[WK 2010] "Kunnen de Rode Duivels herrijzen?"

Olga (Nuongirl)
Dit weekend worden de eerste kwalificatiewedstrijden voor het WK van Zuid-Afrika afgewerkt. FOK!sport blikt vandaag, in samenwerking met Goal.com, vooruit op de duels die gaan komen. Hieronder volgt de voorbeschouwing op Poule 5.

In WK-kwalificatiegroep 5 zijn Europees kampioen Spanje en Turkije de uitgesproken favorieten. België lijkt de enige serieuze uitdager van de twee voetbalgrootmachten. Na jaren van magere prestaties bewezen onze zuiderburen op de Olympische Spelen dat ze toch weer op successen mogen gaan hopen.

Het WK 2002 was het laatste grote toernooi, waar de Belgen zich voor plaatsten. Eind 2005 werd René Vandereycken aangesteld als bondscoach. In een poule met Polen en Portugal was België al snel kansloos voor plaatsing voor het EK 2008 en de kritiek op de bondscoach nam toe. De oud-trainer van onder meer FC Twente hield echter vast aan zijn plan. Nu lijkt de keuze voor verjonging van het elftal zijn vruchten af te gaan werpen.

Volgende week woensdag wacht voor de Belgen wellicht meteen de belangrijkste ontmoeting van de kwalificatiereeks. In en tegen Turkije zal een positief resultaat goud waard kunnen zijn. Nu Europees kampioen Spanje voorlopig ongenaakbaar lijkt, zal met de Turken de strijd om de tweede plaats moeten worden aangegaan. En waarom zouden 'De Rode Duivels' niet juist nu in een Turkse hel kunnen herrijzen?

De talentvolle selectie zal de komende jaren alleen maar beter worden. De verdedigers Daniël van Buyten (Bayern München) en Vincent Kompany (Manchester City) spelen bij gerenommeerde clubs in Europa. Rondom de degelijke Timmy Simons (PSV) dartelt het 'enfant terribile' Steven Defour. De middenvelder van Standard Luik geldt als een groot talent. Daarnaast zijn nu, zeker na zijn doelpunten op de Olympische Spelen tegen Italië, alle schijnwerpers van de Europese topclubs op Moussa Dembélé gericht.

Met Kevin Mirallas (Saint-Etienne) en Mohammed Tchité (Racing Santander) zal de doelpuntenproductie bovendien ook door andere Belgen op zich kunnen worden genomen. Over de onlangs tot Belg genaturaliseerde Tchité bestaan echter de nodige twijfels. De Rwandese voetbalbond acht de naturalisatie in strijd met de reglementen van de FIFA. Het feit dat Tchité eerder al de Burundese nationaliteit inruilde voor de Rwandese, zou in strijd zijn met die regels.

Vier dagen voor de kraker tegen de Turken moet België eerst thuis zien af te rekenen met Estland. Turkije moet dan op bezoek in Armenië. Hoewel een Europees kampioen in het verleden regelmatig moeizaam aan een kwalificatiereeks begon, mag van Spanje geen misstap worden verwacht. De Spanjaarden spelen komende week twee thuiswedstrijden. Bosnië-Herzegovina en Armenië zijn de tegenstanders.

In vergelijking met het EK houdt de nieuwe bondscoach Vicente del Bosque 'la selección' vrijwel intact. Nieuwkomers Diego Capel (Sevilla) en Bojan Krkic (FC Barcelona) zullen Spanje bovendien nog sterker maken. Toch kunnen de Belgen zich eindelijk weer eens in de strijd om kwalificatie gaan mengen. In Istanbul zal dan meteen komende woensdag de eerste slag kunnen worden geslagen.