit speelt de rol van een jonge vader, zo meldt de NPS vandaag. Vanaf morgen is de 31-jarige acteur te zien in de serie, die op werkdagen wordt uitgezonden op Nederland 1.

Naast een aantal vrolijke dierenvrienden krijgt Smit ook wat menselijke kameraden. Zo spelen oudgedienden Aart Staartjes, Paula Sleyp, Hakim Traïdia en Lot Lohr nog altijd in de kinderserie.

Ook de dieren in de fictieve straat krijgen versterking. Angsthaas en Stuntkip doen volgende week donderdag hun intrede in Sesamstraat. Razende reporter Angsthaas volgt Stuntkip tijdens zijn avonturen, die zich afspelen buiten de studio van de NPS. De dappere kip toont kinderen dat zaken zoals naar de kapper gaan helemaal niet zo eng zijn als gedacht.

In de items van Angsthaas en Stuntkip spelen acteurs als Theo Maassen, Ricky Koole en Rifka Lodeizen een gastrol.

Duidelijker energielabel voor woningen

Er komt een nieuw energielabel dat aangeeft hoe energiezuinig een huis is. Dat schrijft minister voor Wonen en Wijken Ella Vogelaar (PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het huidige energielabel is sinds dit jaar verplicht bij verkoop of verhuur van een woning. Het kreeg echter kritiek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Energielabels bestaan al langere tijd voor auto's en voor witgoed, zoals wasmachines. Het energielabel voor een huis of gebouw werd begin dit jaar verplicht en geeft een kwalificatie van A tot en met G. Het A-label staat daarbij voor het meest energiezuinig.

De VEH wees er in juli op dat met het oude label werd gesuggereerd dat de energiezuinigheid van alle woningen op een eenvoudige manier kon worden vergeleken, terwijl dat niet het geval is. Het label maakte bijvoorbeeld geen verschil tussen hoekwoningen en tussenwoningen. De VEH noemde de kwaliteit van het label daarom onder de maat.

Vogelaar besloot daarop het energielabel te onderzoeken. Uit het onderzoek bleek dat de kritiek van de VEH hout sneed. Op het nieuwe label komt daarom een afbeelding van het woningtype te staan.

Podolski mogelijk in januari weg bij Bayern

Lukas Podolski zit nog altijd niet lekker in zijn vel bij Bayern MŁnchen.

De spits heeft een goed EK achter de rug, maar is daarna bij Bayern weer op de bank terechtgekomen. Bayern-voorzitter Uli Hoeness vindt echter dat de international niet moet klagen en er alles aan moet doen wel aan spelen toe te komen.

"Ik ben niet teleurgesteld in Hoeness. Hij wil mij helpen en zet zich ook helemaal in voor het succes van de ploeg," aldus de aanvaller in Bild. "Ik heb het idee in een reuzenrad te zitten. Dan gaat het omlaag en dan gaat het weer omhoog. Als de situatie niet verandert, moet ik een vertrek in de winterstop overwegen."

Podolski moet bij de Duitse kampioen Miroslav Klose en Luca Toni voor zich dulden.

Minder toernooien op WTA-tour

Het aantal tennistoernooien op de WTA-tour zal volgend jaar verminderd worden tot 54. De organisatoren denken op deze manier de overbelasting bij de tennissters tegen te gaan. Daarnaast komt er een rustperiode van negen weken voor de profspeelsters. De nieuwe opzet van de WTA-kalender werd gisteren gepresenteerd.

In 2009 zullen er twintig toernooien worden gespeeld in een hoogste categorie, de zogenaamde Premier Series. Dit jaar telde die serie nog 26 evenementen. Daarnaast zijn er dertig internationale toernooien en vier grandslamtoernooien.

Het totale prijzengeld op de WTA-tour groeit in 2009 naar 86 miljoen dollar.

[US] Nadal fileert Fish

Rafael Nadal is overtuigend doorgedrongen tot de halve finale van het US Open. Zijn tegenstander in de kwartfinale Mardy Fish won nog wel de eerste set, maar daarna kwam hij er tegen de nummer ťťn van de wereld niet meer aan te pas. De setstanden waren 3-6 6-1 6-4 en 6-2.

In de eerste set ging Fish vol in de aanval op Nadal, wat resulteerde in 23 winners en winst in de eerste set. Echter kon de Amerikaan in het vervolg van de partij de precisie niet langer vasthouden, waardoor de rally’s langer werden en Nadal de regie in de partij eenvoudig over kon nemen. De Spanjaard hield het tempo in de partij hoog en gaf geen kans meer weg aan de Amerikaan. In de halve finale treft Nadal de Schot Andy Murray die in vijf sets won van de Argentijn Juan MartŪn del Potro.

Van Belkum naar Griekse profclub

Iefke van Belkum vervolgt haar loopbaan in Griekenland. De waterpoloster, die samen met Oranje goud vervoverde op de Olympische Spelen, gaat naar Ethnikos Piraeaus.

"Het is een zeer professionele club die ook in de Europese competitie op het hoogste niveau speelt", aldus Van Belkum die vorig seizoen voor ZVL uitkwam. "In Nederland is het moeilijk professioneel waterpolo te bedrijven. Ik ben dan ook blij dat mij deze kans geboden wordt."

Upd: Google Chrome: snel en gelikt

Sinds gisterenavond negen uur is de nieuwe browser van Google, Chrome, beschikbaar als download in meer dan honderd landen. DAG neemt de nieuwe aanval op Internet Explorer onder de loep.

Volgens Google is men begonnen met een leeg vel papier voor het ontwerpen van de nieuwe browser. Dat was nodig, omdat de applicaties en websites die browsers tegenwoordig moeten draaien hele andere eisen stellen dan websites met alleen maar wat plaatjes en tekst. Toch is lang niet alles geschreven door programmeurs van Google zelf: er zijn elementen gebruikt van andere opensource programma's, waaronder Firefox.

Als engine, de 'motor' van een browser die verantwoordelijk is voor het omzetten van code in een werkende site, koos Google voor de opensource-enige van Apple, Webkit. Dat is een opvallende keuze, want de zoekgigant werkt al enkele jaren samen met Mozilla, de ontwikkelaar van Firefox. Toch kozen ze niet voor Gecko, de engine van Mozilla. Volgens Google is Webkit lichter en makkelijker te leren en te implementeren, maar sommige bloggers vermoeden dat er ook een politieke reden achter zit: Google dwingt websitebouwers op die manier om sites te maken volgens de standaarden, de regels zeg maar, van het web. "Ze zouden liever falen met hun browser en Firefox laten winnen, dan met een soortgelijke browser marktaandeel van Firefox afsnoepen, waardoor Internet Explorer weer kan winnen" schrijft Mbilf.com.

Bij het gebruiken van Chrome valt direct op dat de browser inderdaad enorm snel is. De snelheidswinst zit vooral in de verbeterde, en wel van de grond af nieuw opgebouwde, JavaScript-engine. Sites die veelvuldig gebruik maken van JavaScript, zoals Google's eigen maildienst Gmail, laden aanzienlijk sneller dan met elke andere browser. Voor het renderen van de pagina's is het moeilijk een goede meting te doen, en sites die al eerder onderzoekjes publiceerden spreken elkaar ook flink tegen. Qua geheugengebruik is Chrome wel een absolute winnaar. Na uren surfen en met meerdere tabbladen met ingewikkelde sites open neemt de browser slechts enkele tientallen megabytes in beslag.

De interface is er één waar je aan moet wennen. De tabbladen staan bóven de adresbalk en verdwijnen niet als je maar één tab gebruikt. Het zoekvak rechts bestaat ook niet in Chrome: zoeken gaat in de adresbalk, een functie die Google 'omnibox' noemt. Je kunt wel talloze zoekmachines toevoegen aan de omnibox, ook van websites als bijvoorbeeld Marktplaats. Wil je een ingewikkelde link naar een vriend sturen, dan hoef je alleen maar even 'tiny' in de adresbalk te tikken en op enter te drukken. Je krijgt dan een URL van slechts enkele tekens. Sites die je gebruikt alsof het software is, zoals Hotmail of Buienradar, kun je als 'programma' toevoegen aan je bureaublad. De site draait dan zonder adresbalk, waardoor verder surfen niet kan. Lastig als je het niet gewend bent. Wil je geen sporen achter laten, dan kun je in Chrome surfen in de Incognito-modus. Een extra donker venster, compleet met spionnetje in je scherm, geeft aan dat de historie niet opgeslagen wordt.

Toch mist de browser een aantal veelgebruikte features van andere browsers, zoals een geïntegreerde RSS-lezer. Het hangt van jezelf af in hoeverre je prijs stelt op die functies. Een grote rol in het wel of niet slagen van Chrome zal zijn weggelegd voor de ontwikkelaars van plug-ins, waardoor extra functionaliteiten kunnen worden geïnstalleerd. Google geeft binnenkort iedereen de mogelijkheid om op die manier de browser aan te passen. Daarnaast bevat Chrome veel ruimte voor Google Gears, dat ook voor andere browsers beschikbaar is en het mogelijk maakt om off-line toch bepaalde zaken te kunnen doen. Zo kun je met behulp van Gears verder gaan met tekstverwerken in een online-tekstverwerker als je geen verbinding hebt met internet. Zodra je weer online komt slaat het programma je tekst dan op op het web.

Ieder tabblad van de browser draait alsof het een los programma is op je computer. Chrome is niet de eerste browser die dit doet. Internet Explorer 8 heeft deze functie ook. Het voordeel is, behalve een beter geheugengebruik, dat de crash van één van de tabbladen niet direct het hele programma onderuit haalt. Fijn als je net in een ander tabblad aan een mailtje zit te werken. De browser heeft ook een eigen taakbeheer-venster, waar je kunt zien welke tabbladen veel geheugen en processorkracht gebruiken. Bijkomend voordeel is dat vooral websites, in plaats van browsers, de verantwoordelijken worden als een site veel geheugen slurpt of blijft hangen. Die site-eigenaren zullen meer moeite doen om sites beter te maken. Vervelend voor hen, maar voor het internet als geheel een winstpuntje. Overigens ontdekte EvilFingers.com vandaag een manier om wél alle tabbladen te laten crashen door een fout in een dll-bestand.

Over het algemeen is Chrome een browser die nu al goed functioneert en lekker snel werkt, maar niet als je veel gebruik maakt van geavanceerde browserfuncties. De meningen op internet over de software zijn ongelofelijk verdeeld, dus als je een Windows-computer hebt kun je het het beste zelf proberen.

UPDATE:
Na klachten vanuit de gebruikers heeft Google haar gebruiksovereenkomst aangepast.  In een statement geeft een woordvoerder van Google aan dat de standaardvoorwaarden voor alle Google diensten zijn gebruikt, maar dat deze niet altijd honderd procent aansluiten op elk product, zoals Google Chrome.

De oorspronkelijke tekst luidde
"11.1 You retain copyright and any other rights that you already hold in Content that you submit, post or display on or through the Services. By submitting, posting or displaying the content, you give Google a perpetual, irrevocable, worldwide, royalty-free and non-exclusive licence to reproduce, adapt, modify, translate, publish, publicly perform, publicly display and distribute any Content that you submit, post or display on or through the Services. This licence is for the sole purpose of enabling Google to display, distribute and promote the Services and may be revoked for certain Services as defined in the Additional Terms of those Services." 

Dit is veranderd in 
"11.1 You retain copyright and any other rights you already hold in Content which you submit, post or display on or through, the Services"

De hele paragraaf is dus verwijderd.  Deze wijziging geldt met terugwerkende kracht en zal op korte termijn ook in alle andere talen worden aangepast.

Everton-eigenaar: "Sorry, ik ben een pauper"

De eigenaar van Everton, Bill Kenwright, benutte zijn toespraak op de jaarlijkse buitengewone vergadering van aandeelhouders om zijn verontschuldigingen aan te bieden aan de fans.

"In vergelijking met andere voorzitters ben ik een pauper. Everton heeft een biljonair nodig in deze tijden," aldus Kenwright die Everton een uiterst moeizame zomer aan het transferfront zag beleven.

Pas in de laatste week wisten The Toffees voor een bedrag van 18 miljoen euro, een clubrecord, Marouane Fellaini over te nemen van Standard Luik. "Deze ‘transferwindow’ was de moeizaamste die ik me kan herinneren. Nu Manchester City op het punt staat om te worden overgenomen door Arabieren wordt het nog moeilijker voor ons. Deze club heeft een nieuwe eigenaar nodig."

Milito: "Had gezegd dat ik hier zou terugkomen"

Door terug te keren naar zijn oude club Genoa verraste aanvaller Diego Milito menig voetballiefhebber. De Argentijnse doelpuntenmaker stond in de belangstelling van onder meer Real Madrid en Tottenham Hotspur, maar koos dus voor een tweede avontuur bij 'i grifoni'.

Tussen januari 2004 en juni 2005 liet Milito veelvuldig de vijandelijke netten bollen namens Genoa. Omdat de club uit de Italiaanse havenstad in 2005 echter werd teruggezet naar de Serie C, vertrok de makkelijk scorende Argentijn uit ItaliŽ.

Het Spaanse Real Zaragoza werd zijn nieuwe werkgever. Met Zaragoza degradeerde Milito afgelopen seizoen naar de Segunda Division. Geen niveau waarop hij wilde acteren, besloot de Argentijn.

Real Madrid en Tottenham Hotspur waren geÔnteresseerd in Milito, maar de spits koos dus uiteindelijk voor een terugkeer naar Genoa, dit tot grote vreugde van de 'tifosi' van de club. "Toen ik drie jaar geleden vertrok, zei ik niet voor niets 'tot ziens' in plaats van 'vaarwel'. Dit is namelijk mijn huis," zei Milito gisteren bij zijn presentatie. "Hoeveel goals ik ga maken? Ik hoop meer dan vijftien, maar Genoa bestaat uit meer goede spelers dan alleen maar ik."

'Wit-Russische medaillewinnaars positief'

Twee Wit-Russische atleten zijn betrapt op het gebruik van doping. Vadim Devjatovski en Ivan Tikhan wonnen achter de Sloveen Primoz Kozmus zilver en brons op het onderdeel kogelslingeren. Het Russische persbureau Allsport meldt dit op basis van bronnen rond het anti-dopingbureau WADA.

Devjatovski is in het verleden eerder betrapt op het gebruik van doping. Tussen 2000 en 2002 zat hij al een schorsing uit en mocht zijn B-staal positief zijn, dan riskeert hij een levenslange schorsing. Hij en zijn landgenoot Tikhan zouden betrapt zijn op het gebruik van testosteron. Mochten beide atleten geschorst worden, dan gaat het zilver naar de Hongaar Krisztian Pars en het brons is dan voor de Japanner Koji Murofushi.

Melchers niet op tijdrit bij WK

Nederlands kampioene tijdrijden Mirjam Melchers-Van Poppel heeft besloten om niet van start te gaan op het wereldkampioenschap tijdrijden in Varese, eind deze maand.

Melchers-Van Poppel wil zich dit jaar helemaal richten op de wegwedstrijd. De kopvrouw van Team Flexpoint nam de beslissing in samenspraak met bondscoach Johan Lammerts. Marianne Vos liet al eerder weten dat ze niet mee zal doen.

Palin steelt de show op Republikeinse conventie

De Republikeinse Partij heeft gisteravond senator John McCain formeel voorgedragen als haar kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. Het besluit was echter niet het hoogtepunt van de derde dag van de partijconventie in St. Paul: dat was de toespraak waarin McCains running mate, Sarah Palin, de nominatie voor het vicepresidentschap aanvaardde en waarin ze fel uithaalde naar haar critici en de Democratische presidentskandidaat Barack Obama.

Met zijn keuze voor Palin leek McCain het partijestablishment te hebben overvallen. Moest de 44-jarige Palin, met nog geen twee jaar ervaring als gouverneur van Alaska en geen enkele politieke ervaring buiten die staat, geschikt worden geacht om het presidentschap op zich te nemen, mocht McCain de verkiezingen op 4 november winnen en door wat dan ook wegvallen als president? Afgaand op het daverende applaus dat haar in de conventiezaal ten deel viel wist zij de partijaanhang daar ten volle van te overtuigen. Met haar ervaring als presentator van een sportprogramma en als gouverneur was haar timing perfect en viel zij duidelijk in de smaak.

Palin besteedde bijzondere zorg aan het voorstellen van haar echtgenoot en hun vijf kinderen, onder wie een zoon die als soldaat naar Irak gaat, een zwangere, ongehuwde tienerdochter en een in april geboren zoontje met het syndroom van Down. "Ons gezin kent dezelfde ups en downs als elk ander, dezelfde uitdagingen en dezelfde geneugten", zei zij.

In haar toespraak mixte zij lof voor McCain, grapjes over het kleinsteedse leven, kritiek op regeringskringen in Washington en een sarcastische aanval op Obama. "De overwinning in Irak is eindelijk in zicht en hij wil opgeven", zei zij. "Terroristen van Al-Qaida blijven erop zinnen om Amerika catastrofale schade toe te brengen en hij is bezorgd dat niemand hun op hun rechten wijst."

Na de toespraak kwam McCain het podium op om Palin en haar gezinsleden te omhelzen. "Vindt u niet dat wij de juiste persoon hebben gekozen om de volgende vicepresident van de Verenigde Staten te worden?" vroeg hij. Zelf zal McCain vanavond zijn aanvaardingsrede houden.


John McCain en running mate Sarah Palin  (foto: DAG)

Palermo stuurt trainer nu al weg

Na een speelronde in de Italiaanse Serie A is trainer Stefano Colantuono ontslagen door zijn werkgever Palermo. Davide Ballardini, oud-trainer van Cagliari, is zijn opvolger.

Colantuono haalde ook vorig jaar het einde van het seizoen niet bij Palermo. Toch werd hij een paar maanden na zijn ontslag weer teruggehaald door voorzitter Zamparini.

Zamparini verwijt Colantuono nu dat hij de verkeerde spelers opgesteld heeft in de met 3-1 verloren wedstrijd tegen Udinese.

Paul de Leeuw haalt uit naar politiek

VARA-presentator Paul de Leeuw heeft vanochtend verontwaardigd gereageerd tegen politici die zich bemoeien met zijn salaris.

Tijdens het jaarlijkse Omroepcongres in Bussum zat de tv-man in het publiek terwijl op het podium door omroepbazen en Tweede Kamerleden Slob (CU) en Van Dam (PvdA) onder meer over zijn salaris werd gesproken.

De vraag was of naast omroepbestuurders ook presentatoren aan de Balkenende-norm (189.000 euro) gehouden moeten worden. De Leeuw, die door het blad Quote op een jaarinkomen van 650.000 euro wordt geschat, wil niet dat de politiek zich in het bijzonder met zijn salaris bemoeit. "Ik heb een specifiek talent en u kunt daar mijn salaris niet van bepalen. Ik werk hard, heb mijn hart verpand aan de publieke omroep en maak maatschappelijk relevante programma's. En ik ben heel goed."

[US] Serena verslaat Venus

Bij het US Open stond in de kwartfinale bij de vrouwen de sisteract tussen Serena en Venus Williams op het programma. Onder de ogen van 23.000 toeschouwers maakten de Amerikaanse zussen er een ware thriller van, waarbij Serena in twee sets aan het langste eind trok. De setstanden waren 7-6 (6) en 7-6 (7).

De Williams sisters lieten in deze partij hun beste tennis zien, waardoor er in de meer dan twee uur durende partij vele mooie rally’s en winners waren. Serena wist gedurende de partij tien setpoints van haar zus te overleven en sloeg direct op haar eerste matchpoint toe. Eerder dit jaar verloor Serena in de Wimbledonfinale nog kansloos van haar oudere zus.

"Deze wedstrijd voelde als een halve finale of finale. Maar dat is niet zo. Ik hoop nog twee wedstrijden te spelen," aldus Serena die zei dat deze partij de beste in het toernooi tot nu toe was. In de halve finale neemt zij het op tegen de Russische Dinara Safina die in twee sets won van Flavia Pannetta.

FC Twente wil langer door met Elia

FC Twente wil Eljero Elia langer aan zich binden. De laatste maanden maakt de speler een prima ontwikkeling door en dat is de technische leiding van FC Twente niet ontgaan. Elia heeft nog een contract bij de Tukkers tot 2010.

Elia kon deze zomer al rekenen op belangstelling van het Spaanse Espanyol. De aanvaller hapte echter niet toe en zei dat hij zich vooralsnog prettig voelt in Enschede.

Geen bijval voor Suikerfeestpleidooi Huizinga

Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga krijgt in de Tweede Kamer geen steun voor haar pleidooi om van het Suikerfeest op termijn een nationale feestdag te maken. Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD verzet zich tegen het plan.

De bewindsvrouw van de ChristenUnie opperde gisteravond om alle Nederlanders een dag vrij te geven om het einde van de vastentijd ramadan te vieren. "Dan houden we een tweede pinksterdag, en doen dit erbij", zei Huizinga in de talkshow Knevel en Van den Brink. Moslims zouden wel eerst een groter deel van de bevolking moeten uitmaken voordat de nieuwe vrije dag wordt ingevoerd, vindt de orthodox-protestantse staatssecretaris.

Haar coalitiegenoten CDA en PvdA en ook oppositiepartij VVD zien niets in het plan. Het past niet in de culturele traditie van Nederland, meent Madeleine van Toorenburg (CDA). En waarom wel een vrije dag voor moslims, maar bijvoorbeeld niet voor boeddhisten en Chinezen, vraagt het Kamerlid zich af. "Weet je hoeveel Chinezen er in Nederland wonen?"

Van Toorenburg vindt dat moslims gewoon een dag moeten vrij nemen als zij het Suikerfeest willen vieren. "Iedere werkgever zal daarvoor de ruimte geven." De VVD is om dezelfde redenen tegen het plan. "Het Suikerfeest past niet in onze Nederlandse traditie", laat een woordvoerder weten.

Ook de PvdA verzet zich tegen het plan. De regeringspartij wil niet dat het aantal vrije dagen in Nederland wordt uitgebreid. Ook de PvdA vindt dat moslims een dag vrij moeten nemen als zij het einde van de vastentijd willen vieren, zegt een woordvoerder.

De PVV van Geert Wilders stelde eerder deze week al Kamervragen over uitspraken van staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) dat het Suikerfeest net zo breed zou moeten worden gevierd als Kerstmis. Kamerlid Sietse Fritsma sprak van een 'grove belediging van de Nederlandse bevolking, die voor het merendeel niets op heeft met de islam, en dus ook het Suikerfeest niet opgedrongen wil krijgen'.

De vakcentrale CNV stelde vorig jaar al voor de tweede paas- of pinksterdag als vrije dag in te ruilen voor een erkende islamitische feestdag, maar trok dat idee later in.

Sonkaya keert terug naar Portugal

Omdat FC Porto en het Turkse Bursaspor niet tot een akkoord zijn gekomen, speelt Sonkaya dit seizoen nog in Portugal.

Sonkaya, die afgelopen seizoen op huurbasis uitkwam voor Roda JC, heeft nog een ťťnjarig contract in Portugal.

Op veel speeltijd hoeft de verdediger echter niet te rekenen bij de Portugese kampioen en Sonkaya wilde derhalve graag vertrekken naar Turkije. Sinds zijn komst naar Porto in 2005 speelde Sonkaya slechts vijf wedstrijden. In de tussentijd werd de rechtsback nog verhuurd aan Acadťmica Coimbra en Roda JC.

Levenslang voor koken baby in magnetron

De 28-jarige Amerikaanse China Arnold uit Dayton (Ohio) die vorige week schuldig werd bevonden aan de moord op haar 1 maand oude baby, is door een jury veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Haar dochtertje Paris Talley stierf in 2005 nadat ze in een magnetron was gelegd.

Arnold zei in eerste instantie dat iemand anders de baby in de magnetron had gestopt. Een buurjochie van 8 jaar zou het gedaan hebben. Later bekende ze het zelf gedaan te hebben na een ruzie met haar vriend. Ze zou Paris Talley hebben gekookt omdat ze bang was dat haar vriend erachter zou komen dat het kind van een andere man was. De avond dat ze tot haar daad kwam, was ze onder invloed van alcohol.

Met de levenslange celstraf is ze ontsnapt aan de doodstraf. De jury kon het over dat laatste niet eens worden. Toen Arnold werd weggeleid, lachte ze even en zwaaide naar haar familie.

Baby gekookt

'Politie maakte geen fouten tijdens bedreiging'

De politie heeft correct gehandeld toen omstanders woensdagavond in Amsterdam-West ambulancemedewerkers belaagden. Dat zei een woordvoerder vandaag in reactie op kritiek op het politieoptreden van onder meer vakbond CNV Ambulance.

Volgens de zegsman arriveerden twee agenten toen de hulpverleners de gewonde van een steekpartij al aan het verzorgen waren. Op dat moment was er nog geen sprake van een bedreigende situatie. "Ja, wij waren daar op tijd. Toen wij er kwamen, was er nog niets aan de hand", aldus de zegsman.

In korte tijd escaleerde de boel echter en begonnen omstanders de ziekenverzorgers lastig te vallen. De agenten hebben toen meteen versterking opgeroepen, die enkele minuten later ter plekke was. "Het heeft zich in hooguit vier of vijf minuten voorgedaan. Je moet je afvragen of je daar altijd op kunt inspelen", zei de woordvoerder.

Grote wapenvondst in Amsterdam

De Nationale Recherche heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een grote wapenvondst gedaan in Amsterdam. In totaal werden 165 wapens in beslag genomen.

De wapenvondst is de grootste die de politie de laatste jaren in Nederland heeft gedaan. Dat heeft de Nationale Recherche vandaag bekendgemaakt. Vier verdachten, drie mannen van 41, 42 en 53 jaar en een vrouw van 27, zijn aangehouden op verdenking van illegaal bezit van en handel in vuurwapens.

De Nationale Recherche werd ingezet op verzoek van de Noord-Ierse politie die een onderzoek deed naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met wapen- en drugshandel en smokkel van sigaretten. In Belfast werden dinsdagnacht 41 vuurwapens en 14 kilo heroïne in beslag genomen. Onmiddellijk daarna deed de Nederlandse politie invallen op drie adressen in Amsterdam en op een adres in Zaandam.

In een bedrijfspand in Amsterdam Oud-West ontdekte de politie automatische Glock pistolen en Steyr machinepistolen. Ook werden 7000 stuks munitie, laserpointers voor vuurwapens, mobiele telefoons, computers en contant geld in beslag genomen. Tientallen wapens lagen in plastic boodschappentassen in de achterbak van een auto. Ook waren er vuurwapens verborgen in kluisjes in het pand. De vier verdachten worden morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.


Grote wapenvondst in Amsterdam  (foto: ANP)

Duitse skater racet over autobaan

De Duitse politie onderzoekt een YouTube-filmpje waarop een skateboarder met enorme snelheid over de snelweg richting richting Stuttgart scheurt. De man zou daarbij een snelheid van 100 kilometer per uur halen. Op het bewuste stuk autobaan is de maximumsnelheid 80  kilometer per uur.

De skater laat zich op zijn skateboard eerst voorttrekken door een motor. Hij laat los als de weg naar beneden gaat. Dat is ook het steilste stuk snelweg bij onze Oosterburen.

De rit werd medio juni al op YouTube gezet. Het geheel werd gefilmd door twee mensen, waarvan één op de motor.

De skater, in beschermende kledij met valhelm, werd gevolgd door verschillende auto's die hem tegen het verkeer moesten beschermen. De Duitse pers meent dat het om een stuntman gaat die ook een internationaal gekend skater is.  Een waarschuwing op het filmpje stelt dat overigens zelf al: ''Deze stunt werd uitgevoerd door professionele stuntmannen en het is niet aan te raden dit na te volgen.''

[Upd] 'Peter R. de Vries wil naar Ajax'

Peter R. de Vries heeft gesolliciteerd bij Ajax. Volgens de Telegraaf heeft hij gesolliciteerd voor de functie van algemeen directeur. Het is niet bekend of de Amsterdammers ingaan op de sollicitatie van de misdaadverslaggever.

Inmiddels heeft de Amsterdamse club een headhuntersbureau ingeschakeld om op zoek te gaan naar geschikte kandidaten. Binnengekomen sollicitaties worden eerst gescreend door het bureau voordat Ajax ermee aan de slag gaat. Of de sollicitatie van De Vries aangezien wordt als serieus, is niet bekend.

Kees Jansma en Keje Molenaar, vooraf favorieten van Ajax om de functie te bekleden, wilden niet meedoen aan een dergelijke sollicitatieprocedure. Ronald Goes, voormalig Talpa-topman, viel tijdens de procedure af.

update 11:35:

Peter R. de Vries spreekt alle berichten tegen omtrent de sollicitatie bij Ajax: "De Telegraaf meldt vanmorgen zonder enige vorm van wederhoor dat ik tot de sollicitanten bij Ajax behoor voor de functie van algemeen directeur. Dit is een bericht in de categorie van de klok en de klepel. Ik behoor niet tot de sollicitanten voor deze functie."

De misdaadverslaggever vertelt wel interesse te hebben gehad: "Wat wel waar is, is dat ik een paar maanden geleden in een informeel contact met clubvoorzitter Uri Coronel hierover een balletje heb opgegooid. Ajax gaat mij aan het hart en in alle onbescheidenheid meen ik dat ik met mijn achtergronden en ervaring aan de organisatie en beeldvorming van de club kan bijdragen als daar behoefte aan was geweest."

Toch besloot hij uiteindelijk niet te solliciteren: ""Ongeveer een maand geleden hebben Uri Coronel en ik telefonisch nog een keer kort over de situatie gesproken. Coronel berichtte mij toen dat er een officiŽle sollicitatieprocedure zou worden opgestart door een headhuntersburo en dat er zich inmiddels al een aantal serieuze kandidaten had gemeld. In samenspraak is toen besloten dat ik niet zou solliciteren en dus behoor ik ook niet tot de sollicitanten."


Met dank aan maartennn_ja voor de submit.

Geupdate potje ballen in FIFA 09 trailer dankzij "Live season"

Over een maandje zal de nieuwste voetbalgame uit de FIFA-serie in de winkels liggen, en over precies een week zullen we met de demo van deze game aan de slag kunnen.
Elk jaar zorgt EA er wel voor dat er net weer wat nieuws is te vinden in hun games, en uiteraard is dit in FIFA 09 niet anders. In deze game wordt het "Adidas Live Season" geintroduceerd waarmee de statistieken van alle spelers uit de zes belangrijkste liga's tijdens het seizoen live worden upgedate. Dat zal echter wel tegen betaling zijn. Hoe dit precies werkt zie je in onderstaande trailer.

'Kinderen gescheiden ouders hebben meer problemen'

Kinderen van gescheiden ouders hebben twee keer zoveel kans op gedrags- of emotionele problemen en slechtere prestaties op school. Dat concludeert het kenniscentrum E-quality in een studie die vandaag wordt gepresenteerd.

Heeft bij 'gewone' kinderen 15 procent kans op die problemen; bij kinderen van gescheiden ouders ligt dat percentage op 30. De problemen zouden vaak worden veroorzaakt door langdurige ruzies tussen de vader en moeder, of door geldproblemen die na de scheiding ontstaan.

Kinderen van gescheiden ouders gaan volgens E-quality vaker op jonge leeftijd zelf een relatie aan, en ze lopen ook meer kans om zelf te scheiden. Naar schatting maken ongeveer 50.000 tot 60.000 kinderen per jaar een scheiding tussen hun ouders mee. In totaal zijn er nu 550.000 tot 850.000 kinderen in Nederland die gescheiden ouders hebben.

De overheid heeft plannen om ouders bij een scheiding verplicht een ouderschapsplan te laten opstellen. In dat plan maken ze bindende afspraken over opvoeding, bezoek en financiën. Volgens het kenniscentrum kan dit plan werken. Maar om ruzie te voorkomen, is het raadzaam een bemiddelaar aan te stellen, adviseert E-quality. Die persoon zou dan juridische, pedagogische, en psychologische kennis in huis moeten hebben.

Mooie vrouw, agent verscheurt boete

Een agent heeft na het schrijven van een boete voor rijden zonder gordel de bekeuring alsnog verscheurd. De reden was dat hij de bestuurster eigenlijk wel een lekker ding vond.

De 22-jarige Stephanie reed in juni gordelloos door Wassenaar en werd aangehouden. Ze nam de boete van negentig euro sportief aan en reed door. 's Avonds vond ze echter een persoonlijke brief in haar bus met de mededeling dat de boete was verscheurd. "Ik vond u heel eerlijk en u bedankte mij zelfs en u heeft ontzettend mooie ogen en bent een traktatie voor mijn netvlies. Ik vind 90 euro trouwens ook een te hoog bedrag maar heb dat niet bedacht. Koop er iets leuks voor.”

Het Korps is not amused en zegt dat dit absoluut niet integer is en keurt het voorval af. De 35-jarige dienstklopper kan rekenen op een intern onderzoek naar zijn gedrag.

Palin: Inval Irak was Gods opdracht

De Amerikaanse inval in Irak was 'een opdracht van God'. Dat heeft de Republikeinse vice-presidentskandidaat Sarah Palin gezegd.

De running mate van John McCain deed haar uitspraak in een speech die sinds kort op veel websites is te zien. Palin sprak in juni in haar kerk een groep studenten toe die leerden voor het predikantschap.

Ze riep de studenten op om te bidden voor de Amerikaanse troepen in Irak en vertelde dat haar oudste zoon ook zou worden uitgezonden naar het land. "Onze nationale leiders zenden hen uit in opdracht van God. We moeten ons ervan vergewissen dat we daarvoor bidden - dat er een plan is en dat het Gods plan is."

Palin, gouverneur van Alaska, vertelde de studenten dat zij in haar functie haar best zou doen om 'Gods wil' uit te voeren. Dat hield ondere de aanleg van een grote pijpleiding voor gas in. "Gods wil moet ten uitvoer worden gebracht in de vereniging van mensen en bedrijven om die pijpleiding aangelegd te krijgen. Dus bid daarvoor," zei Palin.

Religieuze Republikeinen van de conservatieve vleugel zijn erg ingenomen met McCains keuze voor Palin als vice-presidentskandidaat. Maar niet iedereen is zo blij dat Palin haar geloof zo openlijk uitdraagt.

Een woordvoerder van een Amerikaanse vereniging die zich inzet voor een verregaande scheiding van kerk en staat zei de opmerkingen van Palin te betreuren: "Ik mis de tijd waarin dominees preken hielden en politici politieke toespraken," zei hij.

Ultimatum ambulancepersoneel aan Cohen na bedreiging

Het ambulancepersoneel in Amsterdam heeft een ultimatum gesteld aan burgemeester Job Cohen na de bedreiging van enkele medewerkers. Hij moet vandaag voor 14.00 uur met een plan komen om het geweld tegen ambulancepersoneel in te perken. Zestien medewerkers van Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA), de helft van de avondploeg, hebben gisteravond hun werk een aantal uur onderbroken, maar zijn daarna weer aan de slag gegaan.

Cohen moet zich opnieuw duidelijk uitspreken tegen bedreiging van hulpverleners, zegt een VZA-woordvoerder. "Als er niet een duidelijk signaal komt van het openbaar bestuur dreigen meer acties bij het ziekenvervoer in en om Amsterdam."  Cohen heeft al aangegeven de bedreiging van ambulancemedewerkers zeer serieus te nemen en vanochtend nog een overleg op te starten.

Gisteravond vond in Amsterdam-West een steekpartij plaats waarbij ambulancepersoneel werd bedreigd. Rond 18.00 uur werd een 15-jarige jongen neergestoken in de Vredeman de Vriesstraat in Geuzenveld. Omstanders maakten verzorging van de gewonde onmogelijk, zegt een politiewoordvoerder. Ook zouden doodsbedreigingen zijn geuit.

In deze 'hectische, emotionele' situatie eisten bekenden van het slachtoffer de naam van de dader. De politie heeft een familielid van het slachtoffer aangehouden voor vernieling. De dader is voortvluchtig, maar zijn identiteit is bij de politie bekend. Het slachtoffer is uiteindelijk in ernstige, maar stabiele toestand naar een ziekenhuis vervoerd.

De politie heeft VZA aangeboden mee te rijden als er twijfels zijn bij een melding. "Wij kijken kritisch mee, en sturen zo nodig iemand mee." De nacht is volgens de woordvoerder overigens rustig verlopen. Onderzocht wordt wat er precies is gebeurd.

Olifant kickt af van heroÔne

Dierenartsen in China zijn erin geslaagd een olifant te laten afkicken van zijn heroïneverslaving. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Dierenhandelaren hadden de olifant, Xiguang genaamd, in 2005 gevangengenomen in het zuidwesten van China, bij de grens met Myanmar. Om Xiguang in bedwang te houden, voerden ze hem bananen die geïnjecteerd waren met heroïne. Enkele maanden later werd de olifant bevrijd en naar een opvangcentrum gebracht. Daar bleek hij echter afkickverschijnselen te vertonen.

Dierenartsen op het Chinese eiland Hainan dienden Xiguang vervolgens een jaar lang methadon toe, met een dosis die vijf keer zo hoog lag als een mens zou krijgen. Xiguang keert vermoedelijk later deze week terug naar een dierenpark in de Zuid-Chinese stad Kunming.

'Energierekening jarenlang te hoog'

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben de afgelopen jaren samen minimaal een miljard euro te veel betaald voor gas en elektriciteit. Dit stellen zes belangen- en brancheorganisaties na eigen onderzoek. Per huishouden zou in de periode 2004 tot en met 2009 honderd euro te veel zijn betaald voor de kosten van het transport van energie.

Toezichthouder NMa heeft voor deze transportkosten te hoge tarieven vastgesteld, stellen de organisaties, waardoor netbeheerders superwinsten konden boeken. Zij eisen dat het te veel betaalde bedrag wordt teruggeven aan de consument.

De organisaties -te weten de Consumentenbond, MKB-Nederland, de Vereniging Eigen Huis, de Nederlandse Woonbond, de branchevereniging voor woningcorporaties Aedes en de belangenbehartiger van zakelijke energie- en waterverbruikers VEMW- hebben de Tweede Kamer in een brief verzocht om de Algemene Rekenkamer een onderzoek te laten uitvoeren.

Vorig jaar concludeerde de NMa al dat beheerders van gas- en elektriciteitsnetten grote winsten boekten. Directeur van de energiekamer van de NMa Peter Plug erkent nu dat huishoudens te veel hebben betaald. Volgens hem moet bij het vaststellen van de tarieven zowel het belang van de consument als dat van de energiebedrijven worden afgewogen. In de periode 2004-2009 is er inderdaad wat te ruim gerekend in het voordeel van de energiebedrijven, gaf Plug vandaag toe in het Radio 1-Journaal. "Maar dat is wijsheid achteraf."

De NMa vindt het geen goed plan het te veel betaalde bedrag terug te geven aan de consument. "Energiebedrijven hebben dat geld eerlijk verdiend", stelde Plug. Vanaf 2010 zouden huishoudens bovendien al 133 euro per jaar minder gaan betalen voor de transportkosten van energie.

Britney Spears opent MTV Awards

Britney Spears opent zondag de MTV Video Music Awards. Dat heeft de muziekzender gisteren bevestigd. De mededeling komt als een verrassing, omdat de manager van de zangeres eerder liet weten dat Spears niet naar het jaarlijkse prijzenfestival zou komen.

De 26-jarige popster heeft zin in de show. "MTV speelt al lange tijd een belangrijke rol in mijn carrière", zegt ze in een verklaring. "Hoe kan ik er dan niet bij zijn tijdens de 25e editie van de VMA's? Ik heb heel veel zin om de show te openen, mijn fans te begroeten en genomineerd te zijn." Britney is genomineerd voor drie awards, onder meer voor beste vrouwelijke artiest.

Wat de zangeres precies dit jaar gaat doen, is nog onduidelijk. Volgens de directeur van de muziekzender is het geen optreden, maar iets 'leuks en onverwachts'.

De awardshow vindt zondag plaats in de Paramount Studio's in Hollywood. Onder anderen Rihanna, Kid Rock en Lil Wayne geven acte de présence. Het is nog onduidelijk of ook popicoon Michael Jackson de show opluistert. "We hebben met hem gesproken, maar ik weet nog niet of het ook echt gaat gebeuren", vertelt de MTV-directeur.

Vorig jaar opende Britney ook al het prijzengala. Toen veroorzaakte het optreden nogal wat opschudding. Geen krant of televisieprogramma liet het optreden onbesproken. De zangeres werd alom te dik bevonden voor de krappe bikini waarin ze op het podium verscheen. Ook zou ze lomp hebben gedanst en vergat ze regelmatig te playbacken op haar single 'Gimme more'.

Van der Vaart krijgt 'geluksnummer'

Rafael van der Vaart zal niet rouwig zijn dat Robinho van Real Madrid naar Manchester City is verhuisd. Doordat Wesley Sneijder diens nummer tien overnam kan de 25-jarige Nederlander met nummer 23 gaan spelen.

Doordat de Braziliaan Robinho op de laatste transferdag alsnog de overstap richting Engeland maakte kwam het rugnummer tien vrij. Sneijder, die zijn eerste seizoen speelde met 23 op zijn rug, heeft dit nummer nu overgenomen. Hij is daarmee de tweede Nederlander na Clarence Seedorf die het nummer tien van De Koninklijke mag dragen.

Voor Van der Vaart betekent het dat hij zijn geluksnummer krijgt. In de voorbereiding speelde de middenvelder nog met negentien, maar inmiddels is bekend dat hij met 23 zal gaan spelen. "Dat is een beetje bijgeloof", aldus de oud-Ajacied. "Bij mijn debuut in Ajax 1 gaf Co Adriaanse me nummer 23. Ik speelde direct goed, waardoor ik aan dat cijfer ging hechten. Bij HSV heb ik daar om gevraagd en dat was geen probleem, omdat de derde keeper het op zijn rug had", aldus Van der Vaart vlak na de bekendmaking van de rugnummers van Oranje op het afgelopen EK.

Dynasty Warriors: Gundam 2 aangekondigd

Namco Bandai heeft aangekondigd dat er weer een nieuwe game uit de Gundam franchise komt. Het spel gaat Dynasty Warriors: Gundam 2 heten en gaat uitkomen op de PS2, PS3 en de Xbox 360.

Het spel is gebaseerd op een populaire Japanse anime serie, Gundam, die gaat over grote robots met menselijke bestuurders erin. Een soort van Mechs dus.Optimus Prime vs Starscream...had gekund toch?

Het spel wordt ontwikkeld door Omega Force en zal ergens volgend jaar uitkomen in Amerika. Wanneer het in Europa uit gaat komen, is nog niet bekend.

Ron Boszhard geeft huwelijk laatste kans

Ron Boszhard geeft zijn huwelijk nog een laatste kans. "In tegenstelling tot de geruchten heb ik nog geen officiële scheiding aangevraagd", vertelt de presentator vandaag in De Telegraaf. "Gaby wil eerst weten hoe het zit en of er iets aan te doen valt. Daarom heeft ze een huwelijksbemiddelaar ingeschakeld."

De 44-jarige Boszhard woont nu een halfjaar alleen. "Dat heb ik nodig om alles op een rijtje te zetten en zij kan dat nu ook doen." De Tros-presentator vindt dat zijn vrouw ' het volste recht heeft' om te kijken of het bijna twintigjarige huwelijk gered kan worden. "We voeren onze gesprekken nu dus met iemand erbij. Anders blijven de verwijten maar heen en weer vliegen."

Ron Boszhard en zijn vrouw Gaby hebben twee kinderen, Naomi (14) en Niels (11).

Cohen neemt bedreiging zeer serieus

Burgemeester Job Cohen neemt de bedreiging van ambulancemedewerkers "zeer serieus". Dat liet zijn woordvoerster vandaag weten als reactie op de belaging van ziekenbroeders door omstanders woensdagavond in Amsterdam-West. "Het is een probleem."

Cohen zal later op de ochtend overleggen met Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA). Ook de politie gaat om de tafel met het ambulancepersoneel. Volgens de zegsvrouw van de burgemeester is het zaak "zo snel mogelijk tot nadere actie over te gaan". "De prioriteit ligt bij de oplossing van het probleem."

Dennis vd Geest in Ranking the Stars

Televisie-, DJ en reclamester Dennis van der Geest is een van de nieuwe deelnemers aan Ranking the Stars, het BNN programma dat korte metten maakt met egootjes. Dat verklapte Paul de Leeuw vanochtend in het ochtendprogramma van Giel Beelen. Ook deze vierde editie wordt weer gepresenteerd door De Leeuw.

Van der Geest, die in het verleden een succesvolle judoka was, zal naast BN'ers als Hans Klok, Jeroen van de Boom en Sander Lantinga te zien zijn. Ranking the Stars zorgt elk jaar wel voor leuke weetjes en feitjes van de Bekende Nederlanders. Zo weten we dat Fillemon Wesselink 7.000 euro per maand verdient bij BNN en dat Giel Beelen elke dag masturbeert. Wanneer de nieuwe serie van Ranking wordt uitgezonden is niet bekend.Korte metten met egootjes.

Suikerfeest wordt misschien extra feestdag

Het Suikerfeest aan het einde van de vastentijd ramadan zou best wel eens een nationale feestdag kunnen worden. Dat opperde staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Tineke Huizinga (ChristenUnie) gisterenavond in de talkshow van Knevel en Van den Brink. "Dan houden we tweede pinksterdag, en doen dit erbij."

De tijd is echter nog niet rijp, vindt Huizinga. Moslims zouden eerst een groter deel van de bevolking moeten uitmaken.

De PVV noemde het Suikerfeest vorig jaar nog 'on-Nederlands'. Vakcentrale CNV had daarvoor al geopperd om de tweede paas- of pinksterdag als vrije dag in te ruilen voor een erkende islamitische feestdag als het Suiker- of offerfeest.

Dat voorstel werd snel ingetrokken toen de vakcentrale honderden negatieve reacties van zijn leden kreeg.

Gallagher: Guitar Hero beter dan een Goblin in je kont

Noel Gallagher heeft overal wel een mening over en hij is niet bang om deze te geven. Zo heeft hij in het verleden al eens leuke uitspraken gedaan over andere artiesten en de wereld-problematiek. Zo ook over geweld in games wat volgens hem de oorzaak is van al het slechte in de wereld.

Natuurlijk heeft hij ook een mening over het zeer populaire Guitar Hero. Volgens Gallagher is het goed dat kinderen met een plastic gitaar in hun handen, hun verbeelding kunnen gebruiken. Dit is een volkomen andere mening die gitarist John Mayer had. Die vond dat Guitar Hero maar voor našpers was .

If it puts little plastic guitars into kids' hands and fires their imaginations, I think that's a good thing. It's harmless fun, innit.

Maar dat is niet alles. Gallagher vind het muziek-genre een stuk beter dan andere genres waarin het er een stuk harder aan toe gaat:


I'd rather that genre of video games than somebody getting their fucking head chopped off with a samurai sword while getting fucked by a goblin up the arse with a laser. Do you know what I mean?

Guitar Hero is dus beter voor de kinderen dan een spel waarin ze je hoofd eraf hakken met een samurai-zwaard terwijl een Goblin in je kont zit met een laser. Of dit briljante idee voor een game al door een ontwikkelaar is opgepikt is niet bekend.

Lumines Super Nova komt naar de Playstation 3

Lumines is van origine een PSP game. Het was ťťn van de eerste en meest succesvolle games op de PSP, en kreeg daarna een vervolg en een versie op de XBLA. Mensen die nog steeds verslaafd zijn aan de vallende blokjes met deuntjes die de rest van de week niet uit je hoofd zijn te slaan is er nu goed nieuws. Er komt namelijk een nieuwe versie op de Playstation 3.

Lumines wordt vaak vergeleken met Tetris. Vier steentjes vallen in twee verschillende kleuren naar beneden en aan jou de taak om er vier blokjes met dezelfde kleur met elkaar te matchen. De game staat bekend om zijn vrolijke kleuren en muziekjes die bij elk level veranderen.

De versie voor de Playstation 3 zal Lumines Super Nova gaan heten en zal te downloaden zijn via het Playstation Network. Deze versie zal 40 skins bevatten waarbij sommige helemaal nieuw zijn. Ook zullen er een aantal nieuwe modi in zitten. In de Dig Down Mode moet je in een veld waar veel blokjes liggen proberen zoveel mogelijk weg te spelen totdat je de onderkant van het scherm raakt. In de Sequencer mode kan je zelf je eigen muziek voor je eigen skins ontwerpen. Deze skins ontwerp je met de Skin Edit Mode. Dan is er nog de bekende Time Attack Mode waarin je moet proberen zoveel mogelijk blokjes te verwijderen in zo weinig mogelijk tijd.

Wanneer de game verschijnt is nog niet bekend. Wel zijn er al 5 screenshots van verschenen die je hieronder kan zien.

Kamer bespreekt actie tegen huisjesmelkers

De Tweede Kamer debatteert vanochtend met het kabinet over voorgenomen maatregelen tegen huisjesmelkers. Steden moeten de mogelijkheid krijgen om boetes op te leggen wegens illegale doorverhuur, bewoning door te veel mensen en het gebruik van een woning voor hennepteelt, prostitutie of drugshandel.

Met de directe boetes wil het kabinet behalve huisjesmelkers ook illegale huurders aanpakken. Voor huurders bedraagt de maximale boete 340 euro. Verhuurders kunnen op een boete tot 18.500 euro rekenen. De vier grote steden hadden om het lik-op-stukbeleid gevraagd.

De steden en het kabinet willen met de maatregelen de wijken leefbaarder maken. Illegale verhuur leidt namelijk vaak tot overlast door lawaai en huisvuil. Bovendien blijven woningzoekenden door illegale bewoning langer op wachtlijsten staan omdat de woningen waar zij naar dingen bezet zijn.

Minder eenzaam door contact via tv

Vijftig psychiatrische patiënten uit Den Helder en omgeving krijgen de mogelijkheid om via een beeldscherm te praten met hulpverleners, familie en vrienden. De instelling voor geestelijke gezondheidszorg Noord-Holland-Noord hoopt hiermee de eenzaamheid van de patiënten te doorbreken.

Veel psychiatrisch patiënten leven in een isolement. Daarbij kost het de hulpverleners veel tijd om de cliënten te bezoeken, bijvoorbeeld als ze op het eiland Texel wonen. Het beeldscherm moet hierin uitkomst bieden.

Ook in de thuiszorg wordt geëxperimenteerd met deze nieuwe vorm van hulpverlening via de televisie. Thuiswonende ouderen of gehandicapten kunnen dan elke dag een babbeltje maken met medewerkers van de thuiszorg.

The Terminator vs BA Baracus in Facebreaker-video

Facebreaker is de nieuwe boksgame van Electronic Arts. Het is echter geen realistische game maar doet nog het meest denken aan Ready to Rumble op de oude Dreamcast. Met Facebreaker is het mogelijk om je eigen gezicht op de boksers te plakken. Natuurlijk kan je dit ook doen met foto's van bekende mensen zoals George W. Bush, Arnold Schwarzenegger en Silverster Stallone. In onderstaande video kan je zien hoe dat er dan uit zou zien.

Meisje in leven gehouden door Viagra

Wie dacht dat Viagra alleen voor mannen met erectieproblemen is, heeft het mis. De Britse Natalie Archibald (7) is namelijk ook een frequente gebruiker. Vreemd? Het blauwe pilletje redde haar leven.

Als kleuter viel Natalie regelmatig flauw, zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor was. Op haar vijfde werd bij haar een zeldzame longaandoening geconstateerd, maar daarmee was er nog geen duidelijke behandeling gevonden. Natalies moeder Janis was de wanhoop nabij. "Het is vreselijk frustrerend om je kind zo ziek te zien. Ik wilde het al bijna opgeven. Totdat we bij een ander ziekenhuis terecht kwamen."

De dokters, werkzaam bij het Great Ommond Street ziekenhuis in Londen, bladerden door wat oude dossiers en besloten uiteindelijk Viagra voor te schrijven. De ziekte van Natalie zorgt namelijk voor een extreem hoge bloeddruk die de aders in de longen aantast. Viagra opent deze aders en bevordert de bloedcirculatie. "Het is echt fantastisch," zegt Janis. "Ze rent en ze springt weer. Waar Viagra wel niet goed voor kan zijn." 

Amsterdam schaft wielklem voorgoed af

De wielklem is achterhaald en daarom schaft Amsterdam het alom gevreesde ding per 1 januari af. Toch worden niet alle gele klemmen weggedaan, alleen de hardnekkige wanbetalers kunnen de klem nog wel aantreffen onder hun wagen. Amsterdam heeft de wielklem 25 jaar lang gebruikt.

Wethouder Tjeerd Herrema verklaart het afschaffen van de klem: "We hebben best wel een streng en duur parkeerbeleid, maar we willen wel graag een gastvrije stad zijn. Dan is de wielklem een icoon waar je als eerste van af wilt zijn." Vorig jaar werden 22.000 foutparkeerder bestraft met en wielklem. Het laten verwijderen kost per keer meer dan honderd euro en dat bedrag loopt op als de klem er meer dan 24 uur onder zit.

Het stadsdeel Zeeburg, waar Herrema ooit stadsdeelbaas was, schafte de klem in 2001 al af. Vervolgens volgden drie andere wijken het voorbeeld. Als laatste volgt nu stadsdeel Centrum, waardoor heel Amsterdam wielklemvrij wordt.

CD: Basshunter - Now You're Gone - The Album

'Boten Anna' was enkele jaren geleden een gigantische hit. Het onverstaanbare Zweedse gebrabbel van Basshunter bereikte in Nederland een tweede plek in de hitlijsten. Na een paar bescheiden hitjes werd het in Nederland stil. In Engeland scoorde hij onlangs nog twee grote hits, en zijn tweede album getiteld Now You're Gone - The Album ligt sinds kort in de winkels.

[US] Murray maakt eind aan zegereeks Del Potro

Andy Murray heeft de halve finales van de US Open bereikt ten koste van Juan Martin Del Potro. De Schot won na bijna vier uur in een enerverende partij met 7-6, 7-6, 4-6, 7-5. Hiermee kwam er een eind aan de zegereeks van 23 duels op rij die Del Potro de laatste tijd boekte.

De eerste twee sets gingen constant gelijk op, alleen trok de Schot in de tie-breaks aan het langste eind. De derde set werd gepakt door Del Potro. Na een achterstand van 4-3 wist de Argentijn drie games op rij te pakken en de derde set naar zich toe te trekken.

De vierde set was een lust voor het oog. Er werd ijzersterk getennist door beide spelers en er waren breaks over en weer. Del Potro brak tot tweemaal toe de service van Murray, maar de Schot wist snel weer terug te breken. Bij een stand van 5-6 was het Murray die de opslagbeurt van de 19-jarige Del Potro brak en daardoor de partij naar zich toe te trekken.

Verbeek speelt gelijk tegen Schumacher

De All Stars van Gertjan Verbeek namen het woensdagavond in Maastricht op tegen een team van prominente Formule 1-coureurs onder leiding van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. Het benefietduel om de ING Cup eindigde in een doelpuntrijk gelijkspel (5-5).

De opbrengst van de wedstrijd in het MVV-stadion gaat naar goede doelen, in dit geval zijn dat Unicef Chances for Children en ICM, een organisatie die zich bezighoudt met hersen- en ruggenmergonderzoek. De wedstrijd werd georganiseerd door Nazionale Piloti, een wereldwijd opererende stichting die is opgericht door Formule 1-coureurs. In het team van de coureurs speelden naast Schumacher ook Fernando Alonso, Robert Doornbos, Nico Rosberg, Giancarlo Fisichella en Sebastian Vettel. De stichting heeft met talloze wedstrijden al ruim 14 miljoen euro bij elkaar gevoetbald.

In het team van Verbeek speelden ook veel bekende namen, zoals Guus Meeuwis, Raymond Atteveld, Wim Jonk, Andrť Rieu, Peter van Vossen, John van den Brom en Jean-Marie Pfaff. Het naar De Geusselt toegekomen publiek kreeg een doelpuntrijke wedstrijd voorgeschoteld. Met een 5-5 uitslag kon iedereen tevreden naar huis. Onder andere Michael Schumacher, Sebastian Vettel en Giancarlo Fiichella scoorden een doelpunt voor het F1-team, Erik Meijer scoorde twee maal voor de ploeg van coach Verbeek.

Marokkaan naar verhouding vaker op de vuist

Onder de daders van uitgaansgeweld op het Leidseplein en Rembrandtplein in Amsterdam zijn Marokkanen oververtegenwoordigd. Van 122 verdachten uit een steekproef is bijna dertig procent geboren in Marokko. Op het Leidseplein waren dertien van de 57 verdachten van Marokkaanse afkomst. Op het Rembrandtplein was dat 21 van de 65.  Bijna dertig procent van de Amsterdamse daders van uitgaansgeweld is geboren in Marokko.

Het landelijke bevolkingspercentage Marokkanen is 1 en in Amsterdam 4,7. Onder die percentages zijn de in Nederland geboren verdachten van wie de ouders uit Marokko komen niet meegenomen.

De statistieken staan in een woensdagavond gepresenteerd rapport van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement in opdracht van het Amsterdamse stadsdeel Centrum. Vorig week lekten de belangrijkste conclusies al uit: het geweld op het Leidseplein is de afgelopen jaren fors toegenomen. Op het Rembrandtplein nam het aantal geweldsincidenten juist licht af.

Het gros van de slachtoffers van uitgaansgeweld is geboren in Nederland. Een op de tien slachtoffers komt uit Marokko, eveneens meer dan het plaatselijke bevolkingspercentage van 4,7. Op beide pleinen is het letsel voornamelijk 'licht'. Alcohol en drugs zijn vaak de katalysator voor een geweldsuitbarsting. Meestal gaat een ordinaire ruzie aan de matpartij vooraf.

Team Ninja bezig met drie nieuwe actiegames

Ondanks dat Tomonobu Itagaki ontslag heeft genomen bij Tecmo en dus niet meer werkt bij Team Ninja, zitten deze sluipende Aziaten niet stil. Tecmo president Yasuharu Kakihara heeft namelijk aangekondigd dat er drie nieuwe actiegames van Team Ninja officieel aangekondigd zullen worden op de Tokyo Game Show.

Team Ninja werkt nu onder Jin Hasegawa en de games zullen geŲrienteerd zijn op de wereldwijde markt. Meer details over de games zullen dus tijdens de Tokyo Games Show kristalliseren, welke van 9 tot en met 12 oktober plaatvindt.


Zouden we een nieuwe Ninja Gaiden kunnen verwachten?
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.