SP wil sluiting Glen Mills school

De Glen Mills school moet zo snel mogelijk dicht. Dat stelt de SP, dat maandag een zwartboek over de school presenteert. Fysiek geweld is volgens SP-Kamerlid Van Velzen op de school aan de orde van de dag. Jongens zouden voor kleine overtredingen tegen de muur worden gesmeten. De SP spreekt van onacceptabele mishandeling.


Uit het zwartboek blijkt volgens de NOS ook dat begeleiders seks hebben met leerlingen en dat wordt gesjoemeld met resultaten. Op een klachtenlijn zouden ruim honderd reacties van medewerkers, leerlingen en ouders binnen zijn gekomen.
De Glen Mills school is een open inrichting voor criminele jongeren met gedragsproblemen. Minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet (ChristenUnie) maakte eerder bekend te onderzoeken of Glen Mills een gesloten jeugdinrichting kan worden. De Inspectie voor de Jeugdzorg concludeerde namelijk dat de school de wet overtreedt door agressieve jongeren vast te pakken en vast te houden. Dat mag alleen in een gesloten inrichting.

In januari bleek uit een onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie dat van de jongeren die de school bezoeken meer dan driekwart binnen vier jaar opnieuw in de fout gaat. Begin deze maand bleek dat een leraar leerlingen had geholpen bij hun examen Duits.