Patiënten houden regie over medisch dossier

Patiënten kunnen zelf bepalen of een arts wel of niet toegang krijgt tot hun elektronisch patiëntendossier. Dit heeft minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer. Eind volgend jaar moet het elektronisch patiëntendossier volledig operationeel zijn. Eind dit jaar start het ministerie van VWS een campagne om het dossier bij Nederlanders onder de aandacht te brengen.

Het elektronisch patiëntendossier maakt mogelijk dat verschillende zorgverleners gegevens van de patiënt gebruiken. Dit kunnen ook privacygevoelige gegevens zijn. Zo zou bijvoorbeeld een tandarts kunnen zien dat zijn cliënt bij een psychiater behandeld wordt. Met het voorstel van Klinkt houdt de patiënt de regie in handen over zijn of haar eigen dossier. De patiënt kan bepalen of een arts wel of niet toegang krijgt tot het gehele dossier of slechts een gedeelte hiervan.

In november krijgen alle Nederlandse huishoudens een brief en een folder thuisgestuurd waarin zij worden geïnformeerd over het dossier. Deze brief wordt voorafgegaan door advertenties in huis-aan-huisbladen en een radiospot. Na het versturen van de brief hebben mensen zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen de uitwisseling van de medische gegevens. Als de folder is verstuurd worden patiënten de eerstvolgende keer dat ze door een arts worden behandeld nogmaals geïnformeerd over het dossier.