FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 juni 2008

Vieira gaat Italië niet halen

Dinsdag moet Frankrijk het opnemen tegen Italië. Dit duel zal Patrick Vieira niet mee kunnen spelen, de middenvelder heeft nog te veel last van een blessure aan het linkerdijbeen.

Maandag bij de training zei Vieira: "Ik heb er nog te veel last van, ik kan niet versnellen en voel pijn als ik tegen een bal trap, ik kan nog niet voorspellen wanneer ik weer kan meespelen."

Mocht Frankrijk verliezen tegen Italië, is het toernooi voor de aanvoerder voorbij. Hij is heel het toernooi niet in actie gekomen.

Hiddink twijfelt over Arshavin

Aanstaande woensdag in het belangrijke duel tussen Rusland en Zweden, kan bondscoach Guus Hiddink weer beschikken over Andrei Arshavin. De spelmaker mocht niet meespelen in de eerste twee duels wegens een schorsing.

Hiddink twijfelt echter over de inzetbaarheid van zijn sterspeler: "Hoewel ik nog niet zeker weet of ik hem in het basiselftal opneem. De laatste weken heeft hij niet veel wedstrijden gespeeld. Hij zit dus niet in het ritme om volledig te spelen. We zullen zien wat er gebeurt."

Het lijkt er op dat Arshavin ingezet zal worden als een eventuele 'joker'. Arshavin spreekt vol lof over zijn trainer. Met Hiddink aan het roer heeft de speler er veel vertrouwen in: "Hij heeft alles al meegemaakt in zijn leven. Hij geeft ons daarmee het vertrouwen dat we van elke ploeg kunnen winnen."

Comeback Turkije niet uniek

Weinig mensen gaven na 75 minuten nog een cent voor de kansen van Turkije op de kwartfinale. De treffers van Arda Turan en Nihat Kahveci (2x) zorgden uiteindelijk voor één van de meest sensationele comebacks in de geschiedenis van het EK. Turkije is echter niet het enige land dat iets dergelijks ooit voor elkaar heeft gekregen tijdens een EK.

In 1960 zorgde Joegoslavië voor eenzelfde huzarenstukje door in de halve finale van het EK met 5-4 te winnen van Frankrijk na met 4-2 te hebben achtergestaan. Tomislav Knez en Dra¸an Jerković (2x) zorgden in het laatste kwartier van de wedstrijd voor een geweldige comeback.

Uiteraard wist ook Duitsland iets dergelijks in het EK-verleden te bewerkstelligen. In 1976 keken de Duitsers na een half uur tegen een 2-0 achterstand aan in de halve finale tegen Joegoslavië. Heinz Flohe en Dieter Müller zorgden er in de reguliere speeltijd voor dat die Mannschaft langszij kwam, waarna Müller Duitsland in de verlenging met twee treffers naar de finale schoot.

In 1984 was het Denemarken dat in de wedstrijd tegen België een 0-2 achterstand omboog in een 3-2 overwinning. De Deense doelpuntenmakers waren Frank Arnesen, Kenneth Brylle Larsen en Preben Elkjær Larsen.

Acht jaar geleden tijdens Euro 2000 kreeg Portugal het tegen Engeland voor elkaar om een achterstand van twee goals om te zetten in een overwinning. Een wonderschone treffer van Luis Figo, alsmede treffers van Joao Pinto en Nuno Gomes zorgden voor een Portugese sensatie.

Het meest recente voorbeeld van een dergelijke comeback zal de Nederlandse voetballiefhebbers waarschijnlijk nog helder voor de geest staan. Op 19 juni 2004 stond het Nederlands elftal na twintig minuten met 2-0 voor in de wedstrijd tegen Tsjechië dankzij goals van Wilfred Bouma en Ruud van Nistelrooij. Uiteindelijk zou het duel op een geweldige anti-climax uitdraaien voor Oranje. Vladimír ¦micer zorgde er in de 88e minuut voor dat de Tsjechen er toch nog met de drie punten vandoor gingen.

Ecclestone: "Breuk met FIA mogelijkheid"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft gezegd dat de breuk tussen de Formule 1 en de FIA nog steeds mogelijk is. Eerder doken al geruchten over een mogelijke breuk op, maar later werd het nog ontkend. Dat van een mogelijke breuk nu toch sprake is, komt door het aanblijven van FIA-president Max Mosley die in opspraak raakte na een seksschandaal.

Ecclestone zei in een interview met The Times dat het ontkennen van de geruchten alleen maar bedoeld was om de sponsors gerust te stellen. "Wat de FIA momenteel niet heeft, is een overeenkomst met de teams, die ze wel zou hebben als er een nieuw Concorde Verdrag was geweest. De teams kunnen hierdoor doen wat ze willen. Momenteel proberen we de sponsors tevreden te houden door te zeggen dat we ons niet van de Formule 1 kunnen afscheiden. Maar in werkelijkheid is dit wel degelijk een mogelijkheid. Er is geen contract tussen de teams en de FIA, er is alleen commerciële overeenkomst tussen de teams en de FOM."

Ecclestone denkt dat het aanblijven van Mosley uiteindelijk slecht uit zal pakken voor de Formule 1: "De Joodse gemeenschap heeft direct of indirect erg veel in de Formule 1 geïnvesteerd. Zij willen niet dat de FIA door iemand als Max wordt vertegenwoordigd."

Historisch: Juan Manuel Fangio

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Juan Manuel Fangio afscheid nam van de Formule 1-racerij tijdens de Grand Prix van Frankrijk in Reims in 1958, tien jaar na zijn debuut in de Formule 1 op dit circuit.

Juan Manuel Fangio werd geboren op 24 juli 1911 in Balcarce in Argentinië. Voordat Fangio naar Europa kwam, was hij succesvol in diverse Zuid Amerikaanse stockcar races, waaronder de Gran Premio del Norte, een lange afstandsrace van 10.000 kilometer van Buenos Aires naar Lima in Peru en terug, die hij won in een Chevrolet in 1940.

Hoewel de Formule 1 pas in 1950 een officiële status kreeg door de introductie van het wereldkampioenschap, werd er in de jaren daarvoor ook al Formule 1 gereden. Fangio begon hiermee in 1948 en reed in 1949 met een door de Argentijnse regering betaalde Maserati. Na in dat jaar zes van de tien races gewonnen te hebben, werd hij door het fabrieksteam van Alfa Romeo gevraagd om in 1950 voor hen in het officiële wereldkampioenschap te rijden.

Na in de eerste Grand Prix door een zeldzame rijdersfout te zijn uitgevallen pakte hij zijn eerste 'echte' Formule 1-overwinning tijdens Grand Prix van Monaco. Zijn oplettendheid tijdens de race voorkwam een zwaar ongeluk, want al in de tweede ronde zag hij, doordat het publiek niet naar hem, de leider in de race, keek maar de andere kant op, dat er wat gebeurd moest zijn na een blinde bocht. Hij ging langzamer rijden en kon zich zo tussen de wrakstukken van een crash door worstelen. Hij won dat jaar drie van de zes races, evenals Guiseppe Farina, die uiteindelijk door een extra vierde plaats de titel veroverde.

Het jaar erop won hij wel de titel, wederom met drie overwinningen. Hij vocht dat jaar een felle strijd uit met Alberto Ascari in de Ferrari.

Alfa Romeo trok zich in 1952 terug uit de Formule 1 en Fangio stapte over naar Maserati. Omdat de wagen nog niet klaar was, miste hij de eerste races van het kampioenschap. Wel deed hij mee aan enkele non-championshipraces. Om zijn belofte een race in Monza te rijden na te komen reed hij na een gemiste vlucht van Parijs naar Monza en arriveerde een half uur voor de start. Moe als hij is, start hij toch, maar verliest tijdens de race de macht over het stuur en wordt uit de auto gesmeten. Met onder andere een gebroken nek belandt hij in het ziekenhuis en moet de rest van het seizoen aan zich voorbij laten gaan.

In 1953 was hij weer terug in de Formule 1, maar zijn Maserati was niet opgewassen tegen de Ferrari’s en hij won slechts de laatste race van het seizoen.

In 1954 koos Fangio voor het nieuwe Mercedes-team. Omdat de wagens nog niet klaar waren aan het begin van het seizoen, reed Fangio aan het begin van het seizoen nog met de Maserati, waarmee hij twee races won. Vanaf de Grand Prix van Frankrijk, de vierde race van het seizoen, reed hij met de Mercedes, waarmee hij nog vier van de zes races en de eerste van zijn vier wereldtitels op rij won.

Ook in 1955 was Fangio oppermachtig in de Mercedes. Hij won vier van de zes races en wederom de wereldtitel. Door het grote ongeluk in Le Mans, waarbij 82 mensen de dood vonden, trok Mercedes zich terug uit de racerij. Hierdoor moest Fangio wederom op zoek naar een ander team.

Het werd Ferrari. En weer werd hij wereldkampioen. Hier had hij echter de hulp nodig van een teamgenoot. Peter Collins, die zelf ook nog wereldkampioen kon worden, stond in de laatste race, nadat Fangio was uitgevallen, zijn auto aan hem af, waardoor Fangio uiteindelijk tweede in de race werd en genoeg punten behaalde om Stirling Moss, die de race won van de titel af te houden.

Het boterde niet echt tussen Enzo Ferrari en Juan Manuel Fangio, dus in 1957 ging Fangio terug naar Maserati. Om daarmee zijn laatste wereldtitel te halen. Tekenend was de race op de oude Nürburgring, waar hij zijn waarschijnlijk mooiste overwinning haalde.

Door met half gevulde tanks te starten is de Maserati lichter dan Ferrari’s en neemt al snel de leiding. Halverwege de race stopt Fangio met 28 seconden voorsprong voor nieuwe banden en om te tanken. Doordat het wisselen van een van de banden langer duurt, verlaat hij de pits met een achterstand van 48 seconden. De Argentijn zet de achtervolging in en breekt ronde na ronde het ronderecord. Hij neemt bochten in een hogere versnelling en neemt ze in een zo recht mogelijke lijn. Met nog twee ronden te gaan achterhaalt hij de Ferrari’s van Mike Hawthorn en Peter Collins die aan de leiding gaan. Eerst haalt hij Collins in en een ronde later Hawthorn en weet met een voorsprong van 3,6 seconden te winnen. Fangio zei zelf over de race: "Ik denk dat ik vandaag bezeten was. Ik heb achter het stuur dingen gedaan die ik nooit eerder heb gedaan. Zo wil ik nooit meer rijden." Het zou zijn laatste overwinning blijken.

Na in 1957 op 46-jarige leeftijd voor de vijfde maal wereldkampioen te zijn geworden vond hij het welletjes geworden. Racen was voor hem een verplichting geworden.

In 1958 deed hij uiteindelijk nog maar aan twee races mee in een privé-Maserati. De eerste was in zijn geboorteland Argentinië waar hij vierde werd. De laatste tijdens de Grand Prix van Frankrijk, waar hij eveneens vierde werd. Uit respect voor de oude meester bleef Hawthorn, die deze race won, in de laatste ronde achter Fangio rijden om hem niet op een ronde te zetten. Toen hij uitstapte had hij, mede door de dood van Luigi Musso tijdens de race, de beslissing genomen.

Na vijf wereldtitels, 24 overwinningen, 29 pole positions en 277 punten was het voorbij.

Kovalainen gaat voor zege in Frankrijk

Het zit dit jaar nog niet mee voor McLaren-coureur Heikki Kovalainen. Behoudens een derde plaats in Maleisië heeft de Fin dit jaar mede door pech zijn bolide nog niet naar het podium kunnen sturen, maar hij heeft er vertrouwen in dat hij spoedig wel een zege zal behalen.

In Canada finishte Kovalainen door bandenproblemen buiten de punten, maar desondanks zegt hij steeds meer over de auto te weten te komen: "Ik begin de wagen steeds beter onder de knie te krijgen, maar helaas valt dat niet te zien aan mijn recente resultaten. Ik hoop dat ik komend weekend opnieuw vooruitgang kan boeken en mezelf een goede uitgangspositie kan verschaffen voor de race."

De Fin staat momenteel zevende in het kampioenschap met vijftien punten, maar hij kijkt voorlopig niet naar die stand, wel hoopt hij binnenkort een zege te pakken: "Ik kijk momenteel nog niet echt naar het puntentabel. Het gevecht om de wereldtitel ligt echter nog helemaal open en ik heb een goede kans om in Frankrijk veel punten te scoren. Ik werk vooral keihard voor die allereerste overwinning."

Theissen: "Leiding in klassement geen incident"

BMW Sauber-coureur Robert Kubica staat na zeven races aan de leiding van de WK-stand in de Formule 1. Volgens zijn teambaas Mario Theissen is dit geen incident en heeft dan ook aangeven dat het team na het behalen van de doelstelling voor dit jaar meer wil bereiken en tot het einde van het seizoen mee wil strijden voor de wereldtitel.

"Ons doel voor dit seizoen was om van het tweegevecht om de wereldtitel een driegevecht te maken, en dat is ons na zeven races al gelukt. Onze dubbelzege in Canada is daar het bewijs van. We zullen nu niet achterover gaan leunen. Het team is enorm gemotiveerd om het succes dat we tot dusver hebben bereikt, verder uit te bouwen. De volgende uitdaging is de volgende race. Het blijft zaak om alles uit onszelf te halen en maximaal te profiteren van de fouten van onze rivalen. Als we die instelling kunnen vasthouden, weet ik zeker dat we dit seizoen opnieuw onze eigen verwachtingen kunnen overtreffen," aldus Theissen.

"Als je na zeven races aan de leiding gaat in het kampioenschap, dan is dat geen kwestie van geluk. Het team en de rijders hebben hier de afgelopen twee jaar geleidelijk naartoe gewerkt. We zijn niet van plan om de voet nu van het gaspedaal te halen, we zullen gewoon volgas blijven doorgaan. Na afloop van het seizoen gaan we kijken wat ons dat heeft opgeleverd."

Theissen had ook nog iets over de rijders voor volgend jaar te melden: "Onze goede resultaten zorgen voor begerige blikken op de paddock. Andere teams denken dat het aan een van onze coureurs ligt en de andere rijders wijten de goede prestaties van BMW aan de auto. We hebben echter geen haast als het gaat om het nemen van beslissingen over de rijders voor 2009. We zullen hier verder ook niets over zeggen, totdat er zaken definitief zijn vastgelegd."

Ajax wil Poolse EK-ster

Ajax is in onderhandeling met de meest succesvolle Poolse speler in het EK, Roger Guerreiro. Volgens de Poolse krant Polska heeft Ajax zo'n 4,5 miljoen euro over voor de speler van Legia Warschau.

Guerreiro was afgelopen donderdag nog trefzeker tegen Oostenrijk. Bondscoach Leo Beenhakker van Polen gaf hem op het EK een basisplaats nadat Maciej Żurawski geblesseerd was geraakt.

De transfer van Guerreiro naar Ajax wordt voorbereid door het managementbureau IMG. Dat bureau haalde zeven jaar geleden onder Leo Beenhakker Zlatan Ibrahimovic naar Ajax en eerder dit seizoen was het ook al verantwoordelijk voor de 2,5 miljoen euro kostende transfer van Radoslaw Matusiak naar sc Heerenveen.

Directeur Trzeciak van Legia Warschau heeft volgens de Poolse krant nog geen bod van Ajax ontvangen.

Hamilton: "Strategie belangrijk in Frankrijk"

McLaren-coureur Lewis Hamilton mag dan door een straf na een pitstraatincident tien plaatsen naar achter gezet worden op de startopstelling in Frankrijk, het weerhoudt hem er niet van om optimistisch te zijn over zijn kansen. Dankzij de korte pitstraat in Frankrijk denkt de Brit door een goede strategie iets te kunnen goedmaken van zijn achterstand.

De coureur die vorig jaar in Frankrijk nog derde werd, vertelt over zijn straf en over de race in Frankrijk: "Mentaal gezien is dit iets waar ik vrij snel overheen stap. Het heeft verder ook geen invloed op mijn voorbereidingen op deze Grand Prix. Als we punten willen scoren, zal ik anderen in moeten gaan halen. Magny-Cours is echter niet het gemakkelijkste circuit om andere wagens te passeren, maar het is zeker niet onmogelijk. Je kunt het proberen aan de binnenkant van de Adelaide Hairpin of in de voorlaatste bocht. Maar we kunnen ook veel met onze strategie gaan doen, aangezien dit circuit een relatief korte pitstraat heeft, waardoor het maken van pitstops minder tijd kost."

"Het resultaat in Canada was misschien teleurstellend, maar onze snelheid was wel erg goed. Vorig jaar kwamen we nog wat snelheid te kort in de snelle bochten, maar dit jaar hebben we dat probleem niet. We verkeren dus in goede vorm."

Vink staat nu wél achter Oranje

Scheidsrechter Pieter Vink kan vermoedelijk later deze week terug naar Nederland. De leidsman floot twee duels op het EK, maar zeker met het succes van Nederland, lijkt het hierbij te blijven.

"Als wij terug naar Nederland moeten, dan kunnen wij terugzien op twee goede wedstrijden. Vervolgens zullen wij ons dan in Nederland in het oranje hijsen en vol overgave het tot nu toe zo fantastisch presterende Nederlands elftal gaan aanmoedigen. Vanzelfsprekend hopen we dan dat we op 29 juni met het hele land een knalfeest hebben!" aldus de scheidsrechter.

Vink floot tot nu toe de wedstrijden Oostenrijk - Kroatië (0-1) en Zweden - Spanje (1-2). Woensdag hoort de Nederlander of het toernooi er voor hem opzit of dat hij mogelijk nog meer duels mag fluiten.

EK: Laatste wedstrijden in poule B gespeeld

Vanavond werden de laatste groepswedstrijden in poule B gespeeld. Oostenrijk en Duitsland streden om een plaats in de kwartfinales. Duitsland kwam vroeg in de tweede helft op voorsprong en wist deze tot het laatste fluitsignaal vast te houden. Kroatië was al geplaast en trad aan met een b-team tegen het Polen van Leo Beenhakker.

Polen - Kroatië
Aanvankelijk was aan het spel duidelijk te zien dat Polen iets moest forceren. De Kroaten, die al als groepswinnaar geplaatst waren voor de kwartfinales, stonden verdedigend echter uitstekend en lieten de Polen niets toe. Langzaam maar zeker raakten de ideeën van de ploeg van Leo Beenhakker op, en nam Kroatië het initiatief over. Het duurde lang voordat de echt goede kansen kwamen, maar naar mate de eerste helft vorderde moest Artur Boruc steeds vaker in actie komen. De doelman van Celtic had enkele knappe reddingen in huis om de nul te houden, en hield daarmee tevens de Poolse droom overeind. Pogingen kwamen onder meer van Mladen Petrić en Ivan Rakitić.

De tweede helft was nog maar net onderweg of Boruc werd alsnog gepasseerd. Ivan Klasnić werd ondersteboven gelopen in de Poolse zestien, maar omdat de bal naar Danijel Pranjić rolde mocht het spel verder. De linksback van sc Heerenveen gaf de bal laag voor, precies waar Klasnić net was opgestaan: 0-1. Na de goal zette Polen aan om in ieder geval nog iets uit het duel te slepen. De ingevaller Euzebiusz Smolarek stichtte veel gevaar voor het doel van Vedran Runje, maar zijn pogingen gingen rakelings naast. De beste kans kwam op naam van een andere invaller, Tomasz Zahorski. Oog in oog met Runje faalde hij echter gelijk te maken. Kroatië heeft in Groep B geen punt weg hoeven geven; het won alle duels met één doelpunt verschil.

Karakteristieken

Polen - Kroatië 0-1
53' Ivan Klasnić 0-1

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Kyros Vassaras (GRE)
Stadion: Hypo-Arena, Klagenfurt
Gele kaart: Mariusz Lewandowski, Tomasz Zahorski (Polen), Hrvoje Vejić, Ognjen Vukojević (Kroatië).

Opstellingen

Polen: Boruc; Wasilewski, Żewłakow, Dudka, Wawrzyniak; Murawski, Lewandowski (Kokoszka/46); Łobodziński (Smolarek/55), Guerreiro, Krzynówek; Saganowski (Zahorski/68).

Kroatië: Runje; Šimić, Vejić, Kne¸ević (Corluka/27), Pranjić; Leko, Vukojević, Pokrivač, Rakitić; Klasnić (Kalinić/74), Petrić (Kranjčar/75).


Oostenrijk - Duitsland
Alleen een overwinning kon gastland Oostenrijk nog naar de kwartfinales brengen. Duitsland had al genoeg aan een gelijkspel. Duitsland begon sterk aan de wedstrijd en kreeg twee goede mogelijkheden. De beste en tevens niet te missen kans was voor de spits van VfB Stuttgart Mario Gomez. De aanvaller kon de bal helemaal vrij voor het doel binnenschieten, op aangeven van Miroslav Klose, maar miste jammerlijk. De beste mogelijkheid voor de Oostenrijkers kwam op naam van Erwin Hoffer nadat er zo’n twintig minuten gespeeld waren. Hoffer ontsnapte aan buitenspel maar de aanname van de bal was dusdanig slecht dat de aanval mislukte.

Het meest opmerkelijke gebeurde echter niet op het veld maar daarnaast. Wat er precies gebeurde bleef een raadsel, feit was dat zowel de Duitse als de Oostenrijkse bondscoach naar de tribune vertrokken. Joachim Löw leek in discussie te gaan met de vierde man waarna Josef Hickersberger het gebied rondom de dug-out van Duitsland binnenliep en zich er ook mee ging bemoeien. Löw werd naar de tribune gestuurd waarna Hickersberger leek te volgen. Beide coaches gaven elkaar een hand en verlieten het speelveld.

Na de pauze kreeg Oostenrijk wederom een grote kans via Hoffer maar de jonge aanvaller verslikte zich in de bal. Vier minuten na de thee viel dan toch het doelpunt aan Duitse zijde vanuit een vrije trap. Michael Ballack was de schutter en bracht zijn ploeg aan de leiding. Oostenrijk leek na de goal van Ballack de weg helemaal kwijt terwijl Lukas Podolski voorlangs schoot. Reden voor het thuisland om te wisselen. Verdediger Martin Hiden mocht douchen, middenvelder Christoph Leitgeb mocht zijn kunsten gaan vertonen. Via Klose kregen onze Oosterburen daarna de beste kans.

Oostenrijk kwam naarmate de tijd verstreek weer wat meer aan voetballen toe al was het vertoonde spel van weinig hoog niveau. Roman Kienast, ingevallen voor Martin Harnik, kreeg enkele redelijke kansen en ook Hoffer kreeg zijn kans. Toch wist Oostenrijk niet meer te scoren en eindigde het Europese avontuur in Wenen. Duitsland gaat als de nummer twee in groep B door naar de kwartfinale waar het Portugal zal treffen. De kans dat Duitsland met dit voetbal Portugal zal verslaan lijkt evenwel klein.

Karakteristieken

Oostenrijk - Duitsland 0-1
49’ Ballack 0-1


Toeschouwers: 53.000
Scheidsrechter: Manuel Enrique Mejuto Gonzalez
Stadion: Ernst Happel Stadion
Gele kaart: Stranzl, Hoffer, Ivanschitz (Oostenrijk)

Opstellingen

Oostenrijk: Macho, Garics, Stranzl, Hiden, Pogatetz, Harnik/ (66'Kienast), Aufhauser/ (62' Samuël), Ivanschitz, Korkmaz, Fuchs, Hoffer

Duitsland: Lehmann,A.Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm, Fritz/ (92' Borowski), Frings, Ballack, Podolski/ (82' Neuville), Gomez/ (60' Hitzelsperger), Klose

 


Eindstand in poule B

#LandGespeeldWGVPDVDT
1Kroatië*3300941
2Duitsland*3201642
3Oostenrijk3012113
4Polen3012114

Kroatië en Duitsland zijn dus door naar de kwartfinales. Duitsland neemt het op 19 juni op tegen Portugal, Kroatië speelt een dag later tegen de nummer twee uit poule A, Turkije.

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!EK Pool!

Tussenstand FOK! EK Pool

Vanavond werden in groep B de laatste wedstrijden gespeeld. Duitsland plaatste zich voor de kwartfinales door met 1-0 van Oostenrijk te winnen. Kroatië, dat al zeker was van de volgende ronde, zegevierde tegen Polen (1-0). De nieuwe stand van de EK Pool vind je hieronder.

TheSuit is de nieuwe leider in het klassement van de users. Hij heeft tot nu toe 1155 punten bij elkaar gespaard. Seus zakte naar de tweede plaats en heeft 1110 punten. De top drie wordt gecompleteerd door SnuggLe met 1090 punten. De vierde plaats is met 1085 punten voor ngluxemb. Plastic_Power sluit de rij met 1050 behaalde punten.

Bij de subleagues gaan zowel CUZOPJEBEELDSCHERM! als ONLINE ELITE aan de leiding met 975 punten. Zij worden op de voet gevolgd door TakTakTak met 965 punten. Ook de derde plaats wordt door twee subleagues gedeeld, namelijk Zeeland United en Deathrow. Zij hebben beide 950 punten behaald. De vierde plaats is voor Maringo met 925 punten. Hoi sluit de rij met 900 punten.

Uitslag Oostenrijk - Duitsland

Duitsland heeft als nummer twee in poule B de kwartfinale bereikt. In een weinig hoogstaande wedstrijd tegen Oostenrijk trokken de Duitsers aan het langste eind: 0-1.

Alleen een overwinning kon gastland Oostenrijk nog naar de kwartfinales brengen. Duitsland had al genoeg aan een gelijkspel. Duitsland begon sterk aan de wedstrijd en kreeg twee goede mogelijkheden. De beste en tevens niet te missen kans was voor de spits van VfB Stuttgart Mario Gomez. De aanvaller kon de bal helemaal vrij voor het doel binnenschieten, op aangeven van Miroslav Klose, maar miste jammerlijk. De beste mogelijkheid voor de Oostenrijkers kwam op naam van Erwin Hoffer nadat er zo’n twintig minuten gespeeld waren. Hoffer ontsnapte aan buitenspel maar de aanname van de bal was dusdanig slecht dat de aanval mislukte.

Het meest opmerkelijke gebeurde echter niet op het veld maar daarnaast. Wat er precies gebeurde bleef een raadsel, feit was dat zowel de Duitse als de Oostenrijkse bondscoach naar de tribune vertrokken. Joachim Löw leek in discussie te gaan met de vierde man waarna Josef Hickersberger het gebied rondom de dug-out van Duitsland binnenliep en zich er ook mee ging bemoeien. Löw werd naar de tribune gestuurd waarna Hickersberger leek te volgen. Beide coaches gaven elkaar een hand en verlieten het speelveld.

Na de pauze kreeg Oostenrijk wederom een grote kans via Hoffer maar de jonge aanvaller verslikte zich in de bal. Vier minuten na de thee viel dan toch het doelpunt aan Duitse zijde vanuit een vrije trap. Michael Ballack was de schutter en bracht zijn ploeg aan de leiding. Oostenrijk leek na de goal van Ballack de weg helemaal kwijt terwijl Lukas Podolski voorlangs schoot. Reden voor het thuisland om te wisselen. Verdediger Martin Hiden mocht douchen, middenvelder Christoph Leitgeb mocht zijn kunsten gaan vertonen. Via Klose kregen onze Oosterburen daarna de beste kans.

Oostenrijk kwam naarmate de tijd verstreek weer wat meer aan voetballen toe al was het vertoonde spel van weinig hoog niveau. Roman Kienast, ingevallen voor Martin Harnik, kreeg enkele redelijke kansen en ook Hoffer kreeg zijn kans. Toch wist Oostenrijk niet meer te scoren en eindigde het Europese avontuur in Wenen. Duitsland gaat als de nummer twee in groep B door naar de kwartfinale waar het Portugal zal treffen. De kans dat Duitsland met dit voetbal Portugal zal verslaan lijkt evenwel klein.


Karakteristieken

Oostenrijk - Duitsland 0-1
49’ Ballack 0-1


Toeschouwers: 53.000
Scheidsrechter: Manuel Enrique Mejuto Gonzalez
Stadion: Ernst Happel Stadion
Gele kaart: Stranzl, Hoffer, Ivanschitz (Oostenrijk)

Opstellingen

Oostenrijk: Macho, Garics, Stranzl, Hiden, Pogatetz, Harnik/ (66'Kienast), Aufhauser/ (62' Samuël), Ivanschitz, Korkmaz, Fuchs, Hoffer

Duitsland: Lehmann,A.Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm, Fritz/ (92' Borowski), Frings, Ballack, Podolski/ (82' Neuville), Gomez/ (60' Hitzelsperger), Klose

Uitslag Polen - Kroatië

De eerste Nederlandse bondscoach is uitgeschakeld. Het Polen van Leo Beenhakker kwam in de laatste groepswedstrijd niet tot scoren, terwijl de al geplaatste tegenstander Kroatië dat wel éénmaal deed: 0-1.

Aanvankelijk was aan het spel duidelijk te zien dat Polen iets moest forceren. De Kroaten, die al als groepswinnaar geplaatst waren voor de kwartfinales, stonden verdedigend echter uitstekend en lieten de Polen niets toe. Langzaam maar zeker raakten de ideeën van de ploeg van Leo Beenhakker op, en nam Kroatië het initiatief over. Het duurde lang voordat de echt goede kansen kwamen, maar naar mate de eerste helft vorderde moest Artur Boruc steeds vaker in actie komen. De doelman van Celtic had enkele knappe reddingen in huis om de nul te houden, en hield daarmee tevens de Poolse droom overeind. Pogingen kwamen onder meer van Mladen Petrić en Ivan Rakitić.

De tweede helft was nog maar net onderweg of Boruc werd alsnog gepasseerd. Ivan Klasnić werd ondersteboven gelopen in de Poolse zestien, maar omdat de bal naar Danijel Pranjić rolde mocht het spel verder. De linksback van sc Heerenveen gaf de bal laag voor, precies waar Klasnić net was opgestaan: 0-1. Na de goal zette Polen aan om in ieder geval nog iets uit het duel te slepen. De ingevaller Euzebiusz Smolarek stichtte veel gevaar voor het doel van Vedran Runje, maar zijn pogingen gingen rakelings naast. De beste kans kwam op naam van een andere invaller, Tomasz Zahorski. Oog in oog met Runje faalde hij echter gelijk te maken. Kroatië heeft in Groep B geen punt weg hoeven geven; het won alle duels met één doelpunt verschil.


Karakteristieken

Polen - Kroatië 0-1
53' Ivan Klasnić 0-1

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Kyros Vassaras (GRE)
Stadion: Hypo-Arena, Klagenfurt
Gele kaart: Mariusz Lewandowski, Tomasz Zahorski (Polen), Hrvoje Vejić, Ognjen Vukojević (Kroatië).

Opstellingen

Polen: Boruc; Wasilewski, Żewłakow, Dudka, Wawrzyniak; Murawski, Lewandowski (Kokoszka/46); Łobodziński (Smolarek/55), Guerreiro, Krzynówek; Saganowski (Zahorski/68).

Kroatië: Runje; ¦imić, Vejić, Kne¸ević (Corluka/27), Pranjić; Leko, Vukojević, Pokrivač, Rakitić; Klasnić (Kalinić/74), Petrić (Kranjčar/75).

EU bereid tot verdere sancties tegen Iran

De Europese Unie is het maandag in principe eens geworden over de noodzaak van een nieuwe ronde van sancties tegen Iran, in de hoop de regering in Teheran ertoe te kunnen bewegen een omstreden uraniumverrijkingsprogramma te stoppen. De Verenigde Staten en de EU zijn bang dat het programma een façade is voor de ontwikkeling van kernwapens.

De woordvoerster van EU-buitenlandcoördinator Javier Solana zei na afloop van ministerberaad in Luxemburg dat definitief een formeel besluit wordt genomen. De woordvoerster wilde niet zeggen wanneer de knoop wordt doorgehakt, maar de EU-leiders komen later deze week naar Brussel voor topoverleg.

Eerder zei de woordvoerder van de Britse premier Gordon Brown in Londen dat de EU-ministers het eens waren geworden over een bevriezing van de tegoeden van de grootste Iraanse bank, de Bank Melli. De woordvoerder legde de verklaring af na afloop van besprekingen tussen Brown en de Amerikaanse president George Bush in Londen. De Verenigde Staten beschuldigden vorig jaar de Bank Melli van steun aan de ontwikkeling van ballistische raketten en het nucleaire programma van Iran.

Brown zelf zei op een persconferentie met Bush dat Groot-Brittannië Iraanse banktegoeden bevriest en olie- en aardgassancties zal treffen. Hij riep de EU op het Britse voorbeeld na te volgen.

De Nederlandse minister van buitenlandse zaken Maxime Verhagen zei dat het precieze tijdstip van de sancties afhankelijk is van de Iraanse reactie op een pakket economische voorstellen. Solana bracht in het weekeinde opnieuw een bezoek aan Teheran in de hoop dat Iran zou toehappen en in ruil voor economische en politieke steun bereid zou zijn de omstreden uraniumverrijking te stoppen.

Solana zei maandag dat het 'een goed gesprek' was geweest, maar erkende dat hij min of meer met lege handen was teruggekeerd. Hij zei nog te hopen op nader nieuws uit Teheran.  De Iraanse regeringswoordvoerder Gholam Hossein Elham zei in Teheran dat Iran het pakket niet kan accepteren zolang daaraan de voorwaarde van opschorting van de uraniumverrijking wordt verbonden.

Ziggo compenseert gedupeerde klanten

Ziggo gaat klanten die als gevolg van storingen lang zonder internet of telefoon hebben gezeten schadeloos stellen. Een woordvoerder van de nieuwe telecom- en internetprovider denkt echter niet dat veel klanten in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Welke voorwaarden er voor compensatie gelden kan hij maandagavond niet direct zeggen.

Zondag was er in de provincie Utrecht een grote storing, maandagochtend concentreerde die zich in de stad Utrecht. Hoeveel huishoudens zijn gedupeerd weet de zegsman niet, maar hij kan wel aangeven dat er duizenden klachten zijn binnengekomen. "Dat zijn er veel, te veel, maar nog steeds minder dan een procent van onze abonnees."
Ziggo bekijkt de aanvragen voor schadevergoeding individueel. Het is niet mogelijk iedereen automatisch schadeloos te stellen omdat de problemen niet eenduidig genoeg zijn. Zo kan de één een uur zonder internet hebben gezeten en de ander twee dagen, stelt de woordvoerder.

Ziggo laat weten 'ontzettend druk op zoek' te zijn naar de oorzaak maar dat het gebrek aan eenduidigheid in de problemen dat bemoeilijkt. Ziggo kampt al twee weken met problemen. De Consumentenbond opende vorige week een meldpunt waar in zes dagen tijd ruim 14.500 klachten op binnenkwamen. De bond zegt niet eerder zo veel klachten op een meldpunt te hebben gehad.

Dinsdag heeft de Consumentenbond een gesprek met het bedrijf, dat vier weken geleden voortkwam uit een fusie van Multikabel, @Home en Casema.

FOK!poll: Toeterende Turken

Ja, we hebben het geweten, Turkije versloeg Tsjechië tijdens een zinderende laatste kwartier en dat moest worden gevierd. De Turken wonnen de poule en de supporters gingen massaal de weg op om zeker tot middernacht te toeteren.

Deel jij hun feestvreugde of erger je je er aan? Dat is wat we willen weten in de FP-poll over toeterende turken. Misschien ben je wel van mening dat de politie moet optreden tegen dit soort overlast, of zijn ze gewoon net zo gek bezig als die Hollanders met hun oranje versierde straten. Aarzel niet en breng je stem uit. Je kunt ook een reactie achterlaten. Overigens moeten de Turken vrijdag tegen Kroatië voetballen, dus wees gewaarschuwd!

Stem nu! Voor meer EK-nieuws ga je naar de speciale EK-site.

 



Toeterende Turken, gisteren in Enschede!

Punten ronde 7 - Update

Nadat we jullie eerder meldden dat er iets misging bij de puntenberekening en dat je dus even niet kunt wisselen, willen we jullie een update geven over de punten van ronde 7.

Er wordt heel hard gewerkt achter de schermen, en het lijkt dat er een fout is gevonden. Maar omdat het zeer waarschijnlijk is dat er nog iets mis gaat, willen we zeker weten dat het een volgende keer niet weer fout gaat en alles dus nog eens controleren.

Daarna moet alles leeggegooid worden en opnieuw berekend, dit keer met de juiste programmacodes. Alle informatie van je aankopen en je wissels is bewaard gebleven en opgeslagen, dus daar hoef je niet over in te zitten.

Helaas kunnen we nog geen termijn noemen wanneer dit probleem opgelost is. Het moet toch echt goed nagekeken worden. Daarom zijn we nog aan het beraden wat te doen voor de volgende race. We houden je op de hoogte.

Binnenkort ook betalen voor inkomende gesprekken

De Europese Commissie gaat ermee akkoord dat telecombedrijven gebruikers van hun mobiele netwerk laten betalen voor inkomende gesprekken. Viviane Reding, EU-commissaris van Informatietechniek, komt hier later deze maand met een inspraaknota over.

"Het is aan de providers om te bepalen hoe ze kosten willen doorbereken voor inkomende gesprekken", aldus Reding's woordvoerder vandaag. De Europese telecombedrijven willen de kosten gaan berekenen in navolging van het Amerikaanse systeem. Daar is het normaal dat mobiele bellers de ontvanger kunnen laten betalen voor een telefoongesprek. Dit is blijkbaar goedkoper voor gsm-bedrijven, die elkaar dan geen kosten hoeven te betalen voor het gebruik van elkaars netwerk.

Vrouw ontvoerd voor het huishouden

In de Italiaanse havenstad Genua is een man gearresteerd op verdenking van ontvoering. Volgens de politie ontvoerde hij zijn ex-vriendin uit een café en dwong haar om in zijn huis diverse huishoudelijke taken uit te voeren.

De 43-jarige man uit de havenstad sleurde zijn ex-vriendin uit het café, duwde haar in een auto en nam haar mee naar zijn huis. Eenmaal in zijn huis aangekomen werd zij gedwongen om zijn kleren te strijken en de vaat te wassen. Een vriend van de vrouw was in het café getuige van het voorval en waarschuwde de politie.

Verkerk uitgeschakeld in Rosmalen

Martin Verkerk is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van de Ordina Open. Rohan Bopanna was in de eerste ronde te sterk.

Verkerk, die in 2004 zijn laatste overwinning boekte op de ATP Tour, verloor met 7-6(8), 6-7(2) en 4-6. Verkerk verloor in de gehele wedstrijd slechts één keer zijn service, aan het begin van de derde set. Deze break betekende uiteindelijk de nederlaag.

FOK!games voorspelt uitslagen X

Bij FOK!games doen ze ook aan het EK voetbal. In een game, wel te verstaan. FOK!user en gamesredacteur SocialDisorder heeft met het spel UEFA Euro 2008 voor de PlayStation 3 de wedstrijden van vandaag gesimuleerd.

Er zat opnieuw een kern van waarheid in de uitslag van gisteren, Zwitserland scoorde twee doelpunten tegen Portugal, en nog beide van Yakin ook! Helaas werd het doelpunt van Portugal nog gemist. Ook de winst voor Turkije tegen Tsjechië met één doelpunt verschil klopte ook, maar daar waren de doelpuntenmakers dan weer niet juist. Wel was een goal in de laatste minuut voorspeld. De voorspellingen voor vandaag:

Polen - Kroatië 0 - 3
65' Srna 0 - 1
79' Modric 0 - 2
81' Oliç 0 - 3



Oostenrijk - Duitsland 0 - 1
32' Klose 0 - 1

Met deze standen wordt Kroatië groepswinnaar in Poule B, en Duitsland tweede.

We zullen afwachten wat er van waar is, kloppen de uitslagen zoals een computerspel ze voorspelt? Of kan een spel geen potje (voetbal) breken? De bal is natuurlijk rond. Kijk vanavond naar de wedstrijden en lees de verslagen op de FOK!sport EK-site. Morgen zal er weer een voorspelling zijn.

Voor meer gamesnieuws ga je natuurlijk naar FOK!games!

Vos toch op Olympische tijdrit

Marianne Vos mag tijdens de Olympische Spelen toch uitkomen op de tijdrit. Bondscoach Johan Lammerts heeft dit vandaag besloten na overleg met de KNWU en NOC*NSF .

Lammerts besloot eerder om Vos niet te laten deelnemen aan de tijdrit omdat dat niet in haar schema zou passen en ze er niet kansrijk genoeg op was. De wielrenster was het hier niet mee eens en dreigde zelfs met een rechtzaak. Afgelopen zaterdag won Vos echter een tijdrit, na deze sportieve revanche is de bondscoach nu wel overtuigd van de mogelijkheden van Vos op de tijdrit.

VS mogen SS-kampbewaker Kumpf uitzetten

Een oorlogsmisdadiger uit de Tweede Wereldoorlog mag de Verenigde Staten worden uitgezet. Dat besliste de beroepscommissie van de immigratiedienst, meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie vandaag.

De 83-jarige Josias Kumpf was onder meer kampbewaker in Trawniki, Majdanek, Buchenwald, Sachsenhausen en Mittelbau. Volgens de Amerikaanse justitie was hij persoonlijk aanwezig bij 'Aktion Erntefest' in het Poolse Trawniki. Daar werden op 3 november 1943 circa 8000 joden doodgeschoten, onder wie 400 kinderen.

De SS'er Kumpf kan nu worden uitgezet naar Duitsland, Oostenrijk of Servië. Hij emigreerde in 1956 naar de VS. Daar kreeg hij in 1964 de Amerikaanse nationaliteit. In 2003 begon de Amerikaanse justitie een zaak tegen Kumpf om hem van zijn staatsburgerschap te ontdoen.

Amy Winehouse in ziekenhuis

De Britse zangeres Amy Winehouse is vandaag opgenomen in een ziekenhuis in Londen voor onderzoek. De 24-jarige ster was in een van haar huizen in de Britse hoofdstad flauwgevallen, bevestigde haar woordvoerder. Ze zou bezig zijn geweest met haar administratie toen ze zich plotseling niet goed voelde, meldde de Britse omroep BBC vanavond. Ze herstelde snel, aldus de zegsman.

Winehouse raakte berucht door haar alcohol- en drugsgebruik. Vorig jaar moest ze ook al naar een ziekenhuis. Er waren meldingen dat ze behandelingen voor haar verslavingen ondergaat.


Amy Drughouse

Zweden is voorzichtig met Ibrahimovic

De teamarts van Zweden heeft de club van Zlatan Ibrahimovic, Internazionale, laten weten voorzichtig te doen met de spits van de club uit Milaan.

Zlatan is nog niet helemaal hersteld van een knie-operatie en speelde al wel voor Zweden op het EK. Tijdens het toernooi scoorde de oude spits van Ajax twee keer maar werd tegen Griekenland uit voorzorg in de 70e minuut gewisseld voor Johan Elmander.

Aanstaande woensdag speelt Zweden een alles of niets wedstrijd tegen Rusland. Wie het beste resultaat haalt deze wedstrijd zal in de kwartfinale komen te spelen tegen Nederland. Of Zlatan een hele wedstrijd zal spelen tegen de Russen is niet duidelijk. "We zijn voorzichtig met hem", aldus Valentin, de teamarts van Zweden.

Opstellingen Oostenrijk - Duitsland

Zowel Duitsland als Oostenrijk hebben vanavond kans zich te plaatsen voor de kwartfinales. Duitsland heeft aan een gelijkspel genoeg. Oostenrijk zal moeten winnen van de Duitsers om verder te gaan. Hieronder de opstellingen:

Oostenrijk: Macho, Garics, Stranzl, Hiden, Pogatetz, Harnik, Aufhauser, Ivanschitz, Korkmaz, Fuchs, Hoffer

Duitsland Lehmann,A.Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm, Fritz, Frings, Ballack, Podolski, Gomez, Klose

Tabaksplant in de strijd tegen kanker

Het Duitse farmaceutische bedrijf Bayer werkt aan onderzoek naar een medicijn tegen kanker, gemaakt uit tabaksplanten. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt. De proteïne die gewonnen wordt uit de plant moet het menselijk lichaam helpen bij het activeren van zijn eigen immuunsysteem om een zogeheten 'Non-Hodgkinlymfoom' (NHL) af te breken.

NHL is een boosaardige vorm van kanker die de lymfeklieren aantast. In het komende jaar worden de eerste proeven met uit een tabaksplant gewonnen proteïne verwacht.

Bréchet tekent contract bij PSV

Jérémie Bréchet heeft vanmiddag zijn handtekening gezet onder een driejarig contract bij PSV. De 28-jarige Fransman is afkomstig van Sochaux en kwam eerder uit voor Real Sociedad, Inter en Olympique Lyon.

Eerder vandaag onderging Bréchet een medische keuring in Eindhoven. Bréchet, op 14 augustus 1979 geboren in Lyon, speelde het grootste deel van zijn loopbaan voor Olympique Lyon. Met die club werd hij twee keer kampioen van Frankrijk, waarna hij via Inter bij Real Sociedad belandde.

De afgelopen twee seizoenen voetbalde hij weer in zijn vaderland voor Sochaux, waarmee hij de Franse beker won en er ook aanvoerder was.

Bréchet is een linksbenige speler die op meerdere posities uit de voeten kan: op het middenveld, als linksback en ook centraal in de verdediging.

Drievoudig international Bréchet heeft zin in zijn avontuur bij PSV. "Dit is een fantastische club die ook in Europa hoog staat aangeschreven. Ik wil hier heel graag komen spelen. De club maakte meteen een hele goede indruk op me. Het hoge niveau, het stadion, ik verheug me erop om hier te beginnen", aldus de Fransman op de clubsite.

Zoë Mode gaat Rock Revolution ontwikkelen

Ontwikkelaar Zoë Mode heeft aangekondigd Rock Revolution te gaan ontwikkelen voor Konami. De game die later dit jaar moet gaan uitkomen voor diverse platformen zal een game worden in het genre van Guitar Hero en Rockband.
Konami heeft in het verleden al bewezen goed uit de voeten te kunnen met muziek games, maar of deze game het succes van eerdergenoemde games kan evenaren is natuurlijk de vraag.


Zit jij te wachten op nog een muziek game?

Serieuze interesse voor Ekramy

Het Spaanse Real Murcia, Sivasspor uit Turkije en het Franse Nice hebben zich bij Feyenoord gemeld voor Sherif Ekramy.

De drie clubs willen de Egyptische doelman graag huren en tevens een optie tot koop bedingen, maar Feyenoord wil de doelman enkel verkopen. Volgens Voetbal International moet Ekramy zo'n drie miljoen euro opbrengen.

"Omdat Feyenoord heeft aangegeven dat er alleen valt te praten over verkoop, hebben geïnteresseerde clubs alle tijd. Bovendien zullen ze nu nooit de hoofdprijs betalen, hij móet immers weg", aldus de zaakwaarnemer van de Egyptenaar.

Opstellingen Polen - Kroatië

Vanavond zal Leo Beenhakker proberen via de achterdeur met zijn Polen de kwartfinales te halen. Daarvoor zal er sowieso gewonnen moeten worden van Kroatië. Hieronder vind je de opstellingen.

Polen: Boruc; Wasilewski, Żewłakow, Dudka, Wawrzyniak; Murawski, Lewandowski; Łobodziński, Guerreiro, Krzynówek; Saganowski.

Kroatië: Runje; ¦imić, Vejić, Kne¸ević, Pranjić; Leko, Vukojević, Pokrivač, Rakitić; Klasnić, Petrić.

Domenech moet uitkijken voor behoud baan

Mocht Frankrijk er niet in slagen de kwartfinale van het Europees kampioen te halen, dan ligt het trainerschap van Raymond Domenech bij de Franse ploeg in het geding.

De voorzitter van de Franse Bond, Jean-Pierre Escalettes, heeft echter nog wel publiekelijk het vertrouwen uitgesproken in de coach. "Het is na een geslaagd toernooi makkelijker evalueren, maar wat mij betreft gaan we tot het WK 2010 door met Raymond", aldus de voorzitter die het met niet al te veel overtuiging bracht.

De woorden die de voorzitter van de Franse bond vervolgens er ook nog aan toevoegde, zou een teken kunnen zijn voor Domenech om zelf te vertrekken bij de Franse ploeg. "Ik ben een loyale man. Daarom zal ik hem nooit zeggen: Raymond, stap op."

'Verkoop Trezeguet, komst Huntelaar'

Klaas-Jan Huntelaar blijft genoemd worden als mogelijke spits bij Juventus. Volgens het Italiaanse CalcioMercato wil de Oude Dame Trezeguet verkopen met het doel om met dat geld Huntelaar aan te trekken. De spits van Ajax moet volgens CalcioMercato achttien miljoen euro opbrengen.

De meest waarschijnlijke nieuwe club van Trezeguet lijkt Barcelona te zijn dat deze week om de tafel gaat met Juventus om een mogelijke overgang te bespreken.

Huntelaar wordt al langer gelinkt aan diverse Europese topclubs en liet al eerder doorschemeren wel in Italië te willen voetballen.

Juve lijkt echter wel concurrentie te hebben van Real Madrid dat de international ook nog altijd in het vizier heeft. Huntelaar neemt op dit moment met Nederland deel aan het EK.

Graafland nog altijd bij Vitesse in beeld

Vitesse blijft hoop houden om Ronald Graafland aan te trekken.

"We willen hem graag halen als reservedoelman en hebben de hoop nog niet opgegeven", aldus technisch directeur Marc van Hintum van Vitesse in Sportweek.

In Arnhem moet de huidige doelman van Excelsior de opvolger worden van de vertrekkende Hongaar Balázs Rabóczki, die niet langer tweede keeper wil zijn.

Graafland is bij Excelsior de eerste man, maar zal bij Vitesse Piet Velthuizen voor zich moeten dulden.

De jeugdinternational lijkt vooralsnog in Arnhem te blijven. "Een club moet wel met een heel goed bedrag komen willen ze Piet overnemen. Wij willen onze beste spelers graag behouden. Dat lijkt me niet meer dan logisch."

Record voor Van der Sar

Oranje-doelman Edwin van der Sar heeft inmiddels 26 interlands op een eindronde van een EK of WK gespeeld.

De sluitpost kwam op de toernooien van 1996, 1998, 2000, 2004, 2006 en 2008 in actie. In 1994 zat de doelman wel bij de selectie, maar kwam hij nog niet in actie.

Dennis Bergkamp is de voormalige recordhouder met 25 duels. Van der Sar is bezig aan een zeer sterk seizoen. Met Manchester United won hij de landstitel en de Champions League.

Op het huidige EK is de ervaren doelman zeer goed in vorm.

'Kuilengraver toch niet betrapt'

De man die vrijdag door omstanders werd gezien toen hij vermoedelijk een kuil aan graven was, is volgens de politie niet de gevreesde kuilengraver die sinds maart de Heldense bossen onveilig maakt. Waar zij dit vermoeden op baseren, wil de politie nog niet zeggen.

Afgelopen vrijdag zagen wandelaars in de Kesselse Bergen een man die waarschijnlijk een kuil aan het graven was. Hij had ook een paal in de grond geslagen, vermoedelijk om een touw over de weg te kunnen spannen. Toen de man door had dat hij bekeken werd, vluchtte hij weg. Er is echter wel een signalement van de betreffende man gegeven.

Vorige week zondag werd opnieuw een valkuil gevonden. Hierin bevond zich een betonnen blok met metalen spiesen. Dit was de derde valkuil met zo’n blok erin. In maart en april werden vergelijkbare kuilen met spiesen ontdekt. Door de valkuilen liepen twee mensen lichte verwondingen op. Momenteel is nog niemand gearresteerd. Het onderzoek wordt nog vervolgd.

Prijsvragennieuws week 25

Het is alweer even geleden dat we de prijswinaars van de FOK! prijsvragen bekend hebben gemaakt. Allereerst maken we de winnaars bekend van de actie met Benny Rodrigues cd's. Ook hebben we nog een aantal winnaars die ondergoed hebben gewonnen van Frank Dandy en als laatste gaven we vorige week strijkplankhoezen weg!

De winnaars van de Benny Rodrigues cd zijn:

nlboy
Baamert
2xdehelft
roboos
Kitkat184
Tinuzzz_Talpa
rijo
knappersjes
gerriepeters
hildaatje

Het Frank Dandy ondergoed wat is beschikbaar gesteld door Label54 is gewonnen door:

dozer50
enter.nu
basjegek
cybermans
frenky90
dipstick2000
volrath1

Als laatste gaven we afgelopen week een zestal strijkplankhoezen weg die werden aangeboden door X-toys. Deze zijn gewonnen door:

chocita
Gweanerth
BettyBoop85
OBREEZER
HardcoreVZ
Alsgeenander

Ben je ditmaal in de prijzen gevallen? Namens de hele FOK!crew van harte gefeliciteerd! De winnaars zullen binnen een aantal weken hun prijzen ontvangen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je natuurlijk altijd met ons mailen.

Lampard op verlanglijstje Mourinho

De voorzitter van Internazionale, Massimo Moratti, meldde maandag dat de club Frank Lampard naar Milaan wil halen. De nieuwe trainer van Inter, José Mourinho, heeft de middenvelder hoog staan op zijn lijstje met eventuele nieuwe aankopen.

Mourinho en Lampard kennen elkaar nog goed uit de tijd dat de Portugees manager was bij Chelsea. "Mourinho is erg gecharmeerd van Lampard. Maar dat betekent niet dat het eenvoudig zal zijn hem te halen", aldus de voorzitter van Inter. Hij wist nog niet zeker of er al gesproken was met de club uit Londen. "Ik denk het wel. We hebben in elk geval wel een transferstrategie vastgelegd."

Mourinho heeft, zo laat Moratti nog weten, geen aanvraag gedaan voor een aanvaller, wat de eventuele komst van Didier Drogba en Samuel Eto’o niet meer bespreekbaar maakt. Een andere speler die wel op het verlanglijstje staat, is Deco. Hij staat nog onder contract bij Barcelona.

'Ajax wordt serieus voor Aimar'

Ajax gaat concreet proberen om Pablo Aimar naar Amsterdam te halen. Volgens Voetbal International is Ajax in contact getreden met de managers van Aimar om te informeren of de Argentijnse middenvelder komend seizoen voor Ajax uit zou willen komen.

Aimar heeft een contract bij Real Zaragoza, maar aangezien die club afgelopen seizoen degradeerde uit de Spaanse Primera División, zou hij daar willen vertrekken.

Ajax is niet de enige club die naar de diensten van Aimar zou hengelen. Lazio Roma, Newcastle United, Panathinaikos, HSV en Werder Bremen hebben eveneens belangstelling.

De 28-jarige middenvelder werd bij zijn komst naar Valencia gezien als een van de grootste talenten en werd zelfs vergeleken met Maradona, maar zijn talent is nooit echt boven komen drijven.

Bij Ajax moet Aimar de nieuwe nummer tien worden. Deze positie is sinds het vertrek van Wesley Sneijder nooit concreet ingevuld door een andere speler.

Met dank aan DJRV voor de submit.

Celstraf voor 'seksridder'

Een 57-jarige 'ridder' uit Heerhugowaard is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. De man kreeg de straf omdat hij zich schuldig maakte aan aanranding en seksueel misbruik.

Naast de opgelegde vrijheidsstraf moet de man zich psychiatrisch laten behandelen. De rechter bepaalde hiervoor een proeftijd van drie jaar.

Als voorzitter van de quasi middeleeuwse Compagnie van Brederode liet de man ontuchtige handelingen plegen door onder andere zijn vijftienjarige nichtje. Hij beloofde zijn slachtoffers dat ze mee mochten spelen in een middeleeuwse film wanneer zij goed 'oefende' met seksuele handelingen.

Het nichtje kreeg een schadevergoeding van ruim drieduizend euro toegewezen. Een ander slachtoffer van de man krijgt een schadevergoeding van 550 euro. Wegens een vormfout heeft de rechtbank de man twee maanden minder straf opgelegd. De politie verzuimde namelijk om de verhoren die zijn afgenomen op te nemen, terwijl dit een dwingend voorschift is bij zedenzaken.

'Misverstand meestal oorzaak medische fout'

Misverstanden in de samenwerking en een gebrekkige afstemming tussen afdelingen zijn meestal de oorzaak van medische fouten. Dat concluderen de Orde van Medisch Specialisten en onderzoeksbureau NIVEL in een vandaag verschenen onderzoek.

De fouten ontstaan ook als artsen en verpleegkundigen afspraken niet nakomen en dubbelchecks vergeten uit te voeren. Het gaat vaak om medicatie die verkeerd wordt uitgezet en laboratoriumuitslagen die te laat zijn of zoekraken.

De grote werkdruk is een belangrijke factor bij het ontstaan van fouten. Als ze het druk hebben, doen medewerkers meer dingen tegelijkertijd en moeten ze improviseren. De kans op fouten is dan groter.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat er in 2004 in Nederlandse ziekenhuizen 1735 patiënten stierven door vermijdbare fouten van artsen en verpleegkundigen. Ongeveer 10.000 patiënten door blunders lopen blijvende schade op. De fouten kosten de maatschappij per jaar 167 miljoen euro. Artsen, ziekenhuizen en andere betrokkenen hebben zich vorig jaar voorgenomen het aantal fouten binnen vijf jaar te halveren.

Handboeien doen boef de das om

Een gehandboeide boef is naar een Duits politiebureau gevlucht om zich daar van zijn boeien te laten bevrijden. Hij kon meteen een cel in.

De dief was met drie handlangers op heterdaad betrapt bij een inbraak in een supermarkt. Een bewaker legde de man handboeien aan, maar de inbreker kon ontsnappen. De 19-jarige ging naar een politiebureau en zei dat een vriend hem als grap had geboeid. Aanvankelijk geloofden de agenten het verhaal, maar na berichten over een vermiste inbreker kregen zij argwaan. Zij deden de handboeien af, maar sloten de boef op bij zijn drie kompanen.

25 mensen onwel geworden

Het complete bedrijfspand van Stater aan het Podium in de Amersfoortse wijk Vathorst is vanochtend ontruimd nadat er een, tot nu toe onbekende, gas- of stofsoort ontsnapt was. Een groep van 25 personen is naar het UMC gebracht wegens ademhalingsproblemen, hoofdpijn en prikkende ogen.

Ongeveer 350 werknemers hebben vanaf half twaalf vanmiddag buiten moeten wachten, terwijl ze zagen hoe ambulances onwel geworden collega's op kwamen halen. Rond kwart over twee vanmiddag is besloten om het kantorencomplex de rest van de middag te sluiten. Of deze morgen weer open gesteld wordt, is nog niet duidelijk. Het gebouw wordt momenteel geventileerd terwijl brandweer en politie metingen verrichten.

In de loop van de ochtend ontstond er stankoverlast op de zevende etage van het gebouw, welke zich uitbreidde naar de parkeergarage. Via een megafoon heeft een medewerker van de bedrijfshulpverlening (BHV) de stand van zaken aan de medewerkers doorgegeven. Een cateringservice zorgde voor snoep, broodjes en frisdrank voor de personen die nog aanwezig waren. Wie geen spullen meer in het gebouw had liggen kon naar huis gaan. De andere personen konden rond half vier hun spullen op gaan halen.

Een office manager die in het gebouw werkzaam was liet weten dat de ontruiming vlot en naar wens verliep. Er is volgens hem geen paniek uitgebroken en iedereen werkte goed mee.

Amper een maand geleden betrok Stater, een hypothecaire dienstverlener, het markante pand aan de achterzijde van NS-station Vathorst. Voorheen kende dit bedrijf vestigingen in Leusden en Amersfoort. Deze waren samengevoegd in het nieuwe pand.

Vader vergast zichzelf en kinderen in auto

Een 52-jarige Britse man heeft gisteren zichzelf en zijn twee kinderen vergast in een auto. De auto, een Land Rover, werd gevonden op een verlaten weggetje in Conwy Valley. Uit onderzoek is gebleken dat de slachtoffers gestikt zijn in koolstofmono-oxide.

De vader had een slang vastgemaakt aan de uitlaat van de auto. Daarna startte hij de motor zodat de auto met giftige koolstofmono-oxide gevuld kon worden. De politie betreurt de zaak;  "Het is hartverscheurend dat deze jonge kinderen tijdens een uitstapje met hun vader, notabene op vaderdag, de dood ingesleurd moesten worden" aldus de politie.

De ouders van de kinderen waren uit elkaar. De kinderen gingen dit weekend met hun vader mee. Dochter Amy was zeven jaar oud, zoontje Owen drie.

Koller stopt met spelen voor Tsjechië

De wedstrijd van afgelopen zondag tegen Turkije was voor Jan Koller zijn laatste in zijn lange interlandloopbaan. Na de verloren wedstrijd tegen de Turken (2-3) nam hij afscheid van de nationale ploeg.

Koller maakte zijn besluit maandag bekend. De Tsjech speelde negentig interlands voor zijn land waarin hij 55 keer tot scoren kwam. Naast Koller keren ook Tomás Galásek en bondscoach Karel Brückner na de zomer niet meer terug bij de Tsjechië.

Top of Flop: Kristina

De vorige Top of Flop was ook geen succes: "Scheissegal" van Olivera is een flop,  dus. elkravo verwoordde jullie mening als beste: "  Flop!...    "

We hebben er weer eentje voor jullie.

Maak kennis met Kristina, een 22-jarige zangeres uit Slovenië. Kristina is een relatief nieuwe ster aan het Sloveense popfirmament. Haar nieuwste single is het zonnige liedje "Nisem tvoja lutka" wat zoiets betekent als "Ik ben jouw poppetje niet".

Xessive kon er niet zoveel mee: "Hoog Eurovisie Songfestival gehalte. Niet een erg origineel deuntje en niet bijster interessant."

Politie zit nog steeds met mysterieuze patiënt

Er is nog steeds geen duidelijkheid over de identiteit van de onbekende patiënt die op 3 mei kwam aanlopen bij een Amsterdams ziekenhuis. Volgens een politiewoordvoerder heeft de verspreiding van foto's van de man nog niets opgeleverd.

De onbekende man kwam op 3 mei met ECG-plakkers op zijn lichaam een Amsterdams ziekenhuis binnenlopen. Ook had hij een wondje van een infuus. De man maakte een verwarde indruk en kon niet zeggen wie hij was.

Tot dusver heeft niemand aangifte gedaan van vermissing. De politie verspreidde donderdag foto's van de man, maar daarop is nog niet gereageerd. De mysterieuze patiënt spreekt 'een soort aboriginal-Engels', heeft een gaaf gebit en is 1.68 meter lang. Verder heeft hij een bruine huid, bruine ogen en weegt hij 84 kilo.

De man verblijft voor zijn neurologische stoornis nog in het ziekenhuis waar hij kwam aanlopen. Welk ziekenhuis dat is, wordt niet bekendgemaakt.

Fotograferende ramptoerist doodgereden

Een 22-jarige Amerikaanse vrouw is afgelopen zondag omgekomen toen ze haar best deed om foto's te maken van een groot ongeluk op de snelweg bij Dallas. Toen ze haar auto had geparkeerd en van dichterbij foto's wilde maken van de crash, moest ze de weg oversteken.

Daarbij werd ze geschept door een tegemoetkomende auto. De vrouw werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar alsnog aan haar verwondingen.

Edgar Davids: "Oranje kampioen"

Als het aan Edgar Davids ligt, wordt het Nederlands elftal Europees kampioen. Dit zegt de middenvelder op de website van de FIFA.

“Het zwaarste hebben ze al gehad met de wedstrijden tegen Italië en Frankrijk” aldus Davids. “Nu gaan ze voor de titel. Daar ben ik van overtuigd”. Dat Nederland zo goed presteert ligt volgens de voormalige Ajacied aan de lering die Oranje trok uit het WK van 2006 in Duitsland. “Die ervaring heeft de ploeg vooruit geholpen. De intrinsieke kwaliteit van dit team is exceptioneel. Als ze mentaal rustig kunnen blijven en de druk kunnen weghouden, kunnen ze iedereen verslaan.”

Davids ziet geen overeenkomst met het Nederlands elftal van tien jaar geleden. Destijds werd er in Frankrijk de halve finale bereikt. “Toen hadden we uitsluitend spelers met een grote carrière. Als je te veel sterren hebt, heb je ook te veel ego’s en dat is moeilijk in de hand te houden. De spelers van de huidige generatie zijn nog jong en hongerig. Dat kan een voordeel zijn.”

Bejaarde veroordeeld voor omverrijden met rollator

Een 70-jarige vrouw uit Noordwijkerhout is maandag veroordeeld omdat zij een medebewoner in het verzorgingstehuis met haar rollator omverreed. De rechtbank in Den Haag heeft de vrouw een boete van 25 euro opgelegd.

De rechtbank achtte niet bewezen dat de vrouw ook verantwoordelijk was voor de heupfractuur die het slachtoffer door zijn val opliep. Daarin verschilde de rechter van mening met het Openbaar Ministerie, dat zes weken voorwaardelijke celstraf had geëist.

De vrouw reed op 7 november vorig jaar op een mannelijke medebewoner van het verzorgingstehuis in omdat deze haar 'aan het pesten' was. De man zou opzettelijk de openslaande deur van de lift tegen haar aan hebben geduwd. Vervolgens zou hij een lange neus naar haar hebben getrokken. Daarop werd de vrouw zo kwaad dat zij met haar rollator op haar plaaggeest inreed.

Brand en gijzeling in Almelo

In het gemeentehuis in Almelo worden op dit moment vijf personen gegijzeld door een man die eerder vandaag zijn restaurant in brand stak. RTV Oost meldde direct al dat onder andere wethouder Kuiper van de gemeente wordt vastgehouden. Er is een crisisteam samengesteld en er is een arrestatieteam aanwezig om in te grijpen.

De gijzelnemer zou vanochtend zijn restaurant (De Rechter) aan de Waag in de Overijsselse plaats in brand hebben gestoken, nadat hij 'slecht nieuws' had gekregen over zijn vergunning. Daarna is hij naar het gemeentehuis gereden, waar hij zijn auto in brand stak om vervolgens in het stadhuis tot een gijzeling over te gaan. Twente FM meldt op haar website dat er iemand met een pistool rondloopt.

Brandweerkorpsen uit de omgeving blussen momenteel het restaurant. Het gemeentehuis is ontruimd als gevolg van de autobrand.

Update 15.14 uur

Ruim een uur geleden hebben ongeveer vijftig mensen onder politiebegeleiding het stadhuis kunnen verlaten. De groep is met een bus naar het Theaterhotel gebracht, waar zij worden opgevangen. Of en hoeveel mensen er nog gegijzeld worden op dit moment is niet bekend. BN DeStem meldt dat de politie contact zoekt met de gijzelnemer: "Wij willen onderhandelen met de man. Wij gaan onze uiterste best doen om te voorkomen dat de gegijzelden iets overkomt."

De gijzelnemer zou een man zijn die al enige tijd met de gemeente een juridische strijd voert over een vergunning voor zijn restaurant.

Update 16.39 uur

De politie heeft bekend gemaakt dat inderdaad wethouder Bert Kuiper wordt gegijzeld. Met nog vier anderen wordt hij vastgehouden door de 41-jarige eigenaar van grand café De Rechter. Omstanders melden dat de zoon van de man naar binnen wil om zijn vader op andere gedachten te brengen, maar dit wordt niet toegestaan.

Update 18.16 uur

De politie heeft om 16.45 uur de gijzeling beëindigd door de gijzelnemer te arresteren. Het Openbaar Ministerie meldt dat de man twee wapens, waaronder één vuurwapen bij zich had. Hoofdofficier van justitie Ben Hendriks zegt dat "na langdurige onderhandelingen", de man zich overgaf. Er is geen geweld gebruikt bij zijn arrestatie. De gegijzelden zijn er goed aan toe, worden opgevangen en krijgen nazorg.

Met dank aan onder andere el_godi, Light en Bob-B voor de submit

Wie kunnen naar kwartfinales?

Wanneer twee of meer ploegen na de poulefase gelijk eindigen, wordt aan de hand van de volgende criteria bepaald welk land doorgaat naar de kwartfinales:


1. punten behaald in de onderlinge duels tussen de landen in kwestie
2. doelsaldo tussen de landen in kwestie
3. aantal doelpunten voor in wedstrijden tussen de betreffende landen (als het om meer dan 2 landen gaat)
4. doelsaldo in alle groepswedstrijden
5. aantal doelpunten in alle groepsduels
6. coëfficiënt van kwalificaties WK 2006 en EK 2008 (aantal behaalde punten gedeeld door aantal gespeelde duels)
7. sportief gedrag van ploegen op het EK
8. loting

Indien twee landen gelijk eindigen met hetzelfde aantal treffers voor/tegen, dan wordt direct na afloop van het onderlinge duel tussen die landen met een penaltyserie bepaald wie er doorgaat.

In de poule van Nederland kan het nog leuk worden als Roemenië bijvoorbeeld met 3-0 wordt geklopt en Italië - Frankrijk een gelijkspel wordt. Als dat zo is, staan zowel Italië als Frankrijk als ook Roemenië op twee punten in onderlinge duels (criterium 1). Het onderlinge saldo (criterium 2) is nul, na drie gelijke spelen.

Frankrijk heeft niet gescoord tegen de Roemenen, Italië echter wel, daardoor is Italië dan gebaat is bij een gelijkspel hoger dan 0-0 (criterium 3).

Haase niet voorbij eerste ronde

Het grasseizoen lijkt dit jaar niet besteed aan Robin Haase. Na een eerste ronde uitschakeling vorige week in Halle, wist de jonge Nederlander ook in Rosmalen niet te winnen. De Kroaat Ivan Ljubičić, nummer 6 van de plaatsing, was met 6-3 en 7-6 (7-5) te sterk.

De wedstrijd was vrij rechtlijnig door de sterke service van beide spelers. In de eerste set kreeg Ljubičić één breakpoint en had daar aan genoeg om de set binnen te halen. Ook in de tweede set werden er door beide heren weinig kansen weggegeven op de service.

Maar wederom had de Kroaat aan een kleine opening genoeg, waardoor hij Haase kon breken en uitlopen naar 5-4. Uitserveren kon hij het alleen nog niet. Onze landgenoot brak terug en zorgde daarmee dat de set naar een tiebreak toeging.

In deze tiebreak nam Haase, ondanks een vroege minibreak, stevig de leiding. Op een stand van 5-2 kon hij zelfs gaan serveren voor de tweede set. Ljubičić vocht zich echter terug. Hij won de volgende vijf punten op rij en haalde daarmee de set en de wedstrijd binnen.

Antillen blijven WK-droom koesteren

De droom van de Nederlandse Antillen om present te zijn op het WK 2010 blijft in stand. Gisteren werd in en tegen Haïti namelijk een remise behaald.

In Port-au-Prince maakte Haïti weliswaar de beste indruk, scoren deed het team niet. Doelman Wencho Farrell van zondaghoofdklasser FC Türkiyemspor keepte een prima partij. Ook de pupillen van de Nederlandse bondscoach Leen Looyen konden geen doelpunt maken. NAC-verdediger Tyrone Loran was bij afwezigheid van de geblesseerde Robin Nelisse aanvoerder. Bij Haïti speelde de onlangs door SC Heerenveen aangetrokken Lesley Fellinga mee.

Aanstaande zondag mogen de Antillen in een thuiswedstrijd proberen de poulefase van de kwalificatiereeks in Noord- en Midden-Amerika zien te halen.

De opstelling van de Nederlandse Antillen was als volgt: Wencho Farrell; Angelo Cijntje, Tyrone Loran, Angelo Martha, Djuric Winklaar; Angelo Zimmerman, Anton Jongsma, Giovanni Franken; Orlando Smeekes (66. Revy Rosalia), Richmar Rocky Siberie (77. Dyron Daal), Sidney Sendley Bito

Jongsma, Franken en Cijntje ontvingen een gele kaart van scheidsrechter Joel Aguilar uit El Salvador.

Vertrouwen Bilic helpt Pranjic

Ondanks het feit dat Danijel Pranjić beweert dat hij geen goede verdediger is, vertrouwt de Kroatische bondscoach Slaven Bilić de Heerenveen-speler volkomen.

Pranjić bekleedt bij Kroatië de linksback positie, hetgeen hij bij sc Heerenveen nooit doet. Bij de Friese club staat de Kroaat op het middenveld, waardoor zijn verdedigende kwaliteiten te wensen over laten. "Het is niet mijn normale positie, want normaal sta ik op het middenveld", zegt Pranjić. "Mijn kwaliteit is vooruit gaan, aanvallen. Ik ben niet echt een goede verdediger, en soms zijn hoge ballen moeilijk voor me."

De Kroatische pers probeerde Bilić na het matige duel met Oostenrijk (0-1 winst door een strafschop van Luka Modrić ervan te overtuigen een echte linksback te gebruiken. Bilić sloeg dit echter in de wind en stelde Pranjić gewoon op in de belangrijke wedstrijd met Duitsland. De 26-jarige speler speelde erg sterk tegen de Duitsers, en was met een goede voorzet op Darijo Srna mede verantwoordelijk voor de openingstreffer. Kroatië zou de wedstrijd uiteindelijk met 2-1 winnen, waardoor groepswinst al zeker is.

"Bilić is zeer belangrijk voor ons. Na de wedstrijd tegen Oostenrijk heb ik veel met hem gepraat. Dat heeft me gesterkt, en daardoor was ik beter in de tweede wedstrijd. Bilić is meer een collega. Af en toe is hij trainer en soms een vriend."

Pranjić beweert dat er geen groot feest was na het duel met Duitsland. Gevraagd in een interview met UEFA.com of de festiviteiten tot diep in de nacht doorgingen antwoordt de Kroaat geprikkeld. "Was je erbij? Heb je me gezien? Ik lag voor middernacht in mijn bed. Er was een klein feestje, niets speciaals. Duitsland is een groot land, dus als je wint is dat een gewedige motivatie om door te gaan."

Bijna negenduizend claims voor vervoerders

Bijna negenduizend gedupeerde buspassagiers hebben de afgelopen weken schadeclaims ingediend bij de vervoersbedrijven Arriva en Connexxion. De claims zijn ingediend wegens de stakingen in het streekvervoer. Om welk bedrag het in totaal gaat konden beide bedrijven vandaag niet zeggen.

Sinds de start van de stakingen op 14 mei heeft Connexxion ongeveer 7500 claims binnen gekregen, bij Arriva lag dit aantal op twaalfhonderd. Veolia, de derde grote vervoerder, zegt claims te hebben ontvangen, maar wil de balans pas opmaken als de stakingen volledig ten einde zijn.

Sinds de website stopdestaking.nl in de lucht is, is het aantal claims sterk gestegen. Sinds eind vorige maand is het voor gedupeerde reizigers mogelijk daar een schadeformulier te downloaden, waarvan Arriva er al veel heeft ontvangen. Sinds begin deze maand kunnen abonnementhouders op de website van Arriva ook een schadeformulier downloaden.

Volgens een woordvoerder van Arriva zijn de meeste claims afkomstig van reizigers die een busabonnement hebben, maar door de stakingen niet met de bus konden reizen. Zodra de stakingen voorbij zijn zullen Arriva en Connexxion de claims in behandeling nemen. Naast claims van abonnementhouders zijn er ook claims binnengekomen van reizigers die nu een (duurder) treinkaartje moesten kopen omdat de bussen niet reden.

Sinds vijf weken voeren chauffeurs in het streekvervoer actie voor een betere cao. Bijna twee weken lang hebben de chauffeurs de hele dag gestaakt, maar sinds afgelopen weekend rijden de bussen weer in de spitsuren. Dat de bussen weer rijden is te danken aan tussenkomst van de rechter, die bepaalde dat er niet meer gestaakt mag worden door de chauffeurs op de drukste momenten van de dag.

Vrijdag bereikten de bonden nog een onderhandelingsresultaat waaruit een nieuwe cao kan voortvloeien. Het is aan de staatssecretaris van Verkeer, Tineke Huizinga (ChristenUnie) om met geld over de brug te komen. Tot daarover toezegging is gedaan zullen de chauffeurs hun stakingen in de daluren voortzetten.

 

Koninkrijksoverleg blijft geheim

Ondanks protest van de PVV overleggen volksvertegenwoordigers uit Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba deze week achter gesloten deuren met elkaar in de Tweede Kamer. Vandaag pleitte PVV-Kamerlid Hero Brinkman - die afgelopen donderdag met een zwartboek kwam over corruptie op de Antillen - ervoor ook media en andere belangstellenden toe te laten.

Tijdens de discussie daarover was de vergaderzaal heel even toegankelijk. Maar nadat een meerderheid van de delegatieleden had besloten dat het onderlinge overleg in beslotenheid moet plaatsvinden, gingen de deuren weer op slot. Alleen bijeenkomsten waar ministers of anderen een toespraak houden, zijn openbaar, zo is afgesproken.

Krajicek verslaat Sugiyama in Rosmalen

Met een pittige driesetter heeft Michaëlla Krajicek haar tweede overwinning van het seizoen geboekt. Op het gras van Rosmalen versloeg ze Ai Sugiyama in een kleine tweeënhalf uur met 6-1, 5-7 en 7-6 (9-7).

De wedstrijd tekende zich voor de Nederlandse in het niet kunnen afmaken van kansen. Met name in de tweede set liet ze veel mogelijkheden liggen om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Van de twaalf breakpoints die ze kreeg kon ze er maar één benutten. Sugiyama kreeg er slechts drie, maar benutte er twee, waarna ze de set naar zich toe trok.

In de derde set leek de Japanse de partij definitief naar zich toe te trekken. Op een stand van 2-2 brak ze de service van Krajicek en ze pakte vervolgens haar eigen service game op love. Krajicek gaf zich alleen niet gewonnen, brak terug en dwong een tiebreak af.

In deze tiebreak nam Sugiyama wederom de leiding door een vroege minibreak, maar ook nu weer liet Krajicek het er niet bij zitten en op een stand van 6-4 kreeg ze twee matchpoints. Ze wist geen van beide te benutten, waarna Sugiyama in de wedstrijd bleef. Na nog een mislukt matchpoint op 7-6 was het de vierde keer eindelijk raak.

De vreemde geschiedenis van Kazar de Solitaire Vechtmier (de

In de ogen van Kazar de Vechtmier bestond het existentialisme niet. Hij had geen boodschap aan toeval en het lijden wat daarmee samen zou hangen. Hij geloofde niet zozeer in de zinloosheid van het leven. Kazar had geen zin om een twijfelend mietje te zijn. Toch zat hij in een behoorlijke existentialistische crisis. In zijn leven was er geen God. Geen heerser die voor hem besliste wat en hoe het gebeurde in zijn leven. Niks aan het toeval overliet. Nee, er was niks dat hem stuurde. Hij nam de belsissingen zelf, en droeg dus ook de volle verantwoordelijkheid. En dat vond hij Eng. Met een hoofdletter.

High Road wordt Team Columbia

De Amerikaan Bob Stapleton, die de mannen- en vrouwenploeg een doorstart gaf nadat T-Mobile zich terug trok als sponsor, heeft een nieuwe naam voor zijn team. Team High Road zal vanaf de komende Tour de France als Team Columbia door het leven gaan. De Amerikaanse sportkledingfabrikant verbond haar naam tot eind 2010 aan de ploeg van Stapleton.

Bij het toekomstige Team Columbia staan onder meer Kim Kirchen, Mark Cavendish, Linus Gerdemann, Michael Rogers en onze landgenoot Servais Knaven onder contract. Op 3 juli wordt in Brest, twee dagen voor de start van de Tour, het nieuwe tenue van Team Columbia officieel gepresenteerd.

iPods jeugd vol illegale nummers

Jongeren 'bestelen' de muziekindustrie op grote schaal. Dat valt althans op te maken uit cijfers van  de Universiteit van Hertfordshire uit Engeland. Uit een onderzoek naar muziekgebruik bij jongeren  bleek dat tieners en studenten  gemiddeld zo'n 840 illegaal gekopieerde liedjes op hun iPod hebben staan.

De jeugd tussen de 14 en 24 jaar heeft bovendien geen enkel probleem om hun harde schijf te delen, zodat anderen er honderden of duizenden nummers vanaf kunnen 'stelen'. De muziekindustrie, die toch wel wat gewend is zou je denken, reageert ''verbaasd'' op de omvang van het probleem.

Gemiddeld bevat een iPod 1.770 nummers, waarvan maar liefst bijna de helft illegaal gekopieerde liedjes. Ook blijkt dat 96% van de 18-24-jarigen zich op de een of andere manier bezig houdt met illegaal kopiëren.

ProTour: Evans nieuwe leider

Cadel Evans is na de Dauphiné Libéré de nieuwe leider in de ProTour. De eindwinnaar van 2007 dankt zijn koppositie aan zijn tweede plaats in rangschikking van de Franse rittenkoers. Daarmee behaalde hij genoeg punten om Damiano Cunego de leiding te ontfutselen.

Ook Dauphiné-winnaar Alejandro Valverde deed goede zaken in de strijd om het witte kleinood, aangezien de Spanjaard met zijn zege van de 26e naar de tweede plaats klom. Hij staat nu op twee punten van Evans. Cunego staat derde, maar kan met een sterk optreden in de Ronde van Zwitserland weer snel orde op zaken stellen.

Thomas Dekker, die in de rangschikking van de wielercyclus van de vierde naar de zevende plek duikelde, kreeg in de top van het klassement gezelschap van Robert Gesink. De Varssevelder kwam met zijn fantastische optreden in de Franse rittenkoers met stip binnen op nummer 22 in de lijst.

Bij de ploegen blijft Astana leiden, Spanje is nog altijd de meest succesvolle natie van de Pro Tour.

Standen ProTour:

Individueel:

Positie:Naam:Land:Team:Punten:
1Cadel EvansAUSSIL85
2Alejandro ValverdeSPAGCE83
3Damiano CunegoITALAM73
4André GreipelDUITHR62
5Mikel AstarlozaSPAEUS60
6Alberto ContadorSPAAST58
7Thomas DekkerNEDRAB54
8Andreas KlödenDUIAST53
9Stijn Devolder BELQST50
10Jose Joaquin RojasSPAGCE45
22Robert GesinkNEDRAB30
60Karsten KroonNEDCSC3
88Stef ClementBTLRAB1

Ploegen:

Positie:Team:Land:Punten:
1AstanaLux125
2Caisse d'Epargne SPA110
3CSCDEN107
4Silence-LottoBEL100
5Française des JeuxFRA96
6RabobankNED96
7Saunier Duval-ScottSPA95
8Euskaltel-EuskadiSPA92
9High RoadUSA85
10GerolsteinerDUI84

Landen:

Positie:Land:Punten:Ploegen in Pro Tour:
1Spanje 2913
2Italië1782
3België1552
4Frankrijk1474
5Duitsland1402
6Australië1060
7Nederland881
8Amerika711
9Luxemburg531
10Colombia430

Kalender ProTour:

14-22 juni: Ronde van Zwitserland
2 augustus: Clasica San Sebastian
20-27 augustus: ENECO Tour
25 augustus: GP Ouest-France
29 augustus - 6 september: Ronde van Duitsland
7 september: Vattenfall Cyclassics
14-20 september: Ronde van Polen
5 oktober: Protour finale

Van Basten niet blij met nieuwe grasmat

Voor de kwartfinale van zaterdag in Basel waar het Nederlands elftal gaat spelen wordt een nieuwe grasmat gelegd. Maar Marco van Basten is daar niet blij mee.

"Dit is niet goed voor het voetbal", aldus van Basten. "Een mat die er net ligt is niet goed. Spelers gaan uitglijden." Dat effect had het bij de Champions League finale in Moskou. "Ook daar was relatief kort voor aanvang nieuw gras ingelegd. Vervolgens zie je de spelers van de twee beste elftallen ter wereld voortdurend uitglijden."

De nieuwe grasmat waar Oranje op gaat spelen komt overigens uit Nederland. Het bedrijf Hendriks Graszoden uit Heythuysen is met 26 vrachtwagens onderweg naar Zwitserland. "We hopen dat het Nederlands elftal nog mooier op ons gras gaat voetballen dan ze al hebben gedaan bij het EK," aldus mededirecteur Eric Hendriks die wel blij is met de nieuwe grasmat.

Rise of the Argonauts screens tonen Jason en consorten

Als je klaar bent met een titel als Desperate Housewives, wat ga je dan doen? Juist, je ontwikkelt een gewelddadige game in het oude Griekenland om je weer man te voelen. Zo dus Liquid Entertainment, het bedrijf dat de laatste jaren bezig is geweest met de game Rise of the Argonauts. Hieronder kun je weer wat screens bekijken met daarin Jason, Hercules en Atalanta.





Rise of the Argonauts neemt je mee terug naar het antieke Griekenland. Je kruipt in de rol van de mythische held Jason, koning van Iolchis. Hij zal op zijn tocht over de Aegeïsche zee de strijd aan gaan met vele wezens en monsters in zijn zoektocht naar het Gulden Vlies. Je zult geholpen worden door andere bekende helden als Hercules, Atalanta en en Achilles.

Britse prinses 'danst' naakt op school

De Britse prinses Eugenie (18), dochter van prins Andrew en zijn ex Fergie, mag niet meer in het weekend op  haar privéschool verblijven.

Ze werd onlangs samen met medestudentes spiernaakt en stomdronken aangetroffen dansend in het park van het prestigieuze Marlborough College. Na een bezoek aan een lokale pub besloten de studentes hun kleren uit te trekken en in het maanlicht als nymphen te dansen.

Een schoolfunctionaris werd gewekt door het lawaai van de dronken meiden en betrapte hen op heterdaad. Daarop trokken ze snel hun kleren aan en stoven naar binnen.

De schoolleiding heeft daarop de studentes naar huis gestuurd en gezegd dat ze alleen nog mochten terugkeren voor hun examens. Prinses Eugenie of York is zesde in de lijn van troonopvolgers en studeert op het Marlborough College onder meer kunstgeschiedenis en Engels.

Overigens bedient de prinses zich nogal van verschillende looks (foto, gestyled en privé).

Fritzls vrouw daalt af naar horrorkelder

De vrouw van Josef Fritzl, de 69-jarige Rosemarie, heeft voor het eerst een bezoek gebracht aan de kelder waar haar man hun dochter Elisabeth 24 jaar gevangen heeft gehouden. In de kelder werd zij al die jaren door hem misbruikt. Volgens de Britse krant The Sun heeft Rosemarie samen met een familielid de kelder van haar huis in Amstetten bezocht.

Op verzoek van de zesjarige Felix, één van de drie kinderen die samen met zijn moeder in de kelder werd opgesloten, heeft Rosemarie een aantal knuffels gepakt en is daarna gelijk de kelder weer uit gevlucht. Na het bezoek heeft Rosemarie aangegeven nooit meer naar het huis terug te willen keren. Jarenlang werd Rosemarie verteld dat Elisabeth van huis was weggelopen en haar toevlucht had gezocht bij een sekte.

Rosemarie is na de ontdekking van de horrorkelder opgenomen in een psychiatrische kliniek, evenals de kinderen die Josef heeft verwekt bij zijn dochter Elisabeth. De dochter die in april door haar opname in het ziekenhuis de incestzaak aan het licht heeft gebracht, is inmiddels ontwaakt uit haar coma en zal naar alle waarschijnlijkheid volledig herstellen.

Vanendert moet kruis over seizoen maken

Voor Jelle Vanendert is de huidige wielerjaargang alweer ten einde. De 23-jarige Belg uit de Francaise des Jeux-formatie kwam gisteren zwaar ten val in de slotrit van de Dauphiné en moest direct per helikopter naar een ziekenhuis in Grenoble worden gebracht. Daar werd hij geopereerd aan zijn bekken. Zijn seizoen is over.

Vanendert reed in de laatste etappe van de Franse rittenkoers met het peloton over de Col du Cucheron. Maar in de afzink maakte hij een vieze schuiver. De smak was dusdanig erg dat hij meteen per helikopter naar het ziekenhuis moest worden overgevlogen. Daar bleek een spoedoperatie aan het bekken nodig. Voor een dergelijke blessure staat een lange periode van inactiviteit en vervolgens een periode van revalidatie. Kortom, einde seizoen voor Vanendert.

Enorme heroïnevangst in Tilburg

De Nationale Recherche heeft vorige week woensdag in Tilburg een uitzonderlijke grote heroïnevangst gedaan. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werd ruim 460 kilo heroïne onderschept.

Het is zover bekend een van de grootste partijen heroïne waarop in West-Europa beslag is gelegd, meldt het OM vandaag. De drugs hebben een straatwaarde van ongeveer 11,5 miljoen euro en zaten verstopt in grote accu's.

Het transport was afkomstig uit Turkije. Bij de onderschepping werden ook twee verdachten aangehouden. Het gaat om twee mannen van 38 en 39 jaar uit Eindhoven en Almere. De Nationale Recherche nam bij doorzoekingen van twee woningen en drie bedrijfspanden in Almere, Amsterdam en Tilburg 100.000 euro, computers, administratie en een vuurwapen met munitie in beslag.

De Nationale Recherche heeft in het onderzoek naar dit drugstransport nauw samengewerkt met politie en justitie in Duitsland en Roemenië. De politie in Roemenië heeft zaterdag op verzoek van het landelijk parket van het OM nog een derde verdachte gearresteerd. Deze 45-jarige man zal aan Nederland worden uitgeleverd, laat het OM weten.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft de twee in Nederland aangehouden verdachten vrijdag in bewaring gesteld.

'Docent beloont ijver allochtoon met hoger cijfer'

Het gat tussen het cijfer voor het centraal examen en het schoolexamencijfer is bij allochtone leerlingen ruim twee keer zo groot als bij autochtonen. Dat concluderen onderzoekers van het Gronings Instituut voor Onderzoek van Onderwijs. Ze denken dat docenten allochtone leerlingen belonen voor hun relatief grote ijver.


Allochtone middelbare scholieren krijgen volgens onderzoekers Lyset Rekers en Truus Harms voor hun schoolexamen gemiddeld 0,2 tot 0,3 punt hoger dan voor hun centraal examen. Bij autochtone leerlingen zou dit verschil 0,1 punt zijn.
De onderzoekers baseren zich op gegevens uit een sinds 1999 lopend onderzoek naar de schoolloopbaan van vijftienduizend leerlingen op verschillende schooltypen en op de eindexamencijfers vwo uit 2006. Ook spraken ze met docenten in het voortgezet onderwijs. Die zeiden zich niet bewust te zijn van het verschil in waardering tussen allochtone en autochtone leerlingen. Bewustwording is dan ook de eerste aanbeveling die de onderzoekers het onderwijsveld willen meegeven.

Rekers en Harms verrichtten hun onderzoek in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum van het ministerie van Justitie. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het onderwijsvakblad Didaktief. Ze presenteren de resultaten donderdag op de Onderwijs Research Dagen in Eindhoven.

Trouwen? Tien bomen graag!

In Brazilië ligt een erg origineel wetsvoorstel ter stemming bij het parlement. In het voorstel staat de verplichting om bij een huwelijk tien bomen te planten en bij een echtscheiding 25 bomen te planten.

Het voorstel is uit ecologische overwegingen gedaan door de Democratische Arbeidspartij (PDT). Naast de verplichting bij een huwelijk of echtscheiding, staat in het voorstel ook een verplichting voor wie een auto gaat kopen. Wanneer dit een lichte, minder milieuvervuilende auto is, dient de nieuwe eigenaar twintig bomen te planten. Kersverse eigenaars van een zwaardere auto moeten zestig bomen planten.

Commissie-Bakker: werkzekerheid voor iedereen

Bedrijven moeten personeel dat ze kwijt willen een half jaar doorbetalen en helpen zoeken naar een andere baan. Werknemers krijgen een eigen 'werkbudget' om scholing en bijvoorbeeld zorgverlof te financieren of periodes van werkloosheid te overbruggen.

De commissie-Bakker, die het kabinet moet adviseren over het aan de slag helpen van honderdduizenden mensen extra, stelt dat voor in haar vandaag gepresenteerde rapport. De kern van haar aanbevelingen lekte al uit.

De commissie legt in haar rapport de nadruk op het voorkomen van werkloosheid en het bieden van werkzekerheid voor iedereen. Ze denkt dat bedrijven beter hun best doen overtollig personeel elders aan een baan te helpen als ze daar financieel belang bij hebben. Aan het werkbudget dat de commissie wil invoeren moeten werkgevers, werknemers en overheid meebetalen.

Een ontslagen werknemer krijgt na het halfjaar loondoorbetaling nog zes maanden een uitkering die door zijn bedrijfstak wordt betaald. Daarna ontvangt hij voor een nader te bepalen periode een uitkering via de gemeente, die op termijn overgaat in bijstand. De huidige WW verdwijnt hierdoor.

Vanaf 2016 wil de commissie de AOW-leeftijd geleidelijk verhogen naar 67 jaar. Vanaf 2010 moet de oudedagsvoorziening steeds meer uit de belasting betaald worden in plaats van uit premies. Gepensioneerden gaan daardoor meebetalen aan de AOW, met uitzondering van de groep die voor 1946 is geboren.

Voor de korte termijn stelt de commissie-Bakker voor om door fiscale prikkels mensen te stimuleren langer door te werken. Werkgevers die ouderen in dienst nemen krijgen daarvoor belastingvoordelen. De aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt moet verbeterd worden.

Hier volgen de belangrijkste punten van het rapport

Voor de korte termijn:

- Fiscale maatregelen moeten werkenden stimuleren door te werken tot hun 65e.

- Ook deeltijdwerkers moeten dankzij belastingvoordelen meer uren gaan draaien.

- Bedrijven krijgen belastingvoordelen als ze een oudere werknemer in dienst nemen.

- Er moet een participatieplicht komen voor mensen die een half jaar of langer een uitkering hebben.

- De subsidie voor kinderopvang moet zo vorm krijgen dat het voor vrouwen aantrekkelijker wordt te gaan werken.

Voor de langere termijn:

- Bedrijven moeten een werknemer die ze kwijt willen nog een half jaar doorbetalen en hem helpen bij het zoeken van een andere baan.

- Na deze periode heeft de ontslagen werknemer recht op een uitkering van een half jaar via zijn bedrijfstak. Daarna krijgt hij een uitkering die in de plaats komt van de huidige WW. De commissie doet geen voorstel voor de duur ervan.

- Iedere weknemer krijgt een 'werkbudget' waaruit hij scholing en eventuele periodes van werkloosheid kan overbruggen. Werknemer, werkgever en overheid moeten daaraan meebetalen.

- Vanaf 2016 wordt de AOW-leeftijd met een maand per jaar opgetrokken. In 2040 is de AOW-leeftijd 67 jaar. De opbouw van het aanvullend pensioen wordt verlaagd.

- De AOW wordt vanaf 2011 geleidelijk uit de belastinginkomsten betaald in plaats van uit premies. Gepensioneerden gaan daardoor meebetalen aan de oudedagsvoorziening. Wie geboren is voor 1946 wordt ontzien.

De maatregelen moeten ertoe  leiden dat in 2016 de arbeidsdeelname in Nederland is gestegen van ruim 70 procent naar 80 procent van de beroepsbevolking en dat dat vervolgens zo blijft.

Eind aan groei aantal Poolse werknemers

Het aantal werknemers en kleine zelfstandigen uit Polen en andere Oost-Europese EU-lidstaten neemt niet verder toe. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken vandaag bekendgemaakt.

In april werkten naar schatting minimaal 100.000 Polen en andere Oost-Europeanen in Nederland. In november vorig jaar was dat getal hetzelfde. Eind maart werkten ten minste 75.256 werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten in loondienst in Nederland. Volgens het ministerie van Sociale Zaken verdringen deze arbeidsmigranten Nederlandse werknemers niet of nauwelijks.

Infamous op scans

Infamous is het nieuwe paradepaardje van Sucker Punch, de ontwikkelaar die verantwoordelijk was voor de Sly Cooper games die in de schaduw mocht staan van Jak en Ratchet. Met Infamous komt Sucker Punch met hun eerste PS3-titel.

In Infamous neem je controle over een personage met verscheidene superkrachten die, naar mate de game vordert, verder ontwikkeld kunnen worden. Vandaag staat de game in de schijnwerpers op twee scans. Over de releasedatum van Infamous is nog weinig concreets bekend.




Nieuwe game van de makers van de Sly Cooper games, belooft een third-person actiegame te worden waarin je een persoon bent met superkrachten. Gebruik je deze echter voor het goede, of voor het kwade?

EK: Van der Sar recordbreker

Edwin van der Sar heeft deze eindronde niet alleen de moeilijkste ballen klemvast, hij breekt ook het ene na het andere record. Zo verstevigt de 127-voudig international iedere landenwedstrijd zijn leidende positie is het klassement van recordinternationals.

De 37-jarige Van der Sar heeft inmiddels ook Dennis Bergkamp afgelost als meest ervaren Nederlandse toernooispeler aller tijden. Van der Sar kwam tot nu toe 26 keer uit op een EK of WK. Bergkamp bleef steken op 25 duels op grote eindronden.

Van der Sar komt deze maand voor de zesde keer (1996, 1998, 2000, 2004, 2006, 2008) op een grote eindronde in actie. Hij evenaart daarmee het record van Aron Winter. Van der Sar reisde ook al met het Nederlands elftal naar het WK van 1994 in de Verenigde Staten. De doelman was toen echter tweede keus achter Ed de Goey en kwam daardoor niet in actie.


Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!

Voetbalfans schilderen oorlogsmonument oranje

Een oorlogsmonument in Hank is vrijdagnacht oranje geschilderd. Vermoedelijk hebben Oranjesupporters in hun feestvreugde na de 4-1 overwinning op Frankrijk het monument beklad, zegt een woordvoerder van de Brabantse politie. De gemeente Werkendam, waaronder Hank valt, doet maandag aangifte van vandalisme.

Het monument aan de Oranjepolderweg is een propeller van een Britse Halifax. Toen die in 1944 neerstortte, kwamen zeven bemanningsleden om. De gemeente is 'zeer ontstemd' over de actie. "Het bekladden van het monument getuigt van een gebrek aan respect", staat op de gemeentewebsite Het is nog onbekend hoeveel het schoonmaken van het monument gaat kosten.

Nederlander moet inburgeraar taal leren

Gemeenten hopen de komende drie jaar tienduizend vrijwilligers te werven die inburgeraars taalles moeten geven. Minister voor Integratie Ella Vogelaar (PvdA) trekt elf miljoen euro uit om de taalkoppels te laten vormen.

Het vormen van taalkoppels maakt deel uit van de vereenvoudiging van de Wet Inburgering voor gemeenten. De wet bleek te ingewikkeld voor gemeenten, met deels lege klaslokalen als gevolg. Voor de werving van vrijwilligers slaat de overheid de handen ineen met scholen, vakbonden en maatschappelijke organisaties. Het staat gemeenten vrij om met andere partijen in zee te gaan. Nog voor de zomer hoopt Vogelaar afspraken te maken over de werving, training en begeleiding van taalcoaches met het Nederlandse Rode Kruis, Gilde Nederland, Humanitas, Vluchtelingenwerk Nederland en het Landelijke Netwerk Thuislesorganisaties.

De minister wil dit jaar eveneens afspraken maken met werkgevers en werknemers over de mogelijkheid tot inburgeren op de werkvloer. Het leren van de taal zou moeten worden gecombineerd met het beginnen met werken. Zo zouden inburgeraars voor een stageplek in aanmerking moeten komen.

Het ministerie van Vrom trapt maandag de Postbus 51-campagne 'Het begint met taal' af. Inburgeren en samenleven begint met elkaar verstaan, licht het ministerie toe. "Om een praatje te kunnen maken met de buren, de weg te vragen, je kinderen te helpen met school en bij het vinden van een baan."

OM verdenkt Johnny B. van zeker negen branden

Het Openbaar Ministerie verdenkt de vermoedelijke pyromaan van het Groningse dorp 't Zandt van het stichten van zeker negen branden. Dat werd maandag bekend tijdens een pro-formazitting in de zaak tegen de 20-jarige Johnny B. Eerder was in een voorlopige dagvaarding slechts sprake van twee brandstichtingen en één poging daartoe.

Het OM sluit niet uit dat er nog meer zaken op de tenlastelegging van B. komen te staan. De komende maanden gaat het OM het dossier nader onderzoeken. Tijdens de pro-formazitting van maandag besloot de rechtbank dat er een onderzoek naar de persoon van de verdachte moet komen. Een rechter-commissaris gaat na in welke vorm dit onderzoek plaats gaat vinden. Volgens een woordvoerder van de rechtbank Groningen is het mogelijk dat Johnny B. ter observatie wordt opgenomen in een kliniek.

De verdediging vroeg maandag het voorarrest van B. op te heffen. Dat zou betekenen dat de verdachte thuis zijn strafzaak mag afwachten. De rechtbank wees dit verzoek echter af, omdat hij de maatschappelijke belangen zwaarder vond wegen dan die van B. De schok zou voor het getroffen Groningse dorp te groot zijn als de vermeende pyromaan, zelf ook inwoner van 't Zandt, terug naar huis zou keren.

Tussen augustus en B.'s arrestatie begin december werd zeker zeventien keer brand gesticht in en om 't Zandt. De 20-jarige Johnny B. werd in de kraag gevat nadat hij met een brandende kaars en brandbaar materiaal bij een schuur was gezien. Sindsdien zijn voor zover bekend geen branden meer gesticht. Eerder dit jaar ontvingen RTV Noord en het Dagblad van het Noorden een aantal anonieme brieven. De afzender zegt dat hij de pyromaan van 't Zandt is en dat Johnny B. ten onrechte vastzit voor de brandstichtingen in het Groningse dorp.

Het OM hoopt de zaak tegen Johnny B. eind augustus of begin september inhoudelijk te kunnen behandelen. Dan is het dossier bestudeerd en wordt duidelijk voor hoeveel strafbare feiten B. vervolgd wordt. Volgens de rechtbank Groningen is er echter nog geen zicht op een inhoudelijke behandeling.

Op RTV-Noord speelde Johnny B. nog de held

China pakt 'aardbevingshacker' op

De Chinese politie heeft een tiener opgepakt die de website van een seismologisch bureau had gehackt en daarop een waarschuwing voor een verwoestende aardbeving achterliet. De 19-jarige jongen heeft toegegeven dat hij de website had gekraakt, meldden Chinese media vandaag.

De jongen veranderde eind mei de tekst op de website waardoor mensen werden opgeroepen zich voor te bereiden op een "grote aardbeving met een kracht van 9 of meer". Het zuidwesten van China werd op 12 mei getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter. Circa 70.000 mensen kwamen om of worden nog vermist.

De man wilde met de hacks naar eigen zeggen aantonen hoe kundig hij was. Hij zat in maart al eens vast voor inbraken in andere websites.

Oostenrijk denkt aan oude stunt

In Oostenrijk word deze dagen veel gedacht aan het 'Wonder van Cordoba', in Duitsland bekend als de 'Schande van Cordoba'. In de Argentijnse stad Cordoba werd in 1978 aartsrivaal (West-) Duitsland verslagen met 3-2. De fans hopen dan ook op een herhaling in Wenen maandagavond.

De Oostenrijkse ploeg, die vooraf door hun landgenoten als kansloos werd bestempeld, doet na twee speelrondes in Groep B nog mee om kwalificatie voor de kwartfinales. Hier heeft Oostenrijk wel een nieuw wonder voor nodig. Oostenrijk moet zelf winnen van Duitsland en is afhankelijk van de uitslag van Kroatië - Polen.

De Duitsers moeten Bastian Schweinsteiger missen wegens zijn rode kaart tegen Kroatië. De inzetbaarheid van Marcell Jansen is wegens een schouderblessure ook nog onzeker voor de formatie van Joachim Löw.

Middelkoop verliest twee maal op Ordina Open

Matwé Middelkoop heeft voor de tweede keer verloren in het enkelspel van deze editie van het Ordina Open. De 25-jarige Nederlander had geen kans tegen de 31-jarige Fransman Marc Gicquel (ATP-60): 6-4 en 6-1.

Gisteren verloor de nummer 210 van de wereld ook al van de Duitser Benjamin Becker (ATP-104), maar werd door de hielblessure van Jarkko Nieminen toch toegelaten tot het hoofdtoernooi als lucky loser. Alleen Martin Verkerk en Robin Haase verdedigen nog Nederlands trots in het enkelspel.

Op zijn hondjes in Spore

Spore is een game waarin mensen die graag willen customizen helemaal los kunnen gaan. Je kan het zo gek niet bedenken en je kan er een wezen van maken. Wil jij een hele kolonie olifanten met zes poten? Dat kan. Wil jij een groep tweekoppige dodo's? Dat kan ook. Vandaag vonden wij een filmpje van iemand die het wel erg bont maakt. Hoe kinderachtig het misschien ook is, het is gewoon één van de mogelijkheden in Spore.


Rated M for Mature?

[Gerucht] Forza 3 op 2 DVD's, 400 auto's en 100 circuits?

Volgens een bron zal Forza Motorsport 3 met niet minder dan 400 auto's en 100 tracks geleverd worden. Al deze content moet natuurlijk een plekje krijgen op schijf en blijkbaar zal de 7 Gigabyte die een 360-disc kan bevatten niet genoeg zijn. Forza 3 zal daarom op twee discs geleverd gaan worden.
quote
The page states that Forza 3 will ship on two discs, have some sort of "assist system", will be loaded to the brim with content (400 cars, 100 tracks, etc) and will have car deformation. Really though, the biggest news here is the possible hint (if the survey page is to be believed) that the game was constrained by the limitations of the DVD format ...

Wat hiervan waar is moet nog blijken, Microsoft heeft nog niet gereageerd op het gerucht.

Fischer heeft spijt van otaku/geek opmerking

Laurent Fischer heeft zijn excuses aangeboden voor zijn opemerkingen die hij maakte in Edge. Dit weekend was David Jaffe zelfs nog woest op de marketingman van Nintendo Europe.

Laurent Fisher kreeg in een interview een vraag over de opslagcapaciteit op de Nintendo Wii. Volgens veel gamers loopt Nintendo achter de feiten aan door geen harde schijf in de Wii te bouwen. Ook gamedevelopers hebben al eerder aangegeven dat dit erg vervelend voor ze is.

Fischer zei daarop dat mensen die een harde schijf in hun Wii willen, allemaal otaku en geeks zijn. Gamers waren niet blij met deze opmerking en David Jaffe, maker van God of War, zei dat Fischer hiermee de loyale fanbase van Nintendo tegen het zere been schopt.

Laurent Fischer heeft nu zijn excuses gemaakt tegenover de gamers. Hij zegt dat hij spijt heeft van zijn opmerking en dat het allemaal een misverstand is.

quote
I have huge respect for those who, like me, share a common passion for Nintendo and want to make it clear that I would never use and I didn’t use this terminology in such a context or way to cause offence

Film: The Happening

M. Night Shyamalan kwam in de spotlights met het enorm succesvolle The Sixth Sense. Na de laatste paar pogingen van Night beginnen er echter steeds meer mensen te morren. Nu is hij terug met zijn nieuwste film The Happening. Mark Wahlberg (Shooter) en Zooey Deschanel (The Hitchhikers Guide to the Galaxy) vertolken de hoofdrollen in zijn nieuwste thriller. Weet Night het publiek weer terug te winnen?

Kroatische voetbalfan gezocht door Interpol

Een 95-jarige Kroatische voetbalfan blijkt door Interpol gezocht te worden. De Kroaat, die werd opgespoord door het Britse blad The Sun, is een van de meest gezochte nazi-criminelen uit de Tweede Wereldoorlog. De voormalig Gestapo-agent werd samen met zijn vrouw tussen andere voetbalfans gesignaleerd in de straten van Klagenfurt.

Yet Milivoj Asner wordt ervan beschuldigd joden, zigeuners en Serven te hebben vervoerd naar concentratiekampen. Hij is echter door zijn leeftijd en ziekte nooit officieel in staat van beschuldiging gesteld, maar Interpol heeft Asner nog wel steeds als nummer vier op de lijst van meest gezochte criminelen staan. Samen met zijn vrouw heeft Asner zich, na een naamsverandering, gevestigd in Klagenfurt.

Verkoopcijfers Amerika, PS3 passeert de Xbox 360

De hardwareverkopen van Amerika blijven vrij standaard. Zoals elke maand domineren de Wii en de Nintendo DS. Anders dan normaal, staat de PlayStation 3 alleen deze maand voor op de Xbox 360. In totaal loopt de console van Sony nog vele miljoenen exemplaren achter, maar het inlopen lijkt te gaan beginnen.

Op het gebied van software zien we ook weinig verrassingen. Mario Kart en Grand Theft Auto IV doen het nog altijd erg goed en Wii Fit verkoopt sterk in de eerste maand.

HARDWARE:
Systeem Mei 2008 April 2008 Mrt 2008
-------------------------------------------------------
Wii 675.100 714.200 721.000
Nintendo DS 452.600 414.800 698.000
PlayStation3 208.700 187.100 257.000
Xbox 360 186.600 188.000 262.000
PSP 182.300 192.700 297.000
PlayStation2 - 124.400 216.000


TOTAAL HARDWARE:
Systeem Aantal
---------------------------------
PlayStation2 42.001.965
Game Boy Advance 36.093.054
Nintendo DS 19.995.150
Xbox 14.500.480
Gamecube 11.769.728
PSP 11.658.020
Xbox 360 10.246.032
Wii 10.169.978
PlayStation3 4.448.304


SOFTWARE:
System Titel Aantal
------------------------------------------------
360 GTA IV 871.300
Wii Mario Kart 787.400
Wii Wii Fit 687.700
PS3 GTA IV 442.900
Wii Wii Play 294.600
Wii Super Smash Bros. Brawl 171.100
PS2 Iron Man 130.600
Wii Guitar Hero III 116.800
NDS Pokemon M.Dungeon: Expl.o.Dar 107.000
NDS Pokemon M.Dungeon: Expl.o.Tim 102.000

Cech: "Gelukkig is het seizoen voorbij"

Petr Čech was gisteren de grote schlemiel bij Tsjechie. De sluitpost liet een voorzet van Hamit Altintop los, waarna Nihat Kahveci zonder problemen de 2-2 aan kon tekenen.

Niet veel later werd het ook nog 3-2 voor de Turken, waardoor het toernooi voor Tsjechië er op zit. "Het enige positieve nu is dat het seizoen voorbij is. Als je een fout maakt, zul je die toe moeten geven," aldus Čech tegen SkySports.

"Het was mijn fout die er toe heeft geleid dat we uitgeschakeld zijn. De bal was te ver van mij vandaan en toen ik deze probeerde te controleren, ging het mis."
Het was voor Čech de tweede domper in enkele weken tijd nadat hij eerder met Chelsea de finale van Champions League verloor van Manchester United.

De Zeeuw: "Zorgen dat ik opval"

Demy de Zeeuw leek in de voorbereiding op het EK af te stevenen op een basisplaats, maar bondscoach Marco van Basten koos op het laatste moment voor Nigel de Jong. Een terechte keuze als we de eerste tweede wedstrijden op het EK analyseren.

"De bondscoach koos voor de fysieke kracht van De Jong. Ik ben meer een voetballer en mijn fysiek kan ik in een week tijd niet veranderen," aldus de middenvelder van AZ in De Telegraaf.

"Ik moet ervoor zorgen dat Van Basten niet om mij heen kan als hij een keus dient te maken bij blessures en schorsingen. Ik kan er wel mee leven. Heb je niet gezien hoe hoog ik sprong na de doelpunten tegen Frankrijk."

Mogelijk komt De Zeeuw morgen tegen Roemenië wel in actie. De Jong staat namelijk op scherp en met de kwartfinale in het vooruitzicht is risico nemen overbodig.

Nieuw grasveld voor Oranje

Het Nederlands elftal speelt zaterdag op een nieuwe grasmat de kwartfinale van het EK tegen óf Rusland óf Zweden.

Afgelopen nacht hebben de UEFA en de organisatie van het EK besloten het grasveld van het St. Jakob Stadion in zijn geheel te vervangen. Het veld was na het duel tussen Turkije en Zwitserland van afgelopen woensdag nog maar amper bespeelbaar. Ook gisteren bij het duel tussen Turkije en Tsjechië viel er dermate veel regen dat het veld werd beschadigd. Hierop is besloten om voor de kwartfinale te kiezen voor een nieuwe grasmat.

Dreiging aanslagen in VAE

Voor Britten die naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) willen reizen geldt een aangepast reisadvies. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in het reisadvies gemeld dat er sprake is van een 'hoge dreiging' van terrorisme.

De VAE is één van de landen in het Midden-Oosten waar nog geen terroristische aanslagen zijn gepleegd. Ruim een miljoen Britten hebben de 'veilige' VAE bezocht in 2006. Nu moeten ze oppassen voor eventuele aanslagen en is voorzichtigheid geboden. Er moet opgepast worden voor eventuele aanslagen op openbare plekken, zoals luchthavens, treinen, stations en bussen. Ook militaire- en wooncomplexen zouden het doelwit kunnen zijn van aanslagen.

Heitinga: "Een vervelende reserve ben ik niet"

Tegen alle verwachtingen in is hij dit EK geen basisspeler: John Heitinga. De toekomstige verdediger van Atletico Madrid houdt echter moed en is zeker geen lastige wisselspeler.

"Een vervelende reserve ben ik niet. Ik heb ook één doel: Europees kampioen worden. Bij mij leeft het gevoel dat ik er écht bijhoor. De stemming is goed en het is duidelijk dat alle 23 spelers belangrijk zijn. Dat er van een B-team wordt gesproken, vind ik niet kunnen," aldus de verdediger in De Telegraaf.

"Van Basten benadrukt ook voortdurend het belang van meerdere spelers: jongens die voor elkaar door het vuur gaan. We zijn het aan iedereen verplicht om elkaar scherp te houden."

Heitinga hoopt ook zelf nog meer aan spelen toe te komen. "Ik wil alles meedoen. Maar dat gaat al niet meer lukken. Wie weet wat er nog komt. We krijgen ongetwijfeld met schorsingen en blessures te maken."

[NBA] Lakers blijven in race voor titel

De Los Angeles Lakers hebben de vijfde wedstrijd in de best-of-sevenseries gewonnen. De Boston Celtics werden met 103-98 verslagen in het uitverkochte Staples Center.

Nadat de Lakers in de vierde wedstrijd een 24 punten voorsprong hadden weggegooid, moest deze wedstrijd gewonnen worden. Phil Jackson, de coach van de Lakers, gaf voor de wedstrijd al aan hoe belangrijk het was en dat de heren er klaar voor waren. Kobe Bryant was topscorer voor de jongens in purple and gold met 25 punten, zeven rebounds en vier assists. De MVP kreeg hulp van Lamar Odom en Pau Gasol. Odom scoorde twintig punten en pakte elf rebounds. Gasol was goed voor negentien punten, dertien rebounds en zes assists.

Bij de Celtics was Paul Pierce de topscorer met 38 punten, zes rebounds en acht assists. Kevin Garnett scoorde dertien punten en pakte veertien rebounds. Ray Allen scoorde zestien punten, maar moest de wedstrijd vroegtijdig verlaten omdat hij zes persoonlijke fouten had. Pierce en Garnett speelden op het randje en hadden beiden vijf persoonlijke fouten. Door de grote media-aandacht die de scheidsrechters op dit moment in de NBA genieten, waren de heren streng aan het fluiten. De Boston Celtics staan op dit moment 3-2 voor en de volgende wedstrijd zal dinsdagavond in Boston gespeeld worden.

Sivasspor wil Saidi vastleggen

Sivasspor hoopt Karim Saidi definitief vast te leggen.

De verdediger werd het afgelopen half jaar door Feyenoord verhuurd aan de Turkse club en de Tunesiër maakte indruk. Sivasspor deed het verrassend goed in de Turkse competitie en ook Saidi presteerde naar behoren. Volgens het Algemeen Dagblad hopen de Turken de verdediger nu vast te leggen. Saidi heeft bij Feyenoord nog een contract tot medio 2009.

Rita Verdonk, voor al uw feesten en partijen

Voor kinderfeestjes huren mensen een clown in en geen huwelijk is compleet zonder een bandje. Wie toch eens wat anders wil tijdens zijn feest kan nu ook Rita Verdonk inhuren - voor 10.000 euro per bezoek. De eerste paar optredens zijn volgens TON goed bevallen.

Wel een vreemd idee, dat Rita Verdonk als vermaak tussen de feestgangers door wandelt. "Gewoon wat rondlopen, dat is het natuurlijk niet", legt haar woordvoerder Kay van der Linden uit. "Het zijn bijeenkomsten waarvoor mensen die Rita graag een keer willen horen spreken haar uitnodigen. Zij houdt vaak eerst een verhaal, waarna de aanwezigen haar vragen kunnen stellen."

Voor een hapje of drankje achteraf blijft Verdonk geregeld hangen. Maar hoe gezellig zo’n feestje ook mag zijn, voor de leider van TON zijn de schnabbels ook hard nodig. Van der Linden: "Wij krijgen geen subsidie. Dus we moeten het hebben van dit soort fondsenwerving." Hij verbaast zich erover dat mensen dit soort betaalde optredens vreemd vinden. "De VVD deed dit soort dingen al veel eerder."

Wie Verdonk inhuurt, krijgt daar overigens ook meteen beveiliging bij. "Rita is altijd beveiligd", zegt Van der Linden. Onlangs schroefde de regering Verdonks beveiliging terug. Om haar toch veilig naar feesten te kunnen laten gaan, roept TON op haar website op geld te doneren voor Rita’s persoonsbeveiliging.

Engelaar heeft geen trek in Everton

Orlando Engelaar heeft te kennen gegeven geen trek te hebben in een avontuur bij Everton.

De Engelse club toonde vorige week belangstelling, maar volgens De Telegraaf gaat de voorkeur van Engelaar nog altijd uit naar Schalke 04. De Duitse club bood vorige week 5,5 miljoen euro op de international, maar zijn club FC Twente wenst minimaal acht miljoen te ontvangen. Bij Schalke 04 is Fred Rutten de nieuwe trainer. Eerder trok de club al Jefferson Farfán (PSV) aan.

Campagne tegen voedselvergiftiging van start

Zo'n driehonderdduizend tot 750 duizend Nederlanders lopen jaarlijks een voedselinfectie op, vooral in de zomer. Daarom start het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag de voorlichtingscampagne 'Wat je moet weten om veilig te eten!'.

Met posters en folders wil het instituut mensen wijzen op het belang van hygiëne bij het bereiden van een maaltijd. Voedselinfecties ontstaan door het eten van voedingsmiddelen die besmet zijn met bacteriën en virussen. Het RIVM raadt onder meer aan de handen goed te wassen voor het koken en rauw en bereid voedsel goed te scheiden. Ook is het belangrijk voedsel gekoeld te bewaren en bij bereiding goed te verhitten.

Mogelijk ligt het werkelijke aantal vergiftigingen veel hoger. Het RIVM schat het aantal voedselinfecties op basis van meldingen van artsen en consumenten bij het instituut. Voor de meeste volwassenen is een voedselvergiftiging overigens niet gevaarlijk, maar voor kleine kinderen en ouderen kan een vergiftiging ernstige gevolgen hebben.

De informatiecampagne wordt gehouden in samenwerking met onder meer de GGD, het Voedingscentrum en de Voedsel en Waren Autoriteit.

Aantal schuldsaneringen neemt fors af

Het aantal privépersonen dat in aanmerking komt voor een schuldsanering is dit jaar sterk afgenomen. In het eerste kwartaal werden 2400 wettelijke saneringen uitgesproken tegen 3560 in dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend.

Het CBS wijt de daling aan wijzigingen in de Wet schuldsaneringen natuurlijke personen (Wsnp) per 1 januari 2008. Voorheen werd iedereen toegelaten tot deze regeling, nu laat een rechter alleen mensen toe die voldoen aan bepaalde criteria.

Het aantal schuldsaneringen bij mensen met een eenmanszaak is minder hard gedaald. In het eerste kwartaal van 2007 ging het om 578 zaken, dit jaar om 431. In totaal zijn tot nu toe bijna 2800 schuldsaneringen uitgesproken, een derde minder dan een jaar geleden.

PSV wil Rajkovic behouden

PSV hoopt de Servische verdediger Slobodan Rajkovic te behouden voor de club.

Hoewel PSV met Jérémie Bréchet en eerder al Francisco Rodriguez reeds twee centrale verdedigers aantrok en de beschikking heeft over Carlos Salcido, Dirk Marcellis en Eric Addo, hoopt Stevens ook nog op Slobodan Rajkovic.

"Ik hoop dat hij voor PSV behouden blijft, ik zie genoeg kansen voor hem," aldus Stevens in De Telegraaf.

Rajkovic is nog eigendom van Chelsea en de Londense club lijkt de speler het liefst te willen verkopen, waardoor een verhuur uitgesloten lijkt.

Gerard Joling vindt Nance koud en chagrijnig

Gerard Joling vindt zijn collega Nance een koude persoonlijkheid. Dat vertelt de zanger, die samen met Nance 'Sterren dansen op het ijs' en 'So you wanna be a popstar' presenteerde bij SBS, maandag in De Telegraaf. "Ze is altijd ontevreden en met een chagrijnige uitstraling terwijl de Nederlandse showbizz dus onwijs leuk is."

Met zijn venijnige opmerkingen reageert Joling op een interview met Nance in de Beau Monde vorig week. De voormalig Lingo-presentatrice vertelde daarin dat ze het een verademing had gevonden om het programma Dancing Queen zonder Joling te presenteren. "Gerard heeft net als ik zijn beperkingen en dat beperkt mij dan eerlijk gezegd ook een beetje", zei ze onder meer. "Niets ten nadele van hem, maar het is voor mij best lastig als hij te pas en te onpas ergens doorheen fietst, terwijl ik net heel serieus in mijn tekst zit."

Ondanks haar ergernissen nuanceerde Nance in het interview echter de geruchten dat zij en Joling elkaar haten. "Ik heb absoluut niet het idee dat we geclasht zijn", verklaarde ze. "Zakelijk gezien denk ik dat Gerard en ik heel goed doorhebben dat we het als stelletje op tv heel goed doen", zegt ze. "Never change a winning team. Dus ik kan niet wachten om weer met hem samen aan de slag te gaan."

Die nuancerende opmerkingen lijken bij 'Geer' echter niet te zijn blijven hangen. "Ik ben klaar met haar", zegt hij in het ochtendblad. "Maar voor de toekomst zeg ik: spreek recht voor zijn raap uit wat je vindt. Voor achterbaksheid is geen plek in ons land."

Oranje speelt kwartfinale op nieuw gras

Het Nederlands elftal speelt de kwartfinale van het EK zaterdag in Basel op nieuw, Nederlands gras. De Europese voetbalbond Uefa besloot zondagnacht dat de grasmat in het Sankt Jakob-Park te slecht is en vervangen moet worden.

Het veld in het Baselse stadion werd woensdag kapotgespeeld in het duel tussen Zwitserland en Turkije. Toen regende het zo hard dat grote plassen op het veld bleven staan. Omdat er gewoon werd doorgespeeld, raakte het veld zwaar beschadigd.

Het nieuwe veld wordt in 26 gekoelde vrachtwagens vanuit Nederland overgebracht en wordt vanaf maandag gelegd, stelt de EK-organisatie. Dinsdagmiddag is het veld af. Donderdag en zaterdag worden kwartfinales in Basel gespeeld. Volgende week woensdag staat de eerste halve finale van het toernooi er gepland.

Hond gekloond om kanker te ruiken

Koreaanse biotechnologen hebben voor het eerst ter wereld een hond gekloond die bij mensen mogelijk kanker kan ontdekken. De puppies komen van een zwarte labrador retriever die speciaal is getraind om met haar scherpe neus kankercellen op te sporen. Dat meldde het Koreaanse persbureay Yonhap vandaag.

De moeder kon door een ziekte zelf geen puppies meer baren. Door haar foetussen te klonen, hoopt de Japanse opdrachtgever het onderzoek naar dergelijke honden te promoten. De dieren zijn te koop voor 500 miljoen won (ruim 300.000 euro).

Wetenschappers geloven dat kankercellen een speciale geur verspreiden die niet aanwezig is in gezonde cellen. Theoretisch gezien zouden honden die moeten kunnen oppikken uit bijvoorbeeld adem of urinemonsters. Op deze manier zou in een vroeg stadium bijvoorbeeld long-, borst- en prostaatkanker ontdekt kunnen worden.

'Scolari trekt Ronaldinho naar Chelsea'

Ronaldinho vertrekt mogelijk toch naar Chelsea. De aanvaller van Barcelona staat in de belangstelling van meerdere clubs, maar de komst van trainer Scolari naar Londen lijkt de keuze makkelijk te maken voor de international. Ook Manchester City en AC Milan zijn in de race voor Ronaldinho.

"Ik ben net als hem (Scolari) een Gaucho. Ik heb met hem het WK in 2002 gewonnen en het lijkt me fantastisch om weer met hem te werken," aldus Ronnie tegenover Marca.

Ronaldinho is nog eigendom van Barcelona, maar heeft een zeer moeizaam seizoen achter de rug. Een vertrek ligt derhalve ook voor de hand.

Manchester City leek de laatste weken het meest concreet en wil ook voldoende betalen aan Barcelona. Ronaldinho zelf lijkt echter geen trek te hebben in een vertrek naar de tweede club van Manchester.

Politie schiet banden lek bij achtervolging

Bij een achtervolging in Rotterdam hebben agenten maandagochtend de banden van een auto lek geschoten. Het voertuig raakte in een slip, waarbij twee inzittenden lichtgewond raakten. De bestuurder bleef ongedeerd en werd direct ingerekend.

Agenten hielden de auto rond 06.00 uur aan op de Westblaak, omdat ze vermoedden dat de bestuurder had gedronken. Toen de dienders uitstapten, reed de auto weg, waarna een agent een band lek schoot. De 24-jarige chauffeur vervolgde zijn weg met hoge snelheid, om op de Maasboulevard ruw tot stilstand te komen.

De twee gewonden, een man van onbekende leeftijd en een 18-jarige vrouw, zijn overgebracht naar het Erasmus MC. Hun verwondingen bleken mee te vallen. Zij moeten nadat ze zijn ontslagen direct naar het politiebureau komen. De bestuurder bleef ongedeerd, maar zit wel vast.

Muziekles voor jonge vogels zonder ouders

De Britse dierenbeschermingsorganisatie Rspca is begonnen met het geven van muzieklessen aan jonge merels, spreeuwen en andere vogels die hun ouders hebben verloren. De organisatie speelt in haar opvangcentra cd's met vogelgeluiden, opdat de vogels op de juiste wijze leren zingen.

De aanleiding voor het project is een recent onderzoek naar vogels in gevangenschap. Uit die studie bleek dat de meeste vogelsoorten er baat bij hebben als in hun aanwezigheid cd's met vogelgeluiden worden afgespeeld. "Het helpt de vogels goede zangers te worden, zodat ze beter kunnen overleven als ze worden vrijgelaten", stelde Rspca-medewerker Tim Thomas vandaag in de Britse krant The Times. Thomas liet weten dat zingen voor een vogel essentieel is bij het afbakenen en verdedigen van een territorium en het zoeken naar een partner.

Huntelaar: "Op het punt om grote stap te maken"

Hij kan blijven bij Ajax, maar een vertrek behoort zeker tot de mogelijkheden. Klaas-Jan Huntelaar heeft over belangstelling in elk geval niet te klagen.

"Momenteel ben ik in gesprek met Ajax," aldus de international van Oranje in AS. "Maar er zijn veel mogelijkheden op dit moment. Ik heb wel het gevoel dat ik op het punt sta om een grote stap te gaan maken. Deze kansen krijg je niet vaak in je leven," aldus de spits, die dit EK nog niet actie kwam.

Real Madrid lijkt het meest concreet voor Huntelaar. "Het is een club die ik altijd al mooi heb gevonden. Ze hebben de mogelijkheid om prijzen te winnen en dat is belangrijk voor me." De aanvaller van Ajax heeft echter nog een contract in Amsterdam en de hoofdstedelingen willen de spits daarbij ook graag behouden voor de club.

Holman op weg naar AZ

Het Algemeen Dagblad meldt dat Brett Holman volgend seizoen zal uitkomen voor AZ. De Australische middenvelder heeft een persoonlijk akkoord bereikt met de club uit Alkmaar. AZ moet er nog wel uitkomen met Holman's huidige club NEC.

Holman zou zo'n drie miljoen euro moeten kosten. Mocht de transfer alsnog afketsen, dan zal Holman zijn contract bij NEC uitdienen en in 2009 op transfervrije basis vertrekken.Holman werd in 2002 door Feyenoord naar Nederland gehaald. De middenvelder werd direct verhuurd aan stadsgenoot Excelsior. Uiteindelijk zag de Stadionclub geen toekomst in Holman en liet de club hem in 2006 naar NEC gaan.

In Nijmegen maakte de Australische international een stormachtige ontwikkeling door. Holman was na de winterstop van het afgelopen seizoen een belangrijke pion in de succesformatie van trainer Mario Been.

Guitar Hero: World Tour krijgt drukgevoelige nek

Het vierde deel van Guitar Hero komt eind dit jaar uit en zal de titel World Tour dragen. Behalve een gitaar zal de game, net als Rock Band, te spelen zijn met een drumstel en een microfoon. Er is nu wat meer informatie over de game vrijgekomen met betrekking tot de gitaar. Deze zal namelijk een drukgevoelige nek krijgen. Dit heeft volgens de makers tot gevolg dat je de hele nek kunt gebruiken in je gitaarspel.
Daarnaast zul je het online op kunnen nemen tegen andere bands in de Battle of the Bands modus.

Verder zullen de volgende artiesten hun opwachting maken in de game: Jimi Hendrix, The Doors, Foo Fighters, System of a Down, Smashing Pumpkins, Korn, Ozzy Osbourne, Muse en Interpol.

Guitar Hero: World Tour komt eind dit jaar uit en zal $179,99 gaan kosten in de VS. Over een Europese releasedate en prijs is nog niets bekend.

Guitar Hero DS bundel verschijnt 18 juli

Een paar dagen geleden kondigde Activision en Nintendo al aan een speciale Nintendo DS bundel uit te gaan brengen voor Guitar Hero On Tour, de DS-versie van het populaire muziekspel. In ons vorige bericht meldden we nog dat deze bundel 22 juni al te koop zou zijn, uit een persbericht blijkt nu dat deze datum niet helemaal klopt, de bundel zal namelijk vanaf 18 juli pas in de winkels liggen. In het bericht stond niet of de release van de game dan ook zal plaatsvinden, maar dit is natuurlijk wel erg waarschijnlijk, aangezien deze ook voor juli gepland staat.

Oorlog in gameplaybeelden Resistance 2

Vandaag zijn er wat verse beelden binnen gestroomd van de opvolger van Resistance: Fall of Man, Resistance 2. De game gaat verder waar deel één ophield en je zal dus weer moeten vechten in de jaren vijftig tegen niet zo vriendelijke aliens. De game moet nog dit jaar uitkomen, dus we kunnen nog los met een andere shooter alvorens Killzone 2 in de winkels ligt. Wil je onderstaande trailers in HD zien, ga dan naar deze pagina.






Kleine details in scan van Final Fantasy XIII

Het is al een tijdje stil rondom Final Fantasy XIII. Met dit deel zal de Final Fantasy serie voor het eerst op de Playstation 3 komen, en daardoor wordt er veel van verwacht.

Er is nu weer een nieuwe scan van een Japans magazine verschenen waarin we drie kleine screenshots van de game kunnen zien en waarin wat nieuwe informatie staat. Gelukkig was iemand zo vrij om de tekst deels te vertalen zodat wij westerse gamers ook kunnen lezen wat er staat.

quote
- The first Final Fantasy to appear on PLAYSTATION 3.
- The gameplay has evolved from it’s predecessors.
- It has a far future world mixed up with a lot of magic.
- The game is also about “Human beings (those) who resist to fate”.
- They’re working to push the PS3 hardware to it’s limits and they’re kinda achieving it.
- They want the player to really feel what the characters are feeling, so everything is sorta real.
- The development is taking long because they want to achieve a certain level of quality with the game that no one have ever seen.
- The development has been going nicely, but at sometimes can be challenging.
- He says the PLAYSTATION 3 is a powerful machine and can do anything they have ever dreamed of. He is praised to work with the PS3.
- Final Fantasy XIII is exclusive to the PLAYSTATION 3 (no duh?).



Apothekers voeren vandaag actie

Vanmiddag zullen apothekers de deuren sluiten tussen 12 en 14 uur. Zij zullen vandaag actie voeren tegen het preferentiebeleid dat zorgverzekeraars voeren. Alleen spoedgevallen zullen worden geholpen.

Het preferentiebeleid houdt in dat vanaf 1 juli aanstaande alleen de goedkoopste soort van veelgebruikte medicijnen wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Doodat de prijzen zo laag zijn, kunnen apothekers geen kortingen meer krijgen op medicijnen die zij inkopen. De angst bestaat dat dat ten koste gaat van de inkomsten.

Brancheorganisatie KNMP laat in een brandbrief aan de ministers van Volksgezondheid en Economische Zaken weten zich grote zorgen te maken over de effecten van het nieuwe financieringssysteem. Daarnaast komt de overheid met een lagere compensatievergoeding over de brug dan dat de Nederlandse Zorgautoriteit had voorgesteld. "De combinatie van deze maatregelen leidt ertoe dat bij veertig procent van de apotheken er acuut grote financiële problemen ontstaan en dienstverlening van apothekers onder zware druk komt te staan." Volgens KNMP staan er door de maatregelen ongeveer 4.000 banen op het spel.

SP wil sluiting Glen Mills school

De Glen Mills school moet zo snel mogelijk dicht. Dat stelt de SP, dat maandag een zwartboek over de school presenteert. Fysiek geweld is volgens SP-Kamerlid Van Velzen op de school aan de orde van de dag. Jongens zouden voor kleine overtredingen tegen de muur worden gesmeten. De SP spreekt van onacceptabele mishandeling.


Uit het zwartboek blijkt volgens de NOS ook dat begeleiders seks hebben met leerlingen en dat wordt gesjoemeld met resultaten. Op een klachtenlijn zouden ruim honderd reacties van medewerkers, leerlingen en ouders binnen zijn gekomen.
De Glen Mills school is een open inrichting voor criminele jongeren met gedragsproblemen. Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) maakte eerder bekend te onderzoeken of Glen Mills een gesloten jeugdinrichting kan worden. De Inspectie voor de Jeugdzorg concludeerde namelijk dat de school de wet overtreedt door agressieve jongeren vast te pakken en vast te houden. Dat mag alleen in een gesloten inrichting.

In januari bleek uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie dat van de jongeren die de school bezoeken meer dan driekwart binnen vier jaar opnieuw in de fout gaat. Begin deze maand bleek dat een leraar leerlingen had geholpen bij hun examen Duits.

Spore Creature Editor trial nu te downloaden

Will Wright, de vreemde snuiter met de wereldhits SimCity en The Sims op z'n CV, heeft het menselijke ingeruild voor het onmenselijke. Spore wordt een spel waarin de evolutie centraal staat en jij bepaalt hoe deze verloopt. In Spore begin je als eencellig organisme en groei je uit tot een hele beschaving van wezens die uiteindelijk de ruimte in gaan. Via de Creature Editor kun je je wezen samenstellen uit gigantisch veel mogelijkheden, waardoor het lastig te bevatten is dat er ergens op deze planeet een wezen twee keer bestaat.

Ben je benieuwd naar Spores mogelijkheid je eigen wezens te maken? Probeer dan nu de trial van de Creature Editor, waarin ongeveer 25% van de uiteindelijke onderdelen inzitten... Je kunt de trial hier downloaden.

Spore komt 7 september naar je PC toe. Een aparte DS-versie ligt dan ook op je te wachten.

EK-vlaggetjes zijn benzineslurpers

De EK-vlaggetjes waar veel auto's mee rondrijden zijn een dure versiering met de huidige benzineprijzen. Een auto met de vlaggetjes verbruikt zeker een halve liter benzine per honderd kilometer meer dan zonder deze versiering. Dat meldt de ANWB in hun autoblad ANWB Auto.

De berekening is uitgevoerd door de AMTC, de Oostenrijkse zustermaatschappij van de ANWB. Uit het onderzoek bleek ook goed nieuws; het verbruik schiet pas omhoog wanneer de auto zeventig kilometer per uur of harder rijdt. "Hoe meer een vlag fladdert en hoe sneller je rijdt, hoe meer brandstof je verbruikt", aldus het onderzoek.

Het verbruik ontstaat door luchtweerstand. Deze is vergelijkbaar met die van een imperiaal op de auto. Vooral auto's met kleinere motoren moeten door de vlaggetjes harder werken.

Dodental aardbeving Japan loopt op

Het dodental van de aardbeving die Japan zaterdagochtend trof, is opgelopen tot ten minste tien. Dit heeft het Japanse persbureau Kyodo vandaag gemeld.

De beving van 7,2 op de schaal van Richter trof een dunbevolkte streek 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad Tokio. Door de aardschok werden nieuwe ravijnen gevormd, blokkeren aardverschuivingen wegen en werden bruggen vernield.

Ongeveer een vijfde van alle zware aardbevingen die zich op de wereld voordoen, gebeuren in Japan. De infrastructuur is er dankzij aanzienlijke investeringen steeds beter op afgestemd.

Iedere man plast eigen toonhoogte

De Rotterdamse natuurkundige Tim Idzenga heeft ontdekt dat iedere man op een eigen, unieke toonhoogte plast. Door deze wetenschap is pijnlijk onderzoek in de toekomst overbodig.

Idzenga ontdekte dat mannen die een prostaatvergroting hebben, last hebben van een vernauwde urineleider. De urinestraat in de plasbuis van deze mannen maakt daardoor een iets lager geluid dan die van gezonde mannen.

De bevindingen van Idzenga zijn goed nieuws voor mannen met plasklachten die naar het ziekenhuis moeten. Een simpele methode, ontwikkeld door Idzenga, maakt het pijnlijke onderzoek met een katheter in de plasbuis en blaas overbodig. De nieuwe behandeling bestaat uit het aanbrengen van een geluidsmicrofoontje op de huid, tussen de balzak en de anus.

"Het apparaatje registreert tijdens het plassen het geluid dat de stroomafwaartse urinestraal maakt," stelt de natuurkundige in een magazine van het Erasmus MC."Ik zocht naar iets dat de vernauwing van de plasbuis verraadt. Toen ik zo'n parameter (het lagere plasgeluid, red.) vond, beleefde ik mijn Eureka-moment,'' aldus Idzenga

Het onderzoek startte met een bouwwerk van kunststof buizen waarmee Idzenga de menselijke urinewegen na wilde bootsen. De werking van de constructie werd vergeleken met die van de plasbuis van het mannelijk varken, omdat de anatomie van een mannelijk varken lijkt op die van een man.
 
Idzenga vroeg vervolgens aan zestien gezonde mannelijke collega's om te plassen vanuit een slip waarin een geluidsmicrofoon zat. Hieruit bleek dat er slechts één plasje nodig is om de werking van de urinebuis te diagnosticeren, waardoor het pijnlijke katheteronderzoek niet meer nodig is om een vernauwing in de plasbuis te ontdekken.

Italiaanse in coma door piercing

Een 30-jarige Italiaanse is in coma geraakt door de gevolgen van een ontstoken piercing. De artsen vechten voor haar leven. Dit meldde het Italiaanse persbureau ANSA gisteravond.

De vrouw uit Zuid-Tirol had een piercing in een wenkbrauw laten zetten. Zij lette eerst niet op de ontstoken rode huid rond het wondje. Snel zorgde de infectie voor ernstige gezondheidsproblemen: eerst een zware bloedvergiftiging en vervolgens problemen met de bloedstolling die hart en hersens hebben aangetast.

Recherche negeert advies experts

De recherche maakt te weinig gebruik van de adviezen van politie-experts bij onderzoek naar ontvoeringen, moordzaken of gecompliceerde zedenmisdrijven, meldt De Telegraaf vandaag. Deze experts worden vaak buitenspel gezet, wat rampzalige gevolgen heeft voor het verloop van dergelijke onderzoeken.

Recherchebronnen meldden vorige week in De Telegraaf dat de vermeende moordenaar van Christel Ambrosius veel eerder opgespoord had kunnen worden. De Gelderse recherche had het advies van ingeschakelde profilers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), die aanraadden te zoeken naar een dader met zedenverleden, echter niet opgevolgd. Niet alleen bij de Puttense moordzaak ging dit verkeerd, maar deze gevallen worden slechts zelden bekend.

Ook tijdens het onderzoek naar de vermeende seriemoordenaar Peter C. zijn adviezen niet opgevolgd. Oud-politiepsycholoog Harrie Timmerman adviseerde de Limburgse politie geen vrouwelijke agenten in te zetten bij de verhoren, vanwege de vrouwenhaat die C. heeft. Bij het eerste verhoor zat C. echter oog in oog met een vrouw en heeft vervolgens nooit meer een verklaring afgelegd over de gruweldaden.

Ook in de ontuchtaffaire in Enschede, waarvoor mogelijk een onschuldige vastzit, zijn fouten gemaakt. Twee door de FBI getrainde KLPD-experts werden door de plaatselijke politie als 'persona non grata' verklaard omdat zij fouten hadden benoemd. Beide experts werden met ontslag bedreigd als zij tegen de politie in zouden gaan. Een KLPD-psycholoog kwam bij de moord op studente Mariëlla de Geus in de problemen omdat hij niet meeging in de beschuldigingen van de politie, die een heksenjacht op een zwakzinnige Marokkaanse jongeman had geopend. Nadat hij met familie van deze jongen sprak werd hij bijna ontslagen. De moord bleek uiteindelijk gepleegd door een oud VN-militair.

Ook recherchepsycholoog Peter van Koppen kan beamen dat de experts niet altijd even vriendelijk worden verwelkomd. "Ik vind het waanzin; deze mensen hebben ervaring en opleiding om te helpen. Het heeft te maken met de hiërarchische, semilegerorganisatie die de politie is." De eerste lichting 'tegenspraak-officieren' zal binnenkort afstuderen bij de recherche school. "Zolang de politie niet inziet dat deze deskundigen er zijn om hen voor valkuilen te behoeden, zijn alle maatregelen gedoemd te mislukken", voorspelt advocaat Geert-Jan Knoops in De Telegraaf vandaag.

 

Minimumleeftijd prostituees omhoog

Het CDA wil dat minister Hirsch Ballin (Justitie) zo snel mogelijk de minimumleeftijd van prostituees verhoogd van 18 naar 21 jaar. Volgens de regeringspartij aarzelt te minister te veel.

Een motie van PVV-kamerlid Fleur Agema op dit punt werd vorig jaar door de Kamer aangenomen. Hirsch Ballin laat momenteel onderzoeken of de leeftijdsverhoging wel wenselijk is. Er is namelijk een ingrijpende wijziging van de zedelijkheidswetgeving nodig terwijl het nog onduidelijk is of het 'beoogde doel' daarmee wordt bereikt volgens de minister.

CDA-kamerlid Marleen de Pater is van mening dat de minister "maar meteen moet beginnen met de voorbereidingen" als de kwestie inderdaad zo ingewikkeld is. De verhoging van de minimum leeftijd is nodig omdat het beroep van prostituee zowel fysiek als mentaal zwaar is en het vaak om kwetsbare vrouwen gaat. Wanneer de minimumleeftijd verhoogd wordt zou de overheid meisjes langer kunnen beschermen tegen mogelijke misstanden.

PVV-Kamerlid Fleur Agema: "Op dit moment vallen honderden meisjes in de handen van loverboys, omdat ze al op hun zeventiende worden ingepalmd. Vrouwen van twintig zijn veel minder vatbaar. Een verhoging van de minimumleeftijd zou een hoop ellende schelen."

'DNA-gegevens van kinderen onterecht in databank'

Kinderen die alleen een taakstraf hebben gekregen, moeten tegen de afspraak in ook DNA-materiaal afstaan. Dat blijkt volgens nieuwszender BNR uit navraag bij verschillende advocatenkantoren. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft volgens BNR inmiddels DNA-gegevens van 5628 kinderen. In 2006 stond de teller nog op 1627.

Iedereen die wordt veroordeeld voor een misdrijf waarop een straf van vier jaar of meer staat, moet sinds 2005 DNA-materiaal afstaan. Dat geldt ook voor kinderen tot 18 jaar. De DNA-gegevens worden minstens 20 jaar bewaard. De DNA-databank is volgens criminologe aan de Universiteit Utrecht Josine Junger Tas bedoeld voor ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Zij spreekt op BNR van een aantasting van de privacy van minderjarigen.

China evacueert 70.000 mensen

De Chinese autoriteiten hebben gisteren zeker 70.000 mensen met spoed geëvacueerd uit het gebied dat vorige maand door een zware aardbeving werd getroffen. Door het hevige noodweer van de laatste week, wordt er gevreesd voor overstromingen en aardverschuivingen.

De Chinese media schrijven dat de moessonregens zijn begonnen en dat de verzwakte berghellingen nog meer zullen worden aangetast door de enorme hoeveelheid neerslag. In Guangxi dreigt een dijk van een rivier door te breken, waardoor hele dorpen onder water kunnen komen te staan. Ook de stad Wuhzou, waar een half miljoen mensen woont, loopt het gevaar overstroomd te worden. Reeds 120.000 mensen ontvluchtten hun huizen al en zochten een veilige plaats in de bergen.

Gisteren werd er al gemeld dat zeker 55 mensen zijn omgekomen door het aanhoudende noodweer, dat negen provincies teistert. Duizenden mensen hebben hun huizen verloren. De schade bedraagt naar schatting al honderd miljoen euro.

[LMS] McNish: "Beste race ooit"

Allan McNish maakte deel uit van het winnende Audi-team gisteren. Het was zijn tweede overwinning in Le Mans.

De Schot sprak over de beste race ooit die hij gereden had. "Volgens mij is dit de beste race waar ik ooit bij betrokken ben geweest. Ik denk dat de stint op zondagochtend het belangrijkst was. Toen reed Minassian voor Peugeot en het was erg belangrijk om toen een voorsprong te houden. Nicolas is volgens mij de beste rijder die ze hebben, dus het was wel mooi om tegen hem te racen."

Ook Wolfgang Ullrich, hoofd-motorsport van Audi, was erg tevreden. "Het was echt een geweldige race. Er is al lang niet meer zo'n race op Le Mans geweest. We bleven kalm en gebruikte onze technologie om te winnen. Nu is het tijd om de overwinning te vieren!"

[LMS] Nederlanders blij met Porsche

Gisteren won voor het eerst een compleet Nederlands team in de 24 uur van Le Mans. Zowel Jos Verstappen, Jeroen Bleekemolen als Peter van Merksteijn gaven aan dat de Porsche RS Spyder een fantastische auto is.

Verstappen wil vooral afwachten wat het effect van de overwinning is. "Ik kan nu nog niet zeggen hoe belangrijk deze overwinning voor me is. Dat moet de toekomst uitwijzen. Het is wel van groot belang voor het team, want de overwinning op Le Mans was de belangrijkste doelstelling van het jaar. Daarom hebben we ook de Le Mans Series als voorbereiding gereden. We zijn dan wel een nieuw team in de lange afstandsracerij, maar zonder een goed team was dit nooit mogelijk geweest. Dit is een belangrijke overwinning, speciaal voor Peter. Het hele project is goed opgezet en we hebben fantastische steun van Porsche gehad."

De Limburger denkt dat ze de race in de regen gewonnen hebben. "Hoewel ik het circuit van Le Mans niet kende en nooit eerder een 24-uurs race heb gereden, heb ik het snel opgepakt. Het was geweldig om in het donker te rijden. Daar en in de regen hebben we flinke stappen voorwaarts gemaakt. Dat voelde super. Natuurlijk zou ik graag in een LMP1-auto rijden, maar we zien wel wat de toekomst ons brengt. Voorlopig ben nog erg tevreden met Van Merksteijn Motorsport."

Bleekemolen was de meest ervaren Le Mans-ganger van het team, en is speciaal om die reden toegevoegd aan het team. "Eigenlijk kun je onze Porsche RS Spyder zowel als een super-LMP2-auto als een mini-LMP1-model zien. In de bochten zijn we sneller, maar op de rechte stukken leggen we het af tegen de LMP1's. De auto is heerlijk te rijden en fantastische voor de lange afstandsracerij. Ik wil Porsche bedanken voor de Porsche RS Spyder, zonder hen was dit niet mogelijk geweest. Ik ben blij hier deel van uit te mogen maken."

Teameigenaar en coureur Van Merksteijn was uiteraard ook erg tevreden. "Het is ongelooflijk wat we als team en met de Porsche gepresteerd hebben. De RS Spyder is een van de beste auto's, we hebben nauwelijks problemen gekend en het team werkte perfect samen. De vier stints van Jos in de nacht voerden de druk op de concurrentie behoorlijk op. Hij reed toen ongelooflijke tijden. Overal kwamen we de Nederlandse fans in het oranje tegen. Het is schitterend wat de bekendheid van Jos teweeg brengt."

Hollandse Turken massaal de straat op

Turkse Nederlanders zijn afgelopen avond in de vier grote steden massaal de straat op gegaan om de winst van het Turkse elftal te vieren. Het Turkse team versloeg tegenstander Tsjechië bij het EK Voetbal met 3-2. Volgens politiewoordvoerders bleef het vrijwel overal rustig.

In Utrecht reden vele duizenden Turken claxonerend in hun auto's over straat. Tegen middernacht ontstond een waar volksfeest op de Amsterdamsestraatweg. Het viel de politie op dat oudere Turken direct ingrepen als jongeren over de schreef dreigden te gaan. Er waren geen meldingen van ongeregeldheden. Wel raakte een voetganger licht gewond in de verkeerschaos.

Ook in Amsterdam gingen honderden Turkije-fans de straat op. Het Mercatorplein vulde zich direct nadat de wedstrijd was afgefloten met toeterende auto's en met vlaggen zwaaiende fans. Om de feestvreugde kracht bij te zetten, werd in de hele wijk De Baarsjes vuurwerk afgestoken. De politie hoefde niet in te grijpen.

In de Vaillantlaan in Den Haag gooide een groep stenen naar de politie. In de rest van de stad was het druk op straat, maar even na middernacht waren er geen meldingen van onlusten.

In Rotterdam was het volgens de politie ''hartstikke druk, maar vooral feestelijk''. Zowel de Coolsingel als het Hofplein stonden vol met verkeer.

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!EK-Pool!

FOK!: Cruijff beste Nederlander ooit

Johan Cruijff is door de users van het FOK!-voetbalforum verkozen tot beste Nederlandse voetballer ooit. In de finale werd Marco van Basten verslagen.

Cruijff was vooral in de jaren zeventig één van de beste voetballers ter wereld. Met Ajax won hij veelvuldig de Nederlandse landstitel en bovendien leidde hij Oranje naar de WK-finale in 1974. In het toernooi, dat werd gehouden in het VBL-forum van FOK!, versloeg Cruijff achtereenvolgens Arthur Numan, Theo Laseroms, Phillip Cocu, Robin van Persie, Abe Lenstra, Dennis Bergkamp, Ruud Gullit en Wim van Hanegem. Van Basten versloeg op weg naar de finale: Bart Latuheru, Kees Kist, Sjaak Swart, Willy van de Kerkhof, Coen Moulijn, Edwin van der Sar, Ruud Gullit en Wim van Hanegem. De finale ging aanvankelijk vrij gelijk op, maar tegen het eind vielen de stemmen toch vooral in het voordeel van El Salvador: 28-17.

Dit toernooi was de vierde in een reeks waarin alle grote landen aangedaan worden. Alle halve finalisten plaatsen zich voor het hoofdtoernooi dat later gehouden zal worden. Eerder al werden Gerd Müller, Sir Bobby Charlton en Pelé verkozen tot beste spelers van respectievelijk Duitsland, Engeland en Brazilië. Het volgende toernooi zal dat van Spanje zijn. Ook Argentinië, Frankrijk en Italië zullen nog volgen, alsmede een toernooi voor de overige landen.

Castle Crashers niet voor kinderen

Het was al bekend dat Castle Crashers technisch klaar is, maar de release laat nog even op zich wachten omdat de game nog gecertificeerd moet worden. Microsoft is, als het goed is, druk bezig om te kijken of Castle Crashers uitgegeven mag worden op Xbox Live Arcade.



De eerste stap in de certificering is het bepalen van de leeftijdsgrens door de ESRB.Het resultaat van deze Entertainment Software Rating Board is dat Castle Crashers geschikt is voor iedereen vanaf 13 jaar (Teen). De reden voor een Teen-rating is, zoals je kunt lezen, dat er nogal wat (comic) geweld in de game zit en er flink wat bloed zal vloeien.

Castle Crashers is een 'sidescrolling RPG adventure hack 'n slash' game die op de Cube startte als Ye Olde Sidescroller. Het spel zal met vier man tegelijkertijd gespeeld kunnen worden in co-op en zal deze zomer op Xbox Live Arcade verschijnen.

Ze scoren altijd als je staat te pissen

Vorige week schreef ik over een onbenullig schraapseltje bijgeloof wat me van het WK 2006 was bijgebleven. Elke wedstrijd trok ik mijn oranje onderbroek aan, en elke keer wonnen we. Met Portugal zat-ie in de was, en we verloren. Ook deze week had ik 'm twee keer aan. Het resultaat moge duidelijk zijn. Ik doe hem morgen trouwens níet aan, omdat ik hoop dat Roemenië de kwartfinale haalt.

Final Fantasy Tactics A2 toont zijn mogelijkheden

Er is een nieuwe trailer verschenen van Final Fantasy Tactics A2, de opvolger van de GBA versie van FF Tactics. Final Fantasy Tactics is een turnbased strategiespel in de wereld van Final Fantasy. De trailer laat een overzicht zien van wat er mogelijk is in het spel, en laat een aantal van de Final Fantasy figuren die in het spel terug komen zien. Je kunt de trailer hieronder bekijken.


[gerucht] Microsoft komt met eigen Mii's

De Mii's van Nintendo zijn een groot succes op de Wii, en in navolging daarvan komt Sony met een soortgelijke persoonlijke avatars voor Home. Microsoft kan natuurlijk niet achterblijven en volgens de geruchten komen ook zij binnenkort met avatars. Deze avatars zouden de gamer pics moeten gaan vervangen en gamers de mogelijkheid moeten geven om een digitale versie van zichzelf te maken. Microsoft heeft nog niet gereageerd op het gerucht.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.