[WK 2010] Oranje gaat op voor derde 'eitje'

Dit weekend worden er weer kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Poule 9.

De aanloop naar het Wereldkampioenschap 2010 in Zuid-Afrika start voor het Nederlands elftal volgende week in Macedonië. Bert van Marwijk toonde in zijn oefenduel aan de lijn die Marco van Basten in heeft gezet door te trekken. Het 4-2-3-1-systeem zal derhalve ook de komende jaren de huisstijl zijn. Kan Nederland zich opnieuw simpel plaatsen voor een eindtoernooi?

Oranje is ingedeeld in poule 9. Samen met IJsland, Macedonië, Noorwegen en Schotland gaan ‘onze jongens’ uitmaken wie zich rechtstreeks kwalificeert voor het eindtoernooi in Zuid-Afrika.

Geen van de poulegenoten van Oranje was het afgelopen Europees Kampioenschap deelnemer. De Schotten waren in de kwalificatie niet opgewassen tegen Frankrijk en Italië, maar maakten een uitstekende indruk. Georger Burley is sinds dit jaar de bondscoach van Schotland.

Vier jaar geleden was Oranje al eens tegenstander van het Britse land. Een rechtstreeks duel moest uitmaken wie zich kwalificeerde voor het EK. In Schotland werd verloren(1-0), maar in Amsterdam werd ruim gewonnen(6-0). Schotland nam sinds 1998 niet meer deel aan een wereldkampioenschap.

Hetzelfde verhaal is van toepassing op Noorwegen. Halverwege de jaren negentig was het land steevast present op de eindtoernooien, maar sinds 2000 is geen EK of WK gehaald. Om verder verval te voorkomen wil bondscoach Age Hareide snel weer deelnemen aan een WK en zodoende bruikbare ervaring opdoen met zijn selectie.

Macedonië was ook tijdens de kwalificatiereeks voor het WK in Duitsland poulegenoot van Oranje. Opvallend was dat het Oost-Europese land tot tweemaal toe te taai bleek voor de ploeg van Marco van Basten. Volgende week woensdag krijgt Oranje een derde kans de Macedoniërs te verslaan.

Blijft over IJsland. Nooit wist het land zich voor een WK of EK te plaatsen. Op voorhand samen met Macedonië dus de zwakke broeder. Toch herbergt de selectie een aantal bekende voetballers met als boegbeeld Eidor Gudjohnson van Barcelona. Ook voormalig AZ-speler Gretar Steinsson is selectielid.

Oranje opent volgende week uit tegen Macedonië en treft half oktober IJsland(thuis) en Noorwegen(uit). Volgend jaar wordt het programma afgerond en sluit Oranje in september af bij Schotland.

Tijdens de kwalificatietoernooien onder het bewind van Marco van Basten was er telkens geen vuiltje aan de lucht. Ook in deze poule moet het lukken rechtstreekse kwalificatie af te dwingen. Maar dat kán nog wel eens mis gaan, weet ook Louis van Gaal.

Submitter:  Bron: FOK!sport / Goal.com